Конкурс за кратко име на Българо-швейцарската програма за социално включване на роми и други уязвими групи

2016-07-08

Търси се име!

Екипът на Програмата за социално включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, обявява конкурс за кратко име на Програмата.

Програмата, която се изпълнява до 2019 година, залага на два ключови фактора:  образованието и здравето. Четири големи общински центрове - Бургас, Монтана, Русе, Сливен, към които предстои да се включат Пловдив и Шумен, изпълняват интегрирани проекти съвместно с местни партньори.

Програмата е насочена към ромски и други деца в ранна възраст (3-10), като целта е да се увеличат шансовете им за включването в системата на образованието, а по-късно и на пазара на труда. Специално внимание се обръща на младите ромски жени и семейства, за да се подобри достъпът им до медицинско обслужване и да се повиши осведомеността им относно здравната профилактика и контрола на раждаемостта. Финансират се различни дейности, свързани с образованието и здравеопазването, както и изграждане или ремонт на детски градини, начални училища и медицински центрове. Общата стойност на Програмата е  8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският  принос е 6 920 000 швейцарски франка. Основният партньор на Програмата е Министерството на труда и социалната политика, министерствата на образованието и здравеопазването допринасят освен със съфинансиране още с експертиза и разработване на политики. Трите министерство осигуряват общо 15 процента съфинансиране. Вижте повече на фейсбук страницата на Програмата.

Краткото име на Програмата трябва да е разбираемо, ясно и позитивно; да дава представа за същността й; да носи информация за насочеността й към решаването на два важни проблема в социалното включване на роми и други уязвими групи: образование и здравеопазване; да е уникално и разпознаваемо на български и английски.

Най-доброто предложение ще получи награда от 100 лева. Предложенията ще бъдат оценени от Звеното за управление на Програмата, партньорите и Швейцарския офис за сътрудничество.

Срокът за подаването на предложенията е 20 юли 2016.

Предложенията се изпращат на Ива Тончева, експерт по ПР и комуникации в Програмата: iva.tontcheva@taofes.eu

Виж повече

Председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер посети Столипиново

2016-07-05

Председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер  посети ромския квартал Столипиново в Пловдив в рамките от официалното й посещение в България от 4 до 6 юли 2016 по покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Г-жа Марквалдер разговаря с учители, деца и родители от началното училище „Найден Геров" и детската градина „Лилия", както и с лекари и персонал в медицински център „Изток".

Две начални училища, детска градина и медицински център са целеви обекти на проекта „Интегриран подход за социалното включване на роми и други уязвими групи в Община Пловдив", чието изпълнение ще стартира през септември 2016 година в рамките на Програма ЗОВ. Дейностите са насочени в двете ключови за ЗОВ сфери: здравеопазване и образование конкретно в Столипиново, най-големия ромски квартал в Европа. Планира се изграждането на две  нови сгради - за Образователен център Столипиново и за допълнителни кабинети към медицинския център, както и поредица от образователни и здравни дейности в периода до април 2019.

По време на посещението си там председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер бе впечатлена от работата на педагозите с децата от ромски произход. Това означава, че помощта която ние оказваме, си струва, защото по този начин те дават бъдеще на децата, посочи тя в края на посещението си.

С общ бюджет от 1, 077, 500 лева (633,800 швейцарски франка) проектът е насочен към дейности в образованието и здравеопазването, които са ключови за ромското приобщаване. Целевите райони са Столипиново,  най-големият ромски квартал в Европа и съседният град Куклен, където има компактна група роми. Маргинализацията на Столипиново е пример за концентрация на много негативни тенденции: голяма безработица, голям брой деца, отпаднали от училище и неграмотност.

И в двата района – Столипиново и Куклен, проектът цели да подобри достъпа на ромските деца до детска градина и училище, като подобри качеството на преподаването и поощри родителите да изпращат децата си на училище. В сферата на здравеопазването проектът ще работи за подобряването на достъпа до първичната медицинска помощ за деца, бременни жени и млади семейства, както и да засили здравната профилактика и семейното планиране.

Виж повече

Ваканцията на децата от кв. Кошарник започна с Лятно училище

2016-07-29

23 четвъртокласници от квартал Кошарник, Монтана прекараха незабравими дни в лятното училище, организирано за тях по Програма ЗОВ.

На децата скоро им предстои да продължат образованието си в градски училища и за тях беше много полезно да имат занимания пред лятната ваканция. Обучението по български език и математика се редуваше със занимания по физическо възпитание и игри. Две трети от децата редовно участваха в допълнителното обучение в ОУ „Георги Бенковски“.

Момичетата и момчетата посетиха Пето СОУ “Христо Ботев”, Седмо СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и Осмо СОУ „Отец Паисий“. Те се чувстваха комфортно в класните стаи, където ще бъдат през новата учебна година. Бяха впечатлени от изложбите с награди на техни възпитаници и таблата на отличниците. Физкултурният салон и плувният басейн се очертават като любимо място за момчетата.

Благодарение на достъпните беседи на уредниците в Регионалния исторически музей – Монтана, децата научиха интересни факти от миналото на града. Повечето от четвъртокласниците за първи път в живота си стъпиха в Античната крепост, Лапидариума и етнографската сбирка “Михайловата къща”.  С положителни емоции те си спомнят разходката до язовир “Огоста”, игрите в Слънчевата градина и вкусната пица. Разказът на Мариела Живкова – управителна „Регионално депо за отпадъци-Монтана“ ЕООД, им даде базови познания за екологосъобразното поведение. Всички тези дейности приобщават децата към живота на града и обществените изяви като равноправни малки граждани на град Монтана.

Седем от ромските деца дълго ще разказват и за екскурзията във Враца и посещението на пещерата “Леденика”, е сигурен Веселин Лаков – председател на партньорското читалище „Звезда 2007” – Монтана. Той и образователните медиатори Бисер Андреев и Янко Евгениев, Мария Георгиева – помощник-директор на училището в кв. Кошарник, и медицинският фелдшер Екатерина Лъчезарова придружаваха децата.

Лятното училище завърши с парти. Децата получиха полезни подаръци. Комплекти с тетрадки, помагала, моливи и флумастри им връчи Лозка Никова - гл. експерт „Училища и обслужващи звена“ в Община Монтана, която е консултант по проекта. Организацията и провеждането на лятното училище премина под ръководството Александър Герасимов – директор “Хуманитарни дейности” и координатор “Образование” по проекта.

Виж повече