Деца и родители от Столипиново на посещение в Природонаучния музей

2018-09-14

Деца и родители от пловдивския квартал Столипиново посетиха за първи път обновения Природонаучен музей в града под тепетата. Няколко дни преди старта на учебната година те направиха една вълнуваща разходка в света на животните.  Чрез новосъздадения планетариум към музея се отправиха и на пътешествие към звездите и планетите в Слънчевата система.

В обиколката из залите на музея се включиха общо 10 родители и 20 деца на различни възрасти. Всички те с интерес слушаха увлекателния разказ на музейния гид и така успяха да научат много интересни подробности за музейната колекция.

В началото на посещението децата и техните родители присъстваха на зрелищната презентация в планетариума. Така те успяха да се докоснат до тайните на космоса, като направиха виртуална разходка из Слънчевата система и из далечните галактики.

След запомнящото се космическо приключение, децата и родителите от Столипиново разгледаха залата, посветена на бозайниците, където музейната екскурзоводка успя да ги заинтригува с разказите си за различните животински видове. В следващите зали те успяха да се запознаят с царството на птиците, на влечугите и на насекомите. Особено голям интерес сред децата от Столипиново и техните родители предизвикаха аквариумите с живи риби, а също и терариумът, където те видяха живи змии, гущери и други влечуги, включително и крокодил. Финалът в забавната разходни из залите на Природонаучния музей в Пловдив бе поставен от незабравимото посещение в залата с живи пеперуди, които летяха свободно сред посетителите. В тази зала са възпроизведени растителността и климата на тропическата джунгла, за да се създадат условия подходящи за живот на екзотичните, изящни пеперуди.

Всичко това създаде незабравими спомени у ромските деца и у техните родители. Благодарение на проекта, реализиран от Община Пловдив по Програма ЗОВ, те успяха за първи път да посетят обновения Природонаучен музей. Това посещение обаче е само началото на поредица от подобни образователни инициативи в Природонаучния музей, които екипът по ЗОВ в Пловдив планира да осъществи по проекта през новата учебна година.

Последни новини в тази категория

Обмен за добри практики по Програма ЗОВ

2019-05-03

Представители от Екипа за управление на проекта на Община Шумен, изпълняван по Програма ЗОВ, имаха пътуването до района на Програмата в Пловдив за представяне на резултатите от работата и обмяна на добри практики. В групата имаше образователни медиатори и педагози от ДГ „Пролетна дъга“ и Обединеното училище „Хр. Ботев“ в село Ивански, а пътуването бе организирано от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Домакините от СУ „Найден Геров“ в пловдивския квартал Столипиново разказаха за своята работа с деца и възрастни от уязвимите групи. Споделеният опит беше изключително полезен по отношение на обхвата и задържането на децата и учениците в училище.

Ползотворна бе и срещата на образователните и здравните медиатори, които работят по проекта в двете общини. Те обсъдиха успехите, но и проблемите, които срещат в своята работа с целевата група за създаване на по-лесен достъп до здравни услуги, както и идеите и възможностите за устойчивостта в бъдеще.

За педагозите в сферата на  предучилищното образование интерес предизвика споделеният опит за прилагане на иновативни педагогически подходи в работата с децата в ранна детска възраст с цел мотивация, развитие и социализация. Един от важните аспекти в работата на педагогическите екипи е прилагането на ефективни подходи за привличане на родителите, които да се превърнат в партньори на училището за привличане на децата и задържането им в образователната система.

 

Виж повече

Да поговорим за трафика на хора

2019-04-29

Преди активния туристически сезон, когато търсенето на работна ръка се увеличава значително,  в новооткрития Образователен център в кв. „Столипиново“ - Пловдив, изграден по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ, бе организирана здравно – образователна кампания по въпросите на трафика на хора, сексуалната и трудова експлоатация с ученици от 8-мите класове от СУ „Найден Геров“.

Темата беше представена от секретаря на местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив Таня Иванова. Тя обърна внимание на няколко прости, но животоспасяващи правила, които всеки млад човек, който напуска страната или приема примамливи условия за работа дори в България, трябва да знае: винаги да се проверява лицензирана ли е фирмата, която посредничи за работа в чужбина; да се поддържа връзка с близките като преди заминаването си уточнят дума или фраза, която ще  служи за сигнал за помощ; да не си предават личните документи на друго лице под никакъв предлог.

 Учениците получиха и брошури с информация за начините на попадане в трафик чрез Интернет сайтове и с безплатния телефон за помощ в целия Европейски съюз - 080020100.

 В дискусията с участието на здравните и образователните медиатори се включи и Мира Дончева – координатор в новооткрития Здравен център по проекта. Тя подчерта, че трафикът на хора, свързан с трудова и сексуална експлоатация, поражда и здравни проблеми, тъй като в повечето случаи води до непреодолими психически и/или физически травми.

Виж повече