Обучения за представители на общинските администрации в Иваново, Ветово и Борово

2017-07-10

Експерти на Сдружение БРТИМ проведоха през юни серия тридневни обучения за служители на общинските  администрации в Иваново, Ветово и Борово. Обученията са в рамките на проекта на  Община Русе, част от Програма ЗОВ.

Темата на обученията беше "Повишаване на капацитета на служителите от общинска администрация за работа с ромска общност и други уязвими групи". В тях се включиха 12 служители на Община Иваново, 16 служители на Община Ветово и 17 служители на Община Борово.

Във всяка от общините беше направена предварителна оценка на потребностите на общинските служители, за да може програмата да бъде съобразена с техните нужди. На базата на направените анализи експертите-обучители изготвиха тридневна програма, която залагаше на практическо решаване на конкретни казуси, работа в групи и споделяне на опит.

По време и на трите обучения участниците бяха активни, поставяха въпроси за обсъждане и търсеха възможности да подобрят работата си с представителите на ромските общности в техните общини.

Участниците в обученията получиха сертификати.

Виж повече

Незабравим ден за деца от Шумен и с. Ивански в „Кабиюк“

2017-07-03

Сто деца и ученици от Детска градина „Пролетна дъга” - Шумен и от Основно училище „Хр. Ботев” –с. Ивански прекараха през юни незабравим ден в конезавод „Кабиюк” край гр. Шумен, организиран за тях от Община Шумен по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Малчуганите разгледаха с интерес Музея на коня, който представя редица експонати, свързани с развитието на коневъдството от древността до наши дни. Впечатлени бяха от фотосите, илюстриращи незаменимата роля на коня в живота на човека, от купите и наградите от състезанията в конния спорт.

Малките посетители се възползваха от възможността да пояздят малките понита и да се разходят из комплекса.

 „Между децата и конете съществува особена връзка. Общуването с конете учи децата  на отговорност, нови усещания и разширяват кръгозора им. Ездата на открито възстановява онази връзка с природата, която големият и шумен град ни кара да забравим“, сподели един от треньорите по езда от „Кабиюк”.

Сред атракциите, които предлага конезаводът, са наблюдение на управление на конски табун, а обект на радост за малки и големи са добре обучени и миролюбиви коне.

Лятното училище завърши с пикник на открито. Децата получиха „сладки”  подаръци.

Чрез различни извънкласни дейности се търсят възможности за обогатяване на общата култура, развитие и социализация на подрастващите. Това е един от важните аспекти на проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”, изпълняван по Програма ЗОВ с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

„Активен родител“ в квартал Столипиново

2017-07-20

Клуб „Активен родител“ бе учреден в пловдивския квартал Столипиново по проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ в рамките на Програма ЗОВ. 

Домакин на първата среща на клуба бе Детска градина „Лилия“, където образователният медиатор Зинаида Карагьозова разговаря с родители на деца, записани за задължителна предучилищна подготовка. Тя разказа накратко за целите на проекта, като подчерта, че се предвиждат образователни, културни и спортни дейности при активното съвместно участие на деца и родители.

Родителите споделиха, че един от главните проблеми, с които се сблъскват както самите те, така и техните деца, е слабото владеене на български език. Затова и част от дейностите в клуб „Активен родител“ ще бъдат насочени към езиковата интеграция на родителите чрез посещения на културни и спортни събития извън квартала, участие в публични четения, организирани за родители и деца, съдействие за онези родители, които биха желали да продължат своето образование.

Зинаида работи вече повече от месец като образователен медиатор в Столипиново и познава добре проблемите на района, защото е част от ромската общност и винаги е живяла в квартала. Според нея образованието е изключително важно, за да може ромите и техните деца да получат шанс за по-добро бъдеще. Зинаида работи с ромски родители, за да ги убеди да записват своите деца на детска градина още в началните групи. Това е особено важно, тъй като ранното езиково обучение по български език има огромна положителна роля по-късно за успешната интеграция на ромските деца в училище. 

Друг важен момент от дейността на Зинаида като образователен медиатор е превенция на отпадането от училище. В тази връзка тя работи ежедневно със семействата на ученици, за които има реална опасност да напуснат училище. 

