Деца от Шумен пресъздадоха народните обичаи на Гергьовден

2018-05-03

С празника „Заедно празнуваме под дъгата“ деца и родители от детската градина „Пролетна дъга“ в Шумен пресъздадоха обичаите на Гергьовден. Гергьовден, Хъдърлез и Едърлезe, празнуван от българи, турци и роми, се свързва със събуждането на природата.

Много положителни емоции и настроение внесоха децата и родителите, които пресъздадоха обредните традиции на празника и участваха заедно в музикално-танцови композиции, връзваха живи цветя и здравец и се люляха на пъстри Гергьовски люлки. Така те показаха, че българи, турци и роми могат да живеят и празнуват заедно независимо от различната си етническа принадлежност.

В обръщението си към публиката директорката на ДГ „Пролетна дъга“ Ивелина Пенчева разказа, че Гергьовден, Хъдърлез и Едърлезe имат много еднакви символи и се празнуват почти по един и същ начин, макар и на различни езици. „И ние ги празнуваме обединено, защото в нашата градина има от всички етноси. Всички хора сме еднакви и за това и празниците ни сближават.“

“Събират се билки, домовете се закичват с букови клонки за здраве и берекет. Готви се агнешко месо, правят се и гергьовски люлки, където момците люлеят момите, а после започват и веселбите. Това е българската традиция и учим децата си да я продължат”, обясни Павлина Янева, баба на две бивши възпитанички на детската градина. Валя Миткова от ромски произход, майка на едно от децата, сподели, че няма разлика между българската и ромската традиция в празнуването на 6 май.

В края на тържеството ръководителят на екипа по проекта „Взаимодействие с общността, фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ Христина Баева поздрави участниците. Връчени бяха награди на авторите на най-добрите творби от конкурс за детска рисунка. 25 деца получиха комплект с пособия за рисуване.

Събитието бе организирано от Община Шумен и се проведе в рамките на проекта „Взаимодействие с общността, фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ по Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Близо 500 деца преминаха през Центъра за развитие на общността в Средец

2018-05-30

Близо 500 деца са преминали през Центъра за развитие на общността в гр. Средец за една година от създаването му. Сградата бе изцяло ремонтирана  и обзаведена в рамките на проекта на Община Бургас по Програма ЗОВ и бързо бе изпълнена със съдържание, със занимания за малчуганите и техните родители.

Координаторите в Средец успяха да постигнат устойчивост и в момента над 160 деца на възраст между 7 и 12 години редовно посещават Центъра.

Сформирани са четири клуба по интереси – „Инфо“, „Спорт“, „Арт“, „Музика и танци“. Сериозно внимание се обръща и на образованието и децата са разделени в четири групи, в които получават допълнителни знания по български език и математика. От откриването на обновената сграда през април 2017 досега бяха организирани близо 60 дискусии на здравна и образователна тематика.

Внимание се обръща и на родителите. В клуба „Отговорен родител“, участват 10 – 15 души, а над 100 са обхванати през миналата година. С тях се работи за повишаване на отговорността им относно възпитанието на техните деца. Над 360 родители са консултирани, за посещават децата им учебните занятия редовно и как да бъдат преодоляни честите отсъствия.

Затова и от Центъра за развитие на общността могат да се похвалят с добри резултати. Местните експерти заедно с образователните медиатори Марийка Рачева и Бинка Ангелова успяха да върнат в класните стаи 20 деца, които са отпаднали от  училище.

Имаме трудности относно комуникацията, а и не винаги родителите ни сътрудничат, но с упорство и правилен подход постигаме резултати“, споделя координаторът на проекта в Средец Зюмбюла Маринова. Тя е убедена, че тези дейности трябва да продължат и след края на даден проект, за да се види ефектът от тях. „Иначе всичко, което сме постигнали досега, ще се обезсмисли“, категорична е Маринова.

Такъв ангажимент е поет и от Община Средец, която ще продължи да финансира дейностите по приоритетите „Образование“ и „Здравеопазване“ и след края на проекта по Програма ЗОВ.

