Семинар за добри практики за ранно детско развитие

2017-03-21

От 28 февруари до 1 март 2017 в Русе се състоя семинар за обмяна на добри практики и знания в областта на ранното детско развитие за подобряване на достъпа до качествени грижи и занимания в детските градини. Срещата беше организирана от Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на Българо-швейцарската програма за социално включване на роми и други уязвими групи.

Събитието бе открито от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и Ирина Файон, ръководител на Звеното за управление на Програма ЗОВ.

В семинара взеха участие експерти в областта на ранното детско развитие и образование от общините-партньори по ЗОВ, директори и учители от детски градини, както и партниращи неправителствени организации. Представени бяха Русе и малките градове в района, Пловдив Сливен, Шумен, Монтана и Бургас и Малко Търново. Осен партниращите организации, бяха поканени и представители на общините Тунджа, Севлиево, Търговище и представители на детските градини от тези градове реализирали добри практики. От особено значение бе и присъствието на представители на Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на труда и социалната политика, както и на УНИЦЕФ, и от отдела на МОН, който ръководи фондовете на Eвропейското икономическо пространство (ЕИП). Те споделиха опит от свои приключили програми както и предстоящи такива и присъстващите можеха да се информират за новите възможности.

Срещата имаше за цел да се обменят добри решения и изпълнение на проекти в следните насоки: нови методически подходи за педагогическа работа с деца роми; работа с родители за тяхното мотивиране и приобщаване на децата им към образованието и ролята на образователните медиатори; финансиране на детските градини и администриране на програми за тях.  Участниците бяха разпределени в работни групи и представиха интересни решения по наболели въпроси.

На семинара имаше възможност за неформален обмен на информация и се породиха идеи за допълнителни визити във връзка с добрите практики. Особено интересен бе опита на Община Тунджа с премахването на таксите за всички деца от детските градини и с ред други политики, които са стимулирали по-добра посещаемост на детските заведения. Севлиево също представи ред методологически новости и практични идеи в областта на здравословното хранене, семейните консултации, изучаването на български език за деца, за които той не е майчин. Колеги от партниращите неправителствени организации в Русе Еквилибриум и БРТИМ, както и Ромска Академия за култура и образование (РАКО) в Сливен представиха своя опит с деца в извънкласни занимания и работа с родители, както и работата за идентифициране на деца за включване в новата детска градина в кв. „Надежда“.

Обменената информация е добро начало за по-нататъшното подобряване на качеството на грижите за децата и за улесняване на достъпа на роми до детските градини.

Всички презентации можете да свалите от този линк

Обобщение за резултатите от първата обмяна на добри практики по Програма ЗОВ вижте от оттук или свалете от линка по-долу. Докладът представя предоставената обратна връзка от 25-ма участници в семинара и отразява основни наблюдения, изводи, научени уроци и идеи за използване в работата по проектите в рамките на програмата на придобитите знания и умения в резултат на участието във форума.

Виж повече

Серия събития на Програма ЗОВ за 8 април

2017-03-29

Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) ще отбележи 8 април – Международния ден на ромите със серия събития в районите, където работи.

В афиша на събитията има концерти, изложби, фестивали, детски празник, информационни кампании, литературно-музикална програма и спортни турнири. Целта ни е да достигнем до колкото се може повече хора от общностите на ромите и уязвимите, с които работим и особено до  децата. Със събитията искаме да представим културните традиции на ромите и на тяхната идентичност, но привлечем и вниманието и на широката общественост към тази проблематика. 

Акцентите в района ни в Русе са фестивал „Сцена под небето“ в града, както и в Борово, Иваново и Ветово на 7 и 8  април. Ще се представят формации, танцови и вокални групи към местни читалища и Окръжния младежки дом – Русе и много други. Фестивалът ще се запомни и със специалното участие на смесен оркестър. Едновременно с фестивала в Русе и в Борово се организират изложби с традиционни за различните етноси кулинарни изделия. Поканени са всички, които проявяват интерес към мултикултурното кулинарно изкуство. В Русе специална покана имат учениците от Професионалната гимназия по туризъм – Русе, за да покажат познанията си за традиционните кулинарни специалитети на етносите в България. Следете фейсбук –събитието за района на Русе.

