Здравна кампания в Столипиново през месец юли

2017-08-01

Здравна кампания по въпросите на детското здраве се проведе през последните десет дни на месец юли в пловдивския квартал Столипиново. Кампанията включваше срещи и разговори с роми от най-бедната част на квартала (около ул. "Шумен"), както и беседи с родители на ромски деца от Детска градина „Лилия“.

При срещите си с местните хора из улиците на квартала здравната медиаторка Гюлезар Садък засегна темата "Детско здраве, ваксини и педиатрични услуги". Местните хората задаваха въпроси както във връзка с отглеждането на децата, както и по различни социални теми. Държавата покрива здравните осигуровки на лица с право на отоплителни помощи и една особено дискутирана при срещите на Гюлезар с хората в района бе темата за стартиралата кампания за подаване на заявления за такива помощи. Поради това че не могат да пишат и са неграмотни, някои роми се нуждаят от помощ при попълването на подобни заявления.

В рамките на здравната кампания се проведоха и родителски срещи в ДГ „Лилия“, където 100% от децата са от ромски произход. Ромските родителите бяха запознати с принципите на здравословното хранене при децата на възраст от 3-7 години.

В хода на цялата кампания бяха раздадени брошури за здравословното хранене на децата. Те бяха осигурени от Районната здравна инспекция - Пловдив, които активно подкрепят здравните дейности по проекта.

Засега здравната медиаторка Гюлезар Садък провежда своята работа единствено на терен, сред населението на квартал Столипиново, тъй като сградата на здравния център, предвидена по проекта, все още не е построена. В момента са в ход процедурите за избор на изпълнител на строителните дейности. Очаква центърът да бъде открит в края на тази година.

Виж повече

Летни игри и занимания в „Пролетна дъга”

2017-08-11

30 деца на възраст между четири и шест години от Детска градина „Пролетна дъга” - Шумен  продължават своите занятия и забавления и през месец август, организирани за тях от Община Шумен по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

По време на „лятното училище” малчуганите работиха с интерес с дидактическите книжки и с интерактивната дъска, върху която оживяха приказни герои. По този начин те обогатяват своите знания и умения за общуване на български език. Паралелно с това децата се забавляваха с творчески занимания и игри от „бабино” време. Малките „ученици” се възползваха и от възможността да поиграят на двора и се разходят из детската градина.

Задачата ни е децата правилно да говорят и усвояват  богатството на българския език. Усилията ни са насочени в индивидуалният подход към всяко дете, което има по-сериозни  затруднения в общуването и социализацията, нещо което е нужно и в училище. Лятната занималня ще завърши с игри и песни на детската площадка,” сподели педагогожката Веселина Савова.

 Чрез разнообразни извънкласни дейности се търсят възможности за обогатяване на общата култура, развитието и социализацията на децата. Това е един от важните аспекти на проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”, изпълняван по Програма ЗОВ с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Незабравими дни за русенски деца от лагер в Балкана

2017-08-21

60 деца от три русенски училища за втора поредна година бяха на едноседмичен летен лагер в местността „Узана“ край Габрово. Децата са от основните училища „Никола Обретенов“, „Алеко Константинов“ и „Братя Миладинови“, които са партньори в проекта на Община Русе в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Летният лагер се състоя от 13 до 20 август, като децата с голямо желание участваха в организираните събития. Всеки ден за децата бяха организирани различни образователни, спортни и туристически занимания, като бе използван ресурса на природната местност „Узана“ и професионализма на наетия педагогически персонал.

Целта на летния лагер е да подпомогне семействата от целевата група като осигури на децата подходящи условия за развлечения и отдих и улесни комуникацията между всички етнически групи.

Екипът за управление на проекта от Община Русе посети летния лагер в Узана, срещна се и разговаря с децата и техните учители и медицинско лице, както и наблюдава детските занимания за деня.

Добрата материална база, мотивацията на екипа да работи с деца и повишеното настроение на всички участници категорично доказва, че поставените цели на тази дейност на проекта се изпълняват, отбелязват от екипа на проекта.

Проектът „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“ е  финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Вижте повече за работата ни в Русе тук

Виж повече

Здравна кампания в „Столипиново“ за семейното планиране и методите за контрацепция

2017-08-24

Днес се състоя поредната здравна кампания в пловдивския квартал "Столипиново", посветена на семейното планиране и методите за контрацепция.

Присъстващите представители на общността на ромите и уязвимите групи бяха запознати с материали по темата, предоставени от Асоциацията по семейно планиране. Разяснено бе, че в рамките на проекта по Програма ЗОВ (Здраве и  образование за всички) неосигурените жени ще имат възможност да се възползват от безплатни прегледи, извършвани от акушер-гинеколог, нает по проекта. Предоставена бе и информация за реда за достъп до медицинска помощ съгласно два нормативни документа – Наредба №26 на Министерство на здравеопазването и ПМС 17. Първият документ регламентира предоставянето на акушерска помощ на здравно неосигурени жени, както и извършването на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни. Съгласно вторият документ, ПМС 17, ежегодно се осигуряват 5 милиона лева за болнично лечение на здравно неосигурени лица без доход или лично имущество и които са в неотложна нужда от болнична помощ. 

В дискусията по тази тема се включи и здраво неосигурена ромска жена, която изказа своята голяма благодарност към здравната медиаторка Гюлезар Садък. Ромската жена е била придружена от нея в болницата, където е постъпила на лечение въз основа именно на ПМС 17.

Засега здравната медиаторка Гюлезар Садък работи единствено на терен сред населението на квартал „Столипиново“, тъй като сградата на здравния център, предвидена по проекта, все още не е построена. Очаква се центърът да бъде изграден до края на тази година, като в него ще има кабинети както за здравните медиатори, така и за  медицинските специалисти, наети по проекта.

Вижте тук информация за кампанията в “Столипиново“ през юли

Виж повече