Първокласниците от с. Габровница влязоха в обновени класни стаи

2017-09-15

19 деца прекрачиха днес за първи път прага на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Габровница. За да се открояват в този важен ден, учителката им Лиляна Иванова им върза сатенени ленти с надпис „първокласник”. Въпреки вълнението, малчуганите  рецитираха и пяха вдъхновено.

Празничната програмата, подготвена от групата по художествено слово по Програма ЗОВ, постави акцент на патриотични мотиви и започна с танц, посветен на цветовете на националния трибагреник. Прозвучаха приветствия от името на кмета на Община Монтана Златко Живков, кмета на Габровница Борис Цветков, от родителите, от големите ученици.

В посланието си директорката Бисерка Фильова подчерта: „Днес, скъпи ученици, ще прекрачите прага на едно напълно обновено, модерно училище, с което трябва да се гордеете и да го пазите като свой роден дом.” След основния ремонт на сградата, направен миналата година, през  това лято класните стаи са освежени и обзаведени с нови мебели. Не само уютната среда, но и енергичните усилия на педагозите задържат децата в час.

В училището, създадено през 1866 г., се обучават 163 деца не само от най-голямото село в Община Монтана, но и от съседните Вирове и Безденица. Те редовно присъстват в часовете, уверява г-жа Фильова. Част от възпитаниците й са посещавали лятната читалня, както и танцовия състав през ваканцията. "За нас началото на учебната година е символично, защото през цялото лято с групата за народни танци репетирахме усилено и участвахме във фестивали. В края на юли танцувахме на IX Традиционен фолклорен събор „Свидня” в с. Георги Дамяново, а на 13 август взехме участие във Втория международен фолклорен фестивал "Ехо от Стовци" в с. Смоляновци. За изпълненията на арканул, чанакчийско хоро и циганско хоро, жури ни удостоени със сребърен медал.

В танцовия състав по Програма ЗОВ активно се занимават 11 деца от VІ, VІІ и VІІІ клас. Много добри ученици са и са мотивирани самодейци. Редовно посещават часовете ни по проекта и репетициите. В повечето случаи кандидатствам за участие в различни фестивали по тяхно настояване и инициатива” – разказва Таня Тодорова, която е ръководител на танцовата група.

Продължават извънкласните занимания по приложно изкуство и допълнителните часове за овладяване на български език по Програма ЗОВ с децата от училището в с. Габровница. 

Виж повече

Дни на ромската култура в Сливен

2017-09-29

От 2 до 4 октомври Сливен е домакин на Дни на ромската култура -  2017, организирани в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Община Сливен, като бенефициент по „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен”, е съорганизатор на това събитие,"  съобщи на пресконференция в Областния информационен център днес заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. „Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения на Европейския съюз. Основен партньор по проекта е сдружение „Ромска академия за култура и образование (РАКО)”. Предстоят ни няколко дни изпълнени с интересни прояви, концерти, изложби”, каза още Чиликова.

Третото издание на Дните на ромската култура предлага разнообразна програма от събития, която цели да представи културата на ромската общност.

Дните ще бъдат официално открити на 2 октомври с концерт с участието на Ансамбъл „Романи чълхъя“ (Ромски звезди), Теодосий Спасов, ромските певци Бони и Щилиян, оркестър „Карандила“ и др. Концертът е посветен на ромския композитор, диригент, музикант и педагог Йордан Русчев (Данко), един от учредителите на Централния цигански театър  „Рома“-  София и ръководител на сливенския ансамбъл „Никола Кочев“, който ръководи 50 години до 2001.

На 3 октомври  са предвидени изложба „Ромско изкуство и занаяти“ с участието на художници и занаятчии от страната, обявяване на победителите в конкурса името на ромския поет Усин Керим и моноспектакълът „Цигански колела“ на младата актриса Наталия Цекова и акордеониста Мартин Любенов.

 Конференцията „Ромите през ХХІ век – култура и идентичност“ ще събере на 4 октомври учени и изследователи на ромската общност. Доклади ще изнесат проф. Маргарита Карамихова от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, проф. Майя Грекова от СУ „Св. Климент Охридски“, д-р Румян Сечков, доц. д-р Петя Банкова, д-р Йосиф Нунев и др.

Дни на ромската култура -  2017 са част от дейностите на проекта на Община Сливен за социално включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В Сливен работата на Програма ЗОВ е конкретно насочена към квартал „Надежда“. Една от амбициите на екипа на проекта в Сливен е да бъде създадена необходимата база и възможности за достъп до интегрирани услуги за жителите на квартала, без да се налага те да напускат средата си. Това е от изключителна важност особено за малките деца, които се стресират, ако не са в обичайната си среда. Проектът в Сливен е на обща стойност 2 791 985 лева и се изпълнява от Община Сливен в партньорство с Ромска академия за култура и образование и фондациите „Здравето на ромите" и „Лекари на света".

