Отличничка от Университета обучава ромските деца в кв. „Кошарник“

2019-01-16

Вече пета година Деница Георгиева обучава ромските деца в монтанския квартал „Кошарник“. 27-годишната .Деница е ярък пример за това, че едно ромско момиче може да успее. Ключът към успехът е образованието. За учителката в ДГ № 8 „Пролет” децата са дар от Бога. „Не напразно в Библията  пише да бъдем като децата. Децата са чисти, искрени, бързо се сприятеляват и бързо прощават,” казва тя.  Мотивът й да избере професията на детски учител е желанието й да помага на  децата да се изграждат като личности.

С какво Ви привлече детската градина в кв. „Кошарник”, след като с Вашето образование и отлична диплома можете да работите във всяка една детска градина?

  • Аз съм първата, която завърших магистратура по педагогика с пълен отличен успех. Искам да  бъда ролеви модел за моята общност. Смело мога да твърдя това, защото след като завърших и започнах работа  в ДГ № 8 „Пролет“ в кв. „Кошарник”, вдъхнових  още млади хора  от квартала. Някои от тях вече са завършили успешно и  работят като учители в детски градини и училища, а някои в момента се обучават. Това са Жанета Ангелова, Петрана Ташкова, Антоанета Антонова, Бетина Бойкова, Теменужка Емилова, Петя Димитрова. От скоро започнаха да учат и майки с деца.

Нека докажем, че

РОМИТЕ СЪЩО МОГАТ ДА УЧАТ, ДА РАБОТЯТ И ДА СА ДОСТОЙНИ ГРАЖДАНИ

в държавата ни.

  • Какви качества трябва да притежава един съвременен педагог, за да е успешен?
  • Като всеки съвременен педагог използвам различни иновативни методи за работа с деца и се стремя да съм в синхрон с актуалното и новото.
  • Кои Ваши лични  качествата и уменията най-много Ви помагат в работата Ви?
  • Личните качества, които ми помагат в работата е силната вътрешна мотивация и  позитивно отношение.  Компютърната грамотност ми помага за работа с децата също. Умението за работа в екип, пък ми дава възможност да се сработя с колегите.
  • Виждате ли около себе си педагози, които имат тези качества?
  • Разбира се! Заобиколена съм от  професионалисти и от млади, много мотивирани бъдещи колеги, които се обучават в момента.
  • Какъв трябва да е подходът на учителите към ромските деца, за да има успех в работата с тях?
  • Ромските деца са си деца. Подходът към тях трябва да е  като към всяко едно дете. Освен добре образован, всеки съвременен педагог трябва да изпитва любов към децата, към всички деца, не само към определени етнически групи.
  • Какви методи използвате в работата си с децата, за да се забавляват и да усвояват знанията и да развиват уменията си с лекота?
  • Ние имаме нова сграда, построена миналата година по европейски стандарти по Програма ЗОВ. Проектът на Община Монтана по ЗОВ, съфинансиран от Швейцария, в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, реши един наболял проблем -

    В КВ. „КОШАРНИК” И СЕГА ИМАМЕ СЪВРЕМЕННО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ.

Новата сграда на нашата детска градина ни предлага  възможност да работим пълноценно и да използваме различни иновативни методи.  Занималните са с много и най-различни видове интерактивни и образователни  играчки.  Има интерактивна дъска, три детски площадки с ергономични и безопасни уреди, също така  добре оборудван физкултурен салон, както и концертна зала, където децата  показват своите таланти пред родителите си и пред гости на градината.

  • Според вас нужно ли е родителите също да се обучават? Как?
  • Нужно е  да се провеждат обучения в кварталите, за да се повиши родителския капацитет на ромските семейства. Това ще помогне на обществото.Нашата детска градина може, да осигури мястото на провеждане на такива обучения и някои от учителите можем да сме говорители на полезни и интересни  и полезни теми.
  • Коя е най-сериозната грешка, която допускат учителите в отношението си към децата и ги отблъскват от учебния процес?
  • Винаги отговорността за резултата от обучението е на възрастния и не можем да виним децата. Децата усещат, когато някой ги обича и се грижи  истински от сърце за тях и обратно.
  • Работата с малки деца изисква енергия и търпение. За Вас тя е източник на нови сили ли е или на изтощение?
  • Децата са изпълнени с енергия,  те са емоционални, вълнуващи се, постоянно търсят новото и различното. Така се чувствам и аз когато работя с тях .
  • Какви трудности срещате с възпитаниците Ви?
  • Нередовната посещаемост е най-голямата трудност.

ТАКСИТЕ СА НАЙ-СЕРИОЗНИЯТ ПРОБЛЕМ В НАШАТА ДЕТСКА ГРАДИНА.

  • Как преодолявате тези трудности?
  • Свързваме се  с организации и  фондации, които да покриват таксите на крайно бедни деца на таксите, но все още този проблем си остава под въпрос.
  • Какво трябва да се случи, за да пожелаете да смените професията си?
  • Засега нямам такива намерения, но съм убедена, че човек се учи цял живот.
  • Какви цели си поставяте за Вашето професионално развитие?
  • Да се развивам в област на педагогиката чрез професионални квалификации. Да участвам в организации и обучения, свързани с образованието.

Деница Георгиева-Борисова e бивша възпитаничка и настояща учителка в Детска градина № 8 „Пролет“ – Монтана, която работи по Програма ЗОВ. Деница е завършила бакалавърска степен по специалност „Предучилищна педагогика и английски език” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ - филиал Враца. Деница завършва с отличен успех и магистратура в същия ВУЗ по специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика”. „Тя е нашата гордост!” – категорична е директорката на детското заведение Емилия Коцева.

Виж повече

Кога ще бъде понеделник, за да отида отново на градина?

2019-01-28

Близо 90 деца са записани в детска градина „Надежда“ в квартал „Надежда“ в Сливен, която бе открита преди два месеца.

Градената вече се превърна в любимо място за децата. Мнозина от тях питат кога ще минат събота и неделя, за да дойдат отново в градината при новите си другарчета, любимите играчки и учителките. Работят четири градински групи и две яслени, като средната посещаемост е около 15 деца в група.

И само след няколкомесечни занимания вече виждаме първите резултати: децата, които за първи път в живота си посещават градина, вече са овладели първи умения – поздравяват, мият ръчичките си без подкана, знаят стихчета и песни. Чувстват се наистина като у дома си, разказват учителите.

Децата имаха и първо представление, на което се справиха блестящо: за ромския празник Банго Васил (ромската Нова година) те представиха традиционните за празника обичаи, стихчета, песнички и хорца. През деня майките приготвиха ромски ястия, характерни за празника им, които всички опитаха в края на тържеството. Страхотен празник и голямо преживяване за деца и родители! Както и за учителите, които вложиха много усилия в работата с децата. 8 учители и 8 помощник – възпитатели, както и 4  медицински сестри се грижат за децата в градината и яслата.

Първото съвместно мероприятие "деца-родители" беше коледното тържество, което бе изпълнено с много радостни емоции. Ще го помнят завинаги: това бе тяхното първо коледно тържество в градината!

Детска градина „Надежда“ бе официално открита в края на ноември 2018 година като част от първата по рода си в квартала многофункционален комплекс за образование, култура и здравеопазване, изградена по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички).

Виж повече

Деца от детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен сурвакаха кмета

2019-01-03

Деца от Детска градина „Пролетна дъга“ бяха гости днес на кмета на Шумен и сурвакаха кметския екип.

С ръчно изработени сурвакници, украсени според народната традиция с пуканки, сушени плодове и вълна, малките сурвакари наричаха празнични благословии за здраве и берекет, за спорна и благодатна нова година. Малчуганите пожелаха на кмета Любомир Христов, на неговите заместници и на председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев здраве, берекет и успехи.

Седемнадесет момичета и момчета пяха и танцуваха в празничната фолклорна програма, която учители и деца бяха подготвили. Докато сурвакаше кмета, в наричането си шестгодишният Станимир отправи най-важното послание за новата година: „да тежи думата ти, да е мъдрост в избора ти, да е здрав денят ти и да пребъдат успехите ти.“

Красивите сурвакници бяха направени специално за случая от децата и техните родители в „уикенд училищата“ на детската градина. Заниманията в тях са част от дейностите по проекта „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Детска градина „Пролетна дъга“ е един от партньорите на Община Шумен по проекта.

Кметът Христов поздрави децата за чудесната програма и им пожела много здраве, весели и безгрижни игри, да бъдат много обичани и да растат щастливи. По традиция децата получиха торбички с лакомства, а след това се изви право хоро, за да се сбъднат наричанията и пожеланията успешна нова година. 

Виж повече

Деца от Програма ЗОВ сурвакаха кмета на Монтана за ромската Нова година

2019-01-14

Деца от монтанските квартали „Огоста” и „Кошарник” сурвакаха днес кмета на общината Златко Живков за Василица, както повелява традицията на ромската Нова година.

