Официално събитие

Заключителна конференция: Програма ЗОВ се доказа като добре работещ модел

2019-06-27

Опитът от изпълнението на Програма ЗОВ показва, че интегрираните здравни, образователни и социални услуги дават изключително добри резултати, когато са прилагани ефективно и са точно адресирани спрямо конкретните нужди на населението на дадена община. Това е оценката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, която той направи на заключителната конференция на Програмата на 25 юни 2019 в София.  

В приветствието си към участниците в заключителното събитието посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен отбеляза отличното сътрудничество между институции и общини. Тя припомни, че Програма ЗОВ е дала началото на промяната на важни политики за образование и здравеопазване. Като следваща стъпка тя подчерта нуждата от устойчивост и да се работи активно с родителите, които да виждат смисъл и нужда от образованието на децата си.

В дискусиите участваха заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, представители на министерските работни групи от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването.

Усилията на Програма ЗОВ са насочени към деца и млади семейства от уязвими групи в Пловдив, Русе, Бургас, Монтана, Сливен и Шумен, които живеят крайно бедно в затворени и изолирани общности. От българска страна основен партньор по Програмата е Министерството на труда и социалната политика, като участват още министерствата на здравеопазването и образованието и науката. Общата стойност на Програма ЗОВ е 8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският принос е 6 920 000, а съфинансирането от трите министерства е 15%.

Успешно бяха изпълнени шест интегрирани проекта с общо 30 партньори - училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др. ЗОВ утвърди следните стратегически принципи на работа : паралелни дейности в областта на образованието, здравеопазването, културата и инфраструктурата за една и съща уязвима общност, и работа през централните и местните институции, като те остават основните стълбове на политики и услуги за уязвими и носят основната отговорност за подобряване на благосъстоянието на тези граждани.

Накратко резултатите от Програма ЗОВ:
* 28 построени/обновени училища, детски градини и здравни кабинети;
48 обучени здравни и образователни медиатори;
* 700 обучени педагози и медиатори;
*  5 028 деца от 3-10 г. в нови групи и допълнителни занимания по български език;
* 10 276 родители, участвали в консултации и срещи за мотивация (образователна медиация);
* 13 796 деца и родители, участвали в културни и спортни събития;
* 23 471 ОПЛ, педиатрични, гинекологични прегледи и скрининги;
* 19 665 бенефициенти на кампании и събития, групи за поддръжка;
* 15 012 индивидуални информционни здравни консултации и срещи (здравна медиация)

 Вижте още резултати в презентацията на екипа по управлението на ЗОВ.

Важен акцент в дискусиите бяха научените уроци и устойчивостта на Програмата. Ето част от отправените препоръки в оценката на програмата:
* Продължаване на работата в партньорства, като общините остават главната отправна точка с конкретни и прагматични интервенции за социално включване, базирани на реални и точни данни по места;
* Използване на подход на работа от Звеното за управление на програмата, който подкрепя и гради капацитета на всички партньори, а не само контролира и „наказва“ за направени грешки; фокус върху интегрирания подход, където образование и здравеопазване съжителстват, с възможност за включване и на заетост; продължаване на реформите на ниво политики;
* Прецизно планиране на дейности, намаляващи риска за осигуряване на ефективност и устойчивост;
* Последователно включване на ромите в разработването и изпълнението на проекти.

Общо бе виждането, че благодарение на съвместната работа с държавните институции и местните власти повечето от дейностите са вече устойчиви с подкрепата на държавни делегирани бюджети, насочени към общините. Много от другите дейности ще бъдат подкрепени от национални програми, европейски оперативни социални и образователни програми след 2020 година, както и чрез Норвежкия финансов механизъм.

 

Вижте тук всички презентации
Видео клипове от конференцията: едно, две, три

Виж повече

Весело тържество за изпращането на бъдещи първокласници в кв. Столипиново

2019-05-31

Бъдещите първокласници от Детска градина “Лилия” в пловдивския квартал Столипиново изнесоха красиво тържество по случай своя последен ден в детската градина. Те бяха изпратени с много обич от преподаватели, родители и приятели. Децата танцуваха и пяха, облечени с костюми, специално изработени от детската градина от техните учителки.

В края на тържеството Севджан Моллабекир, ръководител на проекта на Програма ЗОВ в Пловдив, и Стефка Симеонова, образователен експерт по проекта, раздадоха на децата ранички с логото на програмата. Този красив и полезен подарък зарадва много бъдещите първокласници и те споделиха, че вече нямат търпение да тръгнат на училище.

ДГ „Лилия“ е разположена в центъра на Столипиново и 100% от децата, които се обучават там са от ромската общност. Главното предизвикателство в работата на педагозите е свързано със слабото владеене на български език от населението на квартала.  Ето защо голяма част от дейностите по програма ЗОВ в Столипиново бяха насочени към допълнително изучаване на български език. Чрез използване на различни иновативни методи за работа като ролеви игри, участие в драматизации по приказки, декламации, викторини и др., децата имаха възможност да обогатят своята реч. В тази връзка със средства по проекта бяха закупени и различни образователни материали - игри, детски книжки и учебни пособия.  

В рамките на проекта бяха организирани и разнообразни художествени изпълнителски дейности. Децата бяха стимулирани да изявяват своите актьорски умения, тъй като по този начин те се научават активно да използват езика в различни ситуации, доста сходни в тези в реалния живот.

Виж повече

Монтана представи резултатите от изпълнението на проекта по Програма ЗОВ

2019-05-27

Резултатите от изпълнението на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) бяха представени на заключително събитие на 27 май в Монтана.

И кметът на Община Монтана Златко Живков, и ръководителката на Звеното за управление на програмата Файон припомниха трудното начало на проекта, но подчертаха отличното му изпълнение. „Монтана се нареди на първите места сред партньорите ни,” посочи г-жа Файон. Тя благодари на местния екип, като изтъкна важен аспект на проекта в Монтана: „желанието, подкрепата на идеята, която е в обществена полза и за добро, силната отдаденост на каузата. Без политическа воля и лидерска подкрепа с каквито и средства да разполагаме, колкото и добри професионалисти да имаме, нещата няма да се случат.”

30-минутен филм представи развитието на проекта и илюстрира промяната, до която е довел. Най-значимото постижение е новата сграда на ДГ № 8 „Пролет” в кв. „Кошарник”. Красноречив бе контрастът между кадрите, показващи стария неуютен и тесен павилион, в който беше градината, и нерегламентираното сметище, на чието място се издига сега модерната и функционална сграда.

Компонент Образование

През  трите учебни години по компонент „Образование” с координатор Александър Герасимов са формирани и функционирали три групи за допълнителна работа с деца на 3-4 години, в които са бяха включени общо 117 деца, осем групи за допълнителна работа с деца в предучилищна възраст с 211 деца и четири групи за допълнителна работа за подобряване знанията на учениците I-IV клас в училище с 87 ученици. През лятото на 2016, 2017 и 2018 година беше организирано и проведено лятно училище за учениците, завършили IV-ти клас в квартал „Кошарник“ с участието на общо 52 ученици. През трите години са формирани и функционират  девет групи за извънкласни дейности с участието на над 114 ученици. С децата и учениците са работили 13 учители 4 образователни медиатори. Устойчивостта на компонента намира изражение в създадените оптимални условия в ДГ № 8 „Пролет” и в увеличаването на щата й с двама учители и един помощник-възпитател. „Добра практика в НУ „Г. Бенковски” в кв. „Кошарник” е назначаването на образователен медиатор,  каза кметският наместник на квартала Бисер Андреев, който активно работи по проекта.

Компонент Здравеопазване

За изпълнение на дейностите по компонент „Здравеопазване” бяха изградени три Здравно-консултативни центъра – в кв. „Кошарник”, с. Габровница и ОМЦ – Монтана.  Дейностите на партньорите от Националната мрежа на здравните медиатори бяха насочени към повишаване на здравната култура на ромската общност. Бяха обучени и назначени трима нови здравни медиатори. С формираните 3 женски групи за самопомощ са проведени 60 срещи и 9 дискусии  в групите по приоритетни здравни въпроси. Медиаторите организираха 31 дискусии на здравна тематика с 424 младежи от общността. Те проведоха и 4 здравни кампании на теми:  „Важността да си  здравно осигурен”, „Майчино и детско здраве”, „Чистотата е здраве” и „Ваксинирай се сега”, с които достигнаха до повече от 600 души.

Здравните медиатори и медицински специалисти осъществиха 60 посещения на маргинализирани семейства с деца от 0 до 3 г. за изпълнение на превантивна грижа, консултации по въпроси  за отговорно родителство, контрацепцията и мотивация за участие в профилактичните прегледи. От декември 2017 г. до април 2019 г. бяха извършени 1304 прегледи от ОПЛ и терапевт; 1725  прегледи от педиатър; 1092 профилактични АГ прегледи; 166 прегледи на млечна жлеза; 305  прегледи на бременни жени за проследяване на бременността, изследване и консултиране. По преценка на лекарите, за да се достигне до правилната диагноза, бяха направени 252 бр. лабораторни изследвания; 72  рентгенови изследвания, от които 29 мамографии; 137 цитонамазки; скрининг за сифилис на 73  души. Бяха консултирани с други специалисти 64 деца и възрастни, а акушер-гинеколозите извършиха амбулаторни манипулации на 8 жени, обобщи данните д-р Валерия Тодорова – координатор на компонент „Здравеопазване”.

Петър Цветанов от Националната мрежа на здравните медиатори подчерта, че устойчивостта на проекта по този компонент се изразява в това, че към Община Монтана продължават да работят петима здравни медиатори. Те ще съдействат на лекарите да извършват медицински прегледи в общността, ще продължат здравнообразователни дейности, национални и общински профилактични програми. 

За проекта в Монтана

Общата стойност на проекта възлиза на 2 592 126 лв. Той бе осъществен от март 2016 г. до април 2019 г. Партньори на Община Монтана бяха ЦДГ № 8 „Пролет” и филиала в с. Габровница, ДГ № 5 „Дъга”- Монтана, Читалище „Звезда 2007”, ОУ „Георги Бенковски“ – Кошарник, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Габровница, I ОУ „Св. св. Кирил и Методий”– Монтана; Националната мрежа на здравните медиатори и Комплекс за здравни и социални услуги „Св. Мина”- Монтана.

Виж повече

Директорка на училище от Програма ЗОВ бе наградена на 24 май

2019-05-25

Бисерка Фильова – директор на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Габровница, беше удостоена с Почетната значка на Община Монтана. Поводът е празникът 24 май, а причината – нейният безспорен принос за образованието, обяви кметът Златко Живков, който й връчи високото отличие. 

Г-жа Фильова вече 23 години оглавява училището, което е част от Програма ЗОВ. В ОУ «Св. св. Кирил и Методи» се обучават близо 190 деца от най-голямото село в общината и от съседните Вирове и Безденица, като само само три от тях са от български произход. „Да се работи в него е предизвикателство всеки един ден“, каза г-жа Фильова. „Дължа наградата и на професионализма на моите колеги, които винаги са ме подкрепяли. Заслуга за наградата ми имат също и децата. От тях научих, че винаги трябва да се раздаваме безрезервно и всеотдайно, да вярваме в своята кауза, да преследваме мечтите си, въпреки трудностите да не се поддаваме на отчаянието и винаги да продължаваме напред.“

Възпитаниците на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Габровница, бяха малка, но колоритна група в празничното шествие, което премина по централния булевард на Монтана в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Те вървяха след трибагреника, а начело на групата по стара традиция бяха отличниците.

Над 2000 ученици, учители и културни дейци дефилираха и аплодираха празничния концерт на Община Монтана на централния площад жеравица. Сред тях се открои и друго партньорско училище по Програма ЗОВ – I ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Възпитаниците му бяха водени от малки черноризци, носещи буквите от глаголицата около своя учител Теодор Асенов, в чиито ръце бе огромно слънце, символизиращо знанието. Училището наскоро отбеляза 140-годишнината от своето основаване, което поставя началото на образователната традиция в Монтана. Затова то бе и обект на медиен интерес и бе включено в сутрешния блок на Нова телевизия.

Виж повече

Деца разказват с песни и танци какво е България

2019-05-23

Богата програма от народни песни и танци поднесоха на гостите на своя фолклорен събор „Това е България” децата, учителките и персонала на Детска градина № 5 „Дъга”. Детското заведение е партньор на Община Монтана по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички).

Облечени в пъстри носии на фона на декор от чипровски килими, те представиха любими фолклорни творби и нетолкова популярни песни. Креативните учителки и директорката Иванка Христова разкриха творческия си потенциал като пяха и танцуваха със своите възпитаници. Посланието на концерта, че България е уникална със своите традиции и духовност, прозвуча като увертюра към предстоящия празник 24 май. Отзвук от деня на Свети Константин и Елена беше нестинарски танц, включен в концерта.

Народното веселие продължи на фона на духова музика, както повелява обичаят в Северозапада. Не само нематериалното културно наследство зарадва сетивата на публиката. Майки и баби бяха приготвили дъхави погачи, баници и характерни за традиционната кухня на региона ястия, за да приобщят чрез трапезите домакини и гости. Участието на родителите затвърди впечатлението, че детската градина е своеобразно ядро на една голяма общност в ж.к. „Пъстрина”.  В нея растат заедно и се обучават всички деца. По проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана” тук през допълнително обучение преминаха ромски деца.

Артистични гости на празника бяха солистки на Фолклорна формация „Торлашки напеви” и танцовият състав към V-то СУ „Христо Ботев”, където наесен ще постъпят децата от подготвителна група. Приемствеността между училището и детската градина е добра традиция, която продължава десетилетия. Кметът на Община Монтана Златко Живков, както координаторът на компонент „Образование” по Програма ЗОВ Александър Герасимов, представители на местната администрация и РУО – Монтана, също присъстваха на колоритния празник. Част от тях бяха спазили препоръчителния дрескод, анонсиран в поканите – българска национална носия.

Виж повече

Заедно на Гергьовден: изложба в гр. Куклен

2019-05-07

Изложба приложно изкуство бе открита днес в сградата на фондация „Инди-Рома 97“ в гр. Куклен по случай Гергьовден, общ празник за българи, роми и турци.

Албена Костадинова, председател на ромската фондация, която е партньор на проекта на Програма ЗОВ „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, подчерта, че творческите занимания засилват интереса на ромските деца към училището. Само чрез доброто образование ромската общност може да бъде реално интегрирана в българското общество, посочи още тя.

Ромските деца от Куклен често прекарват времето си след училище и в почивните дни в така наречените „творчески занимални“, по време на които те рисуват, моделират, изработват различни предмети и сувенири чрез използването на нетрадиционни материали и техники. Заниманията по изкуства засилват интереса на ромските деца към образователния процес и им помагат да развият своя творчески потенциал. Всичко това води до подобряване на тяхната самооценка. Децата откриват, че в света на изкуството техните умения и идеи стават интересни и значими за околните.

Фондация „Инди-Рома 97“ се стреми да приобщи към заниманията по изкуства и ромските родители, защото по този начин родителите разбират колко важно е доброто образование за бъдещето на техните деца и повишават своето доверие към училището като институция.

Гости при откриването на изложбата бяха Мария Белчева, кмет на Община Куклен, Иван Добрев, директор в КЦМ-Пловдив, общински съветници, директори на учебни заведения в града, учители и родители.

Виж повече

Парти на доброволческите клубове по ЗОВ в Русе

2019-05-02

С парти в края на април приключи осеммесечната дейност на доброволческите клубове, формирани по Програма ЗОВ в две русенски училища - клуб „Вихърчета“ при ОУ „Никола Обретенов“ и клуб  „Слънце“ при ОУ „Алеко Константинов“.  Мястото на дългоочакваното събитие беше офиса на Сдружение БРТИМ – партньор на Община Русе в изпълнението на проекта, финансиран от Програма ЗОВ.

Срещата между доброволците от двата клуба беше вълнуваща. Децата споделиха помежду си какво са преживели през изминалата година и какви добри дела са извършили. Всеки клуб изработи табло със снимки, на които са запечатани най-важните моменти от работата му. Таблата ще бъдат окачени на видно място в училищата, за да напомнят за извършеното и да мотивират за нови доброволчески инициативи.

Доброволците оставиха спомен за себе си и в двора на Сдружение БРТИМ, като засадиха там красиви розови храсти, които скоро ще разцъфтят. С особено нетърпение те се включиха в организираното специално за тях занятие по кулинаротерапия. Задачата беше сами да приготвят почерпка за събитието и да я сервират и те отлично се справиха с нея. Накрая доброволците получиха грамоти за активно участие в доброволческата дейност. Те споделиха, че са горди от участието си в клубовете и много биха искали да продължат да бъдат доброволци.

Събитието приключи на открито, където децата от двата клуба отправиха своето послание: „Доброто винаги се връща. Доброто променя света. Правете добро, без да чакате отплата“. Балоните, на които доброволците бяха написали добри думи, полетяха в небето, за да отнесат това послание към хората.

От Сдружение БРТИМ и Програма ЗОВ пожелаваме на тези прекрасни ученици с добри сърца успешно завършване на учебната година. Вярваме, че интензивната работа с тях през изминалите месеци  ги направи малко по-отговорни и чувствителни към доброто и се надяваме да предадат на своите съученици и приятели духа на доброволчеството.

Виж повече

Пътуване в Румъния за обмяна на опит по Програма ЗОВ

2019-04-24

Представители на общини и партньорски организации, които изпълняват проекти за социалното включване на роми и други уязвими групи в рамките на Програма ЗОВ участваха в срещи и дискусии в Румъния на 17 и 18 април за обмяна на опит с Румънско-Швейцарската програма, Фонд за ромско включване. В 35-членната група имаше представители на министерствата - партньори по проекта – Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, както и екипа за управление на Програмата.

В първия ден на събитието в Букурещ се състоя семинар, организиран от Румъно-швейцарската програма. Повече от 20 участници от румънска страна – експерти и представители на неправителствени организации от Швейцария - чрез румънските си офиси в страната, изпълняващи проекти за интегриране на ромите - представиха своите методи и мерки на работа. Румънските колеги осъществяват предимно работа на терен чрез различни образователни, общностни и социално-здравни мерки, услуги и дейности, като дейностите не са институционализирани и не се работи с министерства и общини. С презентации и по време на дискусиите те запознаха българските участници с основните резултати от дейността си които се фокусират върху извънкласни занимания, програма Втори шанс, работа с родителите, социално-здравни мерки – кампании, превантивни мерки и здравна медиация, професионална подготовка на роми и социални жилища. Представителите на българската делегация акцентираха институционалния подход по Програма ЗОВ в България и устойчивостта, която е осигурена за проектните дейности на местно ниво. Всеки от шестте български проекта, финансирани по Програма ЗОВ беше представен в паралелните сесии – съответно в направление „Образование“ и направление „Здравеопазване“.  

Българските участници научиха повече за качествени и иновативни  методи за работа с деца в извънкласни занимания, за обхват и работа с родителите и с общността и активизирането на местни ромски лидери. Румънските участници се запознаха с българския опит за сътрудничество с министерства и механизма за правене на политики заедно с тях в работни групи, както и за финансирането на образователни дейности и програми през делегирани бюджети и национални програми. Някои интересни за българите констатации са: повечето румънски ромчета говорят добре румънски и няма езикови бариери за тяхното обучение; здравните медиатори са по закон само жени – нещо, което е най-малкото спорно поради факта, че младите мъже роми, остават необхванати в процесите на семейното планиране.

По време на втория ден на обмяната на опит част от българската група посети Гюргево за участие в организирани срещи в 10-то училище и в Община Гюргево. Обсъдени бяха бъдещи съвместни начинания за обмен между училища и за работа с уязвими групи. На срещата с общината българските партньори видяха едно активно отношение към ромската тема и особено към програми като втори шанс за образование на незавършили или прекъснали образованието си, както и за социални жилища и инфраструктурни програми около Гюргево.

Двудневното събитие даде възможност за по-добро опознаване, създаване на партньорства и за споделяне на възможности, опит и научени уроци. То беше отлично координирано и осъществено от Сдружение „Българо-румънски трансграничен институт по медиация“ – партньор на Община Русе по Програма ЗОВ.

Вижте тук презентациите на българските участници
Вижте тук презентациите на румънските участници

 

Виж повече

Лазарица в Основна училище „Никола Обретенов“ в Русе

2019-04-21

В седмицата преди Цветница доброволците от клуб „Вихърчета“ към ОУ „Никола Обретенов“ отново показаха любовта си към народните традиции. След като в началото на годината представиха обичая Бабинден, този път те поканиха учители и съученици на Лазаровден.

Празникът беше предшестван от усилена подготовка. Доброволците изработиха постери, направиха сценарий, избраха песни и репетираха, за да се представят по най-добрия начин. Те поканиха за участие деца от IIIа и IVа клас, за да могат по този начин да предадат опита и ентусиазма си на по-малките си съученици.

Малките артисти пяха и танцуваха пред препълнена зала. Те разказаха за обичая лазаруване, след което представиха начина, по който той се е изпълнявал в миналото. Изпяха няколко лазарски песни, придружени с характерните за празника танци. Звънките гласове на лазарките се чуваха надалеч и вещаеха здраве и благополучие. Публиката възнагради изпълнителите с бурни овации.

С празника Лазаруване Доброволчески клуб „Вихърчета“ приключва дейността си по модул 4 от програмата си за работа  – „Земята – нашият дом”. Възстановката на обичая лазаруване е друг поглед към нашата връзка с природата.

Дейността „Сформиране на доброволчески клубове” се изпълнява от Сдружение БРТИМ и  е част от проект „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“, финансиран по Програма ЗОВ.

Виж повече

Празнична вечер по проекта по Програма ЗОВ в Шумен

2019-04-19

Община Шумен и партньорите по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” организираха на 19 април заключителна празнична вечер  по повод приключване на работата по проекта.

