Ден на отворените врати по проекта ни в Русе

2017-11-09

За втора поредна година днес бе организиран Ден на отворените врати в Община Русе за общински проект, изпълняван по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Във филиала на Детска ясла №6, намиращ се в бившия Дом за медико-социални грижи за деца (кв. „Дружба“, ул. „Никола Вапцаров“, №20), гражданите можеха да разгледат новооткритите две яслени групи за деца на възраст от 10 месеца до 3 години.

На информационната среща в Зала 1 на Областна администрация,  Община Русе в партньорство с партниращите ѝ общини (Община Иваново, Община Ветово, Община Борово) и организации (РУ „Ангел Кънчев“, МЦ „Медика-Експрес“ ЕООД, Сдружение на ОПЛ Русе, Сдружение „Център Динамика“, Сдружение „Еквилибриум“, Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“) презентираха направеното по проекта през изминаващата година във връзка с дейността им, насочена към предлагане на социални услуги в подкрепа на децата и техните семейства, повишаване на  информираността им, здравноосигурителните им права и обучение с цел  превенция на ранното отпадане от училище.

Обърнато бе специално внимание на дейностите по повишаване на професионалния капацитет на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда и уменията им за мултикултурен диалог. 

Двете реновирани учебни стаи за подготвителните групи в ОУ „Алеко Константинов“ също бяха на разположение за посещения, а от 14 до 15 часа в сградата на ДГ „Ралица“ в кв. „Тракия“ за гости бяха отворени ремонтираните и новооткрити два здравни кабинета (кабинет по акушерство и гинекология и кабинет на общопрактикуващ лекар).

Виж повече

Учебен център към училището в село Ивански отвори врати днес

2017-11-17

За първи път ученици, родители и учители работиха заедно в ателиетата “празници и обичаи” и “сръчни ръце” в новия учебен център към Основното училище „Христо Ботев“ в село Ивански.

Сградата е ремонтирана с подрепата на Българо – швейцарската програма за сътрудничество, която финансира дейностите по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“. Обновени са три учебни зали, в които ще се провеждат учебни и извънкласни дейности в т. н.  „наваксващи училища“, „уикенд училища“ и „училища за родители“. Те са обзаведени с нови маси, столове и шкафове.

„Заниманията ще помагат на учениците да подобрят уменията си по български език и да попълнят пропуските си, ако имат затруднения с овладяването на материала по основните учебни предмети. Часовете в ателиетата по театрално изкуство, сръчни ръце, празници и обичаи и фолклор ще се провеждат под формата на игри и забавления. Целта ни е да се развият творческите им способности в областта на приложното, танцовото и театралното изкуство,“ обясни директорът на училището Стефан Стоянов. Тук ще се организират и срещите с родителите, които ще разширяват своите знания по здравни и образователни теми, ще изграждат и развиват родителските си умения.

Първото занятие в ателието „празници и обичаи“ беше посветено на родовите празници и обичаи. „Младите хора най-добре общуват посредством песента и танца, затова съм убедена, че това е един от начините за подкрепа на интеграцията на хората от различните етноси в общността.“ сподели ръководителката на ателието Пенка Йорданова. Сръчните ръце на ученици и родители сътвориха пъстроцветни пана от текстил в другото ателие на новия учебен център към училището в село Ивански. Деца и родители работиха с желание и усърдието, което вложиха при изпълнението на задачите, даде своите резултати.

Основното училище „Христо Ботев“ в село Ивански е партньор по проекта на Община Шумен, изпълняван по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос към разширения Европейски съюз.

 

Виж повече

Учители и медиатори обсъждат превенцията на отпадането от училище

2017-11-01

Монтана е домакин на тридневно обучение (31 октомври – 2 ноември) по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на тема „Иновативни модели и подходи за превенция на ранното отпадане от училище”. Учители и образователни медиатори се фокусират върху превенцията на отпадане от училище в съвместната си работа с д-р Боян Захариев и Илко Йорданов.  

