Пловдив започва изпълнението на проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“

2016-11-10

Община Пловдив започва изпълнение на проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ в рамките на Програма ЗОВ, Здраве и образование за всички, финансирана от Българо-швейцарска програма за сътрудничество.  Усилията по проекта са насочени основно образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на кв. Столипиново и съседния град Куклен.
 

Проектът планира строителството на Здравен център към ДКЦ Изток с пет медицински кабинета, а също и изграждането на Образователен център в двора на училищата „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ в кв. Столипиново. В сградата на Образователния център ще се организират разнообразни извънкласни дейности, които имат за цел намаляване на броя на отпадащите ученици от малцинствен произход.
 

Новоизградените медицински кабинети към ДКЦ „Изток“ ще бъдат оборудвани със съвременна диагностична апаратура и в тях ще работят специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията.
 

Проектът ще финансира също така инфраструктурни дейности по облагородяване на дворното пространство и изграждане на две детски площадки на територията на Детска градина „Лилия“ в кв. Столипиново.
 

Здравната и образователната интеграция на ромите в кв. Столипиново и Куклен ще бъде подпомогната и от работата на трима здравни и трима образователни медиатори.
 

Общата стойност на проекта е 1 077 495 лева, като 85 процента от него е швейцарското съфинансиране. Община Пловдив ще осигури съфинансиране по проекта в размер на 43 633 лева, което представлява 10% от общата сума, предвидена за инфраструктурни дейности.

Партньори на Община Пловдив по проекта са Фондация „Инди Рома 1997“ и Общинска фондация „Пловдив 2019“.
 

Предвижда се проектните дейности да приключат в края на април 2019 г.
 

Подписването на споразумението за изпълнението на проекта беше предшествано от интензивна комуникация между представители на Община Пловдив, Българо-швейцарска програма за сътрудничество и правителството на Швейцария. През юли 2016 председателката на швейцарския парламент г-жа Криста Марквалдер посети главните обекти по проекта в кв. Столипиново.

Виж повече

Две нови яслени групи в обновена сграда в Русе

2016-11-15

От днес 25 деца посещават детска ясла №6 в кв. „Дружба 3“ на Русе в две нови яслени групи. Те се намират на втория етаж в обновената сграда на бившия Дом за медика-социални грижи за деца и са в рамките на проекта, изпълняван по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Капацитетът на двете групи е 32 места, приемът на нови деца продължава. С новооткритите помещения се осигурява грижа за деца в яслена възраст от семейства, които живеят както в кв. „Дружба 3“, така и в съседните два квартала.  Четири медицински сестри, четири детегледачки и един педагог ще се грижат за децата.

„Щастлив съм, че днес виждам и родители, които ще получат най-добрите условия за отглеждането на децата си в изцяло реновираните помещения, които Община Русе ще продължи да им осигурява“, заяви кметът Пламен Стоилов.  Той заедно с ръководителя на проекта и зам.-кмет Даниела Шилкова и директора на детска ясла №6 Вероника Трифонова прерязаха лентата на официалното откриване на обновената сграда. По традиция бе отслужен водосвет за здраве.

Вложените средства за строително-монтажни дейности са в размер на 192 389 лв., като 10% от тях са съфинансиране от Община Русе. За обзавеждане и оборудване са осигурени почти 60 000 лв. от проекта, дофинансирането от страна на Общината за материали и текущи ремонти над 10 000 лв.

Събитието се състоя в рамките на Ден на отворените врати, част от дейност по информиране  и публичност на проекта по ЗОВ -  „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“.

Представени бяха подробно целите и дейностите по трите основни направления на проекта: образование,  здравеопазване и културна идентичност. Представени бяха и постигнатите резултати: консултиране на родители на деца в риск от отпадане от училище, скринингови изследвания на деца от първи до четвърти клас в  четири училища в Община Русе и още три училища в другите общини, включени в проекта - Иваново, Ветово и Борово.

Отчетена бе и активната работа на терен от организациите, които са партньори на Община Русе, свързана с кампании за превенция на трафика на хора и трафика на бебета, както и обучения на педагогически и медицински специалисти за работа в мултикултурна общност. Предстои поетапно откриване на медицинските кабинети за провеждане на профилактични и специализирани акушеро-гинекологични прегледи в Община Русе и съседните общини Иваново, Ветово и Борово.

Виж повече

Жители на Малко Търново и Звездец обучени да оказват първа помощ

2016-11-01

Ощо 30 жители на град Малко Търново и село Звездец преминаха през октомври обучение за оказване на първа помощ - спиране на кръвта, реакция при тежки случаи, разпознаване на симптоми при инфаркт и инсулт. Подобни курсове бяха организирани и за жители на Бургас и Средец. Общият брой на обучените досега е над 100.

При голям интерес преминаха и състезанията, в които се включиха 62 души – родители и деца. Състезанията представляваха поредица от симулации на реални инциденти, в които участниците в отбори от петима души демонстрираха наученото за оказване на първа помощ.

В края на ноември предстои подобни състезания и за жителите от бургаския квартал „Победа“.

Обученията са част от изпълявания в Община Бургас „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“ в рамките на Програма ЗОВ - Здраве и образование за всички.

Виж повече

Учители и медиатори преминаха обучение за работа с деца в мултикултурна среда

2016-11-09

66 учители от три училища в Бургас, Средец и Малко Търново, както и четирима образователни медиатори от Фондация „Областен ромски съюз“ преминаха обучение за работа с деца, които се обучават в мултикултурна образователна среда.

Двудневното обучение бе направено от опитни специалисти от Бургаския свободен университет в два модула -  „Арт-педагогика за деца, обучаващи се в мултикултурна образователна среда“ и „Работа с деца със специално образователни потребности и задръжки в психологическото развитие в мултикултурна среда“.

Една от основните цели на проекта в Бургас по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) е пълноценното включване на ромските деца в образователната система. За да бъдат ромските деца привлечени и задържани в училището, са нужни индивидуални методи и допълнителна учебна помощ за тези, които са изостанали в обучението.

Акцент при обучението бе поставен и при работата със семейството. Търси се взаимодействие по линията  "родители – деца – детска градина - училище”, цели се и разбиране на проблема с отпадането на децата от училище. В дискусиите бе обърнато внимание на управлението на гнева. Представени бяха нови подходи за работа с деца – билингви за по-доброто усвояване на български език.

Подобно обучение на учители и образователни медиатори предстои да бъде организирано и през следващата година. Предвиждат се и две поддържащи еднодневни обучения с изнасяне на „открити уроци“ от учителите, включени в проекта.

Виж повече

Сливен подготвя изложба с ромски артефакти

2016-11-01

Екипът на Сдружението „Ромска академия за култура и образование“ събира артефакти и произведения на изкуството на творци и майстори от ромски произход. Сбирката ще оформи малка изложба в бъдещия Образователен център, който ще бъде изграден в ромския квартал "Надежда" в Сливен.

Вече са откупени предмети от ромски майстори и занаятчии – калайджии, железари, кошничари, килимари, както и картини на художници-роми и художници, рисуващи на ромска тематика.

Всеки, който иска да допълни експозицията, може да направи дарение. Вече има направени дарения от съмишленици на идеята.

Виж повече