Нова група в Детска градина “Пролетна дъга” в Шумен

2017-12-23

18 деца от различни етнически общности и уязвими групи от населението вече посещават новата група в Детска градина “Пролетна дъга“ в Шумен. Със средства по проект на Община Шумен в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование на всички), изпълнявана с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, изцяло са обновени спалното помещение, занималнята, кухнята и санитарните възли на новата група. Направен е основен ремонт и е монтирано ново оборудване. Нови легла, пейки, цветни шкафове и библиотеки за дидактични материали, бюра, масички и столчета правят обстановката привлекателна и много приятна както за децата, така и за техните родители.

Главният учител Ивелина Пенчева разказва, че близо 17 години тази група е била затворена заради липса на деца. “Всичко в тази част на сградата беше крайно амортизирано и неизползваемо. Детската градина е за шест групи, но имахме само пет. След ремонта вече има и деца, и родители, които с желание идват тук”, споделя учителката.

Децата са тук и благодарение на подкрепата, която получават  семействата в училищата за родители, в уикенд и летните училищата за по- успешно родителство. Една от целите на проекта „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” е да бъдат обхванати децата от всички уязвими групи в тази район, обясняват педагозите.

Със средства по проекта са обновени външните тоалетни, изградени са  нова спортна площадка в двора на детската градина и зала за срещи с родители в сградата. Цялостно реновиран е медицинският кабинет, а оборудването в него е подменено със средства, осигурени от Община Шумен.

Виж повече

Нова детска градина отваря врати в Монтана

2017-12-04

107 деца от Монтана ще посещават модерна детска градина в квартал „Кошарник“ след официалното й откриване на 5 декември 2017 (вторник).

Лентата при откриването на новата сграда на Детска градина No 8 “Пролет“ ще бъде прерязана от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, посланика на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел и кмета на Община Монтана Златко Живков. Сред гостите се очакват и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, представители на местната власт, ромски организации и общността в квартала, родители, деца.

Градината е построена по проекта на Община Монтана в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В строителството на градината и оборудването й са инвестирани близо 1,2 милиона лв., от които  90 % са осигурени от Българско-швейцарската програма за сътрудничество, а останалите са принос на Община Монтана, която вложи и около 580 хиляди лева в инфраструктурата около детската градина.

Това е първата детска градина в Монтана, построена през последните 35 години. Старата сграда на Детска градина No 8 “Пролет“, която  не отговаря на никакви образователни стандарти, е посещавана от 75 деца предимно от ромски произход. Новопостроената сграда дава възможност бъдат приети нови 32 деца. В новата постройка има и зали за извънкласни и извънучилищни дейности, както и за работа с родители, общностни срещи и празници и други събития, също и кабинет за обучения и работни срещи на педагогическата колегия и образователните медиатори. По Програма ЗОВ са назначени допълнително двама учители и двама помощник-възпитатели.

Проектът „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“ в рамките на ЗОВ работи в периода 2015 – 2018 година с общ бюджет 2 226 260 лева. Дейностите са основно в двата ромски квартала на Монтана – „Кошарник“ и  „Огоста“,  в с. Габровница и отчасти в съседните  Вирове и Безденица, като са насочени към най-уязвимите от уязвимата група - деца на възраст от 3 до 10-11 години, техните родители и семейства, млади хора, здравно неосигурени роми. Прилага се интегриран подход: обновяването на здравната и образователната инфраструктура се допълва с работа за подобряването на началното образование, записване на ромски деца в детска градина, обучение на учители, достъп до първични медицински услуги за роми, превантивна здравна работа, медиаторска работа в здравеопазването и образованието. Екипът работи да компенсира пропуските в обучението на децата чрез допълнителни занимания, да мотивира все повече деца да ходят на детска градина, да създаде условия за интегрирането на ромските деца след четвърти клас в десегрегирани училища, както и да решава най-наболелите проблеми на детското и майчино здраве.

