Конкурс за здравни медиатори в Русе и Борово

2017-02-06

Проектът в Русе за социално включване на  роми и други уязвими групи обяви конкурс за назначаването на здравни медиатори:  един за Община Русе, а другият – за Община Борово. Двамата ще  бъдат назначени на пълно работно време до края на проекта, изпълняван в рамките Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

От здравните медиатори се очаква да работят за осъществяването на профилактичните дейности и разяснителните кампании в ромските общности в общините Русе и Борово, както и да съдействат на нуждаещите се от малцинствените групи за достъп до здравни и социални услуги. Здравните медиатори са посредници между уязвимите групи и здравните и социалните служби. Те подпомагат преодоляването на културните бариери при общуването на хора от общността и институциите

Конкурсът е на два етапа: разглеждане на документите на кандидатите и събеседване с допуснатите до втория етап.

От кандидатите  се изисква принадлежност към уязвимата общност, познаване на здравните и социалните й  проблеми, владеене на езика й (ромски и/ли турски), както и много добри комуникативни умения.

Крайният срок за подаването на документи за конкурса е 24 февруари 2017.

Вижте тук пълния текст на обявата.

За контакти и повече информация:
За Община Русе – Невена Енчева, технически сътрудник по проекта:  082 881 812
За Община Ветово – Диана Стойчева, координатор на проекта: 0879 334  815

Виж повече

Здравни кабинети и ремонтирани стаи за детски занимания в Русе

2017-02-27

Ремонтирани помещения за здравни кабинети и за детски занимания бяха официално открити днес в сградата на Детска градина „Ралица“ в кв. „Тракция“ - Русе.

На първия етаж се помещават два здравни кабинета (АГ и на общопрактикуващ лекар/педиатър), кабинет на здравен медиатор и зала за  работа с родители и здравно образование. Кабинетите са новост за „Тракция“, досега в квартала няма регистрирана практика на общопрактикуващ лекар. На втория етаж са ремонтираните помещения за една полудневна и за една целодневна група за деца от 3-5 години.

Ремонтът бе извършен в рамките проекта на Община Русе по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), изпълнявана с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.  Също така, здравните кабинети бяха обзаведени и оборудвани по ЗОВ.

Понастоящем заниманията в сградата се посещават от 10  деца от полудневната група и 6 - от целодневната. Нает е здравен медиатор, който заедно с местни партниращи неправителствени организации работеше в „Тракция“, за да представи на ромското население новите ремонтирани кабинети и детската градина. Двама лекари, които ще преглеждат в новите кабинети, са вече определени и започват работа тази седмица.

С децата в новоремонтираните помещения ще работят опитни педагози. Предвидена е и работа с родителите, за да окуражават и стимулират децата си да посещават заниманията – първо в градината, а после и в училище. За целта е разработен специален педагогически наръчник за работа с деца и родители.

Очаква се около 25 деца да посещават двете детски групи в близките месеци в резултат от популяризирането на новите възможности в градината. Полудневната група с 8 деца е нова инициатива, която се оказа привлекателна за ромите и се очаква броят на децата да расте. По програмата са назначени педагог и логопед.

„Продължаваме да работим за бъдещето на нашите деца и да създаваме необходимите условия да растат здрави и щастливи “, заяви кметът на Русе Пламен Стоилов на официалното откриване. Ирина Файон, ръководител на Звеното за управление на Програма ЗОВ, изрази задоволството си от от съвместната работа с Община Русе, която изпълнява проекта за социалното включване на роми и други уязвими групи с девет партньори. „В детската градина в „Тракция“ имаме двоен успех и положихме двойно повече усилия, тъй като едновременно ремонтирахме и обзавеждахме и медицински кабинети, и детска градина“, отбеляза Ирина Файон.

 

Вижте тук интервю с Ирина Файон, ръководител на Програма ЗОВ и Мариела Личева, координатор по проекта в Русе за БНТ 2
Вижте и репортаж на БНТ 2

Виж повече

Обмяна на добри практики за ранно детско развитие

2017-02-23

Семинар за предизвикателствата в ранното детско развитие събира заместник-кметове, общински експерти по образование, директори и учители от начални училища и детски градини, както и представители на неправителствения сектор от 28 февруари до 2 март 2017 в Русе. Целта на срещата е обмяна на добри практики, идентифицирани при изпълнението на образователни проекти с различно финансиране в различни райони на страната, които се превръщат в успешен модел.

