Работни разговори по ЗОВ-проекта в Шумен

2018-02-09

Ирина Файон, ръководител на Програма ЗОВ и Герасим Герасимов, програмен директор към Швейцарското посолство в България разговаряха с кмета на Шумен Любомир Христов за изпълнението на проекта на Община Шумен в рамките на ЗОВ. В срещата участваха и представители на Националното координационно звено по Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Кметът Христов благодари за помощта, която швейцарската страна оказва на общините за интегриране на ромите, за привличане и задържане на децата в детската градина, за подкрепата на семействата за образованието на децата си и за обновяване на базата, в която те се обучават. Според него това е едно от важните неща, които задържат децата в системата, а по-добрите условия и грижата за тях мотивират семействата им. По думите на Ирина Файон строителните дейности по проекта вървят по план, дори по-бързо от планираното. Тя благодари на общината за съдействието, което екипът по програмата получава.

Ръководителят на програмата Ирина Файон бе един от първите посетители на изложбата от рисунки, подредени във фоайето на детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен. Над 150 деца и ученици участваха в конкурса “Зимни приключения”, обявен от екипа на проекта за децата от Детска градина „Пролетна дъга“ – Шумен“ и Основно училище „Христо Ботев“ – с. Ивански. Тя поздрави малките художници за тяхното старание и за прекрасните творби, а по-късно присъства на едно от занятията в новата група, чиято сграда бе основно ремонтирана и оборудвана с нови мебел. Работата на учителите и на образователните медиатори за привличане на ромските деца в градината получи висока оценка. От средата на декември 18 нови деца вече посещават детската градина.

По-късно гостите се включиха в дискусията за агресията сред децата и ролята на семейството и училището за предотвратяване на подобно поведение. Тя се състоя в училището за родители в новия Учебен център в село Ивански и в нея участваха 35 млади майки от селото.

“За нас връзката с училището и авторитетът на преподавателите са много важни. Тук учителите наистина са всеотдайни, децата ги обичат и им се доверяват. Моят син завърши осми клас в това училище и сега продължава образованието си в Шумен,” сподели Теменужка Веселинова. Според родителите един от начините да се предотвратят подобни случаи е да има повече места, където родители и деца да се занимават заедно, повече пространства за игра, детски площадки и игрища, за да могат да спортуват.

В съседната класна стая на центъра в т.н. “наваксващи училища” под формата на интерактивна игра “Хитър Петър” осемнайсет четвъртокласници развиваха своите умения да разказват истории, да описват образи на приказни и литературни герои, да обогатяват своите езикови знания и речеви умения. В отговор на въпрос ще продължат ли образованието си, всички обещаха да учат най-малко до десети клас и на всяка цена да получат професия.  

Гостите посетиха и Здравната служба в селото, където със средства по ЗОВ бе направен цялостен ремонт на първия етаж. В момента се оборудват АГ-кабинет, педиатричен кабинет и манипулационна. Специалист-гинеколог и педиатър ще преглеждат младите жени и децата от селото по два пъти в месеца, обясни координаторът здравеопазване по проекта Людмила Андреева.

Чуйте в този линк интервюто на Ирина Файон за БНР за напредъка на проекта в Шумен

Виж повече

Изложба на детски рисунки в Столипиново

2018-02-14

Откриването на изложба с творби на ромски деца се превърна в празник в двете начални училища „Кирил Нектариев“ и „Найден Геров“ в кв. Столипиново. Пред родители, съученици и гости децата представиха и кратка музикална програма с песни и танци, които бяха подготвили с помощта на своите учители като част от допълнителните извънкласни занимания, реализирани в рамките на проекта на Програма ЗОВ в Пловдив.

Картини, апликации, оригами и произведения на приложното изкуство, създадени от малките художници бяха разположени в импровизирано изложбено пространство в коридора на втория етаж на училище „Кирил Нектариев“, където бе изнесен и празничният концерт.

Представлението бе в коридора, тъй като все още в нито едно от училищата в кв. Столипиново няма подходящ салон за публични прояви. Това обаче ще се промени. По проекта на Община   Пловдив в рамките на Програма ЗОВ вече започна изграждането на Образователен център с помещения за общностни събирания, извънкласни дейности, изкуства и спорт.

В края на тържеството малките художници получиха грамоти за своята прекрасната работа, като по този начин бяха насърчени да продължават да творят.

Виж повече

Как работим за здравето в Столипиново

2018-02-02

Здравната медиация е особено важна при работата със сегрегираната етническа общност в кв. Столипиново, медиаторът се превръща в ключова фигура за спечелване на доверието на местните хора. Гюлезар Садък, здравна медиаторка по проекта в Пловдив на Програма ЗОВ, работи активно на терен сред ромската общност в квартала още от пролетта, след като премина обучение за здравна медиация към Националната мрежа на здравните медиатори.  

Гюлезар работи в тясно сътрудничество с Нина Банкова, експерт по здравни дейности по проекта, като двете организират здравни кампании на различни места из кв. Столипиново. Сградата на изграждащия се по проекта Здравно-просветен център все още не е готова, а също и спецификите на ромската общност в Столипиново налагат тази съвместна работа: общността е силно хетерогенна и се състои от различни в социално и образователно отношение групи. Ето защо работата на терен в самия квартал е особено важна, за да се достигне пряко до хората и да се идентифицират проблемите и тежките случаи.  

Нина и Гюлезар организираха първата здравно-информационна кампания за новата 2018 година в  у-ще "Найден Геров", сред учениците от 9 и 10-ти клас. С тях бе обсъдена темата "Рискови фактори за заразяване с болести, предавани по полов път". В хода на дискусията бяха уточнени както видовете заболявания, така и факторите, които спомагат за разпространението им - проституция, безразборен секс, трафик на хора. На участниците бяха раздадени брошури. В края на кампанията учениците бяха информирани и за другите здравни дейности по проекта, за да разпространяват информацията в семействата си.  

Здравните проблеми на населението в най-големия ромски квартал на България са многобройни и сложни за решаване, а това е непосилна задача само за един медиатор. Затова в самото начало на 2018 г. с конкурс бе назначен и втори здравен медиатор по проекта на програма ЗОВ в Столипиново. Това е Ангел Михайлов, образован млад човек от ромски произход, който вече е успял да натрупа сериозен опит в работа на терен като здравен и младежки медиатор. Ангел е завършил бизнес администрация в Европейския колеж в Пловдив и три години е работил като здравен медиатор към Район Източен. Освен това той има тригодишен опит като младежки медиатор в Младежкия център, изграден в Пловдив със средства на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Освен турски, ромски и български, Ангел говори също така и много добър английски. Участвал е в обучения на Съвета на Европа, проведени в Страсбург и Будапеща. Бил е технически сътрудник по националната програма на Министерство на здравеопазването „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“.

С включването на Ангел Михайлов като здравен медиатор по проекта екипът на проекта по ЗОВ е убеден, че ще работи още по-успешно за подобряване на достъпа до здравеопазване на най-уязвимите слоеве от населението в кв. Столипиново.

Виж повече

Монтана: майки от ромската общност не пропускат прегледите при педиатър

2018-02-16

Общо 12 деца от Габровница преминаха на 15 февруари през профилактичен преглед в Здравно-консултативния център на селото. Той бе изграден и функционира по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран по Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Здравният статус на прегледаните деца е в норма, установи д-р Снежана Ганчева. Тя диагностицира само едно момченце с типичната за сезона вирусна инфекция и му предписа лечение. Лекарката даде ценни съвети и на майките на малчугани с хронични заболявания. „Изненада представлява сравнително големият брой деца, които посещават педиатрите в Здравно-консултативните центрове. Майките им се възползват от тази възможност, въпреки, че за непълнолетните държавата осигурява безплатни прегледи при специалисти-педиатри. Това показва, че предлагането на услугата на място в общността дава добри резултати”,  коментира д-р Валерия Тодорова – координатор по направление „Здраве” на проекта.

„В Габровница има интерес към прегледите, осигурени по Програма ЗОВ”, допълва Илица Петрова - здравен медиатор. Тя и колегите й енергично работят с ромската общност в трите локации на проекта. Освен че информират хората за графика на прегледите и компетенциите на лекарите, медиаторите полагат усилия да ги убедят, че профилактиката е необходима.  Предлаганата здравна грижа е неоценим шанс за неосигурените лица.

Тъй като майчиното и детското здравеопазване са сред приоритетите на проекта, петимата здравни медиаториса посетили домовете на47 новородени деца. Те консултират майките за важността от имунизациите и избора на личен лекар, като им дават и съвети за правилното отглеждане на бебета.

Полезни са и срещите на групите за самопомощ на жени, които от началото на 2017 г. се провеждат ежемесечно.  Близо 150 ромски жени участваха в проведените през изтеклата година 13 срещи. В тях се обсъждат инициативи за решаване на местни проблеми и важни за участничките теми – отглеждане и възпитание на детето, кърмене, хигиена в дома, здравословно хранене. В групите вече се очертават по-инициативни жени-доброволци, които съдействат на здравните медиатори при организиране и провеждане на прегледите.

Друг акцент в работата на здравните медиатори са посещенията на многодетни семейства. В разговорите си с 84 от тях медиаторите са коментирали не само прегледите от педиатри и акушер-гинеколози, но и възможността за ползване на контрацепция – спирали. Общо 49 девойки са консултирани за възможността да бъдат имунизирани безплатно като профилактика на рак на маточна шийка.

С проведените информационни кампании сред ромската общност бяха положени усилия да се повиши чувствителността към проблемите на майчиното и детското здравеопазване. Те допринасят за осъзнаването на ползите от профилактиката. В кампаниите аргументирано и настойчиво се отправя посланието, че хората от ромската общност трябва да станат по-отговорни към собственото си здраве.

Около 160 жители на монтанските ромски квартали „Кошарник” и „Огоста” и на с. Габровница преминаха през последните два месеца през медицинските прегледи в Здравно-консултативните центрове, изградени и оборудвани по Програма ЗОВ. Те се намират в трите проектни локации – с. Габровница, кв. „Кошарник”, а жителите на кв. „Огоста” посещават кабинетите в Общинския медицински център.

Партньорът по проекта – Комплекс за здравни и социални услуги „Св. Мина”, осигурява медицинска сестра и акушерка, а лекарската помощ е поверена на подизпълнител – Медицински център „Астра медика”. Центърът е осигурил двама педиатри, двама акушер-гинеколози, един терапевт и един общо-практикуващ лекар за извършване на медицинските прегледи по проекта. Той разполага и с клинична лаборатория, която извършва необходимите изследвания. 

Виж повече

„Вече знам“: състезание за първокласници в Столипиново

2018-02-28

В състезание под мотото "Вече знам" в последния ден на февруари първокласниците от I "а" и I "б" класове на Начално училище „Кирил Нектариев“ в кв. Столипиново показаха какво са научили досега в училище. Събитието бе организирано по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Децата демонстрираха знания и умения по българския език, назоваваха цветове и геометрични фигури, обясняваха значението на светлините на светофара, "готвиха" ястия и салати от зеленчуци, компоти и десерти от плодове, моделираха плодове и зеленчуци.

Малчуганите  показаха и творческите си способности - рецитираха стихотворения и поздравиха присъстващите с песни.

Гости на състезанието бяха по-големи ученици, родители и учители от училището, които станаха и жури, за да преценят кой отбор се е справил по-добре.

Митка Димитрова - зам. директор на НУ "Кирил Нектариев", поздрави децата за положените усилия в овладяването на българския език и раздаде награди на участниците. Учениците от IV –ти клас, също участници в проекта по ЗОВ, с ръководител Елена Дурова подариха на първокласниците ръчно изработени от тях пролетни картички.

Виж повече