В Куклен деца и родители учат и творят заедно

2017-09-21

Дейностите по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ се осъществяват едновременно на две локации – в пловдивския квартал Столипиново и в близкия до Пловдив град Куклен. Двигател на проекта на Програма ЗОВ в Куклен е местната фондация Инди-Рома 97, която има дългогодишен опит в работата по образователната, здравна и социална интеграция на ромите.

Като част от образователните дейности по проекта Инди-Рома 97 организира лятна занималня за  допълнителна образователна  подготовка  на деца от 3 до 10 години. Инициативата започна през юли в Образователния център на Инди –Рома 97, като освен  децата в нея се включиха и техните майки  и баби. Неформалната лятна школа фокусира внимание върху установените при работата с децата дефицити на знания и умения за детската градина и училище. Образователният експерт и образователният медиатор организираха интересни занимания в нестандартна среда за деца с образователни затруднения. Чрез игри и занимания в ателиета децата подобряват и своите познания по български език.

Ателието „Сръчни ръчички" отведе децата в едно истинско приключение в света на изобразително изкуство, чрез което да се стимулира тяхното въображение, творчество и естетическо мислене. Децата рисуваха, апликираха, създаваха красиви предмети и инсталации с природни материали. Те имаха възможност да усвоят разнообразни нови техники на рисуване, а също така и да се запознаят с творчеството на  своя етнос. Най-малкият участник в ателието бе  двегодишният Страхил Йорданов, който рисуваше и апликираше заедно със своята  8-годишната сестра.

Ателието „Сръчни ръчички" ще организира  изложби, които ще се допълват и променят периодично с нови творби, а децата ще вземат участие в обявени конкурси за детски рисунки.  Родителите също ще бъдат включени в работата на ателието при подготовката на различни празници, като заедно деца и родители ще участват в изработването на празничните украси.

Всъщност работата с родителите е и един от основните акценти в работата на фондация Инди-Рома 97. В тази връзка, фондацията инициира учредяването на клуб „Активен родител“, в който се включиха 20 ромски жени, чиито деца участват в дейности по проекта. При първата среща образователната медиаторка Златка Йорданова разговаря с родители и разказа накратко за целите на клуба, като подчерта, че се предвиждат образователни и културни дейности при активното съвместно участие на деца и родители.

Родителите споделиха, че един от главните проблеми, с които се сблъскват  техните деца, е слабото владеене на български език. Затова и част от дейностите в клуб „Активен родител“ ще бъдат насочени към езиковата интеграция на  децата им   чрез образователни дейности и посещения на културни  събития  в гр. Пловдив, участие в изложби на изделия изработени от децата им.

Самата Златка е майка на син студент в УАСГ – София и ученичка в 10- ти клас в елитна гимназия в гр. Пловдив. Ето защо тя има мотивация да убеди ромските родители колко важно е да предоставят възможности за по-добро образование на своите деца. В срещите си с родителите Златка подчертава, че е изключително важно те да записват своите деца на детска градина още в началните групи, тъй като ранното езиково обучение по български език има огромна положителна роля по-късно за успешната интеграция на ромските деца в училище.

Последни новини в тази категория

Обмен за добри практики по Програма ЗОВ

2019-05-03

Представители от Екипа за управление на проекта на Община Шумен, изпълняван по Програма ЗОВ, имаха пътуването до района на Програмата в Пловдив за представяне на резултатите от работата и обмяна на добри практики. В групата имаше образователни медиатори и педагози от ДГ „Пролетна дъга“ и Обединеното училище „Хр. Ботев“ в село Ивански, а пътуването бе организирано от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Домакините от СУ „Найден Геров“ в пловдивския квартал Столипиново разказаха за своята работа с деца и възрастни от уязвимите групи. Споделеният опит беше изключително полезен по отношение на обхвата и задържането на децата и учениците в училище.

Ползотворна бе и срещата на образователните и здравните медиатори, които работят по проекта в двете общини. Те обсъдиха успехите, но и проблемите, които срещат в своята работа с целевата група за създаване на по-лесен достъп до здравни услуги, както и идеите и възможностите за устойчивостта в бъдеще.

За педагозите в сферата на  предучилищното образование интерес предизвика споделеният опит за прилагане на иновативни педагогически подходи в работата с децата в ранна детска възраст с цел мотивация, развитие и социализация. Един от важните аспекти в работата на педагогическите екипи е прилагането на ефективни подходи за привличане на родителите, които да се превърнат в партньори на училището за привличане на децата и задържането им в образователната система.

 

Виж повече

Да поговорим за трафика на хора

2019-04-29

Преди активния туристически сезон, когато търсенето на работна ръка се увеличава значително,  в новооткрития Образователен център в кв. „Столипиново“ - Пловдив, изграден по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ, бе организирана здравно – образователна кампания по въпросите на трафика на хора, сексуалната и трудова експлоатация с ученици от 8-мите класове от СУ „Найден Геров“.

Темата беше представена от секретаря на местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив Таня Иванова. Тя обърна внимание на няколко прости, но животоспасяващи правила, които всеки млад човек, който напуска страната или приема примамливи условия за работа дори в България, трябва да знае: винаги да се проверява лицензирана ли е фирмата, която посредничи за работа в чужбина; да се поддържа връзка с близките като преди заминаването си уточнят дума или фраза, която ще  служи за сигнал за помощ; да не си предават личните документи на друго лице под никакъв предлог.

 Учениците получиха и брошури с информация за начините на попадане в трафик чрез Интернет сайтове и с безплатния телефон за помощ в целия Европейски съюз - 080020100.

 В дискусията с участието на здравните и образователните медиатори се включи и Мира Дончева – координатор в новооткрития Здравен център по проекта. Тя подчерта, че трафикът на хора, свързан с трудова и сексуална експлоатация, поражда и здравни проблеми, тъй като в повечето случаи води до непреодолими психически и/или физически травми.

Виж повече