Вижте повече за работата на ЗОВ в Сливен тук

Виж повече

Педагози от Монтана се обучаваха на иновативни образователни стратегии

2017-09-04

Педагози от монтанските училища, включени в Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), участваха в семинар на тема „Иновативни стратегии и подходи за усъвършенстване на образователния процес”.

Обучението бе изключително интензивно, споделиха участниците. Преподавателите поднесоха качествено нова информация, насочиха към полезни интернет ресурси, представиха различни подходи към учебно-възпитателния процес, демонстрираха разнообразни техники и технологии и въвлякоха групата в обучението, което го направи още по-пълноценно. Участниците са категорични, че ще приложат в практиката си част от наученото, за да повишат ефективността на своята работата в класната стая.

Теоретичното въведение в темата бе поверено на доц. д-р Калина Йочева от Шуменски университет "Епископ Константин Преславски". Тя се спря на същността на образователните иновации, разгледа видовете иновации, организацията на образователната среда и интересни образователни стратегии. Доц. Йочева представи и темите за диференциация в учебното съдържание и в методите на обучение. Тя се спря и на начините за конструиране на индивидуализирани задачи.

Педагогически стратегии за интерактивно учене бяха разяснени и демонстрирани от доц. д-р Румяна Неминска от Тракийския университет в Стара Загора. Тя описа и иновативни стратегии за реализиране на интерактивни форми и методи и подчерта значението на обучението чрез сътрудничество в интерактивна среда като катализатор на ефективността на образователния процес.

Педагозите дадоха висока оценка на учебните материали, организацията и нивото на семинара, осъществен от РААБЕ и Програма ЗОВ, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Домакин на тридневното обучение бе ПМПГ „Св. Климент Охридски” – Монтана.

Виж повече

Обучение на учители за работа в мултикултурна среда

2017-09-12

Фондация „Пловдив 2019“, партньор по проекта на Програма ЗОВ в Пловдив, организира на 11 и 12 септември 2017 г. обучение под формата на двудневен семинар за учители, работещи с ромски деца.

В обучението участваха учители от ДГ "Лилия", НУ "К. Нектариев" и СУ "Н.Геров", както и образователният медиатор, назначен по проекта в кв. „Столипиново“. Водещи на семинара бяха специалисти от Фондацията, както и представители на Сдружение „Равновесие“ и „ Детска архитектурна работилница“.

Теоретичната част на семинара се състоеше от презентация на добри практики от работата на Фондация „Пловдив 2019“ с млади хора от ромските квартали на Пловдив, както и на успешни световни модели за работа в мултикултурна среда. Така например в резултат на една интересна инициатива на „Пловдив 2019“ ромски младежи и деца са привлечени към творчество, като са участвали в създаването на рап песен и съответен видео клип към нея. Текстът на песента е обобщил думи, изрази и теми, които младите са чули около себе си в квартала от своите родители, роднини и съседи. Друг успешен модел за интеграция според обучителите от Фондацията е въвличането на децата и младежите от кв. „Столипиново“ в различни сценични изяви като участие в концерти, фестивали и театрални представления.

Практическата част от обучението бе осъществено от „Детска архитектурна работилница“, като бяха представени интересни игрови модели, с които се развива критичното мислене и взаимодействие със средата.

По време на обучението учителите имаха възможност сами да представят добри практики от своята ежедневна работа с деца от ромския етнос.

Виж повече

Жители на Пловдив и Куклен участваха в кампанията „Да изчистим България заедно“

2017-09-18

Жители на Столипиново и Куклен, както и ромски здравни и образователни медиатори от проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) подкрепиха кампанията „Да изчистим България заедно“, като участваха активно в почистване на своите махали.

В Куклен кампанията беше подкрепена от ромски медиатори, работещи към фондация Инди-Рома 97, партньор по проекта. В Пловдив почистването се проведе в Столипиново с участието на образователния медиатор и много жители на квартала.

Масовото участие на ромски деца и родители в кампанията „Да изчистим България заедно“ показа, че значителна част от ромите са реално съпричастни към идеята за подобряване на качеството на живот в своите квартали.

Проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ се реализира от Община Пловдив по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички)  и с финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Той е на обща стойност 1 077 495 лева и има за цел образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи от Пловдив и Куклен. 

Виж повече

Здравните медиатори беседват по важни теми с ромски младежи

2017-09-19

Два цикъла от дискусии с младежи проведоха здравните медиатори в трите локации на проекта на Община Монтана по Програма ЗОВ. Шестте срещи, проведени през август и септември в кварталите „Кошарник” и „Огоста” и в село Габровница, участваха над 120 младежи.

Те получиха полезна информация по темите „Здравословно хранене и смутито като част от него” и „Първа помощ”.

При осъществяване на обучителните беседи здравните медиатори разчитаха на компетентни лектори - Петя Кирилова от Районната здравна инспекция – Монтана, и общо практикуващия лекар д-р Стефан Стефанов. По време на дискусиите бяха направени и демонстрации, а знанията бяха затвърдени с викторини.

