Център за развитие на общността изграждат в Средец

2016-10-03

Община Средец ще изгради Център за развитие на общността като част от проекта в рамките на Програма ЗОВ, изпълняван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

"Центърът ще отговори на нуждите на общността", посочи кметът на Средец инж. Иван Жабов. „В него ще се предоставят здравни, образователни и социални услуги, ще се организират информационни беседи и културни мероприятия, ще бъде оказвана помощ на децата да усвояват по-лесно учебния материал“.

"Сега в общината няма такъв център, който да предоставя услуги за комплексно общностно развитие - образователни, здравни, социални", каза при представянето на проекта Зюмбюла Маринова, координатор „Образование и интеграционни дейности“ в община Средец. Нуждата му е доказана и след направен анализ на потребностите на общността.

Ромският етнос е най-голям сред малцинствените групи в общината. 15,5% или 2063 души се определят като роми в Средец, а по експертни оценки те са над 3 500. Основните проблеми, които бяха очертани при предварителния анализ, са в областта на здравеопазването и образованието. В рамките на проекта ще се работи с ромските жени, за които са предвидени акушеро – гинекологични прегледи, информационни кампании на здравна тематика, както и раздаване на контрацептивни средства. Като цяло въвеждаме мерки, които да улеснят достъпа до образование, здравеопазване и социални дейности“, каза Зюмбюла Маринова.

Предвиден е цялостен ремонт на съществуваща сграда, която се намира в кв. „Победа“ в Средец, както и оборудване на кабинетите за работа на екипа. Такъв ремонт не е извършван на постройката от близо 25 години. До момента тя е изпълнявала функциите на Клуб за културни мероприятия и ромски празници на жителите на квартала.

Фирмата – изпълнител „ПОЛИССТРОЙ“ ЕООД -  гр.Ямбол е избрана с процедура. Договорът вече е подписан и всеки момент предстои да започне работата. Строителството трябва да бъде извършено за три месеца. Стойността на строително – монтажните работи е 280 000 лв. с ДДС. Средствата са осигурени от Българо - швейцарската програма за сътрудничество, Община Средец съфинансира строителството с 10%.

В Центъра за развитие на общността ще заработи екип от ръководител, педагог и двама образователни медиатори.

В Центъра предстои да се организират допълнителни занимания в извънкласни форми и групи по интереси – индивидуална и групова работа за ученици от първи до четвърти клас. Ще се осигурят учебни помагала и пособия на 30 ученици от ромски произход (втори и трети клас) за две учебни години. В Клуб „Отговорен родител“ ще се развиват родителски умения и ще се консултират родители на деца от първи до осми клас. Ще се организират консултации с педагог за деца със затруднения в усвояването на български език. Ще бъдат създадени клубове по интереси – „Физическо възпитание и спорт“; „Творчество“; „Информационни технологии“, както и по култура, музика и танци.

В проекта е включено и провеждане на безплатни профилактични прегледи за здравнонеосигурени жители на Средец. Вече е обучен и назначен  здравен медиатор към общината, който работи с представители на общността. Ще бъдат проведени беседи на здравна тематика, ще се разпространяват брошури за повишаване на здравните знания. Ще бъдат раздадени контрацептивни средства на граждани с ниски доходи. Предвидени са и медицинско наблюдение на бременни жени при специалист по акушерство и гинекология, ще се извършват и безплатни медицински изследвания на 100 неосигурени бременни жени за период от две години.

Виж повече

Обучение за работа в мултиетническа среда за учители в Монтана

2016-10-17

Работа в мултиетническа среда бе темата на обучението по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), което се състоя на 13 и 14 октомври 2016 в Монтана. В него участваха 49 преподаватели от Първо основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” от областния град, ОУ “Георги Бенковски” – кв. “Кошарник”, и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - с. Габровница.

Това е първото от серия обучения на партньорските училища по проекта, финансиран от Българо-швейцарската програма за социално включване на роми и други уязвими групи.

