Весело тържество за изпращането на бъдещи първокласници в кв. Столипиново

2019-05-31

Бъдещите първокласници от Детска градина “Лилия” в пловдивския квартал Столипиново изнесоха красиво тържество по случай своя последен ден в детската градина. Те бяха изпратени с много обич от преподаватели, родители и приятели. Децата танцуваха и пяха, облечени с костюми, специално изработени от детската градина от техните учителки.

В края на тържеството Севджан Моллабекир, ръководител на проекта на Програма ЗОВ в Пловдив, и Стефка Симеонова, образователен експерт по проекта, раздадоха на децата ранички с логото на програмата. Този красив и полезен подарък зарадва много бъдещите първокласници и те споделиха, че вече нямат търпение да тръгнат на училище.

ДГ „Лилия“ е разположена в центъра на Столипиново и 100% от децата, които се обучават там са от ромската общност. Главното предизвикателство в работата на педагозите е свързано със слабото владеене на български език от населението на квартала.  Ето защо голяма част от дейностите по програма ЗОВ в Столипиново бяха насочени към допълнително изучаване на български език. Чрез използване на различни иновативни методи за работа като ролеви игри, участие в драматизации по приказки, декламации, викторини и др., децата имаха възможност да обогатят своята реч. В тази връзка със средства по проекта бяха закупени и различни образователни материали - игри, детски книжки и учебни пособия.  

В рамките на проекта бяха организирани и разнообразни художествени изпълнителски дейности. Децата бяха стимулирани да изявяват своите актьорски умения, тъй като по този начин те се научават активно да използват езика в различни ситуации, доста сходни в тези в реалния живот.

Виж повече

Заедно на Гергьовден: изложба в гр. Куклен

2019-05-07

Изложба приложно изкуство бе открита днес в сградата на фондация „Инди-Рома 97“ в гр. Куклен по случай Гергьовден, общ празник за българи, роми и турци.

Албена Костадинова, председател на ромската фондация, която е партньор на проекта на Програма ЗОВ „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, подчерта, че творческите занимания засилват интереса на ромските деца към училището. Само чрез доброто образование ромската общност може да бъде реално интегрирана в българското общество, посочи още тя.

Ромските деца от Куклен често прекарват времето си след училище и в почивните дни в така наречените „творчески занимални“, по време на които те рисуват, моделират, изработват различни предмети и сувенири чрез използването на нетрадиционни материали и техники. Заниманията по изкуства засилват интереса на ромските деца към образователния процес и им помагат да развият своя творчески потенциал. Всичко това води до подобряване на тяхната самооценка. Децата откриват, че в света на изкуството техните умения и идеи стават интересни и значими за околните.

Фондация „Инди-Рома 97“ се стреми да приобщи към заниманията по изкуства и ромските родители, защото по този начин родителите разбират колко важно е доброто образование за бъдещето на техните деца и повишават своето доверие към училището като институция.

Гости при откриването на изложбата бяха Мария Белчева, кмет на Община Куклен, Иван Добрев, директор в КЦМ-Пловдив, общински съветници, директори на учебни заведения в града, учители и родители.

Виж повече

Да поговорим за трафика на хора

2019-04-29

Преди активния туристически сезон, когато търсенето на работна ръка се увеличава значително,  в новооткрития Образователен център в кв. „Столипиново“ - Пловдив, изграден по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ, бе организирана здравно – образователна кампания по въпросите на трафика на хора, сексуалната и трудова експлоатация с ученици от 8-мите класове от СУ „Найден Геров“.

Темата беше представена от секретаря на местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив Таня Иванова. Тя обърна внимание на няколко прости, но животоспасяващи правила, които всеки млад човек, който напуска страната или приема примамливи условия за работа дори в България, трябва да знае: винаги да се проверява лицензирана ли е фирмата, която посредничи за работа в чужбина; да се поддържа връзка с близките като преди заминаването си уточнят дума или фраза, която ще  служи за сигнал за помощ; да не си предават личните документи на друго лице под никакъв предлог.

 Учениците получиха и брошури с информация за начините на попадане в трафик чрез Интернет сайтове и с безплатния телефон за помощ в целия Европейски съюз - 080020100.

 В дискусията с участието на здравните и образователните медиатори се включи и Мира Дончева – координатор в новооткрития Здравен център по проекта. Тя подчерта, че трафикът на хора, свързан с трудова и сексуална експлоатация, поражда и здравни проблеми, тъй като в повечето случаи води до непреодолими психически и/или физически травми.

Виж повече

Образователен и Здравен центрове отварят врати в Столипиново

2019-03-25

Близо  1  000  деца от пловдивския квартал Столипиново ще имат извънкласни уроци, кръжоци по изкуства и спортни занимания в първия Образователен център в квартала, което ще им даде по-големи шансове за по-добро бъдеще. Нов и модерно оборудван Здравен център ще отговори на нуждите на най-големия ромски квартал в България и Европа. Двата центъра са изградени с швейцарска подкрепа по ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), една от най-големите програми на Швейцарския принос към България.

Посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен и кметът на Пловдив Иван Тотев ще открият двата центъра на 26 март 2019 (вторник). Представители на трите министерства – партньори по ЗОВ – на труда и социалната политика, образованието и науката и здравеопазването – ще присъстват на церемонията по символичното прерязване на лентата.  

С бюджет от близо 1,1 млн. лева ЗОВ-проектът на Община Пловдив работи с деца и млади жени в Столипиново и съседния Куклен, създавайки нови възможности за тях чрез по-добър достъп до образование и здравеопазване. Няколкостотин деца подобриха знанията си по български език и други предмети по специално създадени за тях извънучилищни програми. Много от тези ромски деца посетиха за първи път в живота си театрални представления, музеи и галерии. Мнозина от жителите, до които проектът достигна с близо 40 здравни кампании, имаха за първи път лекарски преглед.

Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество работи в още пет големи регионални центрове -  Монтана, Сливен, Русе, Шумен и Бургас, където общините си сътрудничат с училища, здравни центрове и неправителствени организации. Бюджетът на програмата е 8,1 млн. швейцарски франка, от които 85 % са швейцарско финансиране. Програма ЗОВ използва едновременно здравни и образователни дейности, за да се подобри живота на най-маргинализираните ромски деца, млади жени и семейства, отговаряйки на техни конкретни нужди. ЗОВ съчетава инфраструктура -  строителство и ремонти на детски градини, училища, общностни центрове и здравни служби, с ангажиментите на учители и лекари, здравни и образователни медиатори, които работят с ромите.

Резултатите са окуражаващи: близо 5 000 деца посещават извънкласни уроци, а над 370 са записани в детски градини и училища; близо 20 000 души са обхванати в здравни кампании, индивидуални консултации и медицински прегледи. Цифрите са впечатляващи, но по-важното е подобряването на условията на живот на ромите, както и инвестицията в тяхното по-добро бъдеще. Наред с конкретните резултати, Програма ЗОВ разработи успешен пилотен модел на социално включване, който може да бъде следван в други райони и общности на уязвими хора. 

Четиригодишната програма работи тясно с местни и централни институции да бъдат продължени добрите й практики и да разпространи работещият интегриран подход и след приключването й през юни 2019.  
Повече на: www.zovprogramme.bg

За Българо-швейцарската програма за сътрудничество:
Българо-швейцарската програма за сътрудничество възлиза на 76 млн. швейцарски франка, определени в периода 2009-2014 по силата на Рамково споразумение между двете страни. Програмата цели намаляването на икономическите и социалните различия в разширения Европейски съюз, както и в слаборазвитите райони в България. Всички проекти трябва да бъдат изпълнени до края на 2019.

Швейцария оказва помощ на България в сфери, в които страната е заявила, че има да наваксва в развитието си и където Швейцария може да предостави експертиза и опит. Тези области са: сигурност и правосъдие; подкрепа за гражданското общество; интеграция на малцинствата и уязвимите групи; околна среда и инфраструктура; подкрепа на частния сектор; изследвания и образование; подкрепа за двустранни партньорства.
Повече на: http://www.swiss-contribution.bg/

Виж повече

Здравна кампания в Столипиново за имунизация против морбили

2019-02-27

Здравна кампания за имунизация против морбили бе организирана в пловдивския квартал Столипиново. Целта е да се предотврати избухването на епидемия от морбили в най-големия ромски квартал в България.

Мобилен медицински екип обиколи улиците на района и на място имунизира малките деца, на които до този момент не е била поставена ваксина срещу болестта. Здравният медитор Гюлезар Садък, която работи по проекта на Програма ЗОВ в Пловдив, бе част от екипа и помагаше на медиците да убедят ромските родители колко е важно да се ваксинират навреме  техните деца срещу морбили.

Д-р Жанет Демирева, общопрактикуващ лекар от местния ДКЦ, призовава майките да спазват всички хигиенни изисквания и предпазни мерки, за да се опази кварталът от заразата. Ограничаване на пътуванията и срещи с роднини и близки също е част от мерките. Д-р Демирева запозна родителите с това колко сериозни могат да бъдат усложненията след заболяване от морбили и посочи, че най-добрата защита срещу болестта остават ваксините.

Виж повече

Деца и родители от Столипиново за пореден път заедно в света на изкуството

2019-02-20

Посещение на фолклорен спектакъл и участие в творческа работилница обединиха за пореден път деца и родители от пловдивския квартал Столипиново.

Като част от културната програма, която се реализира по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ, родители и деца от най-големия ромски квартал в града имаха възможност да се докоснат до магията на фолклорното творчество чрез спектакъла „Фолклорна магия“, постановка на старозагорския куклен театър. Едночасовото представление, което се игра в Голямата зала на Дома на културата, няма текст, но успя да заплени присъстващите с ритмите на народната музика. Актьорите танцуваха и свиреха на живо и умело създаваха пред погледа на зрителите незабравими куклени герои, използвайки автентични предмети от българския бит. Този изключително комуникативен спектакъл успя да впечатли силно ромската публика, която чрез ръкопляскания се включи в създаването на ритмичните импровизации на ударните инструменти.

Веднага след края на представлението част от децата се присъединиха към творческата работилница по приложни изкуства, която се проведе в НУ „Кирил Нектариев“ в самия център на Столипиново. В заниманията се включиха и ромски родители, някои от които бяха дошли със своите по-малки деца. Всички заедно рисуваха, оцветяваха, моделираха и изработваха апликации с нетрадиционни комбинации от материали като листа, макарони, пластелин. По-големите ученици, участници в работилницата, създадоха пано-колаж в памет на Васил Левски.

Заниманията по изкуства засилват интереса на ромските деца към образователния процес и им помагат да развият своя творчески потенциал. Всичко това води до подобряване на тяхната самооценка. Децата откриват, че в света на изкуството техните умения и идеи стават интересни и значими за околните.  

Тъй като са забавни и креативни, дейностите свързани с изкуство стимулират и родителите, които се включват в тях, към по-активно отношение спрямо образованието на техните деца, както и към повишаване на доверието към училището като институция.

Виж повече

Викторина и спортно състезание в кв. Столипиново

2019-02-14

През тази седмица 7 родители и 10 деца от кв. Столипиново участваха заедно в занимателна игра-викторина, която се проведе в СУ „Найден Геров“ в рамките на допълнителните занимания по български език по програма ЗОВ. Викторината бе посветена на живот на българския възрожденец Найден Геров, патрон на училището, за когото както децата, така и родителите успяха да научат нови и интересни неща. Учебните игри и викторини помагат на учениците да усвоят новите знания по един занимателен начин. Така се стимулира нестандартно мислене, както и активно участие в обсъжданията по време на състезанието, което пряко развива и езиковите умения по български език.    

По време на заниманията по български език децата се учат да преразказват, да рецитират и да пеят. Така те обогатяват своята езикова култура и се учат да използват правилните граматически конструкции. Участието на родителите в допълнителното обучение по български език е много важно, защото често самите те изпитват големи затруднения с овладяването на езика. Това е така, защото те живеят в един от най-сегрегираните етически квартали в България, където български език се говори рядко извън училищната среда. Именно слабото владеене на български е и една от основните причини за ранното отпадане от образователната система на децата от сегрегираните етнически малцинства.   

Тази седмица се проведе и спортно състезание между ученици от началните класове на СУ „Найден Геров“ и НУ „Кирил Нектариев“. Отбори от по 15 момчета от двете училища се състезаваха за точност и бързина в игри с обръчи и топки. В същото време, момичетата представиха своите умения в областта на гимнастиката, като изпълниха различни упражнения за гъвкавост и съчетания с ленти.

