Весел детски празник в Шумен на 1 юни

2018-06-01

Петдесет ученици от Основно училище “Хр. Ботев” в село Ивански участваха в празничните прояви по случай Международния ден на детето – 1 юни, организирани от Община Шумен.

Част от тях се включиха в игрите и забавленията в парк “Студентски”, където гледаха изпълненията на вокални и танцови състави към Младежкия дом в Шумен и атрактивни демонстрации с ролери. По-големите ученици пожелаха да посетят концерт в Драматично-кукления театър “Васил Друмев” и да се насладят на златните песни на България с участието на Шуменския симфоничен оркестър, Детския хор “Бодра песен” и пианиста Георги Милтиядов под диригентството на Левон Манукян. Концертът беше посветен на 55 години от създаването на хора, а  гост-солист бе един от най-обичаните български певци и приятел на шуменския хор Орлин Горанов. Прекрасната музика и любимите детски песни предизвикаха истинско вълнение у децата, които пяха заедно с хористите и бурно аплодираха техните изпълнения.

Посещението бе организирано от Община Шумен като част от дейностите за интегриране на рисковите групи от населението и включването им в публични културни прояви по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ по Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Празникът на първи юни бе зареден с много нови емоции, с игри и забавления през целия ден. Проявите по повод Международния ден на детето в село Ивански започнаха по-рано в двора на училището с празничен спектакъл с участието на изпълнители от детския театрален състав „БИС - Шумен. Весел смях и настроение изпълниха и двора на детската градина “Пролетна дъга” в Шумен, където беше организирана приказна клоунада по случай Международния ден на детето първи юни от Детския център за забавления “Смехорани”, София. Сто деца от градината получиха и подарък – топка и комплект играчки.

Виж повече

Швейцарски депутати се запознаха с постигнатото по Програма ЗОВ в Пловдив

2018-06-20

Деца от Детска градина „Лилия“ в Столипиново, най-големия ромски квартал в България и Европа, изнесоха очарователно представление от песни, стихове и танци пред делегация от швейцарски депутати. Преди да посетят места по проекта Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) парламентаристите от Швейцария разговаряха с кмета на Пловдив Иван Тотев и заместник-кмета Георги Титюков.

Община Пловдив изпълнява проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ в рамките на Програма ЗОВ с подкрепата на Швейцарския принос към разширения ЕС. Общият бюджет на проекта (октомври 2016 и април 2019), възлиза на 1 077 495 лева, от които 85 % са осигурени от правителството на Швейцария, а останалите 15 процента е съфинансиране от българската страна.

Екипът на проекта, учители и образователни медиатори работят за повишаването на осведомеността на родителите, за могат по-добре да подпомагат децата си. От есента на 2016 в „Лилия“ редовно се организират четения на книги, в които участват деца, родителите им и учители. Това подобрява езиковите и социалните умения на децата, помага и за по-близките семейни отношения. В детската градина вече има библиотека, с подкрепата на проекта бяха изградени две детски площадки.

В първия по рода си Образователен център в Столипиново, който се очаква да отвори врати през септември 2018, ще бъдат организирани извънкласни занимания, спортни състезания и културни събития за учениците от квартала.

Швейцарската делегация посети също новоизграденото по проекта разширение на ДКЦ „Изток“, чието откриване предстои през август 2018. Четирите нови кабинета ще отговорят на здавните нужди на жителите от Столипиново, много от които са извън здравната система заради недостатъчен капацитет за медицинско обслужване или неплатени здравни осигуровки. Екипът на ЗОВ вече е организирал няколко стотин гинекологични, педиатрични и общи медицински прегледи.

Виж повече

Поезията и музиката като мост на приятелството

2018-06-29

Празник на ромската поезия и музика събра заедно млади хора и утвърдени ромски музиканти на открито в Шумен.

Лариса, Кремена, Йосиф, Лоренцо, Йордан, Неждет, Радостин и Исус дадоха начало на празничното събитие. От няколко месеца учениците от Шесто основно училище “Еньо Марковски” са създали група за ромски и български песни. Обединява ги студентът по социална педагогика в Шуменския университет Ангел Ангелов, който е и помощник-учител в училището.

