Търсим здравен медиатор за района ни в Монтана

2018-03-03

Проектът ни в Монтана „Комплексен подход за ромско включване в община Монтана“ по Програма ЗОВ търси здравен медиатор за кв.“Кошарник. Конкурсът се организира от Национална мрежа на здравните медиатори” (НМЗМ) в партньорство с Община Монтана.

До 17.00 часа на 15 март 2018 кандидатите трябва да подадат лично в деня на интервюто или електронно на адрес info@zdravenmediator.net следните документи: автобиография, мотивационно писмо и копие от дипломата си за завършено средно образование.

Основните изисквания към кандидати са:

•          Завършено минимум средно образование;

•          Принадлежност към местна уязвима етническа общност

•          Познаване на здравните и социални проблеми на общността

•          Владеене на езика на общността

•          Комуникативни умения

•          Компютърна грамотност (MS Word, Internet)

Конкурсът ще премине в два етапа:  по документи и интервю с одобрените по документи.

Подборът ще бъде направен на 16 март 2018 г. от 09.00 часа,  ОМЦ-Монтана: ет. 4, к-т 401.

Одобреният кандидат ще премине да премине двуседмичен интензивен курс на обучение в Медицинския университет - София в периода.

Ролята на здравния медиатор е да бъде посредник между уязвими групи и здравни и социални служби; до помага на незапознатите със здравната система да получат достъп до здравни услуги; да работи с общопрактикуващите лекари и други здравни специалисти и институции за повишаване на имунизационния статус на децата; да участва в организирането на здравни кампании.

Информация за професията „здравен медиатор“ и подбора можете да получите  на www.zdravenmediator.net и тел: 0897 948 208.

Вижте тук пълния текст на обявата или я свалете  от линка по-долу.

Виж повече

Бургаски таланти от „Победа“ печелят успехи с изкуството си

2018-03-09

Малките бургаски таланти от школите по изкуства към Народното читалище „Христо Ботев 1937“ в Бургас продължават да жънат успехи на различни конкурси по изобразително изкуство. Дейността на Любителската школа „Шарена палитра“ се финансира по Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново, изпълняват в рамките на Програма ЗОВ.

На скорошния конкурс „140 години от Освобождението на България от османско иго“, организиран от Община Бургас и Народно читалище „Фар 1946“, малките художници от школата „Шарена палитра“ спечелиха четири награди. 11 – годишните Зоя Христова и Антон Николов заеха първо място, 12 – годишната Ани Чолакова – трето, а 10 – годишният Георги Асенов получи поощрителна награда.

Възпитаниците на художествения ръководител Атанаска Желязова от Любителска школа „Шарена палитра“ се представиха отлично и на Общоруския конкурс „С хармония с природата“. Мария Маринова спечели второ място в категория „живопис“.

„Нашата мисия е, че всяко дете има право на равен старт в живота, право да учи и твори и да споделя мечтите си, които са безценни“, споделя Атанаска Желязова.

Отлично представяне постигнаха децата и на 9-ия Международен конкурс „Обичам моята родина“, организиран от Дружество „Русофили“ и Съюза на българските учители. Той се провежда в рамките на шест месеца, в които всяко дете рисува по една картина месечно. В първия му кръг 12 – годишната Мария Йорданова се класира на трето място, а в следващия зае и първо. 11 – годишната Калинка Янкова бе втора. В третия кръг 10-годишният Красимир Мехмед се класира трети.

Децата продължават да творят в читалище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“, което също беше ремонтирано в рамките на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново.

 

Виж повече

Детска градина и здравна служба в Община Шумен, обновени по ЗОВ

2018-03-06

Детската градина „Пролетна дъга“ в Шумен и здравната служба в съседното село Ивански са обновени по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), която подпомага социалното включване на роми и други уязвими групи в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Ремонтираните сгради дават възможност за по-добър достъп на представители на ромската и турската общности до образование и здравеопазване.

Швейцарска делегация ще участва в събитията по официалното им откриване на 7 март 2018 (сряда). В делегацията са представители на Държавния секретариат по икономически въпроси и на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, които са в България за седмата годишна среща на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Нови 18 деца вече посещават ремонтираната и обзаведена по Програма ЗОВ детска градина и филиала й в Шумен. Групата е възстановена след близо 17-годишно прекъсване поради липса на средства за ремонт на сградата. В нея има деца от различни етнически групи – роми, турци и българи, които посещават градината с желание заради приятната обстановка и интересните занимания, водени от наети по проекта учители.

Обновената здравна служба в с. Ивански ще отговори на належащи нужди на местните жители от гинеколог и педиатър. Специално внимание се обръща на здравно неосигурени представители на общността, за които се организират безплатни медицински прегледи от наети по ЗОВ лекари. Това е единствената им възможност да получат първична здравна и гинекологична помощ.

Швейцарската делегация ще присъства на детски ателиета за “празници и обичаи” и “сръчни ръце” в открития наскоро по ЗОВ образователен център в с. Ивански - пристройка към Начално училище „Христо Ботев“. В Центъра вече започнаха обучения чрез игри, изкуство и занаяти, както и съвместни занимания за родители и деца, „наваксващи училища“, „уикенд училища“ и „училища за родители“.

„Конкретните резултатите от досегашната работа на местния екип са окуражаващи“,  посочва Ирина Файон, ръководител на Програма ЗОВ. „Макар и да действа само от година и половина, проектът създаде няколко добри модели за извънкласни занимания и работа с родителите. Община Шумен има амбицията да превърне тези практики в устойчиви“.

Община Шумен и партньорите по проекта си сътрудничат много добре и полагат всички усилия да осигурят добро качество на изпълняваните програми. Те са наясно, че устойчивостта е ключов принцип на Програма ЗОВ. Градината и филиалът й вече са одобрени за делегиран бюджет (държавно финансиране) от пролетта на тази година. ЗОВ ще продължи да подкрепя допълнителни дейности с родители и деца до декември 2018. Устойчивостта в сферата на здравеопазването ще дойде по линия на Националния осигурителен фонд, като неосигурените роми ще бъдат мотивирани да внасят здравни осигуровки - цел на здравните кампании и медиаторите по ЗОВ.

Освен в Шумен интегрирани проекти по ЗОВ се изпълняват в пет други големи общински центрове (Пловдив, Монтана, Сливен, Русе и Бургас) в периода 2013 - 2019 година.

Постиженията на Програма ЗОВ досега са: 377 деца на възраст 0-10 години са записани за ясла, детска градина и училище; 3970 деца имат възможност да посещават допълнителни учебни занимания, водени от 47 наети по ЗОВ учители; 23 нови образователни медиатори и 14 нови учители бяха назначени и обучени по Програмата и заедно с други 461 учители в начални училища и детски градини обучени в иновативни методи на преподаване и работа за отпадане на децата от училище. Програма ЗОВ подкрепи изграждането на 4 нови детски градини/предучилищни в Сливен, Монтана, Бургас и Звездец (Област Бургас) и изцяло обнови 5 ясли и детски градини, както и 2 училища.

В ремонтираните 8 и в 2 новопостроени здравни центъра в районите на Програмата в страната новоназначени по ЗОВ 30 лекари и 16 здравни медиатори са ангажирани с медицински прегледи и консултации за над 4 000 млади майки, бременни жени и деца. Здравни кампании, здравни клубове и дискусии, посветени на семейното планиране, репродуктивното здраве и здравната профилактика са обхванали близо 6 500 млади родители от ромски произход.

Виж повече

Швейцарска делегация присъства на откриването на два обекта по ЗОВ в Шумен

2018-03-07

Швейцарска делегация присъства днес на откриването на два обекта по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в Община Шумен: обновената детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен и ремонтираната Здравната служба в с. Ивански. В делегацията са представители на Държавния секретариат по икономически въпроси и на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, които са в България за седмата годишна среща на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Нова група от 18 деца вече посещава „Пролетна дъга“
Новата група бе възстановена след близо 17-годишно прекъсване поради липса на средства за ремонт на сградата. Деца от различни етноси – роми, турци и българчета, посещават с желание градината заради приятната обстановка и интересните занимания, водени учителите, разказа главният учител Ивелина Пенчева. По проекта на Община  Шумен в рамките на ЗОВ изцяло е реновиран  третият етаж на основната сграда, обновени са занималнята, спалните, кухнята, санитарните помещения и залата за срещи с родителите.  „Освежени са филиалите на детската градина, изградена е нова спортна площадка. Изцяло ремонтиран е медицинският кабинет, а оборудването в него е подменено със средства, осигурени от общината“, обясни директорката Димитрина Минева.

Община Шумен е вложила  80 000 лева вложи в изграждането на нова отоплителна инсталация и газифицирането на детската градина приключи преди началото на строителните дейности по проекта. „В бюджета за тази година сме предвидили средства за ремонт на санитарните възли на още две групи и благоустрояване на пространството около новата спортна площадка. Осигурени са щат и финансиране, екипът ще продължи да работи и в бъдеще и ще надграждаме постигнатото”, посочи  зам.-кметът по образование и култура Найден Косев по време на тържеството по освещаването на новия комплекс. 

Сузане Цумщайн от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество сподели, че първите социални умения, които децата получават в детската градина, са изключително важни и затова една от задачите на Програма ЗОВ е да помогне да се подобри образователната среда. Изключително важно е по думите й общинските власти да продължат да работят по този начин и да приложат натрупания опит и в други образователни институции.

Нови медицински кабинети в обновената Здравна служба в Ивански
Цялостният ремонт на първия етаж на сградата бе осъществен по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” в рамките на ЗОВ.  Лентата на обновената Здравна служба прерязаха зам.-кметът на Община по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова, управителят на ДКЦ-  1 д-р Димитър Костов и Сузане Цумщайн от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. Много е важно, че този център се намира в селото, близо до местните хора, които ще получават здравна помощ на място, изтъкна  Сузане Цумщайн. Тя е впечатлена от усилията, които са положени за подобряване на здравните грижи за населението в село Ивански и от личната ангажираност на толкова много хора това да се случи.

Село Ивански наброява над 1600 души, но досега е имало само един общопрактикуващ лекар и една медицинска сестра.  По проекта бяха разкрити още два медицински кабинета – педиатричен и АГ-кабинет, както и манипулационна.  Ще бъде обърнато внимание на здравно неосигурени от общността, за които вече се организират медицински прегледи от наети по ЗОВ лекари. „Бихме искали да създадем модел на работа, който да продължим и след приключване на срока на проекта каза при откриването д-р Светлана Маркова, зам.-кмет по социална политика и здравеопазване.

Управителят на Диагностично-консултативния център 1 – Шумен д-р Димитър Костов съобщи, че от вчера са започнали прегледите при педиатър. Най-важна е профилактиката, според д-р Георги Антонов, който ще до края на месеца ще започне и гинекологичните прегледите на жените от селото.

Среща с кмета на Община Шумен Любомир Христов
На среща с представители на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество кметът на община Шумен Любомир Христов посочи, че образованието е приоритет в работата на неговия екип и благодари на швейцарската страна за подкрепата, която оказва на българските общини за подобряване условията на живот, за осигуряване на по-добър достъп до образование, здравеопазване и социалната интеграция на хората от уязвимите групи.

Ръководителят на офиса за сътрудничество към Посолството на Швейцария в България Ролан Питон изрази задоволство от напредъка по проекта, който по неговите думи е представителен за България, защото дейностите по него вървят успешно.

За проекта на Община Шумен по ЗОВ
Интегрираният проект на Община Шумен за насърчаване на социалното включване на ромите и други уязвими групи – „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” започна през октомври 2016 г. и се очаква да приключи през април 2019 г. Общата му стойност е 723 656 лв., като 533 682 лв. е швейцарското съфинансиране . Партньори по проекта на Община Шумен са Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”, Детска градина „Пролетна дъга”, Основно училище „Хр. Ботев” – с. Ивански, ДКЦ 1 и СКЦ.

Виж повече

Започна изграждането на Образователен и Здравен центрове в Столипиново

2018-03-11

Скоро в Столипиново ще има Образователен и Здравен центрове, изградени по по проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Строителството им започна тази седмица.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков и директорите на училищата „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ направиха първа копка в двора на Образователния център, който ще бъде построен в общия двор на двете училища.

В новата сграда на Образователния център ще функционира спортна зала, каквато сега и двете училища нямат, зала за работа с деца и родители, стая за образователни медиатори, съблекални и помощно помещение.

По ЗОВ в момента и в двете училища се организират извънкласни занимания по проекта, включително по български език, художествени дейности, спортни занимания. Създаден е клуб „Активен родител“, в който ежемесечно се обсъждат идеи, проблеми, планират се бъдещи занимания в помощ на трудно адаптиращи се ученици, които са в риск от отпадане от училище.

В двора ДКЦ „Изток“ заместник-кметът Георги Титюков и управителят на центъра д-р Живко Димитров направиха първа копка на Здравния център.

В новата сграда ще функционират пет кабинета, оборудвани със съвременна диагностична апаратура. В тях ще работят специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията, които ще обслужват жителите на района, както и социалнослаби и неосигурени граждани. Ще се извършват безплатни консултации, профилактични прегледи, кампании за превенция на редица заболявания, включително ранна бременност, детски болести, сърдечно-съдови заболявания, диабет и др.

По проекта на Българо-швейцарска програма в Столипиново вече работят двама здравни медиатори, един гинеколог и един педиатър. След завършването на сградата на Здравния център предстои назначаването на още лекари. В квартала редовно се провеждат здравни кампании, насочени към подобряване на достъпа до здравеопазване на най-уязвимите групи от населението.

Повече за района ни в Пловдив тук

Виж повече

Седем швейцарски посланици на посещение в Столипиново

2018-03-13

Седем посланици на Швейцария ще посетят утре (14 март) Столипиново в Пловдив, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.  В Община Пловдив Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване.

Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския образователен фонд (Будапеща) са в Пловдив за Четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на  ромската интеграция (12 - 15 март 2018). Посланиците ще посетят изгражданите в момента в Столипиново образователен и здравен център, ще се срещнат с учители, родители и деца в Детската градина „Лилия“ и ще споделят на семинара богатия си опит от различни страни.

За първи път България е домакин на регионална среща на ШАРС по ромската интеграция. Целта й е да бъдат обсъдени нейни програми за ромско включване в Югоизточна Европа, както и да се направят изводи как успешно да се разработват и изпълняват проекти за социално включване с фокус върху устойчивостта и работата с държавните и местните институции.

В семинара участват експерти от централния офис на ШАРС в Берн и офисите й в балканските страни, в които се изпълняват проекти за социална интеграция. В дискусиите ще участват представители на Европейската комисия, на проекта РОМАКТ на Съвета на Европа, както и на ромски организации.

Ще бъде споделен българският опит в работата с институции и за постигането на устойчивост, резултатите и предизвикателствата в социалното включване на ромите и други уязвими групи по програма ЗОВ, изпълнявана в шест големи областни центрове, включително и в Пловдив. Ще присъстват представители на трите министерства, партниращи по ЗОВ (Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването), както и представители на общините Пловдив и Сливен.

 

Бележка за медиите:
Посещението на посланиците в Детска градина „Лилия“ е открито за  журналисти. Ще има възможност за снимки и кратки интервюта. Представителите на медиите са поканени да дойдат в градината в 11 часа.

 

 

За Програма ЗОВ
Здраве и образование за всички

Интегрирани проекти по Програма ЗОВ се изпълняват в шест големи областни центрове (Пловдив, Монтана, Сливен, Шумен, Русе и Бургас) в периода 2013 - 2019 година. Основната й цел е да подобри достъпа на роми и други уязвими групи до детски градини и начални училища и здравни услуги, както и да подобри качеството на образованието и здравеопазването. Насочена е конкретно към деца на възраст от 0-10, млади жени, майки, бременни и млади семейства в компактни градски ромски общности и райони с над 70 процента ромско население.

Постиженията на Програма ЗОВ досега: 377 деца са записани за ясла, детска градина и училище, а3970 деца посещават допълнителни учебни занимания. Изградени са 4 нови детски градини и изцяло обновени 5 ясли и детски градини, както и 2 училища. В ремонтираните 8 и в 2 новопостроени здравни центъра са направени прегледи и консултации над 4 000 млади майки, бременни жени и деца. В здравни кампании са  обхванати близо 6 500 млади родители от ромски произход.

ЗОВ се стреми да осигури устойчивост, като се очаква централните и местните български институции да имат водеща роля и поемат инициативата за финансов и човешки капацитет и след края на програмата.

От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика, партнират също Министерствата на здравеопазването и Министерството на образованието и науката.

Общата стойност на Програмата е 8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският принос е 6 920 000 шв. франка. 

Повече информация: www.zovprogramme.bg

Виж повече

Детската градина и здравният център в кв. „Кошарник с добри практики

2018-03-28

Построените по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) Детска градина № 8 „Пролет” и Здравно-консултативен център в ромския квартал „Кошарник” – Монтана, бяха посетени днес от участниците в работната среща за обмяна на опит между структурите, управляващи програми със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове и двустранните програми по мерките, насочени към социално включване на уязвими групи, с фокус върху ромите.

Те присъстваха на различни занимания в групите на детската градина и споделиха възхищението си от материалната среда. Детските групи бяха пълни, а част от учителките и непедагогическия персонал са от ромски произход.

В експозето си директорката й Емилия Коцева подчерта, че гордост за детската градина е тяхната бивша възпитаничка и настояща колега Деница Георгиева, която е завършила с пълно отличие висшето си образование по специалност „Предучилищна педагогика”. Г-жа Коцева разказа предисторията на проекта и плановете за развитието му. Тони Тодоров - ръководител на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”, представи лаконично дейностите и резултатите. Изказванията бяха отправна точка за оживена дискусия. Александър Герасимов – координатор на направление „Образование” по проекта и директор „Хуманитарни дейности” в общината, отговори на въпроси свързани с интеграционните политики и изпълнението на конкретни дейности по проекта.

Бистра Крумова – координатор по направление „Здравеопазване”, медиаторите Петър Цветанов и Соня Руменова разказаха за усилията си да мотивират хората от квартала да посещават безплатните прегледи при общопрактикуващ лекар, акушер-гинеколог и педиатър.

Сред гостите на детската градина и Здравно-консултативен център в най-големия ромски квартал на Монтана бяха представители на Швейцарския офис за сътрудничество в гр. София, Централното координационно звено в Администрацията на Министерския съвет, Дирекция „Национален фонд“ в Министерството на финансите, ИА ОСЕС, Управляващи органи по ЕСИФ, Програмни оператори по Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкият финансов механизъм, Изпълнителни агенции/звена по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, Национално сдружение на общините в България, ЦОИДУЕМ и НПО Фонд по ФМ на ЕИП/НФМ.

 

Виж повече

Монтана: ромските жени проявяват интерес към гинекологичните прегледи

2018-03-01

Майчиното здраве е един от приоритетите на Програма ЗОВ. Една от задачите на здравните медиатори полагат усилия да мотивират жените от ромската общност да се възползват от възможността за безплатни акушеро-гинекологични прегледи, организирани по програмата. Благодарение на техните усилия до момента близо 90 жени от с. Габровница, монтанските квартали „Огоста” и „Кошарник” са били прегледани в Здравно-консултативните центрове, работещи по проекта.

Соня Руменова, здравен медиатор в кв. „Кошарник” сподели, че има интерес към прегледите. „Кошарник” е по-големият и отдалечен от центъра на гр. Монтана квартал, в който е съсредоточена най-бедната и маргинализирана част от ромската общност. „Новината, че ще има ехографски АГ-прегледи беше посрещната добре,” казва тя.

Здравните медиатори са обучени как да разясняват достъпно необходимостта от всички видове прегледи. Ехографски АГ- прегледи  и при необходимост  изследване – цитонамазка се правят както на бъдещи майки, така и на жени в по напреднала възраст с оглед  профилактика на онкологични заболявания.

Прегледите бяха предшествани от информационна кампания през ноември миналата година. Тя бе фокусирана върху темата за майчиното и детското здравеопазване. Медиаторите допринесоха за осъзнаването на ползите от профилактиката, а също и акцентираха на посланието, че са необходими повече грижи за здравето на майките и децата.

Виж повече

Профилактични прегледи при педиатър в с. Ивански

2018-03-21

Общо 20 деца преминаха през профилактични прегледи при педиатър в Ивански от началото на месец март. В обновената здравна служба на селото вече работят два нови медицински кабинета – педиатричен, АГ-кабинет и манипулационна. Те са изградени по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Доктор Полина Миленова, педиатър от ДКЦ 1 в Шумен, посещава два пъти месечно здравната служба и заедно с медицинската сестра Теодора Алексиева извършват профилактични прегледи на децата до десет години.

“Наистина има голям интерес от страна на родителите към прегледите. В здравната служба идват не само младите майки, но и татковците. По всичко личи, че са загрижени за здравето на децата си. Когато идват за преглед, търсят също съвети за правилното хранене и за общото им развитие“, обяснява д-р Миленова. Изключително важна е помощта, която ни оказва здравният медиатор в селото и се радвам, че наистина има резултати от работата ни тук”.

Здравният медиатор в с. Ивански Ирина Илиева е направила списък на децата до десетгодишна възраст и проследява дали се спазва предварително изготвеният от ДКЦ 1 график за посещенията при педиатър. Тя помага, ако случаят е спешен и детето трябва да бъде прието в болница за допълнителни прегледи и изследвания. „Ирина работи активно със семействата и успява да убеди родителите от общността, че профилактиката и задължителните имунизации са много важни“, обяснява Людмила Андреева, координатор в направление Здравеопазване в проекта.

 Прегледите на деца до десетгодишна възраст в здравната служба в шуменското село Ивански се извършват с подкрепата на Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Децата от кв. „Кошарник” посрещнаха първа пролет

2018-03-23

Стихче на 5-годишния Гого бе акцент в програмата на концерта, с който Детска градина № 8 „Пролет” в квартал „Кошарник” отбеляза своя празник.

Нашата слънчева дружина
има приказна градина.
Тя "Пролет" се нарича
и всеки я обича.

По традиция празникът на градината с пролетно име се чества в деня на пролетното равноденствие. Макар че заради снега и студа Монтана посрещна по-скоро втора зима,  децата рецитираха и пяха за вдъхновяващата първа пролет. Облечени в ярки цветни костюми, те приветстваха слънцето, цветята и съживяващата се природа. Една от младите им и енергични учителки, Жанета Ангелова, пое ролята на водеща и добронамерено окуражаваше рецитаторите, които от вълнение забравяха думите си.