Вижте повече за работата на проекта на Община Монтана по Програма ЗОВ: тук

За Програма ЗОВ:

Програма ЗОВ се изпълнява в периода 2014 - 2019 година с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата й стойност е 8 088 500 швейцарски франка, швейцарският принос е 6 920 000 шв. франка.

От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката също участват в Програмата с финансиране, експертиза и консултации. Трите министерства допринасят с 15% съфинансиране, като приносът на всяко министерство е по 5%.

Общо 15 общини в шест големи общински центрове (Бургас, Монтана, Пловдив, Русе, Сливен, Шумен) изпълняват съвместно с партньори (училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др.) интегрирани проекти, свързани с: 1) намаляването на броя на ромските деца, които не ходят или отпадат от детска градина, предучилищните занимания и началното училище; 2) работа с родители, психолози, учители и медиатори по ромското включване; 3) първична и репродуктивна здравна помощ за ромската общност, семейно планиране и здравна профилактика; 4) културни събития, подпомагащи интеграцията на ромите.

Виж повече

Кръгла маса „Област Русе – модел на етническа толерантност“

2017-12-16

Кръгла маса на тема „Област Русе – модел на етническата толерантност“ бе организирана на 15 декември в Областната администрация в Русе в рамките на проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини в Област Русе“. Проектът се изпълнява по Програма ЗОВ с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 

Участие в кръглата маса взеха Мариела Личева – водещ координатор на проекта, Боньо Бонев – трудов посредник в Бюрото по труда, Цветелин Симеонов – дирекция „Социално подпомагане“, Марияна Минева - Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“, Жанна Василева – регионален педагогически координатор от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ – Велико Търново, представители на здравни образователни и социални институции, партньори на Община Русе и неправителствени организации – доставчици на социални услуги.

Бяха споделени добри практики, а организациите отчетоха положителния напредък в дейността си.

На дневен ред беше представена и училищна програма за превенция и намаляване на отпадането на учениците от училище, като беше акцентирано върху значителната роля на родителите като активни помощници в различните обществени структури и в дейностите, организирани в училище. Теми на дискусия бяха и възможностите за обучение на учителите за работа в мултикултурна и мултиетническа среда.

Акцент на срещата бяха добрите резултати, в рамките на организираните консултации и ролята на образователните медиатори в тях. Отчетени бяха и проведените кампании, засягащи човешките права, сексуалното и репродуктивното здраве, както и дейностите, във връзка с подобряване  достъпа до медицински услуги на потребителите.

Виж повече

На гости на Снежанка и седемте джуджета

2017-12-06

Деца от началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ и родители от учредения по-рано тази есен клуб „Активен родител“ в Пловдив посетиха заедно представлението „Снежанка и седемте джуджета“ на Пловдивската опера.

Красивият спектакъл, в който пищните класически костюми и декори се допълваха от съвременни технологии като 3D мапинг, успя да въодушеви всички присъстващи ромски деца и родители. За силното и запомнящо се преживяване допринесе и красивият интериор на обновения Дом на културата в Пловдив, който до този момент ромските родители от квартал Столипиново не бяха посещавали.

Целта на културните дейности, заложени по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма  ЗОВ (Здраве и образование за всички), е чрез посещение на културни събития и организиране на публични прояви като четения, изложби и концерти да се работи за преодоляване на сегрегирания начин на живот на ромите от кв. Столипиново. Това може да стане само с активното участие както на ромските деца, така и на техните родители. В тази връзка работата на клуб „Активен родител“ в началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ е особено важна. Първа учредителна сбирка на клуба в двете училища, където учат предимно ромски деца, се състоя през октомври 2017. Оттогава двамата образователни медиатори организират периодични срещи с ромските родители.