Водещи на събитието бяха Стилиян Стоянов и актрисата Стефани Лечева. Те  представиха пред публиката твобри на едни от най-добрите ромски поети в България – Усин Керим, Сали Ибрахим, Димитър Сотиров, Асен Мерков и Георги Парушев.

Ромската поезия прилича на песен, затова този празник е и празник на музиката, споделиха участниците в събитието. Музиканти от оркестър “Шумен” с ръководител  Евгени Чакъров бяха поканени да се включат в програмата. Те изпълниха популярни руски, унгарски, ромски и български песни и предизвика възторжените аплодисменти на публиката.

„Подобни инициативи помагат за съхраняване на културната идентичност на ромите чрез запознаване и популяризиране на творчеството на значими творци от общността и стимулиране на активността сред ромските младежи“, сподели Марияна Йорданова, директор на Шесто основно училище, която бе сред гостите в залата. “Учениците се подготвяха за това участие от доста време и се радвам, че спечелиха симпатиите на всички присъстващи.”

Инициативата бе организирана по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Децата на Борово се включиха във велопоход „Стоп! Да опазим децата“

2018-06-01

Под надслов „ Стоп! Да опазим децата“ днес в гр. Борово се състоя велопоход по повод 1 юни -  Международния ден на детето. Организатори на събитието е Сдружение БРТИМ, съвместно с  Туристическо дружество „Белите брези”,  гр. Борово, Детска градина „Славейче“ - гр. Борово и Средно общообразователно училище „Св. Климент Охридски“, гр. Борово. Инициативата е част от информационната кампания за превенция на трафика на хора „За истината без страх“, провеждана от експертите на БРТИМ в рамките на проекта на Община Русе по Програма ЗОВ.

Във велопохода се включиха повече от 35 деца на различна възраст. В първата част най-малките жители на гр. Борово участваха в състезание с колела и тротинетки, подкрепяни от своите учители и  родители. Децата искрено се забавляваха, опитвайки се да спазват правилата и знаците за движение. В края на първи етап те получиха подаръци и специално изработени за тях информационни материали.

Старт на втория етап от велопохода даде Радослав Рачев, председател на Туристическо дружество „Белите брези”, гр. Борово. В него участие взеха двадесет ученици от училище „Св. Климент Охридски“. Участниците следваха определения маршрут, като обиколиха  града, носейки послания върху колелата си в знак на съпричастност с жертвите на трафика на хора. Доброволците и приятели на организаторите на велопохода разпространиха информационни материали, изработени от Сдружение БРТИМ сред всички граждани, дошли да подкрепят участниците в събитието.

Участниците в инициативата получиха подарък - тениски, изработени за кампанията и предоставени от Община Русе. Инициативата „ Стоп! Да опазим децата“ направи малки и големи съпричастни не само към най-хубавия детски празник, но и към сериозната тема за трафика на хора.

Виж повече

Здравната профилактика – водеща тема на обучение в Монтана

2018-06-11

Близо 30 медицински професионалисти, социални работници, образователни и здравни медиатори от Община Монтана взеха участие в двудневно обучение по Програма ЗОВ.

Лектори бяха д-р Красимир Романов и Даниела Дикова  - мениджър Консултативни центрове "Семейно планиране"  в Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. Те представиха специфични подходите за работа в ромската общност.

Акцентът в обучението би върху организирането на профилактични и акушеро-гинекологични прегледи, контрацепцията, сексуално преносимите инфекции.

Участниците в обучението по проект „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”, изпълняван по ЗОВ, оцениха обучението като полезно.

Виж повече

Деца и родители от Столипиново заедно на цирк

2018-06-18

Ромски деца и родителите им от кв. Столипиново посетиха заедно цирково представление, организирано по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ. Те с интерес гледаха цирковата програма – представяне на екзотични животни, сложни акробатични номера, весела клоунада.

За повечето ромски деца и родители това бе първо посещение на цирков спектакъл и то организиран извън техния квартал. Затова всички бяха изключително развълнувани!

След края на представлението малките зрители от Столипиново се снимаха с цирковите артисти, а някои от тях се възползваха от възможността да пояздят за кратко цирковите понита.

Виж повече

Лятното училище на децата от Монтана

2018-06-21

Ако си талантлив и полагаш усилия, имаш шанс да успееш. С това послание започна представянето на  изложбата от Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие” пред децата от кв. „Кошарник” - Монтана, участващи в Лятното училище по Програма ЗОВ.

Доказателството, което потвърди встъпителните думи е фактът, че 10-годишно ромско момче от с. Яровнице в Словакия спечели първа награда, състезавайки се 2011 млади художници от 35 държави. Нели Василева – главен експерт „Култура и вероизповедания” в общината, разказа на децата за изложбата и им показа снимката на Себастиян Янув Калея с наградите от конкурса в Монтана.

Това е първото посещение на ромските деца в галерия и за тях беше много интересно, защото оживено обсъждаха пъстрите рисунки.

Общо 19 деца от Основно училище „Георги Бенковски”, които есента ще продължат образованието си в прогимназиален етап в училищата в Монтана, преминаха през допълнително обучение, за да наваксат пропуските си по български език и математика. Учителката им Мария Георгиева сподели, че 13 от тях са посещавали редовно заниманията.

В програмата на Лятното училище бяха включени също посещения на Лапидариума, Античната крепост и етнографския музей в Михайловата къща в Монтана. Истинско приключение за децата беше екскурзията в Берковица и Клисурския манастир, споделя образователният медиатор Бисер Андреев.

Виж повече

Разходка в историята за децата от с. Ивански, Шуменско

2018-06-21

54 ученици от начална степен на Основното училище “Христо Ботев” в село Ивански, Община Шумен се включиха в учебна екскурзия до Плиска и Мадара днес. Инициативата е част от извънкласните дейности в направление образование за посещения на природни забележителности, културни и исторически паметници, които се реализират по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Децата посетиха старините в първата българска столица Плиска, изслушаха с внимание беседата на екскурзовода и разгледаха музейната експозиция. „Целта на екскурзията е учениците  да получат реална представа за наученото в часовете по предмета “Човекът и обществото” и да усетят духа на българската история“, обясни учителката на трети клас Петинка Стаменова.

В програмата на еднодневната екскурзия бе включено и посещение на Културно-историческия комплекс “Двор на кирилицата”. Според Петинка Стефанова срещата с историята, разказът за буквите, създадени на това свещено за българите място, за светите братя Кирил и Методий, за Борис, покръстителят на българите ще им помогне по-лесно да усвояват знанията по история в следващите класове.

Екскурзията завърши с беседа в музея на Историко-археологическия резерват “Мадара”, а пред Голямата пещера бе организиран пленер. Емоциите от наситения с вълнения ден децата пресъздадоха в рисунки, посветени на историческото минало и красотата на българската природа.

Преживяванията си по време на екскурзията децата ще разкажат в текстове, които заедно с най -добрите рисунки ще бъдат оформени в детска книжка.

Виж повече

Нови образователни игри подпомагат обучението в „Пролетна дъга“

2018-06-30

Новата група и филиалите в Детска градина „Пролетна дъга“ – Шумен разполагат от края на юни с над 30 нови образователни игри за учебна и извънкласна дейност в предучилищна възраст. Голяма част от тях са  за обучение по метода „Монтесори“, който педагози от детската градина започват да прилагат след проведено обучение.

Сред дидактичните пособия особено интересни са Монтесори комплект с 12 дървени пъзела, даващи възможност децата по-лесно да разпознават различни форми, размери и количества, кутия с пръчки за броене, която представя числата като съвкупност от отделни обекти, комплекти от български букви, рамки Монтесори, магнитна пирамида „Здравословно хранене“ и др.

„Всички образователни игри дават възможност за развитие на математическата и езиковата компетентност, както и на логическото мислене на децата“, сподели учителката Ивелина Алексиева.

„За работа с деца особено от уязвимите групи е много важно да се прилагат нестандартни методи на работа, подкрепени с богата нагледност и практическа насоченост. Към това се стремим по време на извънкласните занимания в „летните училища“, коментира директорката на детската градина Димитрина Минева.

Извънкласните занимания за децата през лятото се провеждат по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Закупените дидактични материали на обща стойност 4 000 лв. ще бъдат изключително полезни на педагозите при провежданите на занятия в „летните училища“, чрез които деца подобряват езиковите си умения и подготвеността си за училище.

Виж повече