За да се повиши здравната култура на младите хора, проектът „Комплексен подход за ромско включване в община Монтана” по Програма ЗОВ предвижда по шест дискусии в кв. „Огоста” и с. Габровница и 10 - в кв. „Кошарник”. „Полагаме усилия да помогнем на младежите да осъзнаят и поставят на приоритетно място в живота си здравето. Нашата цел е същотака да идентифицираме активни младежи от общността с нагласи за участие в значими и полезни инициативи, да поемат доброволческа роля в проекта и да са в помощ на здравните медиатори при организирането на прегледите и други дейности,” уточнява Петър Цветанов – председател на Националната мрежа на здравните медиатори.

Виж повече

В Куклен деца и родители учат и творят заедно

2017-09-21

Дейностите по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ се осъществяват едновременно на две локации – в пловдивския квартал Столипиново и в близкия до Пловдив град Куклен. Двигател на проекта на Програма ЗОВ в Куклен е местната фондация Инди-Рома 97, която има дългогодишен опит в работата по образователната, здравна и социална интеграция на ромите.

Като част от образователните дейности по проекта Инди-Рома 97 организира лятна занималня за  допълнителна образователна  подготовка  на деца от 3 до 10 години. Инициативата започна през юли в Образователния център на Инди –Рома 97, като освен  децата в нея се включиха и техните майки  и баби. Неформалната лятна школа фокусира внимание върху установените при работата с децата дефицити на знания и умения за детската градина и училище. Образователният експерт и образователният медиатор организираха интересни занимания в нестандартна среда за деца с образователни затруднения. Чрез игри и занимания в ателиета децата подобряват и своите познания по български език.

Ателието „Сръчни ръчички" отведе децата в едно истинско приключение в света на изобразително изкуство, чрез което да се стимулира тяхното въображение, творчество и естетическо мислене. Децата рисуваха, апликираха, създаваха красиви предмети и инсталации с природни материали. Те имаха възможност да усвоят разнообразни нови техники на рисуване, а също така и да се запознаят с творчеството на  своя етнос. Най-малкият участник в ателието бе  двегодишният Страхил Йорданов, който рисуваше и апликираше заедно със своята  8-годишната сестра.

Ателието „Сръчни ръчички" ще организира  изложби, които ще се допълват и променят периодично с нови творби, а децата ще вземат участие в обявени конкурси за детски рисунки.  Родителите също ще бъдат включени в работата на ателието при подготовката на различни празници, като заедно деца и родители ще участват в изработването на празничните украси.

Всъщност работата с родителите е и един от основните акценти в работата на фондация Инди-Рома 97. В тази връзка, фондацията инициира учредяването на клуб „Активен родител“, в който се включиха 20 ромски жени, чиито деца участват в дейности по проекта. При първата среща образователната медиаторка Златка Йорданова разговаря с родители и разказа накратко за целите на клуба, като подчерта, че се предвиждат образователни и културни дейности при активното съвместно участие на деца и родители.

Родителите споделиха, че един от главните проблеми, с които се сблъскват  техните деца, е слабото владеене на български език. Затова и част от дейностите в клуб „Активен родител“ ще бъдат насочени към езиковата интеграция на  децата им   чрез образователни дейности и посещения на културни  събития  в гр. Пловдив, участие в изложби на изделия изработени от децата им.

Самата Златка е майка на син студент в УАСГ – София и ученичка в 10- ти клас в елитна гимназия в гр. Пловдив. Ето защо тя има мотивация да убеди ромските родители колко важно е да предоставят възможности за по-добро образование на своите деца. В срещите си с родителите Златка подчертава, че е изключително важно те да записват своите деца на детска градина още в началните групи, тъй като ранното езиково обучение по български език има огромна положителна роля по-късно за успешната интеграция на ромските деца в училище.

Виж повече

Здравната медиация в Куклен: опит за преодоляване на проблема с имунизациите сред ромската общност

2017-09-28

Редовна здравна кампания във връзка с плановите имунизации се състоя днес в град Куклен в рамките на проекта на Програма ЗОВ „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“. Кампанията бе организирана от здравния медиатор Мариана Рангелова. Младите ромски майки получиха повече информация относно това кога и на каква възраст се поставят ваксините и срещу какви заболявания е необходимо да се извършват имунизации.

Епидемиите от заразни болести у нас, като например тази от морбили, показват, че проблемът с извършването на редовни имунизации сред ромите все още не е разрешен. Един от главните фактори, които възпрепятстват провеждането на имунизации сред ромите е свързан с културните стереотипи и предразсъдъци срещу ваксините, които съществуват сред някои части от тази общност. Ето защо работата на здравните медиатори в областта на здравната просвета е изключително важна.

Мариана Рангелова, здравната медиаторка по проекта на Програма ЗОВ в Куклен, познава добре местните специфики и има доверието на местната ромска общност. Нейните усилия за преодоляване на негативните нагласи, които съществуват в общността срещу имунизациите са от ключово значение, за да се повиши процентът на имунизираните деца и възрастни от ромски произход.

Виж повече