Виж повече

В Столипиново: деца и родители заедно в света на приказките

2017-12-08

Проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, изпълняван от Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ, залага на пряката работа с ромски деца и родители с цел те да бъдат мотивирани за активно участие в образователния процес. Един от акцентите в тази връзка е да се създаде интерес към книгата и знанието както у децата, така и у техните родители. Затова по проекта се организират публични четения и драматизации по детски приказки и книжки. Ромските родители от клуб „Активен родител“ са привлечени да участват в тези прояви, като целта е те самите да започнат да възприемат четенето и ученето като ценности, важни за бъдещето на техните деца.   

В края на месец ноември една от поредните приказни драматизации бе организирана в Детска градина „Лилия“ в кв. Столипиново от двамата образователни медиатори Зинаида Карагьозова и Рамис Шериф. Проявата бе част от редовна сбирка на клуб „Активен родител“ в детската градина. Децата, подпомогнати от образователните медиатори, представиха с много ентусиазъм пред своите родители приказката „Дядо и ряпа“.

След края на представлението Зинаида подчерта, че е полезно не само да се чете на децата в къщи, но и да се стимулират артистичните им заложби да пресъздават съдържанието чрез драматизация.

Стефка Симеонова, експерт по образователни дейности в проекта, раздаде на присъстващите книжки от създадения по проекта библиотечен кът. Тя обясни, че е важно тези книжки да бъдат четени семейно, тъй като споделеното четене засилва връзките на доверие между родители и деца, а също така мотивира децата да заобичат знанието и книгите.

Виж повече

Разговор за здравето с родители в кв. Столипиново

2017-12-11

Кампания за здравна просвета бе проведена с участието на ромски родители в кв. Столипиново по време на една от редовните сбирки на клуб „Активен родител“. Срещата се състоя в сградата на училище „Кирил Нектариев“. Учебното заведение участва заедно със съседното училище „Найден Геров“ като партньор на община Пловдив по проект „Всички заедно за по-добро образование и здраве“.

Присъстващите ромски родители бяха запознати с мерките за предпазване от грип, респираторни заболявания и хепатит тип А във връзка с настъпващия зимен сезон, както и с възникналото огнище на хепатит в близост до Пловдив. Темата беше представена от Величка Начева, експерт от РЗИ - Пловдив, която осигури и информационни материали за родителите и децата.

За организацията на срещата активно съдействаха назначените по проекта здравни и образователни медиатори. Те работят ежедневно на терен в ромския квартал и са успели да спечелят доверието на местните жители.

По време на здравната кампания в дискусиите се включиха и отговаряха на родителските въпроси  Нина Банкова, експерт „Здравни дейности“ и Стефка Симеонова- експерт „Образование“ към проекта.

Виж повече

Конкурс за детска рисунка „Зимни приключения“

2017-12-14

Община Шумен, ОУ „Христо Ботев“ в село Ивански и ДГ „Пролетна дъга“ в Шумен обявяват конкурс за детска рисунка „Зимни приключения“. В него могат да участват деца и ученици от три до десет години от училището и детската градина.

Ще бъдат определени най-добрите творби в три възрастови групи:

  •             Първа група – от три до шест години;
  •             Втора група – седем – осем години;
  •             Трета група – девет – десет години.

Авторите трябва да представят своите рисунки в училището и детската градина до 19 януари 2018-та година. Най-добрите творби ще бъдат отличени и наградени, а за всички участници са предвидени приятни изненади. С получените рисунки ще бъде подредени изложби в  ДГ „Пролетна дъга“ в Шумен и ОУ „Христо Ботев“ в село Ивански.

Конкурсът се организира по проект „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” на Община Шумен, изпълняван в рамките на Програза ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Медицински прегледи в шуменските квартали „Млада гвардия“ и „Витоша“

2017-12-14

Повече от 50 мъже и жени на възраст от 18 до 45 години от ромската общност и други уязвими групи от кварталите „Млада гвардия“ и „Витоша“  преминаха през профилактични прегледи при общопрактикуващ лекар в Диагностично-консултативния център №1 в Шумен от края на месец септември досега. Прегледите са част от дейностите в направление „Здравеопазване“ по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ и включват установяване на общото здравословно състояние, ехография на коремните органи при мъжете, кръвни изследвания и др.

