Предстоят летни занимания по български за бъдещите първолаци от градина „Лилия“

2017-06-01

Бъдещите първокласници от Детска градина “Лилия” в пловдивския квартал Столипиново изнесоха красиво тържество по случай своя последен учебен ден в детската градина. Те бяха изпратени с много обич от своите преподаватели – директорката Севдалина Генчева, учителките Малинка Царева, Геновева Къндева и Генка Петрова, отскоро пенсионерка, която дойде специално за тържеството на своите любимци.

Децата танцуваха и пяха в костюми, вдъхновени от ромските фолклорни традиции. С помощта на своите учителки те изработиха колаж-пано, изобразяващ хвърчило с имената на всички бъдещи първолаци от градината, а накрая за радост на всички имаше красива празнична торта с фойерверки.

Артистичната програма е част от методите, с които педагозите от „Лилия“ се стремят да включат активно в образователния процес както децата, така и техните родители. Проектът на Програма ЗОВ в Пловдив има за цел да подпомогне работа на учителите с иновативни идеи за мултикултурно обучение, като за педагозите има предвидено и специално обучение по темата.

Детска градина „Лилия“ е разположена в центъра на Столипиново и 100 % от децата, които се обучават там, са от ромската общност. Главното предизвикателство в работата на педагозите е свързано със слабото владеене на български език от населението на квартала.  Ето защо в проекта по ЗОВ предвиждаме допълнителни часове по български език, за да подобрят езиковите умения на децата, чийто майчин език е различен от българския.

 „Работата по проекта по ЗОВ много ни помага именно заради допълнителни занимания с децата с майчин език, различен от българския. Тези занимания продължават и през лятото и така децата няма да забравят наученото“, споделя Севдалина Генчева, директор на Детска  градина „Лилия“. „Проблемът е, че много семейства говорят у дома само турски или ромски и ако децата не посещават детската градина за по-продължителен период, обикновено съвсем забравят българския език. Допълнителните занимания през лятната ваканция ще им помогне за по-добра социализация и реализация в първи клас.

Вижте още за работата ни в Пловдив

Виж повече

Обновеното училище в бургаския квартал „Победа“ изпрати своя първи „випуск“

2017-06-12

С емоционално тържество на 30 май бе отбелязан краят на учебната година в Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“. Много от децата учат в пристройката към училището, изцяло изградената по местния проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в рамките на Програма ЗОВ.

С песни, танци, мажоретни изпълнения, стихотворения и много детски усмивки, подготвителните групи, в които са включени близо 200 деца, завършиха тази учебна година. Тържеството бе организирано във физкултурния салон, който училището нямаше преди реализацията на проекта. Също положителен ефект от работата по ЗОВ е, че за една година децата, повечето от които са билингви, буквално са „проговорили“ български език: свободно могат да общуват на него, учат и песни и стихотворения.

За лятото са планирани занимални в подготвителните групи и в началния курс на обучение. Ще има и извънкласни дейности и спорт. Предвидени са и екскурзии за децата.

Виж повече

Танцьори от с. Габровница с награда от национален фестивал

2017-06-15

Танцовият състав на Основно училище “Св. св. Кирил и Методий” – с. Габровница, спечели наградата на журито от Националния фолклорен конкурс “Дай, бабо, огънче”. Той се проведе в пернишкото село Мещица.

Пъргавите игрохорци с ръководител Таня Тодорова се представиха с арканул и Чанакчийско хоро. Двата танца са разучени в извънкласните занимания по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Формацията от Габровница се съревноваваше с около 700 млади фолклорни таланти от 42 различни институции.

Участието в такива фолклорни форуми много мотивира децата. Те имат възможност да сравнят нивото си с това на своите връстници. Това сравнение е източник на самочувствие, защото превъзхождат  много други групи и същевременно то стимулира амбицията им да достигнат най-добрите, прави ги по-старателни и ентусиазирани на репетициите. Затова планираме да участваме и във фолклорния събор “Свидня” в с. Георги Дамяново“ , каза г-жа Тодорова.

Конкурсът в с. Мещица бе истински празник на фолклора и показа, че децата на България с радост поемат огънчето на традицията от възрастните. Събитието бе организирано от НЧ ,,П.К.Яворов -1926” - с. Мещица и Сдружение „Дай, бабо, огънче!”- Перник с подкрепата на Министерството на културата.

Виж повече

Да поговорим за ранните бракове

2017-06-01

 „Ранните бракове“ бе темата на беседата с млади хора от ромската общност в кв. „Надежда“ – Сливен, организирана от местния екип по Програма ЗОВ на 31 май. Ранните бракове са един от сериозните проблеми за общността, който води до отпадането от училище и неспособност за по-добра реализация в бъдеще и затова от ЗОВ работим активно да променим тази тенденция.

Срещата бе насочена към превенция на проблема и дискусия по темата с младежи от общността. Освен да изслушат беседа, младите хора имаха възможност да се включат в дебат по темата. Бе разяснена ползата от образованието и как то спомага за по-добър социално-икономически статус на ромите и другите уязвими групи. На няколко пъти бе подчертано, че завършването на училище и придобиването на професионална квалификация би спомогнала за по-добрата интеграция на хората от общността.