Заедно с  лекторите от Фондация „Институт Отворено общество – София“ участниците в семинара анализират случаи от практиката си. Те ще търсят отговори на въпросите защо някои деца не ходят на училище, кое прави класната стая интересна за тях, как да се идентифицират рисковете и да се изследват причините за отпадане от училище, каква е мотивация за учене при децата на различна възраст, къде и как децата учат най-добре. Ще бъде дискутирана и темата как  да се мобилизира родителската подкрепа.

Презентацията на добри практики ще подскаже идеи на педагозите и медиаторите и ще допринесе за овладяването на приложни знания и умения за превенция на отпадането от образователната система.

Всеки от участниците в обучението ще приложи наученото като разработи индивидуален план за приобщаване на децата към училището и ученето и намаляване на риска от отпадане от образователната система.

Ползотворна работа на участниците в обучението пожелаха Ирина Файон - ръководител на Програма ЗОВ и Александър Герасимов  - координатор "Образование" на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”.

Обучението се осъществява по проекта  „Подкрепа за изграждане на капацитет за подобряване качеството на ранното детско развитие и образованието в началното училище“, изпълняван в рамките на ЗОВ.

Виж повече

Да поговорим с родителите за здравето на децата

2017-11-10

В „Училището за родители“ към Детска градина “Пролетна дъга” в Шумен днес бе организирана беседа по актуална тема: профилактиката на децата срещу острите респираторни заболявания.

Д-р Лилия Иванова, паразитолог към ДКЦ 1, запозна родителите с особеностите на острите респираторни заболявания: причинители, симптоми, предпазване. Тя са даде полезни съвети за превенцията и грижата за здравето на малките деца.  „До четиригодишна възраст най-чести са респираторните заболявания. Родителите знаят, че особено през есенно-зимния сезон те се увеличават. Особено важно е да им помогнем, като акцентираме върху профилактиката. Освен че трябва навреме да се предприемат мерки след първите симптоми, много е важно родителите да бъдат стриктни и при прилагането на лечение, ако детето вече развива някаква инфекция, за да не се стига до усложнения или до хронични заболявания“, обясни пред родителите д-р Иванова.

Срещите продължиха и след здравната беседа. Родителите на новопостъпилите деца в детската градина, разделени в две групи по 15 души, участваха в обучение за подготовката на децата за детската градина и училището. В диалог с педагозите Елена Найденова и Ема Чанкова те получиха съвети как да помогнат за по-лесната адаптация на новото място и как постепенно да подготвят децата си за предстоящата промяна. Във филиал „Латинка“ на детската градина специално внимание беше обърнато върху ролята на семейството за приобщаване на ромските деца към образователния процес и за изграждане на позитивно отношение към детската градина и училището. Ема Чанкова запозна родителите с учебната програма и със занятията, които се провеждат в учебното заведение.

Беседите са част от планираните дейности, организирани от Община Шумен по проект към Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Те целят по-добрата информираност на родителите за здравето на техните деца, така и за по-лесното им адаптиране и интегриране в детската градина и училището.

Виж повече

Уроци по толерантност в „Шарената палитра“

2017-11-16

Изкуството помага за налагане на истински ценности и толерантност, затова в работата с децата по Програма ЗОВ залагаме на това.

Атанаска Желязова и нейните деца от любителската школа по изкуства „Шарена палитра“ ежедневно доказват именно това. Тя работи от началото на тази година към бургаското Народно читалище „Христо Ботев“ 1937 г. Нейното създаване е част от „Интегрирания проект за социално включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново“, финансиран в рамките на ЗОВ.

Талантът на децата от школата ще стигне и до Русия, след като две деца от проекта рисуваха в бургаската галерия „Богориди“. Гости от гр. Ярославцев харесаха техните творби, поканиха ги на самостоятелна изложба, а три от картините взеха със себе си, за да ги включат в международен конкурс.

