Детска градина и здравна служба в Община Шумен, обновени по ЗОВ

2018-03-06

Детската градина „Пролетна дъга“ в Шумен и здравната служба в съседното село Ивански са обновени по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), която подпомага социалното включване на роми и други уязвими групи в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Ремонтираните сгради дават възможност за по-добър достъп на представители на ромската и турската общности до образование и здравеопазване.

Швейцарска делегация ще участва в събитията по официалното им откриване на 7 март 2018 (сряда). В делегацията са представители на Държавния секретариат по икономически въпроси и на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, които са в България за седмата годишна среща на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Нови 18 деца вече посещават ремонтираната и обзаведена по Програма ЗОВ детска градина и филиала й в Шумен. Групата е възстановена след близо 17-годишно прекъсване поради липса на средства за ремонт на сградата. В нея има деца от различни етнически групи – роми, турци и българи, които посещават градината с желание заради приятната обстановка и интересните занимания, водени от наети по проекта учители.

Обновената здравна служба в с. Ивански ще отговори на належащи нужди на местните жители от гинеколог и педиатър. Специално внимание се обръща на здравно неосигурени представители на общността, за които се организират безплатни медицински прегледи от наети по ЗОВ лекари. Това е единствената им възможност да получат първична здравна и гинекологична помощ.

Швейцарската делегация ще присъства на детски ателиета за “празници и обичаи” и “сръчни ръце” в открития наскоро по ЗОВ образователен център в с. Ивански - пристройка към Начално училище „Христо Ботев“. В Центъра вече започнаха обучения чрез игри, изкуство и занаяти, както и съвместни занимания за родители и деца, „наваксващи училища“, „уикенд училища“ и „училища за родители“.

„Конкретните резултатите от досегашната работа на местния екип са окуражаващи“,  посочва Ирина Файон, ръководител на Програма ЗОВ. „Макар и да действа само от година и половина, проектът създаде няколко добри модели за извънкласни занимания и работа с родителите. Община Шумен има амбицията да превърне тези практики в устойчиви“.

Община Шумен и партньорите по проекта си сътрудничат много добре и полагат всички усилия да осигурят добро качество на изпълняваните програми. Те са наясно, че устойчивостта е ключов принцип на Програма ЗОВ. Градината и филиалът й вече са одобрени за делегиран бюджет (държавно финансиране) от пролетта на тази година. ЗОВ ще продължи да подкрепя допълнителни дейности с родители и деца до декември 2018. Устойчивостта в сферата на здравеопазването ще дойде по линия на Националния осигурителен фонд, като неосигурените роми ще бъдат мотивирани да внасят здравни осигуровки - цел на здравните кампании и медиаторите по ЗОВ.

Освен в Шумен интегрирани проекти по ЗОВ се изпълняват в пет други големи общински центрове (Пловдив, Монтана, Сливен, Русе и Бургас) в периода 2013 - 2019 година.

Постиженията на Програма ЗОВ досега са: 377 деца на възраст 0-10 години са записани за ясла, детска градина и училище; 3970 деца имат възможност да посещават допълнителни учебни занимания, водени от 47 наети по ЗОВ учители; 23 нови образователни медиатори и 14 нови учители бяха назначени и обучени по Програмата и заедно с други 461 учители в начални училища и детски градини обучени в иновативни методи на преподаване и работа за отпадане на децата от училище. Програма ЗОВ подкрепи изграждането на 4 нови детски градини/предучилищни в Сливен, Монтана, Бургас и Звездец (Област Бургас) и изцяло обнови 5 ясли и детски градини, както и 2 училища.

В ремонтираните 8 и в 2 новопостроени здравни центъра в районите на Програмата в страната новоназначени по ЗОВ 30 лекари и 16 здравни медиатори са ангажирани с медицински прегледи и консултации за над 4 000 млади майки, бременни жени и деца. Здравни кампании, здравни клубове и дискусии, посветени на семейното планиране, репродуктивното здраве и здравната профилактика са обхванали близо 6 500 млади родители от ромски произход.

Последни новини в тази категория

Заключителна конференция: Програма ЗОВ се доказа като добре работещ модел

2019-06-27

Опитът от изпълнението на Програма ЗОВ показва, че интегрираните здравни, образователни и социални услуги дават изключително добри резултати, когато са прилагани ефективно и са точно адресирани спрямо конкретните нужди на населението на дадена община. Това е оценката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, която той направи на заключителната конференция на Програмата на 25 юни 2019 в София.  

В приветствието си към участниците в заключителното събитието посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен отбеляза отличното сътрудничество между институции и общини. Тя припомни, че Програма ЗОВ е дала началото на промяната на важни политики за образование и здравеопазване. Като следваща стъпка тя подчерта нуждата от устойчивост и да се работи активно с родителите, които да виждат смисъл и нужда от образованието на децата си.

В дискусиите участваха заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, представители на министерските работни групи от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването.

Усилията на Програма ЗОВ са насочени към деца и млади семейства от уязвими групи в Пловдив, Русе, Бургас, Монтана, Сливен и Шумен, които живеят крайно бедно в затворени и изолирани общности. От българска страна основен партньор по Програмата е Министерството на труда и социалната политика, като участват още министерствата на здравеопазването и образованието и науката. Общата стойност на Програма ЗОВ е 8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският принос е 6 920 000, а съфинансирането от трите министерства е 15%.

Успешно бяха изпълнени шест интегрирани проекта с общо 30 партньори - училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др. ЗОВ утвърди следните стратегически принципи на работа : паралелни дейности в областта на образованието, здравеопазването, културата и инфраструктурата за една и съща уязвима общност, и работа през централните и местните институции, като те остават основните стълбове на политики и услуги за уязвими и носят основната отговорност за подобряване на благосъстоянието на тези граждани.

Накратко резултатите от Програма ЗОВ:
* 28 построени/обновени училища, детски градини и здравни кабинети;
48 обучени здравни и образователни медиатори;
* 700 обучени педагози и медиатори;
*  5 028 деца от 3-10 г. в нови групи и допълнителни занимания по български език;
* 10 276 родители, участвали в консултации и срещи за мотивация (образователна медиация);
* 13 796 деца и родители, участвали в културни и спортни събития;
* 23 471 ОПЛ, педиатрични, гинекологични прегледи и скрининги;
* 19 665 бенефициенти на кампании и събития, групи за поддръжка;
* 15 012 индивидуални информционни здравни консултации и срещи (здравна медиация)

 Вижте още резултати в презентацията на екипа по управлението на ЗОВ.

Важен акцент в дискусиите бяха научените уроци и устойчивостта на Програмата. Ето част от отправените препоръки в оценката на програмата:
* Продължаване на работата в партньорства, като общините остават главната отправна точка с конкретни и прагматични интервенции за социално включване, базирани на реални и точни данни по места;
* Използване на подход на работа от Звеното за управление на програмата, който подкрепя и гради капацитета на всички партньори, а не само контролира и „наказва“ за направени грешки; фокус върху интегрирания подход, където образование и здравеопазване съжителстват, с възможност за включване и на заетост; продължаване на реформите на ниво политики;
* Прецизно планиране на дейности, намаляващи риска за осигуряване на ефективност и устойчивост;
* Последователно включване на ромите в разработването и изпълнението на проекти.

Общо бе виждането, че благодарение на съвместната работа с държавните институции и местните власти повечето от дейностите са вече устойчиви с подкрепата на държавни делегирани бюджети, насочени към общините. Много от другите дейности ще бъдат подкрепени от национални програми, европейски оперативни социални и образователни програми след 2020 година, както и чрез Норвежкия финансов механизъм.

 

Вижте тук всички презентации
Видео клипове от конференцията: едно, две, три

Виж повече

Весело тържество за изпращането на бъдещи първокласници в кв. Столипиново

2019-05-31

Бъдещите първокласници от Детска градина “Лилия” в пловдивския квартал Столипиново изнесоха красиво тържество по случай своя последен ден в детската градина. Те бяха изпратени с много обич от преподаватели, родители и приятели. Децата танцуваха и пяха, облечени с костюми, специално изработени от детската градина от техните учителки.

В края на тържеството Севджан Моллабекир, ръководител на проекта на Програма ЗОВ в Пловдив, и Стефка Симеонова, образователен експерт по проекта, раздадоха на децата ранички с логото на програмата. Този красив и полезен подарък зарадва много бъдещите първокласници и те споделиха, че вече нямат търпение да тръгнат на училище.

ДГ „Лилия“ е разположена в центъра на Столипиново и 100% от децата, които се обучават там са от ромската общност. Главното предизвикателство в работата на педагозите е свързано със слабото владеене на български език от населението на квартала.  Ето защо голяма част от дейностите по програма ЗОВ в Столипиново бяха насочени към допълнително изучаване на български език. Чрез използване на различни иновативни методи за работа като ролеви игри, участие в драматизации по приказки, декламации, викторини и др., децата имаха възможност да обогатят своята реч. В тази връзка със средства по проекта бяха закупени и различни образователни материали - игри, детски книжки и учебни пособия.  

В рамките на проекта бяха организирани и разнообразни художествени изпълнителски дейности. Децата бяха стимулирани да изявяват своите актьорски умения, тъй като по този начин те се научават активно да използват езика в различни ситуации, доста сходни в тези в реалния живот.

Виж повече