Екипите на Сливен и Монтана обменят опит

2019-05-19

Екипът на проекта, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ в Сливен, бе на работно посещение в Монтана. Инж. Стоян Марков - ръководител на проекта и заместник-кмет „Икономическо развитие” в общината, координаторът инж.Габриела Симеонова, счетоводителят Велина Дунчева и директорът на Детска градина „Надежда” Катя Вълева се срещнаха с колегите си от проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”.

Двата екипа дискутираха резултатите от работата си и различни добри практики. При визитата си в новата сграда на Детска градина № 8 „Пролет” в кв. „Кошарник” те обсъдиха проблеми като осигуряването на редовна посещаемост на децата и събирането на таксите. Екипът от Сливен сподели и за въведената при тях Система за електронно централизирано класиране за прием на децата в общинските на територията на общината.

Новата директорка на ДГ № 8 „Пролет” – Монтана Даниела Стоянова и педагози от детското заведение обмениха мисли за методическите си подходи в учебно-възпитателния процес с Катя Вълева от новооткритата ДГ„Надежда“ в едноименния квартална Сливен. В дискусията участваха и координаторът на компонент „Образование” по Програма ЗОВ Александър Герасимов, Лозка Никова - образователен експерт към проекта, Милена Тодорова - главен експерт "Детски градини" в местната администрация.

Заместник-кметът на Сливен инж. Марков се срещна с колегата си от Община Монтана инж. Тихомир Антонов, за да обсъдят интеграционните политики и възможностите за сътрудничество в работата по проекти.

Виж повече

Заедно на Гергьовден: изложба в гр. Куклен

2019-05-07

Изложба приложно изкуство бе открита днес в сградата на фондация „Инди-Рома 97“ в гр. Куклен по случай Гергьовден, общ празник за българи, роми и турци.

Албена Костадинова, председател на ромската фондация, която е партньор на проекта на Програма ЗОВ „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, подчерта, че творческите занимания засилват интереса на ромските деца към училището. Само чрез доброто образование ромската общност може да бъде реално интегрирана в българското общество, посочи още тя.

Ромските деца от Куклен често прекарват времето си след училище и в почивните дни в така наречените „творчески занимални“, по време на които те рисуват, моделират, изработват различни предмети и сувенири чрез използването на нетрадиционни материали и техники. Заниманията по изкуства засилват интереса на ромските деца към образователния процес и им помагат да развият своя творчески потенциал. Всичко това води до подобряване на тяхната самооценка. Децата откриват, че в света на изкуството техните умения и идеи стават интересни и значими за околните.

Фондация „Инди-Рома 97“ се стреми да приобщи към заниманията по изкуства и ромските родители, защото по този начин родителите разбират колко важно е доброто образование за бъдещето на техните деца и повишават своето доверие към училището като институция.

Гости при откриването на изложбата бяха Мария Белчева, кмет на Община Куклен, Иван Добрев, директор в КЦМ-Пловдив, общински съветници, директори на учебни заведения в града, учители и родители.

Виж повече

Парти на доброволческите клубове по ЗОВ в Русе

2019-05-02

С парти в края на април приключи осеммесечната дейност на доброволческите клубове, формирани по Програма ЗОВ в две русенски училища - клуб „Вихърчета“ при ОУ „Никола Обретенов“ и клуб  „Слънце“ при ОУ „Алеко Константинов“.  Мястото на дългоочакваното събитие беше офиса на Сдружение БРТИМ – партньор на Община Русе в изпълнението на проекта, финансиран от Програма ЗОВ.

Срещата между доброволците от двата клуба беше вълнуваща. Децата споделиха помежду си какво са преживели през изминалата година и какви добри дела са извършили. Всеки клуб изработи табло със снимки, на които са запечатани най-важните моменти от работата му. Таблата ще бъдат окачени на видно място в училищата, за да напомнят за извършеното и да мотивират за нови доброволчески инициативи.

Доброволците оставиха спомен за себе си и в двора на Сдружение БРТИМ, като засадиха там красиви розови храсти, които скоро ще разцъфтят. С особено нетърпение те се включиха в организираното специално за тях занятие по кулинаротерапия. Задачата беше сами да приготвят почерпка за събитието и да я сервират и те отлично се справиха с нея. Накрая доброволците получиха грамоти за активно участие в доброволческата дейност. Те споделиха, че са горди от участието си в клубовете и много биха искали да продължат да бъдат доброволци.

