Награди за талантливите ни деца в Бургас

2019-03-12

Талантливите деца от Любителската школа "Шарена палитра" в Бургас, която е подкрепена по Програма ЗОВ, отново показаха своя талант. На Националния конкурс, посветен на 3-ти март, в който участваха над 200 рисунки, Андон Маринов (11г.) се класира на първо място! Втори бе Йоско Маринов (10 г.), а Красимир Мехмед (11г.) получи поощрение получи Красимир Мехмед-11г.

В Националния конкурс" Водата е живот" малките таланти показаха своето виждане за околната среда и водата, като завоюваха първи места - Ани Стоянова (13 г.) и Красимир Мехмед (11г.). Те ще получат наградите си на специална церемония на 15 март в изложбената зала на Съюза на художниците в града.

Не по малка гордост за школата бяха и грамотите от Националния конкурс за кукери - с. Стража. Благодарение на проекта и с подкрепата на общността в града, младите таланти продължават да развиват талантите си в Народно читалище "Хр.- Ботев 1937"-Бургас, с ръководител Атанаска Желязова.

През месец май на децата им предстои участие в голям пленер в гр. Сливен, също и през юни на пленер в Сарафово, Община Бургас.

Децата от "Ателие за приказки" с ръководител педагога Мария Стоянова по проекта успешно пишат своите литературни произведения и участват в литературни конкурси.

Виж повече

Със собственоръчно направени мартенички малки доброволци поздравиха екипа на Община Русе

2019-03-01

За доброволците от клуб „Вихърчета“ към Основно училище „Никола Обретенов“ този първи март ще остане специален ден, който ще помнят. Трима млади доброволци – представители на клуба тази сутрин посетиха Община Русе, за да поздравят ръководството и общинските служители с празника Баба Марта. Няколко седмици преди това децата работиха усилено, за да направят красиви картички и мартеници, с които да зарадват своите съученици и учители. Специално старание децата вложиха при изработването на мартеници, които по тяхна инициатива решиха да подарят на екипа на Община Русе.

 Малките доброволци с вълнение посетиха сградата на Общината, където бяха чакани гости. Първо те поздравиха заместник-кметовете Наталия Кръстева и Иван Григоров с думите „Честита Баба Марта! Да сте бели и червени, весели и засмени!“ и поднесоха своите подаръци.  От своя страна те бяха също зарадвани с мартенички от общинското ръководство. Доброволците поздравиха с празника също Секретаря на Община Русе Димитър Генков, Мариела Личева – директор на дирекция „Здравни и социални дейности“ и общински служители. Настроението, което създадоха доброволците беше оценено, а на лицата на всички грееха усмивки.

Доброволческият клуб към ОУ „Никола Обретенов“ се ръководи от екип на Сдружение БРТИМ в рамките на проекта на Община Русе, финансиран по Програма ЗОВ.

Виж повече

„Шарена палитра“ събра близо 400 участници и гости

2019-03-06

Богата палитра от цветове, музика, поезия и танци събра деца, родители и гости от различни етноси – български, турски, ромски и руски във второто издание на празника на етносите и на ромската поезия, който се състоя на сцената в Младежкия дом. Инициативата се осъществява по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Деца и ученици от Детска градина “Пролетна дъга”, Обединеното училище “Хр. Ботев” в село Ивански, възпитаници на СУ “Трайко Симеонов”, Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК и музикалните школи в града, СУ “Сава Доброплодни” и Шесто основно училище “Еньо Марковски” рецитираха стихове, пяха песни, представиха танци на различни етноси в концертната програма „Шарена палитра“.

Публиката аплодира музикантите от оркестър “Шумен” и  виртуозните изпълнения на популярни руски, унгарски, български творби и ромски песни. Потомственият музикант и носител на първа награда от Международния детско-юношески театрален фестивал „Приказка за теб“ във Варна Евгени Чакъров предизвика възторжените аплодисменти на публиката със своето изпълнение на цигулка – “Турски марш” от Бетовен. Офи Митков спечели овациите на децата и възрастните с химна на Европа “Ода на радостта”. Гостите на празника имаха удоволствието да наблюдават прекрасните композиции “Царевички” и “Шопски танц” на възпитаниците от трети хореографски клас в СУ “Сава Доброплодни”. Детската вокална група и Силвия Атанасова от Шесто основно училище бяха бурно аплодирани.

Партньорите по проекта също имаха участие в празничната програма. В специално ушити костюми на сцената излязоха и децата от ДГ “Пролетна дъга” и изпълниха руски танц. Учениците от училището в село Ивански рецитираха ромска поезия и представиха композиция по музиката от филма “Таборът отива към небето”.