Тъй като към момента в Столипиново няма физкултурен салон, спортното състезание се организира в една от училищните стаи. Скоро обаче това ще се промени. Предстои откриването на сградата на Образователния център, която бе изградена по проекта на Програма ЗОВ в общия двор на двете училища. В Образователния център има многофункционална зала, която в бъдеще ще се използва и като физкултурен салон.

Виж повече

Коледна изложба в Столипиново

2018-12-21

Коледна изложба с творби на ромски деца бе организиарана в НУ „Кирил Некатриев“ в пловдивския квартал Столипиново.

В коридорите на началното училище децата изложиха пред родители, учители и съученици своите произведения – рисунки, пластики, колажи, пана, а най-добрите малки творци бяха отличени с грамоти. Широко бе използвана техниката квилинг, както и апликации с природни материали.

В изложбата бяха включени творби, създадени от учениците по време на творческите работилници, които се организират в рамките на извънкласните занимания по изобразително изкуство.

Целта на проекта на Програма ЗОВ в Пловдив е да стимулира по всякакъв начин творческия потенциал и въображението на ромските деца. Така например, след всяко посещение на културно събитие (опера, театър или концерт), което се организира по проекта, децата са насърчавани да създават творби, вдъхновени от срещите им с изкуството.

Виж повече

Уроци, интересни за всички: творчески занимания за ромски деца и родителите в полза на образованието

2018-12-17

Проектът на Община Пловдив за ромските общности в пловдивския квартал Столипиново и в град Куклен, изпълняван по Програма ЗОВ, целенасочено работи за привличането на ромски деца и техните родители да участват в извънкласни художествени дейности.

Заниманията по изкуства засилват интереса на ромските деца към образователния процес и им помагат да развият своя творчески потенциал. Децата откриват, че в света на изкуството техните умения и идеи стават интересни и значими за околните.  Подобрява се тяхната самооценка. Участието в творчески занимания има положителен ефект и върху ромските родители. Тъй като са забавни и креативни, дейностите свързани с изкуство стимулират родителите към по-активно отношение спрямо образованието на техните деца, както и към повишаване на тяхното доверие към училището като институция.

В изпълнение на проектната програма, през месеците ноември и декември в кв. Столипиново и в гр. Куклен педагозите, наети по ЗОВ, организираха творчески работилници и ателиета, в които участваха както ромски деца, така и техни родители.

В НУ „Кирил Нектариев“, което се намира в самия център на кв. Столипиново, бе организирана поредната творческа работилница. Този път тя бе посветена на изготвянето на празнични коледни и новогодишни картички чрез прилагането на техниката квилинг. Бяха създадени също така различни апликации с използване на нетрадиционни комбинации от материали като макарони и пластелин.  Деца и родители заедно рисуваха, моделираха, изрязваха и комбинираха различни похвати за създаването на празничните картички, апликации и украси. Отскоро в Столипиново се наблюдава и една интересна тенденция – освен майките в извънкласните творчески занимания вече започват да се включват и бащите.  

Децата и родителите от ромската общност в гр. Куклен също участват съвместно в редица творчески дейности по проекта. С активната работа на експертите от фондация „Инди-Рома 97“, партньор на Община Пловдив в реализацията на проектните дейности, ромските деца от Куклен често прекарват времето си след училище и в почивните дни в така наречените „творчески занимални“, по време на които те рисуват, моделират, изработват различни предмети и сувенири чрез използването на нетрадиционни материали и техники.

Скоро творбите на ромските деца и родители от Куклен ще бъдат показани в празнична коледна изложба, която ще бъде открита в сградата на фондация „Инди-Рома 97“ в гр. Куклен.

Виж повече

Ученици от Столипиново зад кулисите на Пловдивската опера

2018-12-03

Ученици от началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ в кв. Столипиново пътешестваха зад кулисите на мултимедийния спектакъл „Снежанка и седемте джуджета“, упътвани от Госпожа Опера, любим за децата образ, създаден от Пловдивската опера, за да привлече малките към оперното изкуство.

Сладкодумната Госпожа Опера, облечена в красива барокова рокля, разкри пред групата от ромски деца всички тайни, свързани с подготовката на едно представление. Те разгледаха сцената, оркестрината, декорите, посетиха гримьорните, запознаха се с музикантите, оперните артисти и сценичните работници. В гримьорната на малките ученици бе показано как чрез грим и костюми се създават сценични образи.

След разходката зад кулисите децата с интерес изгледаха и самото оперно представление „Снежанка и седемте джуджета“. Удивително красивият спектакъл, в който пищните класически костюми и декори се допълват от съвременни технологии като 3D-мапинга, успя да въодушеви всички присъстващи ромски деца. Ето защото те бяха много щастливи, когато след края на представлението имаха възможност отново да се срещнат с оперните артисти и да се снимат с тях за спомен от този интересен ден.

Посещението на мултимедийния оперен спектакъл „Снежанка и седемте джуджета“ и срещата с Госпожа опера е част от инициативата „пАРТтньорство“, която се организира от Фондация „Пловдив 2019“, партньор по проекта, изпълняван от Община Пловдив по Програма ЗОВ. Като част от „пАРТтньорство“ пловдивската Градска художествена галерия, Държавната опера-Пловдив, Народната библиотека „Иван Вазов“ и Етнографският музей са домакини на различни образователни и творчески прояви с участието на ромски деца от двете начални училища в Столипиново. Инициативата „пАРТньорство“ демонстрира как реално изкуството и културата могат да се превърнат в средства за приобщаване на деца от сегрегирани малцинствени групи към живота извън рамките на гетото.

Виж повече

Деца от Столипиново за първи път в Пловдивската градска галерия

2018-11-28

Група от 10 малки художници от квартал Столипиново посетиха за първи път пловдивската Градска художествена галерия, където разгледаха постоянната експозиция на художника Цанко Лавренов, разположена във възрожденска къща в Старинен Пловдив. Освен че  научиха повече за тях от интересните разкази на галеристите, те имаха възможност да започнат работа по скици на свои бъдещи творби, вдъхновени от произведенията на известния живописец.

Малките художници от квартал Столипиново участват в извънкласните занимания по изобразително изкуство в рамките на проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ по Програма ЗОВ, като в момента подготвят поредна изложба със свои творби.

За децата от Столипиново това бе не само първо посещение на художествена галерия, но и първа разходка из улиците на Стария град.

Проявата е част от инициативата „пАРТтньорство“, която се организира от Фондация „Пловдив 2019“, партньор по проекта, изпълняван от Община Пловдив по Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Като част от „пАРТтньорство“ пловдивската Градска художествена галерия, Държавна Опера-Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Етнографски музей ще бъдат домакини на различни образователни и творчески прояви с участието на ромски деца от две училища - „Кирил Нектариев“ и „Найден Геров“, разположени в самия център на квартал Столипиново.

Инициативата „пАРТньорство“ е образователен процес в реална творческа среда, който има за цел да използва изкуството и културата като средства за приобщаване на деца от сегрегирани малцинствени групи към живота извън рамките на гетото. В рамките на  12 различни по съдържание събития до юни 2019 г. групи ученици от първи до четвърти клас ще посетят четирите културни институции и ще се включат в техните програми. Събитията от инициативата „пАРТньорство“ имат амбицията да провокират децата към опознаване на професиите в аферата на културата и да ги подтикнат към творчество. Четирите културни институции, включени в дейностите, имат вече натрупан опит в разработването на специализирани детски програми, които създават устойчиви и вдъхновяващи връзки с участниците. 

Виж повече

Театрално посещение във вълшебно магазинче

2018-11-14

120 ромски деца и родители от кв. Столипиново посетиха поредното представление, част от културната програма на проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, който се изпълнява от община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ. Актьори от пазарджишкия драматично-куклен театър „Константин Величков“ изиграха приказката на английския писател Доналд Бисет „Вълшебното магазинче“ пред ентусиазираните ученици от началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ и част от техните родители.

Ромската публика стана част от малкото магазинче, собственост на господин Хепинстал, един винаги сърдит и недружелюбен човек. Той обаче ще трябва да се промени, защото в магазинчето започват да се случват невероятни неща. Първо в него влиза огромен слон, който иска да си купи шапка. После се появява и друго странно животно, което от едната страна е котарак, от другата крокодил. Всички чудни посетители във вълшебното магазинче постепенно преобразяват мрачния господин Хепинстал и той става весел, любезен и усмихнат.

Представлението се състоя в красивата сграда на пловдивския Дом на културата „Борис Христов“, разположен в централната част на града. Много от ромските родители и деца водят доста сегрегиран начин на живот и рядко напускат границите на Столипиново.  Някои от тях (особено родителите) посещават театър за първи път. Ето защо този първи досег със света на театралното изкуство и то сред красивия интериор на Дома на културата се превърна за тях в незабравимо емоционално преживяване.  

Виж повече

Творчески занимания за деца и родители в Столипиново

2018-11-08

Ученици от началните класове на СУ "Найден Геров" и НУ "Кирил Нектариев" участваха с родителите си в уъркшоп на тема "Училищна украса". В двете училища в пловдивския квартал Столипиново се провеждат редовни извънкласни занимания по изобразително изкуство в рамките на проекта на Община Пловдив по Програма ЗОВ „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“.

По време на уъркшопа родители и деца заедно изработиха слънце и огромен облак от текстилни материали. Следвайки указанията на преподавателите, майките измайсториха дъждовни капки с помощта на игла, конец и хартиени люспи. В създаването на арт инсталацията се включиха със своите умения и деца, които по време на проектните  занимания по изкуства вече са усвоили техниката квилинг.

Накрая идеята на инсталацията бе успешно претворена от децата и техните родители: облакът донесе дъжда, а от капките се събуди слънцето.

Създаването на различни арт инсталации е част от художествените дейности, които се провеждат в двете училища в квартал Столипиново по проекта на програма ЗОВ. Преподавателките по изобразително изкуство Виолета Георгиева и Елена Дурова се стремят да включват и родителите в творческите занимания на техните деца. Важна роля за мотивирането на родителите за участие в приложните художествени изяви имат и образователните медиатори Зинаида и Рамис, които работят с местната ромска общност.

В момента по проекта се подготвя годишна изложба с творби, създадени в рамките на художествените извънучилищни дейности.

Чрез участието си в художествените и артистични изяви ромските деца и техните родители има възможност да проявят своя творчески потенциал. Заниманията по изкуства помагат на децата да развият своя творчески потенциал, а това ще доведе и до подобряване на тяхната самооценка. Тъй като са забавни и креативни, дейности свързани с изкуство предразполагат и ромските родители да участват по-активно в образователния процес.

Виж повече

От добра хигиена към добро здраве: кампании в Пловдив и Куклен през октомври

2018-10-26

Връзката между добрата хигиена и доброто здраве бе основна тема на здравните кампании, проведени в Пловдив и Куклен през месец октомври по проекта на Община Пловдив „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, изпълняван по Програма ЗОВ.

На 15 и 16 октомври здравната медиаторка в Куклен Марияна Рангелова организира кампания, посветена на световния ден на чистите ръце. В двата поредни дни на събитието участваха общо 80 ромски деца: 50 първокласници и 30 деца на възраст 3-4 години. Увлекателно и с много нагледни примери Марияна разказа на малчуганите за ползата от чистите ръце и защо добрата хигиена е важна за тяхното здраве. За да мотивира участието на децата, здравната медиаторка бе подготвила и забавна викторина, като за своите правилни отговори участниците получиха символични награди – кърпа, сапун и лакомства.

Здравната кампания на тема „Хигиена и здраве“ в пловдивския квартал Столипиново бе подготвена от здравната медиаторка Гюлезар Садък и образователната медиаторка Зинаида Карагьозова, при активното участие на Нина Банкова, експерт здравни дейности по проекта на програма ЗОВ. По време на кампанията д-р Петкова, педиатър по проекта, се срещна с деца от подготвителна група на НУ „Найден Геров“ и техните родители, като ги запозна с основните правила за превенция на простудни и грипни заболявания. Тя разказа за това, че добрата лична хигиена, проветряване на помещенията и здравословното хранене са основни фактори за предпазване от грипни и вирусни инфекции, каквито има целогодишно в кв. Столипиново. В кампанията се включиха 30 деца и техните родители.

Виж повече

Деца и родители от Столипиново заедно на мюзикъл

2018-10-23

Над 200 родители и техните деца от две начални училища в кв. Столипиново,  „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“, посетиха мюзикъла „Вълшебникът от Оз“. Представлението се състоя на сцената на обновения Пловдивски драматичен театър. Красивият интериор, стенописите и произведенията на изкуството, изложени във фоайетата на сградата, допринесоха деца и родители да отнесат със себе си един незабравим спомен от докосването си до света на изкуството.

