Монтана представи резултатите от изпълнението на проекта по Програма ЗОВ

2019-05-27

Резултатите от изпълнението на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) бяха представени на заключително събитие на 27 май в Монтана.

И кметът на Община Монтана Златко Живков, и ръководителката на Звеното за управление на програмата Файон припомниха трудното начало на проекта, но подчертаха отличното му изпълнение. „Монтана се нареди на първите места сред партньорите ни,” посочи г-жа Файон. Тя благодари на местния екип, като изтъкна важен аспект на проекта в Монтана: „желанието, подкрепата на идеята, която е в обществена полза и за добро, силната отдаденост на каузата. Без политическа воля и лидерска подкрепа с каквито и средства да разполагаме, колкото и добри професионалисти да имаме, нещата няма да се случат.”

30-минутен филм представи развитието на проекта и илюстрира промяната, до която е довел. Най-значимото постижение е новата сграда на ДГ № 8 „Пролет” в кв. „Кошарник”. Красноречив бе контрастът между кадрите, показващи стария неуютен и тесен павилион, в който беше градината, и нерегламентираното сметище, на чието място се издига сега модерната и функционална сграда.

Компонент Образование

През  трите учебни години по компонент „Образование” с координатор Александър Герасимов са формирани и функционирали три групи за допълнителна работа с деца на 3-4 години, в които са бяха включени общо 117 деца, осем групи за допълнителна работа с деца в предучилищна възраст с 211 деца и четири групи за допълнителна работа за подобряване знанията на учениците I-IV клас в училище с 87 ученици. През лятото на 2016, 2017 и 2018 година беше организирано и проведено лятно училище за учениците, завършили IV-ти клас в квартал „Кошарник“ с участието на общо 52 ученици. През трите години са формирани и функционират  девет групи за извънкласни дейности с участието на над 114 ученици. С децата и учениците са работили 13 учители 4 образователни медиатори. Устойчивостта на компонента намира изражение в създадените оптимални условия в ДГ № 8 „Пролет” и в увеличаването на щата й с двама учители и един помощник-възпитател. „Добра практика в НУ „Г. Бенковски” в кв. „Кошарник” е назначаването на образователен медиатор,  каза кметският наместник на квартала Бисер Андреев, който активно работи по проекта.

Компонент Здравеопазване

За изпълнение на дейностите по компонент „Здравеопазване” бяха изградени три Здравно-консултативни центъра – в кв. „Кошарник”, с. Габровница и ОМЦ – Монтана.  Дейностите на партньорите от Националната мрежа на здравните медиатори бяха насочени към повишаване на здравната култура на ромската общност. Бяха обучени и назначени трима нови здравни медиатори. С формираните 3 женски групи за самопомощ са проведени 60 срещи и 9 дискусии  в групите по приоритетни здравни въпроси. Медиаторите организираха 31 дискусии на здравна тематика с 424 младежи от общността. Те проведоха и 4 здравни кампании на теми:  „Важността да си  здравно осигурен”, „Майчино и детско здраве”, „Чистотата е здраве” и „Ваксинирай се сега”, с които достигнаха до повече от 600 души.

Здравните медиатори и медицински специалисти осъществиха 60 посещения на маргинализирани семейства с деца от 0 до 3 г. за изпълнение на превантивна грижа, консултации по въпроси  за отговорно родителство, контрацепцията и мотивация за участие в профилактичните прегледи. От декември 2017 г. до април 2019 г. бяха извършени 1304 прегледи от ОПЛ и терапевт; 1725  прегледи от педиатър; 1092 профилактични АГ прегледи; 166 прегледи на млечна жлеза; 305  прегледи на бременни жени за проследяване на бременността, изследване и консултиране. По преценка на лекарите, за да се достигне до правилната диагноза, бяха направени 252 бр. лабораторни изследвания; 72  рентгенови изследвания, от които 29 мамографии; 137 цитонамазки; скрининг за сифилис на 73  души. Бяха консултирани с други специалисти 64 деца и възрастни, а акушер-гинеколозите извършиха амбулаторни манипулации на 8 жени, обобщи данните д-р Валерия Тодорова – координатор на компонент „Здравеопазване”.

Петър Цветанов от Националната мрежа на здравните медиатори подчерта, че устойчивостта на проекта по този компонент се изразява в това, че към Община Монтана продължават да работят петима здравни медиатори. Те ще съдействат на лекарите да извършват медицински прегледи в общността, ще продължат здравнообразователни дейности, национални и общински профилактични програми. 

За проекта в Монтана

Общата стойност на проекта възлиза на 2 592 126 лв. Той бе осъществен от март 2016 г. до април 2019 г. Партньори на Община Монтана бяха ЦДГ № 8 „Пролет” и филиала в с. Габровница, ДГ № 5 „Дъга”- Монтана, Читалище „Звезда 2007”, ОУ „Георги Бенковски“ – Кошарник, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Габровница, I ОУ „Св. св. Кирил и Методий”– Монтана; Националната мрежа на здравните медиатори и Комплекс за здравни и социални услуги „Св. Мина”- Монтана.

Виж повече

Директорка на училище от Програма ЗОВ бе наградена на 24 май

2019-05-25

Бисерка Фильова – директор на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Габровница, беше удостоена с Почетната значка на Община Монтана. Поводът е празникът 24 май, а причината – нейният безспорен принос за образованието, обяви кметът Златко Живков, който й връчи високото отличие. 

Г-жа Фильова вече 23 години оглавява училището, което е част от Програма ЗОВ. В ОУ «Св. св. Кирил и Методи» се обучават близо 190 деца от най-голямото село в общината и от съседните Вирове и Безденица, като само само три от тях са от български произход. „Да се работи в него е предизвикателство всеки един ден“, каза г-жа Фильова. „Дължа наградата и на професионализма на моите колеги, които винаги са ме подкрепяли. Заслуга за наградата ми имат също и децата. От тях научих, че винаги трябва да се раздаваме безрезервно и всеотдайно, да вярваме в своята кауза, да преследваме мечтите си, въпреки трудностите да не се поддаваме на отчаянието и винаги да продължаваме напред.“

Възпитаниците на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Габровница, бяха малка, но колоритна група в празничното шествие, което премина по централния булевард на Монтана в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Те вървяха след трибагреника, а начело на групата по стара традиция бяха отличниците.

Над 2000 ученици, учители и културни дейци дефилираха и аплодираха празничния концерт на Община Монтана на централния площад жеравица. Сред тях се открои и друго партньорско училище по Програма ЗОВ – I ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Възпитаниците му бяха водени от малки черноризци, носещи буквите от глаголицата около своя учител Теодор Асенов, в чиито ръце бе огромно слънце, символизиращо знанието. Училището наскоро отбеляза 140-годишнината от своето основаване, което поставя началото на образователната традиция в Монтана. Затова то бе и обект на медиен интерес и бе включено в сутрешния блок на Нова телевизия.

Виж повече

Деца разказват с песни и танци какво е България

2019-05-23

Богата програма от народни песни и танци поднесоха на гостите на своя фолклорен събор „Това е България” децата, учителките и персонала на Детска градина № 5 „Дъга”. Детското заведение е партньор на Община Монтана по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички).

Облечени в пъстри носии на фона на декор от чипровски килими, те представиха любими фолклорни творби и нетолкова популярни песни. Креативните учителки и директорката Иванка Христова разкриха творческия си потенциал като пяха и танцуваха със своите възпитаници. Посланието на концерта, че България е уникална със своите традиции и духовност, прозвуча като увертюра към предстоящия празник 24 май. Отзвук от деня на Свети Константин и Елена беше нестинарски танц, включен в концерта.

Народното веселие продължи на фона на духова музика, както повелява обичаят в Северозапада. Не само нематериалното културно наследство зарадва сетивата на публиката. Майки и баби бяха приготвили дъхави погачи, баници и характерни за традиционната кухня на региона ястия, за да приобщят чрез трапезите домакини и гости. Участието на родителите затвърди впечатлението, че детската градина е своеобразно ядро на една голяма общност в ж.к. „Пъстрина”.  В нея растат заедно и се обучават всички деца. По проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана” тук през допълнително обучение преминаха ромски деца.

Артистични гости на празника бяха солистки на Фолклорна формация „Торлашки напеви” и танцовият състав към V-то СУ „Христо Ботев”, където наесен ще постъпят децата от подготвителна група. Приемствеността между училището и детската градина е добра традиция, която продължава десетилетия. Кметът на Община Монтана Златко Живков, както координаторът на компонент „Образование” по Програма ЗОВ Александър Герасимов, представители на местната администрация и РУО – Монтана, също присъстваха на колоритния празник. Част от тях бяха спазили препоръчителния дрескод, анонсиран в поканите – българска национална носия.

Виж повече

Екипите на Сливен и Монтана обменят опит

2019-05-19

Екипът на проекта, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ в Сливен, бе на работно посещение в Монтана. Инж. Стоян Марков - ръководител на проекта и заместник-кмет „Икономическо развитие” в общината, координаторът инж.Габриела Симеонова, счетоводителят Велина Дунчева и директорът на Детска градина „Надежда” Катя Вълева се срещнаха с колегите си от проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”.

Двата екипа дискутираха резултатите от работата си и различни добри практики. При визитата си в новата сграда на Детска градина № 8 „Пролет” в кв. „Кошарник” те обсъдиха проблеми като осигуряването на редовна посещаемост на децата и събирането на таксите. Екипът от Сливен сподели и за въведената при тях Система за електронно централизирано класиране за прием на децата в общинските на територията на общината.

Новата директорка на ДГ № 8 „Пролет” – Монтана Даниела Стоянова и педагози от детското заведение обмениха мисли за методическите си подходи в учебно-възпитателния процес с Катя Вълева от новооткритата ДГ„Надежда“ в едноименния квартална Сливен. В дискусията участваха и координаторът на компонент „Образование” по Програма ЗОВ Александър Герасимов, Лозка Никова - образователен експерт към проекта, Милена Тодорова - главен експерт "Детски градини" в местната администрация.

Заместник-кметът на Сливен инж. Марков се срещна с колегата си от Община Монтана инж. Тихомир Антонов, за да обсъдят интеграционните политики и възможностите за сътрудничество в работата по проекти.

Виж повече

Монтана отбеляза Международния ден на ромите

2019-04-08

С колоритен концерт завърши поредицата от събития, посветени на Международния ден на ромите - 8 април. Голямата зала на Драматичния театър „Драгомир Асенов” в Монтана едва побра публиката, проявила интерес към изявата, станала вече традиционна. В приветственото си слово кметът Златко Живков изтъкна резултатите, постигнати от работата по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Градоначалникът обаче подчерта, че грижите за подобряване живота на ромската общност не са само проектни инициативи, а неразделна и постоянна част от политиката на Община Монтана през последните две десетилетия.  

Песни, танци и театрални етюди представиха деца, подготвени в извънкласните дейности по проекта „Комплексен подход за ромско включване на Община Монтана”. Младите таланти са от Начално училище „Георги Бенковски” – кв. „Кошарник”, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – с. Габровница, І Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” и Народно читалище „Звезда 2007” – Монтана. Заслугата за организацията на концерта е на неговия председател Веселин Лаков.

Публиката изпрати с овации ентусиазираните танцьори, които се обучаваха под ръководството на Бисер Андреев в кв. „Кошарник” и Янко Янков в кв. „Огоста”. Звездите в програмата, които се откроиха с художественото ниво на своите изпълнения, бяха Силвана Тихомирова, Стефка Андреева и Асен Борисов.  Асен, който е възпитаник на елитната Природо-математическа гимназия в Монтана, изненада публиката с новото си амплоа. Талантливият китарист се появи с тромпет, което не е случайно. Напоследък той се изявява с култовия духов оркестър „VIVO Montana”.  

Преди началото на концерта във фоайето на Драматичния театър беше открита изложба с детски рисунки и снимки на ученици, посещавали кръжоците по изобразително изкуство и фотоклубовете по проекта в кварталите „Огоста” и „Кошарник”.

Програмата за отбелязването на 8 април включваше още спортни събития – турнири по шах, тенис на маса и спортен бридж, футболни мачове, и състезание между ромските жени за най-вкусна баница.

Виж повече

Детска градина „Пролет” посрещна „патронния” си празник

2019-03-27

Настъпването на пролетта е двоен празник за екипа и малчуганите от детската градина в ромския квартал „Кошарник” – Монтана, защото тя носи името „Пролет”.

И тази година това бе повод възпитаниците й да представят художествена програма пред своите родители. Светлата и просторна зала за общностни срещи на построената по Програма ЗОВ детска градина беше препълнена от развълнувани майки и татковци, баби и дядовци. В приветствието си към тях директорката Емилия Коцева помоли да бъдат снизходителни към евентуални грешка на малките артисти, защото много от тях са отсъствали поради заболяване през студения сезон, и са се включили по-късно в подготовката на празника.