За втори път деца от Шумен участваха в един истински празник на толерантността. Шарена палитра от етноси, поезия, музика, песни и танци завладяха сърцата на публиката, която изпълни до краен предел концертната зала на Младежкия дом. Финалът отново събра всички заедно на сцената с песента “Планетата на децата”, изпълнена от Кремена Маринова от ОУ “Еньо Марковски”.

Виж повече

Здравните медиатори от Монтана, Зайчар и Пирот споделят опит

2019-03-22

Здравните медиатори от Монтана участваха в работни срещи със свои сръбски колеги в Зайчар и Пирот. Срещите на 20 и 21 март са  в рамките на финалната фаза на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), изпълнявана по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Освен представителите на Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ), която е сред ЗОВ-партньорите, в посещението бяха включени здравни специалисти, работещи с уязвимите общности на терен, представители на Звеното за управление на програмата, на Областна администрация и на общината.

Групата се срещна с представители на местната власт, активни неправителствени организации като Дружеството на ромите в Зайчар, и „Тернипе” в Пирот, здравни специалисти, доброволци от целевите общности. Обмен на идеи, представяне на добри практики, свързани с подобряване на достъпа на групи в неравностойно положение до здравеопазване, образователни и социални услуги бяха ключовите теми, които обсъдиха сръбските и български колеги.

Здравните медиатори от Монтана бяха избрани да споделят опита си заради добрите резултати, които са постигнали в работа си по Програма ЗОВ. Петър Цветанов – заместник-председател на НМЗМ, открои постиженията в сферата на здравната превенция, профилактиката и създаването на достъпни здравни услуги за общността. Той подчерта, че специално внимание се отделя на семейното планиране и майчиното и детско здравеопазване.

Програма ЗОВ приключва своята работа през 2019 година, но дейностите ще бъдат поддържани и надграждани по проект на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП), чийто експерти са консултанти по Програма ЗОВ, каза изпълнителният директор на асоциацията д-р Радосвета Стаменкова. Проектът е подкрепен от програмата „Мерк за майките”. Той ще се реализира до 2021 година в България, Сърбия и Румъния. Монтана, Зайчар и Пирот са част от проектните локации. От сръбска страна партньор на БАСП е Асоциацията за сексуално и репродуктивно здраве - Сърбия, чиито директор Ненад Босилчич подпомогна организирането на двустранните срещи.

Предвижда се през април сръбските колеги да върнат визитата и да посетят София и Монтана. Те ще се запознаят на място с работата на медиаторите в трите локации на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“ – кварталите „Огоста” и „Кошарник” и с. Габровница, където се осъществяват здравно–просветни дейности и медицински прегледи в създадените по проекта Здравно-консултативни центрове. Това е предпоставка за началото на дългосрочно сътрудничество.

Виж повече

Образователен и Здравен центрове отварят врати в Столипиново

2019-03-25

Близо  1  000  деца от пловдивския квартал Столипиново ще имат извънкласни уроци, кръжоци по изкуства и спортни занимания в първия Образователен център в квартала, което ще им даде по-големи шансове за по-добро бъдеще. Нов и модерно оборудван Здравен център ще отговори на нуждите на най-големия ромски квартал в България и Европа. Двата центъра са изградени с швейцарска подкрепа по ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), една от най-големите програми на Швейцарския принос към България.

Посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен и кметът на Пловдив Иван Тотев ще открият двата центъра на 26 март 2019 (вторник). Представители на трите министерства – партньори по ЗОВ – на труда и социалната политика, образованието и науката и здравеопазването – ще присъстват на церемонията по символичното прерязване на лентата.  

С бюджет от близо 1,1 млн. лева ЗОВ-проектът на Община Пловдив работи с деца и млади жени в Столипиново и съседния Куклен, създавайки нови възможности за тях чрез по-добър достъп до образование и здравеопазване. Няколкостотин деца подобриха знанията си по български език и други предмети по специално създадени за тях извънучилищни програми. Много от тези ромски деца посетиха за първи път в живота си театрални представления, музеи и галерии. Мнозина от жителите, до които проектът достигна с близо 40 здравни кампании, имаха за първи път лекарски преглед.

Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество работи в още пет големи регионални центрове -  Монтана, Сливен, Русе, Шумен и Бургас, където общините си сътрудничат с училища, здравни центрове и неправителствени организации. Бюджетът на програмата е 8,1 млн. швейцарски франка, от които 85 % са швейцарско финансиране. Програма ЗОВ използва едновременно здравни и образователни дейности, за да се подобри живота на най-маргинализираните ромски деца, млади жени и семейства, отговаряйки на техни конкретни нужди. ЗОВ съчетава инфраструктура -  строителство и ремонти на детски градини, училища, общностни центрове и здравни служби, с ангажиментите на учители и лекари, здравни и образователни медиатори, които работят с ромите.

Резултатите са окуражаващи: близо 5 000 деца посещават извънкласни уроци, а над 370 са записани в детски градини и училища; близо 20 000 души са обхванати в здравни кампании, индивидуални консултации и медицински прегледи. Цифрите са впечатляващи, но по-важното е подобряването на условията на живот на ромите, както и инвестицията в тяхното по-добро бъдеще. Наред с конкретните резултати, Програма ЗОВ разработи успешен пилотен модел на социално включване, който може да бъде следван в други райони и общности на уязвими хора. 

Четиригодишната програма работи тясно с местни и централни институции да бъдат продължени добрите й практики и да разпространи работещият интегриран подход и след приключването й през юни 2019.  
Повече на: www.zovprogramme.bg

За Българо-швейцарската програма за сътрудничество:
Българо-швейцарската програма за сътрудничество възлиза на 76 млн. швейцарски франка, определени в периода 2009-2014 по силата на Рамково споразумение между двете страни. Програмата цели намаляването на икономическите и социалните различия в разширения Европейски съюз, както и в слаборазвитите райони в България. Всички проекти трябва да бъдат изпълнени до края на 2019.

Швейцария оказва помощ на България в сфери, в които страната е заявила, че има да наваксва в развитието си и където Швейцария може да предостави експертиза и опит. Тези области са: сигурност и правосъдие; подкрепа за гражданското общество; интеграция на малцинствата и уязвимите групи; околна среда и инфраструктура; подкрепа на частния сектор; изследвания и образование; подкрепа за двустранни партньорства.
Повече на: http://www.swiss-contribution.bg/

Виж повече

Детска градина „Пролет” посрещна „патронния” си празник

2019-03-27

Настъпването на пролетта е двоен празник за екипа и малчуганите от детската градина в ромския квартал „Кошарник” – Монтана, защото тя носи името „Пролет”.

И тази година това бе повод възпитаниците й да представят художествена програма пред своите родители. Светлата и просторна зала за общностни срещи на построената по Програма ЗОВ детска градина беше препълнена от развълнувани майки и татковци, баби и дядовци. В приветствието си към тях директорката Емилия Коцева помоли да бъдат снизходителни към евентуални грешка на малките артисти, защото много от тях са отсъствали поради заболяване през студения сезон, и са се включили по-късно в подготовката на празника.

В сценария се редуваха песни, танци и стихчета, посветени на сезона, на прелетните птици и типичните за него цветя. С вдъхновение ги изпълниха момичета и момчета на възраст от 3 до 6 години, пременени в най-хубавите си дрехи. Появата на пролетта, в чиято роля се превъплъти младата учителка Жанета Ангелова, предизвика оживление сред децата. А игра с публиката, която постави на изпитание познанията на родителите за пролетните цветя, беше забавен акцент в концерта.

Специален гост на празника беше Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности” в Община Монтана, който е и координатор по компонент „Образование” на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”, изпълняван в рамките на ЗОВ.

Виж повече

Историите на мистър Хепи забавляваха децата от Шумен и с. Ивански

2019-03-05

Сто деца на 4, 5 и 6-годишна възраст от Детска градина “Пролетна дъга” гледаха спектакъла “Историите на мистър Хепи” на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ в Шумен. Представлението е по известните „Небивалици“ на английския писател Доналд Бисет.

Младите актьори Валентин Василев, Елена Атанасова и Александър Валериев грабнаха вниманието на малчуганите с веселите истории на мистър Хепи. Всички заедно участваха в една забавна игра, в която лошият и недружелюбен господин се превръща в истински щастлив човек. Режисьорът Съби Събев споделя, че идеята на представлението е да предложат на децата едно вълнуващо емоционално преживяване, с което те да погледнат на света с очите на доброто и красивото в отношенията с другите и в природата.

“За първи път нашите деца влизат в голямата зала на театъра и тя ги респектира. Досега сме били само в зала „Патиланчо“. Посещението на театрални постановки и други културни събития извън детската градина ни помага в работата да изграждаме и развиваме уменията за разбиране и за общуване. Това допринася както за научаване на нови неща, така и за интеграцията на децата от рисковите групи”, споделя Даниела Димитрова, старши учител в ДГ “Пролетна дъга”.

По-късно театралната трупа гостува на учениците от Обединеното училище “Христо Ботев” в село Ивански, където също близо 100 деца от начална степен имаха възможност да се срещнат с героите на спектакъла “Историите на мистър Хепи”.

Посещението бе организирано като част от дейностите в направление образование по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ по Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Деца от Габровница се забавляваха и учиха в музея

2019-03-18

Възпитаници на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Габровница, се включиха в образователната програма „Забавлявам се и уча в музея“ на Регионалния исторически музей – Монтана.

Те прекараха два часа в експозиционната зала. Част от децата за пръв път посещават музей. За тях беше интересна беседата на директора на институцията д-р Ваня Иванова, която им разказа какво представлява музея и им представи постоянната му експозиция. Подкрепени от музейните специалисти, децата старателно изпълниха и задачите си в образователната игра.

Преподавателката им Милена Матова сподели, че всички са се включили в учебната екскурзия до Монтана с голямо вълнение и са въодушевени от посещението си в музея. Предстоят им още 5 посещения, в които ще им бъдат представени следващите модули от образователната програма.

„Съдържанието на отделните модули е базирано върху наличните ресурси на РИМ –Монтана, и е съобразено изцяло с учебната програма по „История и цивилизации“ (общообразователна подготовка) в пети клас. Нашата цел е да включим петокласниците в основни дейности за доразвиване на специализирани умения в сферата на историческото познание: работа с различни източници на информация, участие в ролеви игри, използване на разнообразни средства за онагледяване,” споделя д-р Иванова. „Надяваме се да помогнем и за осъществяване на междупредметни връзки с изучавани теми по български език и литература, математика, изобразително изкуство. Усилията ни са да провокираме любопитството на учениците, да ги подтикнем към изказване на обосновано собствено мнение и възприемане на различни гледни точки“.

Децата получиха безплатни помагала и необходимите материали за работа с тях - цветни моливи, ножици, шаблони за оцветяване и др.  Предоставените им работните листове са подарък от музея за проявилите интерес към образователната му програма. По този начин интересната и полезна информация ще може да се използва и в бъдеще за справки или просто за развлечение.

Виж повече

Деца в Русе с доброволческа акция „Пролетно почистване“

2019-03-21

Доброволците от клуб „Слънце“ в ОУ „Алеко Константинов“ и клуб „Вихърчета“ в ОУ „Никола Обретенов“ за пореден път станаха инициатори на добри дела. Броени дни преди настъпването на пролетта те поканиха своите съученици да се включат в организираната от тях акция „Пролетно почистване“. За акцията си децата получиха съдействието на училищните ръководства.

„Училището е нашият втори дом и ние искаме то да бъде чисто и красиво. Нека заедно да го направим такова!“ – така децата от Доброволчески клуб „Слънце“ призоваха по-малките си съученици от втори, трети и четвърти клас на ОУ „Алеко Константинов“. А доброволците от „Вихърчета“ попитаха петокласниците от ОУ „Никола Обретенов“ кой трябва да бъде отговорен за чистотата на природата и получиха дружен, ентусиазиран отговор „Всички ние, без изключение!“.

Децата от двете училища доказаха, че с добра мотивация и старание могат да се постигнат отлични резултати. За по-малко от час районите и на двете училища бяха почистени, а отпадъците бяха разпределени разделно. В акцията се включиха общо сто деца, 25 от които доброволци. Участвалите класове получиха грамоти.

Активната дейност на доброволческите клубове през учебната година предизвика интереса на медиите. Акцията „Пролетно почистване“ в ОУ „Никола Обретенов“ беше заснета от БНТ 2, а доброволците бяха доволни, че тяхната инициатива ще получи гласност и се надяват да мотивира и други да постъпят като тях.

Дейността на доброволческиту клубове към ОУ „Никола Обретенов“ и ОУ „Алеко Константинов“ се ръководи от експерти на Сдружение БРТИМ в рамките на проекта на Община Русе, финансиран по Програма ЗОВ.

Виж повече

Пролетно настроение в Ивански

2019-03-23

Близо двайсет ученици от втори, трети и четвърти клас се включиха днес в забавни игри и занимания по време на уикенд училището в село Ивански под мотото “Добре дошла, пролет”.

Под ръководството на своите учители Светла Мутафчийска, Пенка Йорданова, Боряна Ранкова и Светослав Маджаров в залите на новия учебен център на Обединеното училище “Христо Ботев” учениците проведоха допълнителни занятия по български език и литература, изобразително изкуство, опазване на природата, спортуваха и се веселиха на двора.

