Монтана: майки от ромската общност не пропускат прегледите при педиатър

2018-02-16

Общо 12 деца от Габровница преминаха на 15 февруари през профилактичен преглед в Здравно-консултативния център на селото. Той бе изграден и функционира по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран по Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Здравният статус на прегледаните деца е в норма, установи д-р Снежана Ганчева. Тя диагностицира само едно момченце с типичната за сезона вирусна инфекция и му предписа лечение. Лекарката даде ценни съвети и на майките на малчугани с хронични заболявания. „Изненада представлява сравнително големият брой деца, които посещават педиатрите в Здравно-консултативните центрове. Майките им се възползват от тази възможност, въпреки, че за непълнолетните държавата осигурява безплатни прегледи при специалисти-педиатри. Това показва, че предлагането на услугата на място в общността дава добри резултати”,  коментира д-р Валерия Тодорова – координатор по направление „Здраве” на проекта.

„В Габровница има интерес към прегледите, осигурени по Програма ЗОВ”, допълва Илица Петрова - здравен медиатор. Тя и колегите й енергично работят с ромската общност в трите локации на проекта. Освен че информират хората за графика на прегледите и компетенциите на лекарите, медиаторите полагат усилия да ги убедят, че профилактиката е необходима.  Предлаганата здравна грижа е неоценим шанс за неосигурените лица.

Тъй като майчиното и детското здравеопазване са сред приоритетите на проекта, петимата здравни медиаториса посетили домовете на47 новородени деца. Те консултират майките за важността от имунизациите и избора на личен лекар, като им дават и съвети за правилното отглеждане на бебета.

Полезни са и срещите на групите за самопомощ на жени, които от началото на 2017 г. се провеждат ежемесечно.  Близо 150 ромски жени участваха в проведените през изтеклата година 13 срещи. В тях се обсъждат инициативи за решаване на местни проблеми и важни за участничките теми – отглеждане и възпитание на детето, кърмене, хигиена в дома, здравословно хранене. В групите вече се очертават по-инициативни жени-доброволци, които съдействат на здравните медиатори при организиране и провеждане на прегледите.

Друг акцент в работата на здравните медиатори са посещенията на многодетни семейства. В разговорите си с 84 от тях медиаторите са коментирали не само прегледите от педиатри и акушер-гинеколози, но и възможността за ползване на контрацепция – спирали. Общо 49 девойки са консултирани за възможността да бъдат имунизирани безплатно като профилактика на рак на маточна шийка.

С проведените информационни кампании сред ромската общност бяха положени усилия да се повиши чувствителността към проблемите на майчиното и детското здравеопазване. Те допринасят за осъзнаването на ползите от профилактиката. В кампаниите аргументирано и настойчиво се отправя посланието, че хората от ромската общност трябва да станат по-отговорни към собственото си здраве.

Около 160 жители на монтанските ромски квартали „Кошарник” и „Огоста” и на с. Габровница преминаха през последните два месеца през медицинските прегледи в Здравно-консултативните центрове, изградени и оборудвани по Програма ЗОВ. Те се намират в трите проектни локации – с. Габровница, кв. „Кошарник”, а жителите на кв. „Огоста” посещават кабинетите в Общинския медицински център.

Партньорът по проекта – Комплекс за здравни и социални услуги „Св. Мина”, осигурява медицинска сестра и акушерка, а лекарската помощ е поверена на подизпълнител – Медицински център „Астра медика”. Центърът е осигурил двама педиатри, двама акушер-гинеколози, един терапевт и един общо-практикуващ лекар за извършване на медицинските прегледи по проекта. Той разполага и с клинична лаборатория, която извършва необходимите изследвания. 

Последни новини в тази категория

Обмен за добри практики по Програма ЗОВ

2019-05-03

Представители от Екипа за управление на проекта на Община Шумен, изпълняван по Програма ЗОВ, имаха пътуването до района на Програмата в Пловдив за представяне на резултатите от работата и обмяна на добри практики. В групата имаше образователни медиатори и педагози от ДГ „Пролетна дъга“ и Обединеното училище „Хр. Ботев“ в село Ивански, а пътуването бе организирано от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Домакините от СУ „Найден Геров“ в пловдивския квартал Столипиново разказаха за своята работа с деца и възрастни от уязвимите групи. Споделеният опит беше изключително полезен по отношение на обхвата и задържането на децата и учениците в училище.

Ползотворна бе и срещата на образователните и здравните медиатори, които работят по проекта в двете общини. Те обсъдиха успехите, но и проблемите, които срещат в своята работа с целевата група за създаване на по-лесен достъп до здравни услуги, както и идеите и възможностите за устойчивостта в бъдеще.

За педагозите в сферата на  предучилищното образование интерес предизвика споделеният опит за прилагане на иновативни педагогически подходи в работата с децата в ранна детска възраст с цел мотивация, развитие и социализация. Един от важните аспекти в работата на педагогическите екипи е прилагането на ефективни подходи за привличане на родителите, които да се превърнат в партньори на училището за привличане на децата и задържането им в образователната система.

 

Виж повече

Да поговорим за трафика на хора

2019-04-29

Преди активния туристически сезон, когато търсенето на работна ръка се увеличава значително,  в новооткрития Образователен център в кв. „Столипиново“ - Пловдив, изграден по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ, бе организирана здравно – образователна кампания по въпросите на трафика на хора, сексуалната и трудова експлоатация с ученици от 8-мите класове от СУ „Найден Геров“.

Темата беше представена от секретаря на местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив Таня Иванова. Тя обърна внимание на няколко прости, но животоспасяващи правила, които всеки млад човек, който напуска страната или приема примамливи условия за работа дори в България, трябва да знае: винаги да се проверява лицензирана ли е фирмата, която посредничи за работа в чужбина; да се поддържа връзка с близките като преди заминаването си уточнят дума или фраза, която ще  служи за сигнал за помощ; да не си предават личните документи на друго лице под никакъв предлог.

 Учениците получиха и брошури с информация за начините на попадане в трафик чрез Интернет сайтове и с безплатния телефон за помощ в целия Европейски съюз - 080020100.

 В дискусията с участието на здравните и образователните медиатори се включи и Мира Дончева – координатор в новооткрития Здравен център по проекта. Тя подчерта, че трафикът на хора, свързан с трудова и сексуална експлоатация, поражда и здравни проблеми, тъй като в повечето случаи води до непреодолими психически и/или физически травми.

Виж повече