С атрактивни състезания приключиха обученията по първа помощ в Община Бургас

2017-01-24

В средата на януари 50 деца и родители от бургаския квартал „Победа“ участваха в забавни и атрактивни състезания по оказване на първа помощ. „Надпреварата“ целеше да затвърди знанията, придобити при обученията организирани от фондация „ОФФ Медия" през 2016 година по през по проекта на Община Бургас за социално включване на роми и други уязвими групи в рамките на  Програма ЗОВ.

В състезанията участваха деца и родители, които не бяха преминали първия етап на обученията в Бургас, а експертите към фондация „ОФФ Медия“, която е един от партньорите в проекта, направиха бърз курс.

Предвид на зимната обстановка бе наблегнато на актуални наранявания, като например как да се обездвижи крак или ръка с подръчни средства, докато се изчака пристигане на медицински екип или транспортирането на пострадалия до лечебно заведение. С децата и възрастните бяха разиграни и различни ситуации, свързани с инциденти – помощ за човек, който си е глътнал езика, наранил се е или е изпаднал в безсъзнание, спиране на кръвотечение и други.

С това състезание приключиха обученията по първа помощ, организирани от фондация „ОФФ Медия“. В курсовете по първа помощ в Бургас, Средец и Малко Търново бяха обхванати над 100 души.

Проект на Община Бургас за социално включване на роми и други уязвими групи е на обща стойност 2 613 544 лв. По него бе построена сграда за предучилищно и начално училищно образование в кв. „Победа”- Бургас, основно бе ремонтирана детската градина в с. Звездец, изгражда се Център за развитие на общността в Средец и др.

Виж повече

Обучение за учители в Монтана за работа с деца със специални потребности

2017-01-25

48 учители от основните училища “Св. Св. Кирил и Методий” - Монтана, “Георги Бенковски” – кв. “Кошарник” и „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Габровница участваха в обучение, организирано в рамките на Програма ЗОВ на 20 и 21 януари 2017 г. във Вършец.

Акцентът на семинара бе спецификата на работата с деца със специални образователни потребности и адекватните начини за обучението им. Изборът на темата  бе направен на базата на проучване сред преподавателите за нуждата от допълнителните занимания.

Обучителите Лилия Кръстева от Центъра за приобщаващо образование и психологът Анет Маринова представиха методи и добри практики на обучението на ученици със  специални образователни потребности. Предлагайки решения на конкретни казуси в малки групи, участниците развиха уменията си за екипна работа и сътрудничество с всички заинтересовани страни.

По време на обучението бяха обогатени знанията на учителите за интерактивните методи на преподаване и развитието на емоционалната интелигентност.

Участниците в семинара дискутираха и филма "Моят клас, какъв клас", който представя образователните практиките в училището "Сен Демар" в департамента Сен Дени в Париж. Училището се сблъсква с предизвикателствата на  културното многообразие на възпитаниците си от предградията и намира начин да работи  за приобщаването на всяко  дете към общността  – чрез нови начини за преподаване, творчески занимания по музика и писане, индивидуална работа, насърчаване на децата да споделят мнението си и да изявят потенциала си. Един от въпросите, поставени от филма: “Как да се преподава днес?”, породи дискусия.

Вижте повече за работата ни в Монтана

Виж повече