Започна строителството на нова детска градина в Монтана

2016-08-30

Днес бе направена първата копка на нова сграда на целодневна детска градина „Пролет“ в ромския квартал  Кошарник в Монтана като част от работата на Програма ЗОВ в района.

 За изграждането на детската градина  и оборудването й ще бъдат инвестирани  над 980 хиляди лева, съобщи кметът на Монтана Златко Живков на официалната церемония. Той подчерта, че това е първата градина, която се стори в Монтана от четиридесет години насам.

 Очаква се строителството да приключи около Нова година. Сградата ще отговаря на всички съвременни стандарти и ще приюти около 100 деца. Ще бъдат сформирани три групи на целодневна организация и една полудневна група.

 “В момента около 80 деца посещават градината в квартал “Кошарник”, като сме ги обединили две целодневни групи и една полудневна. Поради високата раждаемост в квартала имаме нужда от по-просторна сграда,” посочи  директорката на детското заведение Емилия Коцева. Сградата, която се използва от ЦДГ “Пролет” в момента, не е проектирана за целта и не отговаря напълно на изискванията. По норматив, на всяко дете трябва да са осигурени поне 6 кв. м. от разгънатата застроена площ. Площта на градината в момента не надвишава 120 кв. м., което означава, че на дете се пада около 1-1,5 кв. м.

 Новата детска градина се очаква да заработи около март 2017, като за това ще бъде нает и нов персонал от добре обучени учители, педагози и психолог.

Виж повече

Шейсет деца от Русе са на летен лагер в местността Узана, Габровско

2016-08-24

Шейсет деца от три русенски училища са на едноседмичен летен лагер в местността Узана край Габрово. Възпитаниците на основните училища "Никола Обретенов", "Алеко Константинов" и "Братя Миладинови" са на възраст от седем до 11 години  от  трите етноса на града: българи, турци и роми.

Трите училища са партньори на общината по проект "Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от област Русе", финансиран от Българо-швейцарската програма за подкрепа.

Всекидневно за децата се организират различни образователни, спортни и туристически занимания. Целта на летния лагер е да подпомогне семействата от целевата група, като осигури на малчуганите подходящи условия за развлечения и отдих и улесни комуникацията между всички етнически групи и приобщаването на ромите към българската общност.

За децата е разработена индивидуална групова програма, която ангажира изцяло свободното им време - всеки ден те са поощрявани за участие в образователни и спортни игри.

Виж повече

Информационна кампания в квартал “Огоста” в Монтана

2016-08-03

Здравни медиатори от проект „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“ проведоха информационна кампания в квартал “Огоста”.

Целта на кампанията беше да се засили ролята на медиаторите в община Монтана и те да се преврънат в ресурс за въздействие и помощ сред уязвими групи за изпълнение на дейностите по проекта. Тази кампания е подготвителна фаза на предстоящата ни работа в ромските квартали. Вярвам, че утвърденото доверие на хората към нас, ще ни отвори врати за ефективно изпълнение на предстоящото през есента картографиране.” – категоричен е Петър Цветанов. Той е председател на Управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори, която е партньор по проекта и нейн координатор. Чрез картографирането ще се установи здравният статус на ромите, заболеваемостта, рисковете за здравето.

В импровизиран пункт бяха разпространени брошури, предоставени от РЗИ -Монтана. На достъпен език те поднасят важна здравна информация. На място здравен медиатор определяше индекс на телесна маса, а хората в риск бяха консултирани за превенция на сърдечно-съдовите заболявания и последиците от хипертонията. Паралелно с това бе популяризиран проекта и предстоящите дейности – картографиране, работа с подрастващи и семейства, безплатни медицински прегледи. Като много полезни бяха оценени консултациите на младите майки за нуждата от имунизациите. Те получиха имунизационни календари. Всеки желаещ можеше да направи проверка на здравния си статус.

В посещения по домовете четиримата здравни медиатори - Петър Цветанов, Валерия Белова, Елизабет Каменова и Соня Руменова осъществиха и индивидуални консултации по различни казуси.

Медиаторите споделяха и информация за целевите помощи за първокласниците, които в момента са актуална тема. Основното в тези разговори бе посланието за огромното значение на образованието за подобряване на живота на общността.

Предстоят информационни кампании и в другите две локации на проекта - квартал Кошарник, където живее компактно ромско население, и с. Габровница. Националната мрежа на здравните медиатори ще положи усилия да повиши информираността и чувствителността на ромската общност по отношение на здравна профилактика. Ще бъде поставен фокус върху здравето на жените и децата и ще бъде улеснен техният достъп до първични здравни грижи.

 

Виж повече