Обсъдено бе и репродуктивното здраве, което касае ранното започване на полов живот при ромите.

Срещата бе организирана от Ромска академия за култура (РАКО), един от местните партньори по Програма ЗОВ в Сливен.

Вижте повече за дейностите ни по ЗОВ в Сливен

Виж повече

Читалището „Победа“ посреща 80-ата си годишнина ремонтирано и обновено

2017-06-19

80 – ата годишнина на Народното читалище „Христо Ботев 1937“ в бургаския кв. „Победа“ ще бъде отбелязана през тази година. Благодарение на проекта за социално включване на ромите и другите уязвими групи, финансиран по Програма ЗОВ читалището ще посрещне рождения си ден след сериозен ремонт.

„Христо Ботев 1937“  е единственото читалище в Община Бургас с голям салон за театрални представления. Въпреки това последната постановка, която се е играла в него преди ремонта, е през 2009 г. Година по-късно салонът е на практика неизползваем заради лошото си материално състояние.  Разчитало се е на калорифери, които освен да издават шум и да консумират електроенергия, не са отоплявали помещението.

Днес ситуацията е различна. В НЧ „Христо Ботев“ 1937 редовно гостуват актьори от Бургас и Поморие, които привличат детската публика от квартал „Победа“, а салонът се оказва тесен за тях. Климатиците в помещението са колонни и достатъчно мощни, за да го отопляват, а всичко в салона е подменено и подновено. Целият ремонт, финансиран по Програма ЗОВ, е на стойност почти 140 000 лв., а оборудването - 13 607 лв. Подменен е изцяло покривът, който редовно е течал преди това.  Библиотеката е обновена с нови стелажи. Ремонтирано е хранилището, където таванът е бил пред срутване. Открит е Информационният център, оборудван с компютри. На разположение на децата е малка камерна зала, където те се събират да четат книги и да се срещат с автори.

Катерина Гагева е секретар на читалището от 1984 г. насам. Казва, че трудности винаги е имало и ще има, но се опитват да се справят с тях. Само по проекта на Община Бургас обучават 30 деца, отделно, към читалището има още 40. Имат формация за любителски и приложни изкуства, които редовно печелят награди от различни конкурси. Започнали са обучения и по танци – народни и стандартни. Целта им е децата да придобият обща танцова култура, освен да са запознати с хорàта, но и с валс, ча-ча-ча и други.

Децата имат нужда от това. Тук, в квартала, те са централизирани, не излизат никъде. За нас е важно децата да има къде да отидат, да има какво да видят, да се почувстват по-значими, да добият самочувствие. А това помага и за тяхната социализация“, споделя Гагева.

Основните трудности пред читалището са свързани с финансирането, посочва Катерина Гагева. За момента, за него разчитат на субсидията и дарителите, но без ремонта, извършен с финансирането по ЗОВ, читалището нямаше как да функционира нормално и да образова децата.

„Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи“ е по Програма ЗОВ и се изпълнява с финансовата подкрепа на Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Вижте още за работата ни в Бургас в този линк

Виж повече

Образователни медиатори започнаха работа в Шумен и село Ивански

2017-06-26

Двама образователни медиатори в Шумен и един в съседното село Ивански вече започнаха работа  с деца и родители. Те са назначени по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ.

Ангажиментите им са свързани с привличането и задържането на децата и учениците в детската градина  и училище и по-конкретно с работа с родители за редовно посещение на занятия, плащане на такси, сформиране на нова група в Детска градина „Пролетна дъга” - Шумен, участие в  „Училище за родители”, подпомагане на процеса на адаптация на бъдещите първокласници и усвояване на говорим български език от деца, които не са посещавали редовно подготвителна група в детската градина.

Междувременно медиаторите преминават специализирано обучение, провеждано от преподаватели в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” по програма, включваща компютърна грамотност, педагогическо взаимодействие, комуникативни умения, практическа работа на терен и др.

Медиаторите от гр. Шумен и с. Ивански ще подпомагат също така общуването и взаимодействието на хората от уязвимите групи с институциите в населените места.

Още за работата ни в Шумен: тук

 

Виж повече

И най-важното: ще са подготвени за първи клас

2017-06-27

Повече от 30 родители дойдоха на срещата с екипа на Ромска академия за култура и образование (РАКО), организирана наскоро в Сливен по проекта на общината в рамките на ЗОВ. Родителите бяха довели на срещата и децата си, които подлежат на записване в детска градина.

Стела Костова от РАКО обясни на родителите как може да запишат децата си в градината, информира ги за правилата и режима в детската градина. „Сутрин децата ще закусват тук, до обяд ще имат различни занимания, а след следобедната закуска ще се включват в различни игри“, поясни тя. „Ще има кой да ги занимава и да се грижи за тях. Но най-важното е, че ще си изградят навици за училище и ще бъдат подготвени за първи клас”.