Повече от 400 души – гости, участници, деца и ученици, родители, учители и партньори се събраха в Драматично-кукления театър “Васил Друмев”, за да се запознаят с постигнатите резултати и да се насладят на прекрасните изпълнения на децата от ДГ “Пролетна дъга” и Обединеното училище “Христо Ботев” в село Ивански. За пореден път те се радваха на топлото и приятелско отношение на техните връстници от СУ “Сава Доброплодни”, които отново ги поздравиха този път с изпълнения на танцовия състав “Луди млади” с ръководител Борис Иванов. Подарък за партньорите и за публиката бе и концертът на Веселин Маринов.

Гости на празничната вечер бяха кметът Любомир Христов и ръководителят на Звеното за управление на Програма ЗОВ Ирина Файон, която поздрави участниците за успешното изпълнение на дейностите по проекта.

Проектът е насочен към социалното приобщаване на роми и други уязвими групи от кварталите “Млада гвардия”, “Еверест”, “Витоша” в Шумен и в село Ивански. За успешното реализиране на дейностите по него в продължение на две години и половина работиха учители, социални работници, доброволци и медиатори, университетски преподаватели, лекари, медицински сестри и експерти от общината под ръководството на управляващия орган от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. Целевата група са деца до десет години, защото социалното приобщаване започва от най-ранна възраст, а семействата имат ключова роля за пълноценното интегриране на малцинствата. Здравни медиатори, доброволци и сътрудници съставиха обща картина на социалния статус на населението. Картотекираха бременните жени, младите хора, които не са обхванати  от задължителните медицински прегледи, както и малките деца, които нямат задължителните имунизации. Осигурен беше по-лесен достъп до здравни услуги и профилактични прегледи. Благодарение на работата по проекта беше намален процентът на деца и ученици, които рано отпадат от градина или училище.

 Организираните допълнителни занимания в летните, наваксващите и уикенд училищата дават добри резултати, защото помагат за затвърждаване на знанията и попълване на пропуските. Създадени бяха училища за родители, които да мотивират и да подготвят младите хора да бъдат по-добри родители. Изградена е удобна и модерна образователна среда в детската градина в Шумен и в училището в Ивански, изцяло обновена е здравната служба в селото.

Проектът на Община Шумен “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” се реализира по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
 

Виж повече

Монтана отбеляза Международния ден на ромите

2019-04-08

С колоритен концерт завърши поредицата от събития, посветени на Международния ден на ромите - 8 април. Голямата зала на Драматичния театър „Драгомир Асенов” в Монтана едва побра публиката, проявила интерес към изявата, станала вече традиционна. В приветственото си слово кметът Златко Живков изтъкна резултатите, постигнати от работата по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Градоначалникът обаче подчерта, че грижите за подобряване живота на ромската общност не са само проектни инициативи, а неразделна и постоянна част от политиката на Община Монтана през последните две десетилетия.  

Песни, танци и театрални етюди представиха деца, подготвени в извънкласните дейности по проекта „Комплексен подход за ромско включване на Община Монтана”. Младите таланти са от Начално училище „Георги Бенковски” – кв. „Кошарник”, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – с. Габровница, І Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” и Народно читалище „Звезда 2007” – Монтана. Заслугата за организацията на концерта е на неговия председател Веселин Лаков.

Публиката изпрати с овации ентусиазираните танцьори, които се обучаваха под ръководството на Бисер Андреев в кв. „Кошарник” и Янко Янков в кв. „Огоста”. Звездите в програмата, които се откроиха с художественото ниво на своите изпълнения, бяха Силвана Тихомирова, Стефка Андреева и Асен Борисов.  Асен, който е възпитаник на елитната Природо-математическа гимназия в Монтана, изненада публиката с новото си амплоа. Талантливият китарист се появи с тромпет, което не е случайно. Напоследък той се изявява с култовия духов оркестър „VIVO Montana”.  

Преди началото на концерта във фоайето на Драматичния театър беше открита изложба с детски рисунки и снимки на ученици, посещавали кръжоците по изобразително изкуство и фотоклубовете по проекта в кварталите „Огоста” и „Кошарник”.

Програмата за отбелязването на 8 април включваше още спортни събития – турнири по шах, тенис на маса и спортен бридж, футболни мачове, и състезание между ромските жени за най-вкусна баница.

Виж повече

Детска градина „Пролет” посрещна „патронния” си празник

2019-03-27

Настъпването на пролетта е двоен празник за екипа и малчуганите от детската градина в ромския квартал „Кошарник” – Монтана, защото тя носи името „Пролет”.

И тази година това бе повод възпитаниците й да представят художествена програма пред своите родители. Светлата и просторна зала за общностни срещи на построената по Програма ЗОВ детска градина беше препълнена от развълнувани майки и татковци, баби и дядовци. В приветствието си към тях директорката Емилия Коцева помоли да бъдат снизходителни към евентуални грешка на малките артисти, защото много от тях са отсъствали поради заболяване през студения сезон, и са се включили по-късно в подготовката на празника.

В сценария се редуваха песни, танци и стихчета, посветени на сезона, на прелетните птици и типичните за него цветя. С вдъхновение ги изпълниха момичета и момчета на възраст от 3 до 6 години, пременени в най-хубавите си дрехи. Появата на пролетта, в чиято роля се превъплъти младата учителка Жанета Ангелова, предизвика оживление сред децата. А игра с публиката, която постави на изпитание познанията на родителите за пролетните цветя, беше забавен акцент в концерта.

Специален гост на празника беше Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности” в Община Монтана, който е и координатор по компонент „Образование” на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”, изпълняван в рамките на ЗОВ.

Виж повече

Образователен и Здравен центрове отварят врати в Столипиново

2019-03-25

Близо  1  000  деца от пловдивския квартал Столипиново ще имат извънкласни уроци, кръжоци по изкуства и спортни занимания в първия Образователен център в квартала, което ще им даде по-големи шансове за по-добро бъдеще. Нов и модерно оборудван Здравен център ще отговори на нуждите на най-големия ромски квартал в България и Европа. Двата центъра са изградени с швейцарска подкрепа по ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), една от най-големите програми на Швейцарския принос към България.

Посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен и кметът на Пловдив Иван Тотев ще открият двата центъра на 26 март 2019 (вторник). Представители на трите министерства – партньори по ЗОВ – на труда и социалната политика, образованието и науката и здравеопазването – ще присъстват на церемонията по символичното прерязване на лентата.  

С бюджет от близо 1,1 млн. лева ЗОВ-проектът на Община Пловдив работи с деца и млади жени в Столипиново и съседния Куклен, създавайки нови възможности за тях чрез по-добър достъп до образование и здравеопазване. Няколкостотин деца подобриха знанията си по български език и други предмети по специално създадени за тях извънучилищни програми. Много от тези ромски деца посетиха за първи път в живота си театрални представления, музеи и галерии. Мнозина от жителите, до които проектът достигна с близо 40 здравни кампании, имаха за първи път лекарски преглед.

Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество работи в още пет големи регионални центрове -  Монтана, Сливен, Русе, Шумен и Бургас, където общините си сътрудничат с училища, здравни центрове и неправителствени организации. Бюджетът на програмата е 8,1 млн. швейцарски франка, от които 85 % са швейцарско финансиране. Програма ЗОВ използва едновременно здравни и образователни дейности, за да се подобри живота на най-маргинализираните ромски деца, млади жени и семейства, отговаряйки на техни конкретни нужди. ЗОВ съчетава инфраструктура -  строителство и ремонти на детски градини, училища, общностни центрове и здравни служби, с ангажиментите на учители и лекари, здравни и образователни медиатори, които работят с ромите.

Резултатите са окуражаващи: близо 5 000 деца посещават извънкласни уроци, а над 370 са записани в детски градини и училища; близо 20 000 души са обхванати в здравни кампании, индивидуални консултации и медицински прегледи. Цифрите са впечатляващи, но по-важното е подобряването на условията на живот на ромите, както и инвестицията в тяхното по-добро бъдеще. Наред с конкретните резултати, Програма ЗОВ разработи успешен пилотен модел на социално включване, който може да бъде следван в други райони и общности на уязвими хора. 

Четиригодишната програма работи тясно с местни и централни институции да бъдат продължени добрите й практики и да разпространи работещият интегриран подход и след приключването й през юни 2019.  
Повече на: www.zovprogramme.bg

За Българо-швейцарската програма за сътрудничество:
Българо-швейцарската програма за сътрудничество възлиза на 76 млн. швейцарски франка, определени в периода 2009-2014 по силата на Рамково споразумение между двете страни. Програмата цели намаляването на икономическите и социалните различия в разширения Европейски съюз, както и в слаборазвитите райони в България. Всички проекти трябва да бъдат изпълнени до края на 2019.

Швейцария оказва помощ на България в сфери, в които страната е заявила, че има да наваксва в развитието си и където Швейцария може да предостави експертиза и опит. Тези области са: сигурност и правосъдие; подкрепа за гражданското общество; интеграция на малцинствата и уязвимите групи; околна среда и инфраструктура; подкрепа на частния сектор; изследвания и образование; подкрепа за двустранни партньорства.
Повече на: http://www.swiss-contribution.bg/

Виж повече

Здравните медиатори от Монтана, Зайчар и Пирот споделят опит

2019-03-22

Здравните медиатори от Монтана участваха в работни срещи със свои сръбски колеги в Зайчар и Пирот. Срещите на 20 и 21 март са  в рамките на финалната фаза на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), изпълнявана по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Освен представителите на Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ), която е сред ЗОВ-партньорите, в посещението бяха включени здравни специалисти, работещи с уязвимите общности на терен, представители на Звеното за управление на програмата, на Областна администрация и на общината.

Групата се срещна с представители на местната власт, активни неправителствени организации като Дружеството на ромите в Зайчар, и „Тернипе” в Пирот, здравни специалисти, доброволци от целевите общности. Обмен на идеи, представяне на добри практики, свързани с подобряване на достъпа на групи в неравностойно положение до здравеопазване, образователни и социални услуги бяха ключовите теми, които обсъдиха сръбските и български колеги.

Здравните медиатори от Монтана бяха избрани да споделят опита си заради добрите резултати, които са постигнали в работа си по Програма ЗОВ. Петър Цветанов – заместник-председател на НМЗМ, открои постиженията в сферата на здравната превенция, профилактиката и създаването на достъпни здравни услуги за общността. Той подчерта, че специално внимание се отделя на семейното планиране и майчиното и детско здравеопазване.

Програма ЗОВ приключва своята работа през 2019 година, но дейностите ще бъдат поддържани и надграждани по проект на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП), чийто експерти са консултанти по Програма ЗОВ, каза изпълнителният директор на асоциацията д-р Радосвета Стаменкова. Проектът е подкрепен от програмата „Мерк за майките”. Той ще се реализира до 2021 година в България, Сърбия и Румъния. Монтана, Зайчар и Пирот са част от проектните локации. От сръбска страна партньор на БАСП е Асоциацията за сексуално и репродуктивно здраве - Сърбия, чиито директор Ненад Босилчич подпомогна организирането на двустранните срещи.

Предвижда се през април сръбските колеги да върнат визитата и да посетят София и Монтана. Те ще се запознаят на място с работата на медиаторите в трите локации на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“ – кварталите „Огоста” и „Кошарник” и с. Габровница, където се осъществяват здравно–просветни дейности и медицински прегледи в създадените по проекта Здравно-консултативни центрове. Това е предпоставка за началото на дългосрочно сътрудничество.

Виж повече

„Шарена палитра“ събра близо 400 участници и гости

2019-03-06

Богата палитра от цветове, музика, поезия и танци събра деца, родители и гости от различни етноси – български, турски, ромски и руски във второто издание на празника на етносите и на ромската поезия, който се състоя на сцената в Младежкия дом. Инициативата се осъществява по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Деца и ученици от Детска градина “Пролетна дъга”, Обединеното училище “Хр. Ботев” в село Ивански, възпитаници на СУ “Трайко Симеонов”, Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК и музикалните школи в града, СУ “Сава Доброплодни” и Шесто основно училище “Еньо Марковски” рецитираха стихове, пяха песни, представиха танци на различни етноси в концертната програма „Шарена палитра“.

Публиката аплодира музикантите от оркестър “Шумен” и  виртуозните изпълнения на популярни руски, унгарски, български творби и ромски песни. Потомственият музикант и носител на първа награда от Международния детско-юношески театрален фестивал „Приказка за теб“ във Варна Евгени Чакъров предизвика възторжените аплодисменти на публиката със своето изпълнение на цигулка – “Турски марш” от Бетовен. Офи Митков спечели овациите на децата и възрастните с химна на Европа “Ода на радостта”. Гостите на празника имаха удоволствието да наблюдават прекрасните композиции “Царевички” и “Шопски танц” на възпитаниците от трети хореографски клас в СУ “Сава Доброплодни”. Детската вокална група и Силвия Атанасова от Шесто основно училище бяха бурно аплодирани.

Партньорите по проекта също имаха участие в празничната програма. В специално ушити костюми на сцената излязоха и децата от ДГ “Пролетна дъга” и изпълниха руски танц. Учениците от училището в село Ивански рецитираха ромска поезия и представиха композиция по музиката от филма “Таборът отива към небето”.

За втори път деца от Шумен участваха в един истински празник на толерантността. Шарена палитра от етноси, поезия, музика, песни и танци завладяха сърцата на публиката, която изпълни до краен предел концертната зала на Младежкия дом. Финалът отново събра всички заедно на сцената с песента “Планетата на децата”, изпълнена от Кремена Маринова от ОУ “Еньо Марковски”.

Виж повече

Със собственоръчно направени мартенички малки доброволци поздравиха екипа на Община Русе

2019-03-01

За доброволците от клуб „Вихърчета“ към Основно училище „Никола Обретенов“ този първи март ще остане специален ден, който ще помнят. Трима млади доброволци – представители на клуба тази сутрин посетиха Община Русе, за да поздравят ръководството и общинските служители с празника Баба Марта. Няколко седмици преди това децата работиха усилено, за да направят красиви картички и мартеници, с които да зарадват своите съученици и учители. Специално старание децата вложиха при изработването на мартеници, които по тяхна инициатива решиха да подарят на екипа на Община Русе.

 Малките доброволци с вълнение посетиха сградата на Общината, където бяха чакани гости. Първо те поздравиха заместник-кметовете Наталия Кръстева и Иван Григоров с думите „Честита Баба Марта! Да сте бели и червени, весели и засмени!“ и поднесоха своите подаръци.  От своя страна те бяха също зарадвани с мартенички от общинското ръководство. Доброволците поздравиха с празника също Секретаря на Община Русе Димитър Генков, Мариела Личева – директор на дирекция „Здравни и социални дейности“ и общински служители. Настроението, което създадоха доброволците беше оценено, а на лицата на всички грееха усмивки.

Доброволческият клуб към ОУ „Никола Обретенов“ се ръководи от екип на Сдружение БРТИМ в рамките на проекта на Община Русе, финансиран по Програма ЗОВ.

Виж повече

В Деня на отворените врати в Русе заработи „TeenКitchen“

2019-02-15

В Деня на отворени врати днес по проекта на Община  Русе в рамките на Програма ЗОВ местният екип и партньорите по проекта представиха напредъка по изпълнението му.

Денят се организира за трети пореден път, като на всяко негово издание се открива нов обект в сферата на образованието и здравеопазването, финансиран със средства по ЗОВ. С тържествен водосвет беше открита учебната кухня на Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“, партньор на Община Русе. Тя е оборудвана по проекта „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“ в рамките на дейността „TeenKitchen (Кулинаротерапия)“.

Кухнята е оборудвана с модерни уреди и децата-участници в програмата ще имат възможност да изучават в нея разнообразни кулинарни техники. Едновременно с това обаче те ще се учат на дисциплина, екипност, организираност, точност и други меки умения.

Малките кулинари от четири училища, партньори по проекта, се подготвяха в продължение на четири месеца и вече нямат търпение да готвят в истинска кухня. Днес бе организирано проведе първото занятие с 6 деца от трети клас от ОУ „Ангел Кънчев“. Малките готвачи приготвиха вкусни хапки, за да почерпят гостите.

Да споделят радостното събитие дойдоха гости от Община Русе, партньорите по проекта, директори на учебни заведения, с които работим, медии и приятели. 

„Днес официално поставяме началото на Програма „TeenKitchen“, чиято реализация се случва благодарение на подкрепата на Програма ЗОВ  и в полза на децата на Русе,“ каза Ивайло Иванов, управител на Сдружение БРТИМ.

Гостите оцениха високо създадената атмосфера на уют и професионализъм едновременно. Кулинаротерапията е дейност с голям потенциал, който тепърва ще се развива. Екипът на  Община Русе и БРТИМ се надяват да допринесе за личностното израстване на всяко дете, преминало през програмата.

Виж повече

Община Средец и Центърът за развитие на общността – добър пример за интеграцията

2019-01-14

Община Средец и Центърът за развитие на общността (ЦРО) са добрият пример за отлична работа на институциите за интеграция на децата от малцинствените групи и привличането им в училище. Това каза образователният министър Красимир Вълчев, който посети днес общината.

Министърът, кметът инж. Иван Жабов и директорката на Регионалния образователен инспекторат инж. Виолета Илиева бяха гости на ЦРО Средец, където бе отбелязан един от най-големите празници на ромите - „Василица“ –  ромската Нова година. Събитието бе част от дейностите, който се изпълняват по местния проект по Програма ЗОВ, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Децата от клуб „Музика и танци“ към проекта представиха богата програма по случай празника. Вниманието на публиката беше завладяно от играта на малките артисти, които представиха обичая „Посрещане на нова година – Банго Васил и сурвакане“. Програмата продължи с ромски легенди за празника, стихотворения, празнични песни и танци. Гостите бяха сурвакани от децата за здраве и успехи.

„ЦРО Средец е пример за това как могат да бъдат мотивирани децата да се включват в различни дейности, за развитие на различни умения. Днес е все по-трудно да убедим учениците, да привлечем вниманието им, но виждаме, че това е изпълнимо и Средец го показва", допълни министър Вълчев.

Обновеният по Програма ЗОВ център отвори врати през пролетта на 2017 и предлага комплексни услуги, свързани с образованието и здравеопазването на най-уязвимите групи от хора в общината.

Десетки деца посещават с ентусиазъм трите клуба по интереси – по спорт (120 деца), творчество (64 деца) и информационни технологии (64 деца), както и детската танцова формация.

Организират се допълнителни занимания в извънкласни форми и групи по интереси – индивидуална и групова работа за ученици от 1-4 клас. 192 ученика участват в допълнителни занимания по български език, водени от опитен педагог. Клуб „Отговорен родител“ подпомага развиването на родителски умения и консултиране на родители на децата от началните класове. Откакто заработи центърът са организирани 20 срещи на  клуба, посетени общо от 220 родители.

За периода от стартирането на проекта до момента образователните медиатори са направили близо 700 посещения при семейства, чийто деца са застрашени от отпадане от училище или вече са отпаднали. Като резултат от тази работа в клас са върнати 30 ученика. Над 200 родители са обхванати от информационни кампании да бъдат мотивирани да изпращат децата си на училище.

ЦРО Средец е притегателно място за честването на традиционни празници: Коледа, Василица – ромската Нова година и 8 април – Международен ден на ромите.

Виж повече

Деца от Програма ЗОВ сурвакаха кмета на Монтана за ромската Нова година

2019-01-14

Деца от монтанските квартали „Огоста” и „Кошарник” сурвакаха днес кмета на общината Златко Живков за Василица, както повелява традицията на ромската Нова година.

Всеки от малките сурвакари, с които се работи допълнително по Програма ЗОВ, бе подготвил наричания за здраве и плодородие. Към добре познатите куплетчета в духа на традицията, децата бяха допълнили и рими с важни за тях неща. Теменужка Любенова пожела „всеки работа да има, всеки зло да го забрави”, Драга Кральова - „колкото цветенца по полята, толкова шестици за децата”, а Валенсио Кирилов се помоли за „мир на земята”. Той разказа пред кмета и журналистите, събрали се на ритуала, легендата за Банго Васил, който спасил ромите от гибел и затова е толкова тачен от тях.

Малките гости на кмета са сред най-добрите ученици от Начално училище „Георги Сава Раковски” и от Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – партньори по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“. Затова точно на тях се е паднала честта да сурвакат градоначалника в празничния за ромската общност ден, уточниха образователните медиатори Бисер Андреев и Янко Янков, участвали заедно с децата в изработката на дряновиците. Сурвакарите получиха паричка и лакомства от кмета Живков.

Обхванатите в групите по Програма ЗОВ отбелязаха подобаващо и Коледа, и Нова година с тържества в училищата и детските градини. Специално подготвен от Общинския куклен театър „Патилан” коледен спектакъл събра малчуганите от квартал „Кошарник” в голямата зала на Младежки дом – Монтана, на 21 декември. След пиесата, посрещната емоционално от малките зрители и техните родители, Дядо Коледа раздаде подаръци на послушните. Те го поздравиха с песнички и стихчета.

Красивите момичета от танцовата група в квартала бяха артистични гости на коледния празник на Фондация „Рома” – Лом, и спечелиха аплодисментите на публиката.

Виж повече

Изложба на наши талантливи деца и ученици в Шумен

2019-01-12

Творби на деца от ДГ “Пролетна дъга” и на ученици от Обединеното училище “Христо Ботев” в село Ивански, които се включиха в конкурса “Весела Коледа”, бяха представени на изложба, подредена в Община Шумен.

50 рисунки с коледни и новогодишни послания и апликации разказват различни сюжети от зимата в пъстра палитра от цветове и герои, свързани с коледните и новогодишните празници. Своите творби децата и учениците  изработиха по време на уикенд училищата по проекта на Община Шумен “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”.

С помощта на педагозите от детската градина и от училището в село Ивански те успешно развиват своите таланти. Освен от учителите малките творци получават подкрепа също и от семейството. Заниманията с художествени дейности има положителен ефект както върху децата, така и върху родителите. Те се вълнуват и стават по-заинтересовани от тяхното образование. За усърдието си децата и учениците получиха много подаръци – флумастри, детски книжки с приказки и пъзели. 

На представянето на изложбата бяха поканени родители от Шумен и село Ивански, медиатори и учители. Празнично украсената зала на общината събра повече от сто души, а събитието се превърна във весело детско тържество, в което деца и ученици се забавляваха, рецитираха стихотворения, пяха песни и танцуваха. По-големите ученици от село Ивански прочетоха и коледно-новогодишните пожелания, които бяха написали към своите рисунки.