Разделени на две групи педагозите дискутираха казуси от практиката и търсеха оптималните им решения. Мултимедийна презентация за решаване на конфликти представи обучителят Марина Гъчмова. Диана Иванова – психоаналитик с практика в социални институции, посъветва преподавателите как да се справят с неудовлетворението от липсата на значим резултат, въпреки положените усилия в работата с конкретни деца и как да подхождат в общуването с родители, които не проявяват необходимата съпричастност.

С презентации за добри практики в работата си с ромски деца се включиха преподавателките Росица Александрова, Даниела Маринова и Петрана Атанасова от училището в с. Габровница.

Повечето от участниците в обучението имат богат опит в работата с деца от ромски произход, но благодарение на двудневния семинар, бе повишен капацитетът им да се справят успешно в мултикултурна среда.

Съвместната работа на Програма ЗОВ с образователните институции в Монтана ще доведе до повишване на квалификацията на педагогическата колегия и разбирането на специфичните културни и социални характеристики на децата от ромската общност. Очаква се това да допринесе за подобряване качеството на образователния процес.

 

Виж повече

Здравните медиатори от Монтана се обучаваха на превенция на трафика на хора

2016-10-19

Здравните медиатори от проект „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“ по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) участваха днес в обучение за превенция на ранните бракове като метод за борба с трафика на хора. То се проведе на 19 октомври.

Като изключително ползотворни бяха оценени от участниците лекциите на доц. д-р Алексей Пампоров - ръководител на проект „Швейцарско-българско сътрудничество за идентификация и дългосрочно подпомагане на деца и възрастни, жертви на трафик” и на Теодора Крумова – програмен директор на ЦМЕДТ „Амалипе”. Тя представи и  анализ на действителни случаи и добри практики от работата на Центъра за междуетнически диалог и толерантност.

В дискусията бе споделен опит, идейни проекти, добри практики, разработки и програми.

Обучението “Ранните бракове като механизъм за въвличане в трафика на хора – проблеми и тенденции” бе организирано от Валя Герасимова - секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора в Община Монтана. Тя представи националната политика и законодателството за противодействие на трафика в България.

Поднесената информация и споделеният опит помогнаха на здравните медиатори да осмислят един специфичен аспект в своята работа - ролята им за превенцията на ранните бракове като механизъм за въвличане в трафик.

Шестимата здравни медиатори работят по проекта от април. Те проведоха през лятото информационни кампании в с. Габровница, кварталите "Огоста" и "Кошарник", а в момента осъществяват там картографиране.

 

Виж повече

Национална среща по компонент Здравеопазване на Програма ЗОВ

2016-10-20

Национална програма по майчино и детско здраве 2014-2020 и конкретни казуси от областта на здравното и социално законодателство бяха в центъра на дискусиите на тридневната среща по компонент Здравеопазване на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) в Сливен от 17 до 19 октомври. Бяха разгледани добри практики от работата на общините по Програмата, напредъкът им по дейностите в област Здравеопазване, както и начините за справяне с предизвикателствата.

Анна Темелкова, главен експерт към дирекция „Медицински дейности“ на Министерството на здравеопазването представи Националната програма за подобряването на майчиното и детско здраве 2014-2020. Адвокат Ивана Мурджева говори за различни аспекти от социално-здравното законодателство. Д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, направи и презентация посветена на семейното планиране и съвременните контрацептивни методи. И тримата лектора участваха активно в пленарната сесия по обсъждане на казуси предварително представени от общинските екипи и техните партньори по ЗОВ.

Местните екипи по програмата имаха възможност да представят и обсъдят помежду си напредъка по изпълнение на проектните дейности от компонент Здравеопазване.

Участниците имаха също така възможност да работят по групи формирани на база дейностите, които изпълняват в проекта (група Здравни медиатори, група Медицински специалисти, група Проектни координатори, група НПО).

 

Повече за Програма ЗОВ и дейностите в компонент Здравеопазване: виж тук

 

Виж повече