С уханието на люляк, с песента на птиците и цвета на синьото небе от стихотворението “Пролет” на Никола Вапцаров в училището се настани истинско пролетно настроение. По-големите ученици се бяха подготвили да четат и рецитират стихотворения за пролетта. Заедно с тях в четенето, писането и рисуването, в песните и игрите се включиха майки, бащи, братчета и сестричета.

Ученици и родители посветиха на пролетта  две много красиви творби. Всички заедно изрисуваха с четки, водни боички и с ръце прекрасното слънце, с което идва топлината на пролетното пробуждане, и дървото на живота, огряно от светлина, изпъстрено с цветове и оживено от песните на птиците. Дворът на училището се огласи от весела детска глъч и игри.

Допълнителните занимания в уикенд училището са част от дейностите по проекта на Община Шумен  “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ по програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Педагози по Програма ЗОВ споделят опит и добри практики

2019-03-28

Обмяна на добри практики в областта на предучилищното образование и в работата с деца от уязвимите групи се проведе днес в Детска градина “Пролетна дъга” в Шумен.

В заключителния модул от поредицата обучения и квалификации педагозите представиха пред колегите си от различни детски градини в община Шумен иновативни методи и техники за работа с деца, които не владеят добре български език. Целта на откритите занимания е успешните методически подходи за педагогическа работа с ромските деца да бъдат мултиплицирани и прилагани и в други детски заведения на територията на общината, които също работят с деца от уязвими групи.

Ръководителите на групите по дейност “Летни училища” във филиалите и в централната сграда изнесоха открити занятия, свързани с придобиване на математически и езикови знания и умения от деца, които нямат достатъчна предварителна подготовка за детската градина. Пред 25 учители и директори на детски градини от Шумен старши учителят Даниела Борисова поведе децата във “вълшебния свят на игрите“. С помощта на разнообразни дидактически пособия и материали Монтесори, закупени по проект на Община Шумен към Програма ЗОВ, те изпълняваха задачи, които развиват техния интелект, обогатяват речниковия им запас, изграждат умения за самостоятелност и дисциплина. Занятието “Играй и ме намери” се проведе във филиалите на детската градина. Старши учителят Радка Колева превърна трудната математика в игра, с която децата бързо и лесно усвояват  различни математически знания и развиват своята любознателност и креативност.

Гостите разгледаха обновената образователна среда в новия комплекс и във филиалите. Те се запознаха с разнообразието от нови пособия и дидактически материали, с иновативните методи на работа, успешно прилагани от педагогическия екип на ДГ “Пролетна дъга”. Всичко това спомага за постигане на целите, поставени от проекта за приобщаване на децата от уязвимите групи в образователната система, за подобряване на техните езикови компетенции, развиване на творческите им възможности и повишаване на мотивацията да посещават детската градина.

Детска градина “Пролетна дъга” е партньор на Община Шумен по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”, който се реализира по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Практически семинар събра в Русе педагози от осем общини

2019-03-31

Двудневен практически семинар събра педагози за педагози в детски градини от  осем русенски общини, за да обсъждат темата „Подобряване на ефективността от ранното езиково обучение на децата, чийто майчин език не е български чрез въвеждане на игри“. Събитието беше организирано на 29 и 30 март от Сдружение БРТИМ – партньор на Община Русе по проект, изпълняван по Програма ЗОВ.

В семинара участваха 52 детски учители от общините Русе, Ветово, Борово, Бургас, Сливен, Пловдив, Монтана и Търговище – региони, в които се изпълняват проекти  по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Участваха също Ирина Файон – ръководител на Програма ЗОВ и Мануела Радева – директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ).

Събитието имаше за цел да популяризира сред широк кръг учители разработената в рамките на проекта иновативна игрова педагогическа технология за начално обучение по български език на деца билингви в детската градина.  Специален акцент в програмата беше запознаването на участниците с разработено и издадено по проекта учебно помагало и насоки за работа с игрите, поместени в него.

В работна атмосфера участниците в семинара споделиха опита си при работата с деца от ромски и турски произход, както и предизвикателствата, с които те се сблъскват в ежедневната си работа. Обменени бяха добри практики за задържане на децата в детската градина и беше обърнато специално внимание за необходимостта от специализирана работа с родителите. Във втория ден на събитието участниците дискутираха в малки групи част от предложените игри и начините за провеждането им.

Посланието на организаторите към участващите педагози беше предложената методика и учебно помагало да бъдат в подкрепа на усилията за по-добро начално овладяване на български език в ранна детска възраст. 

Виж повече