Семинарът „Обмяна на добри практики за ранно детско развитие“ ще бъде открит от кмета на Русе Пламен Стоилов. Очакват се представители на Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика,  представители на УНИЦЕФ.

Темите на семинара са иновативни педагогически методи за включване на роми и други уязвими групи в общообразователната система, добри практики за работа с родители и медиатори, въпроси на финансирането и управлението на детските градини.

Семинарът е организиран от Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), която работи за социалното включване на роми и други уязвими групи в шест български общини с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Работещите в проектите от шестте района на ЗОВ -  Русе, Бургас, Монтана, Сливен, Шумен и Пловдив, ще представят предизвикателствата, с които са се сблъскали в досегашната си работа по ранното детско развитие и решенията, които са намерили, прилагат и смятат за важни да споделят с колеги. Те, от своя страна, ще почерпят опит от проект в детска градина в Търговище, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към МОН, от проекти в Русе и Мездра, изпълнявани с финансиране от Норвежкия финансов механизъм, от добри практики в Севлиево и Тунджа, изпълнявани с подкрепа от Световната банка и Оперативна програма „Човешки ресурси“.

В края на срещата участниците ще излязат с препоръки към политиките за ранно детско образование, за финансирането на детските градини, както и с предложения за навлизането на нови методи в работата с деца от уязвимите групи в детската градина и нови техники на преподаване в мултиетническа среда.

 

За Програма ЗОВ:
Програма ЗОВ се изпълнява в периода 2014 - 2019 година с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата й стойност е 8 088 500 швейцарски франка, швейцарският принос е 6 920 000 шв. франка.

От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката също участват в Програмата с финансиране, експертиза и консултации. Трите министерства допринасят с 15% съфинансиране, като приносът на всяко министерство е по 5%.

Общо 15 общини в шест големи общински центрове (Бургас, Монтана, Пловдив, Русе, Сливен, Шумен) изпълняват съвместно с партньори (училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др.) интегрирани проекти, свързани с: 1) намаляването на броя на ромските деца, които не ходят или отпадат от детска градина, предучилищните занимания и началното училище; 2) работа с родители, психолози, учители и медиатори по ромското включване; 3) първична и репродуктивна здравна помощ за ромската общност, семейно планиране и здравна профилактика; 4) културни събития, подпомагащи интеграцията на ромите.

Виж повече

Форум обсъди успешните практики и модели за интеграция

2017-02-28

Форумът "Успешни практики и модели за интеграция на ромите", организиран в София на  27 февруари, събра представители на  правителството, Европейската комисия, Световната банка, страните-донори, представители на осем посолства, на управляващите органи на ключовите програми, имащи отношение към ромската интеграция, както и неправителствени организации. Форумът бе организиран от Център за междуетнически диалог и толерантност  "Амалипе" и Институт "Отворено общество".

„Работещите практики в областта на ромското включване трябва да бъдат използвани в бъдеще, защото интеграцията е една от стъпките за превръщане на Европейския съюз в успешно обединение с общи цели“, заяви в приветствието си вицепремиерът Малина Крумова. Тя даде и редица примери за успешни проекти, сред които и такива, в които интеграцията не е директна цел. Такъв е проектът на БЧК за предоставяне на услуги в домашна среда на възрастни хора и изпълняван в четири български общини с финансиране от Българо-швейцарската програма за сътрудничество: 25 процента от получателите на услугите са от ромски произход, а 20 на сто от служителите, които предоставят социални услуги, също са от ромски произход.

Форумът бе приветстван също от вицепремиера и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Илко Семерджиев, от посланика на Холандия и съпредседател на Посланическата група за ромско включване Том ван Оорсхот, Ролан Питон – ръководител на Швейцарския офис за сътрудничество в България, Лора Лалова, експерт по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм в Посолството на Кралство Норвегия в Букурещ, както и от  Сандрин дьо Бьогном, ръководител на отдел за България, Румъния и Малта в Главна дирекция „Заетост“ на Европейската комисия.
 

Успешните практики

В  двете сесии на форума бяха представени успешни практики, които имат тенденцията да се превърнат в цялостни модели за интеграция в една или повече тематични области. Общо за тях би било изискването да са доказали своята успешност и чрез независима оценка, както и да е налице липса на финансиране от европейските фондове или държавния бюджет за тяхното разширяване и прилагане в национален мащаб. Успешните практики и модели бяха представени не от донорите, а от крайните ползватели или от участници в изпълнението им. Вижте тук презентациите им

 

Перспективите през новия програмен период

От управляващите органи на оперативните програми „Развитие на човешките ресурси”, „Наука и образование за интелигентен растеж” и „Региони в растеж” представиха планираните от тях интеграциионни операции. Даниела Димитрова от Посолството на Конфедерация Швейцария запозна участниците с подхода и изпълняваните в момента дейности на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) за социално включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Заместник-кметът на Община Тунджа и представител на НСОРБ Станчо Ставрев говори за необходимостта от „твърди мерки” (благоустройство, социални жилища и др.) и в селските общини, както и за необходимостта от създаването на фонд, чрез който общините да облекчават достъпа до предучилищно образование.

На 9 декември 2016 г. България подписа меморандуми за за изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и изпълнението на Норвежкия финансов механизъм за периода 2014-2021 г. Меморандумите и по двата механизма поставят един от акцентите върху подкрепа на политиките за интеграция на ромите. В следващите шест месеца ресорните министерства и заинтересовани страни от България и страните-донори трябва да изготвят идейни концепции за всяка от одобрените програми. На заключителната сесия на форума, вицепремиерът Малина Крумова изиска от операторите по четирите програми по Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия Финансов мехавизъм, в които ромската интеграция е приоритет, да привлекат работещите ромски организации в подготовката на програмите.

Повече информация на сайта на „Амалипе“: тук
 

Виж повече

Търсим здравен медиатор за с. Ивански, Шуменско

2017-02-02

Проектът „Взаимодействието с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ в Шумен търси здравен медиатор.

„Основните изисквания са свързани с принадлежност и познаване на здравните и социални проблеми на общността, владеене на езика й и комуникативност“, споделя Людмила Андреева, координатор „Здравеопазване“ в проекта.

Конкурсът е на два етапа: подаване на документи и събеседване.

Срокът за подаването на документите е 2 март. След преглед на подадените документи осемчленна комисия от експерти от Национална мрежа на здравните медиатори, Община Шумен и Регионалната здравна инспекция ще проведе на 13 март интервюта с кандидатите, отговарящи на изискванията.
 

  Вижте тук пълния текст на обявата, публикуван на сайта на Община Шумен:
 

ОБЩИНА ШУМЕН в качеството си на водеща организация по проект „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Българо-Швейцарска програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи – „Здраве и образование за всички” в партньорство със сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори”

Обявява подбор за заемане на длъжността:
Здравен медиатор – код по НКПД 32533001 – 1 бр. на пълен работен ден за село Ивански за срок от 24 месеца

Кратко описание на длъжността Здравен медиатор
• Работа с клиенти и подпомагане на незапознатите със здравната система за получаване на достъп до здравни услуги;
• Посредничество между уязвими групи, здравни и социални служби;
• Работа с ОПЛ, други здравни специалисти и институции за повишаване на имунизационния статус на децата;
• Подпомагане при попълване на различни документи;
• Участие в организиране на здравни профилактични мероприятия и мероприятия за повишаване на здравната култура;
• Подпомагане на дейността на РЗИ по извънредни имунизационни кампании, профилактични прегледи с мобилни единици и други.

Изисквания към кандидатите:
• Образователна степен – минимум завършено средно образование;
• Професионален опит – не се изисква;
• Познаване на здравните и социални проблеми на ромската общност;
• Владеене на езика на общността – ромски или турски;
• Комуникативни умения;
• Компютърна грамотност (MS Word, Internet);

Необходими документи:
• Заявление по образец
• Автобиография европейски формат
• Мотивационно писмо
• Копие от документи за придобитата образователна степен, допълнителни квалификации
• Копие от документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит
• Свидетелство за съдимост

Образец на заявлението може да се получи и в отдел „Образование, наука и развитие”, стая 356 на Община Шумен, бул. „Славянски” № 17, от г-жа Христина Баева.

Провеждане на подбора:
1. Първи етап – разглеждане и проверка на подадените от кандидатите документи за съответствие с обявените изисквания за съответната длъжност.
2. Втори етап – интервю с допуснатите кандидати.

Срок и място за подаване на документи:
• Срок за подаване на документи от 06.02.2017 год. до 02.03.2017 год.
• Документите се подават лично или чрез пълномощник на следния адрес: гр. Шумен, Община Шумен, бул. „Славянски“ № 17, стая 356, при г-жа Христина Баева – ръководител на проекта всеки работен ден от 9.00 до 12.00 часа и от 13.00 до 17.00 часа.

Информация за професията „здравен медиатор“ можете да намерите на www.zdravenmediator.net
Допълнителна информация: телефон 054/857 756, лице за контакт: Христина Баева

Виж повече

Родители в Шумен тръгнаха на училище

2017-02-13

От началото на 2016 родители на деца в Шумен и съседното село Ивански тръгнаха на специални обучения в рамките на „Училище за родители“ по проекта на Общината, изпълняван по Програма ЗОВ (Здраве и образование  за всички). Обученията целят да мотивират родителите да са по-активни в усилията за образованието и възпитанието на децата си.

30 родители на деца, които посещават детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен участваха в първите занимания, организирани в две поредни съботи (28 януари и 4 февруари).

В първото занимание бяха обсъждани подготовката на децата за постъпването в новата група в детската градина, а също така необходимостта от социални умения, адаптивност и  комуникативност не само за децата, но и за родителите им. Заниманията бяха в две групи, водени от опитни педагози.

„Амбицията ни е да привлечем и задържим повече деца в детската градина. Затова работим активно с родителите, организирайки ги в съвместни съботни занимания. Прилагаме интерактивните техники и методи за работа“, обяснява директорката на „Пролетна дъга“ Димитрина Минева.

Второто обучение в „Училище  за родители“ на 4 февруари бе посветено на темите „Лична хигиена“ и „Стоматологична профилактика“. Обученията в двете групи бяха водени паралелно от опитните медицински специалисти на детската градина Нина Чобанова и Кремена Тодорова. Сесиите включваха съвместни игри и отработване на  различни казуси.

15 родители на деца в с. Ивански, Шуменско участваха в първото обучение в „Училище за родители” на 11 февруари. То бе водено от учителките на техните деца Теодора Христова и Лозенка  Велева.

„В съвсем  непринуден разговор родителите споделят за проблемите които имат, за желанието да образоват децата си  и  да ги видят здрави и успели“ , сподели г-жа Христова. Темата на обучението бе: „Кой са ромите? История на техния живот“.

Обучението завърши с ромската народна приказка  „Градината на народите” по Йосиф Нунев, която  породи дискусия.

„Училището се сблъсква с предизвикателствата на  културното многообразие на възпитаниците си от село Ивански и намира начин да работи  за приобщаването на всяко  дете  и родител от общността  – чрез нови подходи и методи за работа, творчески занимания в ателиета по изкуство, индивидуална работа, насърчаване на деца и родители да споделят мнението си и да изявят таланта си.  Така смятаме да отговорим на потребностите на ромската общност в селото“, споделя ръководителката на проекта в Шумен Христина Баева.

Виж повече

Обучения за учители за работа с деца билингви

2017-02-04

31 учители от Основно училище ”Хр. Ботев” в село Ивански и детска градина ”Пролетна дъга” в Шумен имаха днес обучение за работа с деца билингви. Заниманията бяха водени  опитните специалисти от Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски” доц. д-р Калина Йочева и проф. д-р Наталия Витанова.

„Трябва да се научим да живеем заедно, да развиваме умението за разбирането на другите хора, зачитайки тяхната независимост”, сподели професор Витанова при откриването на обучението.

"Методите на преодоляване на зависимост от майчиния език и падането на билигвистичните комуникативни бариери при деца в смесените групи, които бяха засегнати в обучението, са изключително полезни и ще ги приложим  в нашата работа“,  сподели директорката на  детска градина „Пролетна дъга“ Димитрина Минева.  „Разиграването на ситуации по групи ни показаха, че сме на правилен път при работа с деца билингви и ни даде увереност да работим в тази насока“.

Това е първото от серия обучения за учителите от Основно училище ”Хр. Ботев” в село Ивански и детска градина ”Пролетна дъга” в Шумен в рамките на проекта ”Взаимодействие с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” на Община Шумен. Проектът се изпълнява в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

 Предстоят още обучения и практични занимания за учители от Шумен и с. Ивански в рамките на ЗОВ.

Вижте още за работата ни в Шумен

Виж повече

Общи усилия на учители и медиатори по ромската интеграция в Община Бургас

2017-02-16

66 учители от Бургас, Средец и Малко Търново участваха наскоро във второ обучение в рамките на проекта за социална интеграция на роми и други уязвими групи, изпълняван в Община Бургас в рамките на Програма ЗОВ.

Една от темите на обучението бе картографирането като интерактивен подход за работа с деца и ученици в мултикултурна среда.  „Учителят трябва планира цялата дейност и даде подробни насоки на децата за това, което предстои да направят. Примерно, обиколка, свързана с уроците по околен свят, опознаване на училището или квартала... И след обиколката за наблюдение всеки прави своя карта на видяното. Накрая се получават различни карти,  плод на различните възприятия“, разказва лекторът доц. д-р Мария Алексиева от Бургаския свободен университет. Тя е убедена, че този подход дава интересни резултати, защото децата са активни и искат да опознават света по свой начин.

В нуждата от иновативни подходи, за да има добри резултати в социалното включване на децата е убедена и Радостина Ботушанска, помощник – директор на Основно училище „Христо Ботев“. В него учат деца от български, турски и ромски произход и има много случаи, когато някои от тях прекрачват прага на училището с много малък набор от български думи, а после завършват с добри бележки.

И всичко това се случва благодарение на учителите – на техните усилия и иновативните подходи, които прилагат. Но и не само.

В проекта вече са ангажирани и образователни медиатори. Трима работят основно в създадените клубове „Отговорен родител“ и „Активен родител“ в квартал „Победа“ в Бургас. Целта им е да мотивират родителите да изпращат децата си на училище. Амбицията на проекта в Бургас е да обхване около 300 родители. Предстои медиаторите да започнат работа „на терен“ – по домовете.

Това,  което сме започнали, не е лесно и резултати не могат да се очакват веднага, разказва  Десислава Тенева, една от медиаторките. Няма „магическа пръчка“, но вече се виждат положителни знаци. Майките в квартала започнали да водят свои приятелки на срещите на клуба „Отговорен родител“.

Двама образователни медиатори вече работят и в Средец.

Очаква се след приключването на проекта медиаторите да бъдат назначени за постоянно в общинските администрации.

Вижте още в тази публикация

 

Виж повече

40 ученици тръгнаха на „наваксващо училище” в с. Ивански

2017-02-20

Деца от първи до четвърти клас от Основно училище „Христо Ботев“ тръгнаха на 18 февруари на съботно наваксващо училище.

Четирима начални учители от училището им преподаваха по различен и интересен начин материал, свързан с български език и литература - „Нашата азбука ”и „Български народни приказки”, а в часовете по математика учениците се занимаваха с нестандартни задачи, свързани със събиране и изваждане на числа.

„Целта на съботните ни занимания е децата да наваксат с учебен материал, който не са усвоили добре в класната стая. Използваме нови подходи и начини на преподаване, за да бъде ученето по-интересно и привлекателно за децата“, споделя учителката Нивелина  Николова.

 Методическите подходи бяха специално разработени от преподаватели на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” в помощ на учителите, работещи с деца билингви. Чрез игрови методи се цели децата да се справят по-добре с българския език и математическите задачи.

Предвидени са и „Уикенд училища“ за развитие и изява на творческите способности на децата.

В рамките на проекта по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) се работи и с родителите от с. Ивански, за да бъдат мотивирани да изпращат децата си на училище и да ги подкрепят в училищните им занимания.