Изложбата и представянето на най-добрите творби от конкурса за апликации и детски рисунки с коледни новогодишни пожелания бе организирана от Община Шумен по проекта към Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), изпълнявана в рамките на Българо – швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Деца от детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен сурвакаха кмета

2019-01-03

Деца от Детска градина „Пролетна дъга“ бяха гости днес на кмета на Шумен и сурвакаха кметския екип.

С ръчно изработени сурвакници, украсени според народната традиция с пуканки, сушени плодове и вълна, малките сурвакари наричаха празнични благословии за здраве и берекет, за спорна и благодатна нова година. Малчуганите пожелаха на кмета Любомир Христов, на неговите заместници и на председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев здраве, берекет и успехи.

Седемнадесет момичета и момчета пяха и танцуваха в празничната фолклорна програма, която учители и деца бяха подготвили. Докато сурвакаше кмета, в наричането си шестгодишният Станимир отправи най-важното послание за новата година: „да тежи думата ти, да е мъдрост в избора ти, да е здрав денят ти и да пребъдат успехите ти.“

Красивите сурвакници бяха направени специално за случая от децата и техните родители в „уикенд училищата“ на детската градина. Заниманията в тях са част от дейностите по проекта „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Детска градина „Пролетна дъга“ е един от партньорите на Община Шумен по проекта.

Кметът Христов поздрави децата за чудесната програма и им пожела много здраве, весели и безгрижни игри, да бъдат много обичани и да растат щастливи. По традиция децата получиха торбички с лакомства, а след това се изви право хоро, за да се сбъднат наричанията и пожеланията успешна нова година. 

Виж повече

Коледна изложба в Столипиново

2018-12-21

Коледна изложба с творби на ромски деца бе организиарана в НУ „Кирил Некатриев“ в пловдивския квартал Столипиново.

В коридорите на началното училище децата изложиха пред родители, учители и съученици своите произведения – рисунки, пластики, колажи, пана, а най-добрите малки творци бяха отличени с грамоти. Широко бе използвана техниката квилинг, както и апликации с природни материали.

В изложбата бяха включени творби, създадени от учениците по време на творческите работилници, които се организират в рамките на извънкласните занимания по изобразително изкуство.

Целта на проекта на Програма ЗОВ в Пловдив е да стимулира по всякакъв начин творческия потенциал и въображението на ромските деца. Така например, след всяко посещение на културно събитие (опера, театър или концерт), което се организира по проекта, децата са насърчавани да създават творби, вдъхновени от срещите им с изкуството.

Виж повече

Малчугани от „Кошарник” трогнаха родителите си с програма за Деня на християнското семейство

2018-11-28

С тържество, посветено на 21 ноември – Ден на християнското семейство, изненадаха родителите си малчуганите от група „Палавници” на Детска градина № 8 „Пролет” в кв. Кошарник - Монтана.

5-6-годишните момичета и момчета танцуваха, пяха песни и рецитираха стихове, свързани с темата. Сред тях бяха творби на Иван Вазов, Чичо Стоян, Ран Босилек и съвременни автори. Двете учителки Тереза Джурова и Румяна Иванова подкрепяха и насърчаваха възпитаниците си по време на празника. Подготвяйки сценария, педагозите бяха подбрали творби, подчинени на посланието „Човекът без семейството не може да живей”. Енергията, с която децата изпълняваха този рефрен на „Песен за семейството”, доказа, че посланието е докоснало сърцата им.

Със самоувереност и силен глас или плахо и притеснено, самостоятелно или с помощта на учителките всички 24-ма малчугани се изявиха пред добронамерената аудитория от майки и татковци, баби и дядовци. От вълнение и сценична треска по време на тържеството имаше и две разплакани деца, които бяха утешени в прегръдките на родителите си. Не само в детските очи имаше сълзи. Доста родители се просълзиха от радост и гордост. Бабата на 5-годишния Гошко, непрестанно бършеше с длан очите си. Тя бе трогната не само от участието му програмата, но и натъжена, че майка му работи в Германия и няма възможност да преживее емоцията от изявата на сина си.

На празника присъства и директорката Емилия Коцева, която се обърна към родителите с молба да осигурят редовното присъствие на своите деца на заниманията в детската градина. Тя  за отново изтъкна ползата от това децата да бъдат добре подготвени за училище. Възрастните за пореден път се убедиха в уюта и прекрасните условия, в които се отглеждат и възпитават децата им в новопостроената детска градина в най-големия ромски квартал на Монтана „Кошарник”.

И групата по Програма ЗОВ от Детската градина в с. Габровница представи миналата седмица литературно-музикална програма по повод Деня на християнското семейство, а в ДГ № 8 „Пролет” изпратиха с празник и есента.

Виж повече

Многофункционална сграда за образование, култура и здравеопазване отваря врати в Сливен

2018-11-20

Над 130 деца ще имат възможност за първи път в живота си да посещават детска ясла и градина в „Надежда“, ромския квартал на Сливен след откриването на новата многофункционална сграда, изградена с подкрепата на швейцарското правителство.

На официалното откриване на новата сграда на 22 ноември 2018 (четвъртък) ще присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, посланикът на Швейцария г-жа Мюриел Берсе Коен, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Модерната сграда е в непосредствена близост до Центъра за административно обслужване в „Надежда“, което я прави достъпна за всички граждани на квартала. Тя е първия по рода си комплекс за образование, здраве и култура в „Надежда“, където живее предимно ромско население. В нея ще се помещават още здравен център с три лекарски кабинета и културно-образователен център, от които кварталът също има належаща нужда. Единствен в „Надежда“ за интегрирани услуги, новият комплекс е изключително важен за работата на Община Сливен, местните неправителствени организации, училища, детски градини, здравни и образователни медиатори за интеграцията и социалното включване на ромската общност.

Изграждането на многофункционалната сграда е по проекта на Община Сливен за социално включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Стойността на проекта е 2 791 985 лв., като  85% е швейцарското финансиране, а 15% - националното съфинансиране. Новоизградената многофункционална сграда е на стойност близо 1,5 милиона лева, от които 10% е приносът на Община Сливен.

Програма ЗОВ се изпълнявана в периода 2015 – 2019 с основни направления образование и здравеопазване, като подкрепя също културната идентичност и овластяването на ромската общност. ЗОВ работи в шест големи общински центъра - Бургас, Монтана, Русе и Сливен, Пловдив и Шумен. Основната й цел е да се подобри достъпът на общността на ромите и другите уязвими групи до качествено образование в детските градини и начални училища, както и до първично здравеопазване, репродуктивно, майчино и детско здраве. Министерството на труда и социалната политика е основен партньор от българска страна, участват също министерствата на здравеопазването и на образованието. Общата стойност на Програмата е 13 750 450 лв., като швейцарският принос е 11 764 000 лева.

Основните резултати по ЗОВ досега: близо 460 деца посещават новоизградени детски градини, разширения на училища и общностни центрове (Монтана, Сливен, Бургас и Шумен); повече от 900 деца имат уроци по български и наваксващи занимания; близо 1 000 родители са участвали в родителски занимания или са консултирани от 17 образователни медиатори и педагози; над 8 000 души са обхванати от здравни кампании и индивидуални консултации по въпроси на здравното осигуряване, първичното здравеопазване и семейното планиране.

Основни принципи на ЗОВ са: интегриран подход, устойчивост и обвързаност с централни и местни институции. Дейностите в Програмата са практични и съобразени с особеностите и конкретните нужди на ромската общност и уязвимите групи, като се основава на разбирането, че образованието и здравето са основни предпоставки на социалното приобщаване. Програмата работи в тясно сътрудничество с местни и централни институции, които да продължат добрите практики и да мултиплицират нейния модел след приключването й през 2019.

 

За Програма ЗОВ: http://zovprogramme.bg/bg
За
резултатите от работата по ЗОВ в Сливен: https://bit.ly/2S31zfR

Виж повече

Шумен: празник на добротата, приятелството и толерантността

2018-11-14

Деца и младежи от различни етноси превърнаха концерта “Заедно живеем, танцуваме и пеем” в истински празник на приятелството, толерантността и добротата. Интересът беше голям, а многобройната публика изпълни до краен предел залата на Младежкия дом в Шумен.

Малки и големи участници представиха музика, песни и танци, характерни за културата на различни етнически общности, които съжителстват на територията на общината.

На сцената излязоха ученици от Обединено училище “Христо Ботев” в село Ивански с драматизация на сцени от бита на ромското семейство и изпълнения на български и ромски песни и танци. С универсалния език на музиката и прекрасните изпълнения на турски песни в съпровод на саз, Илтер и Саабит Ахмед завладяха сърцата на публиката. Деца и учители от ДГ “Пролетна дъга” в Шумен пресъздадоха елементи от българския, турския и ромския фолклор при отбелязването на Гергьовден и пролетните празници. Памела Петрова, Теодор Терзиев и Антоанета Ангелова от СУ “Сава Доброплодни” в Шумен развълнуваха публиката с емоцията на руската поезия и песен. Бивши възпитаници на ДГ “Смехорани” – сега вече ученици в първи клас, обраха овациите с танца “Катюша”, отличен с първо място на Националния фестивал за руска поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце”. В ритъма на испански танц на сцената излязоха и ученици от ОУ “Еньо Марковски” в Шумен. Момичета от танцовата формация "Emotion" към Общинския младежки дом взривиха многобройната публика с красотата и енергията на модерния танц.

Кулминацията на концерта поставиха малките танцьори от Детския танцов ансамбъл “Звънче” при НЧ “Тодор Петков-1963” с ръководител Красимир Савов, които покориха публиката и заслужиха бурните й аплодисменти. Заедно с Кремена Маринова от Шесто основно училище всички участници в концерта изпълниха на финала обичаната от всички деца песен “Планета на децата”.

Празникът на етносите “Заедно живеем, танцуваме и пеем” бе организиран от Община Шумен и партньорите по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Спортен празник “Мама, татко и аз” в Шумен

2018-10-22

Весел спортен празник събра в зала “Младост” близо 300 деца, ученици, родители и учители от Детска градина “Пролетна дъга” в Шумен и Обединено училище “Христо Ботев” в съседното село Ивански. Участниците в надпреварата бяха разделени на два отбора, в които се включиха 4, 5 и 6-годишни деца, ученици от начална степен и родители. Те премериха сили в спортни игри с топка, обръч, прескачане и търкаляне на гуми, преминаване през специални цветни тунели и различни препятствия, да покажат бързина, сръчност и съобразителност.

Състезанието се превърна в истинско забавление с много вълнения за малки и големи, които показаха не само физически умения, но и талант със своите песни, танци и музикални изпълнения. Спортните емоции подгряха малчуганите от детския оркестър на “Пролетна дъга”. Учениците от училището в Ивански получиха заслужени аплодисменти за изпълненията на детски песни. За всички участници имаше награди и много лакомства.

Ръководителят на проекта на Община Шумен по Програма ЗОВ Христина Баева поздрави участниците. “Радвам се, че на всяко следващо събитие, което организираме по проекта, виждам все повече усмихнати лица и ентусиазирани участници – деца, ученици, родители, медиатори и педагози. А най-хубавото е, че всички заедно искрено се веселиха, пяха, танцуваха и с желание участваха в спортната надпревара”, каза Христина Баева.

Спортният празник ”Мама, татко и аз” се организира за втора поредна година по проекта на Община Шумен “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ – Здраве и образование за всички в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Целта на празника е децата и родителите да имат възможност за съвместни занимания, които укрепват тяхното здраве и стимулират активността им.

Виж повече

Премиера на учебник по ромски език в Монтана

2018-10-12

Знаете ли, че има учебник по ромски език? Плод е на дългогодишния труд на полиглота Любомир Сердев, който си отиде от белия свят преди 5 години, но неговата съпруга Зофия Янчак - Сердева издаде учебника в родината си Полша. Учебникът бе представен тази  седмица в Регионална библиотека „Гео Милев” – Монтана.

В процеса на изучаване и изследване на ромския език Любомир Сердев добавя към кирилицата два допълнителни символа - j /йот/ и h /хаш/, с които да се фиксират специфични за ромския език звуци. В над 300-те страници на книгата си той прилага речник с транскрипция, обяснява достъпно граматичните правила, описва най-важните диалекти и развойните тенденции.

Учебникът е изграден на принципа от известното към непознатото, от простото към сложното и е сходен с всички учебници по чужд език. „Обучението по него е достатъчно, за да разбирате, четете и пишете на езика на ромите, въпреки че няма един ромски език, а по-скоро трябва да се говори за езиково семейство, то в диалектите му думите са с еднакви корени, защото произхождат от един език - санскритски. Учебникът може да се използва и като самоучител”, смята Зофия Сердева. Като дългогодишен психолог тя разказа случаи от практиката си, чрез които аргументира ползата работещите с ромски деца да могат да общуват с тях пълноценно, за да ги обучат на книжовния български език, без който интегрирането им е невъзможно. „Ромите за нас са като айсберг. Ние виждаме само една нищожна част, която е над повърхността. Дори не осмисляме дълбочината на тяхната душевност и култура. Езикът им би ни помогнал да надникнем в нея, да я опознаем и разберем. Ако не ги разберем, рискуваме при срещата си с този айсберг да завършим като „Титаник”, допълни г-жа Сердева.

Учебникът ще бъде много полезен на всички, които работят с ромската общност – учители, лекари, социални работници, полицаи. Те не могат да работят пълноценно, ако има езикова бариера. Основните познания по ромски език ще допринесат за падането на комуникативните бариери, за доброто разбиране, за изграждане на доверие и по-голям респект. Благодарение на това, че аз знам ромски, който е мой майчин език, се справям без проблеми с децата. Разбира се важно е да се познава и начина на живот, и културата,” споделя Теодор Асенов – учител от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Монтана, което е партньор по Програма ЗОВ.  „Да, много е хубаво да чуеш „Обичам те!” на своя роден език. Казвам го като чужденец.” – потвърди Зофия Сердева, която повече от 30 години живее в България.

Учебникът може да се използва и за ромски деца, които веднъж научили се да пишат на майчиния си език на кирилица, лесно ще се ограмотят и на български, смята учител от Брусарци със солиден опит в мултиетническа среда. Факт е, че много от децата от маргинализираните общности не владеят български, което ги обрича на провал в образователните институции. Психологът Илияна Иванова подчерта, че често това е причина и за невъзможност да се диагностицира точно интелектуалното ниво на децата и води след себе си риска ромски деца с потенциал да бъдат определени като деца с изоставане в развитието и да бъдат насочени към ресурсно подпомагане.

„Необходимо е учебникът да бъде одобрен от Министерството на образованието и науката, което преди години одобри ромския буквар на Любомир Сердев като имаше забележки само към илюстрациите, но не и към съдържанието. Това ще му даде живот”, категоричен бе Стефан Стефанов – дългогодишен преподавател по български език и литература. „Каква ще е съдбата на учебника ще покаже бъдещето,” каза г-жа Сердева. Тя сподели, че вече учебникът е във фонда на библиотеките на 17 университета в Полша и е получила заявки да го преведе на родния си език. Наличен е и в библиотеката на Монтана, която бе домакин на премиерата. А интересна игра, подготвена от директорката на библиотеката Анелия Иванова, която беше и водеща на срещата, показа, че всеки от присъстващите знае ромски думи като амалипе (приятелство), лачо чаво (добро дете), дром (път), дай (майка), шушой (заек).

Виж повече

Отличие за ученици, с които работим по ЗОВ

2018-10-01

20 ученици от първи до седми клас от Обединено училище “Хр. Ботев” в село Ивански участваха в десетото издание на Карнавала на плодородието, който се състоя в Шумен от 28 до 30 септември. Те се включиха в пъстрото карнавално дефиле заедно с повече от 50 групи и над 2000 участници от страната и чужбина. Хиляди шуменци и гости на града се радваха на изпълненията на танцови състави, групи от читалища, училища, детски градини и неправителствени организации.

На специално подготвена подвижна сцена, ученици, родители и учители пресъздадоха мотиви от стария бит и култура на местното ромско население в селото – плетене на рогозки и кошници от царевична шума и върбови клонки. Върху постелки от рогозки умели танцьорки показаха пред многобройната публиката сръчно изработените кошници, пълни с есенни плодове и красиво украсени с цветя. Композицията  “Със старите занаяти от Ивански към Европа” беше специално подготвена за карнавалното шествие в „уикенд училището“ по проекта на Програма ЗОВ.

В Карнавала на плодородието се включи и Детска градина “Пролетна дъга” от Шумен. В композицията “Щедрата земя българска” беше представена не само темата за плодородието и богатствата на българската земя, но и идеята за многообразието от етноси, които работят и живеят заедно в разбирателство. В карнавалното дефиле масово се включиха над 50 деца, родители, медиатори и учители с богато украсена подвижна сцена и костюми, специално изработени в „уикенд училищата“ с родители и деца от детската градина.

И двете групи бяха бурно аплодирани от многобройната публика, а карнавалното жури отличи изпълненията на ученици и родители от Ивански с трето място в категорията за училищни групи.

Обединено училище “Христо Ботев” в с.  Ивански и Детска градина “Пролетна дъга” в Шумен са партньори на Община Шумен по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

30 години “Пролетна дъга”: празнуваме заедно

2018-09-27

Обновена и модерно оборудвана, детската градина “Пролетна дъга“ в Шумен отпразнува 30-тия си рожден ден.

Весел празник с песни, музика и танци оживи парка пред новата многофункционална спортна зала „Арена Шумен“, която се намира непосредствено до детската градина. В тържеството и празничното веселие се включиха деца, учители, родители и много гости. Над 100 шарени балона украсиха перилата на стълбището към централния вход на залата. Малчуганите се забавляваха. Облечени в костюми, ушити специално за децата от градината, те представиха карнавално дефиле с любими животни, цветни хвърчила, пъстра въртележка и детски оркестър. Да се включат в празника с песни и танци бяха поканени и бивши възпитаници, които вече са ученици. Гости на тържеството бяха и деца от ДГ “Златна рибка”, които също поздравиха своите връстници. Накрая всички получиха по парче торта за празника, приготвена от един от родителите.

Детската градина е открита през септември 1988 година, затова през целия месец септември се проведоха различни прояви, с които бе отбелязана 30-тата годишнина на ДГ “Пролетна дъга”. В началото на всяка учебна година, на празника “Вяра, надежда и любов” – 17 септември, протойерей Иван Павлов от църквата “Свети Три Светители” отслужва водосвет за здраве и благословя деца, родители и учители. „30 години заедно“ е мотото на изложбата от детски рисунки, подредена от днес във фоайето на градината.

Педагогическият екип работи по проекта на Община Шумен “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Една от целите на проекта е да бъдат обхванати в максимална степен децата от кварталите “Млада гвардия”, “Еверест” и “Витоша”, които да бъдат успешно подготвени да продължат образованието си в училище.

В началото на септември градината  посрещна 180 деца, разпределени в осем групи, които имат занимания в централната сграда и в два филиала.

Виж повече

Поезията и музиката като мост на приятелството

2018-06-29

Празник на ромската поезия и музика събра заедно млади хора и утвърдени ромски музиканти на открито в Шумен.

Лариса, Кремена, Йосиф, Лоренцо, Йордан, Неждет, Радостин и Исус дадоха начало на празничното събитие. От няколко месеца учениците от Шесто основно училище “Еньо Марковски” са създали група за ромски и български песни. Обединява ги студентът по социална педагогика в Шуменския университет Ангел Ангелов, който е и помощник-учител в училището.

Водещи на събитието бяха Стилиян Стоянов и актрисата Стефани Лечева. Те  представиха пред публиката твобри на едни от най-добрите ромски поети в България – Усин Керим, Сали Ибрахим, Димитър Сотиров, Асен Мерков и Георги Парушев.

Ромската поезия прилича на песен, затова този празник е и празник на музиката, споделиха участниците в събитието. Музиканти от оркестър “Шумен” с ръководител  Евгени Чакъров бяха поканени да се включат в програмата. Те изпълниха популярни руски, унгарски, ромски и български песни и предизвика възторжените аплодисменти на публиката.

„Подобни инициативи помагат за съхраняване на културната идентичност на ромите чрез запознаване и популяризиране на творчеството на значими творци от общността и стимулиране на активността сред ромските младежи“, сподели Марияна Йорданова, директор на Шесто основно училище, която бе сред гостите в залата. “Учениците се подготвяха за това участие от доста време и се радвам, че спечелиха симпатиите на всички присъстващи.”

Инициативата бе организирана по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Швейцарски депутати се запознаха с постигнатото по Програма ЗОВ в Пловдив

2018-06-20

Деца от Детска градина „Лилия“ в Столипиново, най-големия ромски квартал в България и Европа, изнесоха очарователно представление от песни, стихове и танци пред делегация от швейцарски депутати. Преди да посетят места по проекта Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) парламентаристите от Швейцария разговаряха с кмета на Пловдив Иван Тотев и заместник-кмета Георги Титюков.

Община Пловдив изпълнява проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ в рамките на Програма ЗОВ с подкрепата на Швейцарския принос към разширения ЕС. Общият бюджет на проекта (октомври 2016 и април 2019), възлиза на 1 077 495 лева, от които 85 % са осигурени от правителството на Швейцария, а останалите 15 процента е съфинансиране от българската страна.

Екипът на проекта, учители и образователни медиатори работят за повишаването на осведомеността на родителите, за могат по-добре да подпомагат децата си. От есента на 2016 в „Лилия“ редовно се организират четения на книги, в които участват деца, родителите им и учители. Това подобрява езиковите и социалните умения на децата, помага и за по-близките семейни отношения. В детската градина вече има библиотека, с подкрепата на проекта бяха изградени две детски площадки.

В първия по рода си Образователен център в Столипиново, който се очаква да отвори врати през септември 2018, ще бъдат организирани извънкласни занимания, спортни състезания и културни събития за учениците от квартала.

Швейцарската делегация посети също новоизграденото по проекта разширение на ДКЦ „Изток“, чието откриване предстои през август 2018. Четирите нови кабинета ще отговорят на здавните нужди на жителите от Столипиново, много от които са извън здравната система заради недостатъчен капацитет за медицинско обслужване или неплатени здравни осигуровки. Екипът на ЗОВ вече е организирал няколко стотин гинекологични, педиатрични и общи медицински прегледи.

Виж повече

Заслужена награда за колектива на Детска градина „Пролетна дъга“

2018-05-24

Педагогическият екип на Детска градина „Пролетна дъга“ получи наградата на Шумен за образование и наука в категорията „Педагогически колектив в системата на предучилищното възпитание”. Отличието бе връчено на официална церемония на Празника на българската просвета, култура и писменост – 24 май на откритата сцена на площад „Освобождение“ в Шумен.

Педагози и медиатори работят заедно с голямо усърдие и с успех  в различните дейности по проекта на Община Шумен в рамките на Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, насочени към осъвременяване на образователната среда, прилагане на иновативни подходи в работата с деца  и родители и към промяна на нагласите в обществото.

Наградата - диплом, плакет и парична стойност 800 лева, бе връчена от кмета на общината Любомир Христов и председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев на директора на детската градина Димитрина Минева.

Пред хилядното множество от деца, родители, учители и граждани тя благодари за признанието. „Изключително съм щастлива, че при толкова много педагогически колективи на територията на общината с тази награда е удостоен колективът на  ДГ „Пролетна дъга“. Ние от години работим по национални и международни проекти, свързани с правата на децата, интегрирането на магринализираните общности, опазването на природата, историческото и културно ни наследство“, посочи Димитрина Минева. „Винаги търсим различни възможности да развиваме потенциала и способностите на децата, да стимулираме творчеството, креативността и иновативното мислене. Радвам се, че обществеността е оценила нашите усилия.“

По думите й резултатите не биха били възможни без активното участие на децата, подкрепата на родителите, на медиаторите и на общинската администрация.

Виж повече

Фестивал „Етноритми без граници“ в Русе

2018-05-15

Във фоайето пред Пленарната зала на Община Русе на 14 май за трета поредна година беше открита изложба на тема „Цветовете на етноприятелството“. Деца от 7 до 18 години се включиха в обявения от Община Русе конкурс за рисунки.

Класиралите се на първо, второ и трето място, както и отличените с поощрение бяха наградени с грамоти и предметни награди.

В първа възрастова група (7-12 г.) Никол Даниел Нунева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе) беше класирана на първо място. Александра Любенова (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе) получи втората награда. Третата награда отиде при Евелина Айнур Сабриева (ОУ „Братя Миладинови“ – гр. Русе ).

Във втора възрастова група (13-18 г.) първата награда получи Ивелин Надков Колев (ПГ по транспорт – гр. Русе). Втората награда беше за Назан Бюрханова Абтулова (ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Семерджиево). Светла Радославова Генчева (ОУ „Христо Ботев“ – с. Горно Абланово) се класира на трето място. Поощрителни грамоти и награди в първата възрастова група получиха: Мелиса Звездинова Моллова (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе), Георги Ибрямов Салиев (ОУ „П. Р. Славейков“ – с. Обретеник ), Виктор Ивайлов Йорданов (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Сонгюл Гюлверова Неджмиева (ОУ „Братя Миладинови“ – гр. Русе), Ивасхея Григорова Михова (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе).

Във втора възрастова група поощрителна грамота и награда получиха: Елиза Силвиева Асенова (ОУ „П. Р. Славейков“ – с. Обретеник), Калина Красимирова Вълева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Ивона Диянова Петева (ОУ „Христо Ботев“ – с. Горно Абланово), Джанер Айгюнер Афузов (ОУ „П. Р. Славейков“ – гр. Русе), Християна Антонова Недялкова (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе).

Отличените в  проведения конкурс за есе на тема „Хармонията на етническата толерантност“ също получиха грамоти и награди.

В първа възрастова група (7-12 г.) журито класира на първо място Денис Атилов Вейсалов (ОУ „Братя Миладинови“ – гр. Русе), на второ място – Патрисия Северинова Андреева (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе) и на трето място – Джан Мехмедов Ахмедов (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе). Поощрителни награди в тази група не бяха присъдени.

Във втора възрастова група (13-18 г.) класирана на първо място беше Магдалена Златкова Георгиева (ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе), на второ място – Лияна Руменова Балканска (СУ „Васил Левски“ – гр. Русе) и на трето място: Елена Денислав Михайлова (ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе). Във втора възрастова група грамоти и награди за поощрение получиха: Жанита Чавдарова Рафаелова (ПГИУ „Елиас Канети“ - гр. Русе), Гергана Галинова Маркова (СУЕЕ „Св. Св. Константин-Кирил Философ“ – гр. Русе), Силенджан Рифаи Кадъолу (ПГ по транспорт – гр. Русе), Християн Христомиров Рачев (ПГ по транспорт – гр. Русе), Михаела Георгиева Георгиева (ПАГ „Гео Милев“ – гр. Русе).

Конкурсите за рисунка и есе са част от организирания фестивал „Етноритми без граници“. Той продължи с концертна програма в Пленарната зала на Общината. Музикалното богатство на различните етнически общности в областта беше представено с песните и танците на състави от гр. Сеново (Клуб за танци „Етноритми“ към НЧ „Нов живот-1894“), с. Семерджиево (Танцова формация „Дунавски звуци“), гр. Русе (Танцов състав „Дъга“ към НЧ „Гюнеш-2012“, Балет „Импул“ и Вокална група „Приста“ към ОМД ), гр. Борово (Ателие „Сцена под дъгата“ при ОБУ „Св. Климент Охридски“, Танцова формация „Ритмика“ към НЧ „Искра – 1898“), с. Горно Абланово (Танцов състав „Грация“ при ОУ „Христо Ботев“), с. Обретеник (Танцово-песенна формация „Букет“ при ОУ „П. Р. Славейков“).

Фестивалът „Етноритми без граници“ (конкурси и концерт) е част от проекта на Община Русе в партньорство с Община Борово и Община Ветово „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини в Област Русе“, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.

Виж повече

Фестивал „Сцена под небето“ и кулинарна изложба в района ни в Русе

2018-04-14

Фестивалът „Сцена под небето“ бе организиран за трета поредна година в райони ни в Русе на 12 и 13 април в рамките на местния проект по Програма ЗОВ.

 Във фестивала се включиха  деца и ученици от образователните заведения в общините партньори по проекта – Русе, Борово и Ветово. Най- малките, малчуганите  от Детска градина „Славейче“ (Борово) и Детска градина „Щастливо детство“ (Ветово) представиха танци, музика и песни и бяха бурно аплодирани от многобройната публика.

Учениците от училищата  ( ОБУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Борово, СУ „Васил Левски“ с професионални паралелки – гр. Ветово и ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе)  се представиха с богати литературно – музикални  програми и завладяха публиката с огнените ритми на популярни ромски, български и чуждестранни мелодии.  Танците на  самодейците към Народно читалите „Нов живот – 1894“  от гр. Сеново (Община Ветово) бяха изпълнени с  традиционния за ромите  колорит. Танцово-песенна формация „Букет“ от с. Обретеник  и Танцов състав „Грация“ от с. Горно Абланово  (Община Борово) пяха и танцуваха за всички, които бяха дошли да празнуват и да се веселят.

 На „сцената под небето“ в Русе танцьорите от Танцово студио “Импулс“, Мажоретния състав „Екстрийм“ и Танцово студио „Зора“ впечатлиха с изпълненията си дори и случайно озовалите се зрители на фестивала . Много настроение с изпълненията си   създадоха   певците  от Вокална група „Приста“. Оркестър „Радилон“ изпълни неразривно свързаните с ромите песни „Хедерлези“ и „Аризонска мечта“, както и химна на ромите „Джелем, джелем“.

По същото време във Ветовобеше   организирана  изложба с традиционни за различните етноси кулинарни изделия. В изложбата се включиха майстори в кулинарното изкуство от Община Ветово. Свои ястия се представиха също и двете читалища –  НЧ „Нов живот – 1894“ (гр. Сеново) и НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1909“  (гр. Ветово). Сред ястията  можеха да се видят  турските мекици,  празничната пита, татарското ястие „Шурберек“, ромската пита за Васильовден, турската баклава, качамак с маджун, коледни и новогодишни празнични ястия и много други. Всички участници получиха грамоти за показани забележителни кулинарни умения в приготвянето на традиционни за различните етноси кулинарни изделия.

И Фестивалът, и изложбата бяха посветени на 8 април – Международния ден на ромите.

Виж повече

Соло китара и темпераментни танци за 8 април в Монтана

2018-04-10

С изложба и концерт на талантливи деца, участващи в извънкласните занимания по Програма ЗОВ, Монтана отбеляза 8 април, Международния ден на ромите. Заместник-кметът Тихомир Антонов припомни във встъпителното си слово поводът за обявяването на тази дата за Международен ден на ромите и подчерта, че интеграционните политики присъстват устойчиво в стратегията на общината. Той изтъкна и приноса на Швейцарската програма за сътрудничество за осъществяването им.

Със своето майсторско изпълнение на китара Асен Борисов провокира бурните овации на публиката,  препълнила салона на Драматичния театър в Монтана. Асен и неговата сестра Вера, чието вокално майсторство е безспорно, се откроиха сред младите таланти, участвали в концерта.

В програмата му преобладаваха танците. Малката танцьорка Рая,  която и миналата година бе звездата на концерта, омагьоса публиката с грацията, очарованието и всеотдайността на изпълнението си. Групите от кварталите „Огоста“ и „Кошарник“ показаха, че не са безразлични към древните корени на своя етнос, представяйки вдъхновено индийски танци. Че ритъмът е в кръвта им, доказаха и изпълненията на характерния кючек, елементи, от който бяха вмъкнати дори в модерния балет. Децата от с. Габровница се представиха с народни танци, с които през миналия сезон спечелиха няколко награди от фестивали.

Младите актьори се изявиха в „Легенда за Ром“ и скечове по хумористичните разкази на Чудомир.

Сценарист на шарения и емоционален концерт бе актрисата Анастасия Янчева – дългогодишен ръководител на театрално студио „Автограф“. Организацията на събитията, свързани с Международния ден на ромите, бе поверена на Веселин Лаков - председател на читалище „Звезда“ – партньор по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, който се изпълнява по Програма ЗОВ  (Здраве и Образование за Всички).

Виж повече

Рисунки на млади таланти от ромско село в Словакия гостуват на Монтана

2018-04-05

Изложба на ромски деца от колекцията на Центъра за развитие на младите хора в гр. Целе – Словения бе открита в на 5 април в Монтана. Събитието е организирано от Програма ЗОВ в рамките на отбелязването на 8 април - Международен ден на ромите. Над 60 творби на деца от Основното училище в Яровнице – Словакия, са подредени във фоайето на Общински младежки дом – Монтана. Видеопослание от учителят им Ян Сайко бе увертюра към колоритната експозиция.

Ян Сайко е повече от обикновен учител по изобразително изкуство в Основното училище на с. Яровница (близо до Прешов - Словакия), където обучава ромски деца.  Г-н Сайко попада там случайно по време на стажа си като студент. Той намира специфичен начин да достигне до сърцата на хлапетата, използвайки специфични педагогически методи и алтернативен обучителен подход. Той се осланя на корените им, навлизайки в многостранната култура на ромите, в тяхната история и занаяти, вплитайки тяхната музика в обучението си. По този начин той мотивира децата да намерят свой начин на творческо себеизразяване.

В действителност практиката показва че институционалното образование често се проваля с ученици от бедната ромска общност, оставяйки децата да се чувстват откъснати и дезинтересирани от училищните занимания. Ян Сайко е убеден, че ромските деца се нуждаят от различен фокус от словашките деца от средната класа, тъй като те имат специфични проблеми, причинени от бедните социални условия, в които живеят. Освен това те трябва да се справят с негативните стереотипи. Тези предразсъдъци и дискриминация имат негативно въздействие върху ромските деца. В този контекст, в работата си Ян Сайко се отнася с уважение към индивидуалността на учениците и тяхната различна психологическа нагласа, интелектуално, емоционално и психологическо развитие. За да разбуди творческия им талант, той съзнателно работи с мисленето, чувствата и действията на учениците, като далечната му цел е да трансформира ценностна им система. Старае се да развие силна и позитивна идентичност и самосъзнание у децата.

Свободният избор на ученика винаги е фундаментална част от всеки урок на г-н Сайко. По време на часовете учениците могат да избират техниката и да осъществяват дейността по всяко време. Учителят прави работата на учениците смислена, практична и социално видима. Например, детските творби се използват за декориране на училищния интериор. Ключ към успеха на преподавателя е игровият подход към учебните дейности. Освен това, той предлага теми, които са познати, изпълнени със съдържание и важни за учениците - реални житейски ситуации като празниците в семейството, събития в селото, сватбени тържества, погребения, посещения на града, ромcки фолклор.

Произведенията на учениците от Яровнице печелят награди от международни конкурси в Индия, Япония, Унгария, Германия, Чехия, САЩ, Македония, България, Норвегия, Финландия, Швеция Словения, побеждавайки дори свои връстници от училища по изкуствата. Най-усърдните и талантливи ученици са наградени да пътуват в чужбина с преподавателя си. Така се насърчават децата в неравностойно положение.

Ян Сайко вярва, че на всяко човешко същество трябва да му бъде дадена възможност да промени живота си чрез посвещаване на някаква кауза и усилен труд, за да се измъкне от бедността и нищетата. Цялата педагогическа практика на този забележителен 56-годишен арт педагог показва как един дискриминиран етнос може да постигне много по един дискриминиран учебен предмет, ако има мъдър, талантлив и търпелив учител.

Виж повече

Детската градина и здравният център в кв. „Кошарник с добри практики

2018-03-28

Построените по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) Детска градина № 8 „Пролет” и Здравно-консултативен център в ромския квартал „Кошарник” – Монтана, бяха посетени днес от участниците в работната среща за обмяна на опит между структурите, управляващи програми със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове и двустранните програми по мерките, насочени към социално включване на уязвими групи, с фокус върху ромите.

Те присъстваха на различни занимания в групите на детската градина и споделиха възхищението си от материалната среда. Детските групи бяха пълни, а част от учителките и непедагогическия персонал са от ромски произход.

В експозето си директорката й Емилия Коцева подчерта, че гордост за детската градина е тяхната бивша възпитаничка и настояща колега Деница Георгиева, която е завършила с пълно отличие висшето си образование по специалност „Предучилищна педагогика”. Г-жа Коцева разказа предисторията на проекта и плановете за развитието му. Тони Тодоров - ръководител на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”, представи лаконично дейностите и резултатите. Изказванията бяха отправна точка за оживена дискусия. Александър Герасимов – координатор на направление „Образование” по проекта и директор „Хуманитарни дейности” в общината, отговори на въпроси свързани с интеграционните политики и изпълнението на конкретни дейности по проекта.

Бистра Крумова – координатор по направление „Здравеопазване”, медиаторите Петър Цветанов и Соня Руменова разказаха за усилията си да мотивират хората от квартала да посещават безплатните прегледи при общопрактикуващ лекар, акушер-гинеколог и педиатър.

Сред гостите на детската градина и Здравно-консултативен център в най-големия ромски квартал на Монтана бяха представители на Швейцарския офис за сътрудничество в гр. София, Централното координационно звено в Администрацията на Министерския съвет, Дирекция „Национален фонд“ в Министерството на финансите, ИА ОСЕС, Управляващи органи по ЕСИФ, Програмни оператори по Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкият финансов механизъм, Изпълнителни агенции/звена по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, Национално сдружение на общините в България, ЦОИДУЕМ и НПО Фонд по ФМ на ЕИП/НФМ.

 

Виж повече

Седем швейцарски посланици на посещение в Столипиново

2018-03-13

Седем посланици на Швейцария ще посетят утре (14 март) Столипиново в Пловдив, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.  В Община Пловдив Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване.

Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския образователен фонд (Будапеща) са в Пловдив за Четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на  ромската интеграция (12 - 15 март 2018). Посланиците ще посетят изгражданите в момента в Столипиново образователен и здравен център, ще се срещнат с учители, родители и деца в Детската градина „Лилия“ и ще споделят на семинара богатия си опит от различни страни.

За първи път България е домакин на регионална среща на ШАРС по ромската интеграция. Целта й е да бъдат обсъдени нейни програми за ромско включване в Югоизточна Европа, както и да се направят изводи как успешно да се разработват и изпълняват проекти за социално включване с фокус върху устойчивостта и работата с държавните и местните институции.

В семинара участват експерти от централния офис на ШАРС в Берн и офисите й в балканските страни, в които се изпълняват проекти за социална интеграция. В дискусиите ще участват представители на Европейската комисия, на проекта РОМАКТ на Съвета на Европа, както и на ромски организации.

Ще бъде споделен българският опит в работата с институции и за постигането на устойчивост, резултатите и предизвикателствата в социалното включване на ромите и други уязвими групи по програма ЗОВ, изпълнявана в шест големи областни центрове, включително и в Пловдив. Ще присъстват представители на трите министерства, партниращи по ЗОВ (Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването), както и представители на общините Пловдив и Сливен.

 

Бележка за медиите:
Посещението на посланиците в Детска градина „Лилия“ е открито за  журналисти. Ще има възможност за снимки и кратки интервюта. Представителите на медиите са поканени да дойдат в градината в 11 часа.

 

 

За Програма ЗОВ
Здраве и образование за всички

Интегрирани проекти по Програма ЗОВ се изпълняват в шест големи областни центрове (Пловдив, Монтана, Сливен, Шумен, Русе и Бургас) в периода 2013 - 2019 година. Основната й цел е да подобри достъпа на роми и други уязвими групи до детски градини и начални училища и здравни услуги, както и да подобри качеството на образованието и здравеопазването. Насочена е конкретно към деца на възраст от 0-10, млади жени, майки, бременни и млади семейства в компактни градски ромски общности и райони с над 70 процента ромско население.

Постиженията на Програма ЗОВ досега: 377 деца са записани за ясла, детска градина и училище, а3970 деца посещават допълнителни учебни занимания. Изградени са 4 нови детски градини и изцяло обновени 5 ясли и детски градини, както и 2 училища. В ремонтираните 8 и в 2 новопостроени здравни центъра са направени прегледи и консултации над 4 000 млади майки, бременни жени и деца. В здравни кампании са  обхванати близо 6 500 млади родители от ромски произход.

ЗОВ се стреми да осигури устойчивост, като се очаква централните и местните български институции да имат водеща роля и поемат инициативата за финансов и човешки капацитет и след края на програмата.

От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика, партнират също Министерствата на здравеопазването и Министерството на образованието и науката.

Общата стойност на Програмата е 8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският принос е 6 920 000 шв. франка. 

Повече информация: www.zovprogramme.bg

Виж повече

Започна изграждането на Образователен и Здравен центрове в Столипиново

2018-03-11

Скоро в Столипиново ще има Образователен и Здравен центрове, изградени по по проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Строителството им започна тази седмица.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков и директорите на училищата „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ направиха първа копка в двора на Образователния център, който ще бъде построен в общия двор на двете училища.

В новата сграда на Образователния център ще функционира спортна зала, каквато сега и двете училища нямат, зала за работа с деца и родители, стая за образователни медиатори, съблекални и помощно помещение.

По ЗОВ в момента и в двете училища се организират извънкласни занимания по проекта, включително по български език, художествени дейности, спортни занимания. Създаден е клуб „Активен родител“, в който ежемесечно се обсъждат идеи, проблеми, планират се бъдещи занимания в помощ на трудно адаптиращи се ученици, които са в риск от отпадане от училище.

В двора ДКЦ „Изток“ заместник-кметът Георги Титюков и управителят на центъра д-р Живко Димитров направиха първа копка на Здравния център.

В новата сграда ще функционират пет кабинета, оборудвани със съвременна диагностична апаратура. В тях ще работят специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията, които ще обслужват жителите на района, както и социалнослаби и неосигурени граждани. Ще се извършват безплатни консултации, профилактични прегледи, кампании за превенция на редица заболявания, включително ранна бременност, детски болести, сърдечно-съдови заболявания, диабет и др.

По проекта на Българо-швейцарска програма в Столипиново вече работят двама здравни медиатори, един гинеколог и един педиатър. След завършването на сградата на Здравния център предстои назначаването на още лекари. В квартала редовно се провеждат здравни кампании, насочени към подобряване на достъпа до здравеопазване на най-уязвимите групи от населението.

Повече за района ни в Пловдив тук

Виж повече

Швейцарска делегация присъства на откриването на два обекта по ЗОВ в Шумен

2018-03-07

Швейцарска делегация присъства днес на откриването на два обекта по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в Община Шумен: обновената детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен и ремонтираната Здравната служба в с. Ивански. В делегацията са представители на Държавния секретариат по икономически въпроси и на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, които са в България за седмата годишна среща на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Нова група от 18 деца вече посещава „Пролетна дъга“
Новата група бе възстановена след близо 17-годишно прекъсване поради липса на средства за ремонт на сградата. Деца от различни етноси – роми, турци и българчета, посещават с желание градината заради приятната обстановка и интересните занимания, водени учителите, разказа главният учител Ивелина Пенчева. По проекта на Община  Шумен в рамките на ЗОВ изцяло е реновиран  третият етаж на основната сграда, обновени са занималнята, спалните, кухнята, санитарните помещения и залата за срещи с родителите.  „Освежени са филиалите на детската градина, изградена е нова спортна площадка. Изцяло ремонтиран е медицинският кабинет, а оборудването в него е подменено със средства, осигурени от общината“, обясни директорката Димитрина Минева.

Община Шумен е вложила  80 000 лева вложи в изграждането на нова отоплителна инсталация и газифицирането на детската градина приключи преди началото на строителните дейности по проекта. „В бюджета за тази година сме предвидили средства за ремонт на санитарните възли на още две групи и благоустрояване на пространството около новата спортна площадка. Осигурени са щат и финансиране, екипът ще продължи да работи и в бъдеще и ще надграждаме постигнатото”, посочи  зам.-кметът по образование и култура Найден Косев по време на тържеството по освещаването на новия комплекс. 