Всеки от малките сурвакари, с които се работи допълнително по Програма ЗОВ, бе подготвил наричания за здраве и плодородие. Към добре познатите куплетчета в духа на традицията, децата бяха допълнили и рими с важни за тях неща. Теменужка Любенова пожела „всеки работа да има, всеки зло да го забрави”, Драга Кральова - „колкото цветенца по полята, толкова шестици за децата”, а Валенсио Кирилов се помоли за „мир на земята”. Той разказа пред кмета и журналистите, събрали се на ритуала, легендата за Банго Васил, който спасил ромите от гибел и затова е толкова тачен от тях.

Малките гости на кмета са сред най-добрите ученици от Начално училище „Георги Сава Раковски” и от Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – партньори по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“. Затова точно на тях се е паднала честта да сурвакат градоначалника в празничния за ромската общност ден, уточниха образователните медиатори Бисер Андреев и Янко Янков, участвали заедно с децата в изработката на дряновиците. Сурвакарите получиха паричка и лакомства от кмета Живков.

Обхванатите в групите по Програма ЗОВ отбелязаха подобаващо и Коледа, и Нова година с тържества в училищата и детските градини. Специално подготвен от Общинския куклен театър „Патилан” коледен спектакъл събра малчуганите от квартал „Кошарник” в голямата зала на Младежки дом – Монтана, на 21 декември. След пиесата, посрещната емоционално от малките зрители и техните родители, Дядо Коледа раздаде подаръци на послушните. Те го поздравиха с песнички и стихчета.

Красивите момичета от танцовата група в квартала бяха артистични гости на коледния празник на Фондация „Рома” – Лом, и спечелиха аплодисментите на публиката.

Виж повече

Изложба на наши талантливи деца и ученици в Шумен

2019-01-12

Творби на деца от ДГ “Пролетна дъга” и на ученици от Обединеното училище “Христо Ботев” в село Ивански, които се включиха в конкурса “Весела Коледа”, бяха представени на изложба, подредена в Община Шумен.

50 рисунки с коледни и новогодишни послания и апликации разказват различни сюжети от зимата в пъстра палитра от цветове и герои, свързани с коледните и новогодишните празници. Своите творби децата и учениците  изработиха по време на уикенд училищата по проекта на Община Шумен “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”.

С помощта на педагозите от детската градина и от училището в село Ивански те успешно развиват своите таланти. Освен от учителите малките творци получават подкрепа също и от семейството. Заниманията с художествени дейности има положителен ефект както върху децата, така и върху родителите. Те се вълнуват и стават по-заинтересовани от тяхното образование. За усърдието си децата и учениците получиха много подаръци – флумастри, детски книжки с приказки и пъзели. 

На представянето на изложбата бяха поканени родители от Шумен и село Ивански, медиатори и учители. Празнично украсената зала на общината събра повече от сто души, а събитието се превърна във весело детско тържество, в което деца и ученици се забавляваха, рецитираха стихотворения, пяха песни и танцуваха. По-големите ученици от село Ивански прочетоха и коледно-новогодишните пожелания, които бяха написали към своите рисунки.

Изложбата и представянето на най-добрите творби от конкурса за апликации и детски рисунки с коледни новогодишни пожелания бе организирана от Община Шумен по проекта към Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), изпълнявана в рамките на Българо – швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Община Средец и Центърът за развитие на общността – добър пример за интеграцията

2019-01-14

Община Средец и Центърът за развитие на общността (ЦРО) са добрият пример за отлична работа на институциите за интеграция на децата от малцинствените групи и привличането им в училище. Това каза образователният министър Красимир Вълчев, който посети днес общината.

Министърът, кметът инж. Иван Жабов и директорката на Регионалния образователен инспекторат инж. Виолета Илиева бяха гости на ЦРО Средец, където бе отбелязан един от най-големите празници на ромите - „Василица“ –  ромската Нова година. Събитието бе част от дейностите, който се изпълняват по местния проект по Програма ЗОВ, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Децата от клуб „Музика и танци“ към проекта представиха богата програма по случай празника. Вниманието на публиката беше завладяно от играта на малките артисти, които представиха обичая „Посрещане на нова година – Банго Васил и сурвакане“. Програмата продължи с ромски легенди за празника, стихотворения, празнични песни и танци. Гостите бяха сурвакани от децата за здраве и успехи.

„ЦРО Средец е пример за това как могат да бъдат мотивирани децата да се включват в различни дейности, за развитие на различни умения. Днес е все по-трудно да убедим учениците, да привлечем вниманието им, но виждаме, че това е изпълнимо и Средец го показва", допълни министър Вълчев.

Обновеният по Програма ЗОВ център отвори врати през пролетта на 2017 и предлага комплексни услуги, свързани с образованието и здравеопазването на най-уязвимите групи от хора в общината.

Десетки деца посещават с ентусиазъм трите клуба по интереси – по спорт (120 деца), творчество (64 деца) и информационни технологии (64 деца), както и детската танцова формация.

Организират се допълнителни занимания в извънкласни форми и групи по интереси – индивидуална и групова работа за ученици от 1-4 клас. 192 ученика участват в допълнителни занимания по български език, водени от опитен педагог. Клуб „Отговорен родител“ подпомага развиването на родителски умения и консултиране на родители на децата от началните класове. Откакто заработи центърът са организирани 20 срещи на  клуба, посетени общо от 220 родители.

За периода от стартирането на проекта до момента образователните медиатори са направили близо 700 посещения при семейства, чийто деца са застрашени от отпадане от училище или вече са отпаднали. Като резултат от тази работа в клас са върнати 30 ученика. Над 200 родители са обхванати от информационни кампании да бъдат мотивирани да изпращат децата си на училище.

ЦРО Средец е притегателно място за честването на традиционни празници: Коледа, Василица – ромската Нова година и 8 април – Международен ден на ромите.

Виж повече

Децата от два доброволчески клуба в Русе отбелязаха Бабинден

2019-01-25

Продължават интересните извънкласни дейности с доброволци, които Сдружение БРТИМ организира по проекта на Община Русе по Програма ЗОВ в две русенски училища. През тази седмица доброволците от клуб „Слънце“ към ОУ „Алеко Константинов“ и клуб „Вихърчета“ към ОУ „Никола Обретенов“ организираха събития, свързани с отбелязване на празника Бабинден.

През януари и февруари 2019 г. учениците, членуващи в двата клуба, работят по модула „Уважавам възрастните, помагам на по-малките“. Децата се запознават с народните обичаи и се учат да уважават семейните ценности. Важно е те да разберат, че грижата и уважението между близките хора трябва да са взаимни, да се научат взаимопомощ и съпричастност.

Доброволците от клуб „Слънце“ взеха решение да поздравят за празника приятелите си от Дневен център за стари хора „Трета възраст“ в кв. „Дружба“ 2. Те бяха посрещнати като чакани гости от потребителите на дневния център, а в знак на уважение им поднесоха питка и баница. Децата разказаха на възрастните какво са научили за традиционното и съвременното съдържание на празника и им попяха. Прочетен беше и разказ, тематично свързан с Бабинден. След това срещата премина в неформален разговор, в който доброволците споделиха за инициативите, които са провели през последните месеци.

Клуб „Вихърчета“ проведе своето събитие в училище пред публика от съученици, родители и учители. Момичетата от клуба направиха възстановка на ритуалите за Бабинден. С помощта на експерт от Сдружение БРТИМ те показаха как в миналото на този ден жените са показвали почитта си към бабата – селска акушерка и лечителка. Не пропуснаха и ритуалното къпане. Усмивките не слязоха от лицата през цялото време. Накрая всички гости получиха парче питка за здраве.

Виж повече

Шумен: Учи с нас. Забавно е

2019-01-30

Учители от Обединеното училище “Христо Ботев” в село Ивански и детска градина “Пролетна дъга” проведоха открити учебни занятия с ученици и занимания с деца от детската градина с материали Монтесори. Заничанията бяха под ръководството на доц. Виолета Кюркчийска - преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“, а елементите от педагогическата система Монтесори са осигурени със средства по проекта на Община Шумен по Програма ЗОВ.

Ученици от 1 до 4 клас се включиха в часовете за извънкласна подготовка на т.н. “наваксващо училище”, които се проведоха в новия учебен център на училището в село Ивански. Монтесори - упражненията по математика и по български език се провеждат извън задължителната учебна програма. Това дава по-голяма свобода на учителите да изберат средствата, с които да работят, а нетрадиционният подход предизвиква интереса на учениците. Заниманията с елементи Монтесори дават възможност по достъпен начин да се усвоят математическите действия събиране и изваждане, да се затвърди правописа на думите, които съставят по картинки. А това мотивира учениците да бъдат по-активни участници в учебния процес и да постигат по-добри образователни резултати.

Забавни игри за изграждане на умения да се ориентират в пространството и за обогатяване на речниковия запас от думи на български език извън задължителната програма се проведоха и с децата от  ДГ “Пролетна дъга” в Шумен в двете групи на „летните училища“.

Усъвършенстване на педагогическите умения на учителите за работа с елементи от педагогическата система Монтесори е включено в проектните дейности на местния  партньор по ЗОВ – Шуменския университет „Еп. К. Преславски“.

Виж повече