Мюзикълът, който е постановка на Държавен куклен театър „Стара Загора“, е синтетичен спектакъл, в който се преплитат куклен и драматичен театър, танц, музика, мултимедия и визуални изкуства. Ромските родители и деца бяха впечатлени от богато въображение, с което бяха създадени костюмите, сценографията и мултимедията в представлението.

Посещението на мюзикъла е част от културните дейности по проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, реализиран от Община Пловдив с финансиране от Програма ЗОВ.

Една от основните цели на проекта е чрез участие на ромски родители и деца в културни събития и публични прояви като четения, изложби и концерти да се работи за преодоляване на сегрегирания начин на живот на жителите на кв. Столипиново. Това може да стане факт само чрез активното включване в културните прояви както на ромските деца, така и на техните родители.

Виж повече

Деца и родители от Столипиново заедно в игрите и уроците

2018-10-19

Родители от пловдивския квартал Столипиново се включиха заедно със своите деца от подготвителните групи на Детска  градина „Лилия“ в поредица от занимателни и образователни игри, които се проведоха в рамките на дейностите на клуб „Активен родител“. Клубът, който бе учреден още през миналата година в ромския квартал по проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, работи за привличането на ромските родители към активно участие в образованието на техните деца.

По време на игрите родители и деца бяха разделени на отбори, които се състезаваха в подреждане на пъзели, четене, броене, пеене. Изключително емоционална бе играта, при която майките със завързани очи трябваше да разпознаят чрез докосване по лицата и дрехите своите деца измежду всички останали деца. Учителката на групата  Б. Календерска успя да ангажира лесно вниманието и на родители и деца, тъй като игрите освен познавателни бяха и много забавни за всички участници. С много смях и възгласи за победа отборите положиха усилия да се справят със задачите.

В края на игрите от Севджан Моллабекир, ръководител на проекта, на децата бяха раздаден подаръци – тениски с лого на проекта, образователни книжки и дидактични пособия.

Поредицата от игри с участието на родители и деца е част от подход, който се прилага в ДГ „Лилия“ с цел да се приобщят ромските родители към живота в детската градина. Поощряването на доброволчеството сред родителите и включването им в образователните дейности повишават доверието към образователните институции сред ромската общност, което е един от начините за намаляване на ранното отпадане на ромските ученици от образователната система.

Виж повече

Кампания в град Куклен за превенция на ранните бракове сред ромите

2018-10-10

Информационна кампания за превенция на ранните бракове бе организирана в град Куклен сред ромски момичета и момчета на възраст между 10 и 13 години. Кампанията се проведе в офиса на фондация „Инди-Рома 97“, където здравната медиаторка Марияна Рангелова събра ромските деца и в непринуден и откровен разговор ги запозна с различните опасности, свързани с ранното семейно обвързване. Ромката фондация е партньор на Община Пловдив по проекта „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, изпълняван по Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В рамките на кампанията медиаторката Марияна разясни на децата защо един ранен брак почти винаги означава и ранно напускане на училище, а следователно и загуба на възможност за получаване на добро образование и добра работа. Самата Марияна е показателен пример за това как образованието е най-успешният път за интеграция на ромите в обществения живот. Тя е със средно специално образование и именно доброто образование й помага по-късно да си намери работа като експерт в общинската администрация на град Куклен.

Както здравната медиаторка Марияна Рангелова, така и другите експерти на фондация „Инди-Рома 97“ от години работят сред ромите по темата за превенция на ранните бракове. Те са убедени, че всъщност в основата на проблема са наслоените стереотипи сред ромската общност. Голяма част от ромите смятат, че ако момичетата не са задомени до 16-годишна възраст, те са вече стари за женене, поради което по-късно ще им бъде трудно да си намерят съпруг. Ето защо много често ромските родители бързат да задомят своите дъщери още преди те да навършат 16 години. Това от друга страна означава, че по-голяма част от вече омъжените ромски момичета прекъсват училище често без дори да са завършили основното си образование.

По време на кампания, проведена от здравната медиаторка Марияна Рангелова, бе излъчен и кратък филм по темата за ромските момичета, които са прекъснали своето образование поради ранна женитба. В хода на оживените дискусии след филма присъстващите ромски ученици разказаха какви искат да станат, след като завършат училище, като някои от тях вече са си избрали професии като лекар, учител, фармацевт и зъболекар.

Виж повече

Здравни дейности в кв. „Столипиново“ през изминалото лято

2018-10-05

Гюлезар Садък, здравната медиаторка по проекта на Програма ЗОВ в пловдивския квартал Столипиново, продължи активно своята работа и през летните месеци. Тя провеждаше ежедневно групови и индивидуални консултации на терен из улиците на квартала и в сградата на местното ДКЦ. Междувременно продължава строителството на Здравно-информационния център, като се очаква да бъде отворен в най-скоро време. Тогава Гюлезар и другите здравни медиатори, които ще работят заедно с нея в Столипиново, ще имат свой работен кабинет, в който ще приемат нуждаещите се хора от квартала.

Много от хората в Столипиново познават лично Гюлезар Садък, но за по-добър достъп до нея на възлови места из квартала и пред входовете на блоковете има залепени стикери с името на проекта и нейния телефон. По време на срещите си с нея жителите на квартала имат възможност да се информират както относно здравните въпроси, които ги вълнуват, така и по теми, свързани с достъпа до социални услуги и социално подпомагане.

Една от основните дейности на здравната медиаторка през изминалото лято беше също така издирването по изготвени от личните лекари списъци на деца, които са пропуснали срок за някоя имунизация.

В областта на здравната просвета медиаторката работи по предварително изготвен в началото на всеки месец план за работа. В него е уточнена темата на здравната кампания, която ще се провежда, като по време на груповите консултации медиаторката обсъжда с местните хора именно месечната здравна тема.

В периода юли - септември 2018г. Гюлезар организира месечни здравни кампании по темите: “В очакване на бебето“, „Хигиена на децата, които посещават детска градина и началното училище“ и „Морбили – симптоми и как имунизациите ни предпазват от болести“. В рамките на тези кампании бяха обхванати 496 души, жители на кв. Столипиново, с които здравната медиаторка обсъждаше на достъпен за тях език както въпроси, пряко свързани с темите на месечните здравни кампании, така и други здравни теми от общ интерес.

Виж повече

Лятото: активно време за здравни и образователни дейности в Куклен

2018-09-20

През отминаващото лято експерти на фондация Инди-Рома от град Куклен продължиха своята работа по проекта „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ на Програма ЗОВ, като изпълниха интересни инициативи в областта на здравето и образованието на ромската общност в града.

Здравната медиаторка Марияна Рангелова има важна роля за добрата  организацията на здравните кампании в Куклен и привличането на местната ромската общност. Със своята ежедневна работа тя се опитва да допринесе за преодоляване на проблемите в комуникацията между институциите, здравните специалисти и ромската общност.

В края на месец юни Марияна проведе здравно-информационна беседа с ромските деца, записани в лятната занималня на фондация Инди-Рома, като темата бе свързана с ежедневните хигиенни навици. Защо е важно да се спазва добра хигиена, от какво може евентуално да се разболеят децата, ако не спазват добра хигиена, какво представлява болестта на мръсните ръце /хепатит В/, кога и защо се мият ръцете – това бяха само някои от въпросите, по които си поговориха децата и здравната медиаторка.

Освен с ромските деца Марияна Рангелова работи много активно и с техните майки. През месец август тя организира в Куклен здравно-информационна кампания на тема "Семейно планиране и репродуктивна здравна помощ". В хода на кампанията местните ромски жени получиха подробна информация относно значението на редовните профилактични АГ прегледи. По време на кампанията шест от жените изявиха желание за такъв преглед, като здравната медиаторка записа час за всяка една от тях и ги съпроводи до медицинските специалисти в Пловдив.

През летните месеци в град Куклен продължи и работата по образователната интеграция на ромските деца. В рамките на лятната занималня, организирана от местната ромска фондация Инди-Рома, образователният експерт Вили Маринова провеждаше с децата занимания по български език и математика, приложни изкуства, спортни игри, гимнастика. Ромските деца се забавляваха, като играеха с марионетки на куклен театър, изработваха помпони за мажоретки, създаваха различни хартиени фигури чрез оригами.

Виж повече

Деца и родители от Столипиново на посещение в Природонаучния музей

2018-09-14

Деца и родители от пловдивския квартал Столипиново посетиха за първи път обновения Природонаучен музей в града под тепетата. Няколко дни преди старта на учебната година те направиха една вълнуваща разходка в света на животните.  Чрез новосъздадения планетариум към музея се отправиха и на пътешествие към звездите и планетите в Слънчевата система.

В обиколката из залите на музея се включиха общо 10 родители и 20 деца на различни възрасти. Всички те с интерес слушаха увлекателния разказ на музейния гид и така успяха да научат много интересни подробности за музейната колекция.

В началото на посещението децата и техните родители присъстваха на зрелищната презентация в планетариума. Така те успяха да се докоснат до тайните на космоса, като направиха виртуална разходка из Слънчевата система и из далечните галактики.

След запомнящото се космическо приключение, децата и родителите от Столипиново разгледаха залата, посветена на бозайниците, където музейната екскурзоводка успя да ги заинтригува с разказите си за различните животински видове. В следващите зали те успяха да се запознаят с царството на птиците, на влечугите и на насекомите. Особено голям интерес сред децата от Столипиново и техните родители предизвикаха аквариумите с живи риби, а също и терариумът, където те видяха живи змии, гущери и други влечуги, включително и крокодил. Финалът в забавната разходни из залите на Природонаучния музей в Пловдив бе поставен от незабравимото посещение в залата с живи пеперуди, които летяха свободно сред посетителите. В тази зала са възпроизведени растителността и климата на тропическата джунгла, за да се създадат условия подходящи за живот на екзотичните, изящни пеперуди.

Всичко това създаде незабравими спомени у ромските деца и у техните родители. Благодарение на проекта, реализиран от Община Пловдив по Програма ЗОВ, те успяха за първи път да посетят обновения Природонаучен музей. Това посещение обаче е само началото на поредица от подобни образователни инициативи в Природонаучния музей, които екипът по ЗОВ в Пловдив планира да осъществи по проекта през новата учебна година.

Виж повече

Швейцарски депутати се запознаха с постигнатото по Програма ЗОВ в Пловдив

2018-06-20

Деца от Детска градина „Лилия“ в Столипиново, най-големия ромски квартал в България и Европа, изнесоха очарователно представление от песни, стихове и танци пред делегация от швейцарски депутати. Преди да посетят места по проекта Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) парламентаристите от Швейцария разговаряха с кмета на Пловдив Иван Тотев и заместник-кмета Георги Титюков.

Община Пловдив изпълнява проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ в рамките на Програма ЗОВ с подкрепата на Швейцарския принос към разширения ЕС. Общият бюджет на проекта (октомври 2016 и април 2019), възлиза на 1 077 495 лева, от които 85 % са осигурени от правителството на Швейцария, а останалите 15 процента е съфинансиране от българската страна.

Екипът на проекта, учители и образователни медиатори работят за повишаването на осведомеността на родителите, за могат по-добре да подпомагат децата си. От есента на 2016 в „Лилия“ редовно се организират четения на книги, в които участват деца, родителите им и учители. Това подобрява езиковите и социалните умения на децата, помага и за по-близките семейни отношения. В детската градина вече има библиотека, с подкрепата на проекта бяха изградени две детски площадки.

В първия по рода си Образователен център в Столипиново, който се очаква да отвори врати през септември 2018, ще бъдат организирани извънкласни занимания, спортни състезания и културни събития за учениците от квартала.

Швейцарската делегация посети също новоизграденото по проекта разширение на ДКЦ „Изток“, чието откриване предстои през август 2018. Четирите нови кабинета ще отговорят на здавните нужди на жителите от Столипиново, много от които са извън здравната система заради недостатъчен капацитет за медицинско обслужване или неплатени здравни осигуровки. Екипът на ЗОВ вече е организирал няколко стотин гинекологични, педиатрични и общи медицински прегледи.

Виж повече

Деца и родители от Столипиново заедно на цирк

2018-06-18

Ромски деца и родителите им от кв. Столипиново посетиха заедно цирково представление, организирано по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ. Те с интерес гледаха цирковата програма – представяне на екзотични животни, сложни акробатични номера, весела клоунада.