В сценария се редуваха песни, танци и стихчета, посветени на сезона, на прелетните птици и типичните за него цветя. С вдъхновение ги изпълниха момичета и момчета на възраст от 3 до 6 години, пременени в най-хубавите си дрехи. Появата на пролетта, в чиято роля се превъплъти младата учителка Жанета Ангелова, предизвика оживление сред децата. А игра с публиката, която постави на изпитание познанията на родителите за пролетните цветя, беше забавен акцент в концерта.

Специален гост на празника беше Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности” в Община Монтана, който е и координатор по компонент „Образование” на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”, изпълняван в рамките на ЗОВ.

Виж повече

Здравните медиатори от Монтана, Зайчар и Пирот споделят опит

2019-03-22

Здравните медиатори от Монтана участваха в работни срещи със свои сръбски колеги в Зайчар и Пирот. Срещите на 20 и 21 март са  в рамките на финалната фаза на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), изпълнявана по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Освен представителите на Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ), която е сред ЗОВ-партньорите, в посещението бяха включени здравни специалисти, работещи с уязвимите общности на терен, представители на Звеното за управление на програмата, на Областна администрация и на общината.

Групата се срещна с представители на местната власт, активни неправителствени организации като Дружеството на ромите в Зайчар, и „Тернипе” в Пирот, здравни специалисти, доброволци от целевите общности. Обмен на идеи, представяне на добри практики, свързани с подобряване на достъпа на групи в неравностойно положение до здравеопазване, образователни и социални услуги бяха ключовите теми, които обсъдиха сръбските и български колеги.

Здравните медиатори от Монтана бяха избрани да споделят опита си заради добрите резултати, които са постигнали в работа си по Програма ЗОВ. Петър Цветанов – заместник-председател на НМЗМ, открои постиженията в сферата на здравната превенция, профилактиката и създаването на достъпни здравни услуги за общността. Той подчерта, че специално внимание се отделя на семейното планиране и майчиното и детско здравеопазване.

Програма ЗОВ приключва своята работа през 2019 година, но дейностите ще бъдат поддържани и надграждани по проект на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП), чийто експерти са консултанти по Програма ЗОВ, каза изпълнителният директор на асоциацията д-р Радосвета Стаменкова. Проектът е подкрепен от програмата „Мерк за майките”. Той ще се реализира до 2021 година в България, Сърбия и Румъния. Монтана, Зайчар и Пирот са част от проектните локации. От сръбска страна партньор на БАСП е Асоциацията за сексуално и репродуктивно здраве - Сърбия, чиито директор Ненад Босилчич подпомогна организирането на двустранните срещи.

Предвижда се през април сръбските колеги да върнат визитата и да посетят София и Монтана. Те ще се запознаят на място с работата на медиаторите в трите локации на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“ – кварталите „Огоста” и „Кошарник” и с. Габровница, където се осъществяват здравно–просветни дейности и медицински прегледи в създадените по проекта Здравно-консултативни центрове. Това е предпоставка за началото на дългосрочно сътрудничество.

Виж повече

Деца от Габровница се забавляваха и учиха в музея

2019-03-18

Възпитаници на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Габровница, се включиха в образователната програма „Забавлявам се и уча в музея“ на Регионалния исторически музей – Монтана.

Те прекараха два часа в експозиционната зала. Част от децата за пръв път посещават музей. За тях беше интересна беседата на директора на институцията д-р Ваня Иванова, която им разказа какво представлява музея и им представи постоянната му експозиция. Подкрепени от музейните специалисти, децата старателно изпълниха и задачите си в образователната игра.

Преподавателката им Милена Матова сподели, че всички са се включили в учебната екскурзия до Монтана с голямо вълнение и са въодушевени от посещението си в музея. Предстоят им още 5 посещения, в които ще им бъдат представени следващите модули от образователната програма.

„Съдържанието на отделните модули е базирано върху наличните ресурси на РИМ –Монтана, и е съобразено изцяло с учебната програма по „История и цивилизации“ (общообразователна подготовка) в пети клас. Нашата цел е да включим петокласниците в основни дейности за доразвиване на специализирани умения в сферата на историческото познание: работа с различни източници на информация, участие в ролеви игри, използване на разнообразни средства за онагледяване,” споделя д-р Иванова. „Надяваме се да помогнем и за осъществяване на междупредметни връзки с изучавани теми по български език и литература, математика, изобразително изкуство. Усилията ни са да провокираме любопитството на учениците, да ги подтикнем към изказване на обосновано собствено мнение и възприемане на различни гледни точки“.

Децата получиха безплатни помагала и необходимите материали за работа с тях - цветни моливи, ножици, шаблони за оцветяване и др.  Предоставените им работните листове са подарък от музея за проявилите интерес към образователната му програма. По този начин интересната и полезна информация ще може да се използва и в бъдеще за справки или просто за развлечение.

Виж повече

Педагози от Монтана се обучаваха по Програма ЗОВ

2019-02-28

Педагози участваха в двудневно обучение по проект „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”, изпълняван по Програма ЗОВ. Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности”, Лозка Никова – главен експерт „Училища”, Милена Тодорова – главен експерт „Детски градини”, директори и учителки от Детска градина № 5 „Дъга” и Детска градина № 8 „Пролет”, както и от филиалите й в селата Габровница и Вирове, се включиха в семинара. Двете детски градини са партньори на общината по Програма ЗОВ.

По време на обучение бяха дискутирани теми като привличането и задържането на децата в градините, ползите от десегрегираното образование и партньорството с родителите.  Полезни за аудиторията бяха анализираните добри практики от България и чужбина, които кореспондираха с важни проблеми на ранното детско развитие.

Обучителите Боян Захариев и Илко Йорданов от Институт „Отворено общество” бяха подготвили интересно интерактивно обучение, което допринесе за избистрянето на нови идеи за обогатяване на педагогическата практика в работата с ромските деца.

Боян Захариев и Илко Йорданов умело актуализираха съществуващите ни  професионални компетентности за прилагане на модели, техники и технологии за игрово взаимодействие при деца-билингви за по-успешното и ефективно овладяване на българския език при децата от ромски произход“, – сподели Иванка Христова – директор на ДГ № 5 „Дъга”. „Те ни представиха методи, подходи и идеи за включване на семейството в живота на детската градина, което би довело до позитивната нагласа на родителите към образователната институция, а оттам и за премахване на проблемите като недоверието към детската градина и екипа, който работи с децата им; нередовното посещение на децата; незаинтересоваността на родителите към образователната интеграция; слабото владеене на българския език и затруднения в комуникацията и др. Обучението ни помогна да си дадем сметка за това, колко е важно сътрудничеството между учители и родители и защо това е необходимо условие за образователната интеграция на ромските деца. Така стигнахме до извода, че чрез създаването на  взаимно  доверие, уважение и толерантност, печелят не само децата, но и цялото  ни общество, защото каквито взаимоотношения създадем между нас възрастните, такива ще възпитаме и у децата.”                                                                                      

Семинарът по Програма ЗОВ бе организиран на 23 и 24 февруари 2019 във Вършец.

Виж повече

Лекар от ромски произход направи първите си стъпки в професията в Монтана

2019-02-03

Близо 15 души от монтанския квартал „Кошарник“ и съседното  село Габровница бяха прегледани през последните два дни на януари по Програма ЗОВ. Прегледите извърши току-що дипломиралият се медик от ромски произход д-р Костадин Костадинов.

Младият лекар бе посрещнат радушно в домовете на хронично болните хора, които посети заедно със здравните медиаторите. В двете локации по проекта „Комплексен подход за ромско включване в община Монтана“ д-р Костадинов направи консултации и прегледи по програмата за майчино и детско здравеопазване. Младият лекар заостри вниманието на майките за навременното изпълнение на имунопрофилактиката.

Д-р Костадинов даде съвети на хората как да водят здравословен начин на живот и убедително аргументира важността на профилактиката за превенция на заболяванията. Той докосна емоциите на пациентите си с посланието, че профилактиката е отговорност не само към самите нас, но и към хората, които обичаме и които разчитат на нашите грижи.

„Много бързо се сработихме с д-р Константинов като екип. Придружавахме, за да го представим на хората, които посетихме по домовете, защото той е от Якоруда и е непознат за тях. Той много бързо ги спечели. Не само за това, че е мил, внимателен и компетентен, но и понеже е от ромски произход, той бе приет с доверие, а също и с възхищение и с гордост,“ каза Петър Цветанов – председател на Националната мрежа на здравните медиатори, която е партньор по проекта на Община Монтана.

Благодарение на медиаторите д-р Константинов се срещна младежи от кв. „Кошарник“. Той разказа за себе си, за обучението в Медицинския университет в София, за постоянството и упоритостта, с която е преследвал целта си да стане лекар. Той сподели, че е срещнал много хора, които са го подкрепяли и насърчавали. Общителен, откровен и добронамерен, начинаещият медик успя да спечели симпатиите на ромските младежи и в неформалната дискусия те споделиха какви са техните дарби и мечти. Личният пример на младия лекар им вдъхна кураж, че успехът е възможен, а препятствията по пътя към него са преодолими, стига да се положат усилия и да се прояви воля.

Виж повече

Отличничка от Университета обучава ромските деца в кв. „Кошарник“

2019-01-16

Вече пета година Деница Георгиева обучава ромските деца в монтанския квартал „Кошарник“. 27-годишната .Деница е ярък пример за това, че едно ромско момиче може да успее. Ключът към успехът е образованието. За учителката в ДГ № 8 „Пролет” децата са дар от Бога. „Не напразно в Библията  пише да бъдем като децата. Децата са чисти, искрени, бързо се сприятеляват и бързо прощават,” казва тя.  Мотивът й да избере професията на детски учител е желанието й да помага на  децата да се изграждат като личности.

С какво Ви привлече детската градина в кв. „Кошарник”, след като с Вашето образование и отлична диплома можете да работите във всяка една детска градина?

  • Аз съм първата, която завърших магистратура по педагогика с пълен отличен успех. Искам да  бъда ролеви модел за моята общност. Смело мога да твърдя това, защото след като завърших и започнах работа  в ДГ № 8 „Пролет“ в кв. „Кошарник”, вдъхнових  още млади хора  от квартала. Някои от тях вече са завършили успешно и  работят като учители в детски градини и училища, а някои в момента се обучават. Това са Жанета Ангелова, Петрана Ташкова, Антоанета Антонова, Бетина Бойкова, Теменужка Емилова, Петя Димитрова. От скоро започнаха да учат и майки с деца.

Нека докажем, че

РОМИТЕ СЪЩО МОГАТ ДА УЧАТ, ДА РАБОТЯТ И ДА СА ДОСТОЙНИ ГРАЖДАНИ

в държавата ни.

  • Какви качества трябва да притежава един съвременен педагог, за да е успешен?
  • Като всеки съвременен педагог използвам различни иновативни методи за работа с деца и се стремя да съм в синхрон с актуалното и новото.
  • Кои Ваши лични  качествата и уменията най-много Ви помагат в работата Ви?
  • Личните качества, които ми помагат в работата е силната вътрешна мотивация и  позитивно отношение.  Компютърната грамотност ми помага за работа с децата също. Умението за работа в екип, пък ми дава възможност да се сработя с колегите.
  • Виждате ли около себе си педагози, които имат тези качества?
  • Разбира се! Заобиколена съм от  професионалисти и от млади, много мотивирани бъдещи колеги, които се обучават в момента.
  • Какъв трябва да е подходът на учителите към ромските деца, за да има успех в работата с тях?
  • Ромските деца са си деца. Подходът към тях трябва да е  като към всяко едно дете. Освен добре образован, всеки съвременен педагог трябва да изпитва любов към децата, към всички деца, не само към определени етнически групи.
  • Какви методи използвате в работата си с децата, за да се забавляват и да усвояват знанията и да развиват уменията си с лекота?
  • Ние имаме нова сграда, построена миналата година по европейски стандарти по Програма ЗОВ. Проектът на Община Монтана по ЗОВ, съфинансиран от Швейцария, в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, реши един наболял проблем -

    В КВ. „КОШАРНИК” И СЕГА ИМАМЕ СЪВРЕМЕННО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ.

Новата сграда на нашата детска градина ни предлага  възможност да работим пълноценно и да използваме различни иновативни методи.  Занималните са с много и най-различни видове интерактивни и образователни  играчки.  Има интерактивна дъска, три детски площадки с ергономични и безопасни уреди, също така  добре оборудван физкултурен салон, както и концертна зала, където децата  показват своите таланти пред родителите си и пред гости на градината.

  • Според вас нужно ли е родителите също да се обучават? Как?
  • Нужно е  да се провеждат обучения в кварталите, за да се повиши родителския капацитет на ромските семейства. Това ще помогне на обществото.Нашата детска градина може, да осигури мястото на провеждане на такива обучения и някои от учителите можем да сме говорители на полезни и интересни  и полезни теми.
  • Коя е най-сериозната грешка, която допускат учителите в отношението си към децата и ги отблъскват от учебния процес?
  • Винаги отговорността за резултата от обучението е на възрастния и не можем да виним децата. Децата усещат, когато някой ги обича и се грижи  истински от сърце за тях и обратно.
  • Работата с малки деца изисква енергия и търпение. За Вас тя е източник на нови сили ли е или на изтощение?
  • Децата са изпълнени с енергия,  те са емоционални, вълнуващи се, постоянно търсят новото и различното. Така се чувствам и аз когато работя с тях .
  • Какви трудности срещате с възпитаниците Ви?
  • Нередовната посещаемост е най-голямата трудност.

ТАКСИТЕ СА НАЙ-СЕРИОЗНИЯТ ПРОБЛЕМ В НАШАТА ДЕТСКА ГРАДИНА.

  • Как преодолявате тези трудности?
  • Свързваме се  с организации и  фондации, които да покриват таксите на крайно бедни деца на таксите, но все още този проблем си остава под въпрос.
  • Какво трябва да се случи, за да пожелаете да смените професията си?
  • Засега нямам такива намерения, но съм убедена, че човек се учи цял живот.
  • Какви цели си поставяте за Вашето професионално развитие?
  • Да се развивам в област на педагогиката чрез професионални квалификации. Да участвам в организации и обучения, свързани с образованието.

Деница Георгиева-Борисова e бивша възпитаничка и настояща учителка в Детска градина № 8 „Пролет“ – Монтана, която работи по Програма ЗОВ. Деница е завършила бакалавърска степен по специалност „Предучилищна педагогика и английски език” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ - филиал Враца. Деница завършва с отличен успех и магистратура в същия ВУЗ по специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика”. „Тя е нашата гордост!” – категорична е директорката на детското заведение Емилия Коцева.

Виж повече

Деца от Програма ЗОВ сурвакаха кмета на Монтана за ромската Нова година

2019-01-14

Деца от монтанските квартали „Огоста” и „Кошарник” сурвакаха днес кмета на общината Златко Живков за Василица, както повелява традицията на ромската Нова година.

Всеки от малките сурвакари, с които се работи допълнително по Програма ЗОВ, бе подготвил наричания за здраве и плодородие. Към добре познатите куплетчета в духа на традицията, децата бяха допълнили и рими с важни за тях неща. Теменужка Любенова пожела „всеки работа да има, всеки зло да го забрави”, Драга Кральова - „колкото цветенца по полята, толкова шестици за децата”, а Валенсио Кирилов се помоли за „мир на земята”. Той разказа пред кмета и журналистите, събрали се на ритуала, легендата за Банго Васил, който спасил ромите от гибел и затова е толкова тачен от тях.

Малките гости на кмета са сред най-добрите ученици от Начално училище „Георги Сава Раковски” и от Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – партньори по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“. Затова точно на тях се е паднала честта да сурвакат градоначалника в празничния за ромската общност ден, уточниха образователните медиатори Бисер Андреев и Янко Янков, участвали заедно с децата в изработката на дряновиците. Сурвакарите получиха паричка и лакомства от кмета Живков.

Обхванатите в групите по Програма ЗОВ отбелязаха подобаващо и Коледа, и Нова година с тържества в училищата и детските градини. Специално подготвен от Общинския куклен театър „Патилан” коледен спектакъл събра малчуганите от квартал „Кошарник” в голямата зала на Младежки дом – Монтана, на 21 декември. След пиесата, посрещната емоционално от малките зрители и техните родители, Дядо Коледа раздаде подаръци на послушните. Те го поздравиха с песнички и стихчета.

Красивите момичета от танцовата група в квартала бяха артистични гости на коледния празник на Фондация „Рома” – Лом, и спечелиха аплодисментите на публиката.

Виж повече

Здравните медиатори в Монтана търсят алтернативи, за да увеличат обхвата на прегледани деца

2018-12-05

Близо 160 деца от ромския квартал „Огоста” в Монтана са прегледани профилактично от педиатрите д-р Тони Александрова и д-р Снежана Ганчева. Част от тях - 92, придружени медиаторите, са посетили новосъздадения по Програма ЗОВ Здравно-консултативен център в Общинския медицински център на Монтана. Те са се обърнали към специалистите за допълнителни консултации, за второ лекарско мнение или са ги потърсили в моменти, когато личните лекари на децата не са били на разположение.

Останалите 67 малчугани на възраст от 0 до 10 години са били прегледани на място в квартала. „За да увеличим обхвата на децата, които да се възползват от възможността за безплатни прегледи, организирахме посещения по домовете им. Не всички родители обаче канеха екипа ни вътре и се налагаше прегледите да стават на двора, което не е приемливо. Често и атмосферните условия не го позволяват. Затова потърсихме алтернатива. Единствената сграда в квартала, която предлага такива условия, е новопостроената Адвентистка църква. В нея има специално обзаведена детска стая. Пастор Димитър Димитров ни предостави възможност да поканим родителите да доведат там за прегледи децата през горещия юли и студения ноември. В жегите прегледите посетиха 8 деца, а миналия месец – 12”, – разказва здравната медиаторка Валерия Белова. Тя и колежката й Лили Борисова са благодарни на църквата за подкрепата.

Паралелно с усилията си да мотивират родителите и да ги убедят в ползата от профилактични прегледи, здравните медиатори продължават да организират беседи с жени и младежи от ромската общност в кв. „Огоста”, който е една от локациите по проекта „Интегриран подход за ромско включване в Община Монтана”. Октомври протече под мотото на кампанията „Здравето е в чистите ръце!“. Изборът на тема беше продиктуван от Световния ден на чистите ръце - 15 октомври. Беседите доведоха до повишаване на знанията за връзката между миенето на ръцете и хигиената при съхранението, подготовката и консумацията на храната. Здравните медиатори разясняваха значението на редовното миене на ръце с вода и сапун като достъпна и ефективна превенция срещу инфекциозни заболявания. Чистотата на средата, в която живеят хората, също бе една от темите на беседите.

Предстои организирането на доброволческа кампания за почистване на места с нерегламентирани сметища в квартала.

Виж повече

Малчугани от „Кошарник” трогнаха родителите си с програма за Деня на християнското семейство

2018-11-28

С тържество, посветено на 21 ноември – Ден на християнското семейство, изненадаха родителите си малчуганите от група „Палавници” на Детска градина № 8 „Пролет” в кв. Кошарник - Монтана.

5-6-годишните момичета и момчета танцуваха, пяха песни и рецитираха стихове, свързани с темата. Сред тях бяха творби на Иван Вазов, Чичо Стоян, Ран Босилек и съвременни автори. Двете учителки Тереза Джурова и Румяна Иванова подкрепяха и насърчаваха възпитаниците си по време на празника. Подготвяйки сценария, педагозите бяха подбрали творби, подчинени на посланието „Човекът без семейството не може да живей”. Енергията, с която децата изпълняваха този рефрен на „Песен за семейството”, доказа, че посланието е докоснало сърцата им.

Със самоувереност и силен глас или плахо и притеснено, самостоятелно или с помощта на учителките всички 24-ма малчугани се изявиха пред добронамерената аудитория от майки и татковци, баби и дядовци. От вълнение и сценична треска по време на тържеството имаше и две разплакани деца, които бяха утешени в прегръдките на родителите си. Не само в детските очи имаше сълзи. Доста родители се просълзиха от радост и гордост. Бабата на 5-годишния Гошко, непрестанно бършеше с длан очите си. Тя бе трогната не само от участието му програмата, но и натъжена, че майка му работи в Германия и няма възможност да преживее емоцията от изявата на сина си.

На празника присъства и директорката Емилия Коцева, която се обърна към родителите с молба да осигурят редовното присъствие на своите деца на заниманията в детската градина. Тя  за отново изтъкна ползата от това децата да бъдат добре подготвени за училище. Възрастните за пореден път се убедиха в уюта и прекрасните условия, в които се отглеждат и възпитават децата им в новопостроената детска градина в най-големия ромски квартал на Монтана „Кошарник”.

И групата по Програма ЗОВ от Детската градина в с. Габровница представи миналата седмица литературно-музикална програма по повод Деня на християнското семейство, а в ДГ № 8 „Пролет” изпратиха с празник и есента.

Виж повече

Ромско момиче ще разказва лични истории против дискриминацията

2018-10-18

С идейния проект да се противопоставя на дискриминацията чрез споделени истории, Микаела Петкова спечели конкурс за уеб сайт на младежко сдружение в Монтана. Целта на конкурса беше да поощри създаването на сайт, който работи за решаването на проблем на местната общност. За 17-годишната ученичка това е лична кауза. Създаденият от нея сайт „Приеми ме“  (http://www.priemime.ml/) бе оценен най-високо.

„Аз съм Микаела Петкова на 17 години от град Монтана, възпитаничка съм на ПГСАГ и искам да ви запозная с проблема на моя етнос, и причината поради, която много ромски висшисти и не само са безработни. Това е ДИСКРИМИНАЦИЯТА“,  споделя Микаела на сайта, направен от нея. „В буквален превод от латински “дискриминация” означава “правене на разлика”. Най-общо дискриминацията е нееднакво отношение към различни хора или групи от хора въз основа на определени техни признаци. В моето ежедневие постоянно наблюдавам признак на дискриминация към ромския етнос“.

Микаела е ученичка в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Проф. д-р арх. Стефан Стефанов”. Основното си образование е получила в Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, което е партньор по Програма ЗОВ.

Хакатонът беше финал на обучението по уеб дизайн. То се проведе от 15 до 17 октомври в рамките на Европейската седмица на програмирането в Регионална библиотека „Гео Милев” – Монтана. Младите хора се запознаха с различни уеб платформи за изграждане на уеб сайтове и работата с тях.

Резултатът от работата им беше оценен от жури. Негови членове бяха областният управител Росен Белчев, Нели Василева – от Община Монтана, която е и пиар на Програма ЗОВ - Монтана, Даниела Маринова - старши експерт по организация на средното образование в РУО - Монтана, Деница Шивачева – журналист и Йоан Иванов - експерт по проектиране на компютърни системи и мрежи.

Виж повече

Премиера на учебник по ромски език в Монтана

2018-10-12

Знаете ли, че има учебник по ромски език? Плод е на дългогодишния труд на полиглота Любомир Сердев, който си отиде от белия свят преди 5 години, но неговата съпруга Зофия Янчак - Сердева издаде учебника в родината си Полша. Учебникът бе представен тази  седмица в Регионална библиотека „Гео Милев” – Монтана.

В процеса на изучаване и изследване на ромския език Любомир Сердев добавя към кирилицата два допълнителни символа - j /йот/ и h /хаш/, с които да се фиксират специфични за ромския език звуци. В над 300-те страници на книгата си той прилага речник с транскрипция, обяснява достъпно граматичните правила, описва най-важните диалекти и развойните тенденции.

Учебникът е изграден на принципа от известното към непознатото, от простото към сложното и е сходен с всички учебници по чужд език. „Обучението по него е достатъчно, за да разбирате, четете и пишете на езика на ромите, въпреки че няма един ромски език, а по-скоро трябва да се говори за езиково семейство, то в диалектите му думите са с еднакви корени, защото произхождат от един език - санскритски. Учебникът може да се използва и като самоучител”, смята Зофия Сердева. Като дългогодишен психолог тя разказа случаи от практиката си, чрез които аргументира ползата работещите с ромски деца да могат да общуват с тях пълноценно, за да ги обучат на книжовния български език, без който интегрирането им е невъзможно. „Ромите за нас са като айсберг. Ние виждаме само една нищожна част, която е над повърхността. Дори не осмисляме дълбочината на тяхната душевност и култура. Езикът им би ни помогнал да надникнем в нея, да я опознаем и разберем. Ако не ги разберем, рискуваме при срещата си с този айсберг да завършим като „Титаник”, допълни г-жа Сердева.

Учебникът ще бъде много полезен на всички, които работят с ромската общност – учители, лекари, социални работници, полицаи. Те не могат да работят пълноценно, ако има езикова бариера. Основните познания по ромски език ще допринесат за падането на комуникативните бариери, за доброто разбиране, за изграждане на доверие и по-голям респект. Благодарение на това, че аз знам ромски, който е мой майчин език, се справям без проблеми с децата. Разбира се важно е да се познава и начина на живот, и културата,” споделя Теодор Асенов – учител от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Монтана, което е партньор по Програма ЗОВ.  „Да, много е хубаво да чуеш „Обичам те!” на своя роден език. Казвам го като чужденец.” – потвърди Зофия Сердева, която повече от 30 години живее в България.

Учебникът може да се използва и за ромски деца, които веднъж научили се да пишат на майчиния си език на кирилица, лесно ще се ограмотят и на български, смята учител от Брусарци със солиден опит в мултиетническа среда. Факт е, че много от децата от маргинализираните общности не владеят български, което ги обрича на провал в образователните институции. Психологът Илияна Иванова подчерта, че често това е причина и за невъзможност да се диагностицира точно интелектуалното ниво на децата и води след себе си риска ромски деца с потенциал да бъдат определени като деца с изоставане в развитието и да бъдат насочени към ресурсно подпомагане.

„Необходимо е учебникът да бъде одобрен от Министерството на образованието и науката, което преди години одобри ромския буквар на Любомир Сердев като имаше забележки само към илюстрациите, но не и към съдържанието. Това ще му даде живот”, категоричен бе Стефан Стефанов – дългогодишен преподавател по български език и литература. „Каква ще е съдбата на учебника ще покаже бъдещето,” каза г-жа Сердева. Тя сподели, че вече учебникът е във фонда на библиотеките на 17 университета в Полша и е получила заявки да го преведе на родния си език. Наличен е и в библиотеката на Монтана, която бе домакин на премиерата. А интересна игра, подготвена от директорката на библиотеката Анелия Иванова, която беше и водеща на срещата, показа, че всеки от присъстващите знае ромски думи като амалипе (приятелство), лачо чаво (добро дете), дром (път), дай (майка), шушой (заек).

Виж повече

Програма ЗОВ обхваща нови ромски деца в Монтана

2018-10-09

      Общо 26 са новозаписаните момичета и момчета в Детска градина № 8 „Пролет” в монтанския квартал „Кошарник”. Просторната и модерна сграда на детското заведение бе построена по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”. Във филиала с. Габровница са постъпили 42 нови деца, като 9 от тях са от съседното село Вирове. Само двама са новите възпитаници на филиала в с. Безденица.

      Детска градина № 5 „Дъга“ в Монтана е посещавана от 7 нови деца от ромски произход. Със 7 е намалял броят на пътуващите от кв. „Кошарник” деца, които се обучават в тази детска градина. Сега те са общо 15. „Каквито и мерки да предприемахме, за да задържим децата, след като условията, които предлагаме са толкова добри, колкото и в ДГ № 8 в същия квартал, родителите предпочитат децата да посещават нова детска градина без да пътуват с автобус, което не е комфортно особено през студените месеци”, споделя директорката Иванка Христова. Тя допълва, че в групите за допълнителна работа са обхванати 5 деца на възраст 3- 4 г. При 5- и 6-годишните в заниманията са включени 14 деца. Допълнителните занятия за компенсиране на пропуски в знанията по български език са поверени на педагог със солиден опит в работата си с мултиетнически групи.

      Нови ученици се присъединяват към класовете и групите по интереси към Програма ЗОВ – Монтана. И през тази учебна година по проекта работят четири групи в Основно училище „Св. св. Кирил и Методий”- с. Габровница. 8 нови ученици се присъединиха към заниманията по български език и литература трети клас. Допълващото обучение при Даниела Маринова компенсира пропуските на децата в овладяването на българския език. Впечатлени от постиженията на връстниците си, още 19 деца от ромски произход се включиха в трите групи за дейности по интереси. Извънкласните занимания са по изобразително изкуство, художествено слово и танцов състав. Учениците представят изложби и участват с изпълнения на празници и фестивали.

        Учениците в Габровница рядко и то само по много съществени причини отсъстват от занятията на групите, уверява директорката Бисерка Фильова. Тя смята, че освен интересните дейности, различни от тези в редовните часове на училището, и работата на образователния медиатор допринася за редовното присъствие на децата.

     Двама са новите второкласници в най-старото училище в Монтана - Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, което също е партньор по Програма ЗОВ. Освен с професионализма на преподавателите, ,задържа в класните стаи възпитаниците си с привлекателна среда. „Малката сграда на основното училище е ремонтирана това лято. Класните стаи и коридорите са изцяло променени. Във всяка стая вече има мултимедия, а в цялото училище и интернет. Учителите и учениците ще могат да се възползват и от електронните учебници. Нашето училище е единственото в града, в което звънеца за начало и край на часа бие с музика, подбрана от учениците”, казва Елена Неделкова, която има опит в работата с ромски деца. Двете с Димитрана Илиева провеждат допълнителните часове. „Учениците от трети  и  четвърти клас са с почти еднакви възможности и съответно пропуски, което улеснява работата. Усилията бяха насочени към подобряване на четивната техника , правописа и краснописа. Бяха закупени и три помагала „Четене с разбиране”, „Сборник задачи” и „Голямата ваканция”. Те улесняваха работата, защото в тях има достатъчно задачи, които да комплексират пропуските на учениците.

       По-големи трудности срещат третокласниците в обучението по математика. „Не всички владеят таблицата за умножение, бъркат реда на действие  в числови изрази, не решават текстови задачи, но пропуските до голяма степен бяха преодолени”, споделят учителките.

        Според Неделкова осемте ученици в първи клас не покриват стандартите на държавните образователни изисквани. Всичките ученици имат пропуски със знанията си за българската азбука. Заниманията бяха насочени към това децата да научат за първо време азбуката, за да можем да продължим да взимаме нов материал, които децата на усвоят. „Радостно е, че децата работят с желание, проявяват стремеж към преодоляване на пропуските и посещават редовно заниманията. Това е предпоставка за още по-добри резултати постигане на целите, които сме си поставили”, споделят учителките.

         Усилията на учителите и медиаторите, работещи по Програма ЗОВ, са насочени и към повишаване на родителския капацитет и мотивацията на родителите да осигуряват редовното присъствие на децата си в занималните и класните стаи.

         Директорката на ДГ № 5 „Дъга” Иванка Христова е откровена, че при тях тези усилия все още не дават очакваните резултати. „За съжаление само около 30 % от всички ромски родители посещават общите родителски срещи. При индивидуалните разговори с тях се чувства липсата на самочувствие, което е типично и за децата им. При общи празници на групата или на градината ромските родители са доволни и горди от представянето на техните деца и за момента по-общителни с учителите”, споделя Христова. „Родителите от кв. „Кошарник” също са гости на открити педагогически ситуации, на тържества и моменти за съвместна работа на родители – деца. Те майсторят заедно сурвачки за Коледа и мартеници за 1 март, а на празници се организират съвместни дейности,” разказва директорката  на ДГ № 8 „Пролет” Емилия Коцева. Аналогична тенденция забелязва и Бисерка Фильова от основното училище в Габровница: „Родителите, които пропускат родителски срещи, с удоволствие посещават и участват в дейностите по проекта и в изявите, подготвени от децата в групите.”

      Очевидно тези празници са не само повод децата да се изявят, но и подходяща форма да бъдат привлечени родителите и възможност за разговори с тях по всички актуални теми и обсъждане на всички  проблеми, чието разрешаване трябва да бъде обща грижа.

Виж повече

Студенти от Берн се запознаха с добри практики за интеграция на ромите в Монтана

2018-09-12

Студенти и преподаватели от специалност „Социални дейности“ на Университета в Берн -  Швейцария, посетиха днес новопостроените Детска градина № 8 „Пролет” и Здравнно-консултативен център в ромския квартал „Кошарник” в Монтана. Те се запознаха с целите и дейностите по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички).

Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности” в Община Монтана и координатор "Образование" по проекта, и д-р Валерия Тодорова – координатор „Здравеопазване”, представиха дейностите в двете направления и постигнатото до момента. Най-осезателният резултат е именно новата просторна и модерна детската градина, която впечатли младите гости от Швейцария. Ирина Файон - ръководител на Програма ЗОВ, даде позитивна оценка на интеграционните политики и активността на общината за приобщаването на ромите.

Въпросите на 24-мата студенти и на техните преподаватели бяха насочени към устойчивостта на проекта, финансирането на предучилищното образование, мерките за повишаване на обхвата на подлежащите на обучение деца и на редовната посещаемост, допълнителните здравни грижи. Те проявиха интерес и към работата на медиаторите по проекта. Бисер Андреев – образователен медиатор, бе откровен: „Трудно е да се работи в общността, защото образованието не е важно за  маргинализираните и крайно бедни групи в нея. Но ние не се отказваме. Ролята ни е да осъществяваме връзката между семействата, от една страна, и детската градина и училището, от друга, за да убедим родителите да осигуряват редовното присъствие на децата им. Настойчиви сме. Показваме им положителните примери. Има напредък. Мотивираме децата и чрез извънкласните дейности по Програма ЗОВ. Те с голяма радост посещават заниманията по танци тук в Кошарник.”

Директорката на ДГ „Пролет” Емилия Коцева посочи, че 75% от посещавалите детското заведение в ромския квартал са завършили средно образование. Тя е убедена, че именно обстоятелството, че са овладели тук български език и са изградили учебни навици, е допринесло за успешното им интегриране в училище и за добрия старт в живота им. Тя не пропусна да се похвали, че три от бившите възпитанички на детската градина са завършили ВУЗ и вече са се върнали тук като учителки.

Петър Цветанов – координатор на Националната мрежа на здравните медиатори, която е партньор по проекта, представи основните им дейности. Той акцентира на информационните кампании и профилактичните прегледи, насочени предимно към майчино и детско здраве. Соня Руменова разказа за казуси от своята практика. Като свое безспорно постижение тя посочи факта, че е успяла да убеди 8 жени колко важна е контрацепцията и те си си сложили спирали.

Придружавани от здравните медиатори, швейцарските студенти проведоха наблюдение в кв. „Кошарник”.

Виж повече

Танцьорите от Габровница с все повече изяви

2018-09-03

Танцовият състав, създаден по Програма ЗОВ към Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” – с. Габровница, Монтанско взе участие в празничния концерт, посветен на 90-годишнината от основаването на Народно читалище „Пробуда 1928” - с. Крапчене. Те се представиха с две хора, разучени в допълнителните извънкласни занимания.

Групата с ръководител Таня Тодорова се оказва желан артистичен гости за събития, организирани в селата на Община Монтана. Преди седмица танцьорите бяха поканени и на честването на юбилея на читалището в съседното с. Вирове. Ромските деца от това село се обучават в основното училище на Габровница. „Тези участия са начин децата не само да се изявят, а и да разнообразят ваканционното си ежедневие. Аплодисментите на зрителите пък ги насърчават да бъдат редовни и усърдни в репетициите,” смята г-жа Тодорова.

В програмата на това събитие се изявиха и малчуганите от детската градина в Габровница, която е филиал на Целодневна детска градина № 8 „Пролет” в квартал „Кошарник”. „Изпълненията на нашите възпитаници бяха посрещнати много радушно от публиката, която винаги се трогва от малки артисти,” споделя директорката на детското заведение Емилия Коцева.

Виж повече

Лятното училище на децата от Монтана

2018-06-21

Ако си талантлив и полагаш усилия, имаш шанс да успееш. С това послание започна представянето на  изложбата от Международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие” пред децата от кв. „Кошарник” - Монтана, участващи в Лятното училище по Програма ЗОВ.

Доказателството, което потвърди встъпителните думи е фактът, че 10-годишно ромско момче от с. Яровнице в Словакия спечели първа награда, състезавайки се 2011 млади художници от 35 държави. Нели Василева – главен експерт „Култура и вероизповедания” в общината, разказа на децата за изложбата и им показа снимката на Себастиян Янув Калея с наградите от конкурса в Монтана.

Това е първото посещение на ромските деца в галерия и за тях беше много интересно, защото оживено обсъждаха пъстрите рисунки.

Общо 19 деца от Основно училище „Георги Бенковски”, които есента ще продължат образованието си в прогимназиален етап в училищата в Монтана, преминаха през допълнително обучение, за да наваксат пропуските си по български език и математика. Учителката им Мария Георгиева сподели, че 13 от тях са посещавали редовно заниманията.

В програмата на Лятното училище бяха включени също посещения на Лапидариума, Античната крепост и етнографския музей в Михайловата къща в Монтана. Истинско приключение за децата беше екскурзията в Берковица и Клисурския манастир, споделя образователният медиатор Бисер Андреев.

Виж повече

Здравната профилактика – водеща тема на обучение в Монтана

2018-06-11

Близо 30 медицински професионалисти, социални работници, образователни и здравни медиатори от Община Монтана взеха участие в двудневно обучение по Програма ЗОВ.

Лектори бяха д-р Красимир Романов и Даниела Дикова  - мениджър Консултативни центрове "Семейно планиране"  в Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. Те представиха специфични подходите за работа в ромската общност.

Акцентът в обучението би върху организирането на профилактични и акушеро-гинекологични прегледи, контрацепцията, сексуално преносимите инфекции.

Участниците в обучението по проект „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”, изпълняван по ЗОВ, оцениха обучението като полезно.

Виж повече

Соло китара и темпераментни танци за 8 април в Монтана

2018-04-10

С изложба и концерт на талантливи деца, участващи в извънкласните занимания по Програма ЗОВ, Монтана отбеляза 8 април, Международния ден на ромите. Заместник-кметът Тихомир Антонов припомни във встъпителното си слово поводът за обявяването на тази дата за Международен ден на ромите и подчерта, че интеграционните политики присъстват устойчиво в стратегията на общината. Той изтъкна и приноса на Швейцарската програма за сътрудничество за осъществяването им.

Със своето майсторско изпълнение на китара Асен Борисов провокира бурните овации на публиката,  препълнила салона на Драматичния театър в Монтана. Асен и неговата сестра Вера, чието вокално майсторство е безспорно, се откроиха сред младите таланти, участвали в концерта.

В програмата му преобладаваха танците. Малката танцьорка Рая,  която и миналата година бе звездата на концерта, омагьоса публиката с грацията, очарованието и всеотдайността на изпълнението си. Групите от кварталите „Огоста“ и „Кошарник“ показаха, че не са безразлични към древните корени на своя етнос, представяйки вдъхновено индийски танци. Че ритъмът е в кръвта им, доказаха и изпълненията на характерния кючек, елементи, от който бяха вмъкнати дори в модерния балет. Децата от с. Габровница се представиха с народни танци, с които през миналия сезон спечелиха няколко награди от фестивали.

Младите актьори се изявиха в „Легенда за Ром“ и скечове по хумористичните разкази на Чудомир.

Сценарист на шарения и емоционален концерт бе актрисата Анастасия Янчева – дългогодишен ръководител на театрално студио „Автограф“. Организацията на събитията, свързани с Международния ден на ромите, бе поверена на Веселин Лаков - председател на читалище „Звезда“ – партньор по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, който се изпълнява по Програма ЗОВ  (Здраве и Образование за Всички).

Виж повече

Рисунки на млади таланти от ромско село в Словакия гостуват на Монтана

2018-04-05

Изложба на ромски деца от колекцията на Центъра за развитие на младите хора в гр. Целе – Словения бе открита в на 5 април в Монтана. Събитието е организирано от Програма ЗОВ в рамките на отбелязването на 8 април - Международен ден на ромите. Над 60 творби на деца от Основното училище в Яровнице – Словакия, са подредени във фоайето на Общински младежки дом – Монтана. Видеопослание от учителят им Ян Сайко бе увертюра към колоритната експозиция.

Ян Сайко е повече от обикновен учител по изобразително изкуство в Основното училище на с. Яровница (близо до Прешов - Словакия), където обучава ромски деца.  Г-н Сайко попада там случайно по време на стажа си като студент. Той намира специфичен начин да достигне до сърцата на хлапетата, използвайки специфични педагогически методи и алтернативен обучителен подход. Той се осланя на корените им, навлизайки в многостранната култура на ромите, в тяхната история и занаяти, вплитайки тяхната музика в обучението си. По този начин той мотивира децата да намерят свой начин на творческо себеизразяване.

В действителност практиката показва че институционалното образование често се проваля с ученици от бедната ромска общност, оставяйки децата да се чувстват откъснати и дезинтересирани от училищните занимания. Ян Сайко е убеден, че ромските деца се нуждаят от различен фокус от словашките деца от средната класа, тъй като те имат специфични проблеми, причинени от бедните социални условия, в които живеят. Освен това те трябва да се справят с негативните стереотипи. Тези предразсъдъци и дискриминация имат негативно въздействие върху ромските деца. В този контекст, в работата си Ян Сайко се отнася с уважение към индивидуалността на учениците и тяхната различна психологическа нагласа, интелектуално, емоционално и психологическо развитие. За да разбуди творческия им талант, той съзнателно работи с мисленето, чувствата и действията на учениците, като далечната му цел е да трансформира ценностна им система. Старае се да развие силна и позитивна идентичност и самосъзнание у децата.

Свободният избор на ученика винаги е фундаментална част от всеки урок на г-н Сайко. По време на часовете учениците могат да избират техниката и да осъществяват дейността по всяко време. Учителят прави работата на учениците смислена, практична и социално видима. Например, детските творби се използват за декориране на училищния интериор. Ключ към успеха на преподавателя е игровият подход към учебните дейности. Освен това, той предлага теми, които са познати, изпълнени със съдържание и важни за учениците - реални житейски ситуации като празниците в семейството, събития в селото, сватбени тържества, погребения, посещения на града, ромcки фолклор.

Произведенията на учениците от Яровнице печелят награди от международни конкурси в Индия, Япония, Унгария, Германия, Чехия, САЩ, Македония, България, Норвегия, Финландия, Швеция Словения, побеждавайки дори свои връстници от училища по изкуствата. Най-усърдните и талантливи ученици са наградени да пътуват в чужбина с преподавателя си. Така се насърчават децата в неравностойно положение.

Ян Сайко вярва, че на всяко човешко същество трябва да му бъде дадена възможност да промени живота си чрез посвещаване на някаква кауза и усилен труд, за да се измъкне от бедността и нищетата. Цялата педагогическа практика на този забележителен 56-годишен арт педагог показва как един дискриминиран етнос може да постигне много по един дискриминиран учебен предмет, ако има мъдър, талантлив и търпелив учител.

Виж повече

Детската градина и здравният център в кв. „Кошарник с добри практики

2018-03-28

Построените по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) Детска градина № 8 „Пролет” и Здравно-консултативен център в ромския квартал „Кошарник” – Монтана, бяха посетени днес от участниците в работната среща за обмяна на опит между структурите, управляващи програми със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове и двустранните програми по мерките, насочени към социално включване на уязвими групи, с фокус върху ромите.

Те присъстваха на различни занимания в групите на детската градина и споделиха възхищението си от материалната среда. Детските групи бяха пълни, а част от учителките и непедагогическия персонал са от ромски произход.

В експозето си директорката й Емилия Коцева подчерта, че гордост за детската градина е тяхната бивша възпитаничка и настояща колега Деница Георгиева, която е завършила с пълно отличие висшето си образование по специалност „Предучилищна педагогика”. Г-жа Коцева разказа предисторията на проекта и плановете за развитието му. Тони Тодоров - ръководител на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”, представи лаконично дейностите и резултатите. Изказванията бяха отправна точка за оживена дискусия. Александър Герасимов – координатор на направление „Образование” по проекта и директор „Хуманитарни дейности” в общината, отговори на въпроси свързани с интеграционните политики и изпълнението на конкретни дейности по проекта.

Бистра Крумова – координатор по направление „Здравеопазване”, медиаторите Петър Цветанов и Соня Руменова разказаха за усилията си да мотивират хората от квартала да посещават безплатните прегледи при общопрактикуващ лекар, акушер-гинеколог и педиатър.

Сред гостите на детската градина и Здравно-консултативен център в най-големия ромски квартал на Монтана бяха представители на Швейцарския офис за сътрудничество в гр. София, Централното координационно звено в Администрацията на Министерския съвет, Дирекция „Национален фонд“ в Министерството на финансите, ИА ОСЕС, Управляващи органи по ЕСИФ, Програмни оператори по Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкият финансов механизъм, Изпълнителни агенции/звена по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, Национално сдружение на общините в България, ЦОИДУЕМ и НПО Фонд по ФМ на ЕИП/НФМ.

 

Виж повече

Децата от кв. „Кошарник” посрещнаха първа пролет

2018-03-23

Стихче на 5-годишния Гого бе акцент в програмата на концерта, с който Детска градина № 8 „Пролет” в квартал „Кошарник” отбеляза своя празник.

Нашата слънчева дружина
има приказна градина.
Тя "Пролет" се нарича
и всеки я обича.

По традиция празникът на градината с пролетно име се чества в деня на пролетното равноденствие. Макар че заради снега и студа Монтана посрещна по-скоро втора зима,  децата рецитираха и пяха за вдъхновяващата първа пролет. Облечени в ярки цветни костюми, те приветстваха слънцето, цветята и съживяващата се природа. Една от младите им и енергични учителки, Жанета Ангелова, пое ролята на водеща и добронамерено окуражаваше рецитаторите, които от вълнение забравяха думите си.

Празникът се състоя в залата за общностни срещи на ДГ № „Пролет”. Тя е част от уютната и модерна сграда, построената по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в ромския квартал.

 Емоционалното тържество премина естествено в родителска среща. На нея директорката на детската градина Емилия Коцева и Александър Герасимов – директор „Хуманитарни дейности” в Община Монтана очертаха в мотивационните си речи  важността на редовното посещение на детската градина.  

На последвалата работна среща на екипа на местния проект по Програма ЗОВ бяха коментирани постигнатите резултати в работата с децата от  квартала, както и усилията на образователния медиатор Ралица Георгиева и учителките да върнат в детската градина деца, които системно не я посещават.

Виж повече

Търсим здравен медиатор за района ни в Монтана

2018-03-03

Проектът ни в Монтана „Комплексен подход за ромско включване в община Монтана“ по Програма ЗОВ търси здравен медиатор за кв.“Кошарник. Конкурсът се организира от Национална мрежа на здравните медиатори” (НМЗМ) в партньорство с Община Монтана.

До 17.00 часа на 15 март 2018 кандидатите трябва да подадат лично в деня на интервюто или електронно на адрес info@zdravenmediator.net следните документи: автобиография, мотивационно писмо и копие от дипломата си за завършено средно образование.

Основните изисквания към кандидати са:

•          Завършено минимум средно образование;

•          Принадлежност към местна уязвима етническа общност

•          Познаване на здравните и социални проблеми на общността

•          Владеене на езика на общността

•          Комуникативни умения

•          Компютърна грамотност (MS Word, Internet)

Конкурсът ще премине в два етапа:  по документи и интервю с одобрените по документи.

Подборът ще бъде направен на 16 март 2018 г. от 09.00 часа,  ОМЦ-Монтана: ет. 4, к-т 401.

Одобреният кандидат ще премине да премине двуседмичен интензивен курс на обучение в Медицинския университет - София в периода.

Ролята на здравния медиатор е да бъде посредник между уязвими групи и здравни и социални служби; до помага на незапознатите със здравната система да получат достъп до здравни услуги; да работи с общопрактикуващите лекари и други здравни специалисти и институции за повишаване на имунизационния статус на децата; да участва в организирането на здравни кампании.

Информация за професията „здравен медиатор“ и подбора можете да получите  на www.zdravenmediator.net и тел: 0897 948 208.

Вижте тук пълния текст на обявата или я свалете  от линка по-долу.

Виж повече

Монтана: ромските жени проявяват интерес към гинекологичните прегледи

2018-03-01

Майчиното здраве е един от приоритетите на Програма ЗОВ. Една от задачите на здравните медиатори полагат усилия да мотивират жените от ромската общност да се възползват от възможността за безплатни акушеро-гинекологични прегледи, организирани по програмата. Благодарение на техните усилия до момента близо 90 жени от с. Габровница, монтанските квартали „Огоста” и „Кошарник” са били прегледани в Здравно-консултативните центрове, работещи по проекта.

Соня Руменова, здравен медиатор в кв. „Кошарник” сподели, че има интерес към прегледите. „Кошарник” е по-големият и отдалечен от центъра на гр. Монтана квартал, в който е съсредоточена най-бедната и маргинализирана част от ромската общност. „Новината, че ще има ехографски АГ-прегледи беше посрещната добре,” казва тя.

Здравните медиатори са обучени как да разясняват достъпно необходимостта от всички видове прегледи. Ехографски АГ- прегледи  и при необходимост  изследване – цитонамазка се правят както на бъдещи майки, така и на жени в по напреднала възраст с оглед  профилактика на онкологични заболявания.

Прегледите бяха предшествани от информационна кампания през ноември миналата година. Тя бе фокусирана върху темата за майчиното и детското здравеопазване. Медиаторите допринесоха за осъзнаването на ползите от профилактиката, а също и акцентираха на посланието, че са необходими повече грижи за здравето на майките и децата.

Виж повече

Монтана: майки от ромската общност не пропускат прегледите при педиатър

2018-02-16

Общо 12 деца от Габровница преминаха на 15 февруари през профилактичен преглед в Здравно-консултативния център на селото. Той бе изграден и функционира по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран по Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Здравният статус на прегледаните деца е в норма, установи д-р Снежана Ганчева. Тя диагностицира само едно момченце с типичната за сезона вирусна инфекция и му предписа лечение. Лекарката даде ценни съвети и на майките на малчугани с хронични заболявания. „Изненада представлява сравнително големият брой деца, които посещават педиатрите в Здравно-консултативните центрове. Майките им се възползват от тази възможност, въпреки, че за непълнолетните държавата осигурява безплатни прегледи при специалисти-педиатри. Това показва, че предлагането на услугата на място в общността дава добри резултати”,  коментира д-р Валерия Тодорова – координатор по направление „Здраве” на проекта.

„В Габровница има интерес към прегледите, осигурени по Програма ЗОВ”, допълва Илица Петрова - здравен медиатор. Тя и колегите й енергично работят с ромската общност в трите локации на проекта. Освен че информират хората за графика на прегледите и компетенциите на лекарите, медиаторите полагат усилия да ги убедят, че профилактиката е необходима.  Предлаганата здравна грижа е неоценим шанс за неосигурените лица.

Тъй като майчиното и детското здравеопазване са сред приоритетите на проекта, петимата здравни медиаториса посетили домовете на47 новородени деца. Те консултират майките за важността от имунизациите и избора на личен лекар, като им дават и съвети за правилното отглеждане на бебета.

Полезни са и срещите на групите за самопомощ на жени, които от началото на 2017 г. се провеждат ежемесечно.  Близо 150 ромски жени участваха в проведените през изтеклата година 13 срещи. В тях се обсъждат инициативи за решаване на местни проблеми и важни за участничките теми – отглеждане и възпитание на детето, кърмене, хигиена в дома, здравословно хранене. В групите вече се очертават по-инициативни жени-доброволци, които съдействат на здравните медиатори при организиране и провеждане на прегледите.

Друг акцент в работата на здравните медиатори са посещенията на многодетни семейства. В разговорите си с 84 от тях медиаторите са коментирали не само прегледите от педиатри и акушер-гинеколози, но и възможността за ползване на контрацепция – спирали. Общо 49 девойки са консултирани за възможността да бъдат имунизирани безплатно като профилактика на рак на маточна шийка.

С проведените информационни кампании сред ромската общност бяха положени усилия да се повиши чувствителността към проблемите на майчиното и детското здравеопазване. Те допринасят за осъзнаването на ползите от профилактиката. В кампаниите аргументирано и настойчиво се отправя посланието, че хората от ромската общност трябва да станат по-отговорни към собственото си здраве.

Около 160 жители на монтанските ромски квартали „Кошарник” и „Огоста” и на с. Габровница преминаха през последните два месеца през медицинските прегледи в Здравно-консултативните центрове, изградени и оборудвани по Програма ЗОВ. Те се намират в трите проектни локации – с. Габровница, кв. „Кошарник”, а жителите на кв. „Огоста” посещават кабинетите в Общинския медицински център.

Партньорът по проекта – Комплекс за здравни и социални услуги „Св. Мина”, осигурява медицинска сестра и акушерка, а лекарската помощ е поверена на подизпълнител – Медицински център „Астра медика”. Центърът е осигурил двама педиатри, двама акушер-гинеколози, един терапевт и един общо-практикуващ лекар за извършване на медицинските прегледи по проекта. Той разполага и с клинична лаборатория, която извършва необходимите изследвания. 

Виж повече

Нова детска градина отваря врати в Монтана

2017-12-04

107 деца от Монтана ще посещават модерна детска градина в квартал „Кошарник“ след официалното й откриване на 5 декември 2017 (вторник).

Лентата при откриването на новата сграда на Детска градина No 8 “Пролет“ ще бъде прерязана от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, посланика на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел и кмета на Община Монтана Златко Живков. Сред гостите се очакват и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, представители на местната власт, ромски организации и общността в квартала, родители, деца.

Градината е построена по проекта на Община Монтана в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В строителството на градината и оборудването й са инвестирани близо 1,2 милиона лв., от които  90 % са осигурени от Българско-швейцарската програма за сътрудничество, а останалите са принос на Община Монтана, която вложи и около 580 хиляди лева в инфраструктурата около детската градина.

Това е първата детска градина в Монтана, построена през последните 35 години. Старата сграда на Детска градина No 8 “Пролет“, която  не отговаря на никакви образователни стандарти, е посещавана от 75 деца предимно от ромски произход. Новопостроената сграда дава възможност бъдат приети нови 32 деца. В новата постройка има и зали за извънкласни и извънучилищни дейности, както и за работа с родители, общностни срещи и празници и други събития, също и кабинет за обучения и работни срещи на педагогическата колегия и образователните медиатори. По Програма ЗОВ са назначени допълнително двама учители и двама помощник-възпитатели.

Проектът „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“ в рамките на ЗОВ работи в периода 2015 – 2018 година с общ бюджет 2 226 260 лева. Дейностите са основно в двата ромски квартала на Монтана – „Кошарник“ и  „Огоста“,  в с. Габровница и отчасти в съседните  Вирове и Безденица, като са насочени към най-уязвимите от уязвимата група - деца на възраст от 3 до 10-11 години, техните родители и семейства, млади хора, здравно неосигурени роми. Прилага се интегриран подход: обновяването на здравната и образователната инфраструктура се допълва с работа за подобряването на началното образование, записване на ромски деца в детска градина, обучение на учители, достъп до първични медицински услуги за роми, превантивна здравна работа, медиаторска работа в здравеопазването и образованието. Екипът работи да компенсира пропуските в обучението на децата чрез допълнителни занимания, да мотивира все повече деца да ходят на детска градина, да създаде условия за интегрирането на ромските деца след четвърти клас в десегрегирани училища, както и да решава най-наболелите проблеми на детското и майчино здраве.

Вижте повече за работата на проекта на Община Монтана по Програма ЗОВ: тук

За Програма ЗОВ:

Програма ЗОВ се изпълнява в периода 2014 - 2019 година с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата й стойност е 8 088 500 швейцарски франка, швейцарският принос е 6 920 000 шв. франка.

От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката също участват в Програмата с финансиране, експертиза и консултации. Трите министерства допринасят с 15% съфинансиране, като приносът на всяко министерство е по 5%.

Общо 15 общини в шест големи общински центрове (Бургас, Монтана, Пловдив, Русе, Сливен, Шумен) изпълняват съвместно с партньори (училища, детски градини, здравни центрове, НПО и др.) интегрирани проекти, свързани с: 1) намаляването на броя на ромските деца, които не ходят или отпадат от детска градина, предучилищните занимания и началното училище; 2) работа с родители, психолози, учители и медиатори по ромското включване; 3) първична и репродуктивна здравна помощ за ромската общност, семейно планиране и здравна профилактика; 4) културни събития, подпомагащи интеграцията на ромите.

Виж повече

Учители и медиатори обсъждат превенцията на отпадането от училище

2017-11-01

Монтана е домакин на тридневно обучение (31 октомври – 2 ноември) по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на тема „Иновативни модели и подходи за превенция на ранното отпадане от училище”. Учители и образователни медиатори се фокусират върху превенцията на отпадане от училище в съвместната си работа с д-р Боян Захариев и Илко Йорданов.  

Заедно с  лекторите от Фондация „Институт Отворено общество – София“ участниците в семинара анализират случаи от практиката си. Те ще търсят отговори на въпросите защо някои деца не ходят на училище, кое прави класната стая интересна за тях, как да се идентифицират рисковете и да се изследват причините за отпадане от училище, каква е мотивация за учене при децата на различна възраст, къде и как децата учат най-добре. Ще бъде дискутирана и темата как  да се мобилизира родителската подкрепа.

Презентацията на добри практики ще подскаже идеи на педагозите и медиаторите и ще допринесе за овладяването на приложни знания и умения за превенция на отпадането от образователната система.

Всеки от участниците в обучението ще приложи наученото като разработи индивидуален план за приобщаване на децата към училището и ученето и намаляване на риска от отпадане от образователната система.

Ползотворна работа на участниците в обучението пожелаха Ирина Файон - ръководител на Програма ЗОВ и Александър Герасимов  - координатор "Образование" на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”.

Обучението се осъществява по проекта  „Подкрепа за изграждане на капацитет за подобряване качеството на ранното детско развитие и образованието в началното училище“, изпълняван в рамките на ЗОВ.

Виж повече

Здравните медиатори в Монтана с кампания срещу Хепатит А

2017-10-21

Извънредна кампания срещу Хепатит А в ромския квартал „Кошарник” в Монтана започнаха здравните медиатори по Програма ЗОВ в района. Те проведоха беседа, разлепиха листовки и обходиха квартала, за да информират жителите му как да се предпазват от избухналото инфекциозно заболяване.

От 1 септември до 17 октомври в махалата са регистрирани три потвърдени и пет вероятни случая на вирусен хепатит тип А. Всички заразени са деца на възраст между 2 и 10 години В единия от случаите петгодишно момченце е посещавало детската градина в квартала и за да се избегне разпространението на вируса в заведението е извършена крайна дезинфекция. Всички служители и деца са изследвани и резултатите са отрицателни.

Медиаторите партнираха на Регионалната здравна служба в Монтана за осъществяване на необходимите противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на инфекцията. Направена е огнищна дезинфекция в домовете и дворовете на болните и текуща дезинфекция в кв. „Кошарник“.

Заедно с екипите от дезинфекционната станция по улиците и по къщите бяхме и ние. Постарахме се да повишим  вниманието на хората към проблема“, каза Петър Цветанов, председател на Национална мрежа на здравните медиатори – партньор на Община Монтана по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”. Съветвахме ги да бъдат предпазливи и да следват четири основни правила за ограничаване на заразата: мийте често ръцете си със сапун и повишете хигиената в дома; измивайте обилно всички хранителни продукти; дезинфекцирайте периодично помещения, съдове и най-вече тоалетните; ограничете контактите“.

Виж повече

Здравните медиатори беседват по важни теми с ромски младежи

2017-09-19

Два цикъла от дискусии с младежи проведоха здравните медиатори в трите локации на проекта на Община Монтана по Програма ЗОВ. Шестте срещи, проведени през август и септември в кварталите „Кошарник” и „Огоста” и в село Габровница, участваха над 120 младежи.

Те получиха полезна информация по темите „Здравословно хранене и смутито като част от него” и „Първа помощ”.

При осъществяване на обучителните беседи здравните медиатори разчитаха на компетентни лектори - Петя Кирилова от Районната здравна инспекция – Монтана, и общо практикуващия лекар д-р Стефан Стефанов. По време на дискусиите бяха направени и демонстрации, а знанията бяха затвърдени с викторини.

За да се повиши здравната култура на младите хора, проектът „Комплексен подход за ромско включване в община Монтана” по Програма ЗОВ предвижда по шест дискусии в кв. „Огоста” и с. Габровница и 10 - в кв. „Кошарник”. „Полагаме усилия да помогнем на младежите да осъзнаят и поставят на приоритетно място в живота си здравето. Нашата цел е същотака да идентифицираме активни младежи от общността с нагласи за участие в значими и полезни инициативи, да поемат доброволческа роля в проекта и да са в помощ на здравните медиатори при организирането на прегледите и други дейности,” уточнява Петър Цветанов – председател на Националната мрежа на здравните медиатори.

Виж повече

Първокласниците от с. Габровница влязоха в обновени класни стаи

2017-09-15

19 деца прекрачиха днес за първи път прага на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Габровница. За да се открояват в този важен ден, учителката им Лиляна Иванова им върза сатенени ленти с надпис „първокласник”. Въпреки вълнението, малчуганите  рецитираха и пяха вдъхновено.

Празничната програмата, подготвена от групата по художествено слово по Програма ЗОВ, постави акцент на патриотични мотиви и започна с танц, посветен на цветовете на националния трибагреник. Прозвучаха приветствия от името на кмета на Община Монтана Златко Живков, кмета на Габровница Борис Цветков, от родителите, от големите ученици.

В посланието си директорката Бисерка Фильова подчерта: „Днес, скъпи ученици, ще прекрачите прага на едно напълно обновено, модерно училище, с което трябва да се гордеете и да го пазите като свой роден дом.” След основния ремонт на сградата, направен миналата година, през  това лято класните стаи са освежени и обзаведени с нови мебели. Не само уютната среда, но и енергичните усилия на педагозите задържат децата в час.

В училището, създадено през 1866 г., се обучават 163 деца не само от най-голямото село в Община Монтана, но и от съседните Вирове и Безденица. Те редовно присъстват в часовете, уверява г-жа Фильова. Част от възпитаниците й са посещавали лятната читалня, както и танцовия състав през ваканцията. "За нас началото на учебната година е символично, защото през цялото лято с групата за народни танци репетирахме усилено и участвахме във фестивали. В края на юли танцувахме на IX Традиционен фолклорен събор „Свидня” в с. Георги Дамяново, а на 13 август взехме участие във Втория международен фолклорен фестивал "Ехо от Стовци" в с. Смоляновци. За изпълненията на арканул, чанакчийско хоро и циганско хоро, жури ни удостоени със сребърен медал.

В танцовия състав по Програма ЗОВ активно се занимават 11 деца от VІ, VІІ и VІІІ клас. Много добри ученици са и са мотивирани самодейци. Редовно посещават часовете ни по проекта и репетициите. В повечето случаи кандидатствам за участие в различни фестивали по тяхно настояване и инициатива” – разказва Таня Тодорова, която е ръководител на танцовата група.

Продължават извънкласните занимания по приложно изкуство и допълнителните часове за овладяване на български език по Програма ЗОВ с децата от училището в с. Габровница. 