Служители от Семейно-консултативния център заедно с образователните медиатори Айлин Мехмедова, Георги Шарбанов и медицински специалисти от ДКЦ съставиха график за посещение при д-р Светла Катранджиева веднъж седмично. „Заедно с прегледите за общото здравословно състояние на пациентите се правят и изследвания, които са много важни за откриване на диабет, анемии и други заболявания. Ако е необходимо,  пациентът се насочва към специалист“, обяснява д-р Катранджиева.

Шест жени и двама мъже от кварталите „Млада гвардия“ и „Витоша“ в Шумен преминаха през профилактичен преглед днес в ДКЦ 1. Сред тях има безработни, без доходи и здравни осигуровки. Някои от пациентите споделят, че за първи път от години посещават личен лекар и са доволни, че поканата да се включат в организираните прегледи има дава възможност да проверят общото си здравословно състояние и да потърсят помощ от специалисти. 

„Дори само при един човек да бъде открит някакъв проблем, има шанс да се вземат навреме необходимите мерки,“ споделя и медицинската сестра Илка Стоянова, която помага в организацията и съхраняването на документацията.

Провеждането на прегледите при общопрактикуващ лекар в Диагностично консултативния център 1 в Шумен се реализират с финансовата помощ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на Програма ЗОВ (Здрав и образование за всички).

Виж повече

Предколедна кулинарна изложба в Куклен

2017-12-18

Ромски деца от гр. Куклен се включиха с ентусиазъм в кулинарната работилничка „С дъх на Коледа“, организирана по Програма ЗОВ от  експертите на фондация „Инди-Рома 97“.

С много труд и усмивки 25 деца заедно със своите родители сътвориха захарни и шоколадови вълшебства. Накрая малките и по-големи кулинари вкусиха от медените и канелени сладки и на чаша топъл чай си поговориха по темите "Защо е нужно в наши дни  да си образован?“ и "Необходимо ли е децата да ходят на училище?". 

Сладките изкушения, изработени при заниманията в кулинарната работилничка, бяха изложени няколко дни по-късно в сградата на общината. Кулинарната изложба с ухаещите на ванилия и канела коледни курабии впечатли всички жители на Куклен, а щастливите малки сладкари приемаха поздравления за добре свършената работа.

През идната седмица в очакване на светлия християнски празник Рождество ромските деца и родители от Куклен ще се включат в изработването на украсата, с която заедно ще закичат коледната елхата в сградата на Фондация „Инди-Рома 97“.

Виж повече

Над 100 деца в бургаския квартал „Победа“ се върнаха в училище

2017-12-19

Сто деца бяха върнати обратно в бургаското ОУ „Христо Ботев“ в кв. Победа. Това е крайният ефект от въвеждането на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Образователните медиатори, назначени в рамките на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в Бургас, Средец и Малко Търново също се включват в този процес.

Плюсът е, че това са подготвени хора, които знаят как се работи „на терен“, споделя ръководителят на проекта Магдалена Япаджиева.„Работата на учителя е да въздейства на децата в училище. А на медиаторът – да влезе в квартала, да стигне до най-бедната къща, за да обясни колко е важен този процес“, коментира тя.

Община Бургас работи успешно от 2008 година с образователните медиатори от Фондация „Областен ромски съюз“, един от партньорите по проекта.

По проекта са назначени трима медиатори - Габриела Панайотова, Десислава Тенева и Нигяр Гънгърлак. Те работят и с ученици, и с родители. Работата не е лесна, защото трябва да се напасне и графикът на възрастните. Медиаторите работят в две основни направления – клубовете „Активен родител“ и „Отговорен родител“.

Много от родителите са оставили изборът дали детето да ходи на училище именно на своите деца, споделя Габриела Панайотова. „Опитваме се да им обясним, че тези задължения са техни, а не избори на децата. Даваме им различни казуси, вкарваме ги в роли, за да им е интересно“, пояснява Габриела и уточнява, че вече имат устойчиви групи, които посещават редовно групите.

