Педагози от Монтана се обучаваха по Програма ЗОВ

2019-02-28

Педагози участваха в двудневно обучение по проект „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”, изпълняван по Програма ЗОВ. Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности”, Лозка Никова – главен експерт „Училища”, Милена Тодорова – главен експерт „Детски градини”, директори и учителки от Детска градина № 5 „Дъга” и Детска градина № 8 „Пролет”, както и от филиалите й в селата Габровница и Вирове, се включиха в семинара. Двете детски градини са партньори на общината по Програма ЗОВ.

По време на обучение бяха дискутирани теми като привличането и задържането на децата в градините, ползите от десегрегираното образование и партньорството с родителите.  Полезни за аудиторията бяха анализираните добри практики от България и чужбина, които кореспондираха с важни проблеми на ранното детско развитие.

Обучителите Боян Захариев и Илко Йорданов от Институт „Отворено общество” бяха подготвили интересно интерактивно обучение, което допринесе за избистрянето на нови идеи за обогатяване на педагогическата практика в работата с ромските деца.

Боян Захариев и Илко Йорданов умело актуализираха съществуващите ни  професионални компетентности за прилагане на модели, техники и технологии за игрово взаимодействие при деца-билингви за по-успешното и ефективно овладяване на българския език при децата от ромски произход“, – сподели Иванка Христова – директор на ДГ № 5 „Дъга”. „Те ни представиха методи, подходи и идеи за включване на семейството в живота на детската градина, което би довело до позитивната нагласа на родителите към образователната институция, а оттам и за премахване на проблемите като недоверието към детската градина и екипа, който работи с децата им; нередовното посещение на децата; незаинтересоваността на родителите към образователната интеграция; слабото владеене на българския език и затруднения в комуникацията и др. Обучението ни помогна да си дадем сметка за това, колко е важно сътрудничеството между учители и родители и защо това е необходимо условие за образователната интеграция на ромските деца. Така стигнахме до извода, че чрез създаването на  взаимно  доверие, уважение и толерантност, печелят не само децата, но и цялото  ни общество, защото каквито взаимоотношения създадем между нас възрастните, такива ще възпитаме и у децата.”                                                                                      

Семинарът по Програма ЗОВ бе организиран на 23 и 24 февруари 2019 във Вършец.

Виж повече

В Деня на отворените врати в Русе заработи „TeenКitchen“

2019-02-15

В Деня на отворени врати днес по проекта на Община  Русе в рамките на Програма ЗОВ местният екип и партньорите по проекта представиха напредъка по изпълнението му.

Денят се организира за трети пореден път, като на всяко негово издание се открива нов обект в сферата на образованието и здравеопазването, финансиран със средства по ЗОВ. С тържествен водосвет беше открита учебната кухня на Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“, партньор на Община Русе. Тя е оборудвана по проекта „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“ в рамките на дейността „TeenKitchen (Кулинаротерапия)“.

Кухнята е оборудвана с модерни уреди и децата-участници в програмата ще имат възможност да изучават в нея разнообразни кулинарни техники. Едновременно с това обаче те ще се учат на дисциплина, екипност, организираност, точност и други меки умения.

Малките кулинари от четири училища, партньори по проекта, се подготвяха в продължение на четири месеца и вече нямат търпение да готвят в истинска кухня. Днес бе организирано проведе първото занятие с 6 деца от трети клас от ОУ „Ангел Кънчев“. Малките готвачи приготвиха вкусни хапки, за да почерпят гостите.

Да споделят радостното събитие дойдоха гости от Община Русе, партньорите по проекта, директори на учебни заведения, с които работим, медии и приятели. 

„Днес официално поставяме началото на Програма „TeenKitchen“, чиято реализация се случва благодарение на подкрепата на Програма ЗОВ  и в полза на децата на Русе,“ каза Ивайло Иванов, управител на Сдружение БРТИМ.

Гостите оцениха високо създадената атмосфера на уют и професионализъм едновременно. Кулинаротерапията е дейност с голям потенциал, който тепърва ще се развива. Екипът на  Община Русе и БРТИМ се надяват да допринесе за личностното израстване на всяко дете, преминало през програмата.

Виж повече

Лекар от ромски произход направи първите си стъпки в професията в Монтана

2019-02-03

Близо 15 души от монтанския квартал „Кошарник“ и съседното  село Габровница бяха прегледани през последните два дни на януари по Програма ЗОВ. Прегледите извърши току-що дипломиралият се медик от ромски произход д-р Костадин Костадинов.

Младият лекар бе посрещнат радушно в домовете на хронично болните хора, които посети заедно със здравните медиаторите. В двете локации по проекта „Комплексен подход за ромско включване в община Монтана“ д-р Костадинов направи консултации и прегледи по програмата за майчино и детско здравеопазване. Младият лекар заостри вниманието на майките за навременното изпълнение на имунопрофилактиката.

Д-р Костадинов даде съвети на хората как да водят здравословен начин на живот и убедително аргументира важността на профилактиката за превенция на заболяванията. Той докосна емоциите на пациентите си с посланието, че профилактиката е отговорност не само към самите нас, но и към хората, които обичаме и които разчитат на нашите грижи.

„Много бързо се сработихме с д-р Константинов като екип. Придружавахме, за да го представим на хората, които посетихме по домовете, защото той е от Якоруда и е непознат за тях. Той много бързо ги спечели. Не само за това, че е мил, внимателен и компетентен, но и понеже е от ромски произход, той бе приет с доверие, а също и с възхищение и с гордост,“ каза Петър Цветанов – председател на Националната мрежа на здравните медиатори, която е партньор по проекта на Община Монтана.

Благодарение на медиаторите д-р Константинов се срещна младежи от кв. „Кошарник“. Той разказа за себе си, за обучението в Медицинския университет в София, за постоянството и упоритостта, с която е преследвал целта си да стане лекар. Той сподели, че е срещнал много хора, които са го подкрепяли и насърчавали. Общителен, откровен и добронамерен, начинаещият медик успя да спечели симпатиите на ромските младежи и в неформалната дискусия те споделиха какви са техните дарби и мечти. Личният пример на младия лекар им вдъхна кураж, че успехът е възможен, а препятствията по пътя към него са преодолими, стига да се положат усилия и да се прояви воля.

Виж повече

Викторина и спортно състезание в кв. Столипиново

2019-02-14

През тази седмица 7 родители и 10 деца от кв. Столипиново участваха заедно в занимателна игра-викторина, която се проведе в СУ „Найден Геров“ в рамките на допълнителните занимания по български език по програма ЗОВ. Викторината бе посветена на живот на българския възрожденец Найден Геров, патрон на училището, за когото както децата, така и родителите успяха да научат нови и интересни неща. Учебните игри и викторини помагат на учениците да усвоят новите знания по един занимателен начин. Така се стимулира нестандартно мислене, както и активно участие в обсъжданията по време на състезанието, което пряко развива и езиковите умения по български език.    

По време на заниманията по български език децата се учат да преразказват, да рецитират и да пеят. Така те обогатяват своята езикова култура и се учат да използват правилните граматически конструкции. Участието на родителите в допълнителното обучение по български език е много важно, защото често самите те изпитват големи затруднения с овладяването на езика. Това е така, защото те живеят в един от най-сегрегираните етически квартали в България, където български език се говори рядко извън училищната среда. Именно слабото владеене на български е и една от основните причини за ранното отпадане от образователната система на децата от сегрегираните етнически малцинства.   

Тази седмица се проведе и спортно състезание между ученици от началните класове на СУ „Найден Геров“ и НУ „Кирил Нектариев“. Отбори от по 15 момчета от двете училища се състезаваха за точност и бързина в игри с обръчи и топки. В същото време, момичетата представиха своите умения в областта на гимнастиката, като изпълниха различни упражнения за гъвкавост и съчетания с ленти.

Тъй като към момента в Столипиново няма физкултурен салон, спортното състезание се организира в една от училищните стаи. Скоро обаче това ще се промени. Предстои откриването на сградата на Образователния център, която бе изградена по проекта на Програма ЗОВ в общия двор на двете училища. В Образователния център има многофункционална зала, която в бъдеще ще се използва и като физкултурен салон.

Виж повече

Деца и родители от Столипиново за пореден път заедно в света на изкуството

2019-02-20

Посещение на фолклорен спектакъл и участие в творческа работилница обединиха за пореден път деца и родители от пловдивския квартал Столипиново.

Като част от културната програма, която се реализира по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ, родители и деца от най-големия ромски квартал в града имаха възможност да се докоснат до магията на фолклорното творчество чрез спектакъла „Фолклорна магия“, постановка на старозагорския куклен театър. Едночасовото представление, което се игра в Голямата зала на Дома на културата, няма текст, но успя да заплени присъстващите с ритмите на народната музика. Актьорите танцуваха и свиреха на живо и умело създаваха пред погледа на зрителите незабравими куклени герои, използвайки автентични предмети от българския бит. Този изключително комуникативен спектакъл успя да впечатли силно ромската публика, която чрез ръкопляскания се включи в създаването на ритмичните импровизации на ударните инструменти.

Веднага след края на представлението част от децата се присъединиха към творческата работилница по приложни изкуства, която се проведе в НУ „Кирил Нектариев“ в самия център на Столипиново. В заниманията се включиха и ромски родители, някои от които бяха дошли със своите по-малки деца. Всички заедно рисуваха, оцветяваха, моделираха и изработваха апликации с нетрадиционни комбинации от материали като листа, макарони, пластелин. По-големите ученици, участници в работилницата, създадоха пано-колаж в памет на Васил Левски.

Заниманията по изкуства засилват интереса на ромските деца към образователния процес и им помагат да развият своя творчески потенциал. Всичко това води до подобряване на тяхната самооценка. Децата откриват, че в света на изкуството техните умения и идеи стават интересни и значими за околните.  

Тъй като са забавни и креативни, дейностите свързани с изкуство стимулират и родителите, които се включват в тях, към по-активно отношение спрямо образованието на техните деца, както и към повишаване на доверието към училището като институция.

Виж повече

Доброволци от Русе отбелязват Деня на розовата фланелка

2019-02-26

Доброволците от клуб „Вихърчета” при ОУ „Никола Обретенов” - Русе дискутираха темата за тормоза в училище, като част от подготовката си за отбелязване на Деня на розовата фланелка. Денят се отбелязва ежегодно в последната сряда на месец февруари като Ден за борба с тормоза в училище. Доброволците - петокласници в училището по време на редовната си седмична клубна сбирка проведоха упражнение на тема „Тормозът в училище – митове и реалност”.

Задачата им беше да решат мит или реалност са някои масови вярвания, свързани с темата. Експертите ги попитаха тормоз ли са обидните думи, индиректните унижаващи действия, дали е истински тормозът в интернет и други важни неща, които подрастващите трябва да знаят. Въпросите предизвикаха оживено обсъждане, по време на което децата прилагаха аргументи и даваха примери. Накрая всички стигнаха до извода, че в живота винаги има нюанси, но по темата за насилието не бива да се правят компромиси. Малките доброволци показаха, че вече имат изградени ценности и умеят да различават доброто и лошото. Може би бяха малко изненадани да узнаят, че хората, които тормозят останалите, обикновено не са силни личности. След това обаче веднага решиха, че си струва да се опита насилникът да бъде променен с подаване на приятелска ръка.

Единодушно доброволците решиха да организират кампания за отбелязване на Деня на розовата фланелка в училище. Идеята беше подкрепена и от училищното ръководство. На 26-ти февруари доброволците ще направят съобщение по училищната радиоуредба, с което ще призоват съучениците си на следващия ден да дойдат в училище с розови блузки в знак на съпричастност. В деня на събитието те ще са облечени тематично, ще разказват на всички за каузата и ще призовават за по-добри отношения между съучениците и нетърпимост към тормоза в училищна среда, като раздават на съучениците си розови лентички.

Клуб „Вихърчета” е създаден по проект „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“ по Програма ЗОВ и се ръководи от експерти на Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация”.

Виж повече

Здравна кампания в Столипиново за имунизация против морбили

2019-02-27

Здравна кампания за имунизация против морбили бе организирана в пловдивския квартал Столипиново. Целта е да се предотврати избухването на епидемия от морбили в най-големия ромски квартал в България.

Мобилен медицински екип обиколи улиците на района и на място имунизира малките деца, на които до този момент не е била поставена ваксина срещу болестта. Здравният медитор Гюлезар Садък, която работи по проекта на Програма ЗОВ в Пловдив, бе част от екипа и помагаше на медиците да убедят ромските родители колко е важно да се ваксинират навреме  техните деца срещу морбили.

Д-р Жанет Демирева, общопрактикуващ лекар от местния ДКЦ, призовава майките да спазват всички хигиенни изисквания и предпазни мерки, за да се опази кварталът от заразата. Ограничаване на пътуванията и срещи с роднини и близки също е част от мерките. Д-р Демирева запозна родителите с това колко сериозни могат да бъдат усложненията след заболяване от морбили и посочи, че най-добрата защита срещу болестта остават ваксините.

Виж повече