Монтана отбеляза Международния ден на ромите

2019-04-08

С колоритен концерт завърши поредицата от събития, посветени на Международния ден на ромите - 8 април. Голямата зала на Драматичния театър „Драгомир Асенов” в Монтана едва побра публиката, проявила интерес към изявата, станала вече традиционна. В приветственото си слово кметът Златко Живков изтъкна резултатите, постигнати от работата по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Градоначалникът обаче подчерта, че грижите за подобряване живота на ромската общност не са само проектни инициативи, а неразделна и постоянна част от политиката на Община Монтана през последните две десетилетия.  

Песни, танци и театрални етюди представиха деца, подготвени в извънкласните дейности по проекта „Комплексен подход за ромско включване на Община Монтана”. Младите таланти са от Начално училище „Георги Бенковски” – кв. „Кошарник”, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – с. Габровница, І Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” и Народно читалище „Звезда 2007” – Монтана. Заслугата за организацията на концерта е на неговия председател Веселин Лаков.

Публиката изпрати с овации ентусиазираните танцьори, които се обучаваха под ръководството на Бисер Андреев в кв. „Кошарник” и Янко Янков в кв. „Огоста”. Звездите в програмата, които се откроиха с художественото ниво на своите изпълнения, бяха Силвана Тихомирова, Стефка Андреева и Асен Борисов.  Асен, който е възпитаник на елитната Природо-математическа гимназия в Монтана, изненада публиката с новото си амплоа. Талантливият китарист се появи с тромпет, което не е случайно. Напоследък той се изявява с култовия духов оркестър „VIVO Montana”.  

Преди началото на концерта във фоайето на Драматичния театър беше открита изложба с детски рисунки и снимки на ученици, посещавали кръжоците по изобразително изкуство и фотоклубовете по проекта в кварталите „Огоста” и „Кошарник”.

Програмата за отбелязването на 8 април включваше още спортни събития – турнири по шах, тенис на маса и спортен бридж, футболни мачове, и състезание между ромските жени за най-вкусна баница.

Виж повече

Празнична вечер по проекта по Програма ЗОВ в Шумен

2019-04-19

Община Шумен и партньорите по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” организираха на 19 април заключителна празнична вечер  по повод приключване на работата по проекта.

Повече от 400 души – гости, участници, деца и ученици, родители, учители и партньори се събраха в Драматично-кукления театър “Васил Друмев”, за да се запознаят с постигнатите резултати и да се насладят на прекрасните изпълнения на децата от ДГ “Пролетна дъга” и Обединеното училище “Христо Ботев” в село Ивански. За пореден път те се радваха на топлото и приятелско отношение на техните връстници от СУ “Сава Доброплодни”, които отново ги поздравиха този път с изпълнения на танцовия състав “Луди млади” с ръководител Борис Иванов. Подарък за партньорите и за публиката бе и концертът на Веселин Маринов.

Гости на празничната вечер бяха кметът Любомир Христов и ръководителят на Звеното за управление на Програма ЗОВ Ирина Файон, която поздрави участниците за успешното изпълнение на дейностите по проекта.

Проектът е насочен към социалното приобщаване на роми и други уязвими групи от кварталите “Млада гвардия”, “Еверест”, “Витоша” в Шумен и в село Ивански. За успешното реализиране на дейностите по него в продължение на две години и половина работиха учители, социални работници, доброволци и медиатори, университетски преподаватели, лекари, медицински сестри и експерти от общината под ръководството на управляващия орган от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. Целевата група са деца до десет години, защото социалното приобщаване започва от най-ранна възраст, а семействата имат ключова роля за пълноценното интегриране на малцинствата. Здравни медиатори, доброволци и сътрудници съставиха обща картина на социалния статус на населението. Картотекираха бременните жени, младите хора, които не са обхванати  от задължителните медицински прегледи, както и малките деца, които нямат задължителните имунизации. Осигурен беше по-лесен достъп до здравни услуги и профилактични прегледи. Благодарение на работата по проекта беше намален процентът на деца и ученици, които рано отпадат от градина или училище.

 Организираните допълнителни занимания в летните, наваксващите и уикенд училищата дават добри резултати, защото помагат за затвърждаване на знанията и попълване на пропуските. Създадени бяха училища за родители, които да мотивират и да подготвят младите хора да бъдат по-добри родители. Изградена е удобна и модерна образователна среда в детската градина в Шумен и в училището в Ивански, изцяло обновена е здравната служба в селото.

Проектът на Община Шумен “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” се реализира по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
 

Виж повече

Лазарица в Основна училище „Никола Обретенов“ в Русе

2019-04-21

В седмицата преди Цветница доброволците от клуб „Вихърчета“ към ОУ „Никола Обретенов“ отново показаха любовта си към народните традиции. След като в началото на годината представиха обичая Бабинден, този път те поканиха учители и съученици на Лазаровден.

Празникът беше предшестван от усилена подготовка. Доброволците изработиха постери, направиха сценарий, избраха песни и репетираха, за да се представят по най-добрия начин. Те поканиха за участие деца от IIIа и IVа клас, за да могат по този начин да предадат опита и ентусиазма си на по-малките си съученици.

Малките артисти пяха и танцуваха пред препълнена зала. Те разказаха за обичая лазаруване, след което представиха начина, по който той се е изпълнявал в миналото. Изпяха няколко лазарски песни, придружени с характерните за празника танци. Звънките гласове на лазарките се чуваха надалеч и вещаеха здраве и благополучие. Публиката възнагради изпълнителите с бурни овации.

С празника Лазаруване Доброволчески клуб „Вихърчета“ приключва дейността си по модул 4 от програмата си за работа  – „Земята – нашият дом”. Възстановката на обичая лазаруване е друг поглед към нашата връзка с природата.

Дейността „Сформиране на доброволчески клубове” се изпълнява от Сдружение БРТИМ и  е част от проект „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“, финансиран по Програма ЗОВ.

Виж повече

Пътуване в Румъния за обмяна на опит по Програма ЗОВ

2019-04-24

Представители на общини и партньорски организации, които изпълняват проекти за социалното включване на роми и други уязвими групи в рамките на Програма ЗОВ участваха в срещи и дискусии в Румъния на 17 и 18 април за обмяна на опит с Румънско-Швейцарската програма, Фонд за ромско включване. В 35-членната група имаше представители на министерствата - партньори по проекта – Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, както и екипа за управление на Програмата.

В първия ден на събитието в Букурещ се състоя семинар, организиран от Румъно-швейцарската програма. Повече от 20 участници от румънска страна – експерти и представители на неправителствени организации от Швейцария - чрез румънските си офиси в страната, изпълняващи проекти за интегриране на ромите - представиха своите методи и мерки на работа. Румънските колеги осъществяват предимно работа на терен чрез различни образователни, общностни и социално-здравни мерки, услуги и дейности, като дейностите не са институционализирани и не се работи с министерства и общини. С презентации и по време на дискусиите те запознаха българските участници с основните резултати от дейността си които се фокусират върху извънкласни занимания, програма Втори шанс, работа с родителите, социално-здравни мерки – кампании, превантивни мерки и здравна медиация, професионална подготовка на роми и социални жилища. Представителите на българската делегация акцентираха институционалния подход по Програма ЗОВ в България и устойчивостта, която е осигурена за проектните дейности на местно ниво. Всеки от шестте български проекта, финансирани по Програма ЗОВ беше представен в паралелните сесии – съответно в направление „Образование“ и направление „Здравеопазване“.  

Българските участници научиха повече за качествени и иновативни  методи за работа с деца в извънкласни занимания, за обхват и работа с родителите и с общността и активизирането на местни ромски лидери. Румънските участници се запознаха с българския опит за сътрудничество с министерства и механизма за правене на политики заедно с тях в работни групи, както и за финансирането на образователни дейности и програми през делегирани бюджети и национални програми. Някои интересни за българите констатации са: повечето румънски ромчета говорят добре румънски и няма езикови бариери за тяхното обучение; здравните медиатори са по закон само жени – нещо, което е най-малкото спорно поради факта, че младите мъже роми, остават необхванати в процесите на семейното планиране.

По време на втория ден на обмяната на опит част от българската група посети Гюргево за участие в организирани срещи в 10-то училище и в Община Гюргево. Обсъдени бяха бъдещи съвместни начинания за обмен между училища и за работа с уязвими групи. На срещата с общината българските партньори видяха едно активно отношение към ромската тема и особено към програми като втори шанс за образование на незавършили или прекъснали образованието си, както и за социални жилища и инфраструктурни програми около Гюргево.

Двудневното събитие даде възможност за по-добро опознаване, създаване на партньорства и за споделяне на възможности, опит и научени уроци. То беше отлично координирано и осъществено от Сдружение „Българо-румънски трансграничен институт по медиация“ – партньор на Община Русе по Програма ЗОВ.

Вижте тук презентациите на българските участници
Вижте тук презентациите на румънските участници

 

Виж повече

Два дни, които децата от Ивански дълго ще помнят

2019-04-03

74 ученици от първи до четвърти клас на Обединено училище “Христо Ботев” – с. Ивански се включиха в двудневна екскурзия, организирана по проекта на Община Шумен в рамките на Програма ЗОВ. Целта бе децата да се запознаят с културно-историческото наследство, да допринесе за обогатяване не техните знания в свободното време и да подпомогне социалното им включване.

Учениците посетиха природния парк Шуменско плато и Астрономическата обсерватория. С огромен интерес разгледаха изложбената зала с богата експозиция от стари уреди и прибори по астрономия и физика. Изслушаха увлекателната беседа на докторанта към ШУ Станислава Тодорова, която им разказа много любопитни факти за планетите в Слънчевата система. След това имаха възможност да погледнат слънцето през специален слънчев телескоп на покрива на обсерваторията.
 

По-късно, заедно със своите ръководители, децата посетиха и Мемориалния комплекс “Създатели на българската държава”, посветен на 1300 години от създаването на България.  От разказа на екскурзовода те обогатиха своите знания по история, припомниха си за хан Аспарух, за приемането на християнството, за управлението на цар Борис и за Златния век на цар Симеон.

Въпреки хладното време пътуването по платото продължи до Шуменската крепост, една от най-известните забележителности в региона.  Най-голям интерес у децата предизвика възстановената кула на крепостта, от която се разкрива красива гледка към града и природния парк.

Във втория ден от екскурзията учениците посетиха варненския делфинариум, където с голямо любопитство наблюдаваха специално подготвена програма. Много се радваха на играта на делфините и на шоуто с новороденото делфинче. Денят бе наситен с много емоции особено при срещата след това с животните във варненския зоопарк.

За повечето от децата тази екскурзия бе първа среща с морето. Там, на брега, те за първи път видяха кораби и чуха корабна сирена – преживявания и впечатления, които ще оставят незабравим спомен.

Виж повече

Празник на здравето в Детска градина “Пролетна дъга” в Шумен

2019-04-08

Всички деца от Детска градина “Пролетна дъга” в Шумен участваха в Празник на здравето, организиран символично в седмицата на 7 април: Международния ден на здравето и празник на здравния работник.

Тържеството бе част от заниманията в училището за родители  по проекта на Община Шумен “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В него участваха всички малчугани от детската градина. Децата пяха и се забавляваха и рецитираха. Те разказаха пред своите родители колко е важно да се спазват правилата на здравословното хранене, какво е значението на плодовете и зеленчуците, че трябва да спазват лична хигиена, да мият редовно ръцете и зъбките си. Празникът премина в игри, песни и състезания, с които те разказаха, какво са научили, кои са правилата, които трябва да се спазват, за да растат здрави и силни.

Над 30 родители се включиха в празника. “Важно е родителите да насърчават здравословния начин на живот на децата си и ако е необходимо,  да променят хранителните им навици,” сподели директорът на детската градина Ивелина Пенчева. Всички групи получиха за награда комплекти със спортни пособия, закупени със средства от българо-швейцарския проект и връчени от Людмила Андреева, координатор в направление “Здравеопазване”.

 

Виж повече

Шумен: Образованието и интеграцията на ромите и хората от уязвимите групи

2019-04-09

Образованието като ключ към интеграцията на ромите и хората от уязвимите групи обсъждаха по време на дискусия представители на младежката активна група в Шумен, общинската администрация, образователни и здравни медиатори, преподаватели и студенти в начална и предучилищна педагогика на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Събитието бе организирано в рамките на проекта на Община Шумен “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” в педагогическия факултет на университета, който е партньор на общината.

Христина Баева, ръководител на проекта и главен експерт „Училищно и извънучилищно образование“, представи обобщена картина на обхванатите, подлежащи на задължително обучение деца и ученици, в т.ч. и от ромски произход, на територията на община Шумен. Тя посочи, че целта на проекта е да се създадат условия за привличане на максимален брой деца и ученици в образователните институции – детски градини и училища. “Работим с учители и университетски преподаватели. Стремим се да създадем условия за по-качествено образование и да подобрим техните резултати в учебната работа,” обясни Баева и открои също и усилията на медиаторите. „За нас те са изключително ценни, защото работят много активно със семействата и помагат на младите хора в мотивацията им да продължат своето образование. Христина Баева представи пред участниците в срещата възможностите за редовно обучение в училище – дневна, вечерна или самостоятелна форма на обучение през различните етапи на средното образование.

Доц. Виолета Кюркчийска от Шуменския университет представи специалностите във висшето училище и възможностите за реализация на студентите. Специално внимание тя обърна на педагогическото направление. „Педагогическият факултет на Шуменския университет е най-големият в страната, с най-голямо разнообразие на специалности,“ обясни Кюркчийска. Тя насърчи младите хора да търсят помощ от преподавателите в университета, ако е необходимо, и да кандидатстват. „Младите роми с педагогическо образование биха могли много по-лесно да мотивират децата да посещават детска градина и да продължат образованието си в училище. Освен това самите те са добрият пример за подражание“.

В дискусията за образованието като условие за успешната интеграция и реализация се включиха медиаторите и доброволците от младежката активна група Георги Самиров, Айлин Мехмедова, Ирина Илиева, Ангел Ангелов, председателят на читалище “Евролил 2005”, Шумен Филип Петров и др. Повечето от тях са завършили средно образование и сега продължават да учат различни специалности в университета. “Нищо не се постига лесно и не се дава даром. За да успее, човек трябва да се бори”, казва Ирина Илиева. „Бях в чужбина. Заминах там с мисълта, че никога няма да се върна, но ето ме тук, решена да живея и да работя в България, в родното ми село Ивански. Може би е въпрос на лично усещане, но аз никога не съм допускала да бъда и да се чувствам дискриминирана. Така че на първо място, човек трябва има вътрешната увереност в себе си, в собствените си сили и възможности. С упоритост и последователност може да успее,” сподели по време на срещата  Ирина, която работи като здраве и образователен медиатор в с. Ивански.

Ангел Ангелов е студент в Шуменския университет и ръководи ученици от Шесто основно училище „Еньо Марковски“ в Шумен в часовете за извънкласни занимания. Той сподели, че в момента работи и с младежи от ромски произход, които завършват средното си образование в няколко професионални гимназии в града. Помага им при подготовката за кандидатстване във висше учебно заведение. Ангел е един от доброволците, които работят по проекта на Община Шумен и е един от най-активните участници в младежката активна група, партньор на общината.

 

Виж повече

Да поговорим за трафика на хора

2019-04-29

Преди активния туристически сезон, когато търсенето на работна ръка се увеличава значително,  в новооткрития Образователен център в кв. „Столипиново“ - Пловдив, изграден по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ, бе организирана здравно – образователна кампания по въпросите на трафика на хора, сексуалната и трудова експлоатация с ученици от 8-мите класове от СУ „Найден Геров“.

Темата беше представена от секретаря на местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив Таня Иванова. Тя обърна внимание на няколко прости, но животоспасяващи правила, които всеки млад човек, който напуска страната или приема примамливи условия за работа дори в България, трябва да знае: винаги да се проверява лицензирана ли е фирмата, която посредничи за работа в чужбина; да се поддържа връзка с близките като преди заминаването си уточнят дума или фраза, която ще  служи за сигнал за помощ; да не си предават личните документи на друго лице под никакъв предлог.

 Учениците получиха и брошури с информация за начините на попадане в трафик чрез Интернет сайтове и с безплатния телефон за помощ в целия Европейски съюз - 080020100.

 В дискусията с участието на здравните и образователните медиатори се включи и Мира Дончева – координатор в новооткрития Здравен център по проекта. Тя подчерта, че трафикът на хора, свързан с трудова и сексуална експлоатация, поражда и здравни проблеми, тъй като в повечето случаи води до непреодолими психически и/или физически травми.

Виж повече