Медиаторите разказват и какво представлява Механизма, защо е важно детето да се върне в училище, разясняват и до какво водят отсъствията и защо е важно да се информират учителите за отсъствие от учебния процес. Разказва и един от случаите, в които успяват да върнат дете обратно в класната стая:

„Момичето имаше кожен проблем и се притесняваше да идва в училище, защото другите деца му се подиграваха. Посетихме семейството, говорихме и с с момичето, и с родителите и тя се върна в клас и вече ходи редовно“, споделя Габриела.

Работата на образователните медиатори продължава, а една от целите на Интегрирания проект е и да се гарантира устойчивост. Затова и тяхната дейност ще бъде финансирана от Община Бургас след края на проекта.

Проектът на Община Бургас се изпълнява в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Образователните медиатори в Шумен разказват за работата си

2017-12-21

Представяме ви двамата ни образователни медиатори в проекта на Програма ЗОВ в Шумен Айлин Мехмедова и Георги Шарбанов. Научете от първо лице за шанса и предизвикателството да бъдеш образователен медиатор.

Защо решихте да бъдете част от този проект?

Айлин: Била съм в училище, познавам работата с учениците и родителите. Един ден случайно видях в интернет обявата за образователен медиатор. Не знаех какво точно представлява тази професия. Потърсих повече информация и реших да се явя на интервю. Одобриха ме. Имам опит като учителка,  харесвам да общувам с децата, но основно работата ми е със семействата и учителите. При срещите ми с родителите най-важното е да ги накарам да разберат колко е важно образованието за техните деца, че то им дава по-големи шансове за реализация в бъдеще. Посещаваме  домовете, убеждаваме ги да запишат своите деца на детска градина още в началните групи, защото усвояването на езика от рано е едно от условията за успешната интеграция на децата от различните етноси. Наше задължение е да опознаем тези деца и да ги насърчим, защото точно средата в детската градина формира положително отношение към училището.

Георги: Още като ученик започнах да се занимавам с хореография и да работя с деца. Исках да ги науча да танцуват. По-късно заедно със семейството ми се преместихме в Шумен и реших да кандидатствам в университета. Разбрах, че трябва да имам професия, която да ми даде възможност да се занимавам с това, което обичам да правя. А аз обичам да работя с деца. Никой от моето семейство не е имал висше образование. Казах си защо пък да не съм първият и в момента уча социална педагогика. Вече съм трети курс. За мен беше важно първо да натрупам знания, за да разбера как мога да предизвикам техния интерес, как да ги посъветвам, как да убедя родителите и тях, че трябва да ходят на детска градина, на училище, да продължат образованието си. Това ми харесва и го правя с удоволствие. Много ми помагат и преподавателите ми в университета.

Кои са причините според вас ромските деца да не посещават училище или да не се стремят към по-високо образование?

Георги: Аз съм част от тази общност. Познавам младите хора, зная, че те имат възможности и им трябва само малко подкрепа, някой да повярва в тях, да ги посъветва и насърчи. Моите родители ми казваха “Къде си тръгнал, ти няма да успееш, от тебе няма да стане нищо“. Но това ме амбицира още повече! Започнах работа. Казах им, че ще опитам да кандидатствам да следвам и ще се запиша, ако ме приемат. Ето това искам аз да променя. Родителите да не спират децата си, да не ги обезсърчават с такива приказки.

Опитвам се да ги убедя колко е важно да ги изпращат да се учат, да са сред другите, а не изолирани. Опитвам се чрез децата да мотивирам и родителите да учат. Те се срамуват, дърпат се, защото са големи, а пък трябва да са в клас с децата си. Обяснявам им, че има самостоятелна форма на обучение, че няма нищо притеснително. Като учат, ще придобият някаква квалификация и така по-лесно ще си намерят работа.