Събитието приключи на открито, където децата от двата клуба отправиха своето послание: „Доброто винаги се връща. Доброто променя света. Правете добро, без да чакате отплата“. Балоните, на които доброволците бяха написали добри думи, полетяха в небето, за да отнесат това послание към хората.

От Сдружение БРТИМ и Програма ЗОВ пожелаваме на тези прекрасни ученици с добри сърца успешно завършване на учебната година. Вярваме, че интензивната работа с тях през изминалите месеци  ги направи малко по-отговорни и чувствителни към доброто и се надяваме да предадат на своите съученици и приятели духа на доброволчеството.

Виж повече

Деца разказват с песни и танци какво е България

2019-05-23

Богата програма от народни песни и танци поднесоха на гостите на своя фолклорен събор „Това е България” децата, учителките и персонала на Детска градина № 5 „Дъга”. Детското заведение е партньор на Община Монтана по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички).

Облечени в пъстри носии на фона на декор от чипровски килими, те представиха любими фолклорни творби и нетолкова популярни песни. Креативните учителки и директорката Иванка Христова разкриха творческия си потенциал като пяха и танцуваха със своите възпитаници. Посланието на концерта, че България е уникална със своите традиции и духовност, прозвуча като увертюра към предстоящия празник 24 май. Отзвук от деня на Свети Константин и Елена беше нестинарски танц, включен в концерта.

Народното веселие продължи на фона на духова музика, както повелява обичаят в Северозапада. Не само нематериалното културно наследство зарадва сетивата на публиката. Майки и баби бяха приготвили дъхави погачи, баници и характерни за традиционната кухня на региона ястия, за да приобщят чрез трапезите домакини и гости. Участието на родителите затвърди впечатлението, че детската градина е своеобразно ядро на една голяма общност в ж.к. „Пъстрина”.  В нея растат заедно и се обучават всички деца. По проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана” тук през допълнително обучение преминаха ромски деца.

Артистични гости на празника бяха солистки на Фолклорна формация „Торлашки напеви” и танцовият състав към V-то СУ „Христо Ботев”, където наесен ще постъпят децата от подготвителна група. Приемствеността между училището и детската градина е добра традиция, която продължава десетилетия. Кметът на Община Монтана Златко Живков, както координаторът на компонент „Образование” по Програма ЗОВ Александър Герасимов, представители на местната администрация и РУО – Монтана, също присъстваха на колоритния празник. Част от тях бяха спазили препоръчителния дрескод, анонсиран в поканите – българска национална носия.

Виж повече

Директорка на училище от Програма ЗОВ бе наградена на 24 май

2019-05-25

Бисерка Фильова – директор на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Габровница, беше удостоена с Почетната значка на Община Монтана. Поводът е празникът 24 май, а причината – нейният безспорен принос за образованието, обяви кметът Златко Живков, който й връчи високото отличие. 

Г-жа Фильова вече 23 години оглавява училището, което е част от Програма ЗОВ. В ОУ «Св. св. Кирил и Методи» се обучават близо 190 деца от най-голямото село в общината и от съседните Вирове и Безденица, като само само три от тях са от български произход. „Да се работи в него е предизвикателство всеки един ден“, каза г-жа Фильова. „Дължа наградата и на професионализма на моите колеги, които винаги са ме подкрепяли. Заслуга за наградата ми имат също и децата. От тях научих, че винаги трябва да се раздаваме безрезервно и всеотдайно, да вярваме в своята кауза, да преследваме мечтите си, въпреки трудностите да не се поддаваме на отчаянието и винаги да продължаваме напред.“

Възпитаниците на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Габровница, бяха малка, но колоритна група в празничното шествие, което премина по централния булевард на Монтана в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Те вървяха след трибагреника, а начело на групата по стара традиция бяха отличниците.

