Търсим образователни медиатори за Шумен и с. Ивански по Програма ЗОВ

2017-04-11

Проектът „Взаимодействието с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ в Община Шумен, търси да назначи трима образователни медиатори. Предвижда се двама да работят за ДГ „Пролетна дъга”- гр. Шумен, а един – за ОУ „Хр. Ботев” – с. Ивански.

„Основните изисквания към кандидатите са свързани с разбиране на социалните проблеми на общността, познаване на  родителската общност и умения за насочване  към добро образование, социализация и интеграция на децата, както и комуникативност“, споделя Христина Баева, ръководител на проекта.

Срокът за подаването на документите е до 28 април 2017 година.

Конкурсът е на два етапа: подаване на документи и събеседване.

Допълнителна информация: телефон 054/857 756, лице за контакт: Христина Баева

Вижте подробности в файла, откъдето ще можете да свалите и заявлението за участие в конкурса

Виж повече

В гр. Средец заработи Център за развитие на общността

2017-04-05

Центърът за развитие на общността в Средец бе официално открит днес в кв. "Победа" в гр. Средец. Центърът, чиято сграда бе основно обновена и обзаведена по Програма ЗОВ, ще предлага комплексни услуги, свързани с образованието и здравеопазването на най-уязвимите групи от хора в общината.

Лентата при откриването на Центъра бе прерязана от заместник-кмета на община Средец Николина Дамбулова и ръководителя на програма ЗОВ Ирина Файон. Гостите бяха посрещнати от талантливите деца на Средец, които изпълниха български и ромски песни и стихове.

Сградата е построена през 1971г. за квартален клуб за културни мероприятия. През годините са правени само частични ремонти, но сега Центърът е основно ремонтиран, всички помещения са обзаведени и оборудвани със средства по ЗОВ.

„Общината ще бъде изцяло отговорна за поддръжката на материалната база в ремонтираната сграда, каза заместник-кметът Николина Дамбулова. „Функционирането на Центъра ще бъде финансирано от общинския бюджет".

"Това, което правим в Бургас, Средец и Малко Търново е част от една по-голяма стратегия и визия на Българо - швейцарската програма за интегриране на ромите чрез образоване и здраве и подобряване качеството на техния живот“, посочи ръководителката на Програма ЗОВ Ирина Файон.

Центърът за развитие на общността няма да е само ремонтирана сграда, а ще бъде изпълнена със съдържание, добави Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция "Образование и демографски въпроси" в Община Бургас и ръководител на проекта в Община Бургас в рамките на ЗОВ.

Центърът в Средец

"На първия етаж са разположени три кабинета за работа на екипа, компютърна зала, зала за обучения и културни мероприятия. Те са обзаведени и оборудвани със средства на проекта. На полусутеренния етаж са разположени две големи зали. Едната зала е за извънкласни занимания на клуб "Спорт", другата ще се използва от новосъздадената танцова група", обясни координаторът на проекта за Средец и координатор "Образование и интеграционни дейности" в Община Средец Зюмбюла Маринова.

Центърът ще предлага занимания, които да допълват обучението в училищата по български език, развитие на компютърни умения и трудови навици, както и социализиране на децата чрез игри и изкуства. Ще се работи и с родители, за да ги мотивира да изпращат децата си на училище и да ги окуражават да са активни в час. Центърът е замислен да предоставя здравно-образователни услуги и консултации на родителите, за да имат базисна здравна култура и хигиенни навици, както и да ги стимулира да се грижат за здравето си – своето и на децата си. Здравен медиатор ще осъществява връзката на родители и деца с общопрактикуващ лекар и гинеколог. Всички това ще се прави с наети по Програма ЗОВ педагози, психолози, лекари и медиатори, които са хора от общността.

Интегрираните услуги

Идеята за интегрирани услуги, съсредоточени в ромски общности под формата на центрове не е нова. Подобни програми в България се финансират и чрез Световната банка, УНИЦЕФ и по европейски социални проекти, за да се подобри качеството на услуги, свързани със социални и здравни проблеми. Такива интегрирани услуги се предлагат на много места в държавите с компактно ромско население - Румъния, Унгария, Словакия, Испания. Все повече се налага да се използват усилията на общини и неправителствени организации за предоставяне на такива услуги за интегриране най-вече в областта на образованието и заетостта в страните от Европейския съюз, които приемат роми-имигранти – Германия, Шотландия, Белгия, Франция.

„Програма ЗОВ не е изключение от тази тенденция и допринася за подобряване на работата в социалната сфера, като ангажира обаче общините да поемат по-нататък управлението и издръжката на такива центрове“, каза ръководителката на Програма ЗОВ Ирина Файон. „Тази комбинация между оказване на подкрепа с ноу-хау, интегриран подход, позициониране в самата ромска общност и устойчивост са крайната цел, към която се стремим и се надяваме да постигнем. Това е и уникалността на подхода ни в работата по Програма ЗОВ“.

Виж повече

Ден на ромите в училище „Найден Геров“ в Пловдив

2017-04-07

Празнично тържество по случай Международния ден на ромите се проведе в СУ "Найден Геров в пловдивския квартал „Столипиново“. Ученици от началния курс изнесоха представление пред родители, преподаватели, жители на квартала и представители на медиите.

Тържеството бе открито с встъпителни думи от Стефка Симеонова, главен експерт „Образование“ в район Източен на Община Пловдив и експерт „Образователни дейности“ в проекта в Община Пловдив в рамките на ЗОВ. Тя запозна присъстващите със значението на образованието за интеграцията на ромите и другите уязвими групи и поздрави родители и ученици от ромската общност в Пловдив с техния празник.

Децата изпълниха разнообразна танцова и артистична програма, която впечатли всички присъстващи. Ентусиазираните ученици представиха поредица от поетични рецитали, кратки драматизации, народни, класически и латиноамерикански танци. Празникът се състоя на импровизирана сцена в коридорите на втория етаж на училище „Найден Геров”, тъй като към момента в училището липсва подходящ салон за публични прояви. Именно заради това проектът на Програма ЗОВ в Пловдив предвижда изграждането на Образователен център с помещения за общностни събирания, извънкласни дейности, изкуства и спорт. 

Събитието се превърна в истински празник за ромската общност в квартала. Родители и близки с гордост наблюдаваха своите деца и бурно аплодираха техните артистични изяви.


Вижте още за работата по Програма ЗОВ в Пловдив

Виж повече

Монтана отбеляза 8 април с концерт

2017-04-07

Монтана отбеляза днес Международния ден на ромите с пъстър концерт. В програмата му бяха вплетени традиционни ромски и ориенталски танци, латино и брейк денс, детски и поп песни. На сцената се изявиха деца, подготвени в извънкласните форми по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

С изпълненията си се открои на дуета Вера (вокал) и Асен (китара) Борисови, както и виртуозните танцьорки Албена и Александра от кв. “Огоста”. Публиката в препълнената зала на Драматичния театър изпрати с бурни овации и 12-годишната Стефка Андреева от кв. “Кошарник”, дръзнала да изпее хита на Уитни Хюстън от филма «Бодигард». Това е новата Софи Маринова, коментираха от публиката, възхитени от тоновия обем на гласа й.

Грациозната третокласничка Рая Андреева – солистка на индийски танц, впечатли не само със своята пластичност и ритмичност, но и с невероятното си излъчване. Умиление предизвикаха и малчуганите от Детска градина № 8 „Пролет”, а темпераментното циганско хоро на децата от с. Габровница вдигна градуса на настроението.

Голяма заслуга за успеха на концерта имаха конферансиетата Йоана и Жерина, подготвени от актрисата Анастасия Янчева, която беше и сценарист на празничното шоу. Това обяснява и участието на театралното студио на ОДК “Ние, врабчетата”, както и специалният поздрав, отправен от Жанета Пейна – солистка на вокално студио “Детски смях”, победителка в множество певчески конкурси.

Концертът започна с приветствие от заместник-кмета Тихомир Антонов, който подчерта, че приобщаването на ромския етнос и подобряване на условията на живот, образователното равнище и здравния му статус е важен акцент в политиката на Община Монтана.

Преди темпераментния музикално-танцов спектакъл във фоайето на театъра бе подредена изложба на клуба по фотография към ОУ “Георги Бенковски” – кв. “Кошарник” и Първо ОУ “„Св. Св. Кирил и Методий“. Експозицията бе открита с кратка драматизация, подготвена от групата по художествено слово към училището в с. Габровница.

Малките певци, танцьори и артисти са от училищата и детските градини, които участват в проекта на Община Монтана „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на ЗОВ.

Виж повече

Изложба „Светът на ромите” в Сливен

2017-04-06

Заместник-кметът Стоян Марков откри днес в галерия "Май" в Сливен изложба под наслов "Светът на ромите". Проявата е част от програма, посветена на Международния ден на ромите - 8 април. Организатори са Ромска академия за култура и образование и Фондация „Здравето на ромите” с подкрепата на община Сливен.

В изложбата картини представят художниците Найден Михалев (село Блатец, Сливенско), Радослав Димитров – Бадуля (Добрич), Петър Пенев (село Тополчане, Сливенско), Светослав Борисов (Лом), Александър Захариев (София), Георги Стефанов (Лом), Дора Куршумова (Сливен) и Диана Софрониева (София).

Заместник-кметът Стоян Марков поднесе поздравителен адрес от кмета на Сливен Стефан Радев. „Почитането на паметта на жертвите на Холокоста е изключителна проява на хуманност и съпричастност към страданията на нашия народ по време на фашизма. Надявам се, че изложбата „Светът на ромите” ще обогати нашите общи познания и ще ни направи още по-силни и по-успешни. Включването на младите хора в спортните и културни прояви по повод 8 април ме кара да вярвам, че тук съществува непоколебимият стремеж към познание и развитие!”, се казва в поздравлението на кмета.

„Светът на ромите” представиха Васил Чапразов – редактор на агенция „Дром” и художникът Александър Дойчинов, председател на представителство на СБХ в Сливен. Симфоничният квартет „Сливен” изпълни произведения на известни композитори, сред които и на сливенецът Йордан Русчев - Данко.

Гости бяха областният управител на Сливен Татяна Петкова, директорът на общинската дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността”Милена Чолакова,  ръководителят на Ромска академия за култура и образование Стела Костова, председателят на фондация „Здравето на ромите”д-р Стефан Панайотов, художници, писатели, музиканти, общественици, много граждани.

По рано през деня в двора на I СУ „Хаджи Мина Пашов” беше проведен футболен турнир. Отбелязването на Международния ден на ромите в Сливен в рамките на Програма ЗОВ предвижда и други събития. Следете ги в специалното фейсбук-събитие.

Виж повече

С концерт в Ивански отбелязаха Международния ден на ромите

2017-04-07

Пъстра палитра от ефектни танци, песни и притчи на ромския етнос впечатлиха присъстващите на концерта в с. Ивански по случай 8 април – Международния ден на ромите.

Сцената се превърна в един свят на красота и многообразие от цветове и музикални интерпретации на различни музикални стилове. Публиката се взриви след изпълнението на учениците от 6-ти клас при Основно училище „Хр. Ботев” с тъпан и саксофон в стил – Горан Брегович. Седмокласничката  Севдалина Илиева  плени всички с ангелския си глас  при изпълнението на песента на Лили Иванова „За тебе бях” и заслужено получи бурните аплодисменти на публиката с изпълнението си.  „Тя е нашата най-добра певица в селото“ - коментираха в публиката и не пестяха хвалбите за това колко е талантлива.

Концертът започна с приветствие от г-жа Людмила Андреева, координатор „Здравеопазване”, която представи новоназначения здравен медиатор за с. Ивански в рамките на ЗОВ. Ирина Илиева вече започна работа и хората от селото могат да разчитат на нейната подкрепа.

Голямата заслуга за прекрасно подготвената празнична програма и организация бе на учителския колектив при училището и директора Стефан Стоянов. За подготовката на литературно-музикалния спектакъл ”Ромите – минало и настояще” са използвани възможностите на извънкласните форми по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността - фактор за по добро бъдеще и успешна интеграция“, финансиран от Българо-швейцарската програма – ЗОВ.

Концертът завърши с атрактивен танц с ветрила, а в самия край всички запяха „Една българска роза”, песен добре позната и за публиката, която бе много развълнувана от красивия  музикален спектакъл .

На входа на залата родители, участници и учители получиха здравно-образователни материали от кампанията „Здравето на децата ни зависи от нас”, а аз малчуганите домакините бяха приготвили балони и различни лакомства.

С литературно-музикална програма бе отбелязан Международния ден на ромите и в  Детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен. Виж тук галерия от събитието.

Виж повече

Фестивал „Сцена под небето“ и кулинарна изложба в Русе за 8 април

2017-04-10

В навечерието на Международния ден на ромите в гр. Борово и Русе на 7 април и на самия ден 8 април в с. Иваново и в гр. Ветово празникът беше отбелязан с фестивали и кулинарни изложби в рамките на проекта по Програма ЗОВ.