За повечето ромски деца и родители това бе първо посещение на цирков спектакъл и то организиран извън техния квартал. Затова всички бяха изключително развълнувани!

След края на представлението малките зрители от Столипиново се снимаха с цирковите артисти, а някои от тях се възползваха от възможността да пояздят за кратко цирковите понита.

Виж повече

Последен учебен ден в Столипиново

2018-05-31

С изложба и празнично представление отбелязаха края на учебната година в Детска градина „Лилия“ и Начално училище „Найден Геров“ в кв. Столипиново. Двете учебни заведения са партньори на Община Пловдив по проекта на Програма ЗОВ „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“.

В последния учебен ден в коридорите на Начално училище „Найден Геров“ бе открита изложба с рисунки на четвъртокласници. Творбите са създадени от учениците по време на техните занимания по изобразително изкуство, които се провеждат в рамките на проектните дейности. Виолета Георгиева, учител по изобразително изкуство, въвежда децата от кв. Столипиново в света на изкуството и творчеството, като ги запознава с различни техники за рисуване и ги насърчава да проявяват своята креативност при създаването на всяка нова картина. Часовете по изкуство са любими за повечето ученици. През учебната година те нарисуваха много красиви творби, като на изложбата бяха представени само част от тях.

Събитието завърши с награждаване на най-старателните и талантливи малки художници, които още отсега с нетърпение очакват новите занимания по изобразително изкуство през следващата учебна година.

И докато учениците от Начално  училище „Найден Геров“ си казваха „Довиждане“ обградени от своите картини, в съседната Детска градина „Лилия“ бе организирано тържествено изпращане на деца от подготвителна група, които наесен ще тръгнат на училище в първи клас. Събитието се превърна в истински празник за деца и родители от кв. Столипиново. За това се бяха погрижили преподавателите от детската градина, които заедно със своите възпитаници бяха подготвили красива артистична програма.

В края на тържеството бе разрязана празнична торта, а бъдещите първокласници получиха ранички с логото на Програма ЗОВ.

Виж повече

Оспорвано футболно дерби в Столипиново

2018-05-29

Футболно дерби между началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ се състоя днес в пловдивския квартал Столипиново. Срещата е поредната спортна проява, по проекта на Програма ЗОВ в Пловдив.

Отборите включваха деца от 1 до 4 клас, които от няколко месеца участват в спортни занимания, провеждани в рамките на проекта под ръководството учителите по физическо възпитание Тодор Тасев и Надя Писова.

В продължение на няколко седмици малките футболисти се подготвяха за двубоя, като тренираха с ентусиазъм под ръководството на своите учители. В деня на самия футболен мач двата отбора проведоха загряваща тренировка, след което точно в 11:30 ч. бе даден първият съдийски сигнал.

Срещата бе изключително оспорвана, като накрая щастливи победители са оказаха учениците на Начално училище „Кирил Нектариев“. Най-добрите малки футболисти и от двата отбора получиха медали и си обещаха да се видят отново при следващия футболен двубой между двете училища, който ще бъде организиран по проекта на Програма ЗОВ в Пловдив.    

Виж повече

Деца и родители на пътешествие в света на изкуството

2018-05-23

Богата културна програма по Програма ЗОВ зарадва тази пролет ромските деца и родителите им от пловдивския квартал Столипиново.

През април те посетиха танцово-музикалния спектакъл “Светът на Алиса” от композитора Асен Аврамов. Малки и големи се забавляваха с героите на Луис Карол: Алиса, Белия заек, Червената Кралица, Гъсеницата, Херцогинята, Лудият шапкар и останалите обитатели на приказния свят на Алиса. Отново през април децата от Детска градина „Лилия“ и началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектaриев“ в кв. Столипиново посетиха пловдивския куклен театър, където гледаха представлението „Болен здрав носи“, спектакъл по мотиви на известната народна приказка.

През май отново заедно деца и родители имаха възможност да се насладят и на още един прекрасен спектакъл – премиерата на мюзикъла „Магьосникът от Оз“ на Драматично-куклен театър “Константин Величков“ – гр. Пазарджик. Постановката заплени  малките зрители и техните родители с интересния сюжет, прекрасните костюми и музикалните изпълнения на артисти. Всички заедно с малката Дороти пътуваха по жълтия път с Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв към Смарагдовия град, за да получат сърце, мозък и смелост.

Посещението на културни събития – опера, театър, балет - създава незабравими спомени у ромските деца и родители и ги прави част от вдъхновяващия свят на изкуството. Чрез редовните посещения на различни културни събития, които се провеждат в най-големите и представителни зали в Пловдив както ромските деца, така и техните родители стават част от културния живот на града. Организирането на различни проектни дейности извън рамките на кв. Столипиново е начин за преодоляване на сегрегирания начин на етническите малцинствени общности в Пловдив.

Целта на проекта на Програма ЗОВ в Пловдив обаче е да стимулира превръщането на малките ромски зрители в творци. Ето защо в заниманията по изобразително изкуство децата са насърчавани след всяко представление да създават свои произведения – рисунки, пластики, колажи - вдъхновени от посетените представления. Досега бяха организирани няколко изложби с произведения на малките ромски таланти от Столипиново, като последната бе в средата на май. В коридорите на Начално училище „Кирил Нектaриев“ децата изложиха пред родители, учители и съученици своите произведения, като най-добрите малки творци бяха отличени с грамоти.

Виж повече

В Столипиново отпразнуваха Деня на българския спорт

2018-05-18

Спортен празник с участието на деца от началните класове се състоя в пловдивския квартал Столипиново по случай Деня на българския спорт – 17 май. Спортното събитие бе организирано като  част от дейностите по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, изпълняван от Община Пловдив по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Момичета от предучилищните групи на Начално училище „Кирил Нектариев“ и Начално училище „Найден Геров“ представиха своите умения в областта на художествената гимнастика като изпълниха съчетания с ленти. В същото време момчетата от 2 и 3 клас на същите две училища се проявиха като ентусиазирани футболисти – те демонстрираха различни умения с топката, включително и наказателни удари от бялата точка.

Тъй като към момента в нито в НУ „Кирил Нектариев“, нито в НУ „Найден Геров“ няма физкултурен салон, спортният празник бе организиран в една от училищните стаи, където бяха поканени и родителите. Скоро обаче това ще се промени. Вече е почти завършена сградата на Образователния център, която се изгражда в общия двор на двете училища по проекта на Програма ЗОВ. В центъра ще има многофункционална зала, която в бъдеще ще може да се използва и за физкултурен салон.

Виж повече

Здравна кампания в Столипиново

2018-05-09

Здравно-информационна кампания за родители на деца от 7 години се състоя в кв. Столипиново с участието на д-р Янка Петкова, педиатър в местния ДКЦ.

Кампанията бе организирана с активната работа на здравната медиаторка Гюлезар Садък в общността за привличане на млади ромски родители. Те бяха поканени в кабинета на д-р Петкова, където изслушаха с голям интерес лекция на тема "Здравословно хранене на деца от 0-7 г., ваксини и педиатрични услуги".

Младите майки от кв. Столипиново споделиха своя личен опит и проблеми и зададоха различни въпроси във връзка с хранителните навици на своите деца. Основно бяха обсъдени въпросите за захранването на малките бебета – на каква възраст да стане това, с какви храни и в какви количества.

Виж повече

Всички заедно – в Пловдив и Куклен

2018-05-02

Проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, който се изпълнява по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в Пловдив и Куклен, доказва, че за да се постигнат успехи в областта на ромската интеграция е необходимо провеждането на дългосрочни интервенции в областта на образованието и здравеопазването.

Реализацията на проектните дейности показа, че извънкласните занимания с децата от ромски и друг малцинствен произход трябва да започнат в най-ранна възраст, за да се преодолее липсата на комуникация на български език в домашна среда. Работата с първокласници от Начално училище „Кирил Нектариев“ е илюстрация на това, че допълнителното обучение по български език за децата с ромски и турски произход е изключително важно за тяхната успешна интеграция в образователната система. По време на час се прилагат различни иновативни педагогически подходи, които повишават участието на децата в учебния процес.

Продължава и изграждането на инфраструктурните обекти в кв. Столипиново: двете детски площадки в Детска градина „Лилия“ са вече завършени, а строителството на Образователния и Здравния център е в напреднала фаза.

През април в гр. Куклен продължиха и здравните кампании сред местното ромско население, като този път главната тема бе превенцията на диабетните заболявания. Презентатор бе д-р Горова, общопрактикуващият лекар, нает по проекта.

Виж повече

Второ обучение за учители от Столипиново за работа в мултикултурна среда

2018-04-23

Фондация „Пловдив 2019“, партньор по проекта на Програма ЗОВ в Пловдив, организира второ по ред целодневното обучение-семинар  за педагози, работещи с ромски деца в кв. Столипиново. В обучението „Методи за обучение и работа в мултикултурна среда” участваха учители, назначени по Програма ЗОВ.

В първата част на обучениетоДецата в семейството и общността“ участниците обсъждаха различни теми и въпроси разположени в кръг, като целта бе да се предразположат към взаимно изслушване, споделяне на проблемите и търсене на общи решения. Изслушването и комуникацията, която кръгът зададе, бе метод, използван от обучителите, за да покажат на практика как общуването по наглед всекидневни теми, връзки и случки, повишава степента на доверие и може да се използва за преодоляване на бариери и граници в общуването в клас. Пример за същото бе и игровият модел, на който обучителите от Фондация „Пловдив 2019“ залагаха между сесиите както като метод за отмора, така и като пример, който може да се приложи по време на учебен час. Целта бе да се покаже как движението в класната стая и излизането извън рамките на обичайните подходи за обучение могат да сближат ученици и учители и да повишат като цяло интереса на учениците към учебните занимания.

Цялостната работа в този панела бе насочена към фокусирането върху комуникацията и общуването като значимост и задължителен метод по време на работа и обучение. Антрополозите провокираха дискусии, задаваха примери, които да повишат  чувствителността към различието и да представят различни гледни точки по примери в общността и отвън нея. Всички отделни презентирани игрови формати, аналитични и практически похвати могат да се приложат по време на работата на учителите и да подобрят контакта и ефективността на комуникацията с децата – един от основните проблеми, които самите учители идентифицираха по време на обучението.

Втората част на обучението, която бе с практическа насоченост, бе модерирана от представители на Сдружение „Детска архитектурна работилница“. Тя се състоеше от модули с практически задачи от областта на архитектурната история, музиката (като средство за мултикултурно общуване), литературата. Всички представени по време на обучението практически задачи позволяват преподаването на различни предмети от образователната програма да се случват динамично и да създава интерес у децата. Използването на презентираните похвати би повишило вниманието и концентрацията, достъпа до информация и любопитството, запаметяването и споменът под формата на изработени материални предмети. Бе подчертано, че материалите, които се използват при практическите задачи, са средство за достигане до деца, с които комуникацията е затруднена, като в същото време създават памет и отговорност към създаденото от самите тях.

Обучението приключи с презентацията на шведския филм HOME/DOM/CASA, който представя пример за включването на деца в творчески проект и начините, по които този процес протича – отношения, методи, етапи, представяне, обратна връзка.

Виж повече

Здравна кампания в Куклен

2018-04-11

Здравна кампания за превенция на сърдечносъдови заболявания се проведе в град Куклен по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Д-р Трендафилова, общо-практикуващ лекар по проекта, изнесе по достъпен за местните хора начин кратка лекция относно основните рискови фактори за развитието на сериозни сърдечносъдови заболявания. Изтъкната беше важната роля на редовните профилактични прегледи.

Д-р Трендафилова и здравният експерт по проекта Нина Банкова отговориха на многобройните въпроси на присъстващите.

За добрата  организацията на кампанията и привличането на местната ромската общност важна роля има здравната медиаторка Марияна Рангелова. Със своята ежедневна работа тя се опитва да допринесе за преодоляване на проблемите в комуникацията между институциите, здравните специалисти и ромската общност.

Наскоро имаше здравна кампания и в пловдивския квартал Столипиново, където проектът на Община Пловдив по ЗОВ също активно работи. Вижте повече информация тук.

Виж повече

Здравна кампания сред учениците от Столипиново

2018-03-26

Здравно-информационна кампания специално за ученици от пети, седми и осми клас в ромския квартал Столипиново бе организирана на 26 март в рамките на проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ. Нина Банкова, експерт здравни дейности, и здравната медиаторка Гюлезар Садък изнесоха две просветни беседи по различни теми.

 

Кампанията сред петокласниците се фокусира върху проблема за здравословното хранене като фактор за правилното развитие на децата. Сред учениците от седми и осми клас бе обсъдена темата "Познаваме ли тялото си? Какво е пубертет?". Дискутиран въпросът за ранните бракове, един сериозен проблем сред ромската общност. Здравната медиаторка Гюлезар Садък, която е от общността в квартала и познава добре местните специфики, внимателно представи пред учениците всички опасности, които една ранна бременност крие. Тя разказа на присъстващите защо ранната бременност и раждане са огромен риск, както за самата майка, която е още дете, така и за новороденото, което вследствие на една ранна бременност може да има здравословни проблеми.

 

По време на кампанията бяха раздадени както флаери по обсъдените теми, така и брошурата на проекта на програма ЗОВ в Пловдив. На децата бе обяснено как да се свържат със здравната медиаторка. Техните родители, така и други техни близки имат възможност да се възползват от здравните услуги, предлагани в рамките на проекта -  като например безплатни прегледни при медицински специалисти, изследвания и др.

 

Здравната медиация е особено важна при работата със сегрегираната етническа общност в кв. Столипиново, тъй като именно медиаторът се превръща в ключова фигура за спечелване на доверието на местните хора. Гюлезар Садък работи активно на терен сред ромската общност в квартала още от пролетта, след като премина обучение за здравна медиация към Националната мрежа на здравните медиатори.  

Гюлезар работи в тясно сътрудничество с Нина Банкова, експерт здравни дейности по проекта, като двете организират здравните кампании на различни места из кв. Столипиново, тай като сградата на изграждащия се по проекта Здравно-просветен център все още не е готова. Друг фактор са спецификите на ромската общност в Столипиново: силно хетерогенна и състояща се от групи, които са много различни в социално и образователно отношение. Ето защо работата на терен в самия квартал е особено важна, за да се достигне пряко до хората и да се идентифицират проблемите, както и наистина тежките случаи.  

Виж повече

Седем швейцарски посланици на посещение в Столипиново

2018-03-13

Седем посланици на Швейцария ще посетят утре (14 март) Столипиново в Пловдив, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.  В Община Пловдив Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване.

Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския образователен фонд (Будапеща) са в Пловдив за Четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на  ромската интеграция (12 - 15 март 2018). Посланиците ще посетят изгражданите в момента в Столипиново образователен и здравен център, ще се срещнат с учители, родители и деца в Детската градина „Лилия“ и ще споделят на семинара богатия си опит от различни страни.

За първи път България е домакин на регионална среща на ШАРС по ромската интеграция. Целта й е да бъдат обсъдени нейни програми за ромско включване в Югоизточна Европа, както и да се направят изводи как успешно да се разработват и изпълняват проекти за социално включване с фокус върху устойчивостта и работата с държавните и местните институции.

В семинара участват експерти от централния офис на ШАРС в Берн и офисите й в балканските страни, в които се изпълняват проекти за социална интеграция. В дискусиите ще участват представители на Европейската комисия, на проекта РОМАКТ на Съвета на Европа, както и на ромски организации.

Ще бъде споделен българският опит в работата с институции и за постигането на устойчивост, резултатите и предизвикателствата в социалното включване на ромите и други уязвими групи по програма ЗОВ, изпълнявана в шест големи областни центрове, включително и в Пловдив. Ще присъстват представители на трите министерства, партниращи по ЗОВ (Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването), както и представители на общините Пловдив и Сливен.

 

Бележка за медиите:
Посещението на посланиците в Детска градина „Лилия“ е открито за  журналисти. Ще има възможност за снимки и кратки интервюта. Представителите на медиите са поканени да дойдат в градината в 11 часа.

 

 

За Програма ЗОВ
Здраве и образование за всички

Интегрирани проекти по Програма ЗОВ се изпълняват в шест големи областни центрове (Пловдив, Монтана, Сливен, Шумен, Русе и Бургас) в периода 2013 - 2019 година. Основната й цел е да подобри достъпа на роми и други уязвими групи до детски градини и начални училища и здравни услуги, както и да подобри качеството на образованието и здравеопазването. Насочена е конкретно към деца на възраст от 0-10, млади жени, майки, бременни и млади семейства в компактни градски ромски общности и райони с над 70 процента ромско население.

Постиженията на Програма ЗОВ досега: 377 деца са записани за ясла, детска градина и училище, а3970 деца посещават допълнителни учебни занимания. Изградени са 4 нови детски градини и изцяло обновени 5 ясли и детски градини, както и 2 училища. В ремонтираните 8 и в 2 новопостроени здравни центъра са направени прегледи и консултации над 4 000 млади майки, бременни жени и деца. В здравни кампании са  обхванати близо 6 500 млади родители от ромски произход.

ЗОВ се стреми да осигури устойчивост, като се очаква централните и местните български институции да имат водеща роля и поемат инициативата за финансов и човешки капацитет и след края на програмата.

От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика, партнират също Министерствата на здравеопазването и Министерството на образованието и науката.

Общата стойност на Програмата е 8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският принос е 6 920 000 шв. франка. 

Повече информация: www.zovprogramme.bg

Виж повече

Започна изграждането на Образователен и Здравен центрове в Столипиново

2018-03-11

Скоро в Столипиново ще има Образователен и Здравен центрове, изградени по по проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Строителството им започна тази седмица.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков и директорите на училищата „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ направиха първа копка в двора на Образователния център, който ще бъде построен в общия двор на двете училища.

В новата сграда на Образователния център ще функционира спортна зала, каквато сега и двете училища нямат, зала за работа с деца и родители, стая за образователни медиатори, съблекални и помощно помещение.

По ЗОВ в момента и в двете училища се организират извънкласни занимания по проекта, включително по български език, художествени дейности, спортни занимания. Създаден е клуб „Активен родител“, в който ежемесечно се обсъждат идеи, проблеми, планират се бъдещи занимания в помощ на трудно адаптиращи се ученици, които са в риск от отпадане от училище.

В двора ДКЦ „Изток“ заместник-кметът Георги Титюков и управителят на центъра д-р Живко Димитров направиха първа копка на Здравния център.

В новата сграда ще функционират пет кабинета, оборудвани със съвременна диагностична апаратура. В тях ще работят специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията, които ще обслужват жителите на района, както и социалнослаби и неосигурени граждани. Ще се извършват безплатни консултации, профилактични прегледи, кампании за превенция на редица заболявания, включително ранна бременност, детски болести, сърдечно-съдови заболявания, диабет и др.

По проекта на Българо-швейцарска програма в Столипиново вече работят двама здравни медиатори, един гинеколог и един педиатър. След завършването на сградата на Здравния център предстои назначаването на още лекари. В квартала редовно се провеждат здравни кампании, насочени към подобряване на достъпа до здравеопазване на най-уязвимите групи от населението.

Повече за района ни в Пловдив тук

Виж повече

„Вече знам“: състезание за първокласници в Столипиново

2018-02-28

В състезание под мотото "Вече знам" в последния ден на февруари първокласниците от I "а" и I "б" класове на Начално училище „Кирил Нектариев“ в кв. Столипиново показаха какво са научили досега в училище. Събитието бе организирано по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Децата демонстрираха знания и умения по българския език, назоваваха цветове и геометрични фигури, обясняваха значението на светлините на светофара, "готвиха" ястия и салати от зеленчуци, компоти и десерти от плодове, моделираха плодове и зеленчуци.

Малчуганите  показаха и творческите си способности - рецитираха стихотворения и поздравиха присъстващите с песни.

Гости на състезанието бяха по-големи ученици, родители и учители от училището, които станаха и жури, за да преценят кой отбор се е справил по-добре.

Митка Димитрова - зам. директор на НУ "Кирил Нектариев", поздрави децата за положените усилия в овладяването на българския език и раздаде награди на участниците. Учениците от IV –ти клас, също участници в проекта по ЗОВ, с ръководител Елена Дурова подариха на първокласниците ръчно изработени от тях пролетни картички.

Виж повече

Изложба на детски рисунки в Столипиново

2018-02-14

Откриването на изложба с творби на ромски деца се превърна в празник в двете начални училища „Кирил Нектариев“ и „Найден Геров“ в кв. Столипиново. Пред родители, съученици и гости децата представиха и кратка музикална програма с песни и танци, които бяха подготвили с помощта на своите учители като част от допълнителните извънкласни занимания, реализирани в рамките на проекта на Програма ЗОВ в Пловдив.

Картини, апликации, оригами и произведения на приложното изкуство, създадени от малките художници бяха разположени в импровизирано изложбено пространство в коридора на втория етаж на училище „Кирил Нектариев“, където бе изнесен и празничният концерт.

Представлението бе в коридора, тъй като все още в нито едно от училищата в кв. Столипиново няма подходящ салон за публични прояви. Това обаче ще се промени. По проекта на Община   Пловдив в рамките на Програма ЗОВ вече започна изграждането на Образователен център с помещения за общностни събирания, извънкласни дейности, изкуства и спорт.

В края на тържеството малките художници получиха грамоти за своята прекрасната работа, като по този начин бяха насърчени да продължават да творят.

Виж повече

Как работим за здравето в Столипиново

2018-02-02

Здравната медиация е особено важна при работата със сегрегираната етническа общност в кв. Столипиново, медиаторът се превръща в ключова фигура за спечелване на доверието на местните хора. Гюлезар Садък, здравна медиаторка по проекта в Пловдив на Програма ЗОВ, работи активно на терен сред ромската общност в квартала още от пролетта, след като премина обучение за здравна медиация към Националната мрежа на здравните медиатори.  

Гюлезар работи в тясно сътрудничество с Нина Банкова, експерт по здравни дейности по проекта, като двете организират здравни кампании на различни места из кв. Столипиново. Сградата на изграждащия се по проекта Здравно-просветен център все още не е готова, а също и спецификите на ромската общност в Столипиново налагат тази съвместна работа: общността е силно хетерогенна и се състои от различни в социално и образователно отношение групи. Ето защо работата на терен в самия квартал е особено важна, за да се достигне пряко до хората и да се идентифицират проблемите и тежките случаи.  

Нина и Гюлезар организираха първата здравно-информационна кампания за новата 2018 година в  у-ще "Найден Геров", сред учениците от 9 и 10-ти клас. С тях бе обсъдена темата "Рискови фактори за заразяване с болести, предавани по полов път". В хода на дискусията бяха уточнени както видовете заболявания, така и факторите, които спомагат за разпространението им - проституция, безразборен секс, трафик на хора. На участниците бяха раздадени брошури. В края на кампанията учениците бяха информирани и за другите здравни дейности по проекта, за да разпространяват информацията в семействата си.  

Здравните проблеми на населението в най-големия ромски квартал на България са многобройни и сложни за решаване, а това е непосилна задача само за един медиатор. Затова в самото начало на 2018 г. с конкурс бе назначен и втори здравен медиатор по проекта на програма ЗОВ в Столипиново. Това е Ангел Михайлов, образован млад човек от ромски произход, който вече е успял да натрупа сериозен опит в работа на терен като здравен и младежки медиатор. Ангел е завършил бизнес администрация в Европейския колеж в Пловдив и три години е работил като здравен медиатор към Район Източен. Освен това той има тригодишен опит като младежки медиатор в Младежкия център, изграден в Пловдив със средства на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Освен турски, ромски и български, Ангел говори също така и много добър английски. Участвал е в обучения на Съвета на Европа, проведени в Страсбург и Будапеща. Бил е технически сътрудник по националната програма на Министерство на здравеопазването „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“.

С включването на Ангел Михайлов като здравен медиатор по проекта екипът на проекта по ЗОВ е убеден, че ще работи още по-успешно за подобряване на достъпа до здравеопазване на най-уязвимите слоеве от населението в кв. Столипиново.

Виж повече

Колко е хубаво, когато знаем повече

2018-01-31

Първокласници от пловдивския квартал Столипиново участваха в занимателна викторина-състезание, в която показаха знания и умения.

Деца от началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ показаха пред своите родители и учители колко много са научили за буквите и цифрите. Учениците от отборите на двете училища рецитираха стихотворения, пееха песни и участваха в занимателни игри. След оспорвана надпревара и равен резултат, всички участници получиха награди – раници, училищни несесери и тениски.