Над 2000 ученици, учители и културни дейци дефилираха и аплодираха празничния концерт на Община Монтана на централния площад жеравица. Сред тях се открои и друго партньорско училище по Програма ЗОВ – I ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Възпитаниците му бяха водени от малки черноризци, носещи буквите от глаголицата около своя учител Теодор Асенов, в чиито ръце бе огромно слънце, символизиращо знанието. Училището наскоро отбеляза 140-годишнината от своето основаване, което поставя началото на образователната традиция в Монтана. Затова то бе и обект на медиен интерес и бе включено в сутрешния блок на Нова телевизия.

Виж повече

Монтана представи резултатите от изпълнението на проекта по Програма ЗОВ

2019-05-27

Резултатите от изпълнението на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) бяха представени на заключително събитие на 27 май в Монтана.

И кметът на Община Монтана Златко Живков, и ръководителката на Звеното за управление на програмата Файон припомниха трудното начало на проекта, но подчертаха отличното му изпълнение. „Монтана се нареди на първите места сред партньорите ни,” посочи г-жа Файон. Тя благодари на местния екип, като изтъкна важен аспект на проекта в Монтана: „желанието, подкрепата на идеята, която е в обществена полза и за добро, силната отдаденост на каузата. Без политическа воля и лидерска подкрепа с каквито и средства да разполагаме, колкото и добри професионалисти да имаме, нещата няма да се случат.”

30-минутен филм представи развитието на проекта и илюстрира промяната, до която е довел. Най-значимото постижение е новата сграда на ДГ № 8 „Пролет” в кв. „Кошарник”. Красноречив бе контрастът между кадрите, показващи стария неуютен и тесен павилион, в който беше градината, и нерегламентираното сметище, на чието място се издига сега модерната и функционална сграда.

Компонент Образование

През  трите учебни години по компонент „Образование” с координатор Александър Герасимов са формирани и функционирали три групи за допълнителна работа с деца на 3-4 години, в които са бяха включени общо 117 деца, осем групи за допълнителна работа с деца в предучилищна възраст с 211 деца и четири групи за допълнителна работа за подобряване знанията на учениците I-IV клас в училище с 87 ученици. През лятото на 2016, 2017 и 2018 година беше организирано и проведено лятно училище за учениците, завършили IV-ти клас в квартал „Кошарник“ с участието на общо 52 ученици. През трите години са формирани и функционират  девет групи за извънкласни дейности с участието на над 114 ученици. С децата и учениците са работили 13 учители 4 образователни медиатори. Устойчивостта на компонента намира изражение в създадените оптимални условия в ДГ № 8 „Пролет” и в увеличаването на щата й с двама учители и един помощник-възпитател. „Добра практика в НУ „Г. Бенковски” в кв. „Кошарник” е назначаването на образователен медиатор,  каза кметският наместник на квартала Бисер Андреев, който активно работи по проекта.

Компонент Здравеопазване

За изпълнение на дейностите по компонент „Здравеопазване” бяха изградени три Здравно-консултативни центъра – в кв. „Кошарник”, с. Габровница и ОМЦ – Монтана.  Дейностите на партньорите от Националната мрежа на здравните медиатори бяха насочени към повишаване на здравната култура на ромската общност. Бяха обучени и назначени трима нови здравни медиатори. С формираните 3 женски групи за самопомощ са проведени 60 срещи и 9 дискусии  в групите по приоритетни здравни въпроси. Медиаторите организираха 31 дискусии на здравна тематика с 424 младежи от общността. Те проведоха и 4 здравни кампании на теми:  „Важността да си  здравно осигурен”, „Майчино и детско здраве”, „Чистотата е здраве” и „Ваксинирай се сега”, с които достигнаха до повече от 600 души.

Здравните медиатори и медицински специалисти осъществиха 60 посещения на маргинализирани семейства с деца от 0 до 3 г. за изпълнение на превантивна грижа, консултации по въпроси  за отговорно родителство, контрацепцията и мотивация за участие в профилактичните прегледи. От декември 2017 г. до април 2019 г. бяха извършени 1304 прегледи от ОПЛ и терапевт; 1725  прегледи от педиатър; 1092 профилактични АГ прегледи; 166 прегледи на млечна жлеза; 305  прегледи на бременни жени за проследяване на бременността, изследване и консултиране. По преценка на лекарите, за да се достигне до правилната диагноза, бяха направени 252 бр. лабораторни изследвания; 72  рентгенови изследвания, от които 29 мамографии; 137 цитонамазки; скрининг за сифилис на 73  души. Бяха консултирани с други специалисти 64 деца и възрастни, а акушер-гинеколозите извършиха амбулаторни манипулации на 8 жени, обобщи данните д-р Валерия Тодорова – координатор на компонент „Здравеопазване”.

