Победителите в конкурсите за рисунка и есе на тема етноприятелството

2017-05-20

Радостни сме да огласим имената на победителите във второто издание на два конкурса, организирани от екипа ни в Русе.

Победителите са в конкурса за рисунка“Цветовете на етноприятелството“ са:

I група – деца от 7 до 12 години:

  1. Назан Абтулова – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Семерджиево, Община Русе
  2. Арзу Небиева –  ОУ „Ангел Кънчев“, гр. Русе
  3. Елица Димитрова  –  ОУ „Иван Вазов“, гр. Русе

II група – деца от 13 до 18 години:

  1. Михаил Гавраилов – ПМГ „Баба Тонка“ , гр. Русе
  2. Дебора Петрова – СУПНЕ „Фридрих Шилер“, гр. Русе
  3. Стефан Димитров –  ПМГ „Баба Тонка“ , гр. Русе

Дамян Георгиев от ОУ „Иван Вазов“, гр. Русе  бе отличен със специалната награда на журито.

Поощрителни грамоти и награди в първата възрастова група получиха: Полина Чакалова (СУ „Христо Ботев“ – гр. Русе), Баръш Шакиров (ОУ „П.Р. Славейков“- с. Смирненски), Даниела Георгиева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Камелия Колева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе) и Ана – Мария Симеонова (ОУ „Любен Каравелов“-гр. Русе). Във втора възрастова група поощрителна грамота и награда получиха: Зюхре Али (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе), Велислава Щерева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Ива Пенчева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Константин Георгиев (ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе) и Велина Коева (ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе).

Рисунките на децата са представени в изложба, която бе открита на 18 май във фоайето на Община Русе. На специално тържество бяха връчени грамотите и наградите на победителите.

Отличия получиха и победителите в конкурса за есе на тема “Хармонията на етническата толерантност“ също получиха грамоти и награди.

I група – деца от 7 до 12 години:

  1. Патрисия Андреева (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе)
  2. Ивет Стоилова (ОУ „Никола Обретенов“ – гр. Русе)
  3. Албена Златева (ОУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Борово).

Поощрителни награди за: Стилиян Тодоров (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе), Петър Климентов (ОУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Борово) и Моника Агопян (ОУ „Никола Обретенов“ – гр. Русe).

II група – деца от 13 до 18 години:

  1. Габриела Фердинандова (ПГИУ „Елиас Канети“ – гр. Русе)
  2. Джулия Здравкова (ПГИУ „Елиас Канети“ – гр. Русе)
  3. Шехрин Шукри (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе).

Конкурсите бяха част от фестивала „Етноритми без граници“, който продължи с концертна програма в Пленарната зала на общината. Музикалното богатство на различните етнически общности в България беше представено с песните и танците на танцовите състави от гр. Сеново, с. Семерджиево, гр. Русе, с. Иваново, гр. Борово, с. Щръклево, с. Беловец и с. Горно Абланово. Чрез тях гостите се докоснаха до фолклорното и културно богатство на различните етноси.

Виж повече

Деца на театър

2017-05-03

Малчуганите от Детска градина ”Пролетна дъга” в Шумен имаха незабравими мигове с театралното представление „Пипи Дългото чорапче", представено от актьорите от Драматично-куклен театър  „Васил Друмев” в града.

„Ходенето на куклен театър е вълшебно преживяване, което не само развива въображението на малки и големи, но и зарежда с положителна енергия.  Няма нищо по-хубаво да видиш как децата се радват и контактуват с приказните герои от представлението“, споделя Ивелина Пенчева, учителка в детската градина. „Социалното приобщаване  на децата започва още  в най-ранна възраст и това зависи от възрастните, защото ние сме тези, които трябва да ги запалим и от малки да ги възпитаваме на естетически ценности.”

Театралната постановка ще бъде представена и на учениците от Основно училище ”Христо Ботев” в село Ивански.

Чрез културни мероприятия, различни събития и празници се търсят възможности за  приобщаване на деца в ДГ ”Пролетна дъга”, гр. Шумен и училището в село Ивански. Това е и един от важните аспекти на проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”, изпълняван по Програма ЗОВ с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Запознайте се с млади таланти – фотографи в Монтана

2017-05-05

Над 20 деца от двата ромски квартала на  Монтана – “Кошарник” и “Огоста” посещават Клуба по фотография по Програма ЗОВ.

“Обучаваме ги да работят с дигиталната камера, да избират най-добрата гледна точка и композират кадъра, за да се получат накрая въздействащи снимки. До момента сме правили портрети и пейзажни снимки на природна и градска среда”, разказва Веселин Лаков – координатор на проекта от партньорското читалище “Звезда 2007”. 

След всяко упражнение децата заедно разглеждат и обсъждат направените снимки, за да си изградят точни критерии.

По-трудно им е с репортажните снимки, защото за тях е нужна бързина и опитност за улавянето на най-интересния миг. Въпреки това интересни фото находки успяха да направят Анатоли Огнянов Петров от Va и Даниела Михайлова Жорова VIIIб от Първо ОУ “Св. св. Кирил и Методий”. Те отразяваха събитията в програмата по повод  Международния ден на ромите – 8 април.

Най-сполучливите снимките на участниците в Клуба по фотография бяха показани на изложба във фоайето на театъра преди концерта, посветен на 8 април.

В Програма ЗОВ обмисляме идеи за тематични пленери и виртуални галерии във нашата фейсбук-страница на проекта, за да представим най-добрите снимки на младите фотографи.

Виж повече

Индивидуален подход при здравната помощ за уязвимите групи

2017-05-19

Здравни специалисти от Бургас, Средец и Малко Търново преминаха миналата седмица първо въвеждащо обучение.  Двудневното обучение бе организирано от Националната мрежа на здравните медиатори и е част от интегрирания проект на Община Бургас изпълняван в рамките на Програма ЗОВ. В обучението се включиха лекари и медицински сестри от Бургас, Средец и Малко Търново.

Цвета Петкова и Огнян Каменов акцентираха на нуждата от индивидуален подход не само към уязвимите групи от хора, но и за такъв при отделните групи роми. Представиха ромската култура и история, специфики на различните групи, работа в мултиетническа среда.

„Работим вече доста години с медицински специалисти, споделяме и добри, и лоши практики“, казва Цвета Петкова. „При правилен подход успяваме да променим нагласата и нуждата от здравни грижи да бъде осъзната и от най-маргинализираните групи“.

 „Работим вече около 20 години с различни ромски общности. Много от българите смятат, че ромите са едно цяло, но това е грешна представа. Те не само са много различни, а всяка група, всяка махала има своите специфични особености - езикът, който говорят, начин на живот“, допълва Каменов.

По време на обучението Каменов посочи като пример гърменските роми. Истинските представители на тази общност още водят номадския си начин на живот. Според  обучителите с тези хора, трябва да се работи индивидуално, за да има ефект.

С това се съгласяват и участниците в обучението. Диана Иванова и Руска Бербенлиева са медицински сестри в гр. Средец. И двете обичат да работят с деца, което приемат и като призвание. Диана, която е с ромски произход, споделя, че има нужда от подобни обучения: „Има, защото е много трудна работата. Работим основно с роми, най-трудна е комуникацията“.

Руска добавя, че основната разлика идва от начина на живот. „Те не могат да преценят кои са приоритетите в отглеждането на децата. При тях това не е на първо място“, казва тя.

Следващото обучение по „Интергрирания проект за социално включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново“ ще бъде водено от медицински специалисти. То е планирано за месец юли.

Виж повече

Мама, татко и аз за първи път на куклен театър

2017-05-31

В навечерието на 1 юни, Международния Ден на детето, родители и деца от пловдивския квартал „Столипиново“ посетиха заедно куклено театрално представление в залата на Детска градина „Лилия“.

Малките зрители бяха щастливи да посрещнат артистите от театър „Хенд”, които с помощта на куклите разказаха за тях историята на Хитър Петър. Децата се забавляваха с приказните герои, които им бяха дошли на гости в детската градина специално за детския празник.

Кукленото представлението, създадено по фолклорни мотиви, е част от дейностите по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, изпълняван от Община Пловдив по Програма ЗОВ.  

Спектакълът бе посрещнат с голям интерес както от децата, така и от техните родители. За възрастните посещението на кукления театър в „Столипиново“ се превърна в събитие, тъй като повечето от тях никога до сега не бяха гледали театрално представление. Като цяло хората от ромската общност в Пловдив живеят изолирано и рядко напускат своя район. Дейностите по проекта в Програма ЗОВ имат за цел да разчупят този сегрегиран начин на живот.

Чрез посещенията на културни събития, като театрални и куклени представления, опера и концерти, организирани както в квартала, така и извън него, деца и родители от ромски произход ще започнат постепенно да преодоляват ограниченията налагани от живота в етнически капсулираната среда на „Столипиново“.

Вижте още за работата ни в Пловдив в този линк

Виж повече