В Монтана предвиждаме изложба в фоайето на Драматичния театър изложба от рисунки на участници в извънкласните форми по изобразително изкуство и фотография в три училища от района. Експозицията ще бъде открита на 6  април с кратка драматизация на ромска приказка, подготвена от групата по художествено слово към училището в с. Габровница. Непосредствено след това на сцената на театъра ще започне пъстър концерт. В него ще се изявят малки певци, танцьори и артисти от училищата и детските градини, които участват в проекта ни в Монтана. В рамките на честването на 8 април през цялата седмица са предвидени и спортни състезания по футбол, шах, тенис на маса, карти, в които ще бъдат въвлечени и родителите. Ще има и конкурс за най-вкусна баница. Следете фейсбук-събитието за района ни в Монтана.

С детски празник, информационни кампании и литературно-музикална програма ще бъде отбелязан Международния ден на ромите в Шумен. За първа година проектът ни по ЗОВ организира серия събития за 8  април: кампания “Здравето на децата ни зависи от нас“, детски празник „Заедно под дъгата“ в Шумен и литературно- музикална програма „Ромите-минало и настояще“ в с. Ивански. В рамките на информационната кампания в  Шумен и в. Ивански ще се разпространяват здравно-образователни материали, ще се водят разговори за превенция на рисково поведение и индивидуални разговори с хората. Следете фейсбук-събитието за района ни в Шумен.

В Сливен на 6  април се изложба " Света на ромите" в галерия "Май". Същия ден  ще има футболен турнир в едно от местните училища. В самия ден на 8 април ще бъдат подносени на цветя в памет на жертвите от Холокоста (р. Асеновска), а по-късно ще има концерт на открито на оркестър Карандила. Следете фейсбук-събитието за района ни в Сливен.

Празнично честване по случай Международния ден на ромите ще се състои на 7 април в СУ "Найден Геров“ в квартал „Столипиново“ - Пловдив. Ученици от началния курс ще изнесат представление пред родители и жители на квартала. Следете фейсбук-събитието за района ни в Пловдив.

8 април - Международния ден на ромите
На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на Ромския етнос - Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 г. в Лондон. През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 април за Международен ден на ромите.

 

Виж повече

Деца и родители правиха мартеници

2017-03-01

Деца от детската градина ”Пролетна дъга” в Шумен и родителите им правиха заедно мартеници в ателиетата на „Уикенд училището“. Малчуганите имаха също театрални занимания и се вживяха в различни приказни герои.

 „Атмосферата, коята създават педагозите в детската градина, е уникална. Децата се запознаха с легендата, слушаха с голям интерес. Правихме мартеници, танцувахме, беше много забавно  и интересно както за родителите, така и за децата,“ сподели Силвия Николова, майката на Влади.

Ателиетата в „Уикенд училищата“  се организират всеки месец и за трите групи на градината в рамките на проекта на Община Шумен по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Те ще продължат до края на месец юни. Децата, заедно със своите родители и педагози от детската градина ще имат занимания, свързани с театралното и приложно изкуство, фолклора, етнографията, ще развиват езикови компетентности и умения за изява.

За финал ще бъде организирано атрактивно представяне  на изработените от деца и родители  предмети.

„Уикенд училище“ е една от формите в Програма ЗОВ за развитие и изява на творческите способности на децата, родители и учители. Програмата организира и занимания в „Училище за родители“, които работят за мотивацията на родителите за по-активно участие за образованието и възпитанието на децата им.

 

Вижте повече за работата ни в Шумен

Виж повече

От първо лице: Искам децата ми да се изучат

2017-03-14

Искам децата ми да се изучат, за да имат професия“. Това разказва Анка Михайлова от село Ивански, Шуменско, майка на три деца. Самата тя наскоро тръгна на училище в рамките на инициативата „Училище за родители“, което проектът „Взаимодействието с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ на Община Шумен организира по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

„Училище за родители“ се провежда в събота, когато родителите на децата имат време да влязат отново в класната стая. Целта е да бъдат мотивирани да изпращат децата си на училище, да им помагат и окуражават да учат и да се развиват, за да имат успешно бъдеще.

Анка бе дошла на първото издание на „Училище за родители“, което ЗОВ организира на 11 февруари в Основно училище „Христо Ботев“ в с. Ивански. Първо се поинтересува какво ще се прави в съботните занимания в училището и какво още предстои в селото. Прояви интерес за работа или инициатива, в която да се включи и да помогне. Разбирайки, че в проекта по Програма ЗОВ се търси здравен медиатор за с. Ивански, искрено съжалява, че няма изискваното образование. Би искала да има средно образование. Но преди 15 години майка й я накарала да се омъжи и така дошла от Салманово в Ивански.  „Разбрала съм, че майчиният език е важен, но българският език ще помогне на децата ми да са добри в училище и да си намерят работа“, убедена е Анка. „Няма да позволя да се оженят млади като мен. Нека първо да се изучат, за да имат професия”.

В Програма ЗОВ сме убедени, че ако повече хора от общността на ромите и другите уязвими групи мислят така, това е първата стъпка към промяна в положението им, защото образованието е най-добрата инвестиция в бъдещето.

В шестте района на Програма ЗОВ организираме наваксващи занимания, за да могат децата да се справят по-добре с учебния материал. „Училище за родители“ работят за мотивацията на родителите за по-активно участие за образованието и възпитанието на децата си. „Уикенд училища“ спомагат за развитието и изявата на творческите способности на деца, родители и учители, защото усилията за промяна трябва да са съвместни.

Вижте още за работата ни в Програма ЗОВ

Виж повече

Здравен медиатор започва скоро работа в с. Ивански, Шуменско

2017-03-16

Здравен медиатор започва през април работа в с. Ивански, Шуменско. Ирина Илиева, жителка на селото, спечели конкурса, организиран в рамките на проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността - фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“, изпълняван по Програма ЗОВ.

За мястото кандидатстваха петима души. Осемчленна комисия от експерти от Националната мрежа на здравните медиатори, Община Шумен и Регионална здравна инспекция - Шумен проведе на 13 март 2017 г. интервю с допуснатите четирима кандидати. Критериите за оценяване бяха: познаване естеството на работа, начин на представяне, опит в работата с целевата група, компютърни умения, степен на владеене на езика на общността.

Ирина Илиева се класира на първо място с 12.25 точки при максимален брой 14. Преди да поеме работата, Ирина ще премине десетдневно обучение, организирано от Националната мрежа на здравните медиатори – София, което ще завърши с изпит.

Ирина е жител на село Ивански, има опит в работата по проекти. Завърнала се е от чужбина с желание да се включи в дейностите по проекта на Община Шумен по Програма ЗОВ за подкрепа на социалното включване. Като здравен медиатор ще работи на терен с общността в с. Ивански: в идентифицирането на конкретните проблеми на хората, разяснителни кампании по здравна култура, съдействие на нуждаещите се за равен достъп до здравни и социални услуги и помощ за хората от уязвимите групи в общуването им с институциите.  Двама медиатори-доброволци вече работят в Шумен, след като също преминаха обучение по проекта.

Да поговорим за здравето

Междувременно в с. Ивански представители на Семейно-консултативен център – гр. Шумен, партньор по проекта, започнаха срещи с родители на деца от Основно училище „Христо Ботев“. Основната тема бе здравето.

Специално разработеното обучение във връзка с общата здравна грамотност и етапи в човешкото развитие даде възможност на родителите в групата да бъдат задавани въпроси, свързани със здравето и развитието на децата им. Разяснено им бе, че по проекта са предвидени и безплатни прегледи от АГ специалист и педиатър.

 „Хубаво е родителите да знаят как се развиват децата им, защото всеизвестна истина е, че от здравето по-ценно няма. Това ще им даде основа, върху която да изградят здравословни умения за живот както за тях самите, така и за децата им”, каза Илка Стоянова – медицински специалист в Центъра.

Коментирани бяха още теми, свързани със здравното законодателство и достъпа до здравни грижи.

 

Вижте повече за Шумен и работа ни там

Виж повече

Търсим образователни медиатори за проекта ни в Русе

2017-03-17

В рамките на проекта по Програма ЗОВ в Русе търсим четирима образователни медиатори, които ще работят на пълен работен ден.

От образователния медиатор се очаква:

* да  работи с децата и техните семейства от ромски произход за мотивирането за редовно посещаване на детска градина и училище и продължаване на образованието;
* да улеснява процеса на комуникация между местната общност и хората, работещи в институциите;
* да съдейства на учителите и ръководството на училището за привличане и задържане на децата в училище.

Крайният срок за подаване на документи е  24 март 2017 г.

Конкурсът е на два етапа: разглеждане на документите и интервю с допуснатите до втория кръг.

За контакти:
Община Русе
Мая Петрова  –  технически сътрудник  на проекта: 082 / 881-806

Повече информация тук

Вижте пълния текст на обявата:

Виж повече

Среща в „Надежда“ за образованието на децата

2017-03-20

Записването на деца в общински ясли, детски градини и полудневни подготвителни групи към училищата бе основната тема на срещата на представители на Община Сливен, екипа на проекта по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) и родители на деца от кв. ”Надежда”, която се състоя на 17 март .

Заместник-кметът и ръководител на проекта Стоян Марков разясни важността му за града и квартала заради възможността за предоставяне на няколко услуги на едно място - достъп до образование и здравеопазване, както запазване на културната идентичност. Той изрази надежда до края на годината детската градина в «Надежда», чието изграждане започна през септември 2016, да е готова и оборудвана. От 1 април родителите могат да подадат заявления по електронен път за прием в до шест други детски градини и ясли в Сливен, а когато градината в «Надежда» е готова, децата могат да бъдат преместени там, съобщи заместник-кметът Пепа Чиликова.

Ина Николова, старши експерт в Дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“ запозна родителите с основни аспекти от наредбата - електронно кандидатстване, критерии за прием, формиране на точките, класирането на децата, записването и таксите, които се заплащат. Йорданка Кондева, главен експерт в Дирекцията говори за  важността на предучилищното възпитание. «То дава възможност децата да се развият не само физически, и интелектуално, но и  увереност, че могат да се справят. Това че вие сте тук сега ни дава надежда, че вие осъзнавате колко е важна детската градина и детската ясла за вашите деца«, посочи тя.

Родителите задаваха редица въпроси, на които получиха разяснения. Един от въпросите бе дали за записването в градината ще има значение детето в коя част от кв. «Надежда» живее, както и към кой род се причислява, религиозните възгледи на родителите и др. Ръководителят на проекта Стоян Марков заяви, че детската градина е за всички деца и не може да бъде допускана дискриминация по какъвто и да било признак.

В края на тематичната среща родителите споделиха, че детска градина и ясла в района им ще бъде в удобство, тъй като децата са малки и ще им бъде лесно да ги водят пеша до там, а наличието на медицински специалисти в същата сграда ще им вдъхне сигурност за здравето на децата им.

Срещата бе организирана от Сдружение „Ромска академия за култура и образование“, местен партньор по проекта на ЗОВ.

Вижте повече за работата ни в Сливен

Виж повече

Децата от Габровница посрещнаха пролетта

2017-03-22

С пъстър концерт посрещнаха пролетта малчуганите от детска градина “Слънце” в с. Габровница, Община Монтана. В програмата му не липсваха стихчета и песни, посветени на другите мартенски празници – Баба Марта и Денят на мама, както те наричат 8 март.

С артистичното си присъствие се открои Бригита и повечето деца от подготвителните групи. Очарователни бяха и най-малките възпитаници на детската градина. Те рецитираха вперили поглед в учителката си Невелина Йорданова, която влезе и в ролята на суфльор. Тя и колегата й Мадлена Илиева имаха основна заслуга за подготовката на тържеството.

Родителите бяха трогнати от сценичната изява на момичетата и момчетата. Те с умиление аплодираха децата. Образователният медиатор Иванка Милчова бе съпричастна към организацията на празника.

Четвъртокласници от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” поднесоха на бъдещите първокласници картички, изработени в клуба по изобразително изкуство и поздравиха всички с песен.

На финала на празника Емилия Коцева - директорка на Детската градина № 8 “Зора” в монтанския квартал “Кошарник”, към който е филиал детското заведение в Габровница, благодари на децата и учителките за положените усилия. Тя акцентира на приноса на Програма ЗОВ за развитието на децата. В мотивиращата си реч тя призова родителите да се погрижат отговорно да осигурят ежедневното присъствие на децата си на занимания. Г-жа Коцева подчерта колко важно е това за успешната им подготовка за училище. Тя не пропусна да отбележи, че благодарение на генерален ремонт, материалната среда в детската градина отговаря на съвременните изисквания и съперничи по комфорт и на най-добрите детски градини в града. Уютната обстановка и грижите на персонала са оценени от повечето жители на най-многолюдното село на Община Монтана. В момента в детската му градина се обучават над 80 деца.

Специални гости на празника бяха Александър Герасимов – директор “Хуманитарни дейности” в Община Монтана, който е координатор на направление “Образование”, и Лозка Никова – консултант по проекта. Те проведоха среща с родителите, а после в неформална обстановка те дискутираха с педагогическата колегия на ДГ № 8 “Пролет” актуалните задачи по проекта.

Вижте повече за работата ни в Монтана

Виж повече