Петър Цветанов от Националната мрежа на здравните медиатори подчерта, че устойчивостта на проекта по този компонент се изразява в това, че към Община Монтана продължават да работят петима здравни медиатори. Те ще съдействат на лекарите да извършват медицински прегледи в общността, ще продължат здравнообразователни дейности, национални и общински профилактични програми. 

За проекта в Монтана

Общата стойност на проекта възлиза на 2 592 126 лв. Той бе осъществен от март 2016 г. до април 2019 г. Партньори на Община Монтана бяха ЦДГ № 8 „Пролет” и филиала в с. Габровница, ДГ № 5 „Дъга”- Монтана, Читалище „Звезда 2007”, ОУ „Георги Бенковски“ – Кошарник, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Габровница, I ОУ „Св. св. Кирил и Методий”– Монтана; Националната мрежа на здравните медиатори и Комплекс за здравни и социални услуги „Св. Мина”- Монтана.

Виж повече

Весело тържество за изпращането на бъдещи първокласници в кв. Столипиново

2019-05-31

Бъдещите първокласници от Детска градина “Лилия” в пловдивския квартал Столипиново изнесоха красиво тържество по случай своя последен ден в детската градина. Те бяха изпратени с много обич от преподаватели, родители и приятели. Децата танцуваха и пяха, облечени с костюми, специално изработени от детската градина от техните учителки.

В края на тържеството Севджан Моллабекир, ръководител на проекта на Програма ЗОВ в Пловдив, и Стефка Симеонова, образователен експерт по проекта, раздадоха на децата ранички с логото на програмата. Този красив и полезен подарък зарадва много бъдещите първокласници и те споделиха, че вече нямат търпение да тръгнат на училище.

ДГ „Лилия“ е разположена в центъра на Столипиново и 100% от децата, които се обучават там са от ромската общност. Главното предизвикателство в работата на педагозите е свързано със слабото владеене на български език от населението на квартала.  Ето защо голяма част от дейностите по програма ЗОВ в Столипиново бяха насочени към допълнително изучаване на български език. Чрез използване на различни иновативни методи за работа като ролеви игри, участие в драматизации по приказки, декламации, викторини и др., децата имаха възможност да обогатят своята реч. В тази връзка със средства по проекта бяха закупени и различни образователни материали - игри, детски книжки и учебни пособия.  

В рамките на проекта бяха организирани и разнообразни художествени изпълнителски дейности. Децата бяха стимулирани да изявяват своите актьорски умения, тъй като по този начин те се научават активно да използват езика в различни ситуации, доста сходни в тези в реалния живот.

Виж повече

Обмен за добри практики по Програма ЗОВ

2019-05-03

Представители от Екипа за управление на проекта на Община Шумен, изпълняван по Програма ЗОВ, имаха пътуването до района на Програмата в Пловдив за представяне на резултатите от работата и обмяна на добри практики. В групата имаше образователни медиатори и педагози от ДГ „Пролетна дъга“ и Обединеното училище „Хр. Ботев“ в село Ивански, а пътуването бе организирано от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Домакините от СУ „Найден Геров“ в пловдивския квартал Столипиново разказаха за своята работа с деца и възрастни от уязвимите групи. Споделеният опит беше изключително полезен по отношение на обхвата и задържането на децата и учениците в училище.

Ползотворна бе и срещата на образователните и здравните медиатори, които работят по проекта в двете общини. Те обсъдиха успехите, но и проблемите, които срещат в своята работа с целевата група за създаване на по-лесен достъп до здравни услуги, както и идеите и възможностите за устойчивостта в бъдеще.

За педагозите в сферата на  предучилищното образование интерес предизвика споделеният опит за прилагане на иновативни педагогически подходи в работата с децата в ранна детска възраст с цел мотивация, развитие и социализация. Един от важните аспекти в работата на педагогическите екипи е прилагането на ефективни подходи за привличане на родителите, които да се превърнат в партньори на училището за привличане на децата и задържането им в образователната система.

 

Виж повече