Община Шумен започва проект по Програма ЗОВ

2016-12-02

Община Шумен започва изпълнението на проект „Взаимодействието с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

На пресконференцията за представянето на проекта участваха Герасим Герасимов, програмен директор към Швейцарското посолство, Снежана Смиловска  от Националното координационно звено към Министерки съвет, Ирина Файон – ръководител на Звеното за управление на Програма ЗОВ. Приветствие към участниците в срещата поднесе заместник-кметът Светлана Маркова.

„Целта е чрез мерки и дейности в сферата на образованието, здравеопазването и културата да се подобри начина на живот и да се създадат условия за интеграция и социално включване на роми и други уязвими групи в трите квартала на град Шумен  „Млада гвардия”, „Еверест” и „Витоша”, както и в съседното село Ивански“, обясни ръководителката на проекта Христина Баева.

В ремонтираната по проекта детска градина „Пролетна дъга“ ще се сформира нова група за деца от три до шест години.

Образователен център ще заработи в Основно училище  „Хр. Ботев”, с. Ивански, където ще бъдат организирани разнообразни извънкласни здравно-образователни занимания, родителски срещи, културни събития и празници. Целта е да бъде намален броят на отпадащите от училище деца от уязвимите групи.

В новоизградените медицински кабинети в Здравната служба и Основно училище „Хр. Ботев”, с. Ивански  ще заработят специалисти по общата медицина, педиатрия, акушерството и гинекология. Така повече жени, бременни и млади майки ще могат да посещават лекар за прегледи и ваксинации на децата си.

Образователната и здравната   интеграция на ромите в кв. „Млада гвардия”, „Еверест” и „Витоша”, както и в  село Ивански чрез различни инициативи ще бъде подпомогната и от работата на трима здравни медиатори и трима помощник-учители.

Официалните гости посетиха детската градина "Пролетна дъга", където скоро започва конкретна работа по проекта. „Щастлив съм, че синът ми е доволен и прекрачва прага на детската градина с удоволствие, защото знае, че учителките не делят децата на роми, българи или турци“, сподели г-н Сaбин Асенов, родител на дете от местната ромска общност. „С удоволствие ще се включа в проекта като помощник на детската градина и посланик на културната идентичност“.

Предвидените средства за строително-ремонтни дейности в детската градина са в размер на 117 631 лв., като 10% от тях са съфинансиране от Община Шумен. Средствата за меки мерки в детската градина са в размер на 119 335 лв.

Градината е открита през 1988 год. в близост до квартали с компактно ромско население. Освен това има две групи във филиала на ул.”Северна” № 16. Посещавана е от близо 150 деца от различни общности на възраст от три до шест години.

Базата на "Пролетна дъга позволява създаването на нова група, като по този начин ще има възможност за приобщаване на деца, непосещавали до момента градината. Привличането на родители и деца ще осъществява и чрез предвидените по проекта нова открита спортна площадка, „летни и уикенд училища” и разнообразни извънкласни форми.

Обща стойност  на проекта е 723 656  лева, като 533 682 лв. е швейцарското съфинансиране по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Община Шумен осигурява съфинансиране от 25 500 лева, което представлява 10% от общата сума, предвидена за инфраструктурни дейности.

Партньори на Община Шумен по проекта са Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”, Детска градина „Пролетна дъга”, Основно училище  „Хр. Ботев” – с. Ивански „ДКЦ І – Шумен” ЕООД, Семейно-консултативният център и  ромската общност.

Проектът ще приключи в края на април 2019 г.

Виж повече

Хепънинг за ползите от образованието в "Надежда"

2016-12-14

Информационен хепънинг за ползите от образованието се състоя днес в квартал „Надежда“ в Сливен.

Шествие започна от Центъра за административно обслужване и премина през няколко улици в квартала. Включиха се оркестър „Карандила”, артисти в костюми на анимационни герои и доброволци. На ключови места се състояха беседи с жителите квартала за нуждата от образование на децата, което би помогнало за социалното им включване в бъдеще.  Разпространени бяха информационни материали.

„Това е част от нашия път в квартала, който трябва да извървим малко по малко, за да стигнем до интеграцията“, каза Стела Костова от сдружение “Ромска академия за култура и образование”, организатор на събитието с подкрепата на Община Сливен.

„Надявам се, че образователно-информационният хепънинг ще постигне целта си жителите на квартал „Надежда“ да бъдат по-информирани за ползите от образованието и да мотивира родителите за включване на децата им още от ранна детска възраст в образователната система“. Това заяви при откриването на втория образователно-информационен хепънинг в ромския квартал заместник-кметът на община Сливен Стоян Марков, който е и ръководител на проекта в Община Сливен в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), швейцарска подкрепа за социалното включване на роми и други уязвими групи.

Присъстващите бяха приветствани и от заместник-кмета Пепа Чиликова, която заяви, че мястото на нашите деца е в детските градини и училищата. „Радвам се, че този проект ще даде възможност да бъде изградена детска градина и културен център и да се оказва здравна подкрепа тук на място при Вас“, посочи тя.

На събитието присъстваха още кметският наместник на квартал „Надежда“ Диана Делчева и представители на сдружение “Ромска академия за култура и образование”, Фондация “Здравето на ромите” и Сдружение “Лекари на света” - клон Сливен.

Това е вторият хепънинг в „Надежда“ в рамките на проекта. Първото му издание, което се състоя на 1 април 2016, привлече близо хиляди жители на квартала.

Виж повече