ЗОВ е краткото име на Българо-швейцарската програма за социално включване на роми и други уязвими групи

2016-09-25

ЗОВ е краткото име на Програмата за социално включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Името е абревиатура на Здраве и образование за всички и бе предложено от Десислава Ушева в публичен конкурс, обявен от Програмата през юли.

Идеята, предложена от нея, най-точно представя Програмата, която залага на два ключови фактора за социалното приобщаване на роми и други уязвими в българското общество:  образованието и здравето. Десислава е завършила английска филология и европейска интеграция, има и втора магистратура по Европейски политики от Университета в Манчестър. С опит е в международни проекти на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Европейската комисия. В областта на уязвимите групи е работила най-вече по темата за намаляване на бедността в селските райони, лично се интересува от темата за превенция на изоставянето на деца от самотни майки.

Името, предложено от Десислава Ушева, бе предпочетено измежду 31 предложения.

Програмата, която се изпълнява до 2019 година, е насочена към ромски и други деца в ранна възраст (3-10), като целта е да се увеличат шансовете им за включването в системата на образованието, а по-късно и на пазара на труда. Специално внимание се обръща на младите ромски жени и семейства, за да се подобри достъпът им до медицинско обслужване и да се повиши осведомеността им за здравната профилактика и контрола на раждаемостта. Финансирани са различни дейности, свързани с образованието и здравеопазването, както и изграждане или ремонт на детски градини, начални училища и медицински центрове. Четири големи общински центрове - Бургас, Монтана, Русе, Сливен, към които предстои да се включат Пловдив и Шумен, изпълняват интегрирани проекти съвместно с местни партньори.

Общата стойност на Програма ЗОВ е  8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският  принос е 6 920 000 швейцарски франка. Основният партньор на Програмата е Министерството на труда и социалната политика, участват още министерствата на образованието и здравеопазването, като трите осигуряват общо 15 процента съфинансиране.

Вижте повече на фейсбук страницата на Програма ЗОВ.

 

 

Виж повече

200 бургаски деца учат в нова сграда в кв. „Победа“

2016-09-30

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, ръководителят на Швейцарски офис за сътрудничество Ролан Питон и кметът Димитър Николов откриха изградената с швейцарско финансиране сграда за предучилищно и начално училищно образование към ОУ „Христо Ботев“, кв. Победа.

Стойността на строително – монтажните работи е 928 973.28 лв.  Средствата са осигурени от Българо – швейцарската програма за сътрудничество, като 10 процента е съфинансирането от  Община Бургас в рамките на проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, част от Програма ЗОВ. Община Бургас успя да завърши проекта преди крайния срок и сградата вече функционира.

„Ние сме много доволни, защото видяхме, че има много добро сътрудничество между различните заинтересовани лица, между общината, местната общност, партньорите и министерството. За нас важното е не толкова новата сграда, колкото възможността повече хора да имат достъп до образование. Затова, днешната проява е една много важна стъпка в този проект, защото имаме повече деца, които ще получат предучилищно образование, което ще им помогне да останат в образователната система“, коментира Ролан Питон.

Благодарни сме на общината и на швейцарската помощ, защото нашите деца ще могат да се учат, сподели Христо Йорданов, който живее в кв. „Победа“.

Нашите деца ще се изучат и ще са равноправни граждани. От нас каквото зависи, от родителите, ние ще държим на това да посещават училище“, каза Христо.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова не скри задоволството си от откриването на сградата.

Преди три години, когато бях ръководител на Българо – швейцарската програма, стартирахме тази инициатива със заместник – кмета по култура и образование Йорданка Ананиева. Днес виждам един истински завършен проект. За мен е важен успехът, който община Бургас, заедно с партньорите по проекта, постигна. Днес можем да видим как 200 деца имат възможност редовно да посещават занималня, предучилищна група, да имат работа със специалисти – логопед, психолог, здравна помощ. Този подход е ключът е към успеха, за да имаме реално социално включване на най-маргинализираните части от нашето общество“, добави Зорница Русинова

 Кметът на Бургас Димитър Николов посочи за пример, че много общини в България затварят и продават училища, заради невъзможност да ги издържат. А в Бургас, само за тази година, се строят четири нови детски градини и две училища, каза Николов, който се обърна към децата и техните родители:

Бъдете активни, редовно посещавайте училище „Христо Ботев“, не отсъствайте. Скъпи родители, бъдете настоятелни и следете дали вашите деца редовно посещават училището, защото това е важно за възможността да се реализират в живота“, каза кметът на Бургас.

700 ученици се обучават в ОУ „Христо Ботев“, което е единственото училище в квартала. 75% от тях са с ромски произход, повечето от децата са билингви и за да могат да научат български език добре, е необходима целодневна форма на обучение. В района няма детска градина, а училището нямаше капацитет да обхване повечето деца от началното училище в целодневно обучение. ОУ "Христо Ботев" беше без физкултурен салон до този момент, както и без зала, в която да се провеждат големи родителски срещи, културни събития и празници. Много от децата (около 20%) не ходят редовно на училище, 8-10% отпадат от училище след началното образование. Нуждата от подобно обучение в "Победа" е посочена именно от родителите.

В новата пристройка, която бе открита, се обучават три групи деца в подготвителни групи в задължителна предучилищна възраст и две групи ученици, обхванати в целодневна организация на обучение. На първия етаж са помещенията за учениците и физкултурният салон. На втория са разположени подготвителните предучилищни групи, медицинският и методичният кабинети, кабинети за логопед и психолог, както и за работа с родители.

Вижте репортажа на БНТ

Виж повече

Започна изграждането на обединено детско заведение в квартал „Надежда“ в Сливен

2016-09-28

Община Сливен започна изграждането на сграда в ромския квартал «Надежда», в която ще се помещават обединено детско заведение, здравно-консултативен пункт и културно-образователен център. Строителството е в рамките на проекта «Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен» по Програма ЗОВ, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

„Гледаме много сериозно на този проект. Със сигурност тази сграда ще допринесе за постигане на равен шанс на децата. Разбира се, много е важно как ще се използва тя, но аз съм убеден, че всички ще положим усилия да има добри резултати след това", каза кметът на Сливен Стефан Радев на церемонията за първа копка на сгрдата. Споре него е много важно да се работи с децата в най-ранна възраст и този проект ще помогне за това.

Ръководителят на Швейцарския офис за сътрудничество към Посолството на Швейцария Ролан Питон заяви, че е важно да се даде старт на този проект в Сливен и изрази задоволство, че днес се прави първата копка на строителството на сградата. „За нас е важно обучението на децата, което ще получат. Тази сграда ще ни позволи да изпълним целта си децата да посещават заведението в предучилищна възраст", каза Ролан Питон. Според него е важно да работи с общините, които са гарант, че дейностите са ефикасни и постигат резултати.

Сградата с обща площ 2 326 кв.м. е в непосредствена близост до Центъра за административно обслужване на граждани в «Надежда». Стойността на строителството на сградата е 1 249 564,08 лв., изпълнител е консорциумът «Строй Груп», избран с открита процедура по Закона за обществените поръчки.

Обединеното детско заведение ще обхване 32 деца в две групи ясли и 120 деца в четири групи в детска градина, като ще разполага със стаи за занимания, салон за музика и физкултура. Здравно-консултативният пункт ще има три лекарски кабинета -акушерогинекологичен, педиатричен и общопрактикуващ лекар, които ще осигуряват медицинска грижа на нуждаещите се от квартала. За културно-образователния център са предвидени две помещения - информационен център за работа с ромската общност в «Надежда» и универсална зала за групови занимания.  

Детската градина, медицински пункт и културно-образователен център отговарят на належащи нужди на квартал «Надежда» , в който според официална информация живеят над 10 000 роми (една девета от жителите на Сливен), но вероятно те са повече. Проблемите на общността са сериозни: липса на жилища и инфраструктура, висока трайна безработица, ограничени възможности за заетост, липса на достатъчен достъп до качествени здравни, образователни и социални услуги, ранно отпадане на децата от училище.

Целият проект на Община Сливен е на обща стойност 2 791 985 лв., като  150 000 лв. е съфинансирането от общината. Партньори на Община Сливен в изпълнението му са Ромска академия за култура и образование (РАКО), Сдружение «Лекари на света» клон Сливен и Фондация «Здравето на ромите». Проектът е по Програмата за подкрепа на социално включване на роми и други уязвими групи (Програма ЗОВ), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 

Виж повече

Обучение за екипите от Спешната помощ в Русе

2016-09-07

През април по Програма ЗОВ бяха организирани серия обучения "Работа в ромска общност и със социално-уязвимите групи" за екипи, работещи в Центровете за спешна медицинска помощ в Русе, Ветово и Две могили.  Центровете покриват територията на населените места на общините Русе, Ветово, Иваново и Борово.

Обучението беше направено на място в центровете. Така участниците  - лекари, фелдшери,  медицински сестри и шофьори, не се откъснаха от работа и можеха да реагират при спешни случаи.

Обучението бе проведено от двама обучители на Сдружение „Българо – румънски трансграничен институт по медиация” (БРТМ). То цели изграждането на капацитета за толерантност към различните етноси, конкретно ромите и другите уязвими; превенция на дискриминация и недопускане на конфликтни ситуации; координация между институциите, неправителствения сектор и гражданското общество за повишаване на здравната култура на ромското население.

Обучението ще бъде надградено в още два модула през есента на 2016 г. и през 2017 г.

Виж повече