Виж повече

Последен учебен ден в Столипиново

2018-05-31

С изложба и празнично представление отбелязаха края на учебната година в Детска градина „Лилия“ и Начално училище „Найден Геров“ в кв. Столипиново. Двете учебни заведения са партньори на Община Пловдив по проекта на Програма ЗОВ „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“.

В последния учебен ден в коридорите на Начално училище „Найден Геров“ бе открита изложба с рисунки на четвъртокласници. Творбите са създадени от учениците по време на техните занимания по изобразително изкуство, които се провеждат в рамките на проектните дейности. Виолета Георгиева, учител по изобразително изкуство, въвежда децата от кв. Столипиново в света на изкуството и творчеството, като ги запознава с различни техники за рисуване и ги насърчава да проявяват своята креативност при създаването на всяка нова картина. Часовете по изкуство са любими за повечето ученици. През учебната година те нарисуваха много красиви творби, като на изложбата бяха представени само част от тях.

Събитието завърши с награждаване на най-старателните и талантливи малки художници, които още отсега с нетърпение очакват новите занимания по изобразително изкуство през следващата учебна година.

И докато учениците от Начално  училище „Найден Геров“ си казваха „Довиждане“ обградени от своите картини, в съседната Детска градина „Лилия“ бе организирано тържествено изпращане на деца от подготвителна група, които наесен ще тръгнат на училище в първи клас. Събитието се превърна в истински празник за деца и родители от кв. Столипиново. За това се бяха погрижили преподавателите от детската градина, които заедно със своите възпитаници бяха подготвили красива артистична програма.

В края на тържеството бе разрязана празнична торта, а бъдещите първокласници получиха ранички с логото на Програма ЗОВ.

Виж повече

Фестивал „Етноритми без граници“ в Русе

2018-05-15

Във фоайето пред Пленарната зала на Община Русе на 14 май за трета поредна година беше открита изложба на тема „Цветовете на етноприятелството“. Деца от 7 до 18 години се включиха в обявения от Община Русе конкурс за рисунки.

Класиралите се на първо, второ и трето място, както и отличените с поощрение бяха наградени с грамоти и предметни награди.

В първа възрастова група (7-12 г.) Никол Даниел Нунева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе) беше класирана на първо място. Александра Любенова (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе) получи втората награда. Третата награда отиде при Евелина Айнур Сабриева (ОУ „Братя Миладинови“ – гр. Русе ).

Във втора възрастова група (13-18 г.) първата награда получи Ивелин Надков Колев (ПГ по транспорт – гр. Русе). Втората награда беше за Назан Бюрханова Абтулова (ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Семерджиево). Светла Радославова Генчева (ОУ „Христо Ботев“ – с. Горно Абланово) се класира на трето място. Поощрителни грамоти и награди в първата възрастова група получиха: Мелиса Звездинова Моллова (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе), Георги Ибрямов Салиев (ОУ „П. Р. Славейков“ – с. Обретеник ), Виктор Ивайлов Йорданов (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Сонгюл Гюлверова Неджмиева (ОУ „Братя Миладинови“ – гр. Русе), Ивасхея Григорова Михова (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе).

Във втора възрастова група поощрителна грамота и награда получиха: Елиза Силвиева Асенова (ОУ „П. Р. Славейков“ – с. Обретеник), Калина Красимирова Вълева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Ивона Диянова Петева (ОУ „Христо Ботев“ – с. Горно Абланово), Джанер Айгюнер Афузов (ОУ „П. Р. Славейков“ – гр. Русе), Християна Антонова Недялкова (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе).

Отличените в  проведения конкурс за есе на тема „Хармонията на етническата толерантност“ също получиха грамоти и награди.

В първа възрастова група (7-12 г.) журито класира на първо място Денис Атилов Вейсалов (ОУ „Братя Миладинови“ – гр. Русе), на второ място – Патрисия Северинова Андреева (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе) и на трето място – Джан Мехмедов Ахмедов (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе). Поощрителни награди в тази група не бяха присъдени.

Във втора възрастова група (13-18 г.) класирана на първо място беше Магдалена Златкова Георгиева (ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе), на второ място – Лияна Руменова Балканска (СУ „Васил Левски“ – гр. Русе) и на трето място: Елена Денислав Михайлова (ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе). Във втора възрастова група грамоти и награди за поощрение получиха: Жанита Чавдарова Рафаелова (ПГИУ „Елиас Канети“ - гр. Русе), Гергана Галинова Маркова (СУЕЕ „Св. Св. Константин-Кирил Философ“ – гр. Русе), Силенджан Рифаи Кадъолу (ПГ по транспорт – гр. Русе), Християн Христомиров Рачев (ПГ по транспорт – гр. Русе), Михаела Георгиева Георгиева (ПАГ „Гео Милев“ – гр. Русе).

Конкурсите за рисунка и есе са част от организирания фестивал „Етноритми без граници“. Той продължи с концертна програма в Пленарната зала на Общината. Музикалното богатство на различните етнически общности в областта беше представено с песните и танците на състави от гр. Сеново (Клуб за танци „Етноритми“ към НЧ „Нов живот-1894“), с. Семерджиево (Танцова формация „Дунавски звуци“), гр. Русе (Танцов състав „Дъга“ към НЧ „Гюнеш-2012“, Балет „Импул“ и Вокална група „Приста“ към ОМД ), гр. Борово (Ателие „Сцена под дъгата“ при ОБУ „Св. Климент Охридски“, Танцова формация „Ритмика“ към НЧ „Искра – 1898“), с. Горно Абланово (Танцов състав „Грация“ при ОУ „Христо Ботев“), с. Обретеник (Танцово-песенна формация „Букет“ при ОУ „П. Р. Славейков“).

Фестивалът „Етноритми без граници“ (конкурси и концерт) е част от проекта на Община Русе в партньорство с Община Борово и Община Ветово „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини в Област Русе“, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.

Виж повече

Заслужена награда за колектива на Детска градина „Пролетна дъга“

2018-05-24

Педагогическият екип на Детска градина „Пролетна дъга“ получи наградата на Шумен за образование и наука в категорията „Педагогически колектив в системата на предучилищното възпитание”. Отличието бе връчено на официална церемония на Празника на българската просвета, култура и писменост – 24 май на откритата сцена на площад „Освобождение“ в Шумен.

Педагози и медиатори работят заедно с голямо усърдие и с успех  в различните дейности по проекта на Община Шумен в рамките на Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, насочени към осъвременяване на образователната среда, прилагане на иновативни подходи в работата с деца  и родители и към промяна на нагласите в обществото.

Наградата - диплом, плакет и парична стойност 800 лева, бе връчена от кмета на общината Любомир Христов и председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев на директора на детската градина Димитрина Минева.

Пред хилядното множество от деца, родители, учители и граждани тя благодари за признанието. „Изключително съм щастлива, че при толкова много педагогически колективи на територията на общината с тази награда е удостоен колективът на  ДГ „Пролетна дъга“. Ние от години работим по национални и международни проекти, свързани с правата на децата, интегрирането на магринализираните общности, опазването на природата, историческото и културно ни наследство“, посочи Димитрина Минева. „Винаги търсим различни възможности да развиваме потенциала и способностите на децата, да стимулираме творчеството, креативността и иновативното мислене. Радвам се, че обществеността е оценила нашите усилия.“

По думите й резултатите не биха били възможни без активното участие на децата, подкрепата на родителите, на медиаторите и на общинската администрация.

Виж повече

Цветни вълшебства в “Патиланчо”

2018-05-02

Сто деца от подготвителните групи на Детска градина “Пролетна дъга” - Шумен посетиха кукленото театрално представление “Цветни вълшебства”.

Детският спектакъл по текст на Румен Николов е посветен на хармонията в природата и в човешките отношения. Вълнуващата среща на децата с куклените герои Тя продължи и след представлението с техните послания към децата да запазим цветното в природата и в себе си и да обичаме "нашето гнездо" – Земята.

Посещението бе организирано от Община Шумен като част от дейностите, свързани с провеждането на извънкласни творчески инициативи с деца и ученици в направление образование по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ по програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Благодарение на работата по проекта част от децата имаха възможност за първи път да влязат в зала „Патиланчо“ на Драматично-кукления театър в Шумен.

Целта на организираните по проекта посещения на куклен театър, на различни културни и образователни събития извън детската градина е да обогатят техните знания, да развият уменията им за общуване, да формират адекватно публично поведение и да допринесат за интеграцията на децата от рисковите групи.

Виж повече

Всички заедно – в Пловдив и Куклен

2018-05-02

Проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, който се изпълнява по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в Пловдив и Куклен, доказва, че за да се постигнат успехи в областта на ромската интеграция е необходимо провеждането на дългосрочни интервенции в областта на образованието и здравеопазването.

Реализацията на проектните дейности показа, че извънкласните занимания с децата от ромски и друг малцинствен произход трябва да започнат в най-ранна възраст, за да се преодолее липсата на комуникация на български език в домашна среда. Работата с първокласници от Начално училище „Кирил Нектариев“ е илюстрация на това, че допълнителното обучение по български език за децата с ромски и турски произход е изключително важно за тяхната успешна интеграция в образователната система. По време на час се прилагат различни иновативни педагогически подходи, които повишават участието на децата в учебния процес.

Продължава и изграждането на инфраструктурните обекти в кв. Столипиново: двете детски площадки в Детска градина „Лилия“ са вече завършени, а строителството на Образователния и Здравния център е в напреднала фаза.

През април в гр. Куклен продължиха и здравните кампании сред местното ромско население, като този път главната тема бе превенцията на диабетните заболявания. Презентатор бе д-р Горова, общопрактикуващият лекар, нает по проекта.

Виж повече

Обмен на добри практики в Карин дом

2018-05-07

Продължава обучението на педагогически кадри от Детска градина „Пролетна дъга“ - Шумен и Основно училище „Хр. Ботев“ - с. Ивански съвместно с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ по темата „Увод в системата Монтесори“.

Представители на Екипа за управление на проекта на Община Шумен, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ и педагози от детската градина в град Шумен и училището в с. Ивански посетиха наскоро Карин дом – Варна. Те се запознаха със специфичната образователна среда, дидактическите пакети и възможностите за тяхното прилагане в работата с деца, нуждаещи се от допълнителна подкрепа.

Карин дом е организация с водеща роля в предоставянето на професионални услуги за деца със специални нужди и техните семейства. През годините Карин дом се развива и израства като терапевтичен център за деца със специални потребности, в който работят висококвалифицирани специалисти: кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници.

„Идеята е чрез финансовата подкрепа по проекта да се създадат условия елементи от методика Монтесори да започнат да се прилагат чрез проектните дейности по Програма ЗОВ в т. н. „летни и наваксващи училища“. Така се повишават езиковите компетентности на децата и образователните резултати на учениците по основни учебни предмети от началния етап“, сподели Христина Баева, ръководител на проекта на Община Шумен по ЗОВ, която участва в обучението.

Виж повече

Здравна кампания в Столипиново

2018-05-09

Здравно-информационна кампания за родители на деца от 7 години се състоя в кв. Столипиново с участието на д-р Янка Петкова, педиатър в местния ДКЦ.

Кампанията бе организирана с активната работа на здравната медиаторка Гюлезар Садък в общността за привличане на млади ромски родители. Те бяха поканени в кабинета на д-р Петкова, където изслушаха с голям интерес лекция на тема "Здравословно хранене на деца от 0-7 г., ваксини и педиатрични услуги".

Младите майки от кв. Столипиново споделиха своя личен опит и проблеми и зададоха различни въпроси във връзка с хранителните навици на своите деца. Основно бяха обсъдени въпросите за захранването на малките бебета – на каква възраст да стане това, с какви храни и в какви количества.

Виж повече

Работна среща в Русе за ползата от образователната медиация

2018-05-10

Вече втора година в рамките на проекта на Община Русе в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) образователни медиатори работят в училища, включени в проекта. За тяхното обучение и експертна подкрепа има ангажимент  Сдружение БРТИМ, партньор по проекта.

Във връзка с приключване на първия етап от проектните дейности експертите на БРТИМ инициираха работна среща на професионалисти, медиатори и заинтересовани страни за обсъждане на ползите от образователната медиация в училище до момента. Срещата „Образователната медиация в помощ на училището", се състоя на 10 май 2018. Домакин и съорганизатор бе ръководството на ОУ "Никола Обретенов" - Русе.

Работната среща започна с тържество по случай празника Гергьовден/Едерлез, организирано от образователния медиатор на училището Елисавета Георгиева. В препълнената аула децата по неповторим начин представиха традициите на различните етноси в празнувата на големия пролетен празник Гергьовден. Разказаха и легендата за Свети Георги, която искрено впечатли всичи в залата. Представени бяха тематични  песни  и танци, които не оставиха равнодушен нито един присъстващ.

След това гостите имаха възможост да дискутират дейността на образователните медиатори в училищата, където има назначени такива в рамките на проекта. Обсъдени бяха конкретни ползи от тяхната работа с деца и родители, споделен беше опит и бяха разказани някои случаи от практиката. По време на срещата беше споделено, че ръководствата на някои от училищата вече търсят възможност за финансиране на позицията "Образователен медиатор" след края на проектните дейности. 

Участниците попълниха анонимна анкетна карта за отношението си към медиацията в училище, която предстои да бъде обработена от експертите на БРТИМ. Целта е споделеното по време на срещата да послужи за подобряване на взаимодействието и увеличаване на ползите между медиаторите и училището в следващия етап на проекта.

Виж повече

В Столипиново отпразнуваха Деня на българския спорт

2018-05-18

Спортен празник с участието на деца от началните класове се състоя в пловдивския квартал Столипиново по случай Деня на българския спорт – 17 май. Спортното събитие бе организирано като  част от дейностите по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, изпълняван от Община Пловдив по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Момичета от предучилищните групи на Начално училище „Кирил Нектариев“ и Начално училище „Найден Геров“ представиха своите умения в областта на художествената гимнастика като изпълниха съчетания с ленти. В същото време момчетата от 2 и 3 клас на същите две училища се проявиха като ентусиазирани футболисти – те демонстрираха различни умения с топката, включително и наказателни удари от бялата точка.

Тъй като към момента в нито в НУ „Кирил Нектариев“, нито в НУ „Найден Геров“ няма физкултурен салон, спортният празник бе организиран в една от училищните стаи, където бяха поканени и родителите. Скоро обаче това ще се промени. Вече е почти завършена сградата на Образователния център, която се изгражда в общия двор на двете училища по проекта на Програма ЗОВ. В центъра ще има многофункционална зала, която в бъдеще ще може да се използва и за физкултурен салон.

Виж повече

Деца и родители на пътешествие в света на изкуството

2018-05-23

Богата културна програма по Програма ЗОВ зарадва тази пролет ромските деца и родителите им от пловдивския квартал Столипиново.

През април те посетиха танцово-музикалния спектакъл “Светът на Алиса” от композитора Асен Аврамов. Малки и големи се забавляваха с героите на Луис Карол: Алиса, Белия заек, Червената Кралица, Гъсеницата, Херцогинята, Лудият шапкар и останалите обитатели на приказния свят на Алиса. Отново през април децата от Детска градина „Лилия“ и началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектaриев“ в кв. Столипиново посетиха пловдивския куклен театър, където гледаха представлението „Болен здрав носи“, спектакъл по мотиви на известната народна приказка.