Айлин: Една от причините е, че родителите не приемат образованието като ценност е, че може с него, може и без него. Финансовият проблем е също много важен. Но ето проекти като нашия им помагат в това отношение. И мисля, че общината трябва да продължи да работи в тази посока. Виждам, че когато родителите усетят добро отношение и съпричастност към техните проблеми, към техните деца и семейства, има промяна в отношението им към детската градина и училището.

Мога да посоча много такива примери от работата си по проекта в рамките на Програма ЗОВ – организират се училища за родители, спортни празници, творчески работилници, в които родителите са активно ангажирани, а покрай тях и децата се увличат в организираните занимания. Всички с огромен интерес, например, правиха сурвакници, участваха в състезанията “Мама, татко и аз”. Тогава наистина вече можем да говорим за променено отношение към образованието, към детската градина и училището.

Какво ви радва във вашата работа?

Георги: Това, че в детска градина “Пролетна дъга”, например, към която в момента работя, роми, българи и турци са заедно. Едно ромско момченце е първо приятелче с българско дете. Радва ме, че много от хората излизат от затвореното пространство. Разбират, че зад бариерата има друг живот, търсят работа, имат самочувствие, дори се обличат различно, усмихват се.

Айлин: Ежедневният контакт със семействата. Когато децата и родителите разказват какво се е случило днес в училище или в детската градина, това означава, че не сме работили напразно. Най-много ме радват щастливото детско лице и когато видя загрижения поглед на родителите за бъдещето на техните деца.

 

Айлин Мехмедова (35) е завършила история и география в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и магистратура по социални дейности. Георги Шарбанов (29) е завършил Селскостопанската гимназия във Велики Преслав, а в момента е третокурсник социална педагогика в Шуменския университет. И двамата са назначени за образователни медиатори по проекта „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” към Програма ЗОВ. Работят с работят с ромската общност и с хора от други уязвими групи в кварталите “Млада гвардия”, “Витоша” и “Боян Българанов” в Шумен.

Виж повече

В Русе приключи информационната кампания за борба с трафика на хора

2017-12-22

В периода октомври - декември 2017 г. се състоя петата информационна кампания за превенция на трафика на хора - част в рамките на проекта на Община Русе по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Кампанията бе организирана от Сдружение БРТИМ, един от местните партньори по проекта.

В сътрудничество с Местната комисия за борба с трафика на хора - Русе "Отвори очи... Подай ръка" беше насочена към повишаване на информираността и създаване на нетърпимост към престъплението трафик на хора, познато като "съвременното робство".  Целева група на кампанията отново бяха ученици от 6, 7 и 8 клас в пет училища и представители на местните общности с фокус върху младежи от кв. "Дружба" 2 (Селеметя), Русе и населените места в общините Борово и Иваново.

Кампанията беше открита с публично събитие по повод Европейския ден за борба с трафика на хора - 18 октомври, проведено в двора на СУ "Васил Левски", Русе и продължи с поредица от разнообразни дейности. Част от кампанията бяха тематични дискусионни работилници с ученици в час на класа; изработване и разпространение на интересни информационни материали; прожекции на филми, последвани от дискусия; ежеседмично публикуване на кратки факти за трафика на хора в рубриката "Знаете ли, че..." в социалните медии; кутия за споделяне на мнението на децата по отношение на трафика на хора; подготвяне и експониране на арт-инсталации; ангажиране на учениците и младежите  в различни интересни дейности в училище и в общността, които повишиха тяхната чувствителност към темата на кампанията; конкурс за комикс и картичка "Отвори очи... Подай ръка".

Краят на кампанията беше отбелязан с награждаване на участниците в конкурса за комикс и картичка, както и с подреждане на арт-инсталации във фоаето на СУ "Васил Левски", Русе; читалище "Георги Бенковски", Русе; читалище "Искра", Борово и в центъра за обслужване на граждани на Община Иваново.

Виж повече