Коледна изложба в Столипиново

2018-12-21

Коледна изложба с творби на ромски деца бе организиарана в НУ „Кирил Некатриев“ в пловдивския квартал Столипиново.

В коридорите на началното училище децата изложиха пред родители, учители и съученици своите произведения – рисунки, пластики, колажи, пана, а най-добрите малки творци бяха отличени с грамоти. Широко бе използвана техниката квилинг, както и апликации с природни материали.

В изложбата бяха включени творби, създадени от учениците по време на творческите работилници, които се организират в рамките на извънкласните занимания по изобразително изкуство.

Целта на проекта на Програма ЗОВ в Пловдив е да стимулира по всякакъв начин творческия потенциал и въображението на ромските деца. Така например, след всяко посещение на културно събитие (опера, театър или концерт), което се организира по проекта, децата са насърчавани да създават творби, вдъхновени от срещите им с изкуството.

Виж повече

Ученици от Столипиново зад кулисите на Пловдивската опера

2018-12-03

Ученици от началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ в кв. Столипиново пътешестваха зад кулисите на мултимедийния спектакъл „Снежанка и седемте джуджета“, упътвани от Госпожа Опера, любим за децата образ, създаден от Пловдивската опера, за да привлече малките към оперното изкуство.

Сладкодумната Госпожа Опера, облечена в красива барокова рокля, разкри пред групата от ромски деца всички тайни, свързани с подготовката на едно представление. Те разгледаха сцената, оркестрината, декорите, посетиха гримьорните, запознаха се с музикантите, оперните артисти и сценичните работници. В гримьорната на малките ученици бе показано как чрез грим и костюми се създават сценични образи.

След разходката зад кулисите децата с интерес изгледаха и самото оперно представление „Снежанка и седемте джуджета“. Удивително красивият спектакъл, в който пищните класически костюми и декори се допълват от съвременни технологии като 3D-мапинга, успя да въодушеви всички присъстващи ромски деца. Ето защото те бяха много щастливи, когато след края на представлението имаха възможност отново да се срещнат с оперните артисти и да се снимат с тях за спомен от този интересен ден.

Посещението на мултимедийния оперен спектакъл „Снежанка и седемте джуджета“ и срещата с Госпожа опера е част от инициативата „пАРТтньорство“, която се организира от Фондация „Пловдив 2019“, партньор по проекта, изпълняван от Община Пловдив по Програма ЗОВ. Като част от „пАРТтньорство“ пловдивската Градска художествена галерия, Държавната опера-Пловдив, Народната библиотека „Иван Вазов“ и Етнографският музей са домакини на различни образователни и творчески прояви с участието на ромски деца от двете начални училища в Столипиново. Инициативата „пАРТньорство“ демонстрира как реално изкуството и културата могат да се превърнат в средства за приобщаване на деца от сегрегирани малцинствени групи към живота извън рамките на гетото.

Виж повече

Седмица на работата с деца по безопасност на движението

2018-12-04

Възпитаниците на Детска градина “Пролетна дъга” се включиха активно в седмицата, посветена на организираната работа с деца от предучилищна възраст по безопасност на движението в Шумен и показаха какво са научили по време на заниманията в детската градина.

Тринайсет момчета и момичета на възраст от 6 и 7 години, родители, учители и служители от КАТ – Пътна полиция участваха в забавни игри и викторина, които се проведоха в Общинския младежки дом. Отборът на “Пролетна дъга” беше отлично подготвен. Бора, Станимир и Николай получиха поздравленията както на публиката, така и на журито. Тримата безпогрешно разпознаваха сигналите на специализираните автомобили на бърза помощ и на полицията. Те отговаряха безупречно на въпросите, свързани с пътните знаци, преминаването по пешеходните пътеки и светлинната сигнализация на светофарите. Все неща, които на практика научават в детската градина с помощта на специален макет за занимания по безопасност на движението. Детска градина “Пролетна дъга” е партньор на Община Шумен по проекта „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), който се изпълнява по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, и макетът беше закупен със средства по проекта за реализиране на дейностите в направление „Образование“. 40 деца от ДГ “Пролетна дъга” посетиха и специално организираното представление “Телефон 112. Позвъни!” на Театър “Весел” за възпитаниците на предучилищните групи в детските градини на Шумен.

В рамките на седмицата, посветена на работата с деца от предучилищна възраст по безопасност на движението, учителите от ДГ “Пролетна дъга” споделиха своя опит и добри практики пред колеги от Испания, Полша, Чехия, Румъния, Литва, Латвия и различни градове от България. на специално организирана от Община Шумен кръгла маса. Детската градина е сред основателите на Клуб “Светофарче” в Шумен. Той  съществува вече 35 години и заниманията по безопасност на движението по пътищата и изграждането на пътна култура сред децата чрез различни обучаващи и практически ситуации, съобразени с възрастта им, са важна част от работата на педагозите.

Виж повече

Здравните медиатори в Монтана търсят алтернативи, за да увеличат обхвата на прегледани деца

2018-12-05

Близо 160 деца от ромския квартал „Огоста” в Монтана са прегледани профилактично от педиатрите д-р Тони Александрова и д-р Снежана Ганчева. Част от тях - 92, придружени медиаторите, са посетили новосъздадения по Програма ЗОВ Здравно-консултативен център в Общинския медицински център на Монтана. Те са се обърнали към специалистите за допълнителни консултации, за второ лекарско мнение или са ги потърсили в моменти, когато личните лекари на децата не са били на разположение.

Останалите 67 малчугани на възраст от 0 до 10 години са били прегледани на място в квартала. „За да увеличим обхвата на децата, които да се възползват от възможността за безплатни прегледи, организирахме посещения по домовете им. Не всички родители обаче канеха екипа ни вътре и се налагаше прегледите да стават на двора, което не е приемливо. Често и атмосферните условия не го позволяват. Затова потърсихме алтернатива. Единствената сграда в квартала, която предлага такива условия, е новопостроената Адвентистка църква. В нея има специално обзаведена детска стая. Пастор Димитър Димитров ни предостави възможност да поканим родителите да доведат там за прегледи децата през горещия юли и студения ноември. В жегите прегледите посетиха 8 деца, а миналия месец – 12”, – разказва здравната медиаторка Валерия Белова. Тя и колежката й Лили Борисова са благодарни на църквата за подкрепата.

Паралелно с усилията си да мотивират родителите и да ги убедят в ползата от профилактични прегледи, здравните медиатори продължават да организират беседи с жени и младежи от ромската общност в кв. „Огоста”, който е една от локациите по проекта „Интегриран подход за ромско включване в Община Монтана”. Октомври протече под мотото на кампанията „Здравето е в чистите ръце!“. Изборът на тема беше продиктуван от Световния ден на чистите ръце - 15 октомври. Беседите доведоха до повишаване на знанията за връзката между миенето на ръцете и хигиената при съхранението, подготовката и консумацията на храната. Здравните медиатори разясняваха значението на редовното миене на ръце с вода и сапун като достъпна и ефективна превенция срещу инфекциозни заболявания. Чистотата на средата, в която живеят хората, също бе една от темите на беседите.

Предстои организирането на доброволческа кампания за почистване на места с нерегламентирани сметища в квартала.

Виж повече

За децата от Шумен и Ивански: конкурс за коледно пожелание

2018-12-10

Община Шумен, ОбУ „Христо Ботев“ в село Ивански и Детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен обявяват конкурс за детска рисунка „Весела Коледа“. В него могат да участват деца и ученици от три до десет години от училището и детската градина. Ще бъдат определени най-добрите творби в три възрастови групи:


Първа група – от три до шест години;
Втора група – седем – осем години;
Трета група – девет – десет години.

Авторите трябва да представят своите рисунки в училището и детската градина до 7 януари 2019 година. Най-добрите творби ще бъдат отличени и наградени, а за всички участници са предвидени много изненади. С получените рисунки ще бъде подредена изложба в ДГ „Пролетна дъга“ в Шумен и в ОбУ „Христо Ботев“ в село Ивански.

Конкурсът се организира по проект на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Уроци, интересни за всички: творчески занимания за ромски деца и родителите в полза на образованието

2018-12-17

Проектът на Община Пловдив за ромските общности в пловдивския квартал Столипиново и в град Куклен, изпълняван по Програма ЗОВ, целенасочено работи за привличането на ромски деца и техните родители да участват в извънкласни художествени дейности.

Заниманията по изкуства засилват интереса на ромските деца към образователния процес и им помагат да развият своя творчески потенциал. Децата откриват, че в света на изкуството техните умения и идеи стават интересни и значими за околните.  Подобрява се тяхната самооценка. Участието в творчески занимания има положителен ефект и върху ромските родители. Тъй като са забавни и креативни, дейностите свързани с изкуство стимулират родителите към по-активно отношение спрямо образованието на техните деца, както и към повишаване на тяхното доверие към училището като институция.

В изпълнение на проектната програма, през месеците ноември и декември в кв. Столипиново и в гр. Куклен педагозите, наети по ЗОВ, организираха творчески работилници и ателиета, в които участваха както ромски деца, така и техни родители.