Във фестивал „Сцена под небето“ взеха участие много танцови и вокални групи. Включиха се и много индивидуални изпълнители от детските градини и училищата в общините Иваново, Борово, Ветово и Русе. На сцената звучаха едни от най- известните ромски песни - „Хедерлези“, „Сае рома“, „Аризонска мечта“ и разбира се химна на ромите „Джелем, джелем“. Оркестър „Радилон“ изпълни на фестивала  популярни ромски мелодии.

Междувременно в Борово и  Русе бяха организирани изложби с традиционни за различните етноси кулинарни изделия. В гр. Борово в изложбата се включиха представители от ромската общност и дамите от трите пенсионерски клуба в града.  В гр. Русе изложбата беше подготвена от бъдещите корифеи на кулинарното изкуство-учениците от Професионалната гимназия по туризъм – Русе. Гостите и на двете изложби се запознаха с кулинарните особености на различните етноси, които се отличаваха с впечатляващ вид и вкусови качества. Представени бяха арменски сладки, турска баклава, ромски гулаш, български меденки и еврейска баница с месо и патладжан. Всички участници получиха грамоти за показаните си забележителни кулинарни умения в приготвянето на традиционни за различните етноси кулинарни изделия.

Виж повече

Хора от общността ще се включат в картографирането в Шумен

2017-04-03

Деветима доброволци ще се включат в картографирането на здравния, образователния и социалния статус на жителите на трите шуменски квартала „Млада гвардия”, „Еверест” и „Витоша” и с. Ивански. Доброволците са от самата общност на роми и уязвими групи. И от екипа на проекта са убедени, че това ще помогне за по-лесното събиране на точна  информация, а като резултат да бъдат набелязани адекватни мерки за решаването на конкретните проблеми на хората от тази общност.

За целта деветимата доброволци преминаха на 31 март специално обучение, в което участваха и специалистите от Семейно-консултативен център – Шумен. От Центъра вече започнаха работата по картографирането и доброволците ще бъдат от помощ при следващите етапи на анкетирането.

Обучението включваше и разиграване на различни ситуации, за които анкетиращите трябва да са подготвени. Сформирани бяха съвместни екипи на експерти от Центъра и доброволците, обсъдена бе предстоящата им работа на терен.

Картографирането започна през февруари в рамките Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) и ще продължи няколко месеца.

Виж повече

Започна обучението образователните медиатори в Русе

2017-04-12

Екип от обучители на Сдружение БРТИМ започна на 10 април курс за начално обучение на шестима образователни медиатори в рамките на проекта на Община Русе по Програма ЗОВ. Медиаторите са назначени след конкурс към Общините Русе, Ветово и Борово и ще работят в 6 училища, включени в проекта.

Обучението се състои от три модула: Изграждане на базови умения на образователния медиатор; Медиацията в училищна среда; Практически умения необходими на образователния медиатор и ще продължи общо 18 дни.

И след курса медиаторите ще получават системна експертна подкрепа в непосредствената си работа, мониторинг и супервизия, за да бъдат от полезни и ефективни както за училищните ръководства, така и за семействата и общността. Предвижда се и периодично надграждане на натрупаните знания чрез продължаващо обучение.

Основната задача на образователните медиатори е да бъдат връзката с училището, да представляват общността в училището, както и училището в общността, да подкрепят участието на всички деца в задължителното обучение чрез окуражаване на участието на родителите в обучението на децата и в училищния живот и чрез подпомагане на комуникацията между семействата, общността и училището. 

Задачата им не е лесна, но скоро се надяваме да видим първите резултати от работата им по места.
Да им пожелаем успех!

Виж повече

Великденски красоти в „Пролетна дъга” - Шумен

2017-04-13

Великденска работилница за деца и родители бе организирана наскоро за празника в детска градина "Пролетна дъга” в Шумен. Много цветове, емоции, детски ръчички и вперени родителски погледи при шаренето на яйцата за Великден направиха този ден незабравим.

Инициативата цели да запознае децата с традициите при отбелязването на Великден и да ги ангажира в подготовката на празника. С помощта на природни материали деца, родители и учители изработиха пиленца, украси и декорация за празника в Уикенд училището, което се организира в рамките на проекта по Програма ЗОВ.  Всичко изработено от сръчните ръчички на децата бе представено в изложба във фоайето на детското заведение.

"Подготвили сме памук, черупки от яйца, черен пипер и боя за яйца. С тях всеки може да развихри въображението си и да сътвори нещо уникално", сподели учителката на децата. Според родителите работилницата е прекрасен начин да прекарат няколко часа с децата си, далеч от стреса и ежедневието.