Родителите изявиха желание да запишат децата си в забавачницата. Това ще им даде възможност да имат време да постъпят на работа. В края на срещата малчуганите получиха от екипа на РАКО цветни книжки с детски песнички, а Тони им помогна да разучат мелодиите на някои от песните. Изненадани, но радостни и развеселени, скоро родители и деца запяха популярните „Тръгнал кос” и „Хей ръчички”.

Виж повече

Здравна кампания в „Столипиново“ и Куклен

2017-06-28

Здравна кампания по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ се проведе на 27 юни 2016 в пловдивския квартал „Столипиново“ и в град Куклен. Целта бе да се предостави повече информация на местното ромско население за проекта, както и конкретно за здравните дейности, които се изпълняват в рамките на Програма ЗОВ.

Ръководителят на проекта Севджан Моллабекир и здравният експерт Нина Банкова посетиха първо град Куклен. Тук в сградата на фондация „Инди Рома 97“, партньор по проекта, те се срещаха с майки от ромската общност в града. Г-жа Моллабекир представи накратко целите на програмата и предстоящите проектни дейности. След това здравният медиатор в Куклен Марияна Рангелова проведе разяснителна кампания относно значението на редовните имунизации за правилното детско развитие. Самата Марияна е от ромската общност в Куклен и познава добре местните специфики, работила е като експерт в общинската администрация на Куклен. Според Марияна здравният медиатор има изключително важна роля за преодоляването на проблемите в комуникацията между институциите и ромската общност.

В пловдивския квартал „Столипиново“ здравната кампания се проведе на терен сред самата ромска общност. Ръководителят на проекта и здравният експерт имаха лични срещи и разговори с хората от квартала, като раздаваха брошури относно проекта, а също така и информационни материали на РЗИ-Пловдив със здраво-просветно съдържание. Здравните медиатори изнесоха лекция на тема "Здравно осигуряване" и "Задължителни имунизации и реимунизации за бебета и деца". В „Столипиново“ здравен медиатор е Гюлезар Садък, която има дългогодишен опит в работа на терен по редица социални проекти в „Столипиново“, включително и в Центъра за обществена подкрепа в квартала. Добре приета от всички тук, Гюлезар вече повече от два месеца работи по проекта на Програма ЗОВ, като помага на местните жители за по-лесен достъп до здравни услуги.

От екипа на ЗОВ сме убедени,  чеключът към успешната социална интеграция на ромските общности в страната е в неуморната ежедневна работа на терен на медиатори като Мариана и Гюлезар. Те имат образованието и опита, за да се превърнат в катализатор на промяната в нагласите както на институциите, така и на ромската общност.

Виж повече

В Русе приключи информационната кампания "Да приключим с робството"

2017-06-27

Три месеца – от април до юни – продължи в Русе четвъртата информационна кампания за превенция на трафика на хора, организирана  в рамките на Програма ЗОВ.  Кампанията "Да приключим с робството" бе организирано от Сдружение БРТИМ, местен партньор по ЗОВ в сътрудничество с местната комисия за борба с трафика на хора – Русе.

Кампанията беше насочена към повишаване на информираността и създаване на нетърпимост към престъплението трафик на хора, познато като "съвременното робство".  Както и в предишните издания на кампанията целева група бяха ученици от 7 и 8 клас в 5 училища и представители на местните общности в кв. "Дружба" 2 (Селеметя), Русе и населените места в общините Борово и Иваново.

В рамките на кампанията бяха организирани и проведени разнообразни дейности: събития на открито (флашмоб) със символично пускане на балони с послания в небето в знак на съпричастност към жертвите на трафик, проведени в Русе, Иваново, Борово и Обретеник;  тематични дискусионни работилници с ученици в час на класа; изработване и разпространение на интересни информационни материали; фокус-групи с представители на общността; ежеседмично публикуване на кратки факти за трафика на хора в рубриката "Знаете ли, че..." в социалните медии; кутия за свободни мисли, поставена във всяко от петте училища, в която учениците споделиха мислите и позициите си относно трафика на хора; изложба с материали и снимки от кампанията и други.

Краят на кампанията беше отбелязан на 27 юни с работна среща с представители на институциите, ангажирани в борбата с трафика на хора. По време на срещата прокурор Емил Енчев от Районна прокуратура-Русе представи данни и информация за образувани и водени дела за трафик на хора през последните 2 години. Милен Коев от Регионална дирекция "Гранична полиция" - Русе също представи актуалната обстановка по отношение на трафика на хора в региона. Йоана Терзиева – експерт по кампаниите от страна на Сдружение БРТИМ разказа за инициативите, проведени по време на кампанията през последните три месеца в общините Русе, Борово и Иваново.

В срещата взеха участие представители на Община Русе, Областна Администрация - Русе, ОД на МВР - Русе, МКБТХ - Русе, младежи - доброволци към Сдружение БРТИМ, журналисти и гости.

След края на срещата Ивайло Иванов, управител на Сдружение БРТИМ откри изложба на снимки и информационни материали, изработени във връзка с кампанията "Да приключим с робството" във фоайето на Пленарна зала на Община Русе. Изложбата е достъпна за посещение до 30 юни 2017.

Виж повече