Шумен: празник на добротата, приятелството и толерантността

2018-11-14

Деца и младежи от различни етноси превърнаха концерта “Заедно живеем, танцуваме и пеем” в истински празник на приятелството, толерантността и добротата. Интересът беше голям, а многобройната публика изпълни до краен предел залата на Младежкия дом в Шумен.

Малки и големи участници представиха музика, песни и танци, характерни за културата на различни етнически общности, които съжителстват на територията на общината.

На сцената излязоха ученици от Обединено училище “Христо Ботев” в село Ивански с драматизация на сцени от бита на ромското семейство и изпълнения на български и ромски песни и танци. С универсалния език на музиката и прекрасните изпълнения на турски песни в съпровод на саз, Илтер и Саабит Ахмед завладяха сърцата на публиката. Деца и учители от ДГ “Пролетна дъга” в Шумен пресъздадоха елементи от българския, турския и ромския фолклор при отбелязването на Гергьовден и пролетните празници. Памела Петрова, Теодор Терзиев и Антоанета Ангелова от СУ “Сава Доброплодни” в Шумен развълнуваха публиката с емоцията на руската поезия и песен. Бивши възпитаници на ДГ “Смехорани” – сега вече ученици в първи клас, обраха овациите с танца “Катюша”, отличен с първо място на Националния фестивал за руска поезия, песен и танц “Пусть всегда будет солнце”. В ритъма на испански танц на сцената излязоха и ученици от ОУ “Еньо Марковски” в Шумен. Момичета от танцовата формация "Emotion" към Общинския младежки дом взривиха многобройната публика с красотата и енергията на модерния танц.

Кулминацията на концерта поставиха малките танцьори от Детския танцов ансамбъл “Звънче” при НЧ “Тодор Петков-1963” с ръководител Красимир Савов, които покориха публиката и заслужиха бурните й аплодисменти. Заедно с Кремена Маринова от Шесто основно училище всички участници в концерта изпълниха на финала обичаната от всички деца песен “Планета на децата”.

Празникът на етносите “Заедно живеем, танцуваме и пеем” бе организиран от Община Шумен и партньорите по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Многофункционална сграда за образование, култура и здравеопазване отваря врати в Сливен

2018-11-20

Над 130 деца ще имат възможност за първи път в живота си да посещават детска ясла и градина в „Надежда“, ромския квартал на Сливен след откриването на новата многофункционална сграда, изградена с подкрепата на швейцарското правителство.

На официалното откриване на новата сграда на 22 ноември 2018 (четвъртък) ще присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, посланикът на Швейцария г-жа Мюриел Берсе Коен, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Модерната сграда е в непосредствена близост до Центъра за административно обслужване в „Надежда“, което я прави достъпна за всички граждани на квартала. Тя е първия по рода си комплекс за образование, здраве и култура в „Надежда“, където живее предимно ромско население. В нея ще се помещават още здравен център с три лекарски кабинета и културно-образователен център, от които кварталът също има належаща нужда. Единствен в „Надежда“ за интегрирани услуги, новият комплекс е изключително важен за работата на Община Сливен, местните неправителствени организации, училища, детски градини, здравни и образователни медиатори за интеграцията и социалното включване на ромската общност.

Изграждането на многофункционалната сграда е по проекта на Община Сливен за социално включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Стойността на проекта е 2 791 985 лв., като  85% е швейцарското финансиране, а 15% - националното съфинансиране. Новоизградената многофункционална сграда е на стойност близо 1,5 милиона лева, от които 10% е приносът на Община Сливен.

Програма ЗОВ се изпълнявана в периода 2015 – 2019 с основни направления образование и здравеопазване, като подкрепя също културната идентичност и овластяването на ромската общност. ЗОВ работи в шест големи общински центъра - Бургас, Монтана, Русе и Сливен, Пловдив и Шумен. Основната й цел е да се подобри достъпът на общността на ромите и другите уязвими групи до качествено образование в детските градини и начални училища, както и до първично здравеопазване, репродуктивно, майчино и детско здраве. Министерството на труда и социалната политика е основен партньор от българска страна, участват също министерствата на здравеопазването и на образованието. Общата стойност на Програмата е 13 750 450 лв., като швейцарският принос е 11 764 000 лева.

Основните резултати по ЗОВ досега: близо 460 деца посещават новоизградени детски градини, разширения на училища и общностни центрове (Монтана, Сливен, Бургас и Шумен); повече от 900 деца имат уроци по български и наваксващи занимания; близо 1 000 родители са участвали в родителски занимания или са консултирани от 17 образователни медиатори и педагози; над 8 000 души са обхванати от здравни кампании и индивидуални консултации по въпроси на здравното осигуряване, първичното здравеопазване и семейното планиране.

Основни принципи на ЗОВ са: интегриран подход, устойчивост и обвързаност с централни и местни институции. Дейностите в Програмата са практични и съобразени с особеностите и конкретните нужди на ромската общност и уязвимите групи, като се основава на разбирането, че образованието и здравето са основни предпоставки на социалното приобщаване. Програмата работи в тясно сътрудничество с местни и централни институции, които да продължат добрите практики и да мултиплицират нейния модел след приключването й през 2019.

 

За Програма ЗОВ: http://zovprogramme.bg/bg
За
резултатите от работата по ЗОВ в Сливен: https://bit.ly/2S31zfR

Виж повече

Малчугани от „Кошарник” трогнаха родителите си с програма за Деня на християнското семейство

2018-11-28

С тържество, посветено на 21 ноември – Ден на християнското семейство, изненадаха родителите си малчуганите от група „Палавници” на Детска градина № 8 „Пролет” в кв. Кошарник - Монтана.

5-6-годишните момичета и момчета танцуваха, пяха песни и рецитираха стихове, свързани с темата. Сред тях бяха творби на Иван Вазов, Чичо Стоян, Ран Босилек и съвременни автори. Двете учителки Тереза Джурова и Румяна Иванова подкрепяха и насърчаваха възпитаниците си по време на празника. Подготвяйки сценария, педагозите бяха подбрали творби, подчинени на посланието „Човекът без семейството не може да живей”. Енергията, с която децата изпълняваха този рефрен на „Песен за семейството”, доказа, че посланието е докоснало сърцата им.

Със самоувереност и силен глас или плахо и притеснено, самостоятелно или с помощта на учителките всички 24-ма малчугани се изявиха пред добронамерената аудитория от майки и татковци, баби и дядовци. От вълнение и сценична треска по време на тържеството имаше и две разплакани деца, които бяха утешени в прегръдките на родителите си. Не само в детските очи имаше сълзи. Доста родители се просълзиха от радост и гордост. Бабата на 5-годишния Гошко, непрестанно бършеше с длан очите си. Тя бе трогната не само от участието му програмата, но и натъжена, че майка му работи в Германия и няма възможност да преживее емоцията от изявата на сина си.

На празника присъства и директорката Емилия Коцева, която се обърна към родителите с молба да осигурят редовното присъствие на своите деца на заниманията в детската градина. Тя  за отново изтъкна ползата от това децата да бъдат добре подготвени за училище. Възрастните за пореден път се убедиха в уюта и прекрасните условия, в които се отглеждат и възпитават децата им в новопостроената детска градина в най-големия ромски квартал на Монтана „Кошарник”.

И групата по Програма ЗОВ от Детската градина в с. Габровница представи миналата седмица литературно-музикална програма по повод Деня на християнското семейство, а в ДГ № 8 „Пролет” изпратиха с празник и есента.

Виж повече

Експерти предоставят безплатни консултации на родители, ученици и педагози

2018-11-01

И през тази учебна година експерти на Сдружение БРТИМ предоставят мобилна услуга, насочена към родители, ученици и педагози в рамките на проекта на Община Русе, финансиран по Програма ЗОВ. Училищата, в които се предоставя услугата, са ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Никола Обретенов“, ОУ „Братя Миладинови“ и ОУ „Ангел Кънчев“ в гр. Русе, както и СУ „Васил Левски“, гр. Ветово и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Сеново. 

Експертите посещават партниращите по проекта училища по определен график или по специална заявка от страна на училището и провеждат индивидуална и групова работа с деца и лица от уязвимите групи.

Учениците и техните родители могат да споделят свои проблеми от най-различно естество и да получат съвет и подкрепа от квалифицирани специалисти. Особено важна задача е мотивирането за редовно посещение на училище, което е ключов фактор за по-добра интеграция и за повишаване социалния и образователен статус на семействата. Други теми, по които експертите работят с деца и родители, са повишаването на родителския капацитет и подобряването на диалога между училището и общността. В тази дейност успешно се включват образователните медиатори, които са назначени в някои от учебните заведения. Често педагозите също търсят подкрепа или методическа помощ за решаването на трудни случаи.

От началото на учебната година са организирани 65 индивидуални консултации. Специалистите са очаквани с нетърпение навсякъде. Проведена е и една сесия на групова сесия с ученици от трети клас от ОУ„Ангел Кънчев“ на тема „Добрите взаимоотношения в класа“, в рамките на която децата участваха активно и споделиха мнението си по теми като приятелство, взаимопомощ и конфликти.

За индивидуална консултация децата и родителите могат да бъдат насочвани от учителите, образователните медиатори, Отдел „Закрила на детето“. Голям е и делът на самозаявилите се участници, а някои от тях показват доверието си, като търсят консултации при необходимост и извън графика или препоръчват на свои близки също да потърсят помощ от екипа на Сдружение БРТИМ.

Дейността продължава до края на април 2019 г.

Виж повече

Как да се защитим в рискови ситуации

2018-11-06

25 жени и мъже от ромски произход от Шумен и село Ивански се включиха в обучението, насочено към превенция на насилието и трафика на хора. Беседата и практическите занимания се проведоха като част от планираните дейности по проекта на Община Шумен “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Целта на обучението е да се провокират младите хора да разпознават проблема, да говорят за него публично и да се запознаят с начините за предпазване.

Лектор по време на еднодневното обучение беше магистър психологът Красимира Тодорова, психотерапевт и поведенчески консултант. Тя сподели пред присъстващите, че не веднъж се е налагало да работи с хора, станали жертви на насилие и трафик. Първото нещо, което трябва да се знае, е непременно да се сподели и да се потърси мнението на близки, роднини, приятели и познати, когато се предприемат някакви стъпки за пътуване в чужбина и за търсене на работа извън страната, обясни Красимира Тодорова.

“Ако сте решили да отидете и да работите навън, свържете се с полицията, потърсете съдействие от неправителствена организация, за да проверите фирмата. Оставете координати на близките си, адрес, където могат да ви открият, ако се наложи. Договорете с тях кодове, фрази, изрази, които биха им подсказали, че сте в беда и имате нужда от тяхната помощ,” посъветва психологът.

По време на обучението се проведоха и практически занятия. Участниците се включиха в игри, влизайки в различни роли, които биха им помогнали да разпознават опитите да бъдат подведени, излъгани и принудени да извършват дейности, за които не е ставало дума в предварителните договорки.  

По време на обучението бяха прожектирани филми, които разказваха за конкретни случаи на трафик и насилие. Чрез тях младите хора имаха възможност да се запознаят и с институциите, към които хората, претърпели насилие, могат да се обръщат и да търсят помощ.

Виж повече

Творчески занимания за деца и родители в Столипиново

2018-11-08

Ученици от началните класове на СУ "Найден Геров" и НУ "Кирил Нектариев" участваха с родителите си в уъркшоп на тема "Училищна украса". В двете училища в пловдивския квартал Столипиново се провеждат редовни извънкласни занимания по изобразително изкуство в рамките на проекта на Община Пловдив по Програма ЗОВ „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“.

По време на уъркшопа родители и деца заедно изработиха слънце и огромен облак от текстилни материали. Следвайки указанията на преподавателите, майките измайсториха дъждовни капки с помощта на игла, конец и хартиени люспи. В създаването на арт инсталацията се включиха със своите умения и деца, които по време на проектните  занимания по изкуства вече са усвоили техниката квилинг.

Накрая идеята на инсталацията бе успешно претворена от децата и техните родители: облакът донесе дъжда, а от капките се събуди слънцето.

Създаването на различни арт инсталации е част от художествените дейности, които се провеждат в двете училища в квартал Столипиново по проекта на програма ЗОВ. Преподавателките по изобразително изкуство Виолета Георгиева и Елена Дурова се стремят да включват и родителите в творческите занимания на техните деца. Важна роля за мотивирането на родителите за участие в приложните художествени изяви имат и образователните медиатори Зинаида и Рамис, които работят с местната ромска общност.

В момента по проекта се подготвя годишна изложба с творби, създадени в рамките на художествените извънучилищни дейности.

Чрез участието си в художествените и артистични изяви ромските деца и техните родители има възможност да проявят своя творчески потенциал. Заниманията по изкуства помагат на децата да развият своя творчески потенциал, а това ще доведе и до подобряване на тяхната самооценка. Тъй като са забавни и креативни, дейности свързани с изкуство предразполагат и ромските родители да участват по-активно в образователния процес.

Виж повече

Театрално посещение във вълшебно магазинче

2018-11-14

120 ромски деца и родители от кв. Столипиново посетиха поредното представление, част от културната програма на проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, който се изпълнява от община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ. Актьори от пазарджишкия драматично-куклен театър „Константин Величков“ изиграха приказката на английския писател Доналд Бисет „Вълшебното магазинче“ пред ентусиазираните ученици от началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ и част от техните родители.

Ромската публика стана част от малкото магазинче, собственост на господин Хепинстал, един винаги сърдит и недружелюбен човек. Той обаче ще трябва да се промени, защото в магазинчето започват да се случват невероятни неща. Първо в него влиза огромен слон, който иска да си купи шапка. После се появява и друго странно животно, което от едната страна е котарак, от другата крокодил. Всички чудни посетители във вълшебното магазинче постепенно преобразяват мрачния господин Хепинстал и той става весел, любезен и усмихнат.

Представлението се състоя в красивата сграда на пловдивския Дом на културата „Борис Христов“, разположен в централната част на града. Много от ромските родители и деца водят доста сегрегиран начин на живот и рядко напускат границите на Столипиново.  Някои от тях (особено родителите) посещават театър за първи път. Ето защо този първи досег със света на театралното изкуство и то сред красивия интериор на Дома на културата се превърна за тях в незабравимо емоционално преживяване.  

Виж повече

Кампания “Здравето е в чистите ръце” в Шумен и село Ивански

2018-11-16

Здравно-информационна кампания “Здравето е в чистите ръце” се проведе в Детска градина “Пролетна дъга” в Шумен и в Обединено училище “Христо Ботев” в съседното село Ивански. Инициативата е в рамките на програмата в направление “Здравеопазване” по проекта на община Шумен “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Целта на кампанията е да обърне внимание на родителите върху хигиената на ръцете и необходимостта от формиране на навици още от най-ранна детска възраст.

Медицинската сестра Илка Стоянова от Центъра за обществена подкрепа обясни на майките, които участваха в срещата, колко е важно детето да мие ръцете си редовно. “Това е един от начините да го предпазите от често боледуване и зарази. Научете го да си мие ръцете преди и след хранене. Покажете му как да го прави,” посъветва ги тя. В края на срещата родителите получиха 100 детски сапунчета.

“Здравето е в чистите ръце” е втората поред кампания, която Центърът за обществена подкрепа в Шумен организира сред родителите на децата от детската градина и училището в село Ивански.

Виж повече

Да научим децата си на отговорност към дома и семейството

2018-11-26

Занимания, посветени на дома и отговорностите на децата и родителите в семейството, бяха организирани в „уикенд училището“ към новия учебен център на Обединено училище „Христо Ботев” в село Ивански, Шуменско.

“Грижите за децата са на първо място, но родителите трябва да знаят колко е важно да включват и по-малките членове на семейството в ежедневните задължения към дома. Това създава у тях навици и ги подготвя да свикнат с отговорността, прави ги и по-самостоятелни, когато пораснат и по-сигурни да се справят сами в живота“, разказа учителката Светла Мутафчийска. Темата на занятието е част от поредицата в „уикенд училището“, посветена на дома и отношенията в семейството, обясняват педагозите за тази част от своята работа в направлението за образование по Програма ЗОВ.

Пазаруването, почистването, готвенето са все неща, в които децата трябва да участват, а родителят е този, който ще намери подходящия начин да формира у тях такива отговорности и умения. По време на заниманията в „уикенд училището“ по-големите ученици показаха на по-малките как се меси хляб и след това изпекоха вкусна содена питка. А в ателието “Сръчни ръце” деца и родители подготвиха красива украса за дома, за да стане той по-уютен и да достави удоволствие на всички членове на семейството.

Занятията в „уикенд училището“ към Обединеното училище “Христо Ботев” в село Ивански са част от извънкласните дейности, които се провеждат по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“. Той се изпълнява по Програма ЗОВ в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Деца от Столипиново за първи път в Пловдивската градска галерия

2018-11-28

Група от 10 малки художници от квартал Столипиново посетиха за първи път пловдивската Градска художествена галерия, където разгледаха постоянната експозиция на художника Цанко Лавренов, разположена във възрожденска къща в Старинен Пловдив. Освен че  научиха повече за тях от интересните разкази на галеристите, те имаха възможност да започнат работа по скици на свои бъдещи творби, вдъхновени от произведенията на известния живописец.

Малките художници от квартал Столипиново участват в извънкласните занимания по изобразително изкуство в рамките на проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ по Програма ЗОВ, като в момента подготвят поредна изложба със свои творби.

За децата от Столипиново това бе не само първо посещение на художествена галерия, но и първа разходка из улиците на Стария град.

Проявата е част от инициативата „пАРТтньорство“, която се организира от Фондация „Пловдив 2019“, партньор по проекта, изпълняван от Община Пловдив по Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Като част от „пАРТтньорство“ пловдивската Градска художествена галерия, Държавна Опера-Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Етнографски музей ще бъдат домакини на различни образователни и творчески прояви с участието на ромски деца от две училища - „Кирил Нектариев“ и „Найден Геров“, разположени в самия център на квартал Столипиново.

Инициативата „пАРТньорство“ е образователен процес в реална творческа среда, който има за цел да използва изкуството и културата като средства за приобщаване на деца от сегрегирани малцинствени групи към живота извън рамките на гетото. В рамките на  12 различни по съдържание събития до юни 2019 г. групи ученици от първи до четвърти клас ще посетят четирите културни институции и ще се включат в техните програми. Събитията от инициативата „пАРТньорство“ имат амбицията да провокират децата към опознаване на професиите в аферата на културата и да ги подтикнат към творчество. Четирите културни институции, включени в дейностите, имат вече натрупан опит в разработването на специализирани детски програми, които създават устойчиви и вдъхновяващи връзки с участниците. 

Виж повече