Състезанието-викторина бе организирано  по проекта „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, който Община Пловдив изпълнява по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ работи активно за образователната интеграция на ромски деца от квартал Столипиново. Много от тях имат трудности с овладяването на български език поради факта, че живеят в един от най-сегрегираните етически квартали в България, където български език се говори рядко извън училищната среда. Именно слабото владеене на български език е и една от основните причини за ранното отпадане на тези деца от образователната система. Ето защо по проекта на Българо-швейцарската програма се провежда допълнително обучение по български за ученици, които имат затруднения с овладяването на езика.

Чрез участието си в предвидените по проекта ежемесечни викторини-състезания, децата от кв. Столипиново имат възможност да усвоят новите знания по един занимателен начин. Така те са стимулирани към нестандартно мислене и активно участие в обсъжданията по време на състезанието, което пряко развива и техните езикови умения по български език. 

Виж повече

Предколедна кулинарна изложба в Куклен

2017-12-18

Ромски деца от гр. Куклен се включиха с ентусиазъм в кулинарната работилничка „С дъх на Коледа“, организирана по Програма ЗОВ от  експертите на фондация „Инди-Рома 97“.

С много труд и усмивки 25 деца заедно със своите родители сътвориха захарни и шоколадови вълшебства. Накрая малките и по-големи кулинари вкусиха от медените и канелени сладки и на чаша топъл чай си поговориха по темите "Защо е нужно в наши дни  да си образован?“ и "Необходимо ли е децата да ходят на училище?". 

Сладките изкушения, изработени при заниманията в кулинарната работилничка, бяха изложени няколко дни по-късно в сградата на общината. Кулинарната изложба с ухаещите на ванилия и канела коледни курабии впечатли всички жители на Куклен, а щастливите малки сладкари приемаха поздравления за добре свършената работа.

През идната седмица в очакване на светлия християнски празник Рождество ромските деца и родители от Куклен ще се включат в изработването на украсата, с която заедно ще закичат коледната елхата в сградата на Фондация „Инди-Рома 97“.

Виж повече

Разговор за здравето с родители в кв. Столипиново

2017-12-11

Кампания за здравна просвета бе проведена с участието на ромски родители в кв. Столипиново по време на една от редовните сбирки на клуб „Активен родител“. Срещата се състоя в сградата на училище „Кирил Нектариев“. Учебното заведение участва заедно със съседното училище „Найден Геров“ като партньор на община Пловдив по проект „Всички заедно за по-добро образование и здраве“.

Присъстващите ромски родители бяха запознати с мерките за предпазване от грип, респираторни заболявания и хепатит тип А във връзка с настъпващия зимен сезон, както и с възникналото огнище на хепатит в близост до Пловдив. Темата беше представена от Величка Начева, експерт от РЗИ - Пловдив, която осигури и информационни материали за родителите и децата.

За организацията на срещата активно съдействаха назначените по проекта здравни и образователни медиатори. Те работят ежедневно на терен в ромския квартал и са успели да спечелят доверието на местните жители.

По време на здравната кампания в дискусиите се включиха и отговаряха на родителските въпроси  Нина Банкова, експерт „Здравни дейности“ и Стефка Симеонова- експерт „Образование“ към проекта.

Виж повече

В Столипиново: деца и родители заедно в света на приказките

2017-12-08

Проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, изпълняван от Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ, залага на пряката работа с ромски деца и родители с цел те да бъдат мотивирани за активно участие в образователния процес. Един от акцентите в тази връзка е да се създаде интерес към книгата и знанието както у децата, така и у техните родители. Затова по проекта се организират публични четения и драматизации по детски приказки и книжки. Ромските родители от клуб „Активен родител“ са привлечени да участват в тези прояви, като целта е те самите да започнат да възприемат четенето и ученето като ценности, важни за бъдещето на техните деца.   

В края на месец ноември една от поредните приказни драматизации бе организирана в Детска градина „Лилия“ в кв. Столипиново от двамата образователни медиатори Зинаида Карагьозова и Рамис Шериф. Проявата бе част от редовна сбирка на клуб „Активен родител“ в детската градина. Децата, подпомогнати от образователните медиатори, представиха с много ентусиазъм пред своите родители приказката „Дядо и ряпа“.

След края на представлението Зинаида подчерта, че е полезно не само да се чете на децата в къщи, но и да се стимулират артистичните им заложби да пресъздават съдържанието чрез драматизация.

Стефка Симеонова, експерт по образователни дейности в проекта, раздаде на присъстващите книжки от създадения по проекта библиотечен кът. Тя обясни, че е важно тези книжки да бъдат четени семейно, тъй като споделеното четене засилва връзките на доверие между родители и деца, а също така мотивира децата да заобичат знанието и книгите.

Виж повече

На гости на Снежанка и седемте джуджета

2017-12-06

Деца от началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ и родители от учредения по-рано тази есен клуб „Активен родител“ в Пловдив посетиха заедно представлението „Снежанка и седемте джуджета“ на Пловдивската опера.

Красивият спектакъл, в който пищните класически костюми и декори се допълваха от съвременни технологии като 3D мапинг, успя да въодушеви всички присъстващи ромски деца и родители. За силното и запомнящо се преживяване допринесе и красивият интериор на обновения Дом на културата в Пловдив, който до този момент ромските родители от квартал Столипиново не бяха посещавали.

Целта на културните дейности, заложени по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма  ЗОВ (Здраве и образование за всички), е чрез посещение на културни събития и организиране на публични прояви като четения, изложби и концерти да се работи за преодоляване на сегрегирания начин на живот на ромите от кв. Столипиново. Това може да стане само с активното участие както на ромските деца, така и на техните родители. В тази връзка работата на клуб „Активен родител“ в началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ е особено важна. Първа учредителна сбирка на клуба в двете училища, където учат предимно ромски деца, се състоя през октомври 2017. Оттогава двамата образователни медиатори организират периодични срещи с ромските родители.

Виж повече

Наесен с песен: какво правят в Куклен

2017-11-23

Тази есен деца и родители от ромски произход от в град Куклен участват ентусиазирано в различните образователни дейности, организирани от експертите на фондация “Инди-Рома 97” в рамките на проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ на Програма ЗОВ.

С ромските деца се провеждат редовни занимания по рисуване и приложни изкуства. Темите на тези извънкласни срещи са съобразени с учебното съдържание за съответната възрастова група. Под формата на игри и различни творчески дейности децата се научават да заобичат училището и да го възприемат като място, където се случват интересни неща. Така например, във връзка с учебната тема за плодовете и зеленчуците, децата изработиха модели от пластелин. С природни материали като сухи листа, клонки и цветя те създадоха красиви картини. Рисуването с моливи и пастели е също едно от любимите занимания на участниците в извънкласните прояви.

Предстои най-интересните и оригинални творби на ромските деца да бъдат включени в една от изложбите, които ще бъдат организирани по проекта.

Експертите на фондация „Инди-Рома 97“ работят както с децата, така и с техните родители. В средата на ноември в  Образователния център на фондацията в град Куклен  се проведе групова среща с ромски родители. Целта на срещата бе да се обсъдят с родителите различни методи за допълнително мотивиране на техните деца за по-активно участие в учебния процес. В събитието участваха 15 жени, чийто деца (или внуци) са включени в дейности по проекта (допълнително обучение по български език и занимания по интереси). Участващите в срещата се обединиха около мнението, че не трябва да има рязко отделяне, дори пропаст, между дома, градината и училището. В тази връзка учители и родители трябва да работят заедно, в партньорство, да споделят информация, идеи, мнения, да вземат заедно важните решения, които касаят децата, да споделят грижата за тях.

По време на срещата бе решено по-често да се организират различни прояви – състезания, викторини, игри и други занимания – в които да участват съвместно родители и деца. Специално внимание следва да се отдели и на включването на бащите в общи дейности с техните деца. Така например, бащите биха могли да участват заедно с децата в различни спортни прояви. Освен това, от фондация „Инди-Рома 97“ планират да организират специални прояви, по време на които поканените бащи да представят своите професии или да разкажат за друг свой интересен житейски опит извън дома.

По време на срещата с родителите бе подчертано, че е изключително полезно за самите родители, когато участват активно в учебния процес заедно със своите деца. Помагайки на децата си, родителите извличат полза за самите себе си, особено ако някога са имали трудности в училище или все още изпитват затруднения в писането, смятането, ползването на компютър или пък не владеят добре български език. В тази връзка бе предложено родителите да участват в организираните по проекта четения на приказки и драматизации по детски книжки, тъй като тези занимания биха били от полза за подобряване на техните умения за активно ползване на български език.

Виж повече

Оспорван футболен двубой в Столипиново

2017-10-31

Оспорван футболен двубой се състоя днес в пловдивския квартал Столипиново между ученици от началните училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“.  Срещата е първата спортна проява, която се организира в рамките на проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“, финансиран по Програма ЗОВ. Малките футболисти от двете училища тренираха усилено в продължение на няколко седмици под ръководството на своите учители, за да се подготвят за футболния мач. В деня на срещата, точно в 11:00 ч., домакините от училище „Найден Геров“ посрещнаха своите гости от отбора на училище „Кирил Нектариев“. Двата футболни състава имаха и своята ентусиазирана публика от съученици и приятели, които не спряха да подкрепят гласовито своите фаворити. 

Срещата бе изключително оспорвана, като при резултат 2:2 в редовното време се наложи победителят да бъде излъчен след изпълнение на дузпи. По-добри реализатори от бялата точка се оказаха малките футболисти от начално училище „Найден Геров“. Накрая всички участниците в срещата получиха награди, които бяха връчени от г-жа Стефка Симеонова, началник на отдел „Образование“ в район „Източен“ на Община Пловдив.

Бъдещите футболни надежди на квартал Столипиново и на Пловдив вече очакват с нетърпение следващите спортни прояви, планирани по проекта на Програма ЗОВ.

Виж повече

На куклен театър заедно с мама

2017-10-23

В неделен слънчев ден в средата на октомври деца от Куклен бяха на куклен театър в Пловдив. За повечето от тях това бе първо посещение  на театрално посещение и първа среща с героите на приказката ”Снежанка и седемте джуджета” на братя Грим.

Театралното преживяване бе организирано от Фондация „Инди Рома 97“, партньор в  Куклен по проекта на Програма ЗОВ „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“. От фондацията организираха и транспорта.

С децата си на театър дойдоха и майките им и така кукленото представление се превърна в семейно събитие.  Деца и майки заедно се вълнуваха съпреживяваха  съдбата на приказните герои. Времето на представлението премина неусетно. На път за вкъщи всички обсъждаха приказните герои – злата мащеха, красивата Снежанка и малките джуджета. Те с нетърпение очакват своите следващи срещи с театралните постановки по любими детски приказки.

Посещението на културни събития, като театрални и куклени представления, опера и концерти, е една добра възможност за преодоляване на ограниченията налагани от сегрегирания начин на живота на голяма част от ромските общности у нас. А споменът за посетеното културно събитие става още по-силен, когато преживяването е споделено между деца и родители.

Виж повече

Ден на чистите ръце за ромските деца в Куклен

2017-10-19

Здравно-информационна кампания „Ден на чистите ръце“ се състоя в гр. Куклен в рамките на проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ на програма ЗОВ. Здравната медиаторка Мариана Рангелова разясни на ромските деца защо редовното миене на ръце е изключително важно за тяхното здраве. За да увлече децата в темата, Мариана организира занимателна викторина с въпроси като: Какво е микроб?; За какво ни служат ръцете?; Какво е сапун и за какво служи?; Къде се крият микробите?

Ромските децата от Куклен се включиха ентусиазирано във викторината, а Мариана допълваше техните отговори с допълнителна информация. За своите отговори малките участници получиха подаръци като кърпи, четки, пасти за зъби и др.

Накрая чрез практически упражнения на децата беше показано как да измиват най-правилно своите ръце.

Виж повече

Детските приказки като път към родителите

2017-10-05

Поредната среща на клуб „Активен родител“ по Програма ЗОВ в Пловдив целеше да засили интересът на родителите към книгите и да се обясни по достъпен начин огромна роля на четенето за правилното овладяване на българския език от деца с ромски произход.

Образователният медиатор Зинаида Карагьозова изнесе интересна лекция за ползата от детските приказки и за тяхното въздействие върху поведението на децата. Беше представена и кратка драматизация на приказката „Вълкът и седемте козлета“.

Родителите показаха огромен интерес към събитието и се включиха активно с идеи и предложения.

След срещата и изнесения етюд родителите бяха насочени към организирания библиотечен кът, където им бяха показани вече събраните с дарителска кампания детски книжки с приказки. Това предизвика голям интерес сред присъстващите, като те побързаха да си вземат книжки с ангажимента да ги прочетат в къщи на своите деца, след което да разговарят по съдържанието.