Вижте още за работата по ЗОВ в Шумен

Виж повече

В Шумен започнаха специализирани прегледи за млади майки

2017-02-21

Диагностично-консултативен център І - Шумен започна АГ прегледи на млади жени, майки и бременни от трите шуменски квартала „Еверест“, „Витоша“ и „Млада гвардия“ и съседното село Ивански.

„Целта е своевременно и правилно лечение за подобряване детското и майчино здраве, повишаване на здравната култура и пълен имунизационен календар на децата. По този начин ще улесним достъпа на уязвимите групи до първични здравни грижи и подобряване на здравния им статус“, споделя Людмила Андреева,координатор „Здравеопазване“ в проекта на Община Шумен по Програма ЗОВ.

Прегледите включват ултразвукова диагностика, консултации и набор от изследвания и ще продължат до април 2019. Предвижда се да бъдат обхванати около 200 млади жени, майки и бременни, част от които са без здравни осигуровки.

„Планираме също здравно-профилактични кампании, редовни консултации по сексуално и репродуктивно здраве, кръгли маси по въпросите за рисково поведение, семейното планиране и нежеланата бременност, безплатна контрацепция за жени от рискови групи на ромската общност и др.“, допълни Христина Баева – ръководител на проекта в Шумен „Взаимодействието с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“.   

Вижте още за работата ни в Шумен

Виж повече

Дискусия в Шумен за ранните бракове и отпадането на ученици от училище

2017-02-26

Кръгла маса на тема „Ранни бракове и отпадане на ученици от училище“ се състоя на 25 февруари 2017 в гр. Шумен в рамките на проекта, изпълняван от Общината по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Ранните бракове са една от основните причини момичетата от ромската общност да напуснат училище преждевременно, да родят деца и да останат без образование. Често пъти родителите са тези, които подтикват децата си към ранни бракове, на което все повече млади  хора се противопоставят.

Дискусиите засегнаха въпроса доколко ранните бракове са традиция сред ромското население, както и възможностите за превенцията им, моделите за работа с уязвимите групи, превръщането на училището за привлекателно място, което дава социални перспективи.

В кръглата маса участваха общо 35 души - университетски експерти, директори на училища и детски градини, представители на здравни и социални институции, здравни медиатори, както и семейства от общността.

Участващите в дискусиите се обединиха около общата теза, че освен с подрастващите е нужно активно да се работи и с родителите, за да бъдат променени нагласите им и обърната тенденцията на ранните бракове. Единодушно бе мнението, че са нужни общи усилия  и междуинституционално взаимодействие. /

Виж повече

Започна работа по цялостно картографиране по ЗОВ в Шумен

2017-02-20

В Шумен днес започна работа по цялостно картографиране в кварталите „Млада гвардия”, „Еверест” и „Витоша”, планирано в направление “Здравеопазване” по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Картографирането или работа на терен с общността е една от ключовите дейности в  проекта на Община Шумен по ЗОВ  „Взаимодействието с общността - фактор за по добро бъдеще и успешна интеграция”.

Екипи от медицински специалист, социален работник, социален сътрудник и здравни медиатори събират информация, за да бъде създадена база данни, която ще даде пълна картина с актуална и достоверна информация за здравния статус на семействата от трите квартала. В резултат на това ще могат да бъдат набелязани конкретни и адекватни мерки и действия за решаването на проблеми на хората от уязвимите групи в сферата образованието, заетостта и здравеопазването.

 „Началото беше много трудно. Минаваме от къща на къща, задавахме въпроси и регистрирахме проблемите на хората”, споделя Илка Стоянова медицински специалист в Семейно-консултативния център - Шумен, който е ангажирана с картографирането.

„Много хора не ни познаваха и ни свързваха с различни други институции. В последствие започнаха да ни се доверяват. Самонастаняването в жилища също е един от проблемите“, допълва Валентина Асенова, социален сътрудник в Центъра. „А за връщането на децата в училище са нужни разговори, в които да се разбере ползата от образованието, което ние правим при посещението си в кварталите”.

Картографирането ще продължи няколко месеца, като в него ще се включат и доброволци от общността на уязвимите групи.

Виж повече