Празникът се състоя в залата за общностни срещи на ДГ № „Пролет”. Тя е част от уютната и модерна сграда, построената по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в ромския квартал.

 Емоционалното тържество премина естествено в родителска среща. На нея директорката на детската градина Емилия Коцева и Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности” в Община Монтана очертаха в мотивационните си речи  важността на редовното посещение на детската градина.  

На последвалата работна среща на екипа на местния проект по Програма ЗОВ бяха коментирани постигнатите резултати в работата с децата от  квартала, както и усилията на образователния медиатор Ралица Георгиева и учителките да върнат в детската градина деца, които системно не я посещават.

Виж повече

Здравна кампания сред учениците от Столипиново

2018-03-26

Здравно-информационна кампания специално за ученици от пети, седми и осми клас в ромския квартал Столипиново бе организирана на 26 март в рамките на проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ. Нина Банкова, експерт здравни дейности, и здравната медиаторка Гюлезар Садък изнесоха две просветни беседи по различни теми.

 

Кампанията сред петокласниците се фокусира върху проблема за здравословното хранене като фактор за правилното развитие на децата. Сред учениците от седми и осми клас бе обсъдена темата "Познаваме ли тялото си? Какво е пубертет?". Дискутиран въпросът за ранните бракове, един сериозен проблем сред ромската общност. Здравната медиаторка Гюлезар Садък, която е от общността в квартала и познава добре местните специфики, внимателно представи пред учениците всички опасности, които една ранна бременност крие. Тя разказа на присъстващите защо ранната бременност и раждане са огромен риск, както за самата майка, която е още дете, така и за новороденото, което вследствие на една ранна бременност може да има здравословни проблеми.

 

По време на кампанията бяха раздадени както флаери по обсъдените теми, така и брошурата на проекта на програма ЗОВ в Пловдив. На децата бе обяснено как да се свържат със здравната медиаторка. Техните родители, така и други техни близки имат възможност да се възползват от здравните услуги, предлагани в рамките на проекта -  като например безплатни прегледни при медицински специалисти, изследвания и др.

 

Здравната медиация е особено важна при работата със сегрегираната етническа общност в кв. Столипиново, тъй като именно медиаторът се превръща в ключова фигура за спечелване на доверието на местните хора. Гюлезар Садък работи активно на терен сред ромската общност в квартала още от пролетта, след като премина обучение за здравна медиация към Националната мрежа на здравните медиатори.  

Гюлезар работи в тясно сътрудничество с Нина Банкова, експерт здравни дейности по проекта, като двете организират здравните кампании на различни места из кв. Столипиново, тай като сградата на изграждащия се по проекта Здравно-просветен център все още не е готова. Друг фактор са спецификите на ромската общност в Столипиново: силно хетерогенна и състояща се от групи, които са много различни в социално и образователно отношение. Ето защо работата на терен в самия квартал е особено важна, за да се достигне пряко до хората и да се идентифицират проблемите, както и наистина тежките случаи.  

Виж повече

Деца на куклен театър

2018-03-30

150 деца от Община Русе имаха възможност да се насладят на приказното изкуство на артистите от Куклен театър - Русе.  

По време на спектакъла децата от Детска градина „Червена шапчица“, Детска градина „Ралица“ и учениците от основните училища „Алеко Константинов“ и  „Братя Миладинови“ се забавляваха с приказните герои от  спектакъла „Добро утро, лека нощ!“ по Доналд Бисед, драматизация и режисура на Тодор Вълов. Професионалните актьори отправиха своите театрални послания към децата, затова  винаги да бъдат будни за хубавите приказки и да продължават да ги разказват, независимо колко сме пораснали.

Организираното посещение на децата в Куклен театър – Русе е част от поредицата планирани дейности в подкрепа на интеграцията на деца от рискови групи и обогатяване на техните културни знания в рамките на проекта „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“, финансиран по Програма ЗОВ.

 

Виж повече