Директорката на детска градина "Пролетна дъга"  Димитрина Минева  запозна децата и родителите им с интересни и любопитни факти за това как се празнуват Лазаровден, Цветница и Великден в различните райони на България.

Специален гост на празника бе Йорданка Димитрова, координатор в направление “Образование” по проекта на Община Шумен по ЗОВ. Тя проведе среща с родителите, а после в неформална обстановка обсъди с педагогическата колегия на ДГ “Пролетна дъга” предстоящите дейности по проекта.

Виж повече

В Шумен започнаха медицински прегледи

2017-04-20

В района ни в Шумен започнаха планираните по проекта безплатни прегледи на млади жени и майки при общопрактикуващ лекар.

Подобряването на здравният статус на уязвимите групи е една целите в проекта ни в Шумен ”Взаимодействието с общността –фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ. Ромите и представителите на другите  уязвими групи имат проблеми със здравната култура и достъпа до медицинска помощ.

Първо започнаха прегледите за жители на кварталите ”Млада гвардия” и „Витоша” и девет млади майки и жени без здравни осигуровки бяха прегледани от д-р Катранджиева. „Лекарката беше много любезна и добра. Обясни ми, че ще ми трябват още кръвни изследвания след месец, а по проекта мога да доведа и мъжа си. Благодарна съм!”, сподели Биляна Ангелова. Селвет Рамаданова  също е доволна от прегледа: „Имаме нужда от помощ  да си обърнем внимание върху здравето”.

„Опитваме се да помогнем на здравно неосигурени  млади майки, бременни и млади семейства. Крайната ни цел е да се подобри здравният статус на уязвимите групи”, отбеляза Людмила Андреева, координатор „Здравеопазване” в проекта.

Прегледите при общопрактикуващ лекар ще продължат два пъти месечно до края на проекта през 2019 г. Планирани са безплатни профилактични прегледи за общо 300 жени и 150 деца до седемгодишна възраст.

Повече за работата ни в Шумен в този линк

Виж повече

Кампания за превенция на трафика на хора в Русе

2017-04-24

Сдружение Българо-румънски трансграничен институт по медиация (БРТИМ) започва в Русе поредната кампания срещу трафика на хора.

Информационните кампании за разясняване на риска от трафик на бебета и ромски момичета с цел сексуална експлоатация са част от дейностите на БРТИМ в проекта на Община Русе по Програма ЗОВ. Те са насочени към ученици и към представители на ромската общност.

Поредната кампания, озаглавена „Да приключим с робството”, започва на 25 април 2017 г. (вторник) с флашмоб, в който участие ще вземат ученици от СУ „Васил Левски“ - Русе. Събитието ще се проведе в двора на училището от 12:45 до 13:15 ч. Учениците ще споделят съпричастността си към жертвите на трафика на хора по света, като пуснат в небето разноцветни балони.

Каним всички да се включат, като напишат посланията си в знак на солидарност и да изразят гражданската си позиция за трафика на хора – т.нар. „съвременно робство“.

Кампанията „Да приключим с робството“ ще продължи с разнообразни събития в общността и онлайн активности до края на юни 2017 г. в кв. „Дружба“ - Русе, и в общините Борово и Иваново.

Виж повече

Нарисувай рисунка, изпрати есе

2017-04-26

Екипът на проекта по Програма ЗОВ в Русе обявява два конкурса:
конкурс за рисунка на тема „Цветовете на етноприятелството“
и
конкурс за есе на тема “Хармонията на етническата толерантност“.

Конкурсите са в рамките на проекта в района на Русе за социално включване на роми и други уязвими групи по Програма ЗОВ. Те са насочени към деца от района на проекта – общините Русе, Ветово, Борово и Иваново, на възраст 7 до 18 години, разделени в две възрастови групи:
I група – деца от 7 до 12 години;

II група – деца от 13 до 18 години.

 

Срокът за подаването на творбите е 12 май 2017 г.  на адрес:

Връзки с обществеността
Община Русе
пл. „Свобода“, №6
7000 гр. Русе

Наградите на отличените участници в конкурсите ще се връчат тържествено на 18 май 2017г. от 16 ч. в Пленарна зала на Община Русе преди началото на концерта „Етноритми без граници“.

Това е второ издание на конкурсите.
Първото им издание през 2016 предизвика голям интерес.

Вижте подробности по статута на конкурсите тази година

Виж повече