Представяне на проекта по ЗОВ в Монтана

2016-05-11

В Монтана днес се състоя официалното представяне на проекта „Комплексен подход за социално включване на роми и други уязвими групи в Община Монтана“, изпълняван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът на обща стойност 2 600 000 лева.

„Интеграцията на ромите и другите социално уязвими групи е неразделна част от стратегията на общината“, заяви кметът на Монтана Златко Живков на представянето на проекта „Комплексен подход за социално включване на роми и други уязвими групи в Община Монтана“. Проектът на обща стойност 2 600 000 лева се изпълнява с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Предвижда се да бъде построена нова сграда на целодневната детска градина № 8 „Пролет” в монтанския квартал “Кошарник”, където живее компактно ромско население. Обновената и модернизирана детска градина ще поеме децата от старата градина (88) и ще открие още една нова група за около 30 деца. Непосредствено до нея ще бъде изграден Здравно-консултативен център за нуждите на "Кошарник" и със средства на общината. Медицинският център в квартал "Огоста" ще бъде реновиран, за да се открият кабинети за един допълнителен общо-практикуващ лекар и един здравен медиатор с цел по-добър обхват на ромите в района.  Трети здравен център в сградата на кметството в с. Габровница ще поеме профилактиката и медицинската грижа и за двете съседни села Вирове и Безденица.

Освен изграждането на инфраструктура, ключови компоненти в проекта са “Образование” и “Здраве”. Дейностите по тях ще компенсират пропуските в обучението на ромските деца чрез допълнителни занимания и ще решават най-съществените проблеми, свързани с предимно с детското и майчино здраве.

На официалното представяне на проекта в Заседателната зала на Младежкия дом присъстваха партньорите по проекта. За компонент “Образование” се разчита на ЦДГ № 8 „Пролет” и филиала й в с. Габровница; ОУ „Георги Бенковски“ – Кошарник; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Габровница; ЦДГ № 5 „Дъга”, I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и VI ОУ “Любен Каравелов”, читалище „Звезда 2007” – Монтана. По компонент “Здраве” – предоставяне на медицински услуги и работа с медиаторите - са ангажирани Общинския медицински център – Монтана и Националната мрежа на здравните медиатори.

Виж повече

Европейска детска градина за най-малките в Звездец

2016-05-31

Община Малко Търново даде официален старт на строително – монтажните работи за цялостното обновяване на целодневната детска градина „Ален мак“ в село Звездец. Очаква се ремонтът да е  готов за началото на новата учебна година.Ремонтът е част от проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Помещенията на градината са в окаяно състояние: пропаднали тавани, изкъртена и унищожена подова настилка, напукани стени с паднала мазилка.

„Не деля децата на роми и българи. Това са дечица, които заслужават да учат и да живеят в по-добри условия“, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Очаква се да бъдат обхванати още деца на възраст от 3 до 6 г. и така капацитетът от 30 места на детската градина да бъде запълнен. Ще бъдат обхванати и деца, отпаднали от образователния процес и ще се извършва задължителната подготовка за бъдещите първокласници.

След ремонта, сградата ще придобие модерен облик, категоричен е Деян Йотов, координатор на проекта и директор дирекция „Европейски фондове и инвестиционни програми“ към община Малко Търново. Дворът на детската градина също ще има нов облик – с алеи, места за отдих, люлки, катерушки.

Успех на начинанието пожела Йорданка Ананиева, заместник – кмет „Култура и образование” в община Бургас, което бе сред гостите на събитието.

Целодневната детска градина  "Ален Мак" в с. Звездец ще бъде обновена за близо 280 000 лв., осигурени от Българо – швейцарската програма за сътрудничество, съобщи Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси“ в община Бургас и ръководител на проекта в Бургас. Община Малко Търново съфинансира строителството с над 30 500 лв. В рамките на проекта се осигурява и оборудването за нея, както и за ЦДГ „Юрий Гагарин“ в гр. Малко Търново.  Целият проект на община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв.

Виж повече

Ромите в Сливен празнуваха Гергьовден

2016-05-07

Представители на ромския етнос се събраха в местността "Храни поле" на Сливенските минерални бани по случай празника Хедерлези (Гергьовден). Проявата бе организирана от Сдружение „Ромска академия за култура и образование" (РАКО), които са екипа на ЗОВ в Сливен. Целта на събитието беше общо празнуване на ромския и българския празник, което да има ефект на приобщаване чрез култура.

Заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков приветства присъстващите и ги поздрави за празника. Той изрази задоволство от реализацията на проекта, който ще направи възможно построяването на детска градина, културно-информационен център и здравен център за нуждите на ромската общност. Стоян Марков поздрави гостите на събитието и от името на кмета на общината Стефан Радев с посланието да продължават да поддържат своите традиции. Приветствие към ромите отправи и Стела Костова, председател на Сдружение „Ромска академия за култура и образование".

Празникът Хедерлези продължи с концерт на оркестър "Карандила", състезание по борба, скачане с въженца, бягане - лека атлетика, състезание за най-хубави каруца и кон, и надиграване. Най-добрите в състезанията бяха отличени с награди.

Виж повече