На куклен театър заедно с мама

2017-10-23

В неделен слънчев ден в средата на октомври деца от Куклен бяха на куклен театър в Пловдив. За повечето от тях това бе първо посещение  на театрално посещение и първа среща с героите на приказката ”Снежанка и седемте джуджета” на братя Грим.

Театралното преживяване бе организирано от Фондация „Инди Рома 97“, партньор в  Куклен по проекта на Програма ЗОВ „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“. От фондацията организираха и транспорта.

С децата си на театър дойдоха и майките им и така кукленото представление се превърна в семейно събитие.  Деца и майки заедно се вълнуваха съпреживяваха  съдбата на приказните герои. Времето на представлението премина неусетно. На път за вкъщи всички обсъждаха приказните герои – злата мащеха, красивата Снежанка и малките джуджета. Те с нетърпение очакват своите следващи срещи с театралните постановки по любими детски приказки.

Посещението на културни събития, като театрални и куклени представления, опера и концерти, е една добра възможност за преодоляване на ограниченията налагани от сегрегирания начин на живота на голяма част от ромските общности у нас. А споменът за посетеното културно събитие става още по-силен, когато преживяването е споделено между деца и родители.

Виж повече

80 – ти рожден ден на читалището в бургаския квартал „Победа“

2017-10-20

Народното читалище „Христо Ботев 1937“ в бургаския квартал „Победа“ отбеляза снощи своя 80 – ти рожден ден. Празненството бе организирано в салона на читалището, изцяло ремонтиран по „Интегрирания проект за социалното включване на ромите и другите уязвими групи“ на Община Бургас, изпълняван в рамките на  Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на  Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Благодарение на проекта на  Община Бургас по Програма ЗОВ, читалището е в този разкошен вид, посочи сподели при откриването на тържеството секретарят на читалището Катерина Гагева. Ремонтиран бе и салонът, в който се проведе тържеството, след като от 2010 г. е бил неизползваем. Има ново отопление, подменени са столовете, както и цялото оборудване. Стойността на ремонта е близо 140 000 лв., а оборудването - 13 607 лв. Подменен е изцяло покривът, който редовно е течал преди това. Библиотеката е обзаведена с нови стелажи, ремонтирано е хранилището, където таванът е бил пред срутване. Създаден и оборудван с компютри е Информационният център. В  камерна зала  децата ще се събират да четат книги и да се срещат с автори.

Ние изпълнихме този проект само от материалната му част, посочи неговият ръководител Магдалена Япаджиева. „Всичко останало, което се случва тук, е благодарение на едни хора. И на един човек, който изпълва със смисъл думата възрожденец: Катерина Гагева“, посочи Япаджиева.

В поздравителен адрес до екипа на читалището, ръководителят на Програма ЗОВ Ирина Файон, тя честити празника на културната институция. „Убедени сме, че вашият опит и отдаденост към децата и мисията ви да отгледате тези деца, ви радват с прекрасни резултати. Пътят към добри дела и постиженията им са най-ярките доказателства за приноса ви към младите таланти на България“, се казва в поздравителния адрес от Ирина Файон.

Като доказателство към нейните думи в салона на читалището продължават да са изложени творбите от втория национален конкурс за детско творчество „Моята невероятна лятна ваканция“. Читалището беше домакин на конкурса, а неговите възпитаници спечелиха призови места.  

Празникът бе уважен от представители на почти всички читалища в Бургас, а с песни и танци децата от детска вокална група „Звъника“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1928“ и мажоретен състав при СОУ „Братя Миладинови“ го направиха пъстър и забавен.

Виж повече

Детските приказки като път към родителите

2017-10-05

Поредната среща на клуб „Активен родител“ по Програма ЗОВ в Пловдив целеше да засили интересът на родителите към книгите и да се обясни по достъпен начин огромна роля на четенето за правилното овладяване на българския език от деца с ромски произход.

Образователният медиатор Зинаида Карагьозова изнесе интересна лекция за ползата от детските приказки и за тяхното въздействие върху поведението на децата. Беше представена и кратка драматизация на приказката „Вълкът и седемте козлета“.

Родителите показаха огромен интерес към събитието и се включиха активно с идеи и предложения.

След срещата и изнесения етюд родителите бяха насочени към организирания библиотечен кът, където им бяха показани вече събраните с дарителска кампания детски книжки с приказки. Това предизвика голям интерес сред присъстващите, като те побързаха да си вземат книжки с ангажимента да ги прочетат в къщи на своите деца, след което да разговарят по съдържанието.

Основна роля за повишения интерес на ромските родители към тази поредна сбирка на клуб „Активен родител“ има образователният медиатор Зинаида. С увлекателни истории, поднесени по начин, който се хареса на аудиторията, тя успя да намери път за приобщаване на ромските родителите към каузата на образованието. 

Виж повече

Малки бургазлии творят в „Шарена палитра“

2017-10-06

Любителска школа за талантливите деца от бургаския квартал „Победа“ работи от началото на тази година към бургаското Народно читалище „Христо Ботев - 1937 г." Нейното създаване е част от „Интегрирания проект за социално включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново“, финансиран в рамките на Програма ЗОВ.

Общо 30 деца на възраст между 8 и 13 години участват в школата, разделени в 7 групи. Желаещите се оказаха повече от възможностите на проекта, затова децата, които не се включиха в него, бяха поканени в друга формация към читалището.

Въпреки трудностите при започването художественият ръководител Атанаска Желязова е оптимистично настроена: „Желанието, искрите за знания в очичките им, любопитството да научат, знаят и да бъдат заинтригувани, спечели сърцето ми. Днес се гордея с тези деца, с постиженията им, с постоянството им и с постигнатите им уменията да работят в група, както и с подкрепата на част от родителите. За тези месеци те се научиха на толерантност едни към други, започнаха да се подкрепят и поздравяват за постигнатите успехи, да изказват мнение и споделят собственото си виждане за изкуство в рисунките“, казва Желязова.

През изминалите месеци децата от школата участваха в редица конкурси, където печелиха награди и грамоти. Освен в изобразителното изкуство те създават кукерски маски, учат се на макраме, изработват картички, пана, мартенички. Атанаска Желязова ги запознава и с българския бит и култура. Дейностите на школата излизат и от рамките на изобразителното изкуство, провокирайки четенето и любовта към писаното слово. Екологията също е застъпена, като децата бяха провокирани и да създаван пана – рисунки със семена, растения и екоматериали.

Художественият ръководител Анатаска Желязова споделя, че излиза и извън рамките на проекта. „След определените часове, които стриктно се спазват, започнах да им показвам различни техники и сред народното творчество - ръкоделие, плетене, макраме, мънистоплетене, изработване на мъниста, които децата сътворяваха след това на белия лист. Пример за това са шевиците от българският фолклор, които се появиха на рисунките им на народните носии. Част от децата се научиха да плетат на една и на две куки, научихме се да си правим гривни и гердани от мъниста“, разказва Желязова.  

Виж повече

Изнесена приемна помага на родители и ученици във Ветово

2017-10-09

Родители и ученици, както и преподаватели потърсиха консултации в изнесена приемна за родители на 9 октомври  в читалището в гр. Ветово. Консултации и съвети бяха давани от психолог и социален педагог, подпомогнати от образователния медиатор на СУ "Васил Левски".

Приемната е от една от дейностите, които се осъществяват от Сдружение БРТИМ, партньор в района ни в Русе по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Приемната се провежда ежемесечно на място в 9 училища в общините-партньори на проекта (Русе, Ветово и Иваново) и предоставя възможност за надграждане на родителския капацитет на родители от ромската общост и другите, живеещи в сходно на тяхното положение. През изминалите месеци беше разширен обхватът на дейността и усилията на експертите бяха насочени освен към родители и към ученици и педагогически специалисти.

Приемната на 9 октомври имаше различен формат, на нея присъстваха и гости - ръководителят на Швейцарския офис за сътрудничество Ролан Питон, ръководителката на Програма ЗОВ Ирина Файон и Черасела Баника, ръководителка на проекта за социална интеграция на роми и други уязвими групи в Румъния, също финансиран в рамките на Швейцарския принос към разширения ЕС. Присъстваха също представители на екипа за управление на проекта от Община Русе и заместник-кметът на Община Ветово Ивайло Кадишев.

По-късно същия ден в Община Ветово се състоя заседание на Обществения консултативен съвет по ромските въпроси, създаден в края на 2016 г. в рамките на проекта. В съвета, създаден със Заповед на кмета на Община Ветово, членуват двамата заместник-кметове, представители на различните общости, представени в общината - татари, турци, роми миллет и роми бургуджии, представители на неправителствения сектор и бизнеса. Съветът е консултативен орган, който има за задача да подпомага ръководството на общината при прилагане на интеграционните политики, насочени към ромите и другите уязвими групи. Дейността на съвета се подкрепя от експертите на Сдружение БРТИМ, които имат за задача да укрепят и капацитета му, както и да подопомагат с експертиза отделните му членове.

Основните въпроси, дискутирани по време на заседанието, се отнасяха до образованието и честите отсъствия от училище на учениците от бургуджийската общност. Темата е изключително чувствителна за ръководството на общината. Членовете на Обществения съвет се събират за втори път, за да обсъдят с какво могат да помогнат за подобряване на посещаемостта в училище.  Образователният медиатор Илия Янакиев представи дейността си през последните месеци в училището и в общността.

Виж повече

Продължават безплатните прегледи за уязвимите групи в Средец и Малко Търново

2017-10-17

През октомври продължават безплатни медицински прегледи за най-уязвимите групи в Средец и Малко Търново. Част от тях са финансирани по „Интегрирания проект за социално включване на ромите и други уязвими групи в Бургас, Средец и Малко Търново“, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

През март бяха извършени прегледи на 200 здравно неосигурени жители на Средец. През октомври по проекта започнаха процедури по цитонамазка и микробиологично изследване на 50 жени отново от града. Те ще се провеждат в продължение на 5 месеца, като всеки месец ще бъдат преглеждани по 10 жени, а при необходимост, те ще бъдат и лекувани. Дейностите ще се извършват в бургаско лечебно заведение, като Община Средец осигурява транспорта до областния град.

Работата по профилактичните прегледи на спира дотук. От бургаския ДКЦ „Ел Масри“ също се включват в помощ на отпадналите от здравната система в Средец и Малко Търново.

„Ние всички в Диагностично-консултативният център „Ел Масри” се водим от желанието да помогнем на хора в неравностойно положение и да им осигурим достъп до медицински грижи. Затова  и тази година центърът ще извършва безплатни медицински прегледи и имунизации на лица от ромски произход и на такива със затруднен достъп до здравни услуги в населените места от област Бургас“ казва собственикът на лечебното заведение Зияд Ел Масри. Ще се провеждат профилактични ехографски прегледи на възрастни и педиатрични профилактични прегледи на деца /новородени и в предучилищна възраст/. Освен прегледи за децата, при които няма данни за имунизации, нямат избран личен лекар или постоянна адресна регистрация в населените места от Област Бургас, ще бъдат направени напълно безплатно и задължителните имунизации.

Медицинските прегледи ще се извършват от д-р Недялков – рентгенолог и д-р Дончева – педиатър. И двамата лекари са с богат опит и доказали се като професионалисти в своята област. За осъществяване на тези прегледи  от лечебното заведение ще ползват своите  оборудвани мобилни кабинети.

Между 50 и 100 деца и около 50 – 60 възрастни ще бъдат прегледани безплатно от лекарите на ДКЦ „Ел Масри”.

Виж повече

Поредна кампания в Русе срещу трафика на хора

2017-10-18

В Европейския ден за борба с трафика на хора - 18 октомври, започна поредната информационна кампания за превенция на трафика на хора, организирана от Сдружение БРТИМ. Това е петата подобна кампания по темата, насочена към ученици и към живеещите в общностите в кв. „Дружба“, Русе и населените места на общините Иваново и Борово.

Кампанията е озаглавена "Отвори очи... Подай ръка" и се организира с помощта на младежи – доброволци и на екипа на БРТИМ.

Кампанията започна със събитие в двора на най-голямото русенско училище - СУ "Васил Левски", което предизвика голям интерес и внимание. Повече от 100 ученици материали, брошури, картички  и балони. Те имаха възможност да споделят мнението по темата за трафика на хора в специално подготвена кутия. Доброволците на Сдружение БРТИМ на достъпен език разясняваха на връстниците си какво е престъплението „трафик на хора“ и как могат да предпазят себе си и близките си. Любопитен факт е, че част от материалите на кампанията изработени по идея и дизайн на доброволците.

Кампанията "Отвори очи... Подай ръка" е част от дейностите, които Сдружение БРТИМ изпълнява в проекта на Община Русе по Програма ЗОВ. Кампанията ще продължат до декември 2017.

Виж повече

Ден на чистите ръце за ромските деца в Куклен

2017-10-19

Здравно-информационна кампания „Ден на чистите ръце“ се състоя в гр. Куклен в рамките на проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ на програма ЗОВ. Здравната медиаторка Мариана Рангелова разясни на ромските деца защо редовното миене на ръце е изключително важно за тяхното здраве. За да увлече децата в темата, Мариана организира занимателна викторина с въпроси като: Какво е микроб?; За какво ни служат ръцете?; Какво е сапун и за какво служи?; Къде се крият микробите?

Ромските децата от Куклен се включиха ентусиазирано във викторината, а Мариана допълваше техните отговори с допълнителна информация. За своите отговори малките участници получиха подаръци като кърпи, четки, пасти за зъби и др.

Накрая чрез практически упражнения на децата беше показано как да измиват най-правилно своите ръце.

Виж повече

Здравните медиатори в Монтана с кампания срещу Хепатит А

2017-10-21

Извънредна кампания срещу Хепатит А в ромския квартал „Кошарник” в Монтана започнаха здравните медиатори по Програма ЗОВ в района. Те проведоха беседа, разлепиха листовки и обходиха квартала, за да информират жителите му как да се предпазват от избухналото инфекциозно заболяване.

От 1 септември до 17 октомври в махалата са регистрирани три потвърдени и пет вероятни случая на вирусен хепатит тип А. Всички заразени са деца на възраст между 2 и 10 години В единия от случаите петгодишно момченце е посещавало детската градина в квартала и за да се избегне разпространението на вируса в заведението е извършена крайна дезинфекция. Всички служители и деца са изследвани и резултатите са отрицателни.

Медиаторите партнираха на Регионалната здравна служба в Монтана за осъществяване на необходимите противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на инфекцията. Направена е огнищна дезинфекция в домовете и дворовете на болните и текуща дезинфекция в кв. „Кошарник“.

Заедно с екипите от дезинфекционната станция по улиците и по къщите бяхме и ние. Постарахме се да повишим  вниманието на хората към проблема“, каза Петър Цветанов, председател на Национална мрежа на здравните медиатори – партньор на Община Монтана по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”. Съветвахме ги да бъдат предпазливи и да следват четири основни правила за ограничаване на заразата: мийте често ръцете си със сапун и повишете хигиената в дома; измивайте обилно всички хранителни продукти; дезинфекцирайте периодично помещения, съдове и най-вече тоалетните; ограничете контактите“.

Виж повече

Незабравим спортен празник за деца и родители в Шумен

2017-10-22

Емоционален спортен празник „Мама, татко и аз – да играем заедно“ събра в слънчевия есенен ден на 21 октомври в Шумен над 120 деца, ученици, родители и педагози. Дойдоха медиатори и гости от ДГ „Пролетна дъга“, гр. Шумен и ОУ „Хр. Ботев“, с. Ивански -  партньори по проекта на Община Шумен по програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

С много усмивки, спортен дух и ентусиазъм всички участници си подадоха ръка и демонстрираха завидни умения в колективните спортни игри: „пренеси топката“, „въртележка“, „теглене на въже“ и др., за което получиха награди и много лакомства.

Специален поздрав към всички участници поднесоха децата от ДГ „Пролетна дъга“ и учениците от четвърти клас от ОУ „Хр. Ботев“, с. Ивански, които със своите звънливи и впечатляващи гласчета просълзиха публиката.

В края на спортния празник, който е част от планираните проектни дейности в направление „Културна идентичност“ по проекта на Община Шумен в рамките на ЗОВ, кръшно българско хоро събра всички участници заедно с усмихнати лица и удовлетвореност от преживяното.

Виж повече

Супер Сапунчо учи на хигиена бургаски деца

2017-10-27

Супер герой, призван да се бори с бактериите, влезе в час при бургаски деца от ІV-та Б група на Основно училище „Христо Ботев“ в кв. „Победа“. Здравните медиатори Стефан Коларов и Габриела Панайотова доведоха Супер Сапунчо на помощ в една образователна, но и забавна среща. Супер Сапунчо е по-силен от Батман и Супермен, защото убива всякакви бактерии.

Знаете ли какво са бактерии?“, попита Стефан.
Даааа!“ – извикаха в един глас децата.
Какво е?“, попита отново Стефан.
Бактерии“, отвърна дете.

Така с разликите между бактериите и батериите, които се оказаха не толкова малки започна образователният час.

Бактериите се намират и върху ръцете ни и, ако не ги мием често, то ги разнасяме сред нашите приятели, като се здрависваме и ги докосваме. Тук на помощ идва Супер Сапунчо, разказват медиаторите пред усмихнатите деца. Редовното миене на ръцете със сапун и вода ще намали вредните бактерии и преноса им. Важно е и да си режем редовно ноктите, за да не се трупат под ноктите ни.

За да е сигурно, че децата са запомнили всичко, медиаторите  им раздадоха рисунки на човешка длан. Децата сами ще отбележат къде най-много се трупат бактериите.

А самите бактерии ни карат да се разболяваме, да кихаме и да кашляме, разказват медиаторите, които, са всеки случай, препитват и как правилно се киха. Разбира се, с ръка на лицето.

В края на образователната среща малчуганите от ОУ „Христо Ботев“ получиха сапунчета, кърпички и шампоани.

Виж повече

Оспорван футболен двубой в Столипиново

2017-10-31

Оспорван футболен двубой се състоя днес в пловдивския квартал Столипиново между ученици от началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“.  Срещата е първата спортна проява, която се организира в рамките на проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, финансиран по Програма ЗОВ. Малките футболисти от двете училища тренираха усилено в продължение на няколко седмици под ръководството на своите учители, за да се подготвят за футболния мач. В деня на срещата, точно в 11:00 ч., домакините от училище „Найден Геров“ посрещнаха своите гости от отбора на училище „Кирил Нектариев“. Двата футболни състава имаха и своята ентусиазирана публика от съученици и приятели, които не спряха да подкрепят гласовито своите фаворити. 

Срещата бе изключително оспорвана, като при резултат 2:2 в редовното време се наложи победителят да бъде излъчен след изпълнение на дузпи. По-добри реализатори от бялата точка се оказаха малките футболисти от начално училище „Найден Геров“. Накрая всички участниците в срещата получиха награди, които бяха връчени от г-жа Стефка Симеонова, началник на отдел „Образование“ в район „Източен“ на Община Пловдив.

Бъдещите футболни надежди на квартал Столипиново и на Пловдив вече очакват с нетърпение следващите спортни прояви, планирани по проекта на Програма ЗОВ.

Виж повече