През май отново заедно деца и родители имаха възможност да се насладят и на още един прекрасен спектакъл – премиерата на мюзикъла „Магьосникът от Оз“ на Драматично-куклен театър “Константин Величков“ – гр. Пазарджик. Постановката заплени  малките зрители и техните родители с интересния сюжет, прекрасните костюми и музикалните изпълнения на артисти. Всички заедно с малката Дороти пътуваха по жълтия път с Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв към Смарагдовия град, за да получат сърце, мозък и смелост.

Посещението на културни събития – опера, театър, балет - създава незабравими спомени у ромските деца и родители и ги прави част от вдъхновяващия свят на изкуството. Чрез редовните посещения на различни културни събития, които се провеждат в най-големите и представителни зали в Пловдив както ромските деца, така и техните родители стават част от културния живот на града. Организирането на различни проектни дейности извън рамките на кв. Столипиново е начин за преодоляване на сегрегирания начин на етническите малцинствени общности в Пловдив.

Целта на проекта на Програма ЗОВ в Пловдив обаче е да стимулира превръщането на малките ромски зрители в творци. Ето защо в заниманията по изобразително изкуство децата са насърчавани след всяко представление да създават свои произведения – рисунки, пластики, колажи - вдъхновени от посетените представления. Досега бяха организирани няколко изложби с произведения на малките ромски таланти от Столипиново, като последната бе в средата на май. В коридорите на Начално училище „Кирил Нектaриев“ децата изложиха пред родители, учители и съученици своите произведения, като най-добрите малки творци бяха отличени с грамоти.

Виж повече

Заедно в спорта, заедно срещу трафика на хора

2018-05-22

„Заедно в спорта, заедно срещу трафика на хора“ – под този наслов днес в Средно училище с преподаване на източни езици и култури „Васил Левски“ в Русе се състоя поредното събитие от информационна кампания за превенция на трафика на хора. Кампанията се организира в рамките на проекта на Община Русе по Програма ЗОВ от експертите на Сдружение БРТИМ, местен партньор по проекта.

Събитието бе обвързано със спортния полуден на училището, където повече от  150 ученици и техните класни ръководители се включиха активно в различни спортни дисциплини - волейбол, футбол, лека атлетика и др.  Експертите и доброволците  на Сдружение БРТИМ подкрепиха инициативата и мотивираха учениците за по-високи спортни достижения в подкрепа на жертвите на трафик на хора.

Спортният полуден имаше и състезателен характер. В надпреварата по лека атлетика участваха ученици от 5, 6 и 7 клас, подкрепяни бурно от съучениците си. Класиралите се на челните места получиха ръчно изработени информационни картички и тениски, изработени за кампанията и предоставени от Община Русе.

След края на състезанието експертите на Сдружение БРТИМ запознаха учениците с провежданата в момента информационна кампания „За истината без страх“, разясниха какво е трафик на хора и какви са начините да предпазим себе си и близките си. Доброволците раздадоха на съучениците си брошури и информационни материали.

Виж повече

Оспорвано футболно дерби в Столипиново

2018-05-29

Футболно дерби между началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ се състоя днес в пловдивския квартал Столипиново. Срещата е поредната спортна проява, по проекта на Програма ЗОВ в Пловдив.

Отборите включваха деца от 1 до 4 клас, които от няколко месеца участват в спортни занимания, провеждани в рамките на проекта под ръководството учителите по физическо възпитание Тодор Тасев и Надя Писова.

В продължение на няколко седмици малките футболисти се подготвяха за двубоя, като тренираха с ентусиазъм под ръководството на своите учители. В деня на самия футболен мач двата отбора проведоха загряваща тренировка, след което точно в 11:30 ч. бе даден първият съдийски сигнал.

Срещата бе изключително оспорвана, като накрая щастливи победители са оказаха учениците на Начално училище „Кирил Нектариев“. Най-добрите малки футболисти и от двата отбора получиха медали и си обещаха да се видят отново при следващия футболен двубой между двете училища, който ще бъде организиран по проекта на Програма ЗОВ в Пловдив.    

Виж повече