Студенти от Берн се запознаха с добри практики за интеграция на ромите в Монтана

2018-09-12

Студенти и преподаватели от специалност „Социални дейности“ на Университета в Берн -  Швейцария, посетиха днес новопостроените Детска градина № 8 „Пролет” и Здравнно-консултативен център в ромския квартал „Кошарник” в Монтана. Те се запознаха с целите и дейностите по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички).

Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности” в Община Монтана и координатор "Образование" по проекта, и д-р Валерия Тодорова – координатор „Здравеопазване”, представиха дейностите в двете направления и постигнатото до момента. Най-осезателният резултат е именно новата просторна и модерна детската градина, която впечатли младите гости от Швейцария. Ирина Файон - ръководител на Програма ЗОВ, даде позитивна оценка на интеграционните политики и активността на общината за приобщаването на ромите.

Въпросите на 24-мата студенти и на техните преподаватели бяха насочени към устойчивостта на проекта, финансирането на предучилищното образование, мерките за повишаване на обхвата на подлежащите на обучение деца и на редовната посещаемост, допълнителните здравни грижи. Те проявиха интерес и към работата на медиаторите по проекта. Бисер Андреев – образователен медиатор, бе откровен: „Трудно е да се работи в общността, защото образованието не е важно за  маргинализираните и крайно бедни групи в нея. Но ние не се отказваме. Ролята ни е да осъществяваме връзката между семействата, от една страна, и детската градина и училището, от друга, за да убедим родителите да осигуряват редовното присъствие на децата им. Настойчиви сме. Показваме им положителните примери. Има напредък. Мотивираме децата и чрез извънкласните дейности по Програма ЗОВ. Те с голяма радост посещават заниманията по танци тук в Кошарник.”

Директорката на ДГ „Пролет” Емилия Коцева посочи, че 75% от посещавалите детското заведение в ромския квартал са завършили средно образование. Тя е убедена, че именно обстоятелството, че са овладели тук български език и са изградили учебни навици, е допринесло за успешното им интегриране в училище и за добрия старт в живота им. Тя не пропусна да се похвали, че три от бившите възпитанички на детската градина са завършили ВУЗ и вече са се върнали тук като учителки.

Петър Цветанов – координатор на Националната мрежа на здравните медиатори, която е партньор по проекта, представи основните им дейности. Той акцентира на информационните кампании и профилактичните прегледи, насочени предимно към майчино и детско здраве. Соня Руменова разказа за казуси от своята практика. Като свое безспорно постижение тя посочи факта, че е успяла да убеди 8 жени колко важна е контрацепцията и те си си сложили спирали.

Придружавани от здравните медиатори, швейцарските студенти проведоха наблюдение в кв. „Кошарник”.

Виж повече

30 години “Пролетна дъга”: празнуваме заедно

2018-09-27

Обновена и модерно оборудвана, детската градина “Пролетна дъга“ в Шумен отпразнува 30-тия си рожден ден.

Весел празник с песни, музика и танци оживи парка пред новата многофункционална спортна зала „Арена Шумен“, която се намира непосредствено до детската градина. В тържеството и празничното веселие се включиха деца, учители, родители и много гости. Над 100 шарени балона украсиха перилата на стълбището към централния вход на залата. Малчуганите се забавляваха. Облечени в костюми, ушити специално за децата от градината, те представиха карнавално дефиле с любими животни, цветни хвърчила, пъстра въртележка и детски оркестър. Да се включат в празника с песни и танци бяха поканени и бивши възпитаници, които вече са ученици. Гости на тържеството бяха и деца от ДГ “Златна рибка”, които също поздравиха своите връстници. Накрая всички получиха по парче торта за празника, приготвена от един от родителите.

Детската градина е открита през септември 1988 година, затова през целия месец септември се проведоха различни прояви, с които бе отбелязана 30-тата годишнина на ДГ “Пролетна дъга”. В началото на всяка учебна година, на празника “Вяра, надежда и любов” – 17 септември, протойерей Иван Павлов от църквата “Свети Три Светители” отслужва водосвет за здраве и благословя деца, родители и учители. „30 години заедно“ е мотото на изложбата от детски рисунки, подредена от днес във фоайето на градината.

Педагогическият екип работи по проекта на Община Шумен “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Една от целите на проекта е да бъдат обхванати в максимална степен децата от кварталите “Млада гвардия”, “Еверест” и “Витоша”, които да бъдат успешно подготвени да продължат образованието си в училище.

В началото на септември градината  посрещна 180 деца, разпределени в осем групи, които имат занимания в централната сграда и в два филиала.

Виж повече

Танцьорите от Габровница с все повече изяви

2018-09-03

Танцовият състав, създаден по Програма ЗОВ към Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – с. Габровница, Монтанско взе участие в празничния концерт, посветен на 90-годишнината от основаването на Народно читалище „Пробуда 1928” - с. Крапчене. Те се представиха с две хора, разучени в допълнителните извънкласни занимания.

Групата с ръководител Таня Тодорова се оказва желан артистичен гости за събития, организирани в селата на Община Монтана. Преди седмица танцьорите бяха поканени и на честването на юбилея на читалището в съседното с. Вирове. Ромските деца от това село се обучават в основното училище на Габровница. „Тези участия са начин децата не само да се изявят, а и да разнообразят ваканционното си ежедневие. Аплодисментите на зрителите пък ги насърчават да бъдат редовни и усърдни в репетициите,” смята г-жа Тодорова.

В програмата на това събитие се изявиха и малчуганите от детската градина в Габровница, която е филиал на Целодневна детска градина № 8 „Пролет” в квартал „Кошарник”. „Изпълненията на нашите възпитаници бяха посрещнати много радушно от публиката, която винаги се трогва от малки артисти,” споделя директорката на детското заведение Емилия Коцева.

Виж повече

„Училище за родители“ в Етнографския комплекс „Авшарян“ в Шумен

2018-09-01

15 млади ромски майки и бащи заедно със своите деца посетиха Етнографския музей в Шумен. Те имаха възможност да се запознаят с подредената в комплекса сбирка, която представя градската атмосфера на заможния шуменски род Авшарян от края на XIX век. Къщата на рода Авшарян – производители и търговци, е паметник с местно значение. Музейните експонати провокираха вниманието на посетителите, които с огромен интерес се запознаха с част от културното наследство на града.

Изнесеното занятие, което се проведе с родителите от ДГ „Пролетна дъга“ в Шумен в етнографския комплекс „Авшарян“ е част от планираните за месец август дейности в „Училището за родители“ по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ по програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Комплексът разполага и с голямо дворно пространство, където през месец май отвори врати и първата обществена бонсай градина, подарък за шуменци. Родители, деца и учители разгледаха заедно над 80 вида малки дръвчета, за които се грижи Радко Колев, създател на експозицията и лектор в „Училището за родители“. По време на занятието Радко Колев разказа как се отглеждат и какви грижи се полагат за бонсаите. Сред миниатюрните дръвчета има широколистни и иглолистни видове – бряст, маслина, кестен, акация, череша, гинко билоба, дрян, люляк, бор, смърч, туя и др. Някои от овощните дръвчета имат и плодове – ябълки, мандарини, а талисманът в колекцията е 100-годишна лоза.

Във връзка със занятието бяха закупени три саксии с малки дръвчета, които ще станат част от интериора на детската градина. По думите на Радко Колев бонсаите са много красиви, но родителите, децата и учителите трябва да знаят, че изискват ежедневен ангажимент. Грижата за бонсаите никак не е лесна, но те обещаха да отгледат малките дръвчета и ако е необходимо, да търсят неговата помощ и съвети.

Виж повече

Деца и родители от Столипиново на посещение в Природонаучния музей

2018-09-14

Деца и родители от пловдивския квартал Столипиново посетиха за първи път обновения Природонаучен музей в града под тепетата. Няколко дни преди старта на учебната година те направиха една вълнуваща разходка в света на животните.  Чрез новосъздадения планетариум към музея се отправиха и на пътешествие към звездите и планетите в Слънчевата система.

В обиколката из залите на музея се включиха общо 10 родители и 20 деца на различни възрасти. Всички те с интерес слушаха увлекателния разказ на музейния гид и така успяха да научат много интересни подробности за музейната колекция.

В началото на посещението децата и техните родители присъстваха на зрелищната презентация в планетариума. Така те успяха да се докоснат до тайните на космоса, като направиха виртуална разходка из Слънчевата система и из далечните галактики.

След запомнящото се космическо приключение, децата и родителите от Столипиново разгледаха залата, посветена на бозайниците, където музейната екскурзоводка успя да ги заинтригува с разказите си за различните животински видове. В следващите зали те успяха да се запознаят с царството на птиците, на влечугите и на насекомите. Особено голям интерес сред децата от Столипиново и техните родители предизвикаха аквариумите с живи риби, а също и терариумът, където те видяха живи змии, гущери и други влечуги, включително и крокодил. Финалът в забавната разходни из залите на Природонаучния музей в Пловдив бе поставен от незабравимото посещение в залата с живи пеперуди, които летяха свободно сред посетителите. В тази зала са възпроизведени растителността и климата на тропическата джунгла, за да се създадат условия подходящи за живот на екзотичните, изящни пеперуди.

Всичко това създаде незабравими спомени у ромските деца и у техните родители. Благодарение на проекта, реализиран от Община Пловдив по Програма ЗОВ, те успяха за първи път да посетят обновения Природонаучен музей. Това посещение обаче е само началото на поредица от подобни образователни инициативи в Природонаучния музей, които екипът по ЗОВ в Пловдив планира да осъществи по проекта през новата учебна година.

Виж повече

Лятото: активно време за здравни и образователни дейности в Куклен

2018-09-20

През отминаващото лято експерти на фондация Инди-Рома от град Куклен продължиха своята работа по проекта „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ на Програма ЗОВ, като изпълниха интересни инициативи в областта на здравето и образованието на ромската общност в града.

Здравната медиаторка Марияна Рангелова има важна роля за добрата  организацията на здравните кампании в Куклен и привличането на местната ромската общност. Със своята ежедневна работа тя се опитва да допринесе за преодоляване на проблемите в комуникацията между институциите, здравните специалисти и ромската общност.

В края на месец юни Марияна проведе здравно-информационна беседа с ромските деца, записани в лятната занималня на фондация Инди-Рома, като темата бе свързана с ежедневните хигиенни навици. Защо е важно да се спазва добра хигиена, от какво може евентуално да се разболеят децата, ако не спазват добра хигиена, какво представлява болестта на мръсните ръце /хепатит В/, кога и защо се мият ръцете – това бяха само някои от въпросите, по които си поговориха децата и здравната медиаторка.

Освен с ромските деца Марияна Рангелова работи много активно и с техните майки. През месец август тя организира в Куклен здравно-информационна кампания на тема "Семейно планиране и репродуктивна здравна помощ". В хода на кампанията местните ромски жени получиха подробна информация относно значението на редовните профилактични АГ прегледи. По време на кампанията шест от жените изявиха желание за такъв преглед, като здравната медиаторка записа час за всяка една от тях и ги съпроводи до медицинските специалисти в Пловдив.

През летните месеци в град Куклен продължи и работата по образователната интеграция на ромските деца. В рамките на лятната занималня, организирана от местната ромска фондация Инди-Рома, образователният експерт Вили Маринова провеждаше с децата занимания по български език и математика, приложни изкуства, спортни игри, гимнастика. Ромските деца се забавляваха, като играеха с марионетки на куклен театър, изработваха помпони за мажоретки, създаваха различни хартиени фигури чрез оригами.

Виж повече

Движи се безопасно: лесно е

2018-09-21

В детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен днес бе организирано занимание по безопасност на движението. За първи път децата ще усвояват знания за адекватно поведение на улицата и правилата за уличното движение с помощта на специален макет за обучение по безопасност на движението. Той е с размер близо 10 квадратни метра и е поставен върху новата площадка в двора на детската градина. На него са обозначени в умален размер улици със съответната хоризонтална маркировка за преминаване на пешеходци и автомобили, кръстовища, кръгово движение и пътни знаци. Макетът е закупен със средства по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), изпълняван по Българо-швейцарската програма за сътрудничество“.

„По време на тази открита ситуация децата от летните училища изпълняват различни роли като участници в движението, учат се да разпознават пътните знаци „стоп“, „внимание пешеходци“ и др. В същото време такива занимания са заложени в програмите и за всички останали групи, така че този макет ще ни е от много голяма помощ в работата“, обясни Ивелина Пенчева, директор на детската градина.

Макетът за обучение по безопасност на движението е монтиран на площадка, която също е изградена със средства по проекта. Тя е многофункционална, с противоударно покритие и може да се използва за различни  занимания. Там се провеждат спортни състезания, организират се развлечения и игри за реакция  при бедствия, аварии и катастрофи.

Виж повече

Работна среща на образователни медиатори и педагози за подобряване на сътрудничеството

2018-09-28

В ход е изпълнението на втория етап на проекта на Община Русе, финансиран по Програма ЗОВ с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Продължават и дейностите на партньора – Сдружение БРТИМ в направление “Образование”, изпълнявани в четири училища в Община Русе и две в Община Ветово.

На 27 септември експертите на Сдружение БРТИМ организираха работна среща на професионалисти, образователни медиатори и заинтересовани страни. Темата бе “Насоки за съвместните дейности на образователните медиатори с учители, психолози, педагогически съветници и други специалисти в образованието и социалните дейности за подкрепа на личностното развитие на децата”. Домакин и съорганизатор на събитието беше ръководството на ОУ "Братя Миладинови" - Русе. Присъстваха директори на училища, педагогически специалисти, представители на НПО, медиатори.

Основна цел на изнесената презентация от експертите на Сдружение БРТИМ бе да  представи същността и функциите на професията образователен медиатор. Подробно бяха представени задачите, които медиаторът изпълнява в училище, и възможностите за взаимодействие с останалите специалисти. Професията „образователен медиатор“ се утвърди сравнително наскоро, но все повече се осъзнава ползата от нея за улесняване на комуникацията и изграждане на доверие между училището, учениците от уязвимите групи и техните семейства. Медиаторът е човекът, който най-добре може да осъществи контакт с етническите общности и да способства за процеса на интеграция.

Присъстващите медиатори представиха своя опит. В обсъждането се включиха и педагогическите специалисти, които споделиха заинтересованост и задоволство от досегашната съвместна работа с образователните медиатори.

Управителят на БРТИМ представи румънския опит в медиацията. Образователните политики, прилагани от румънската държава, заинтригуваха участниците в срещата. Интересът беше голям, възникнаха и допълнителни въпроси, които предстои да бъдат проучени.

Виж повече