Основна роля за повишения интерес на ромските родители към тази поредна сбирка на клуб „Активен родител“ има образователният медиатор Зинаида. С увлекателни истории, поднесени по начин, който се хареса на аудиторията, тя успя да намери път за приобщаване на ромските родителите към каузата на образованието. 

Виж повече

Здравната медиация в Куклен: опит за преодоляване на проблема с имунизациите сред ромската общност

2017-09-28

Редовна здравна кампания във връзка с плановите имунизации се състоя днес в град Куклен в рамките на проекта на Програма ЗОВ „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“. Кампанията бе организирана от здравния медиатор Мариана Рангелова. Младите ромски майки получиха повече информация относно това кога и на каква възраст се поставят ваксините и срещу какви заболявания е необходимо да се извършват имунизации.

Епидемиите от заразни болести у нас, като например тази от морбили, показват, че проблемът с извършването на редовни имунизации сред ромите все още не е разрешен. Един от главните фактори, които възпрепятстват провеждането на имунизации сред ромите е свързан с културните стереотипи и предразсъдъци срещу ваксините, които съществуват сред някои части от тази общност. Ето защо работата на здравните медиатори в областта на здравната просвета е изключително важна.

Мариана Рангелова, здравната медиаторка по проекта на Програма ЗОВ в Куклен, познава добре местните специфики и има доверието на местната ромска общност. Нейните усилия за преодоляване на негативните нагласи, които съществуват в общността срещу имунизациите са от ключово значение, за да се повиши процентът на имунизираните деца и възрастни от ромски произход.

Виж повече

В Куклен деца и родители учат и творят заедно

2017-09-21

Дейностите по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ се осъществяват едновременно на две локации – в пловдивския квартал Столипиново и в близкия до Пловдив град Куклен. Двигател на проекта на Програма ЗОВ в Куклен е местната фондация Инди-Рома 97, която има дългогодишен опит в работата по образователната, здравна и социална интеграция на ромите.

Като част от образователните дейности по проекта Инди-Рома 97 организира лятна занималня за  допълнителна образователна  подготовка  на деца от 3 до 10 години. Инициативата започна през юли в Образователния център на Инди –Рома 97, като освен  децата в нея се включиха и техните майки  и баби. Неформалната лятна школа фокусира внимание върху установените при работата с децата дефицити на знания и умения за детската градина и училище. Образователният експерт и образователният медиатор организираха интересни занимания в нестандартна среда за деца с образователни затруднения. Чрез игри и занимания в ателиета децата подобряват и своите познания по български език.

Ателието „Сръчни ръчички" отведе децата в едно истинско приключение в света на изобразително изкуство, чрез което да се стимулира тяхното въображение, творчество и естетическо мислене. Децата рисуваха, апликираха, създаваха красиви предмети и инсталации с природни материали. Те имаха възможност да усвоят разнообразни нови техники на рисуване, а също така и да се запознаят с творчеството на  своя етнос. Най-малкият участник в ателието бе  двегодишният Страхил Йорданов, който рисуваше и апликираше заедно със своята  8-годишната сестра.

Ателието „Сръчни ръчички" ще организира  изложби, които ще се допълват и променят периодично с нови творби, а децата ще вземат участие в обявени конкурси за детски рисунки.  Родителите също ще бъдат включени в работата на ателието при подготовката на различни празници, като заедно деца и родители ще участват в изработването на празничните украси.

Всъщност работата с родителите е и един от основните акценти в работата на фондация Инди-Рома 97. В тази връзка, фондацията инициира учредяването на клуб „Активен родител“, в който се включиха 20 ромски жени, чиито деца участват в дейности по проекта. При първата среща образователната медиаторка Златка Йорданова разговаря с родители и разказа накратко за целите на клуба, като подчерта, че се предвиждат образователни и културни дейности при активното съвместно участие на деца и родители.

Родителите споделиха, че един от главните проблеми, с които се сблъскват  техните деца, е слабото владеене на български език. Затова и част от дейностите в клуб „Активен родител“ ще бъдат насочени към езиковата интеграция на  децата им   чрез образователни дейности и посещения на културни  събития  в гр. Пловдив, участие в изложби на изделия изработени от децата им.

Самата Златка е майка на син студент в УАСГ – София и ученичка в 10- ти клас в елитна гимназия в гр. Пловдив. Ето защо тя има мотивация да убеди ромските родители колко важно е да предоставят възможности за по-добро образование на своите деца. В срещите си с родителите Златка подчертава, че е изключително важно те да записват своите деца на детска градина още в началните групи, тъй като ранното езиково обучение по български език има огромна положителна роля по-късно за успешната интеграция на ромските деца в училище.

Виж повече

Жители на Пловдив и Куклен участваха в кампанията „Да изчистим България заедно“

2017-09-18

Жители на Столипиново и Куклен, както и ромски здравни и образователни медиатори от проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) подкрепиха кампанията „Да изчистим България заедно“, като участваха активно в почистване на своите махали.

В Куклен кампанията беше подкрепена от ромски медиатори, работещи към фондация Инди-Рома 97, партньор по проекта. В Пловдив почистването се проведе в Столипиново с участието на образователния медиатор и много жители на квартала.

Масовото участие на ромски деца и родители в кампанията „Да изчистим България заедно“ показа, че значителна част от ромите са реално съпричастни към идеята за подобряване на качеството на живот в своите квартали.

Проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ се реализира от Община Пловдив по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички)  и с финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Той е на обща стойност 1 077 495 лева и има за цел образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи от Пловдив и Куклен. 

Виж повече

Обучение на учители за работа в мултикултурна среда

2017-09-12

Фондация „Пловдив 2019“, партньор по проекта на Програма ЗОВ в Пловдив, организира на 11 и 12 септември 2017 г. обучение под формата на двудневен семинар за учители, работещи с ромски деца.

В обучението участваха учители от ДГ "Лилия", НУ "К. Нектариев" и СУ "Н.Геров", както и образователният медиатор, назначен по проекта в кв. „Столипиново“. Водещи на семинара бяха специалисти от Фондацията, както и представители на Сдружение „Равновесие“ и „ Детска архитектурна работилница“.

Теоретичната част на семинара се състоеше от презентация на добри практики от работата на Фондация „Пловдив 2019“ с млади хора от ромските квартали на Пловдив, както и на успешни световни модели за работа в мултикултурна среда. Така например в резултат на една интересна инициатива на „Пловдив 2019“ ромски младежи и деца са привлечени към творчество, като са участвали в създаването на рап песен и съответен видео клип към нея. Текстът на песента е обобщил думи, изрази и теми, които младите са чули около себе си в квартала от своите родители, роднини и съседи. Друг успешен модел за интеграция според обучителите от Фондацията е въвличането на децата и младежите от кв. „Столипиново“ в различни сценични изяви като участие в концерти, фестивали и театрални представления.

Практическата част от обучението бе осъществено от „Детска архитектурна работилница“, като бяха представени интересни игрови модели, с които се развива критичното мислене и взаимодействие със средата.

По време на обучението учителите имаха възможност сами да представят добри практики от своята ежедневна работа с деца от ромския етнос.

Виж повече

Здравна кампания в „Столипиново“ за семейното планиране и методите за контрацепция

2017-08-24

Днес се състоя поредната здравна кампания в пловдивския квартал "Столипиново", посветена на семейното планиране и методите за контрацепция.

Присъстващите представители на общността на ромите и уязвимите групи бяха запознати с материали по темата, предоставени от Асоциацията по семейно планиране. Разяснено бе, че в рамките на проекта по Програма ЗОВ (Здраве и  образование за всички) неосигурените жени ще имат възможност да се възползват от безплатни прегледи, извършвани от акушер-гинеколог, нает по проекта. Предоставена бе и информация за реда за достъп до медицинска помощ съгласно два нормативни документа – Наредба №26 на Министерство на здравеопазването и ПМС 17. Първият документ регламентира предоставянето на акушерска помощ на здравно неосигурени жени, както и извършването на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни. Съгласно вторият документ, ПМС 17, ежегодно се осигуряват 5 милиона лева за болнично лечение на здравно неосигурени лица без доход или лично имущество и които са в неотложна нужда от болнична помощ. 

В дискусията по тази тема се включи и здраво неосигурена ромска жена, която изказа своята голяма благодарност към здравната медиаторка Гюлезар Садък. Ромската жена е била придружена от нея в болницата, където е постъпила на лечение въз основа именно на ПМС 17.

Засега здравната медиаторка Гюлезар Садък работи единствено на терен сред населението на квартал „Столипиново“, тъй като сградата на здравния център, предвидена по проекта, все още не е построена. Очаква се центърът да бъде изграден до края на тази година, като в него ще има кабинети както за здравните медиатори, така и за  медицинските специалисти, наети по проекта.

Вижте тук информация за кампанията в “Столипиново“ през юли

Виж повече

Здравна кампания в Столипиново през месец юли

2017-08-01

Здравна кампания по въпросите на детското здраве се проведе през последните десет дни на месец юли в пловдивския квартал Столипиново. Кампанията включваше срещи и разговори с роми от най-бедната част на квартала (около ул. "Шумен"), както и беседи с родители на ромски деца от Детска градина „Лилия“.

При срещите си с местните хора из улиците на квартала здравната медиаторка Гюлезар Садък засегна темата "Детско здраве, ваксини и педиатрични услуги". Местните хората задаваха въпроси както във връзка с отглеждането на децата, както и по различни социални теми. Държавата покрива здравните осигуровки на лица с право на отоплителни помощи и една особено дискутирана при срещите на Гюлезар с хората в района бе темата за стартиралата кампания за подаване на заявления за такива помощи. Поради това че не могат да пишат и са неграмотни, някои роми се нуждаят от помощ при попълването на подобни заявления.

В рамките на здравната кампания се проведоха и родителски срещи в ДГ „Лилия“, където 100% от децата са от ромски произход. Ромските родителите бяха запознати с принципите на здравословното хранене при децата на възраст от 3-7 години.

В хода на цялата кампания бяха раздадени брошури за здравословното хранене на децата. Те бяха осигурени от Районната здравна инспекция - Пловдив, които активно подкрепят здравните дейности по проекта.

Засега здравната медиаторка Гюлезар Садък провежда своята работа единствено на терен, сред населението на квартал Столипиново, тъй като сградата на здравния център, предвидена по проекта, все още не е построена. В момента са в ход процедурите за избор на изпълнител на строителните дейности. Очаква центърът да бъде открит в края на тази година.

Виж повече

Здравна кампания в Куклен по Програма ЗОВ

2017-07-27

Здравна кампания по проекта на Община Пловдив „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ бе проведена в гр. Куклен на 26 юли.

Кампанията бе организирана от здравната медиаторка в Куклен Мариана Рангелова с подкрепата на Фондация Инди-Рома 97, партньор по проекта. В кампанията се включиха служители на Община Куклен, сред които кметицата Мария Белчева и заместник-кметът Христо Божинов, Костадинка Козова  от ДПС, представители на организацията Каритас, лекари и психолози.

Председателката на Фондация Инди-Рома 97 Албена Костадинова подчерта, че директната работа с ромите е от изключително значение за повишаване на тяхната здравната култура и превенцията на социално значимите заболявания.

Фондация Инди-Рома 97 от дълги години работи по различни европейски и международни проекти за интеграцията на ромската общност. Специален фокус в дейността ѝ са обученията на хора от ромския етнос, включително и здравната просвета на ромите.

Здравната медиаторка Мариана Рангелова изнесе лекция на тема "Превенция на ранната бременност", в която описа социалните и здравни рискове на ранното забременяване и раждане. Мариана работи вече няколко месеца на терен сред ромите в Община Куклен и познава добре техните проблеми. Тя е убедена, че неформалният контакт, който е създала с младите ромски жени ще й помогне да работи успешно за промяна на нагласите и културните специфики сред ромската общност, за да се намали процента на ранните бременности.

Първата здравна кампания по проекта бе организирана в Куклен през юни, като тогава имаше и кампания в кв. Столипиново в Пловдив, където също живее компактна група роми и други представители на уязвими групи.

Вижте повече за работата ни в Пловдив

 

Виж повече

„Активен родител“ в квартал Столипиново

2017-07-20

Клуб „Активен родител“ бе учреден в пловдивския квартал Столипиново по проект „Всички заедно: за по-добро образование и здраве“ в рамките на Програма ЗОВ. 