Вижте още за работата на Програма ЗОВ в Пловдив: тук

Виж повече

Деца от ромския квартал в Монтана наваксват знания в Лятно училище

2017-07-25

Лятно училище събра 15 деца от Основно училище “Георги Бенковски” от ромския квартал “Кошарник” в Монтана. В допълнителни занимания по Програма ЗОВ бъдещите петокласници, които ще продължат обучението си в средни училища в града, наваксаха пропуски в знанията си по български и математика. Паралелно със затвърждаването на материала по ключовите предмети от ІV клас, децата от ромския квартал се занимаваха с творчески дейности и спортни игри.

 “Усилията ни бяха насочени предимно към индивидуална работа с децата, защото входното ниво на теста показа, че има голяма разлика в подготовката им. Освен по основните дисциплини, включихме и по няколко допълнителни часа  по “Човекът и природата” и “Човекът и обществото”, сподели Мария Георгиева, начална учителка. „За да е по-интересен образователният процес, включихме в него и дидактични игри. Много големи усилия положихме в работата с деца, които имат по-сериозни образователни затруднения и специални образователни потребности.” Според Георгиева основният проблем е, че много от децата нямат изградени навици за учене и не посещават редовно заниманията, а семействата не подкрепят усилията на училището да ги задържи в класната стая. Липсата на мотивация се опитва да преодолее и образователният медиатор Бисер Андреев.

По време на Лятното училище децата посетиха и разгледаха и Пето СУ “Христо Ботев” и Шесто СУ “Отец Паисий”, където ще постъпят след 15 септември. Обстановката в обновените класни стаи, басейна, игрищата са атрактивни за тях. “Определено им харесва в тези училища, макар че са малко притеснени от новото и неизвестното, което им предстои,” казва г-жа Георгиева. Прогнозата й е, че част от децата ще се справят с по-високите изисквания в V клас в новите училища. 

На финала на Лятното училище децата от кв. “Кошарник” посетиха исторически забележителности в Монтана, язовир “Огоста” и аквапарк “Сините езера”. В Лапидариума, Античната крепост и етнографската сбирка „Михайлова къща“ децата научиха интересни подробности за миналото на града от археолога Мирослав Марков и етнографа Юлия Първанова. Истинско приключение за тях беше посещението в аквапарка.

Вижте още за работата ни в Монтана

 

Виж повече

Водещ специалист проведе обучение на здравни медиатори в Бургас

2017-07-26

Професор Ивайло Търнев, един от водещите невролози у нас, проведе обучение на здравни специалисти и здравни медиатори в Бургас в края на миналата седмица.

Това е второто подобно обучение, в рамките на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново, финансиран в рамките на Програма ЗОВ.

Изборът на професор Търнев за това обучение не е случаен. Освен блестящ експерт и лекар и откривател на генетичното заболяване при ромите, наречено Ломска болест, той е и председател на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата". От години доктор Търнев се занимава с тази тематика. Пред здравните медиатори и специалисти, той разказа, че първият му досег с роми е бил именно при откриването на Ломската болест, през 1994 г. След това вниква в проблематиката, пътува в страната, среща се с различни групи роми. А те не са едни и същи. В едно село може да има пет различни ромски общности – с различна култура, бит, както и с различни болести, обяснява професорът.

Здравният статус на ромите, неговите специфики и здравните политики, които подобряват достъпа на уязвими групи до здравеопазване, бяха част от темите, които засегна проф. Търнев в обучението на здравни специалисти и здравни медиатори от района на Бургас.

„Изследванията на здравния статус в ромските квартали показа много лошо тенденции. Има много висока заболеваемост от инфекциозни заболявания и много по-честна смъртност от такива. Много по-нисък е обхватът на имунизации. Важно е да се организират адекватно и ефективно профилактичните програми“, проф. Търнев.

Той поясни, че един от най-важните фактори за работа с ромите е опознаването им. Когато доверието им бъде заслужено, когато показвате, че сте запознати с тях, тогава ще може по-лесно да се работи с тях, да се организират и профилактичните дейности, добави специалистът.

Профилактиката е един от важните аспекти на работата в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в шестте района, където програмата работи.

Вижте повече за работата ни в Бургас

Виж повече

Здравна кампания в Куклен по Програма ЗОВ

2017-07-27

Здравна кампания по проекта на Община Пловдив „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ бе проведена в гр. Куклен на 26 юли.

Кампанията бе организирана от здравната медиаторка в Куклен Мариана Рангелова с подкрепата на Фондация Инди-Рома 97, партньор по проекта. В кампанията се включиха служители на Община Куклен, сред които кметицата Мария Белчева и заместник-кметът Христо Божинов, Костадинка Козова  от ДПС, представители на организацията Каритас, лекари и психолози.

Председателката на Фондация Инди-Рома 97 Албена Костадинова подчерта, че директната работа с ромите е от изключително значение за повишаване на тяхната здравната култура и превенцията на социално значимите заболявания.

Фондация Инди-Рома 97 от дълги години работи по различни европейски и международни проекти за интеграцията на ромската общност. Специален фокус в дейността ѝ са обученията на хора от ромския етнос, включително и здравната просвета на ромите.

Здравната медиаторка Мариана Рангелова изнесе лекция на тема "Превенция на ранната бременност", в която описа социалните и здравни рискове на ранното забременяване и раждане. Мариана работи вече няколко месеца на терен сред ромите в Община Куклен и познава добре техните проблеми. Тя е убедена, че неформалният контакт, който е създала с младите ромски жени ще й помогне да работи успешно за промяна на нагласите и културните специфики сред ромската общност, за да се намали процента на ранните бременности.

Първата здравна кампания по проекта бе организирана в Куклен през юни, като тогава имаше и кампания в кв. Столипиново в Пловдив, където също живее компактна група роми и други представители на уязвими групи.

Вижте повече за работата ни в Пловдив

 

Виж повече

Медици от Монтана се обучаваха за ефективна работа с ромската общност

2017-07-31

“Ефективна работа с ромска общност” бе темата на обучението, което бе организирано в рамките Програма ЗОВ на 27 юли за лекари, професионалисти по здравни грижи, социални работници и здравните медиатори от Община Монтана.

Тематичен акцент бе здравният статус на ромите в България. Проф. Ивайло Търнев – началник клиника в Университетска болница “Александровска”, направи обща характеристика и очерта тенденциите. Той се спря и на основните фактори, които според него са пряко свързани с влошения здравен статус на ромите:  отсъствието на държавата от ромските квартали, лошите битови условия, бедността, маргинализацията, ниската здравна култура, занемарената профилактика, културните бариери, определени традиционни вярвания, стигматизирането на етноса. Специално внимание бе отделено на инфекциозните и наследствените заболявания в общността.

Особено полезни за участниците бяха практическите насоки за организиране на ефективна профилактика сред уязвимите групи. За пълноценното й осъществяване е критично важно доверието в професионалистите, което се печели трудно, и затова се разчита на ромските медиатори. Целесъобразно е профилактиката да бъде насочена главно в пет аспекта – майчино и детско здравеопазване; сърдечно-съдови и мозъчно-съдови болести; онкологични заболявания; наследствени заболявания; специфични за ромите, сред които типичната Ломска болест; туберколоза. Проф. Търнев подчерта, че за да е резултатен този процес, всички участващи партньорски институции трябва да договорят своите роли и отговорности. Той се спря на основните фази в провеждането на превантивната работа на медиците и представи подробни указания за обработката на получените резултати от проведените прегледи и конкретни препоръки за следващи действия.

Наред със знанията, поднесени на професионалистите, важно бе и посланието: “Не бива да допускаме език на омразата, защото това може да доведе до сериозни негативни последици. Омразата ражда насилие и агресия. Добрият път е свързан с диалог и емпатия, разбиране и толерантност, уважение и съпричастност и най-вече с професионално поведение.”

На обучението Огнян Каменов – секретар на Националната мрежа на здравните медиатори, очерта ролята им в процеса на организиране на ефективни профилактични прегледи. Петър Цветанов – председател на Националната мрежа на здравните медиатори, която е партньор по проекта на Община Монтана „Комплексен подход за ромско включване в община Монтана” обясни как се изготвят и разпространяват здравно- информационни материали.

 С интерес бе посрещната и встъпителната лекция на Огнян Каменов за историята и култура на ромите и за ромските групи в България. Наложи се изводът, че сред предпоставките за успешното приобщаване на ромите е и разбирането, че те не са хомогенен етнос и се изисква адекватен подход към различните групи. Участниците в семинара се обединиха около идеята, че интеграцията е двустранен процес. Трябва да вървим едни към други. Фактът, че област Монтана е с най-висок относителен дял на ромско население, означава, че целенасочените усилия в тази посока са адекватни. Проф. Търнев подчерта, че Община Монтана активно работи в тази посока и опита й може да служи като източник на добри практики. В дискусията обаче се чу мнението, че държавата имитира дейност с интеграционните политики, а местната власт и неправителственият сектор не са в състояние до компенсират липсата им.

Вижте повече за проблемите и работата ни в района на Монтана

Виж повече