Амбицията на Атанаска Желязова да разкрие и детска танцувална школа „Слънце“, отново по проекта на Програма ЗОВ вече се осъществява. Ръководителят ѝ Павлина Кръстева вече учи на хора малките таланти от бургаския квартал „Победа“. Днес – в Деня на толерантността, ще им гостуват и техни връстници от ансамбъл „Атанас Манчев“, за да танцуват заедно, хванати ръка за ръка. Наистина ден на приятелството и толерантността!

Виж повече

Наесен с песен: какво правят в Куклен

2017-11-23

Тази есен деца и родители от ромски произход от в град Куклен участват ентусиазирано в различните образователни дейности, организирани от експертите на фондация “Инди-Рома 97” в рамките на проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ на Програма ЗОВ.

С ромските деца се провеждат редовни занимания по рисуване и приложни изкуства. Темите на тези извънкласни срещи са съобразени с учебното съдържание за съответната възрастова група. Под формата на игри и различни творчески дейности децата се научават да заобичат училището и да го възприемат като място, където се случват интересни неща. Така например, във връзка с учебната тема за плодовете и зеленчуците, децата изработиха модели от пластелин. С природни материали като сухи листа, клонки и цветя те създадоха красиви картини. Рисуването с моливи и пастели е също едно от любимите занимания на участниците в извънкласните прояви.

Предстои най-интересните и оригинални творби на ромските деца да бъдат включени в една от изложбите, които ще бъдат организирани по проекта.

Експертите на фондация „Инди-Рома 97“ работят както с децата, така и с техните родители. В средата на ноември в  Образователния център на фондацията в град Куклен  се проведе групова среща с ромски родители. Целта на срещата бе да се обсъдят с родителите различни методи за допълнително мотивиране на техните деца за по-активно участие в учебния процес. В събитието участваха 15 жени, чийто деца (или внуци) са включени в дейности по проекта (допълнително обучение по български език и занимания по интереси). Участващите в срещата се обединиха около мнението, че не трябва да има рязко отделяне, дори пропаст, между дома, градината и училището. В тази връзка учители и родители трябва да работят заедно, в партньорство, да споделят информация, идеи, мнения, да вземат заедно важните решения, които касаят децата, да споделят грижата за тях.

По време на срещата бе решено по-често да се организират различни прояви – състезания, викторини, игри и други занимания – в които да участват съвместно родители и деца. Специално внимание следва да се отдели и на включването на бащите в общи дейности с техните деца. Така например, бащите биха могли да участват заедно с децата в различни спортни прояви. Освен това, от фондация „Инди-Рома 97“ планират да организират специални прояви, по време на които поканените бащи да представят своите професии или да разкажат за друг свой интересен житейски опит извън дома.

По време на срещата с родителите бе подчертано, че е изключително полезно за самите родители, когато участват активно в учебния процес заедно със своите деца. Помагайки на децата си, родителите извличат полза за самите себе си, особено ако някога са имали трудности в училище или все още изпитват затруднения в писането, смятането, ползването на компютър или пък не владеят добре български език. В тази връзка бе предложено родителите да участват в организираните по проекта четения на приказки и драматизации по детски книжки, тъй като тези занимания биха били от полза за подобряване на техните умения за активно ползване на български език.

Виж повече

Деца и родители майсториха сурвакници в “уикенд училище”

2017-11-27

Деца от три до шест години и техните родители се включиха в работилницата за сурвакници на “уикенд училището” в Детска градина  “Пролетна дъга” в Шумен. Занятията в него се организират веднъж месечно като част от дейностите, които се реализират по проекта на Община Шумен  „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“. Целта е да се даде възможност да се изявят и развият творческите способности на децата чрез съвместната работа на родители и учители.