Домакин на първата среща на клуба бе Детска градина „Лилия“, където образователният медиатор Зинаида Карагьозова разговаря с родители на деца, записани за задължителна предучилищна подготовка. Тя разказа накратко за целите на проекта, като подчерта, че се предвиждат образователни, културни и спортни дейности при активното съвместно участие на деца и родители.

Родителите споделиха, че един от главните проблеми, с които се сблъскват както самите те, така и техните деца, е слабото владеене на български език. Затова и част от дейностите в клуб „Активен родител“ ще бъдат насочени към езиковата интеграция на родителите чрез посещения на културни и спортни събития извън квартала, участие в публични четения, организирани за родители и деца, съдействие за онези родители, които биха желали да продължат своето образование.

Зинаида работи вече повече от месец като образователен медиатор в Столипиново и познава добре проблемите на района, защото е част от ромската общност и винаги е живяла в квартала. Според нея образованието е изключително важно, за да може ромите и техните деца да получат шанс за по-добро бъдеще. Зинаида работи с ромски родители, за да ги убеди да записват своите деца на детска градина още в началните групи. Това е особено важно, тъй като ранното езиково обучение по български език има огромна положителна роля по-късно за успешната интеграция на ромските деца в училище. 

Друг важен момент от дейността на Зинаида като образователен медиатор е превенция на отпадането от училище. В тази връзка тя работи ежедневно със семействата на ученици, за които има реална опасност да напуснат училище. 

Вижте още за работата на Програма ЗОВ в Пловдив: тук

Виж повече

Здравна кампания в „Столипиново“ и Куклен

2017-06-28

Здравна кампания по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ се проведе на 27 юни 2016 в пловдивския квартал „Столипиново“ и в град Куклен. Целта бе да се предостави повече информация на местното ромско население за проекта, както и конкретно за здравните дейности, които се изпълняват в рамките на Програма ЗОВ.

Ръководителят на проекта Севджан Моллабекир и здравният експерт Нина Банкова посетиха първо град Куклен. Тук в сградата на фондация „Инди Рома 97“, партньор по проекта, те се срещаха с майки от ромската общност в града. Г-жа Моллабекир представи накратко целите на програмата и предстоящите проектни дейности. След това здравният медиатор в Куклен Марияна Рангелова проведе разяснителна кампания относно значението на редовните имунизации за правилното детско развитие. Самата Марияна е от ромската общност в Куклен и познава добре местните специфики, работила е като експерт в общинската администрация на Куклен. Според Марияна здравният медиатор има изключително важна роля за преодоляването на проблемите в комуникацията между институциите и ромската общност.

В пловдивския квартал „Столипиново“ здравната кампания се проведе на терен сред самата ромска общност. Ръководителят на проекта и здравният експерт имаха лични срещи и разговори с хората от квартала, като раздаваха брошури относно проекта, а също така и информационни материали на РЗИ-Пловдив със здраво-просветно съдържание. Здравните медиатори изнесоха лекция на тема "Здравно осигуряване" и "Задължителни имунизации и реимунизации за бебета и деца". В „Столипиново“ здравен медиатор е Гюлезар Садък, която има дългогодишен опит в работа на терен по редица социални проекти в „Столипиново“, включително и в Центъра за обществена подкрепа в квартала. Добре приета от всички тук, Гюлезар вече повече от два месеца работи по проекта на Програма ЗОВ, като помага на местните жители за по-лесен достъп до здравни услуги.

От екипа на ЗОВ сме убедени,  чеключът към успешната социална интеграция на ромските общности в страната е в неуморната ежедневна работа на терен на медиатори като Мариана и Гюлезар. Те имат образованието и опита, за да се превърнат в катализатор на промяната в нагласите както на институциите, така и на ромската общност.

Виж повече

Предстоят летни занимания по български за бъдещите първолаци от градина „Лилия“

2017-06-01

Бъдещите първокласници от Детска градина “Лилия” в пловдивския квартал Столипиново изнесоха красиво тържество по случай своя последен учебен ден в детската градина. Те бяха изпратени с много обич от своите преподаватели – директорката Севдалина Генчева, учителките Малинка Царева, Геновева Къндева и Генка Петрова, отскоро пенсионерка, която дойде специално за тържеството на своите любимци.

Децата танцуваха и пяха в костюми, вдъхновени от ромските фолклорни традиции. С помощта на своите учителки те изработиха колаж-пано, изобразяващ хвърчило с имената на всички бъдещи първолаци от градината, а накрая за радост на всички имаше красива празнична торта с фойерверки.

Артистичната програма е част от методите, с които педагозите от „Лилия“ се стремят да включат активно в образователния процес както децата, така и техните родители. Проектът на Програма ЗОВ в Пловдив има за цел да подпомогне работа на учителите с иновативни идеи за мултикултурно обучение, като за педагозите има предвидено и специално обучение по темата.

Детска градина „Лилия“ е разположена в центъра на Столипиново и 100 % от децата, които се обучават там, са от ромската общност. Главното предизвикателство в работата на педагозите е свързано със слабото владеене на български език от населението на квартала.  Ето защо в проекта по ЗОВ предвиждаме допълнителни часове по български език, за да подобрят езиковите умения на децата, чийто майчин език е различен от българския.

 „Работата по проекта по ЗОВ много ни помага именно заради допълнителни занимания с децата с майчин език, различен от българския. Тези занимания продължават и през лятото и така децата няма да забравят наученото“, споделя Севдалина Генчева, директор на Детска  градина „Лилия“. „Проблемът е, че много семейства говорят у дома само турски или ромски и ако децата не посещават детската градина за по-продължителен период, обикновено съвсем забравят българския език. Допълнителните занимания през лятната ваканция ще им помогне за по-добра социализация и реализация в първи клас.

Вижте още за работата ни в Пловдив

Виж повече

Мама, татко и аз за първи път на куклен театър

2017-05-31

В навечерието на 1 юни, Международния Ден на детето, родители и деца от пловдивския квартал „Столипиново“ посетиха заедно куклено театрално представление в залата на Детска градина „Лилия“.

Малките зрители бяха щастливи да посрещнат артистите от театър „Хенд”, които с помощта на куклите разказаха за тях историята на Хитър Петър. Децата се забавляваха с приказните герои, които им бяха дошли на гости в детската градина специално за детския празник.

Кукленото представлението, създадено по фолклорни мотиви, е част от дейностите по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, изпълняван от Община Пловдив по Програма ЗОВ.  

Спектакълът бе посрещнат с голям интерес както от децата, така и от техните родители. За възрастните посещението на кукления театър в „Столипиново“ се превърна в събитие, тъй като повечето от тях никога до сега не бяха гледали театрално представление. Като цяло хората от ромската общност в Пловдив живеят изолирано и рядко напускат своя район. Дейностите по проекта в Програма ЗОВ имат за цел да разчупят този сегрегиран начин на живот.

Чрез посещенията на културни събития, като театрални и куклени представления, опера и концерти, организирани както в квартала, така и извън него, деца и родители от ромски произход ще започнат постепенно да преодоляват ограниченията налагани от живота в етнически капсулираната среда на „Столипиново“.

Вижте още за работата ни в Пловдив в този линк

Виж повече

Ден на ромите в училище „Найден Геров“ в Пловдив

2017-04-07

Празнично тържество по случай Международния ден на ромите се проведе в СУ "Найден Геров в пловдивския квартал „Столипиново“. Ученици от началния курс изнесоха представление пред родители, преподаватели, жители на квартала и представители на медиите.

Тържеството бе открито с встъпителни думи от Стефка Симеонова, главен експерт „Образование“ в район Източен на Община Пловдив и експерт „Образователни дейности“ в проекта в Община Пловдив в рамките на ЗОВ. Тя запозна присъстващите със значението на образованието за интеграцията на ромите и другите уязвими групи и поздрави родители и ученици от ромската общност в Пловдив с техния празник.

Децата изпълниха разнообразна танцова и артистична програма, която впечатли всички присъстващи. Ентусиазираните ученици представиха поредица от поетични рецитали, кратки драматизации, народни, класически и латиноамерикански танци. Празникът се състоя на импровизирана сцена в коридорите на втория етаж на училище „Найден Геров”, тъй като към момента в училището липсва подходящ салон за публични прояви. Именно заради това проектът на Програма ЗОВ в Пловдив предвижда изграждането на Образователен център с помещения за общностни събирания, извънкласни дейности, изкуства и спорт. 

Събитието се превърна в истински празник за ромската общност в квартала. Родители и близки с гордост наблюдаваха своите деца и бурно аплодираха техните артистични изяви.


Вижте още за работата по Програма ЗОВ в Пловдив

Виж повече

Пловдив започва изпълнението на проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“

2016-11-10

Община Пловдив започва изпълнение на проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ в рамките на Програма ЗОВ, Здраве и образование за всички, финансирана от Българо-швейцарска програма за сътрудничество.  Усилията по проекта са насочени основно образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на кв. Столипиново и съседния град Куклен.
 

Проектът планира строителството на Здравен център към ДКЦ Изток с пет медицински кабинета, а също и изграждането на Образователен център в двора на училищата „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“ в кв. Столипиново. В сградата на Образователния център ще се организират разнообразни извънкласни дейности, които имат за цел намаляване на броя на отпадащите ученици от малцинствен произход.
 

Новоизградените медицински кабинети към ДКЦ „Изток“ ще бъдат оборудвани със съвременна диагностична апаратура и в тях ще работят специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията.
 

Проектът ще финансира също така инфраструктурни дейности по облагородяване на дворното пространство и изграждане на две детски площадки на територията на Детска градина „Лилия“ в кв. Столипиново.
 

Здравната и образователната интеграция на ромите в кв. Столипиново и Куклен ще бъде подпомогната и от работата на трима здравни и трима образователни медиатори.
 

Общата стойност на проекта е 1 077 495 лева, като 85 процента от него е швейцарското съфинансиране. Община Пловдив ще осигури съфинансиране по проекта в размер на 43 633 лева, което представлява 10% от общата сума, предвидена за инфраструктурни дейности.

Партньори на Община Пловдив по проекта са Фондация „Инди Рома 1997“ и Общинска фондация „Пловдив 2019“.
 

Предвижда се проектните дейности да приключат в края на април 2019 г.
 

Подписването на споразумението за изпълнението на проекта беше предшествано от интензивна комуникация между представители на Община Пловдив, Българо-швейцарска програма за сътрудничество и правителството на Швейцария. През юли 2016 председателката на швейцарския парламент г-жа Криста Марквалдер посети главните обекти по проекта в кв. Столипиново.

Виж повече

Председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер посети Столипиново

2016-07-05

Председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер  посети ромския квартал Столипиново в Пловдив в рамките от официалното й посещение в България от 4 до 6 юли 2016 по покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Г-жа Марквалдер разговаря с учители, деца и родители от началното училище „Найден Геров" и детската градина „Лилия", както и с лекари и персонал в медицински център „Изток".

Две начални училища, детска градина и медицински център са целеви обекти на проекта „Интегриран подход за социалното включване на роми и други уязвими групи в Община Пловдив", чието изпълнение ще стартира през септември 2016 година в рамките на Програма ЗОВ. Дейностите са насочени в двете ключови за ЗОВ сфери: здравеопазване и образование конкретно в Столипиново, най-големия ромски квартал в Европа. Планира се изграждането на две  нови сгради - за Образователен център Столипиново и за допълнителни кабинети към медицинския център, както и поредица от образователни и здравни дейности в периода до април 2019.

По време на посещението си там председателят на Националния съвет на Швейцария Криста Марквалдер бе впечатлена от работата на педагозите с децата от ромски произход. Това означава, че помощта която ние оказваме, си струва, защото по този начин те дават бъдеще на децата, посочи тя в края на посещението си.

С общ бюджет от 1, 077, 500 лева (633,800 швейцарски франка) проектът е насочен към дейности в образованието и здравеопазването, които са ключови за ромското приобщаване. Целевите райони са Столипиново,  най-големият ромски квартал в Европа и съседният град Куклен, където има компактна група роми. Маргинализацията на Столипиново е пример за концентрация на много негативни тенденции: голяма безработица, голям брой деца, отпаднали от училище и неграмотност.

И в двата района – Столипиново и Куклен, проектът цели да подобри достъпа на ромските деца до детска градина и училище, като подобри качеството на преподаването и поощри родителите да изпращат децата си на училище. В сферата на здравеопазването проектът ще работи за подобряването на достъпа до първичната медицинска помощ за деца, бременни жени и млади семейства, както и да засили здравната профилактика и семейното планиране.

Виж повече