Сузане Цумщайн от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество сподели, че първите социални умения, които децата получават в детската градина, са изключително важни и затова една от задачите на Програма ЗОВ е да помогне да се подобри образователната среда. Изключително важно е по думите й общинските власти да продължат да работят по този начин и да приложат натрупания опит и в други образователни институции.

Нови медицински кабинети в обновената Здравна служба в Ивански
Цялостният ремонт на първия етаж на сградата бе осъществен по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” в рамките на ЗОВ.  Лентата на обновената Здравна служба прерязаха зам.-кметът на Община по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова, управителят на ДКЦ-  1 д-р Димитър Костов и Сузане Цумщайн от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. Много е важно, че този център се намира в селото, близо до местните хора, които ще получават здравна помощ на място, изтъкна  Сузане Цумщайн. Тя е впечатлена от усилията, които са положени за подобряване на здравните грижи за населението в село Ивански и от личната ангажираност на толкова много хора това да се случи.

Село Ивански наброява над 1600 души, но досега е имало само един общопрактикуващ лекар и една медицинска сестра.  По проекта бяха разкрити още два медицински кабинета – педиатричен и АГ-кабинет, както и манипулационна.  Ще бъде обърнато внимание на здравно неосигурени от общността, за които вече се организират медицински прегледи от наети по ЗОВ лекари. „Бихме искали да създадем модел на работа, който да продължим и след приключване на срока на проекта каза при откриването д-р Светлана Маркова, зам.-кмет по социална политика и здравеопазване.

Управителят на Диагностично-консултативния център 1 – Шумен д-р Димитър Костов съобщи, че от вчера са започнали прегледите при педиатър. Най-важна е профилактиката, според д-р Георги Антонов, който ще до края на месеца ще започне и гинекологичните прегледите на жените от селото.

Среща с кмета на Община Шумен Любомир Христов
На среща с представители на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество кметът на община Шумен Любомир Христов посочи, че образованието е приоритет в работата на неговия екип и благодари на швейцарската страна за подкрепата, която оказва на българските общини за подобряване условията на живот, за осигуряване на по-добър достъп до образование, здравеопазване и социалната интеграция на хората от уязвимите групи.

Ръководителят на офиса за сътрудничество към Посолството на Швейцария в България Ролан Питон изрази задоволство от напредъка по проекта, който по неговите думи е представителен за България, защото дейностите по него вървят успешно.

За проекта на Община Шумен по ЗОВ
Интегрираният проект на Община Шумен за насърчаване на социалното включване на ромите и други уязвими групи – „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” започна през октомври 2016 г. и се очаква да приключи през април 2019 г. Общата му стойност е 723 656 лв., като 533 682 лв. е швейцарското съфинансиране . Партньори по проекта на Община Шумен са Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”, Детска градина „Пролетна дъга”, Основно училище „Хр. Ботев” – с. Ивански, ДКЦ 1 и СКЦ.

Виж повече

Детска градина и здравна служба в Община Шумен, обновени по ЗОВ

2018-03-06

Детската градина „Пролетна дъга“ в Шумен и здравната служба в съседното село Ивански са обновени по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), която подпомага социалното включване на роми и други уязвими групи в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Ремонтираните сгради дават възможност за по-добър достъп на представители на ромската и турската общности до образование и здравеопазване.

Швейцарска делегация ще участва в събитията по официалното им откриване на 7 март 2018 (сряда). В делегацията са представители на Държавния секретариат по икономически въпроси и на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, които са в България за седмата годишна среща на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Нови 18 деца вече посещават ремонтираната и обзаведена по Програма ЗОВ детска градина и филиала й в Шумен. Групата е възстановена след близо 17-годишно прекъсване поради липса на средства за ремонт на сградата. В нея има деца от различни етнически групи – роми, турци и българи, които посещават градината с желание заради приятната обстановка и интересните занимания, водени от наети по проекта учители.

Обновената здравна служба в с. Ивански ще отговори на належащи нужди на местните жители от гинеколог и педиатър. Специално внимание се обръща на здравно неосигурени представители на общността, за които се организират безплатни медицински прегледи от наети по ЗОВ лекари. Това е единствената им възможност да получат първична здравна и гинекологична помощ.

Швейцарската делегация ще присъства на детски ателиета за “празници и обичаи” и “сръчни ръце” в открития наскоро по ЗОВ образователен център в с. Ивански - пристройка към Начално училище „Христо Ботев“. В Центъра вече започнаха обучения чрез игри, изкуство и занаяти, както и съвместни занимания за родители и деца, „наваксващи училища“, „уикенд училища“ и „училища за родители“.

„Конкретните резултатите от досегашната работа на местния екип са окуражаващи“,  посочва Ирина Файон, ръководител на Програма ЗОВ. „Макар и да действа само от година и половина, проектът създаде няколко добри модели за извънкласни занимания и работа с родителите. Община Шумен има амбицията да превърне тези практики в устойчиви“.

Община Шумен и партньорите по проекта си сътрудничат много добре и полагат всички усилия да осигурят добро качество на изпълняваните програми. Те са наясно, че устойчивостта е ключов принцип на Програма ЗОВ. Градината и филиалът й вече са одобрени за делегиран бюджет (държавно финансиране) от пролетта на тази година. ЗОВ ще продължи да подкрепя допълнителни дейности с родители и деца до декември 2018. Устойчивостта в сферата на здравеопазването ще дойде по линия на Националния осигурителен фонд, като неосигурените роми ще бъдат мотивирани да внасят здравни осигуровки - цел на здравните кампании и медиаторите по ЗОВ.

Освен в Шумен интегрирани проекти по ЗОВ се изпълняват в пет други големи общински центрове (Пловдив, Монтана, Сливен, Русе и Бургас) в периода 2013 - 2019 година.

Постиженията на Програма ЗОВ досега са: 377 деца на възраст 0-10 години са записани за ясла, детска градина и училище; 3970 деца имат възможност да посещават допълнителни учебни занимания, водени от 47 наети по ЗОВ учители; 23 нови образователни медиатори и 14 нови учители бяха назначени и обучени по Програмата и заедно с други 461 учители в начални училища и детски градини обучени в иновативни методи на преподаване и работа за отпадане на децата от училище. Програма ЗОВ подкрепи изграждането на 4 нови детски градини/предучилищни в Сливен, Монтана, Бургас и Звездец (Област Бургас) и изцяло обнови 5 ясли и детски градини, както и 2 училища.

В ремонтираните 8 и в 2 новопостроени здравни центъра в районите на Програмата в страната новоназначени по ЗОВ 30 лекари и 16 здравни медиатори са ангажирани с медицински прегледи и консултации за над 4 000 млади майки, бременни жени и деца. Здравни кампании, здравни клубове и дискусии, посветени на семейното планиране, репродуктивното здраве и здравната профилактика са обхванали близо 6 500 млади родители от ромски произход.

Виж повече

Сурваки в детска градина “Пролетна дъга” в Шумен

2018-01-09

Празникът Сурваки събра близо 60 деца, родители, учители и гости от шуменския квартал “Еверест” във филиала към детска градина “Пролетна дъга”. Комплексът е изцяло обновен с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

С богата програма, празнично настроение, игри и песни бяха пресъздадени традициите, свързани с празнуването на ромската Нова година, сурвакането и наричанията за здраве, благополучие и късмет. Малчуганите сурвакаха присъстващите на тържеството със собственоръчно изработени и богато украсени дрянови сурвакници.

“Следването на традициите е важно за запазването на рода. То е и мост за взаимното опознаване между етносите в България. В част от семействата обичаят на сурвакането е забравен и повечето от младите родители с интерес научават как са празнували техните предци в миналото. А това пък помага на нас в работата ни по Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество,” разказва старши учителят в детската градина Елена Найденова.

В ролята на домакин, който посреща Банго Васил и моли за неговата благословия, влезе образователният медиатор по проекта Георги Шарбанов. Той припомни, че в честването на този ден има много общи неща между традициите на българите и ромите. В първия ден на новата година младите искат прошка, а децата сурвакат за здраве, което показва колко трайно са се вплели обичаите ни през годините.

Всички малчугани получиха торбички с лакомства, а празникът продължи със сурвакане в съседските къщи. Сурвакарчетата бяха посрещнати много гостоприемно от стопаните, защото се вярва, че от благословията зависят късметът и щастието им през новата година.

Виж повече

Пъстър празник в Ивански за ромската Нова година

2018-01-08

В Основно училище “Христо Ботев” в шуменското село Ивански организираха празник в навечерието на ромската Новата година. В залите на новия учебен център ученици, родители, учители и гости пресъздадоха традицията на Василица и Банго Васил. Те бяха приготвили обредни ястия и заедно подредиха богатата новогодишна трапеза.

„Всички се включиха с огромно желание в тържеството, което организирахме днес, защото семействата тук в селото пазят своите традиции“, разказа преподавателката по български език и литература Светла Мутафчийска.

В програмата участваха ученици от трети до седми клас. Момичетата и момчетата от училището припомниха легендите за спасителя на ромите Свети Василий. Те разказаха, че празничната вечеря се подрежда на ниска кръгла маса, която наричат синия, а нея по традиция слагат гъска, пуйка или петел в новогодишната нощ. Най-възрастната жена прави баница или пита, “кулак”, в която се поставя пара. Приготвят се и сарми с дрянови пъпки за късмети.

“През цялото време жената шета в пълно мълчание, защото се вярва, че така злото няма да влезе в къщата. Вратите се заключват и до полунощ никой не бива да влиза, за да не избяга късметът. Трапезата се прекадява, всички си вземат прошка и целуват ръка. Първата хапка от кулака не се изяжда, а се увива и се слага под възглавницата. Вярва се, че сънят върху тази хапка показва какъв ще бъде късмета ни през годината,” обяснява образователният медиатор Ирина Илиева, която също участва във възстановката на празничната традиция.

„На Василица, която много прилича на българската Бъдни вечер, цялото семейство се събира в дома“, продължава Анка Михайлова, майка на три деца. Тя разказа, че три поколения живеят в една къща в селото. „На сутринта започва сурвакането с пожелание за здраве, плодородие и късмет. Всичко това се прави много тържествено, защото според поверието тогава във всяка къща влиза Банго Васил и благославя дома. Празнуваме заедно и спазваме традицията. Искаме и нашите деца да я продължат.“

Тържеството в училището в село Ивански бе част от празничните инициативи, включени в културния календар по проекта на Община Шумен – „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”. Той се реализира със съдействието на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички“, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Кръгла маса „Област Русе – модел на етническа толерантност“

2017-12-16

Кръгла маса на тема „Област Русе – модел на етническата толерантност“ бе организирана на 15 декември в Областната администрация в Русе в рамките на проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини в Област Русе“. Проектът се изпълнява по Програма ЗОВ с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 

Участие в кръглата маса взеха Мариела Личева – водещ координатор на проекта, Боньо Бонев – трудов посредник в Бюрото по труда, Цветелин Симеонов – дирекция „Социално подпомагане“, Марияна Минева - Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“, Жанна Василева – регионален педагогически координатор от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ – Велико Търново, представители на здравни образователни и социални институции, партньори на Община Русе и неправителствени организации – доставчици на социални услуги.

Бяха споделени добри практики, а организациите отчетоха положителния напредък в дейността си.

На дневен ред беше представена и училищна програма за превенция и намаляване на отпадането на учениците от училище, като беше акцентирано върху значителната роля на родителите като активни помощници в различните обществени структури и в дейностите, организирани в училище. Теми на дискусия бяха и възможностите за обучение на учителите за работа в мултикултурна и мултиетническа среда.

Акцент на срещата бяха добрите резултати, в рамките на организираните консултации и ролята на образователните медиатори в тях. Отчетени бяха и проведените кампании, засягащи човешките права, сексуалното и репродуктивното здраве, както и дейностите, във връзка с подобряване  достъпа до медицински услуги на потребителите.

Виж повече

Нова детска градина отваря врати в Монтана

2017-12-04

107 деца от Монтана ще посещават модерна детска градина в квартал „Кошарник“ след официалното й откриване на 5 декември 2017 (вторник).

Лентата при откриването на новата сграда на Детска градина No 8 “Пролет“ ще бъде прерязана от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, посланика на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел и кмета на Община Монтана Златко Живков. Сред гостите се очакват и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, представители на местната власт, ромски организации и общността в квартала, родители, деца.

Градината е построена по проекта на Община Монтана в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В строителството на градината и оборудването й са инвестирани близо 1,2 милиона лв., от които  90 % са осигурени от Българско-швейцарската програма за сътрудничество, а останалите са принос на Община Монтана, която вложи и около 580 хиляди лева в инфраструктурата около детската градина.

Това е първата детска градина в Монтана, построена през последните 35 години. Старата сграда на Детска градина No 8 “Пролет“, която  не отговаря на никакви образователни стандарти, е посещавана от 75 деца предимно от ромски произход. Новопостроената сграда дава възможност бъдат приети нови 32 деца. В новата постройка има и зали за извънкласни и извънучилищни дейности, както и за работа с родители, общностни срещи и празници и други събития, също и кабинет за обучения и работни срещи на педагогическата колегия и образователните медиатори. По Програма ЗОВ са назначени допълнително двама учители и двама помощник-възпитатели.

Проектът „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“ в рамките на ЗОВ работи в периода 2015 – 2018 година с общ бюджет 2 226 260 лева. Дейностите са основно в двата ромски квартала на Монтана – „Кошарник“ и  „Огоста“,  в с. Габровница и отчасти в съседните  Вирове и Безденица, като са насочени към най-уязвимите от уязвимата група - деца на възраст от 3 до 10-11 години, техните родители и семейства, млади хора, здравно неосигурени роми. Прилага се интегриран подход: обновяването на здравната и образователната инфраструктура се допълва с работа за подобряването на началното образование, записване на ромски деца в детска градина, обучение на учители, достъп до първични медицински услуги за роми, превантивна здравна работа, медиаторска работа в здравеопазването и образованието. Екипът работи да компенсира пропуските в обучението на децата чрез допълнителни занимания, да мотивира все повече деца да ходят на детска градина, да създаде условия за интегрирането на ромските деца след четвърти клас в десегрегирани училища, както и да решава най-наболелите проблеми на детското и майчино здраве.

Вижте повече за работата на проекта на Община Монтана по Програма ЗОВ: тук

За Програма ЗОВ:

Програма ЗОВ се изпълнява в периода 2014 - 2019 година с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата й стойност е 8 088 500 швейцарски франка, швейцарският принос е 6 920 000 шв. франка.

От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката също участват в Програмата с финансиране, експертиза и консултации. Трите министерства допринасят с 15% съфинансиране, като приносът на всяко министерство е по 5%.

Общо 15 общини в шест големи общински центрове (Бургас, Монтана, Пловдив, Русе, Сливен, Шумен) изпълняват съвместно с партньори (училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др.) интегрирани проекти, свързани с: 1) намаляването на броя на ромските деца, които не ходят или отпадат от детска градина, предучилищните занимания и началното училище; 2) работа с родители, психолози, учители и медиатори по ромското включване; 3) първична и репродуктивна здравна помощ за ромската общност, семейно планиране и здравна профилактика; 4) културни събития, подпомагащи интеграцията на ромите.

Виж повече

Учебен център към училището в село Ивански отвори врати днес

2017-11-17

За първи път ученици, родители и учители работиха заедно в ателиетата “празници и обичаи” и “сръчни ръце” в новия учебен център към Основното училище „Христо Ботев“ в село Ивански.

Сградата е ремонтирана с подрепата на Българо – швейцарската програма за сътрудничество, която финансира дейностите по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“. Обновени са три учебни зали, в които ще се провеждат учебни и извънкласни дейности в т. н.  „наваксващи училища“, „уикенд училища“ и „училища за родители“. Те са обзаведени с нови маси, столове и шкафове.

„Заниманията ще помагат на учениците да подобрят уменията си по български език и да попълнят пропуските си, ако имат затруднения с овладяването на материала по основните учебни предмети. Часовете в ателиетата по театрално изкуство, сръчни ръце, празници и обичаи и фолклор ще се провеждат под формата на игри и забавления. Целта ни е да се развият творческите им способности в областта на приложното, танцовото и театралното изкуство,“ обясни директорът на училището Стефан Стоянов. Тук ще се организират и срещите с родителите, които ще разширяват своите знания по здравни и образователни теми, ще изграждат и развиват родителските си умения.

Първото занятие в ателието „празници и обичаи“ беше посветено на родовите празници и обичаи. „Младите хора най-добре общуват посредством песента и танца, затова съм убедена, че това е един от начините за подкрепа на интеграцията на хората от различните етноси в общността.“ сподели ръководителката на ателието Пенка Йорданова. Сръчните ръце на ученици и родители сътвориха пъстроцветни пана от текстил в другото ателие на новия учебен център към училището в село Ивански. Деца и родители работиха с желание и усърдието, което вложиха при изпълнението на задачите, даде своите резултати.

Основното училище „Христо Ботев“ в село Ивански е партньор по проекта на Община Шумен, изпълняван по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос към разширения Европейски съюз.

 

Виж повече

Ден на отворените врати по проекта ни в Русе

2017-11-09

За втора поредна година днес бе организиран Ден на отворените врати в Община Русе за общински проект, изпълняван по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Във филиала на Детска ясла №6, намиращ се в бившия Дом за медико-социални грижи за деца (кв. „Дружба“, ул. „Никола Вапцаров“, №20), гражданите можеха да разгледат новооткритите две яслени групи за деца на възраст от 10 месеца до 3 години.

На информационната среща в Зала 1 на Областна администрация,  Община Русе в партньорство с партниращите ѝ общини (Община Иваново, Община Ветово, Община Борово) и организации (РУ „Ангел Кънчев“, МЦ „Медика-Експрес“ ЕООД, Сдружение на ОПЛ Русе, Сдружение „Център Динамика“, Сдружение „Еквилибриум“, Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“) презентираха направеното по проекта през изминаващата година във връзка с дейността им, насочена към предлагане на социални услуги в подкрепа на децата и техните семейства, повишаване на  информираността им, здравноосигурителните им права и обучение с цел  превенция на ранното отпадане от училище.

Обърнато бе специално внимание на дейностите по повишаване на професионалния капацитет на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда и уменията им за мултикултурен диалог. 

Двете реновирани учебни стаи за подготвителните групи в ОУ „Алеко Константинов“ също бяха на разположение за посещения, а от 14 до 15 часа в сградата на ДГ „Ралица“ в кв. „Тракия“ за гости бяха отворени ремонтираните и новооткрити два здравни кабинета (кабинет по акушерство и гинекология и кабинет на общопрактикуващ лекар).

Виж повече

80 – ти рожден ден на читалището в бургаския квартал „Победа“

2017-10-20

Народното читалище „Христо Ботев 1937“ в бургаския квартал „Победа“ отбеляза снощи своя 80 – ти рожден ден. Празненството бе организирано в салона на читалището, изцяло ремонтиран по „Интегрирания проект за социалното включване на ромите и другите уязвими групи“ на Община Бургас, изпълняван в рамките на  Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на  Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Благодарение на проекта на  Община Бургас по Програма ЗОВ, читалището е в този разкошен вид, посочи сподели при откриването на тържеството секретарят на читалището Катерина Гагева. Ремонтиран бе и салонът, в който се проведе тържеството, след като от 2010 г. е бил неизползваем. Има ново отопление, подменени са столовете, както и цялото оборудване. Стойността на ремонта е близо 140 000 лв., а оборудването - 13 607 лв. Подменен е изцяло покривът, който редовно е течал преди това. Библиотеката е обзаведена с нови стелажи, ремонтирано е хранилището, където таванът е бил пред срутване. Създаден и оборудван с компютри е Информационният център. В  камерна зала  децата ще се събират да четат книги и да се срещат с автори.

Ние изпълнихме този проект само от материалната му част, посочи неговият ръководител Магдалена Япаджиева. „Всичко останало, което се случва тук, е благодарение на едни хора. И на един човек, който изпълва със смисъл думата възрожденец: Катерина Гагева“, посочи Япаджиева.

В поздравителен адрес до екипа на читалището, ръководителят на Програма ЗОВ Ирина Файон, тя честити празника на културната институция. „Убедени сме, че вашият опит и отдаденост към децата и мисията ви да отгледате тези деца, ви радват с прекрасни резултати. Пътят към добри дела и постиженията им са най-ярките доказателства за приноса ви към младите таланти на България“, се казва в поздравителния адрес от Ирина Файон.

Като доказателство към нейните думи в салона на читалището продължават да са изложени творбите от втория национален конкурс за детско творчество „Моята невероятна лятна ваканция“. Читалището беше домакин на конкурса, а неговите възпитаници спечелиха призови места.  

Празникът бе уважен от представители на почти всички читалища в Бургас, а с песни и танци децата от детска вокална група „Звъника“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1928“ и мажоретен състав при СОУ „Братя Миладинови“ го направиха пъстър и забавен.

Виж повече

Дни на ромската култура в Сливен

2017-09-29

От 2 до 4 октомври Сливен е домакин на Дни на ромската култура -  2017, организирани в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Община Сливен, като бенефициент по „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен”, е съорганизатор на това събитие,"  съобщи на пресконференция в Областния информационен център днес заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. „Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения на Европейския съюз. Основен партньор по проекта е сдружение „Ромска академия за култура и образование (РАКО)”. Предстоят ни няколко дни изпълнени с интересни прояви, концерти, изложби”, каза още Чиликова.

Третото издание на Дните на ромската култура предлага разнообразна програма от събития, която цели да представи културата на ромската общност.

Дните ще бъдат официално открити на 2 октомври с концерт с участието на Ансамбъл „Романи чълхъя“ (Ромски звезди), Теодосий Спасов, ромските певци Бони и Щилиян, оркестър „Карандила“ и др. Концертът е посветен на ромския композитор, диригент, музикант и педагог Йордан Русчев (Данко), един от учредителите на Централния цигански театър  „Рома“-  София и ръководител на сливенския ансамбъл „Никола Кочев“, който ръководи 50 години до 2001.

На 3 октомври  са предвидени изложба „Ромско изкуство и занаяти“ с участието на художници и занаятчии от страната, обявяване на победителите в конкурса името на ромския поет Усин Керим и моноспектакълът „Цигански колела“ на младата актриса Наталия Цекова и акордеониста Мартин Любенов.

 Конференцията „Ромите през ХХІ век – култура и идентичност“ ще събере на 4 октомври учени и изследователи на ромската общност. Доклади ще изнесат проф. Маргарита Карамихова от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, проф. Майя Грекова от СУ „Св. Климент Охридски“, д-р Румян Сечков, доц. д-р Петя Банкова, д-р Йосиф Нунев и др.

Дни на ромската култура -  2017 са част от дейностите на проекта на Община Сливен за социално включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В Сливен работата на Програма ЗОВ е конкретно насочена към квартал „Надежда“. Една от амбициите на екипа на проекта в Сливен е да бъде създадена необходимата база и възможности за достъп до интегрирани услуги за жителите на квартала, без да се налага те да напускат средата си. Това е от изключителна важност особено за малките деца, които се стресират, ако не са в обичайната си среда. Проектът в Сливен е на обща стойност 2 791 985 лева и се изпълнява от Община Сливен в партньорство с Ромска академия за култура и образование и фондациите „Здравето на ромите" и „Лекари на света".

Вижте повече за работата на ЗОВ в Сливен тук

Виж повече

Първокласниците от с. Габровница влязоха в обновени класни стаи

2017-09-15

19 деца прекрачиха днес за първи път прага на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Габровница. За да се открояват в този важен ден, учителката им Лиляна Иванова им върза сатенени ленти с надпис „първокласник”. Въпреки вълнението, малчуганите  рецитираха и пяха вдъхновено.

Празничната програмата, подготвена от групата по художествено слово по Програма ЗОВ, постави акцент на патриотични мотиви и започна с танц, посветен на цветовете на националния трибагреник. Прозвучаха приветствия от името на кмета на Община Монтана Златко Живков, кмета на Габровница Борис Цветков, от родителите, от големите ученици.

В посланието си директорката Бисерка Фильова подчерта: „Днес, скъпи ученици, ще прекрачите прага на едно напълно обновено, модерно училище, с което трябва да се гордеете и да го пазите като свой роден дом.” След основния ремонт на сградата, направен миналата година, през  това лято класните стаи са освежени и обзаведени с нови мебели. Не само уютната среда, но и енергичните усилия на педагозите задържат децата в час.

В училището, създадено през 1866 г., се обучават 163 деца не само от най-голямото село в Община Монтана, но и от съседните Вирове и Безденица. Те редовно присъстват в часовете, уверява г-жа Фильова. Част от възпитаниците й са посещавали лятната читалня, както и танцовия състав през ваканцията. "За нас началото на учебната година е символично, защото през цялото лято с групата за народни танци репетирахме усилено и участвахме във фестивали. В края на юли танцувахме на IX Традиционен фолклорен събор „Свидня” в с. Георги Дамяново, а на 13 август взехме участие във Втория международен фолклорен фестивал "Ехо от Стовци" в с. Смоляновци. За изпълненията на арканул, чанакчийско хоро и циганско хоро, жури ни удостоени със сребърен медал.

В танцовия състав по Програма ЗОВ активно се занимават 11 деца от VІ, VІІ и VІІІ клас. Много добри ученици са и са мотивирани самодейци. Редовно посещават часовете ни по проекта и репетициите. В повечето случаи кандидатствам за участие в различни фестивали по тяхно настояване и инициатива” – разказва Таня Тодорова, която е ръководител на танцовата група.

Продължават извънкласните занимания по приложно изкуство и допълнителните часове за овладяване на български език по Програма ЗОВ с децата от училището в с. Габровница. 

Виж повече

Танцьори от с. Габровница с награда от национален фестивал

2017-06-15

Танцовият състав на Основно училище “Св. св. Кирил и Методий” – с. Габровница, спечели наградата на журито от Националния фолклорен конкурс “Дай, бабо, огънче”. Той се проведе в пернишкото село Мещица.

Пъргавите игрохорци с ръководител Таня Тодорова се представиха с арканул и Чанакчийско хоро. Двата танца са разучени в извънкласните занимания по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Формацията от Габровница се съревноваваше с около 700 млади фолклорни таланти от 42 различни институции.

Участието в такива фолклорни форуми много мотивира децата. Те имат възможност да сравнят нивото си с това на своите връстници. Това сравнение е източник на самочувствие, защото превъзхождат  много други групи и същевременно то стимулира амбицията им да достигнат най-добрите, прави ги по-старателни и ентусиазирани на репетициите. Затова планираме да участваме и във фолклорния събор “Свидня” в с. Георги Дамяново“ , каза г-жа Тодорова.

Конкурсът в с. Мещица бе истински празник на фолклора и показа, че децата на България с радост поемат огънчето на традицията от възрастните. Събитието бе организирано от НЧ ,,П.К.Яворов -1926” - с. Мещица и Сдружение „Дай, бабо, огънче!”- Перник с подкрепата на Министерството на културата.

Виж повече

Обновеното училище в бургаския квартал „Победа“ изпрати своя първи „випуск“

2017-06-12

С емоционално тържество на 30 май бе отбелязан краят на учебната година в Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“. Много от децата учат в пристройката към училището, изцяло изградената по местния проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в рамките на Програма ЗОВ.

С песни, танци, мажоретни изпълнения, стихотворения и много детски усмивки, подготвителните групи, в които са включени близо 200 деца, завършиха тази учебна година. Тържеството бе организирано във физкултурния салон, който училището нямаше преди реализацията на проекта. Също положителен ефект от работата по ЗОВ е, че за една година децата, повечето от които са билингви, буквално са „проговорили“ български език: свободно могат да общуват на него, учат и песни и стихотворения.

За лятото са планирани занимални в подготвителните групи и в началния курс на обучение. Ще има и извънкласни дейности и спорт. Предвидени са и екскурзии за децата.

Виж повече

Предстоят летни занимания по български за бъдещите първолаци от градина „Лилия“

2017-06-01

Бъдещите първокласници от Детска градина “Лилия” в пловдивския квартал Столипиново изнесоха красиво тържество по случай своя последен учебен ден в детската градина. Те бяха изпратени с много обич от своите преподаватели – директорката Севдалина Генчева, учителките Малинка Царева, Геновева Къндева и Генка Петрова, отскоро пенсионерка, която дойде специално за тържеството на своите любимци.

Децата танцуваха и пяха в костюми, вдъхновени от ромските фолклорни традиции. С помощта на своите учителки те изработиха колаж-пано, изобразяващ хвърчило с имената на всички бъдещи първолаци от градината, а накрая за радост на всички имаше красива празнична торта с фойерверки.

Артистичната програма е част от методите, с които педагозите от „Лилия“ се стремят да включат активно в образователния процес както децата, така и техните родители. Проектът на Програма ЗОВ в Пловдив има за цел да подпомогне работа на учителите с иновативни идеи за мултикултурно обучение, като за педагозите има предвидено и специално обучение по темата.

Детска градина „Лилия“ е разположена в центъра на Столипиново и 100 % от децата, които се обучават там, са от ромската общност. Главното предизвикателство в работата на педагозите е свързано със слабото владеене на български език от населението на квартала.  Ето защо в проекта по ЗОВ предвиждаме допълнителни часове по български език, за да подобрят езиковите умения на децата, чийто майчин език е различен от българския.

 „Работата по проекта по ЗОВ много ни помага именно заради допълнителни занимания с децата с майчин език, различен от българския. Тези занимания продължават и през лятото и така децата няма да забравят наученото“, споделя Севдалина Генчева, директор на Детска  градина „Лилия“. „Проблемът е, че много семейства говорят у дома само турски или ромски и ако децата не посещават детската градина за по-продължителен период, обикновено съвсем забравят българския език. Допълнителните занимания през лятната ваканция ще им помогне за по-добра социализация и реализация в първи клас.

Вижте още за работата ни в Пловдив

Виж повече

Победителите в конкурсите за рисунка и есе на тема етноприятелството

2017-05-20

Радостни сме да огласим имената на победителите във второто издание на два конкурса, организирани от екипа ни в Русе.

Победителите са в конкурса за рисунка“Цветовете на етноприятелството“ са:

I група – деца от 7 до 12 години:

  1. Назан Абтулова – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Семерджиево, Община Русе
  2. Арзу Небиева –  ОУ „Ангел Кънчев“, гр. Русе
  3. Елица Димитрова  –  ОУ „Иван Вазов“, гр. Русе

II група – деца от 13 до 18 години:

  1. Михаил Гавраилов – ПМГ „Баба Тонка“ , гр. Русе
  2. Дебора Петрова – СУПНЕ „Фридрих Шилер“, гр. Русе
  3. Стефан Димитров –  ПМГ „Баба Тонка“ , гр. Русе

Дамян Георгиев от ОУ „Иван Вазов“, гр. Русе  бе отличен със специалната награда на журито.

Поощрителни грамоти и награди в първата възрастова група получиха: Полина Чакалова (СУ „Христо Ботев“ – гр. Русе), Баръш Шакиров (ОУ „П.Р. Славейков“- с. Смирненски), Даниела Георгиева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Камелия Колева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе) и Ана – Мария Симеонова (ОУ „Любен Каравелов“-гр. Русе). Във втора възрастова група поощрителна грамота и награда получиха: Зюхре Али (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе), Велислава Щерева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Ива Пенчева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Константин Георгиев (ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе) и Велина Коева (ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе).

Рисунките на децата са представени в изложба, която бе открита на 18 май във фоайето на Община Русе. На специално тържество бяха връчени грамотите и наградите на победителите.

Отличия получиха и победителите в конкурса за есе на тема “Хармонията на етническата толерантност“ също получиха грамоти и награди.

I група – деца от 7 до 12 години:

  1. Патрисия Андреева (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе)
  2. Ивет Стоилова (ОУ „Никола Обретенов“ – гр. Русе)
  3. Албена Златева (ОУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Борово).

Поощрителни награди за: Стилиян Тодоров (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе), Петър Климентов (ОУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Борово) и Моника Агопян (ОУ „Никола Обретенов“ – гр. Русe).

II група – деца от 13 до 18 години:

  1. Габриела Фердинандова (ПГИУ „Елиас Канети“ – гр. Русе)
  2. Джулия Здравкова (ПГИУ „Елиас Канети“ – гр. Русе)
  3. Шехрин Шукри (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе).

Конкурсите бяха част от фестивала „Етноритми без граници“, който продължи с концертна програма в Пленарната зала на общината. Музикалното богатство на различните етнически общности в България беше представено с песните и танците на танцовите състави от гр. Сеново, с. Семерджиево, гр. Русе, с. Иваново, гр. Борово, с. Щръклево, с. Беловец и с. Горно Абланово. Чрез тях гостите се докоснаха до фолклорното и културно богатство на различните етноси.

Виж повече

Фестивал „Сцена под небето“ и кулинарна изложба в Русе за 8 април

2017-04-10

В навечерието на Международния ден на ромите в гр. Борово и Русе на 7 април и на самия ден 8 април в с. Иваново и в гр. Ветово празникът беше отбелязан с фестивали и кулинарни изложби в рамките на проекта по Програма ЗОВ.

Във фестивал „Сцена под небето“ взеха участие много танцови и вокални групи. Включиха се и много индивидуални изпълнители от детските градини и училищата в общините Иваново, Борово, Ветово и Русе. На сцената звучаха едни от най- известните ромски песни - „Хедерлези“, „Сае рома“, „Аризонска мечта“ и разбира се химна на ромите „Джелем, джелем“. Оркестър „Радилон“ изпълни на фестивала  популярни ромски мелодии.

Междувременно в Борово и  Русе бяха организирани изложби с традиционни за различните етноси кулинарни изделия. В гр. Борово в изложбата се включиха представители от ромската общност и дамите от трите пенсионерски клуба в града.  В гр. Русе изложбата беше подготвена от бъдещите корифеи на кулинарното изкуство-учениците от Професионалната гимназия по туризъм – Русе. Гостите и на двете изложби се запознаха с кулинарните особености на различните етноси, които се отличаваха с впечатляващ вид и вкусови качества. Представени бяха арменски сладки, турска баклава, ромски гулаш, български меденки и еврейска баница с месо и патладжан. Всички участници получиха грамоти за показаните си забележителни кулинарни умения в приготвянето на традиционни за различните етноси кулинарни изделия.

Виж повече

С концерт в Ивански отбелязаха Международния ден на ромите

2017-04-07

Пъстра палитра от ефектни танци, песни и притчи на ромския етнос впечатлиха присъстващите на концерта в с. Ивански по случай 8 април – Международния ден на ромите.

Сцената се превърна в един свят на красота и многообразие от цветове и музикални интерпретации на различни музикални стилове. Публиката се взриви след изпълнението на учениците от 6-ти клас при Основно училище „Хр. Ботев” с тъпан и саксофон в стил – Горан Брегович. Седмокласничката  Севдалина Илиева  плени всички с ангелския си глас  при изпълнението на песента на Лили Иванова „За тебе бях” и заслужено получи бурните аплодисменти на публиката с изпълнението си.  „Тя е нашата най-добра певица в селото“ - коментираха в публиката и не пестяха хвалбите за това колко е талантлива.

Концертът започна с приветствие от г-жа Людмила Андреева, координатор „Здравеопазване”, която представи новоназначения здравен медиатор за с. Ивански в рамките на ЗОВ. Ирина Илиева вече започна работа и хората от селото могат да разчитат на нейната подкрепа.

Голямата заслуга за прекрасно подготвената празнична програма и организация бе на учителския колектив при училището и директора Стефан Стоянов. За подготовката на литературно-музикалния спектакъл ”Ромите – минало и настояще” са използвани възможностите на извънкласните форми по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността - фактор за по добро бъдеще и успешна интеграция“, финансиран от Българо-швейцарската програма – ЗОВ.

Концертът завърши с атрактивен танц с ветрила, а в самия край всички запяха „Една българска роза”, песен добре позната и за публиката, която бе много развълнувана от красивия  музикален спектакъл .

На входа на залата родители, участници и учители получиха здравно-образователни материали от кампанията „Здравето на децата ни зависи от нас”, а аз малчуганите домакините бяха приготвили балони и различни лакомства.

С литературно-музикална програма бе отбелязан Международния ден на ромите и в  Детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен. Виж тук галерия от събитието.

Виж повече

Ден на ромите в училище „Найден Геров“ в Пловдив

2017-04-07

Празнично тържество по случай Международния ден на ромите се проведе в СУ "Найден Геров в пловдивския квартал „Столипиново“. Ученици от началния курс изнесоха представление пред родители, преподаватели, жители на квартала и представители на медиите.

Тържеството бе открито с встъпителни думи от Стефка Симеонова, главен експерт „Образование“ в район Източен на Община Пловдив и експерт „Образователни дейности“ в проекта в Община Пловдив в рамките на ЗОВ. Тя запозна присъстващите със значението на образованието за интеграцията на ромите и другите уязвими групи и поздрави родители и ученици от ромската общност в Пловдив с техния празник.

Децата изпълниха разнообразна танцова и артистична програма, която впечатли всички присъстващи. Ентусиазираните ученици представиха поредица от поетични рецитали, кратки драматизации, народни, класически и латиноамерикански танци. Празникът се състоя на импровизирана сцена в коридорите на втория етаж на училище „Найден Геров”, тъй като към момента в училището липсва подходящ салон за публични прояви. Именно заради това проектът на Програма ЗОВ в Пловдив предвижда изграждането на Образователен център с помещения за общностни събирания, извънкласни дейности, изкуства и спорт. 

Събитието се превърна в истински празник за ромската общност в квартала. Родители и близки с гордост наблюдаваха своите деца и бурно аплодираха техните артистични изяви.


Вижте още за работата по Програма ЗОВ в Пловдив

Виж повече

Монтана отбеляза 8 април с концерт

2017-04-07

Монтана отбеляза днес Международния ден на ромите с пъстър концерт. В програмата му бяха вплетени традиционни ромски и ориенталски танци, латино и брейк денс, детски и поп песни. На сцената се изявиха деца, подготвени в извънкласните форми по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

С изпълненията си се открои на дуета Вера (вокал) и Асен (китара) Борисови, както и виртуозните танцьорки Албена и Александра от кв. “Огоста”. Публиката в препълнената зала на Драматичния театър изпрати с бурни овации и 12-годишната Стефка Андреева от кв. “Кошарник”, дръзнала да изпее хита на Уитни Хюстън от филма «Бодигард». Това е новата Софи Маринова, коментираха от публиката, възхитени от тоновия обем на гласа й.

Грациозната третокласничка Рая Андреева – солистка на индийски танц, впечатли не само със своята пластичност и ритмичност, но и с невероятното си излъчване. Умиление предизвикаха и малчуганите от Детска градина № 8 „Пролет”, а темпераментното циганско хоро на децата от с. Габровница вдигна градуса на настроението.

Голяма заслуга за успеха на концерта имаха конферансиетата Йоана и Жерина, подготвени от актрисата Анастасия Янчева, която беше и сценарист на празничното шоу. Това обяснява и участието на театралното студио на ОДК “Ние, врабчетата”, както и специалният поздрав, отправен от Жанета Пейна – солистка на вокално студио “Детски смях”, победителка в множество певчески конкурси.

Концертът започна с приветствие от заместник-кмета Тихомир Антонов, който подчерта, че приобщаването на ромския етнос и подобряване на условията на живот, образователното равнище и здравния му статус е важен акцент в политиката на Община Монтана.

Преди темпераментния музикално-танцов спектакъл във фоайето на театъра бе подредена изложба на клуба по фотография към ОУ “Георги Бенковски” – кв. “Кошарник” и Първо ОУ “„Св. Св. Кирил и Методий“. Експозицията бе открита с кратка драматизация, подготвена от групата по художествено слово към училището в с. Габровница.

Малките певци, танцьори и артисти са от училищата и детските градини, които участват в проекта на Община Монтана „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на ЗОВ.

Виж повече

Изложба „Светът на ромите” в Сливен

2017-04-06

Заместник-кметът Стоян Марков откри днес в галерия "Май" в Сливен изложба под наслов "Светът на ромите". Проявата е част от програма, посветена на Международния ден на ромите - 8 април. Организатори са Ромска академия за култура и образование и Фондация „Здравето на ромите” с подкрепата на община Сливен.

В изложбата картини представят художниците Найден Михалев (село Блатец, Сливенско), Радослав Димитров – Бадуля (Добрич), Петър Пенев (село Тополчане, Сливенско), Светослав Борисов (Лом), Александър Захариев (София), Георги Стефанов (Лом), Дора Куршумова (Сливен) и Диана Софрониева (София).

Заместник-кметът Стоян Марков поднесе поздравителен адрес от кмета на Сливен Стефан Радев. „Почитането на паметта на жертвите на Холокоста е изключителна проява на хуманност и съпричастност към страданията на нашия народ по време на фашизма. Надявам се, че изложбата „Светът на ромите” ще обогати нашите общи познания и ще ни направи още по-силни и по-успешни. Включването на младите хора в спортните и културни прояви по повод 8 април ме кара да вярвам, че тук съществува непоколебимият стремеж към познание и развитие!”, се казва в поздравлението на кмета.

„Светът на ромите” представиха Васил Чапразов – редактор на агенция „Дром” и художникът Александър Дойчинов, председател на представителство на СБХ в Сливен. Симфоничният квартет „Сливен” изпълни произведения на известни композитори, сред които и на сливенецът Йордан Русчев - Данко.

Гости бяха областният управител на Сливен Татяна Петкова, директорът на общинската дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността”Милена Чолакова,  ръководителят на Ромска академия за култура и образование Стела Костова, председателят на фондация „Здравето на ромите”д-р Стефан Панайотов, художници, писатели, музиканти, общественици, много граждани.

По рано през деня в двора на I СУ „Хаджи Мина Пашов” беше проведен футболен турнир. Отбелязването на Международния ден на ромите в Сливен в рамките на Програма ЗОВ предвижда и други събития. Следете ги в специалното фейсбук-събитие.

Виж повече

В гр. Средец заработи Център за развитие на общността

2017-04-05

Центърът за развитие на общността в Средец бе официално открит днес в кв. "Победа" в гр. Средец. Центърът, чиято сграда бе основно обновена и обзаведена по Програма ЗОВ, ще предлага комплексни услуги, свързани с образованието и здравеопазването на най-уязвимите групи от хора в общината.

Лентата при откриването на Центъра бе прерязана от заместник-кмета на община Средец Николина Дамбулова и ръководителя на програма ЗОВ Ирина Файон. Гостите бяха посрещнати от талантливите деца на Средец, които изпълниха български и ромски песни и стихове.

Сградата е построена през 1971г. за квартален клуб за културни мероприятия. През годините са правени само частични ремонти, но сега Центърът е основно ремонтиран, всички помещения са обзаведени и оборудвани със средства по ЗОВ.

„Общината ще бъде изцяло отговорна за поддръжката на материалната база в ремонтираната сграда, каза заместник-кметът Николина Дамбулова. „Функционирането на Центъра ще бъде финансирано от общинския бюджет".

"Това, което правим в Бургас, Средец и Малко Търново е част от една по-голяма стратегия и визия на Българо - швейцарската програма за интегриране на ромите чрез образоване и здраве и подобряване качеството на техния живот“, посочи ръководителката на Програма ЗОВ Ирина Файон.

Центърът за развитие на общността няма да е само ремонтирана сграда, а ще бъде изпълнена със съдържание, добави Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция "Образование и демографски въпроси" в Община Бургас и ръководител на проекта в Община Бургас в рамките на ЗОВ.

Центърът в Средец

"На първия етаж са разположени три кабинета за работа на екипа, компютърна зала, зала за обучения и културни мероприятия. Те са обзаведени и оборудвани със средства на проекта. На полусутеренния етаж са разположени две големи зали. Едната зала е за извънкласни занимания на клуб "Спорт", другата ще се използва от новосъздадената танцова група", обясни координаторът на проекта за Средец и координатор "Образование и интеграционни дейности" в Община Средец Зюмбюла Маринова.

