Пъстър празник в Ивански за ромската Нова година

2018-01-08

В Основно училище “Христо Ботев” в шуменското село Ивански организираха празник в навечерието на ромската Новата година. В залите на новия учебен център ученици, родители, учители и гости пресъздадоха традицията на Василица и Банго Васил. Те бяха приготвили обредни ястия и заедно подредиха богатата новогодишна трапеза.

„Всички се включиха с огромно желание в тържеството, което организирахме днес, защото семействата тук в селото пазят своите традиции“, разказа преподавателката по български език и литература Светла Мутафчийска.

В програмата участваха ученици от трети до седми клас. Момичетата и момчетата от училището припомниха легендите за спасителя на ромите Свети Василий. Те разказаха, че празничната вечеря се подрежда на ниска кръгла маса, която наричат синия, а нея по традиция слагат гъска, пуйка или петел в новогодишната нощ. Най-възрастната жена прави баница или пита, “кулак”, в която се поставя пара. Приготвят се и сарми с дрянови пъпки за късмети.

“През цялото време жената шета в пълно мълчание, защото се вярва, че така злото няма да влезе в къщата. Вратите се заключват и до полунощ никой не бива да влиза, за да не избяга късметът. Трапезата се прекадява, всички си вземат прошка и целуват ръка. Първата хапка от кулака не се изяжда, а се увива и се слага под възглавницата. Вярва се, че сънят върху тази хапка показва какъв ще бъде късмета ни през годината,” обяснява образователният медиатор Ирина Илиева, която също участва във възстановката на празничната традиция.

„На Василица, която много прилича на българската Бъдни вечер, цялото семейство се събира в дома“, продължава Анка Михайлова, майка на три деца. Тя разказа, че три поколения живеят в една къща в селото. „На сутринта започва сурвакането с пожелание за здраве, плодородие и късмет. Всичко това се прави много тържествено, защото според поверието тогава във всяка къща влиза Банго Васил и благославя дома. Празнуваме заедно и спазваме традицията. Искаме и нашите деца да я продължат.“

Тържеството в училището в село Ивански бе част от празничните инициативи, включени в културния календар по проекта на Община Шумен – „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”. Той се реализира със съдействието на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички“, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Сурваки в детска градина “Пролетна дъга” в Шумен

2018-01-09

Празникът Сурваки събра близо 60 деца, родители, учители и гости от шуменския квартал “Еверест” във филиала към детска градина “Пролетна дъга”. Комплексът е изцяло обновен с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

С богата програма, празнично настроение, игри и песни бяха пресъздадени традициите, свързани с празнуването на ромската Нова година, сурвакането и наричанията за здраве, благополучие и късмет. Малчуганите сурвакаха присъстващите на тържеството със собственоръчно изработени и богато украсени дрянови сурвакници.

“Следването на традициите е важно за запазването на рода. То е и мост за взаимното опознаване между етносите в България. В част от семействата обичаят на сурвакането е забравен и повечето от младите родители с интерес научават как са празнували техните предци в миналото. А това пък помага на нас в работата ни по Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество,” разказва старши учителят в детската градина Елена Найденова.

В ролята на домакин, който посреща Банго Васил и моли за неговата благословия, влезе образователният медиатор по проекта Георги Шарбанов. Той припомни, че в честването на този ден има много общи неща между традициите на българите и ромите. В първия ден на новата година младите искат прошка, а децата сурвакат за здраве, което показва колко трайно са се вплели обичаите ни през годините.

Всички малчугани получиха торбички с лакомства, а празникът продължи със сурвакане в съседските къщи. Сурвакарчетата бяха посрещнати много гостоприемно от стопаните, защото се вярва, че от благословията зависят късметът и щастието им през новата година.

Виж повече

Колко е хубаво, когато знаем повече

2018-01-31

Първокласници от пловдивския квартал Столипиново участваха в занимателна викторина-състезание, в която показаха знания и умения.

Деца от началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ показаха пред своите родители и учители колко много са научили за буквите и цифрите. Учениците от отборите на двете училища рецитираха стихотворения, пееха песни и участваха в занимателни игри. След оспорвана надпревара и равен резултат, всички участници получиха награди – раници, училищни несесери и тениски.

Състезанието-викторина бе организирано  по проекта „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, който Община Пловдив изпълнява по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ работи активно за образователната интеграция на ромски деца от квартал Столипиново. Много от тях имат трудности с овладяването на български език поради факта, че живеят в един от най-сегрегираните етически квартали в България, където български език се говори рядко извън училищната среда. Именно слабото владеене на български език е и една от основните причини за ранното отпадане на тези деца от образователната система. Ето защо по проекта на Българо-швейцарската програма се провежда допълнително обучение по български за ученици, които имат затруднения с овладяването на езика.

Чрез участието си в предвидените по проекта ежемесечни викторини-състезания, децата от кв. Столипиново имат възможност да усвоят новите знания по един занимателен начин. Така те са стимулирани към нестандартно мислене и активно участие в обсъжданията по време на състезанието, което пряко развива и техните езикови умения по български език. 

Виж повече