В НУ „Кирил Нектариев“, което се намира в самия център на кв. Столипиново, бе организирана поредната творческа работилница. Този път тя бе посветена на изготвянето на празнични коледни и новогодишни картички чрез прилагането на техниката квилинг. Бяха създадени също така различни апликации с използване на нетрадиционни комбинации от материали като макарони и пластелин.  Деца и родители заедно рисуваха, моделираха, изрязваха и комбинираха различни похвати за създаването на празничните картички, апликации и украси. Отскоро в Столипиново се наблюдава и една интересна тенденция – освен майките в извънкласните творчески занимания вече започват да се включват и бащите.  

Децата и родителите от ромската общност в гр. Куклен също участват съвместно в редица творчески дейности по проекта. С активната работа на експертите от фондация „Инди-Рома 97“, партньор на Община Пловдив в реализацията на проектните дейности, ромските деца от Куклен често прекарват времето си след училище и в почивните дни в така наречените „творчески занимални“, по време на които те рисуват, моделират, изработват различни предмети и сувенири чрез използването на нетрадиционни материали и техники.

Скоро творбите на ромските деца и родители от Куклен ще бъдат показани в празнична коледна изложба, която ще бъде открита в сградата на фондация „Инди-Рома 97“ в гр. Куклен.

Виж повече

Русенски педагози участваха в обучение по ранно езиково обучение по български език чрез игри

2018-12-08

Русенски педагогически специалисти участваха в практическо обучение на темата „Подобряване на ефективността от ранното езиково обучение на децата, чийто майчин език не е български, чрез въвеждане на игри“, организирано по Програма ЗОВ в  Русе  на 7 и 8 декември. Обучението имаше за цел да популяризира разработена през 2017 г. иновативна игрова педагогическа технология за начално преподаване по български език на деца билингви в детската градина и е част от ангажиментите на партньора по местния ЗОВ проект Сдружение БРТИМ.

В обучението взеха участие 26 педагогически специалисти от русенските детски градини „Снежанка“, „Детелина“, „Незабравка“, „Синчец“ и „Роза“. Задачата на обучението беше да се създадат нови и да се актуализират съществуващите професионални компетентности на участващите педагози за прилагане на модели, техники и технологии за игрово взаимодействие при деца-билингви за по-успешно и ефективно овладяване на български език със специален фокус върху децата от ромски произход. 

Обучител бе Тереза Тончева – дългогодишен учител в детска градина със специалност обучение на чужд език, която е и един от авторите на иновативната игрова технология. Специален акцент в програмата беше запознаването на участниците с разработено по проекта учебно помагало и насоки за работа с игрите, поместени в него.

Обратната връзка на участниците към организаторите даде висока оценка за съдържанието на обучението, за споделения опит, знания и инструментариум по темата. Отчетена беше необходимост от системна работа с педагозите в детската градина и подпомагането им за справяне с различни предизвикателства в работата им.

Виж повече

Доброволци зарадваха за празниците деца от „Червената шапчица“

2018-12-13

Учениците от доброволчески клуб „Вихърчета“ към ОУ „Никола Обретенов“- Русе гостуваха днес на децата от четвърта подготвителна група на Детска градина „Червената шапчица“, филиал „Светилник“. Събитието беше по инициатива на доброволците, които преди няколко седмици проведоха кръгла маса, посветена на доброто в нас. Там те взеха решение да извършат коледна добрина – да зарадват за празника по-малки деца. Последва период на подготовка, през който учениците се събираха неколкократно, за да изработят коледни декорации. Всеки имаше възможност да покаже сръчността и въображението си. Освен подаръците доброволците подготвиха и кратка програма, с която да поздравят по-малките си приятели.

В деня на събитието доброволците тръгнаха от училище с празнично настроение, а в детската градина малките домакини вече ги очакваха. Срещата беше изключително вълнуваща. Малчуганите с интерес гледаха подготвената драматизация. Те танцуваха и пяха заедно с каките и батковците. Но най-много се зарадваха на дядо Коледа и Снежанка. Всяко дете получи своя уникален подарък, направен с много желание, за да го занесе у дома под елхата.

Оказа се, че и доброволците ги очаква изненада. Малките им домакини бяха подготвили поздрав за тях – песен и стихотворение. Посещението приключи с пожелания за весели празници и с надежда за нови срещи. За доброволците от клуб „Вихърчета“ това беше първата възможност да видят преките резултати от своя труд и да усетят радостта от това да вършиш добро.

Инициативата за насърчаване на доброволчеството сред учениците е част от дейностите на  Сдружение БРТИМ – партньор на Община Русе по проект „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“, финансиран по Програма ЗОВ.

Виж повече