Центърът ще предлага занимания, които да допълват обучението в училищата по български език, развитие на компютърни умения и трудови навици, както и социализиране на децата чрез игри и изкуства. Ще се работи и с родители, за да ги мотивира да изпращат децата си на училище и да ги окуражават да са активни в час. Центърът е замислен да предоставя здравно-образователни услуги и консултации на родителите, за да имат базисна здравна култура и хигиенни навици, както и да ги стимулира да се грижат за здравето си – своето и на децата си. Здравен медиатор ще осъществява връзката на родители и деца с общопрактикуващ лекар и гинеколог. Всички това ще се прави с наети по Програма ЗОВ педагози, психолози, лекари и медиатори, които са хора от общността.

Интегрираните услуги

Идеята за интегрирани услуги, съсредоточени в ромски общности под формата на центрове не е нова. Подобни програми в България се финансират и чрез Световната банка, УНИЦЕФ и по европейски социални проекти, за да се подобри качеството на услуги, свързани със социални и здравни проблеми. Такива интегрирани услуги се предлагат на много места в държавите с компактно ромско население - Румъния, Унгария, Словакия, Испания. Все повече се налага да се използват усилията на общини и неправителствени организации за предоставяне на такива услуги за интегриране най-вече в областта на образованието и заетостта в страните от Европейския съюз, които приемат роми-имигранти – Германия, Шотландия, Белгия, Франция.

„Програма ЗОВ не е изключение от тази тенденция и допринася за подобряване на работата в социалната сфера, като ангажира обаче общините да поемат по-нататък управлението и издръжката на такива центрове“, каза ръководителката на Програма ЗОВ Ирина Файон. „Тази комбинация между оказване на подкрепа с ноу-хау, интегриран подход, позициониране в самата ромска общност и устойчивост са крайната цел, към която се стремим и се надяваме да постигнем. Това е и уникалността на подхода ни в работата по Програма ЗОВ“.

Виж повече

Серия събития на Програма ЗОВ за 8 април

2017-03-29

Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) ще отбележи 8 април – Международния ден на ромите със серия събития в районите, където работи.

В афиша на събитията има концерти, изложби, фестивали, детски празник, информационни кампании, литературно-музикална програма и спортни турнири. Целта ни е да достигнем до колкото се може повече хора от общностите на ромите и уязвимите, с които работим и особено до  децата. Със събитията искаме да представим културните традиции на ромите и на тяхната идентичност, но привлечем и вниманието и на широката общественост към тази проблематика. 

Акцентите в района ни в Русе са фестивал „Сцена под небето“ в града, както и в Борово, Иваново и Ветово на 7 и 8  април. Ще се представят формации, танцови и вокални групи към местни читалища и Окръжния младежки дом – Русе и много други. Фестивалът ще се запомни и със специалното участие на смесен оркестър. Едновременно с фестивала в Русе и в Борово се организират изложби с традиционни за различните етноси кулинарни изделия. Поканени са всички, които проявяват интерес към мултикултурното кулинарно изкуство. В Русе специална покана имат учениците от Професионалната гимназия по туризъм – Русе, за да покажат познанията си за традиционните кулинарни специалитети на етносите в България. Следете фейсбук –събитието за района на Русе.

В Монтана предвиждаме изложба в фоайето на Драматичния театър изложба от рисунки на участници в извънкласните форми по изобразително изкуство и фотография в три училища от района. Експозицията ще бъде открита на 6  април с кратка драматизация на ромска приказка, подготвена от групата по художествено слово към училището в с. Габровница. Непосредствено след това на сцената на театъра ще започне пъстър концерт. В него ще се изявят малки певци, танцьори и артисти от училищата и детските градини, които участват в проекта ни в Монтана. В рамките на честването на 8 април през цялата седмица са предвидени и спортни състезания по футбол, шах, тенис на маса, карти, в които ще бъдат въвлечени и родителите. Ще има и конкурс за най-вкусна баница. Следете фейсбук-събитието за района ни в Монтана.

С детски празник, информационни кампании и литературно-музикална програма ще бъде отбелязан Международния ден на ромите в Шумен. За първа година проектът ни по ЗОВ организира серия събития за 8  април: кампания “Здравето на децата ни зависи от нас“, детски празник „Заедно под дъгата“ в Шумен и литературно- музикална програма „Ромите-минало и настояще“ в с. Ивански. В рамките на информационната кампания в  Шумен и в. Ивански ще се разпространяват здравно-образователни материали, ще се водят разговори за превенция на рисково поведение и индивидуални разговори с хората. Следете фейсбук-събитието за района ни в Шумен.

В Сливен на 6  април се изложба " Света на ромите" в галерия "Май". Същия ден  ще има футболен турнир в едно от местните училища. В самия ден на 8 април ще бъдат подносени на цветя в памет на жертвите от Холокоста (р. Асеновска), а по-късно ще има концерт на открито на оркестър Карандила. Следете фейсбук-събитието за района ни в Сливен.

Празнично честване по случай Международния ден на ромите ще се състои на 7 април в СУ "Найден Геров“ в квартал „Столипиново“ - Пловдив. Ученици от началния курс ще изнесат представление пред родители и жители на квартала. Следете фейсбук-събитието за района ни в Пловдив.

8 април - Международния ден на ромите
На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на Ромския етнос - Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 г. в Лондон. През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 април за Международен ден на ромите.

 

Виж повече

Семинар за добри практики за ранно детско развитие

2017-03-21

От 28 февруари до 1 март 2017 в Русе се състоя семинар за обмяна на добри практики и знания в областта на ранното детско развитие за подобряване на достъпа до качествени грижи и занимания в детските градини. Срещата беше организирана от Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на Българо-швейцарската програма за социално включване на роми и други уязвими групи.

Събитието бе открито от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и Ирина Файон, ръководител на Звеното за управление на Програма ЗОВ.

В семинара взеха участие експерти в областта на ранното детско развитие и образование от общините-партньори по ЗОВ, директори и учители от детски градини, както и партниращи неправителствени организации. Представени бяха Русе и малките градове в района, Пловдив Сливен, Шумен, Монтана и Бургас и Малко Търново. Осен партниращите организации, бяха поканени и представители на общините Тунджа, Севлиево, Търговище и представители на детските градини от тези градове реализирали добри практики. От особено значение бе и присъствието на представители на Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на труда и социалната политика, както и на УНИЦЕФ, и от отдела на МОН, който ръководи фондовете на Eвропейското икономическо пространство (ЕИП). Те споделиха опит от свои приключили програми както и предстоящи такива и присъстващите можеха да се информират за новите възможности.

Срещата имаше за цел да се обменят добри решения и изпълнение на проекти в следните насоки: нови методически подходи за педагогическа работа с деца роми; работа с родители за тяхното мотивиране и приобщаване на децата им към образованието и ролята на образователните медиатори; финансиране на детските градини и администриране на програми за тях.  Участниците бяха разпределени в работни групи и представиха интересни решения по наболели въпроси.

На семинара имаше възможност за неформален обмен на информация и се породиха идеи за допълнителни визити във връзка с добрите практики. Особено интересен бе опита на Община Тунджа с премахването на таксите за всички деца от детските градини и с ред други политики, които са стимулирали по-добра посещаемост на детските заведения. Севлиево също представи ред методологически новости и практични идеи в областта на здравословното хранене, семейните консултации, изучаването на български език за деца, за които той не е майчин. Колеги от партниращите неправителствени организации в Русе Еквилибриум и БРТИМ, както и Ромска Академия за култура и образование (РАКО) в Сливен представиха своя опит с деца в извънкласни занимания и работа с родители, както и работата за идентифициране на деца за включване в новата детска градина в кв. „Надежда“.

Обменената информация е добро начало за по-нататъшното подобряване на качеството на грижите за децата и за улесняване на достъпа на роми до детските градини.

Всички презентации можете да свалите от този линк

Обобщение за резултатите от първата обмяна на добри практики по Програма ЗОВ вижте от оттук или свалете от линка по-долу. Докладът представя предоставената обратна връзка от 25-ма участници в семинара и отразява основни наблюдения, изводи, научени уроци и идеи за използване в работата по проектите в рамките на програмата на придобитите знания и умения в резултат на участието във форума.

Виж повече

Форум обсъди успешните практики и модели за интеграция

2017-02-28

Форумът "Успешни практики и модели за интеграция на ромите", организиран в София на  27 февруари, събра представители на  правителството, Европейската комисия, Световната банка, страните-донори, представители на осем посолства, на управляващите органи на ключовите програми, имащи отношение към ромската интеграция, както и неправителствени организации. Форумът бе организиран от Център за междуетнически диалог и толерантност  "Амалипе" и Институт "Отворено общество".

„Работещите практики в областта на ромското включване трябва да бъдат използвани в бъдеще, защото интеграцията е една от стъпките за превръщане на Европейския съюз в успешно обединение с общи цели“, заяви в приветствието си вицепремиерът Малина Крумова. Тя даде и редица примери за успешни проекти, сред които и такива, в които интеграцията не е директна цел. Такъв е проектът на БЧК за предоставяне на услуги в домашна среда на възрастни хора и изпълняван в четири български общини с финансиране от Българо-швейцарската програма за сътрудничество: 25 процента от получателите на услугите са от ромски произход, а 20 на сто от служителите, които предоставят социални услуги, също са от ромски произход.

Форумът бе приветстван също от вицепремиера и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Илко Семерджиев, от посланика на Холандия и съпредседател на Посланическата група за ромско включване Том ван Оорсхот, Ролан Питон – ръководител на Швейцарския офис за сътрудничество в България, Лора Лалова, експерт по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм в Посолството на Кралство Норвегия в Букурещ, както и от  Сандрин дьо Бьогном, ръководител на отдел за България, Румъния и Малта в Главна дирекция „Заетост“ на Европейската комисия.
 

Успешните практики

В  двете сесии на форума бяха представени успешни практики, които имат тенденцията да се превърнат в цялостни модели за интеграция в една или повече тематични области. Общо за тях би било изискването да са доказали своята успешност и чрез независима оценка, както и да е налице липса на финансиране от европейските фондове или държавния бюджет за тяхното разширяване и прилагане в национален мащаб. Успешните практики и модели бяха представени не от донорите, а от крайните ползватели или от участници в изпълнението им. Вижте тук презентациите им

 

Перспективите през новия програмен период

От управляващите органи на оперативните програми „Развитие на човешките ресурси”, „Наука и образование за интелигентен растеж” и „Региони в растеж” представиха планираните от тях интеграциионни операции. Даниела Димитрова от Посолството на Конфедерация Швейцария запозна участниците с подхода и изпълняваните в момента дейности на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) за социално включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Заместник-кметът на Община Тунджа и представител на НСОРБ Станчо Ставрев говори за необходимостта от „твърди мерки” (благоустройство, социални жилища и др.) и в селските общини, както и за необходимостта от създаването на фонд, чрез който общините да облекчават достъпа до предучилищно образование.

На 9 декември 2016 г. България подписа меморандуми за за изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и изпълнението на Норвежкия финансов механизъм за периода 2014-2021 г. Меморандумите и по двата механизма поставят един от акцентите върху подкрепа на политиките за интеграция на ромите. В следващите шест месеца ресорните министерства и заинтересовани страни от България и страните-донори трябва да изготвят идейни концепции за всяка от одобрените програми. На заключителната сесия на форума, вицепремиерът Малина Крумова изиска от операторите по четирите програми по Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия Финансов мехавизъм, в които ромската интеграция е приоритет, да привлекат работещите ромски организации в подготовката на програмите.

Повече информация на сайта на „Амалипе“: тук
 

Виж повече

Обмяна на добри практики за ранно детско развитие

2017-02-23

Семинар за предизвикателствата в ранното детско развитие събира заместник-кметове, общински експерти по образование, директори и учители от начални училища и детски градини, както и представители на неправителствения сектор от 28 февруари до 2 март 2017 в Русе. Целта на срещата е обмяна на добри практики, идентифицирани при изпълнението на образователни проекти с различно финансиране в различни райони на страната, които се превръщат в успешен модел.

Семинарът „Обмяна на добри практики за ранно детско развитие“ ще бъде открит от кмета на Русе Пламен Стоилов. Очакват се представители на Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика,  представители на УНИЦЕФ.

Темите на семинара са иновативни педагогически методи за включване на роми и други уязвими групи в общообразователната система, добри практики за работа с родители и медиатори, въпроси на финансирането и управлението на детските градини.

Семинарът е организиран от Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), която работи за социалното включване на роми и други уязвими групи в шест български общини с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Работещите в проектите от шестте района на ЗОВ -  Русе, Бургас, Монтана, Сливен, Шумен и Пловдив, ще представят предизвикателствата, с които са се сблъскали в досегашната си работа по ранното детско развитие и решенията, които са намерили, прилагат и смятат за важни да споделят с колеги. Те, от своя страна, ще почерпят опит от проект в детска градина в Търговище, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към МОН, от проекти в Русе и Мездра, изпълнявани с финансиране от Норвежкия финансов механизъм, от добри практики в Севлиево и Тунджа, изпълнявани с подкрепа от Световната банка и Оперативна програма „Човешки ресурси“.

В края на срещата участниците ще излязат с препоръки към политиките за ранно детско образование, за финансирането на детските градини, както и с предложения за навлизането на нови методи в работата с деца от уязвимите групи в детската градина и нови техники на преподаване в мултиетническа среда.

 

За Програма ЗОВ:
Програма ЗОВ се изпълнява в периода 2014 - 2019 година с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата й стойност е 8 088 500 швейцарски франка, швейцарският принос е 6 920 000 шв. франка.

От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката също участват в Програмата с финансиране, експертиза и консултации. Трите министерства допринасят с 15% съфинансиране, като приносът на всяко министерство е по 5%.

Общо 15 общини в шест големи общински центрове (Бургас, Монтана, Пловдив, Русе, Сливен, Шумен) изпълняват съвместно с партньори (училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др.) интегрирани проекти, свързани с: 1) намаляването на броя на ромските деца, които не ходят или отпадат от детска градина, предучилищните занимания и началното училище; 2) работа с родители, психолози, учители и медиатори по ромското включване; 3) първична и репродуктивна здравна помощ за ромската общност, семейно планиране и здравна профилактика; 4) културни събития, подпомагащи интеграцията на ромите.

Виж повече

Община Шумен започва проект по Програма ЗОВ

2016-12-02

Община Шумен започва изпълнението на проект „Взаимодействието с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

На пресконференцията за представянето на проекта участваха Герасим Герасимов, програмен директор към Швейцарското посолство, Снежана Смиловска  от Националното координационно звено към Министерки съвет, Ирина Файон – ръководител на Звеното за управление на Програма ЗОВ. Приветствие към участниците в срещата поднесе заместник-кметът Светлана Маркова.

„Целта е чрез мерки и дейности в сферата на образованието, здравеопазването и културата да се подобри начина на живот и да се създадат условия за интеграция и социално включване на роми и други уязвими групи в трите квартала на град Шумен  „Млада гвардия”, „Еверест” и „Витоша”, както и в съседното село Ивански“, обясни ръководителката на проекта Христина Баева.

В ремонтираната по проекта детска градина „Пролетна дъга“ ще се сформира нова група за деца от три до шест години.

Образователен център ще заработи в Основно училище  „Хр. Ботев”, с. Ивански, където ще бъдат организирани разнообразни извънкласни здравно-образователни занимания, родителски срещи, културни събития и празници. Целта е да бъде намален броят на отпадащите от училище деца от уязвимите групи.

В новоизградените медицински кабинети в Здравната служба и Основно училище „Хр. Ботев”, с. Ивански  ще заработят специалисти по общата медицина, педиатрия, акушерството и гинекология. Така повече жени, бременни и млади майки ще могат да посещават лекар за прегледи и ваксинации на децата си.

Образователната и здравната   интеграция на ромите в кв. „Млада гвардия”, „Еверест” и „Витоша”, както и в  село Ивански чрез различни инициативи ще бъде подпомогната и от работата на трима здравни медиатори и трима помощник-учители.

Официалните гости посетиха детската градина "Пролетна дъга", където скоро започва конкретна работа по проекта. „Щастлив съм, че синът ми е доволен и прекрачва прага на детската градина с удоволствие, защото знае, че учителките не делят децата на роми, българи или турци“, сподели г-н Сaбин Асенов, родител на дете от местната ромска общност. „С удоволствие ще се включа в проекта като помощник на детската градина и посланик на културната идентичност“.

Предвидените средства за строително-ремонтни дейности в детската градина са в размер на 117 631 лв., като 10% от тях са съфинансиране от Община Шумен. Средствата за меки мерки в детската градина са в размер на 119 335 лв.

Градината е открита през 1988 год. в близост до квартали с компактно ромско население. Освен това има две групи във филиала на ул.”Северна” № 16. Посещавана е от близо 150 деца от различни общности на възраст от три до шест години.

Базата на "Пролетна дъга позволява създаването на нова група, като по този начин ще има възможност за приобщаване на деца, непосещавали до момента градината. Привличането на родители и деца ще осъществява и чрез предвидените по проекта нова открита спортна площадка, „летни и уикенд училища” и разнообразни извънкласни форми.

Обща стойност  на проекта е 723 656  лева, като 533 682 лв. е швейцарското съфинансиране по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Община Шумен осигурява съфинансиране от 25 500 лева, което представлява 10% от общата сума, предвидена за инфраструктурни дейности.

Партньори на Община Шумен по проекта са Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”, Детска градина „Пролетна дъга”, Основно училище  „Хр. Ботев” – с. Ивански „ДКЦ І – Шумен” ЕООД, Семейно-консултативният център и  ромската общност.

Проектът ще приключи в края на април 2019 г.

Виж повече

Две нови яслени групи в обновена сграда в Русе

2016-11-15

От днес 25 деца посещават детска ясла №6 в кв. „Дружба 3“ на Русе в две нови яслени групи. Те се намират на втория етаж в обновената сграда на бившия Дом за медика-социални грижи за деца и са в рамките на проекта, изпълняван по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Капацитетът на двете групи е 32 места, приемът на нови деца продължава. С новооткритите помещения се осигурява грижа за деца в яслена възраст от семейства, които живеят както в кв. „Дружба 3“, така и в съседните два квартала.  Четири медицински сестри, четири детегледачки и един педагог ще се грижат за децата.

„Щастлив съм, че днес виждам и родители, които ще получат най-добрите условия за отглеждането на децата си в изцяло реновираните помещения, които Община Русе ще продължи да им осигурява“, заяви кметът Пламен Стоилов.  Той заедно с ръководителя на проекта и зам.-кмет Даниела Шилкова и директора на детска ясла №6 Вероника Трифонова прерязаха лентата на официалното откриване на обновената сграда. По традиция бе отслужен водосвет за здраве.

Вложените средства за строително-монтажни дейности са в размер на 192 389 лв., като 10% от тях са съфинансиране от Община Русе. За обзавеждане и оборудване са осигурени почти 60 000 лв. от проекта, дофинансирането от страна на Общината за материали и текущи ремонти над 10 000 лв.

Събитието се състоя в рамките на Ден на отворените врати, част от дейност по информиране  и публичност на проекта по ЗОВ -  „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“.

Представени бяха подробно целите и дейностите по трите основни направления на проекта: образование,  здравеопазване и културна идентичност. Представени бяха и постигнатите резултати: консултиране на родители на деца в риск от отпадане от училище, скринингови изследвания на деца от първи до четвърти клас в  четири училища в Община Русе и още три училища в другите общини, включени в проекта - Иваново, Ветово и Борово.

Отчетена бе и активната работа на терен от организациите, които са партньори на Община Русе, свързана с кампании за превенция на трафика на хора и трафика на бебета, както и обучения на педагогически и медицински специалисти за работа в мултикултурна общност. Предстои поетапно откриване на медицинските кабинети за провеждане на профилактични и специализирани акушеро-гинекологични прегледи в Община Русе и съседните общини Иваново, Ветово и Борово.

Виж повече

Пловдив започва изпълнението на проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“

2016-11-10

Община Пловдив започва изпълнение на проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ в рамките на Програма ЗОВ, Здраве и образование за всички, финансирана от Българо-швейцарска програма за сътрудничество.  Усилията по проекта са насочени основно образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на кв. Столипиново и съседния град Куклен.
 

Проектът планира строителството на Здравен център към ДКЦ Изток с пет медицински кабинета, а също и изграждането на Образователен център в двора на училищата „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ в кв. Столипиново. В сградата на Образователния център ще се организират разнообразни извънкласни дейности, които имат за цел намаляване на броя на отпадащите ученици от малцинствен произход.
 

Новоизградените медицински кабинети към ДКЦ „Изток“ ще бъдат оборудвани със съвременна диагностична апаратура и в тях ще работят специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията.
 

Проектът ще финансира също така инфраструктурни дейности по облагородяване на дворното пространство и изграждане на две детски площадки на територията на Детска градина „Лилия“ в кв. Столипиново.
 

Здравната и образователната интеграция на ромите в кв. Столипиново и Куклен ще бъде подпомогната и от работата на трима здравни и трима образователни медиатори.
 

Общата стойност на проекта е 1 077 495 лева, като 85 процента от него е швейцарското съфинансиране. Община Пловдив ще осигури съфинансиране по проекта в размер на 43 633 лева, което представлява 10% от общата сума, предвидена за инфраструктурни дейности.

Партньори на Община Пловдив по проекта са Фондация „Инди Рома 1997“ и Общинска фондация „Пловдив 2019“.
 

Предвижда се проектните дейности да приключат в края на април 2019 г.
 

Подписването на споразумението за изпълнението на проекта беше предшествано от интензивна комуникация между представители на Община Пловдив, Българо-швейцарска програма за сътрудничество и правителството на Швейцария. През юли 2016 председателката на швейцарския парламент г-жа Криста Марквалдер посети главните обекти по проекта в кв. Столипиново.

Виж повече

Център за развитие на общността изграждат в Средец

2016-10-03

Община Средец ще изгради Център за развитие на общността като част от проекта в рамките на Програма ЗОВ, изпълняван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

"Центърът ще отговори на нуждите на общността", посочи кметът на Средец инж. Иван Жабов. „В него ще се предоставят здравни, образователни и социални услуги, ще се организират информационни беседи и културни мероприятия, ще бъде оказвана помощ на децата да усвояват по-лесно учебния материал“.

"Сега в общината няма такъв център, който да предоставя услуги за комплексно общностно развитие - образователни, здравни, социални", каза при представянето на проекта Зюмбюла Маринова, координатор „Образование и интеграционни дейности“ в община Средец. Нуждата му е доказана и след направен анализ на потребностите на общността.

Ромският етнос е най-голям сред малцинствените групи в общината. 15,5% или 2063 души се определят като роми в Средец, а по експертни оценки те са над 3 500. Основните проблеми, които бяха очертани при предварителния анализ, са в областта на здравеопазването и образованието. В рамките на проекта ще се работи с ромските жени, за които са предвидени акушеро – гинекологични прегледи, информационни кампании на здравна тематика, както и раздаване на контрацептивни средства. Като цяло въвеждаме мерки, които да улеснят достъпа до образование, здравеопазване и социални дейности“, каза Зюмбюла Маринова.

Предвиден е цялостен ремонт на съществуваща сграда, която се намира в кв. „Победа“ в Средец, както и оборудване на кабинетите за работа на екипа. Такъв ремонт не е извършван на постройката от близо 25 години. До момента тя е изпълнявала функциите на Клуб за културни мероприятия и ромски празници на жителите на квартала.

Фирмата – изпълнител „ПОЛИССТРОЙ“ ЕООД -  гр.Ямбол е избрана с процедура. Договорът вече е подписан и всеки момент предстои да започне работата. Строителството трябва да бъде извършено за три месеца. Стойността на строително – монтажните работи е 280 000 лв. с ДДС. Средствата са осигурени от Българо - швейцарската програма за сътрудничество, Община Средец съфинансира строителството с 10%.

В Центъра за развитие на общността ще заработи екип от ръководител, педагог и двама образователни медиатори.

В Центъра предстои да се организират допълнителни занимания в извънкласни форми и групи по интереси – индивидуална и групова работа за ученици от първи до четвърти клас. Ще се осигурят учебни помагала и пособия на 30 ученици от ромски произход (втори и трети клас) за две учебни години. В Клуб „Отговорен родител“ ще се развиват родителски умения и ще се консултират родители на деца от първи до осми клас. Ще се организират консултации с педагог за деца със затруднения в усвояването на български език. Ще бъдат създадени клубове по интереси – „Физическо възпитание и спорт“; „Творчество“; „Информационни технологии“, както и по култура, музика и танци.

В проекта е включено и провеждане на безплатни профилактични прегледи за здравнонеосигурени жители на Средец. Вече е обучен и назначен  здравен медиатор към общината, който работи с представители на общността. Ще бъдат проведени беседи на здравна тематика, ще се разпространяват брошури за повишаване на здравните знания. Ще бъдат раздадени контрацептивни средства на граждани с ниски доходи. Предвидени са и медицинско наблюдение на бременни жени при специалист по акушерство и гинекология, ще се извършват и безплатни медицински изследвания на 100 неосигурени бременни жени за период от две години.

Виж повече

200 бургаски деца учат в нова сграда в кв. „Победа“

2016-09-30

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, ръководителят на Швейцарски офис за сътрудничество Ролан Питон и кметът Димитър Николов откриха изградената с швейцарско финансиране сграда за предучилищно и начално училищно образование към ОУ „Христо Ботев“, кв. Победа.

Стойността на строително – монтажните работи е 928 973.28 лв.  Средствата са осигурени от Българо – швейцарската програма за сътрудничество, като 10 процента е съфинансирането от  Община Бургас в рамките на проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, част от Програма ЗОВ. Община Бургас успя да завърши проекта преди крайния срок и сградата вече функционира.

„Ние сме много доволни, защото видяхме, че има много добро сътрудничество между различните заинтересовани лица, между общината, местната общност, партньорите и министерството. За нас важното е не толкова новата сграда, колкото възможността повече хора да имат достъп до образование. Затова, днешната проява е една много важна стъпка в този проект, защото имаме повече деца, които ще получат предучилищно образование, което ще им помогне да останат в образователната система“, коментира Ролан Питон.

Благодарни сме на общината и на швейцарската помощ, защото нашите деца ще могат да се учат, сподели Христо Йорданов, който живее в кв. „Победа“.

Нашите деца ще се изучат и ще са равноправни граждани. От нас каквото зависи, от родителите, ние ще държим на това да посещават училище“, каза Христо.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова не скри задоволството си от откриването на сградата.

Преди три години, когато бях ръководител на Българо – швейцарската програма, стартирахме тази инициатива със заместник – кмета по култура и образование Йорданка Ананиева. Днес виждам един истински завършен проект. За мен е важен успехът, който община Бургас, заедно с партньорите по проекта, постигна. Днес можем да видим как 200 деца имат възможност редовно да посещават занималня, предучилищна група, да имат работа със специалисти – логопед, психолог, здравна помощ. Този подход е ключът е към успеха, за да имаме реално социално включване на най-маргинализираните части от нашето общество“, добави Зорница Русинова

 Кметът на Бургас Димитър Николов посочи за пример, че много общини в България затварят и продават училища, заради невъзможност да ги издържат. А в Бургас, само за тази година, се строят четири нови детски градини и две училища, каза Николов, който се обърна към децата и техните родители:

Бъдете активни, редовно посещавайте училище „Христо Ботев“, не отсъствайте. Скъпи родители, бъдете настоятелни и следете дали вашите деца редовно посещават училището, защото това е важно за възможността да се реализират в живота“, каза кметът на Бургас.

700 ученици се обучават в ОУ „Христо Ботев“, което е единственото училище в квартала. 75% от тях са с ромски произход, повечето от децата са билингви и за да могат да научат български език добре, е необходима целодневна форма на обучение. В района няма детска градина, а училището нямаше капацитет да обхване повечето деца от началното училище в целодневно обучение. ОУ "Христо Ботев" беше без физкултурен салон до този момент, както и без зала, в която да се провеждат големи родителски срещи, културни събития и празници. Много от децата (около 20%) не ходят редовно на училище, 8-10% отпадат от училище след началното образование. Нуждата от подобно обучение в "Победа" е посочена именно от родителите.

В новата пристройка, която бе открита, се обучават три групи деца в подготвителни групи в задължителна предучилищна възраст и две групи ученици, обхванати в целодневна организация на обучение. На първия етаж са помещенията за учениците и физкултурният салон. На втория са разположени подготвителните предучилищни групи, медицинският и методичният кабинети, кабинети за логопед и психолог, както и за работа с родители.

Вижте репортажа на БНТ

Виж повече

Започна изграждането на обединено детско заведение в квартал „Надежда“ в Сливен

2016-09-28

Община Сливен започна изграждането на сграда в ромския квартал «Надежда», в която ще се помещават обединено детско заведение, здравно-консултативен пункт и културно-образователен център. Строителството е в рамките на проекта «Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен» по Програма ЗОВ, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

„Гледаме много сериозно на този проект. Със сигурност тази сграда ще допринесе за постигане на равен шанс на децата. Разбира се, много е важно как ще се използва тя, но аз съм убеден, че всички ще положим усилия да има добри резултати след това", каза кметът на Сливен Стефан Радев на церемонията за първа копка на сгрдата. Споре него е много важно да се работи с децата в най-ранна възраст и този проект ще помогне за това.

Ръководителят на Швейцарския офис за сътрудничество към Посолството на Швейцария Ролан Питон заяви, че е важно да се даде старт на този проект в Сливен и изрази задоволство, че днес се прави първата копка на строителството на сградата. „За нас е важно обучението на децата, което ще получат. Тази сграда ще ни позволи да изпълним целта си децата да посещават заведението в предучилищна възраст", каза Ролан Питон. Според него е важно да работи с общините, които са гарант, че дейностите са ефикасни и постигат резултати.

Сградата с обща площ 2 326 кв.м. е в непосредствена близост до Центъра за административно обслужване на граждани в «Надежда». Стойността на строителството на сградата е 1 249 564,08 лв., изпълнител е консорциумът «Строй Груп», избран с открита процедура по Закона за обществените поръчки.

Обединеното детско заведение ще обхване 32 деца в две групи ясли и 120 деца в четири групи в детска градина, като ще разполага със стаи за занимания, салон за музика и физкултура. Здравно-консултативният пункт ще има три лекарски кабинета -акушерогинекологичен, педиатричен и общопрактикуващ лекар, които ще осигуряват медицинска грижа на нуждаещите се от квартала. За културно-образователния център са предвидени две помещения - информационен център за работа с ромската общност в «Надежда» и универсална зала за групови занимания.  

Детската градина, медицински пункт и културно-образователен център отговарят на належащи нужди на квартал «Надежда» , в който според официална информация живеят над 10 000 роми (една девета от жителите на Сливен), но вероятно те са повече. Проблемите на общността са сериозни: липса на жилища и инфраструктура, висока трайна безработица, ограничени възможности за заетост, липса на достатъчен достъп до качествени здравни, образователни и социални услуги, ранно отпадане на децата от училище.

Целият проект на Община Сливен е на обща стойност 2 791 985 лв., като  150 000 лв. е съфинансирането от общината. Партньори на Община Сливен в изпълнението му са Ромска академия за култура и образование (РАКО), Сдружение «Лекари на света» клон Сливен и Фондация «Здравето на ромите». Проектът е по Програмата за подкрепа на социално включване на роми и други уязвими групи (Програма ЗОВ), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 

Виж повече

ЗОВ е краткото име на Българо-швейцарската програма за социално включване на роми и други уязвими групи

2016-09-25

ЗОВ е краткото име на Програмата за социално включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Името е абревиатура на Здраве и образование за всички и бе предложено от Десислава Ушева в публичен конкурс, обявен от Програмата през юли.

Идеята, предложена от нея, най-точно представя Програмата, която залага на два ключови фактора за социалното приобщаване на роми и други уязвими в българското общество:  образованието и здравето. Десислава е завършила английска филология и европейска интеграция, има и втора магистратура по Европейски политики от Университета в Манчестър. С опит е в международни проекти на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Европейската комисия. В областта на уязвимите групи е работила най-вече по темата за намаляване на бедността в селските райони, лично се интересува от темата за превенция на изоставянето на деца от самотни майки.

Името, предложено от Десислава Ушева, бе предпочетено измежду 31 предложения.

Програмата, която се изпълнява до 2019 година, е насочена към ромски и други деца в ранна възраст (3-10), като целта е да се увеличат шансовете им за включването в системата на образованието, а по-късно и на пазара на труда. Специално внимание се обръща на младите ромски жени и семейства, за да се подобри достъпът им до медицинско обслужване и да се повиши осведомеността им за здравната профилактика и контрола на раждаемостта. Финансирани са различни дейности, свързани с образованието и здравеопазването, както и изграждане или ремонт на детски градини, начални училища и медицински центрове. Четири големи общински центрове - Бургас, Монтана, Русе, Сливен, към които предстои да се включат Пловдив и Шумен, изпълняват интегрирани проекти съвместно с местни партньори.

Общата стойност на Програма ЗОВ е  8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският  принос е 6 920 000 швейцарски франка. Основният партньор на Програмата е Министерството на труда и социалната политика, участват още министерствата на образованието и здравеопазването, като трите осигуряват общо 15 процента съфинансиране.

Вижте повече на фейсбук страницата на Програма ЗОВ.

 

 

Виж повече

Започна строителството на нова детска градина в Монтана

2016-08-30

Днес бе направена първата копка на нова сграда на целодневна детска градина „Пролет“ в ромския квартал  Кошарник в Монтана като част от работата на Програма ЗОВ в района.

 За изграждането на детската градина  и оборудването й ще бъдат инвестирани  над 980 хиляди лева, съобщи кметът на Монтана Златко Живков на официалната церемония. Той подчерта, че това е първата градина, която се стори в Монтана от четиридесет години насам.

 Очаква се строителството да приключи около Нова година. Сградата ще отговаря на всички съвременни стандарти и ще приюти около 100 деца. Ще бъдат сформирани три групи на целодневна организация и една полудневна група.

 “В момента около 80 деца посещават градината в квартал “Кошарник”, като сме ги обединили две целодневни групи и една полудневна. Поради високата раждаемост в квартала имаме нужда от по-просторна сграда,” посочи  директорката на детското заведение Емилия Коцева. Сградата, която се използва от ЦДГ “Пролет” в момента, не е проектирана за целта и не отговаря напълно на изискванията. По норматив, на всяко дете трябва да са осигурени поне 6 кв. м. от разгънатата застроена площ. Площта на градината в момента не надвишава 120 кв. м., което означава, че на дете се пада около 1-1,5 кв. м.

 Новата детска градина се очаква да заработи около март 2017, като за това ще бъде нает и нов персонал от добре обучени учители, педагози и психолог.

Виж повече

Председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер посети Столипиново

2016-07-05

Председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер  посети ромския квартал Столипиново в Пловдив в рамките от официалното й посещение в България от 4 до 6 юли 2016 по покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Г-жа Марквалдер разговаря с учители, деца и родители от началното училище „Найден Геров" и детската градина „Лилия", както и с лекари и персонал в медицински център „Изток".

Две начални училища, детска градина и медицински център са целеви обекти на проекта „Интегриран подход за социалното включване на роми и други уязвими групи в Община Пловдив", чието изпълнение ще стартира през септември 2016 година в рамките на Програма ЗОВ. Дейностите са насочени в двете ключови за ЗОВ сфери: здравеопазване и образование конкретно в Столипиново, най-големия ромски квартал в Европа. Планира се изграждането на две  нови сгради - за Образователен център Столипиново и за допълнителни кабинети към медицинския център, както и поредица от образователни и здравни дейности в периода до април 2019.

По време на посещението си там председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер бе впечатлена от работата на педагозите с децата от ромски произход. Това означава, че помощта която ние оказваме, си струва, защото по този начин те дават бъдеще на децата, посочи тя в края на посещението си.

С общ бюджет от 1, 077, 500 лева (633,800 швейцарски франка) проектът е насочен към дейности в образованието и здравеопазването, които са ключови за ромското приобщаване. Целевите райони са Столипиново,  най-големият ромски квартал в Европа и съседният град Куклен, където има компактна група роми. Маргинализацията на Столипиново е пример за концентрация на много негативни тенденции: голяма безработица, голям брой деца, отпаднали от училище и неграмотност.

И в двата района – Столипиново и Куклен, проектът цели да подобри достъпа на ромските деца до детска градина и училище, като подобри качеството на преподаването и поощри родителите да изпращат децата си на училище. В сферата на здравеопазването проектът ще работи за подобряването на достъпа до първичната медицинска помощ за деца, бременни жени и млади семейства, както и да засили здравната профилактика и семейното планиране.

Виж повече

Европейска детска градина за най-малките в Звездец

2016-05-31

Община Малко Търново даде официален старт на строително – монтажните работи за цялостното обновяване на целодневната детска градина „Ален мак“ в село Звездец. Очаква се ремонтът да е  готов за началото на новата учебна година.Ремонтът е част от проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Помещенията на градината са в окаяно състояние: пропаднали тавани, изкъртена и унищожена подова настилка, напукани стени с паднала мазилка.

„Не деля децата на роми и българи. Това са дечица, които заслужават да учат и да живеят в по-добри условия“, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Очаква се да бъдат обхванати още деца на възраст от 3 до 6 г. и така капацитетът от 30 места на детската градина да бъде запълнен. Ще бъдат обхванати и деца, отпаднали от образователния процес и ще се извършва задължителната подготовка за бъдещите първокласници.

След ремонта, сградата ще придобие модерен облик, категоричен е Деян Йотов, координатор на проекта и директор дирекция „Европейски фондове и инвестиционни програми“ към община Малко Търново. Дворът на детската градина също ще има нов облик – с алеи, места за отдих, люлки, катерушки.

Успех на начинанието пожела Йорданка Ананиева, заместник – кмет „Култура и образование” в община Бургас, което бе сред гостите на събитието.

Целодневната детска градина  "Ален Мак" в с. Звездец ще бъде обновена за близо 280 000 лв., осигурени от Българо – швейцарската програма за сътрудничество, съобщи Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси“ в община Бургас и ръководител на проекта в Бургас. Община Малко Търново съфинансира строителството с над 30 500 лв. В рамките на проекта се осигурява и оборудването за нея, както и за ЦДГ „Юрий Гагарин“ в гр. Малко Търново.  Целият проект на община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв.

Виж повече

Представяне на проекта по ЗОВ в Монтана

2016-05-11

В Монтана днес се състоя официалното представяне на проекта „Комплексен подход за социално включване на роми и други уязвими групи в Община Монтана“, изпълняван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът на обща стойност 2 600 000 лева.

„Интеграцията на ромите и другите социално уязвими групи е неразделна част от стратегията на общината“, заяви кметът на Монтана Златко Живков на представянето на проекта „Комплексен подход за социално включване на роми и други уязвими групи в Община Монтана“. Проектът на обща стойност 2 600 000 лева се изпълнява с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Предвижда се да бъде построена нова сграда на целодневната детска градина № 8 „Пролет” в монтанския квартал “Кошарник”, където живее компактно ромско население. Обновената и модернизирана детска градина ще поеме децата от старата градина (88) и ще открие още една нова група за около 30 деца. Непосредствено до нея ще бъде изграден Здравно-консултативен център за нуждите на "Кошарник" и със средства на общината. Медицинският център в квартал "Огоста" ще бъде реновиран, за да се открият кабинети за един допълнителен общо-практикуващ лекар и един здравен медиатор с цел по-добър обхват на ромите в района.  Трети здравен център в сградата на кметството в с. Габровница ще поеме профилактиката и медицинската грижа и за двете съседни села Вирове и Безденица.

Освен изграждането на инфраструктура, ключови компоненти в проекта са “Образование” и “Здраве”. Дейностите по тях ще компенсират пропуските в обучението на ромските деца чрез допълнителни занимания и ще решават най-съществените проблеми, свързани с предимно с детското и майчино здраве.

На официалното представяне на проекта в Заседателната зала на Младежкия дом присъстваха партньорите по проекта. За компонент “Образование” се разчита на ЦДГ № 8 „Пролет” и филиала й в с. Габровница; ОУ „Георги Бенковски“ – Кошарник; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Габровница; ЦДГ № 5 „Дъга”, I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и VI ОУ “Любен Каравелов”, читалище „Звезда 2007” – Монтана. По компонент “Здраве” – предоставяне на медицински услуги и работа с медиаторите - са ангажирани Общинския медицински център – Монтана и Националната мрежа на здравните медиатори.

Виж повече

8 милиона лева по Програмата за социалното включване на роми и други уязвими групи

2015-06-23

Двустранните споразумения с общините Бургас, Русе и Сливен по Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи бяха подписани от вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, посланикът на Швейцария Денис Кнобел и от кметовете на съответните общини.

Швей­цар­с­ко­то пра­ви­тел­с­т­во под­к­ре­пя со­ци­ал­но­то включ­ва­не на ро­ми­те в Бъл­га­рия, заяви посланикът на Швейцария Денис Кно­бел. Прог­ра­ма­та под­по­ма­га уси­ли­я­та на бъл­гар­с­ко­то пра­ви­тел­с­т­во по из­пъл­не­ни­е­то на На­ци­о­нал­на стра­те­гия на Ре­пуб­ли­ка Бъл­га­рия за ин­тег­ри­ра­не на ро­ми­те 2012-2020.

Прог­ра­ма­та це­ли по­доб­ря­ва­не на жиз­не­ни­те ус­ло­вия, здра­ве­о­паз­ва­не­то, об­ра­зо­ва­ни­е­то и ук­реп­ва­не на кул­тур­на­та и со­ци­ал­на ин­тег­ра­ция на ром­с­ка­та об­щ­ност, посочи вицепремиерът Калфин.

Швей­цар­с­ка­та стра­на фи­нан­си­ра 85% от об­ща­та стой­ност на бю­дже­та на прог­ра­ма­та - 8 088 500 швей­цар­с­ки фран­ка, а бъл­гар­с­ка­та - 15 %. Фо­ку­сът е на­со­чен глав­но към де­ца­та и же­ни­те, тъй ка­то те са най-уяз­ви­ми от мал­цин­с­т­ва­та.

Об­щи­ни­те ще ин­вес­ти­рат сред­с­т­ва­та в но­ви дет­с­ки гра­ди­ни, яс­ли, здрав­ни ка­би­не­ти и ка­то ця­ло ще пре­дос­та­вят по-до­бър и раз­ши­рен дос­тъп на ро­ми­те до со­ци­ал­ни­те ус­лу­ги. Об­щи­на Бур­гас ще из­г­ра­ди дет­с­ка гра­ди­на и яс­ла, ка­то ще наб­лег­не на обу­че­ни­е­то и ра­бо­та­та на те­рен на здрав­ни­те ме­ди­а­то­ри, съ­об­щи Йор­дан­ка Ана­ни­е­ва, за­мес­т­ник-кмет на об­щи­на Бур­гас. Об­щи­на Сли­вен ще из­пол­з­ва сред­с­т­ва­та за пос­т­ро­я­ва­не на ком­п­лекс с раз­лич­ни со­ци­ал­ни дей­нос­ти за око­ло 150 де­ца, с ко­е­то ще про­дъл­жим уси­ли­я­та ни за ин­тег­ра­ция на ро­ми­те в об­щи­на­та, за­я­ви кме­тът Ко­льо Ми­лев. Кме­тът на об­щи­на Ру­се Пла­мен Сто­и­лов посочи, че ра­бо­та­та с мар­ги­на­ли­зи­ра­ни и со­ци­ал­но из­к­лю­че­ни об­щ­нос­ти е при­о­ри­тет в ра­бо­та­та на об­щин­с­ка­та ад­ми­нис­т­ра­ция. Ка­то пред­с­та­ви­тел на неп­ра­ви­тел­с­т­ве­ния сек­тор д-р Сте­фан Па­на­йо­тов от Фон­да­ция "Здра­ве­то на ро­ми­те" спо­де­ли своя прак­ти­чес­ки опит, ка­то под­чер­та, че най-важ­на е ин­вес­ти­ци­я­та в ран­но­то дет­с­ко раз­ви­тие и об­ра­зо­ва­ние.

Виж повече тук

Виж повече