Летни училища в ДГ „Пролетна дъга“: учене и забавления

2018-07-26

Увлекателни игрови занятия се организират в „летните училища“ за децата от детската градина „Пролетна дъга“ в Шумен.

В обновената образователна среда по време на заниманията чрез различни ситуации с Монтесори материали и роботизирани „пчелички“ те развиват своите знанията и умения по български език, математика, околен свят и физическа култура. Под ръководството на Ивелина Алексиева, учител в детската градина и ръководител на групата „летни училища“, децата овладяват практически навици и усъвършенстват възприятията си за размер, обем, цвят, голям-малък, дебел-тънък и т.н. „Възможностите за работа с Монтесори материалите са много големи и разнопосочни. С тях децата лесно се научават да броят, да разбират смисъла на математическите понятия, да овладяват и разширяват речевия си запас“, обяснява Ивелина Алексиева.

Директорката на детската градина Димитрина Минева наблюдава упражненията на децата и помага на младите учители. „С помощта на роботизираните „пчелички“  децата откриват първата буква от името на определен предмет, развиват въображението си при програмиране на пътя на „пчеличката“, развиват умения за пространствено ориентиране и за описание  на предмета, до който тя е стигнала.“ Това са само част от възможните ситуации за игра, които увличат децата неусетно в образователния процес, споделя г-жа Минева.

Заниманията с децата в „летните училища“  с комплектите Монтесори се провеждат по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече