Реалната интеграция се постига с устойчивост:Примерът на Бургас

2018-04-22

Изцяло нова сграда за предучилищно и начално училищно образование, оборудвана и обзаведена; проведени професионални обучения и тренинги с преподавателите; действащ екип от образователни медиатори; регулярни срещи с родители, деца и преподаватели и много малчугани, върнати отново в класните стаи.

Това е кратката равносметка за по-малко от три години в направление Образование и то само в гр. Бургас за свършеното по Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново, изпълняван в рамките по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Сградата, която отвори врати през септември 2016 г., вече е тясна за учениците, които я посещават, споделя директорът на Основно училище „Христо Ботев“ Радостина Ботушанска. Над 100 деца допълнително бяха обхванати и приобщени към образователния процес, след като в сградата започнаха да се обучават подготвителните групи с пет- и шестгодишните деца. Общо, в двете групи, тази година бяха приети 170 деца.

Тази година приехме 4 групи шестгодишни и 3 групи петгодишни деца, а преди имахме само две групи. С новата сграда се решиха много проблеми. Децата вече не само имат игри на улиците, а и сериозни учебни занимания. Това е много важно за квартала, преди нямаше къде да отидат“, пояснява Ботушанска.

Капацитетът и на новата сграда, изградена по проекта, е запълнен на 100%, а родителите имат желание децата им да посещават училището. Ефектът е констатиран и от експерт на Министерството на образованието и науката, който при посещението си миналата седмица е намерил сериозна промяна и в знанията и поведението на децата.

За да има успех, нещата не трябва да спират дотук, както и след края на проекта“, пояснява Радостина Ботушанска.

С това е съгласна и ръководителят на проекта Магдалена Япаджиева:

Началото беше трудно, защототрябваше да накараме различните участници в проекта да работят в синхрон и с желание, за да имаме реален ефект. Благодарение на добрата работа на ръководството на училището, на ентусиазма и отдадеността им, успяхме да върнем доста деца в ОУ „Христо Ботев“. Сериозна е заслугата и на образователните медиатори към фондация „Областен ромски съюз“, които работят на терен и заедно с родителите“.

Тримата медиатори правят редовни срещи с хората от общността в клубовете „Отговорен родител“ и „Активен родител“. Процесът не е лесен, затова променяме начина на общуване и въздействие в движение, пояснява Десислава Тенева. Една от идеите им е да сменят ролите и чрез открити уроци да поставят родителите на мястото на преподавателите. Механизмите за връщане на децата, както и спирането на детските надбавки нямат ефект върху общността, затова ги убеждаваме от важността на образованието и им показваме реалната полза от него, добавя Тенева. Тя и нейните колеги са успели да върнат не едно и две деца в училище, убеждавайки и родителите, и самите малчугани. Важно е, обаче, този процес и проектът в тази насока да продължи, защото интеграцията не е дейност, която има начален и краен срок.

Виж повече

Рисунки на млади таланти от ромско село в Словакия гостуват на Монтана

2018-04-05

Изложба на ромски деца от колекцията на Центъра за развитие на младите хора в гр. Целе – Словения бе открита в на 5 април в Монтана. Събитието е организирано от Програма ЗОВ в рамките на отбелязването на 8 април - Международен ден на ромите. Над 60 творби на деца от Основното училище в Яровнице – Словакия, са подредени във фоайето на Общински младежки дом – Монтана. Видеопослание от учителят им Ян Сайко бе увертюра към колоритната експозиция.

Ян Сайко е повече от обикновен учител по изобразително изкуство в Основното училище на с. Яровница (близо до Прешов - Словакия), където обучава ромски деца.  Г-н Сайко попада там случайно по време на стажа си като студент. Той намира специфичен начин да достигне до сърцата на хлапетата, използвайки специфични педагогически методи и алтернативен обучителен подход. Той се осланя на корените им, навлизайки в многостранната култура на ромите, в тяхната история и занаяти, вплитайки тяхната музика в обучението си. По този начин той мотивира децата да намерят свой начин на творческо себеизразяване.

В действителност практиката показва че институционалното образование често се проваля с ученици от бедната ромска общност, оставяйки децата да се чувстват откъснати и дезинтересирани от училищните занимания. Ян Сайко е убеден, че ромските деца се нуждаят от различен фокус от словашките деца от средната класа, тъй като те имат специфични проблеми, причинени от бедните социални условия, в които живеят. Освен това те трябва да се справят с негативните стереотипи. Тези предразсъдъци и дискриминация имат негативно въздействие върху ромските деца. В този контекст, в работата си Ян Сайко се отнася с уважение към индивидуалността на учениците и тяхната различна психологическа нагласа, интелектуално, емоционално и психологическо развитие. За да разбуди творческия им талант, той съзнателно работи с мисленето, чувствата и действията на учениците, като далечната му цел е да трансформира ценностна им система. Старае се да развие силна и позитивна идентичност и самосъзнание у децата.

Свободният избор на ученика винаги е фундаментална част от всеки урок на г-н Сайко. По време на часовете учениците могат да избират техниката и да осъществяват дейността по всяко време. Учителят прави работата на учениците смислена, практична и социално видима. Например, детските творби се използват за декориране на училищния интериор. Ключ към успеха на преподавателя е игровият подход към учебните дейности. Освен това, той предлага теми, които са познати, изпълнени със съдържание и важни за учениците - реални житейски ситуации като празниците в семейството, събития в селото, сватбени тържества, погребения, посещения на града, ромcки фолклор.

Произведенията на учениците от Яровнице печелят награди от международни конкурси в Индия, Япония, Унгария, Германия, Чехия, САЩ, Македония, България, Норвегия, Финландия, Швеция Словения, побеждавайки дори свои връстници от училища по изкуствата. Най-усърдните и талантливи ученици са наградени да пътуват в чужбина с преподавателя си. Така се насърчават децата в неравностойно положение.

Ян Сайко вярва, че на всяко човешко същество трябва да му бъде дадена възможност да промени живота си чрез посвещаване на някаква кауза и усилен труд, за да се измъкне от бедността и нищетата. Цялата педагогическа практика на този забележителен 56-годишен арт педагог показва как един дискриминиран етнос може да постигне много по един дискриминиран учебен предмет, ако има мъдър, талантлив и търпелив учител.

Виж повече

Соло китара и темпераментни танци за 8 април в Монтана

2018-04-10

С изложба и концерт на талантливи деца, участващи в извънкласните занимания по Програма ЗОВ, Монтана отбеляза 8 април, Международния ден на ромите. Заместник-кметът Тихомир Антонов припомни във встъпителното си слово поводът за обявяването на тази дата за Международен ден на ромите и подчерта, че интеграционните политики присъстват устойчиво в стратегията на общината. Той изтъкна и приноса на Швейцарската програма за сътрудничество за осъществяването им.

Със своето майсторско изпълнение на китара Асен Борисов провокира бурните овации на публиката,  препълнила салона на Драматичния театър в Монтана. Асен и неговата сестра Вера, чието вокално майсторство е безспорно, се откроиха сред младите таланти, участвали в концерта.

В програмата му преобладаваха танците. Малката танцьорка Рая,  която и миналата година бе звездата на концерта, омагьоса публиката с грацията, очарованието и всеотдайността на изпълнението си. Групите от кварталите „Огоста“ и „Кошарник“ показаха, че не са безразлични към древните корени на своя етнос, представяйки вдъхновено индийски танци. Че ритъмът е в кръвта им, доказаха и изпълненията на характерния кючек, елементи, от който бяха вмъкнати дори в модерния балет. Децата от с. Габровница се представиха с народни танци, с които през миналия сезон спечелиха няколко награди от фестивали.

Младите актьори се изявиха в „Легенда за Ром“ и скечове по хумористичните разкази на Чудомир.

Сценарист на шарения и емоционален концерт бе актрисата Анастасия Янчева – дългогодишен ръководител на театрално студио „Автограф“. Организацията на събитията, свързани с Международния ден на ромите, бе поверена на Веселин Лаков - председател на читалище „Звезда“ – партньор по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, който се изпълнява по Програма ЗОВ  (Здраве и Образование за Всички).

Виж повече

Фестивал „Сцена под небето“ и кулинарна изложба в района ни в Русе

2018-04-14

Фестивалът „Сцена под небето“ бе организиран за трета поредна година в райони ни в Русе на 12 и 13 април в рамките на местния проект по Програма ЗОВ.

 Във фестивала се включиха  деца и ученици от образователните заведения в общините партньори по проекта – Русе, Борово и Ветово. Най- малките, малчуганите  от Детска градина „Славейче“ (Борово) и Детска градина „Щастливо детство“ (Ветово) представиха танци, музика и песни и бяха бурно аплодирани от многобройната публика.

Учениците от училищата  ( ОБУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Борово, СУ „Васил Левски“ с професионални паралелки – гр. Ветово и ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе)  се представиха с богати литературно – музикални  програми и завладяха публиката с огнените ритми на популярни ромски, български и чуждестранни мелодии.  Танците на  самодейците към Народно читалите „Нов живот – 1894“  от гр. Сеново (Община Ветово) бяха изпълнени с  традиционния за ромите  колорит. Танцово-песенна формация „Букет“ от с. Обретеник  и Танцов състав „Грация“ от с. Горно Абланово  (Община Борово) пяха и танцуваха за всички, които бяха дошли да празнуват и да се веселят.

 На „сцената под небето“ в Русе танцьорите от Танцово студио “Импулс“, Мажоретния състав „Екстрийм“ и Танцово студио „Зора“ впечатлиха с изпълненията си дори и случайно озовалите се зрители на фестивала . Много настроение с изпълненията си   създадоха   певците  от Вокална група „Приста“. Оркестър „Радилон“ изпълни неразривно свързаните с ромите песни „Хедерлези“ и „Аризонска мечта“, както и химна на ромите „Джелем, джелем“.

По същото време във Ветовобеше   организирана  изложба с традиционни за различните етноси кулинарни изделия. В изложбата се включиха майстори в кулинарното изкуство от Община Ветово. Свои ястия се представиха също и двете читалища –  НЧ „Нов живот – 1894“ (гр. Сеново) и НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1909“  (гр. Ветово). Сред ястията  можеха да се видят  турските мекици,  празничната пита, татарското ястие „Шурберек“, ромската пита за Васильовден, турската баклава, качамак с маджун, коледни и новогодишни празнични ястия и много други. Всички участници получиха грамоти за показани забележителни кулинарни умения в приготвянето на традиционни за различните етноси кулинарни изделия.

И Фестивалът, и изложбата бяха посветени на 8 април – Международния ден на ромите.

Виж повече

Обучение на млади хора по семейно планиране и справяне с рискови ситуации

2018-04-03

Обучение на тема „Семейно планиране и рисково поведение сред млади хора от уязвими групи“ се проведе в новия учебен център към Основно училище „Хр. Ботев“ в шуменското село Ивански. То е част от планираните дейности по здравно ограмотяване в направление „Здравеопазване“ по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). В обучението се включиха 21 участници.

„Основната целева група са най-вече родителите и семействата“, обясни координаторът по здравеопазване в проекта Людмила Андреева. „Интересът от страна на младите хора в селото беше много голям, а участниците в обучението бяха определени по предварително изготвен списък от здравния медиатор Ирина Илиева“. Като обучители се се включили медицинската сестра Илка Стоянова, Валентина Асенова – социален сътрудник от Семейно-консултативния център и специалисти от Общинския здравен център в Шумен. В разговорите с младите хора са обсъдени въпроси, свързани превенцията на ранните бракове, планирането на бременността и справянето с рискови ситуации. Обучението е включвало съвместно разиграване на ситуации и решаване на конкретни казуси.

Целта на обучението е младите хора да получат по-добра информираност по разглежданите теми. Според повечето от тях ранните бракове в селото значително са намалели, младите семейства планират да имат по две деца, за да им създадат по-добри условия за отглеждане и за получаване на по-добро образование. Те са убедени, че подобно поведение сред младите хора от общността по-скоро допринася за нейното развитие, отколкото да влиза в разрез с традиционната култура на местното население.

Здравният медиатор Ирина Илиева съобщи, че поради големия интерес от страна на младите жени и мъже обсъждането на темите, свързани със семейството и децата, ще продължи. Ще се използват възможностите по проекта срещите да станат регулярни.

Виж повече

Обучение и възпитание по метода Монтесори

2018-04-04

Започна обучението на педагогически кадри от детската градина „Пролетна дъга“ в Шумен и основното училище „Христо Ботев“  в село Ивански по метода Монтесори на тема „Увод в системата на Мария Монтесори“. Обучението е свързано с прилагането на нестандартни подходи на работа с деца и ученици в  извънкласните дейности, които партньорите реализират по проекта на Община Шумен в рамките на Програма ЗОВ.

В рамките на два модула през тази година – по 12 часа през месец април  и месец октомври и под ръководството на доц. д-р Пенка Кожухарова, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ ще се коментират основните принципи и методи в системата на Мария Монтесори. Ще бъдат обсъдени и практическите аспекти за организиране на активна развиваща образователна среда, богата на дидактически материали и пособия, както и възможни педагогически подходи за включване на деца и ученици в различни дейности, стимулиращи аналитичните способности, логиката, фината моторика при децата.

В програмата са включени и практически занятия – обмен на добри практики с педагози, прилагащи в своята работа тази методика, както и запознаване с конкретната обстановка във вече оборудвана „зала Монтесори“.

„Създаването на иновативна образователна среда, поставяне на детето в центъра на извънкласната образователно–възпитателна дейност, мотивирането на децата и ученици за активно включване в  образователните ситуации, както и повишаване на образователните им резултати - всичко това са цели, към които се стремим и след няколко месеца бихме могли да представим публично постигнатите резултати“, сподели  Христина Баева, ръководител на проекта.

Виж повече

Здравна кампания в Куклен

2018-04-11

Здравна кампания за превенция на сърдечносъдови заболявания се проведе в град Куклен по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Д-р Трендафилова, общо-практикуващ лекар по проекта, изнесе по достъпен за местните хора начин кратка лекция относно основните рискови фактори за развитието на сериозни сърдечносъдови заболявания. Изтъкната беше важната роля на редовните профилактични прегледи.

Д-р Трендафилова и здравният експерт по проекта Нина Банкова отговориха на многобройните въпроси на присъстващите.

За добрата  организацията на кампанията и привличането на местната ромската общност важна роля има здравната медиаторка Марияна Рангелова. Със своята ежедневна работа тя се опитва да допринесе за преодоляване на проблемите в комуникацията между институциите, здравните специалисти и ромската общност.

Наскоро имаше здравна кампания и в пловдивския квартал Столипиново, където проектът на Община Пловдив по ЗОВ също активно работи. Вижте повече информация тук.

Виж повече

Театър за малки и големи в Седмицата на детската книга

2018-04-19

Ученици от Основното училище “Христо Ботев” в село Ивански се включиха в театрална игра, с която бе представена книгата на детската писателка Виолета Кънчева и художничката Мария Здравкова „Алманах за малки и големи“. Проявата бе посветена на Седмицата на детската книга и изкуствата за деца. Тя бе организирана от Община Шумен по проекта „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” по Програма ЗОВ.

Събитието се проведе на открито  в двора на училището. Под формата на игра с приказки и гатанки двете авторки разгърнаха любопитни страници от книгата, които породиха множество въпроси от децата: какво е  алманах, защо дните на седмицата са 7, кога искаме и даваме прошка, кои са народните будители и защо ги наричаме така.

Мария Здравкова и Виолета Кънчева обясниха, че книгата е по-различна от другите, направена е ръкописно, а за да се стигне до края, текстовете и илюстрациите в нея трябва да се разгадаят. Направени са със закачка и намигване, за удоволствие и забавление на малки и големи, затова трябва да се прочетат заедно с възрастните. Така децата по-лесно ще намерят отговорите на въпросите. Авторките подариха на всеки ученик по една книжка, а Виолета Кънчева ги посъветва да я отворят още тази вечер заедно с мама и татко.

Голям интерес сред децата предизвикаха и рисунките на художничката Мария Здравкова. Габриела Ицкова от трети клас сподели, че много обича да рисува. Мечтата й е да продължи образованието си с изобразително изкуство и да стане истински художник. „Нейните работи бяха най-добрите творби в конкурса за рисунка, който направихме в началото на годината“, разказа класната й ръководителка Петинка Стаменова.

По време на събитието бяха връчени награди на авторите на най-добрите творби от конкурса. 28 деца получиха комплект с пособия за рисуване.

Виж повече

Второ обучение за учители от Столипиново за работа в мултикултурна среда

2018-04-23

Фондация „Пловдив 2019“, партньор по проекта на Програма ЗОВ в Пловдив, организира второ по ред целодневното обучение-семинар  за педагози, работещи с ромски деца в кв. Столипиново. В обучението „Методи за обучение и работа в мултикултурна среда” участваха учители, назначени по Програма ЗОВ.

В първата част на обучениетоДецата в семейството и общността“ участниците обсъждаха различни теми и въпроси разположени в кръг, като целта бе да се предразположат към взаимно изслушване, споделяне на проблемите и търсене на общи решения. Изслушването и комуникацията, която кръгът зададе, бе метод, използван от обучителите, за да покажат на практика как общуването по наглед всекидневни теми, връзки и случки, повишава степента на доверие и може да се използва за преодоляване на бариери и граници в общуването в клас. Пример за същото бе и игровият модел, на който обучителите от Фондация „Пловдив 2019“ залагаха между сесиите както като метод за отмора, така и като пример, който може да се приложи по време на учебен час. Целта бе да се покаже как движението в класната стая и излизането извън рамките на обичайните подходи за обучение могат да сближат ученици и учители и да повишат като цяло интереса на учениците към учебните занимания.

Цялостната работа в този панела бе насочена към фокусирането върху комуникацията и общуването като значимост и задължителен метод по време на работа и обучение. Антрополозите провокираха дискусии, задаваха примери, които да повишат  чувствителността към различието и да представят различни гледни точки по примери в общността и отвън нея. Всички отделни презентирани игрови формати, аналитични и практически похвати могат да се приложат по време на работата на учителите и да подобрят контакта и ефективността на комуникацията с децата – един от основните проблеми, които самите учители идентифицираха по време на обучението.

Втората част на обучението, която бе с практическа насоченост, бе модерирана от представители на Сдружение „Детска архитектурна работилница“. Тя се състоеше от модули с практически задачи от областта на архитектурната история, музиката (като средство за мултикултурно общуване), литературата. Всички представени по време на обучението практически задачи позволяват преподаването на различни предмети от образователната програма да се случват динамично и да създава интерес у децата. Използването на презентираните похвати би повишило вниманието и концентрацията, достъпа до информация и любопитството, запаметяването и споменът под формата на изработени материални предмети. Бе подчертано, че материалите, които се използват при практическите задачи, са средство за достигане до деца, с които комуникацията е затруднена, като в същото време създават памет и отговорност към създаденото от самите тях.

Обучението приключи с презентацията на шведския филм HOME/DOM/CASA, който представя пример за включването на деца в творчески проект и начините, по които този процес протича – отношения, методи, етапи, представяне, обратна връзка.

Виж повече

Прегледи при акушер-гинеколог в село Ивански

2018-04-26

Петнадесет млади жени, бременни и майки преминаха на преглед при акушер-гинеколог в Здравната служба на село Ивански.

Част от тях имат направени здравни осигуровки, други не са здравноосигурени и за първи път посещават АГ-специалист, обясни Людмила Андреева, координатор в направлението „Здравеопазване“ по проекта на Община Шумен в рамките на Програма ЗОВ.  От началото на март в обновената Здравна служба на селото работят два нови медицински кабинета – педиатричен, АГ-кабинет и манипулационна.

Работата по проекта е насочена към подобряване на детското и майчиното здраве и улесняване на достъпа на уязвимите групи до първична здравна помощ. Прегледите включват профилактика и консултации, както и ултразвукова диагностика и изследвания на бременните жени, които се извършват от д-р Георги Антонов от ДКЦ 1 в Шумен и акушер Венета Аврамова.  Целта е да се проследи бременността и ако се установят някакви отклонения, да се реагира навременно и адекватно, за да се гарантира раждането на здраво бебе. Д-р Антонов е лекар в шуменската болница и е поел ангажимент, ако се наложи някоя от  жените да постъпи в МБАЛ-Шумен, тя да бъде под негово наблюдение.

АГ-специалисти от ДКЦ 1 – Шумен посещават два пъти в месеца Здравната служба в село Ивански. За организиране на прегледите съдействие оказва здравният медиатор Ирина Илиева. Интересът е голям и вече започва изготвянето на списъците за месец май, обясни Илиева. Благодарение на швейцарската програма младите хора вече имат по-добра здравна информираност.

Виж повече

Активни ученици в кампанията „За истината без страх“

2018-04-25

Повече от 60 ученици от най-голямото русенско училище - СУ с преподаване на източни езици и култури "Васил Левски" участваха в събитие, организирано днес в рамките на информационна кампанията „За истината без страх“.

Събитието под наслов „Да опазим природата, да опазим хората“ обедини усилията на ученици, класни ръководители и експертите на Сдружение БРТИМ за почистване и облагородяване на тревните площи на училището. Така бе отбелязан Световният ден на Земята, като едновременно бяха разпространени на посланията на кампанията за превенция на трафика на хора.

Преди началото на събитието експерти от БРТИМ обясниха на децата какво е трафик на хора, защо това престъпление се нарича съвременно робство и защо трябва да сме съпричастни с жертвите. Впечатлени от чутото, част от учениците изразиха желание да раздадат предварително подготвени информационни материали, брошури и картички  в района около училището. На достъпен език те разясниха на гражданите и съучениците си какво е престъплението „трафик на хора“ и как могат да предпазят себе си и близки си. Всички участници в съвместната инициатива бяха облечени в тениски, изработени за кампанията и предоставени от Община Русе.

Предстоят и други събития по кампанията, която продължава до юни 2018 г. в рамките на Програза ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Виж повече