Виж повече

Педагози от Монтана се обучаваха на иновативни образователни стратегии

2017-09-04

Педагози от монтанските училища, включени в Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), участваха в семинар на тема „Иновативни стратегии и подходи за усъвършенстване на образователния процес”.

Обучението бе изключително интензивно, споделиха участниците. Преподавателите поднесоха качествено нова информация, насочиха към полезни интернет ресурси, представиха различни подходи към учебно-възпитателния процес, демонстрираха разнообразни техники и технологии и въвлякоха групата в обучението, което го направи още по-пълноценно. Участниците са категорични, че ще приложат в практиката си част от наученото, за да повишат ефективността на своята работата в класната стая.

Теоретичното въведение в темата бе поверено на доц. д-р Калина Йочева от Шуменски университет "Епископ Константин Преславски". Тя се спря на същността на образователните иновации, разгледа видовете иновации, организацията на образователната среда и интересни образователни стратегии. Доц. Йочева представи и темите за диференциация в учебното съдържание и в методите на обучение. Тя се спря и на начините за конструиране на индивидуализирани задачи.

Педагогически стратегии за интерактивно учене бяха разяснени и демонстрирани от доц. д-р Румяна Неминска от Тракийския университет в Стара Загора. Тя описа и иновативни стратегии за реализиране на интерактивни форми и методи и подчерта значението на обучението чрез сътрудничество в интерактивна среда като катализатор на ефективността на образователния процес.

Педагозите дадоха висока оценка на учебните материали, организацията и нивото на семинара, осъществен от РААБЕ и Програма ЗОВ, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Домакин на тридневното обучение бе ПМПГ „Св. Климент Охридски” – Монтана.

Виж повече

Деца от ромския квартал в Монтана наваксват знания в Лятно училище

2017-07-25

Лятно училище събра 15 деца от Основно училище “Георги Бенковски” от ромския квартал “Кошарник” в Монтана. В допълнителни занимания по Програма ЗОВ бъдещите петокласници, които ще продължат обучението си в средни училища в града, наваксаха пропуски в знанията си по български и математика. Паралелно със затвърждаването на материала по ключовите предмети от ІV клас, децата от ромския квартал се занимаваха с творчески дейности и спортни игри.

 “Усилията ни бяха насочени предимно към индивидуална работа с децата, защото входното ниво на теста показа, че има голяма разлика в подготовката им. Освен по основните дисциплини, включихме и по няколко допълнителни часа  по “Човекът и природата” и “Човекът и обществото”, сподели Мария Георгиева, начална учителка. „За да е по-интересен образователният процес, включихме в него и дидактични игри. Много големи усилия положихме в работата с деца, които имат по-сериозни образователни затруднения и специални образователни потребности.” Според Георгиева основният проблем е, че много от децата нямат изградени навици за учене и не посещават редовно заниманията, а семействата не подкрепят усилията на училището да ги задържи в класната стая. Липсата на мотивация се опитва да преодолее и образователният медиатор Бисер Андреев.

По време на Лятното училище децата посетиха и разгледаха и Пето СУ “Христо Ботев” и Шесто СУ “Отец Паисий”, където ще постъпят след 15 септември. Обстановката в обновените класни стаи, басейна, игрищата са атрактивни за тях. “Определено им харесва в тези училища, макар че са малко притеснени от новото и неизвестното, което им предстои,” казва г-жа Георгиева. Прогнозата й е, че част от децата ще се справят с по-високите изисквания в V клас в новите училища. 

На финала на Лятното училище децата от кв. “Кошарник” посетиха исторически забележителности в Монтана, язовир “Огоста” и аквапарк “Сините езера”. В Лапидариума, Античната крепост и етнографската сбирка „Михайлова къща“ децата научиха интересни подробности за миналото на града от археолога Мирослав Марков и етнографа Юлия Първанова. Истинско приключение за тях беше посещението в аквапарка.

Вижте още за работата ни в Монтана

 

Виж повече

Танцьори от с. Габровница с награда от национален фестивал

2017-06-15

Танцовият състав на Основно училище “Св. св. Кирил и Методий” – с. Габровница, спечели наградата на журито от Националния фолклорен конкурс “Дай, бабо, огънче”. Той се проведе в пернишкото село Мещица.

Пъргавите игрохорци с ръководител Таня Тодорова се представиха с арканул и Чанакчийско хоро. Двата танца са разучени в извънкласните занимания по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Формацията от Габровница се съревноваваше с около 700 млади фолклорни таланти от 42 различни институции.

Участието в такива фолклорни форуми много мотивира децата. Те имат възможност да сравнят нивото си с това на своите връстници. Това сравнение е източник на самочувствие, защото превъзхождат  много други групи и същевременно то стимулира амбицията им да достигнат най-добрите, прави ги по-старателни и ентусиазирани на репетициите. Затова планираме да участваме и във фолклорния събор “Свидня” в с. Георги Дамяново“ , каза г-жа Тодорова.

Конкурсът в с. Мещица бе истински празник на фолклора и показа, че децата на България с радост поемат огънчето на традицията от възрастните. Събитието бе организирано от НЧ ,,П.К.Яворов -1926” - с. Мещица и Сдружение „Дай, бабо, огънче!”- Перник с подкрепата на Министерството на културата.

Виж повече

Запознайте се с млади таланти – фотографи в Монтана

2017-05-05

Над 20 деца от двата ромски квартала на  Монтана – “Кошарник” и “Огоста” посещават Клуба по фотография по Програма ЗОВ.

“Обучаваме ги да работят с дигиталната камера, да избират най-добрата гледна точка и композират кадъра, за да се получат накрая въздействащи снимки. До момента сме правили портрети и пейзажни снимки на природна и градска среда”, разказва Веселин Лаков – координатор на проекта от партньорското читалище “Звезда 2007”. 

След всяко упражнение децата заедно разглеждат и обсъждат направените снимки, за да си изградят точни критерии.

По-трудно им е с репортажните снимки, защото за тях е нужна бързина и опитност за улавянето на най-интересния миг. Въпреки това интересни фото находки успяха да направят Анатоли Огнянов Петров от Va и Даниела Михайлова Жорова VIIIб от Първо ОУ “Св. св. Кирил и Методий”. Те отразяваха събитията в програмата по повод  Международния ден на ромите – 8 април.

Най-сполучливите снимките на участниците в Клуба по фотография бяха показани на изложба във фоайето на театъра преди концерта, посветен на 8 април.

В Програма ЗОВ обмисляме идеи за тематични пленери и виртуални галерии във нашата фейсбук-страница на проекта, за да представим най-добрите снимки на младите фотографи.

Виж повече

Монтана отбеляза 8 април с концерт

2017-04-07

Монтана отбеляза днес Международния ден на ромите с пъстър концерт. В програмата му бяха вплетени традиционни ромски и ориенталски танци, латино и брейк денс, детски и поп песни. На сцената се изявиха деца, подготвени в извънкласните форми по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

С изпълненията си се открои на дуета Вера (вокал) и Асен (китара) Борисови, както и виртуозните танцьорки Албена и Александра от кв. “Огоста”. Публиката в препълнената зала на Драматичния театър изпрати с бурни овации и 12-годишната Стефка Андреева от кв. “Кошарник”, дръзнала да изпее хита на Уитни Хюстън от филма «Бодигард». Това е новата Софи Маринова, коментираха от публиката, възхитени от тоновия обем на гласа й.

Грациозната третокласничка Рая Андреева – солистка на индийски танц, впечатли не само със своята пластичност и ритмичност, но и с невероятното си излъчване. Умиление предизвикаха и малчуганите от Детска градина № 8 „Пролет”, а темпераментното циганско хоро на децата от с. Габровница вдигна градуса на настроението.

Голяма заслуга за успеха на концерта имаха конферансиетата Йоана и Жерина, подготвени от актрисата Анастасия Янчева, която беше и сценарист на празничното шоу. Това обяснява и участието на театралното студио на ОДК “Ние, врабчетата”, както и специалният поздрав, отправен от Жанета Пейна – солистка на вокално студио “Детски смях”, победителка в множество певчески конкурси.

Концертът започна с приветствие от заместник-кмета Тихомир Антонов, който подчерта, че приобщаването на ромския етнос и подобряване на условията на живот, образователното равнище и здравния му статус е важен акцент в политиката на Община Монтана.

Преди темпераментния музикално-танцов спектакъл във фоайето на театъра бе подредена изложба на клуба по фотография към ОУ “Георги Бенковски” – кв. “Кошарник” и Първо ОУ “„Св. Св. Кирил и Методий“. Експозицията бе открита с кратка драматизация, подготвена от групата по художествено слово към училището в с. Габровница.

Малките певци, танцьори и артисти са от училищата и детските градини, които участват в проекта на Община Монтана „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на ЗОВ.

Виж повече

Децата от Габровница посрещнаха пролетта

2017-03-22

С пъстър концерт посрещнаха пролетта малчуганите от детска градина “Слънце” в с. Габровница, Община Монтана. В програмата му не липсваха стихчета и песни, посветени на другите мартенски празници – Баба Марта и Денят на мама, както те наричат 8 март.

С артистичното си присъствие се открои Бригита и повечето деца от подготвителните групи. Очарователни бяха и най-малките възпитаници на детската градина. Те рецитираха вперили поглед в учителката си Невелина Йорданова, която влезе и в ролята на суфльор. Тя и колегата й Мадлена Илиева имаха основна заслуга за подготовката на тържеството.

Родителите бяха трогнати от сценичната изява на момичетата и момчетата. Те с умиление аплодираха децата. Образователният медиатор Иванка Милчова бе съпричастна към организацията на празника.

Четвъртокласници от ОУ “Св. св. Кирил и Методий” поднесоха на бъдещите първокласници картички, изработени в клуба по изобразително изкуство и поздравиха всички с песен.

На финала на празника Емилия Коцева - директорка на Детската градина № 8 “Зора” в монтанския квартал “Кошарник”, към който е филиал детското заведение в Габровница, благодари на децата и учителките за положените усилия. Тя акцентира на приноса на Програма ЗОВ за развитието на децата. В мотивиращата си реч тя призова родителите да се погрижат отговорно да осигурят ежедневното присъствие на децата си на занимания. Г-жа Коцева подчерта колко важно е това за успешната им подготовка за училище. Тя не пропусна да отбележи, че благодарение на генерален ремонт, материалната среда в детската градина отговаря на съвременните изисквания и съперничи по комфорт и на най-добрите детски градини в града. Уютната обстановка и грижите на персонала са оценени от повечето жители на най-многолюдното село на Община Монтана. В момента в детската му градина се обучават над 80 деца.

Специални гости на празника бяха Александър Герасимов – директор “Хуманитарни дейности” в Община Монтана, който е координатор на направление “Образование”, и Лозка Никова – консултант по проекта. Те проведоха среща с родителите, а после в неформална обстановка те дискутираха с педагогическата колегия на ДГ № 8 “Пролет” актуалните задачи по проекта.

Вижте повече за работата ни в Монтана

Виж повече

Обучение за учители в Монтана за работа с деца със специални потребности

2017-01-25

48 учители от основните училища “Св. Св. Кирил и Методий” - Монтана, “Георги Бенковски” – кв. “Кошарник” и „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Габровница участваха в обучение, организирано в рамките на Програма ЗОВ на 20 и 21 януари 2017 г. във Вършец.

Акцентът на семинара бе спецификата на работата с деца със специални образователни потребности и адекватните начини за обучението им. Изборът на темата  бе направен на базата на проучване сред преподавателите за нуждата от допълнителните занимания.

Обучителите Лилия Кръстева от Центъра за приобщаващо образование и психологът Анет Маринова представиха методи и добри практики на обучението на ученици със  специални образователни потребности. Предлагайки решения на конкретни казуси в малки групи, участниците развиха уменията си за екипна работа и сътрудничество с всички заинтересовани страни.

По време на обучението бяха обогатени знанията на учителите за интерактивните методи на преподаване и развитието на емоционалната интелигентност.

Участниците в семинара дискутираха и филма "Моят клас, какъв клас", който представя образователните практиките в училището "Сен Демар" в департамента Сен Дени в Париж. Училището се сблъсква с предизвикателствата на  културното многообразие на възпитаниците си от предградията и намира начин да работи  за приобщаването на всяко  дете към общността  – чрез нови начини за преподаване, творчески занимания по музика и писане, индивидуална работа, насърчаване на децата да споделят мнението си и да изявят потенциала си. Един от въпросите, поставени от филма: “Как да се преподава днес?”, породи дискусия.

Вижте повече за работата ни в Монтана

Виж повече

Здравните медиатори от Монтана се обучаваха на превенция на трафика на хора

2016-10-19

Здравните медиатори от проект „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“ по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) участваха днес в обучение за превенция на ранните бракове като метод за борба с трафика на хора. То се проведе на 19 октомври.

Като изключително ползотворни бяха оценени от участниците лекциите на доц. д-р Алексей Пампоров - ръководител на проект „Швейцарско-българско сътрудничество за идентификация и дългосрочно подпомагане на деца и възрастни, жертви на трафик” и на Теодора Крумова – програмен директор на ЦМЕДТ „Амалипе”. Тя представи и  анализ на действителни случаи и добри практики от работата на Центъра за междуетнически диалог и толерантност.

В дискусията бе споделен опит, идейни проекти, добри практики, разработки и програми.

Обучението “Ранните бракове като механизъм за въвличане в трафика на хора – проблеми и тенденции” бе организирано от Валя Герасимова - секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора в Община Монтана. Тя представи националната политика и законодателството за противодействие на трафика в България.

Поднесената информация и споделеният опит помогнаха на здравните медиатори да осмислят един специфичен аспект в своята работа - ролята им за превенцията на ранните бракове като механизъм за въвличане в трафик.

Шестимата здравни медиатори работят по проекта от април. Те проведоха през лятото информационни кампании в с. Габровница, кварталите "Огоста" и "Кошарник", а в момента осъществяват там картографиране.

 

Виж повече

Обучение за работа в мултиетническа среда за учители в Монтана

2016-10-17

Работа в мултиетническа среда бе темата на обучението по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), което се състоя на 13 и 14 октомври 2016 в Монтана. В него участваха 49 преподаватели от Първо основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” от областния град, ОУ “Георги Бенковски” – кв. “Кошарник”, и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - с. Габровница.

Това е първото от серия обучения на партньорските училища по проекта, финансиран от Българо-швейцарската програма за социално включване на роми и други уязвими групи.

Разделени на две групи педагозите дискутираха казуси от практиката и търсеха оптималните им решения. Мултимедийна презентация за решаване на конфликти представи обучителят Марина Гъчмова. Диана Иванова – психоаналитик с практика в социални институции, посъветва преподавателите как да се справят с неудовлетворението от липсата на значим резултат, въпреки положените усилия в работата с конкретни деца и как да подхождат в общуването с родители, които не проявяват необходимата съпричастност.

С презентации за добри практики в работата си с ромски деца се включиха преподавателките Росица Александрова, Даниела Маринова и Петрана Атанасова от училището в с. Габровница.

Повечето от участниците в обучението имат богат опит в работата с деца от ромски произход, но благодарение на двудневния семинар, бе повишен капацитетът им да се справят успешно в мултикултурна среда.

Съвместната работа на Програма ЗОВ с образователните институции в Монтана ще доведе до повишване на квалификацията на педагогическата колегия и разбирането на специфичните културни и социални характеристики на децата от ромската общност. Очаква се това да допринесе за подобряване качеството на образователния процес.

 

Виж повече

Започна строителството на нова детска градина в Монтана

2016-08-30

Днес бе направена първата копка на нова сграда на целодневна детска градина „Пролет“ в ромския квартал  Кошарник в Монтана като част от работата на Програма ЗОВ в района.

 За изграждането на детската градина  и оборудването й ще бъдат инвестирани  над 980 хиляди лева, съобщи кметът на Монтана Златко Живков на официалната церемония. Той подчерта, че това е първата градина, която се стори в Монтана от четиридесет години насам.

 Очаква се строителството да приключи около Нова година. Сградата ще отговаря на всички съвременни стандарти и ще приюти около 100 деца. Ще бъдат сформирани три групи на целодневна организация и една полудневна група.

 “В момента около 80 деца посещават градината в квартал “Кошарник”, като сме ги обединили две целодневни групи и една полудневна. Поради високата раждаемост в квартала имаме нужда от по-просторна сграда,” посочи  директорката на детското заведение Емилия Коцева. Сградата, която се използва от ЦДГ “Пролет” в момента, не е проектирана за целта и не отговаря напълно на изискванията. По норматив, на всяко дете трябва да са осигурени поне 6 кв. м. от разгънатата застроена площ. Площта на градината в момента не надвишава 120 кв. м., което означава, че на дете се пада около 1-1,5 кв. м.

 Новата детска градина се очаква да заработи около март 2017, като за това ще бъде нает и нов персонал от добре обучени учители, педагози и психолог.

Виж повече

Информационна кампания в квартал “Огоста” в Монтана

2016-08-03

Здравни медиатори от проект „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“ проведоха информационна кампания в квартал “Огоста”.

Целта на кампанията беше да се засили ролята на медиаторите в община Монтана и те да се преврънат в ресурс за въздействие и помощ сред уязвими групи за изпълнение на дейностите по проекта. Тази кампания е подготвителна фаза на предстоящата ни работа в ромските квартали. Вярвам, че утвърденото доверие на хората към нас, ще ни отвори врати за ефективно изпълнение на предстоящото през есента картографиране.” – категоричен е Петър Цветанов. Той е председател на Управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори, която е партньор по проекта и нейн координатор. Чрез картографирането ще се установи здравният статус на ромите, заболеваемостта, рисковете за здравето.

В импровизиран пункт бяха разпространени брошури, предоставени от РЗИ -Монтана. На достъпен език те поднасят важна здравна информация. На място здравен медиатор определяше индекс на телесна маса, а хората в риск бяха консултирани за превенция на сърдечно-съдовите заболявания и последиците от хипертонията. Паралелно с това бе популяризиран проекта и предстоящите дейности – картографиране, работа с подрастващи и семейства, безплатни медицински прегледи. Като много полезни бяха оценени консултациите на младите майки за нуждата от имунизациите. Те получиха имунизационни календари. Всеки желаещ можеше да направи проверка на здравния си статус.

В посещения по домовете четиримата здравни медиатори - Петър Цветанов, Валерия Белова, Елизабет Каменова и Соня Руменова осъществиха и индивидуални консултации по различни казуси.

Медиаторите споделяха и информация за целевите помощи за първокласниците, които в момента са актуална тема. Основното в тези разговори бе посланието за огромното значение на образованието за подобряване на живота на общността.

Предстоят информационни кампании и в другите две локации на проекта - квартал Кошарник, където живее компактно ромско население, и с. Габровница. Националната мрежа на здравните медиатори ще положи усилия да повиши информираността и чувствителността на ромската общност по отношение на здравна профилактика. Ще бъде поставен фокус върху здравето на жените и децата и ще бъде улеснен техният достъп до първични здравни грижи.

 

Виж повече

Ваканцията на децата от кв. Кошарник започна с Лятно училище

2016-07-29

23 четвъртокласници от квартал Кошарник, Монтана прекараха незабравими дни в лятното училище, организирано за тях по Програма ЗОВ.

На децата скоро им предстои да продължат образованието си в градски училища и за тях беше много полезно да имат занимания пред лятната ваканция. Обучението по български език и математика се редуваше със занимания по физическо възпитание и игри. Две трети от децата редовно участваха в допълнителното обучение в ОУ „Георги Бенковски“.

Момичетата и момчетата посетиха Пето СОУ “Христо Ботев”, Седмо СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и Осмо СОУ „Отец Паисий“. Те се чувстваха комфортно в класните стаи, където ще бъдат през новата учебна година. Бяха впечатлени от изложбите с награди на техни възпитаници и таблата на отличниците. Физкултурният салон и плувният басейн се очертават като любимо място за момчетата.

Благодарение на достъпните беседи на уредниците в Регионалния исторически музей – Монтана, децата научиха интересни факти от миналото на града. Повечето от четвъртокласниците за първи път в живота си стъпиха в Античната крепост, Лапидариума и етнографската сбирка “Михайловата къща”.  С положителни емоции те си спомнят разходката до язовир “Огоста”, игрите в Слънчевата градина и вкусната пица. Разказът на Мариела Живкова – управителна „Регионално депо за отпадъци-Монтана“ ЕООД, им даде базови познания за екологосъобразното поведение. Всички тези дейности приобщават децата към живота на града и обществените изяви като равноправни малки граждани на град Монтана.

Седем от ромските деца дълго ще разказват и за екскурзията във Враца и посещението на пещерата “Леденика”, е сигурен Веселин Лаков – председател на партньорското читалище „Звезда 2007” – Монтана. Той и образователните медиатори Бисер Андреев и Янко Евгениев, Мария Георгиева – помощник-директор на училището в кв. Кошарник, и медицинският фелдшер Екатерина Лъчезарова придружаваха децата.

Лятното училище завърши с парти. Децата получиха полезни подаръци. Комплекти с тетрадки, помагала, моливи и флумастри им връчи Лозка Никова - гл. експерт „Училища и обслужващи звена“ в Община Монтана, която е консултант по проекта. Организацията и провеждането на лятното училище премина под ръководството Александър Герасимов – директор “Хуманитарни дейности” и координатор “Образование” по проекта.

Виж повече

Конкурс за кратко име на Българо-швейцарската програма за социално включване на роми и други уязвими групи

2016-07-08

Търси се име!

Екипът на Програмата за социално включване на роми и други уязвими групи, финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, обявява конкурс за кратко име на Програмата.

Програмата, която се изпълнява до 2019 година, залага на два ключови фактора:  образованието и здравето. Четири големи общински центрове - Бургас, Монтана, Русе, Сливен, към които предстои да се включат Пловдив и Шумен, изпълняват интегрирани проекти съвместно с местни партньори.

Програмата е насочена към ромски и други деца в ранна възраст (3-10), като целта е да се увеличат шансовете им за включването в системата на образованието, а по-късно и на пазара на труда. Специално внимание се обръща на младите ромски жени и семейства, за да се подобри достъпът им до медицинско обслужване и да се повиши осведомеността им относно здравната профилактика и контрола на раждаемостта. Финансират се различни дейности, свързани с образованието и здравеопазването, както и изграждане или ремонт на детски градини, начални училища и медицински центрове. Общата стойност на Програмата е  8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският  принос е 6 920 000 швейцарски франка. Основният партньор на Програмата е Министерството на труда и социалната политика, министерствата на образованието и здравеопазването допринасят освен със съфинансиране още с експертиза и разработване на политики. Трите министерство осигуряват общо 15 процента съфинансиране. Вижте повече на фейсбук страницата на Програмата.

Краткото име на Програмата трябва да е разбираемо, ясно и позитивно; да дава представа за същността й; да носи информация за насочеността й към решаването на два важни проблема в социалното включване на роми и други уязвими групи: образование и здравеопазване; да е уникално и разпознаваемо на български и английски.

Най-доброто предложение ще получи награда от 100 лева. Предложенията ще бъдат оценени от Звеното за управление на Програмата, партньорите и Швейцарския офис за сътрудничество.

Срокът за подаването на предложенията е 20 юли 2016.

Предложенията се изпращат на Ива Тончева, експерт по ПР и комуникации в Програмата: iva.tontcheva@taofes.eu

Виж повече

Представяне на проекта по ЗОВ в Монтана

2016-05-11

В Монтана днес се състоя официалното представяне на проекта „Комплексен подход за социално включване на роми и други уязвими групи в Община Монтана“, изпълняван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът на обща стойност 2 600 000 лева.

„Интеграцията на ромите и другите социално уязвими групи е неразделна част от стратегията на общината“, заяви кметът на Монтана Златко Живков на представянето на проекта „Комплексен подход за социално включване на роми и други уязвими групи в Община Монтана“. Проектът на обща стойност 2 600 000 лева се изпълнява с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Предвижда се да бъде построена нова сграда на целодневната детска градина № 8 „Пролет” в монтанския квартал “Кошарник”, където живее компактно ромско население. Обновената и модернизирана детска градина ще поеме децата от старата градина (88) и ще открие още една нова група за около 30 деца. Непосредствено до нея ще бъде изграден Здравно-консултативен център за нуждите на "Кошарник" и със средства на общината. Медицинският център в квартал "Огоста" ще бъде реновиран, за да се открият кабинети за един допълнителен общо-практикуващ лекар и един здравен медиатор с цел по-добър обхват на ромите в района.  Трети здравен център в сградата на кметството в с. Габровница ще поеме профилактиката и медицинската грижа и за двете съседни села Вирове и Безденица.

Освен изграждането на инфраструктура, ключови компоненти в проекта са “Образование” и “Здраве”. Дейностите по тях ще компенсират пропуските в обучението на ромските деца чрез допълнителни занимания и ще решават най-съществените проблеми, свързани с предимно с детското и майчино здраве.

На официалното представяне на проекта в Заседателната зала на Младежкия дом присъстваха партньорите по проекта. За компонент “Образование” се разчита на ЦДГ № 8 „Пролет” и филиала й в с. Габровница; ОУ „Георги Бенковски“ – Кошарник; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Габровница; ЦДГ № 5 „Дъга”, I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и VI ОУ “Любен Каравелов”, читалище „Звезда 2007” – Монтана. По компонент “Здраве” – предоставяне на медицински услуги и работа с медиаторите - са ангажирани Общинския медицински център – Монтана и Националната мрежа на здравните медиатори.

Виж повече