Работилницата за сурвакници е част от поредицата занятия, посветени на празничните традиции и обичаи на различните етноси. Разпределени в три групи родители и деца, напътствани от опитни педагози в детската градина, заедно подготвиха сурвакници за празника на първия ден от новата година “Сурваки”.

“Всеки трябваше да донесе дрянова клонка и заедно със своето дете да я украси според обичая със сушени плодове, усукани разноцветни конци, нанизани пуканки, платнени панделки, които сами са изработили, и паричка за здраве, плодородие и благодат в дома,” обяснява Ивелина Алексиева, учител в детската градина.

Ивелина Георгиева е майка на две деца. За поредна година в нейното семейство подготвят и украсяват сурвакници и се подготвят за празника.  Според нея децата работят с много голямо желание и са любопитни да опознаят българските народни традиции и обичаи.

“Най-хубавото е, че всичко това се пренася в семейството и увлича родителите. Фактът, че днес тук има толкова много майки и татковци и всички те работят заедно с децата си в “уикенд училището”, е показателен, че сме успели да предизвикаме техния интерес,” споделя и Радка Костова, старши учител в ДГ “Пролетна дъга”.

Работата на учителите подпомага и образователният медиатор Айлин Рашидова. Умението й да общува с деца и родители, да ги убеждава колко е важно децата да посещават детската градина, за да се интегрират от най-ранна възраст и да развият своите способности, я прави неоценим помощник за успешното провеждане на занятията, признават участниците в екипа.

Старши учителят в ДГ “Пролетна дъга” Янка Иванова споделя, че след една година работа по проекта вече се виждат и реални резултати. „Все повече родители са убедени в полезността на това, което вършим, и наистина стават наши партньори. Тук те се учат не само на сръчност. Творческите занимания стимулират тяхното развитие, дават поле за изява на техните възможности, а емоцията и общуването обогатяват езиковите умения на децата. Всичко това е изключително важно за по-успешното  адаптиране на децата по-късно в училище,” обяснява Янка Иванова.

Заниманията за деца и родители в “уикенд училището” към ДГ “Пролетна дъга” се реализират с финансовата подкрепа на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), изпълнявана с финансовата подкрепа на Българско – швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Отчетоха резултатите от картографирането по ЗОВ в Шумен

2017-11-29

Картографирането по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ беше проведено в кварталите „Млада гвардия”, „Еверест” и „Витоша” на Шумен и в село Ивански в периода от месец април до месец септември 2017 година.

От началото на пролетта до края на лятото служители от Семейно-консултативния център в Шумен заедно с доброволци от активната ромска група посетиха 304 домакинства, разговаряха с членовете на 349 ромски семейства и събраха статистически данни за общо 1059 души, съобщи Людмила Андреева, координатор в направление “Здравеопазване” по проекта. Тя благодари на най-активните доброволци за тяхната помощ и усърдна работа.

“Заедно обиколихме домовете и подготвихме информация за неосигурените и осигурените лица,  бременните млади майки,  за броя на хората, които не са преминали през профилактични прегледи и преглед при АГ-специалист, за да можем след това да организираме посещенията при личните лекари и специалистите. Една от задачите беше да разберем колко деца не посещават детска градина и училище, кои са липсващите имунизации, какви са условията на живот в посетените семейства”, разказа Людмила Андреева.

Тя благодари най вече на  доброволците за тяхната помощ и усърдната им  работа.

“Участвах в картографирането, срещах се и разговарях с хората от селото, защото смятам, че така върша нещо полезно за тях, за родителите и децата”, сподели Анка Михайлова от село Ивански. Според Ангел Александров от Шумен повече младежи трябва да се включват в подобни кампании като доброволци. Той е убеден, че хората от общността на уязвимите групи имат нужда от тяхната помощ, за да променят начина си на живот.

Събраната информация бе обобщена и със съдействието на специалистите от Семейно-консултативния център е съставен график за провеждане на прегледите при АГ -специалист, общопрактикуващ лекар и педиатър, които се реализират с финансовата помощ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече