Русе: деца и родители играят заедно

2018-08-08

От юли в ромския квартал „Тракция” в Русе настана оживление - деца и родители се вълнуваха от това, което предстои. Два пъти месечно СНЦ „Еквилибриум” в партньорство с Община - Русе организира групи за игра за деца и родители. Заниманията преминават при голям интерес и активно участие от страна на живеещите в квартала с всички деца от семейството.

Децата и възрастните с вълнение очакват следващата сесия, за да могат да играят и творят заедно, за да покажат какво могат и знаят, за да научат нови неща.

Децата приеха голямата плюшена играчка Биберончо за свой приятел и всяка сесия на групата започва с нея. През този месец и деца, и родители представиха своите таланти под наслов „Тракция търси талант”, за което бяха се подготвили специално. И всички получиха заслужени аплодисменти!

Заниманията се организират в рамките на проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“, изпълняван по Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Незабравими дни за деца от Русе на летен лагер в Стара планина

2018-08-21

40 деца от две русенски училища бяха на едноседмичен лагер в местността „Узана“ в Стара планина, близо до Габрово. Децата на възраст 7 -11 години са възпитаници на ОУ „Никола Обретенов“ и ОУ „Братя Миладинови“ - като партньори на Общината по проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от област Русе“.

Целта на летния лагер бе да подпомогне семействата от целевата група, като осигури на децата подходящи условия за развлечения и отдих и улесни общуването между всички етнически групи.

Всеки ден децата имаха различни образователни, спортни и туристически занимания, като пълноценно бе използван ресурсът на природната местност „Узана“ и професионализмът на педагозите. За малчуганите бе разработена индивидуална групова програма, която ангажира изцяло свободното им време и ги насърчава да се включват в образователни и спортни игри. Използваните методи развиват творческите им умения и мотивацията им за активно участие във всички игри.

Децата посетиха Географския център на България, Посетителския информационен център Узана, Природния парк „Българка“, както и Детска природна академия „Узана“, където са се запознали с историческата и географска особеност на местността. Организирани бяха и туристически походи до близките планински върхове.

Летният лагер, който се организира за трети път от проекта за Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамите на Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Здравна информационна кампания в с. Ивански

2018-08-30

Информационна кампания за предпазване от рак на маточната шийка бе организирана в шуменското село Ивански от Община Шумен за млади ромски девойки.

Целта е 12 и 13 – годишните момичета от селото да получат повече информация за болестта и за възможностите за профилактика, съобщи координаторът по проекта в направлението “Здравеопазване” Людмила Андеева. Това е възрастта, на която според Имунизационния календар на България е препоръчително да се извърши имунизация срещу рак на маточната шийка. За момичетата на тази възраст ваксината е безплатна. Здравният медиатор Ирина Илиева направи специална презентация пред децата и родителите, в която обясни причините за заболяването, как се предава болестта, какви са симптомите и рисковите фактори за нейното появяване.

В кампанията участваха близо 30 девойки от село Ивански и представители на общинския Център за обществена подкрепа в Шумен. Поканени бяха и родителите на момичета. От разговорите със специалистите от центъра стана ясно, че профилактиката е най-важната стъпка за предотвратяване и ранно откриване на заболяването. Всеки участник в кампанията получи брошура “Какво знаем за рака на маточната шийка”.

Кампанията е част от поредицата дейности, свързани със здравното образование на роми и други уязвими групи и се провежда в рамките на проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ по Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече