Парти на доброволческите клубове по ЗОВ в Русе

2019-05-02

С парти в края на април приключи осеммесечната дейност на доброволческите клубове, формирани по Програма ЗОВ в две русенски училища - клуб „Вихърчета“ при ОУ „Никола Обретенов“ и клуб  „Слънце“ при ОУ „Алеко Константинов“.  Мястото на дългоочакваното събитие беше офиса на Сдружение БРТИМ – партньор на Община Русе в изпълнението на проекта, финансиран от Програма ЗОВ.

Срещата между доброволците от двата клуба беше вълнуваща. Децата споделиха помежду си какво са преживели през изминалата година и какви добри дела са извършили. Всеки клуб изработи табло със снимки, на които са запечатани най-важните моменти от работата му. Таблата ще бъдат окачени на видно място в училищата, за да напомнят за извършеното и да мотивират за нови доброволчески инициативи.

Доброволците оставиха спомен за себе си и в двора на Сдружение БРТИМ, като засадиха там красиви розови храсти, които скоро ще разцъфтят. С особено нетърпение те се включиха в организираното специално за тях занятие по кулинаротерапия. Задачата беше сами да приготвят почерпка за събитието и да я сервират и те отлично се справиха с нея. Накрая доброволците получиха грамоти за активно участие в доброволческата дейност. Те споделиха, че са горди от участието си в клубовете и много биха искали да продължат да бъдат доброволци.

Събитието приключи на открито, където децата от двата клуба отправиха своето послание: „Доброто винаги се връща. Доброто променя света. Правете добро, без да чакате отплата“. Балоните, на които доброволците бяха написали добри думи, полетяха в небето, за да отнесат това послание към хората.

От Сдружение БРТИМ и Програма ЗОВ пожелаваме на тези прекрасни ученици с добри сърца успешно завършване на учебната година. Вярваме, че интензивната работа с тях през изминалите месеци  ги направи малко по-отговорни и чувствителни към доброто и се надяваме да предадат на своите съученици и приятели духа на доброволчеството.

Виж повече

Лазарица в Основна училище „Никола Обретенов“ в Русе

2019-04-21

В седмицата преди Цветница доброволците от клуб „Вихърчета“ към ОУ „Никола Обретенов“ отново показаха любовта си към народните традиции. След като в началото на годината представиха обичая Бабинден, този път те поканиха учители и съученици на Лазаровден.

Празникът беше предшестван от усилена подготовка. Доброволците изработиха постери, направиха сценарий, избраха песни и репетираха, за да се представят по най-добрия начин. Те поканиха за участие деца от IIIа и IVа клас, за да могат по този начин да предадат опита и ентусиазма си на по-малките си съученици.

Малките артисти пяха и танцуваха пред препълнена зала. Те разказаха за обичая лазаруване, след което представиха начина, по който той се е изпълнявал в миналото. Изпяха няколко лазарски песни, придружени с характерните за празника танци. Звънките гласове на лазарките се чуваха надалеч и вещаеха здраве и благополучие. Публиката възнагради изпълнителите с бурни овации.

С празника Лазаруване Доброволчески клуб „Вихърчета“ приключва дейността си по модул 4 от програмата си за работа  – „Земята – нашият дом”. Възстановката на обичая лазаруване е друг поглед към нашата връзка с природата.

Дейността „Сформиране на доброволчески клубове” се изпълнява от Сдружение БРТИМ и  е част от проект „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“, финансиран по Програма ЗОВ.

Виж повече

Практически семинар събра в Русе педагози от осем общини

2019-03-31

Двудневен практически семинар събра педагози за педагози в детски градини от  осем русенски общини, за да обсъждат темата „Подобряване на ефективността от ранното езиково обучение на децата, чийто майчин език не е български чрез въвеждане на игри“. Събитието беше организирано на 29 и 30 март от Сдружение БРТИМ – партньор на Община Русе по проект, изпълняван по Програма ЗОВ.

В семинара участваха 52 детски учители от общините Русе, Ветово, Борово, Бургас, Сливен, Пловдив, Монтана и Търговище – региони, в които се изпълняват проекти  по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Участваха също Ирина Файон – ръководител на Програма ЗОВ и Мануела Радева – директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ).

Събитието имаше за цел да популяризира сред широк кръг учители разработената в рамките на проекта иновативна игрова педагогическа технология за начално обучение по български език на деца билингви в детската градина.  Специален акцент в програмата беше запознаването на участниците с разработено и издадено по проекта учебно помагало и насоки за работа с игрите, поместени в него.

В работна атмосфера участниците в семинара споделиха опита си при работата с деца от ромски и турски произход, както и предизвикателствата, с които те се сблъскват в ежедневната си работа. Обменени бяха добри практики за задържане на децата в детската градина и беше обърнато специално внимание за необходимостта от специализирана работа с родителите. Във втория ден на събитието участниците дискутираха в малки групи част от предложените игри и начините за провеждането им.

Посланието на организаторите към участващите педагози беше предложената методика и учебно помагало да бъдат в подкрепа на усилията за по-добро начално овладяване на български език в ранна детска възраст. 

Виж повече

Деца в Русе с доброволческа акция „Пролетно почистване“

2019-03-21

Доброволците от клуб „Слънце“ в ОУ „Алеко Константинов“ и клуб „Вихърчета“ в ОУ „Никола Обретенов“ за пореден път станаха инициатори на добри дела. Броени дни преди настъпването на пролетта те поканиха своите съученици да се включат в организираната от тях акция „Пролетно почистване“. За акцията си децата получиха съдействието на училищните ръководства.

„Училището е нашият втори дом и ние искаме то да бъде чисто и красиво. Нека заедно да го направим такова!“ – така децата от Доброволчески клуб „Слънце“ призоваха по-малките си съученици от втори, трети и четвърти клас на ОУ „Алеко Константинов“. А доброволците от „Вихърчета“ попитаха петокласниците от ОУ „Никола Обретенов“ кой трябва да бъде отговорен за чистотата на природата и получиха дружен, ентусиазиран отговор „Всички ние, без изключение!“.

Децата от двете училища доказаха, че с добра мотивация и старание могат да се постигнат отлични резултати. За по-малко от час районите и на двете училища бяха почистени, а отпадъците бяха разпределени разделно. В акцията се включиха общо сто деца, 25 от които доброволци. Участвалите класове получиха грамоти.

Активната дейност на доброволческите клубове през учебната година предизвика интереса на медиите. Акцията „Пролетно почистване“ в ОУ „Никола Обретенов“ беше заснета от БНТ 2, а доброволците бяха доволни, че тяхната инициатива ще получи гласност и се надяват да мотивира и други да постъпят като тях.

Дейността на доброволческиту клубове към ОУ „Никола Обретенов“ и ОУ „Алеко Константинов“ се ръководи от експерти на Сдружение БРТИМ в рамките на проекта на Община Русе, финансиран по Програма ЗОВ.

Виж повече

Със собственоръчно направени мартенички малки доброволци поздравиха екипа на Община Русе

2019-03-01

За доброволците от клуб „Вихърчета“ към Основно училище „Никола Обретенов“ този първи март ще остане специален ден, който ще помнят. Трима млади доброволци – представители на клуба тази сутрин посетиха Община Русе, за да поздравят ръководството и общинските служители с празника Баба Марта. Няколко седмици преди това децата работиха усилено, за да направят красиви картички и мартеници, с които да зарадват своите съученици и учители. Специално старание децата вложиха при изработването на мартеници, които по тяхна инициатива решиха да подарят на екипа на Община Русе.

 Малките доброволци с вълнение посетиха сградата на Общината, където бяха чакани гости. Първо те поздравиха заместник-кметовете Наталия Кръстева и Иван Григоров с думите „Честита Баба Марта! Да сте бели и червени, весели и засмени!“ и поднесоха своите подаръци.  От своя страна те бяха също зарадвани с мартенички от общинското ръководство. Доброволците поздравиха с празника също Секретаря на Община Русе Димитър Генков, Мариела Личева – директор на дирекция „Здравни и социални дейности“ и общински служители. Настроението, което създадоха доброволците беше оценено, а на лицата на всички грееха усмивки.

Доброволческият клуб към ОУ „Никола Обретенов“ се ръководи от екип на Сдружение БРТИМ в рамките на проекта на Община Русе, финансиран по Програма ЗОВ.

Виж повече

Доброволци от Русе отбелязват Деня на розовата фланелка

2019-02-26

Доброволците от клуб „Вихърчета” при ОУ „Никола Обретенов” - Русе дискутираха темата за тормоза в училище, като част от подготовката си за отбелязване на Деня на розовата фланелка. Денят се отбелязва ежегодно в последната сряда на месец февруари като Ден за борба с тормоза в училище. Доброволците - петокласници в училището по време на редовната си седмична клубна сбирка проведоха упражнение на тема „Тормозът в училище – митове и реалност”.

Задачата им беше да решат мит или реалност са някои масови вярвания, свързани с темата. Експертите ги попитаха тормоз ли са обидните думи, индиректните унижаващи действия, дали е истински тормозът в интернет и други важни неща, които подрастващите трябва да знаят. Въпросите предизвикаха оживено обсъждане, по време на което децата прилагаха аргументи и даваха примери. Накрая всички стигнаха до извода, че в живота винаги има нюанси, но по темата за насилието не бива да се правят компромиси. Малките доброволци показаха, че вече имат изградени ценности и умеят да различават доброто и лошото. Може би бяха малко изненадани да узнаят, че хората, които тормозят останалите, обикновено не са силни личности. След това обаче веднага решиха, че си струва да се опита насилникът да бъде променен с подаване на приятелска ръка.

Единодушно доброволците решиха да организират кампания за отбелязване на Деня на розовата фланелка в училище. Идеята беше подкрепена и от училищното ръководство. На 26-ти февруари доброволците ще направят съобщение по училищната радиоуредба, с което ще призоват съучениците си на следващия ден да дойдат в училище с розови блузки в знак на съпричастност. В деня на събитието те ще са облечени тематично, ще разказват на всички за каузата и ще призовават за по-добри отношения между съучениците и нетърпимост към тормоза в училищна среда, като раздават на съучениците си розови лентички.

Клуб „Вихърчета” е създаден по проект „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“ по Програма ЗОВ и се ръководи от експерти на Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация”.

Виж повече

В Деня на отворените врати в Русе заработи „TeenКitchen“

2019-02-15

В Деня на отворени врати днес по проекта на Община  Русе в рамките на Програма ЗОВ местният екип и партньорите по проекта представиха напредъка по изпълнението му.

Денят се организира за трети пореден път, като на всяко негово издание се открива нов обект в сферата на образованието и здравеопазването, финансиран със средства по ЗОВ. С тържествен водосвет беше открита учебната кухня на Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“, партньор на Община Русе. Тя е оборудвана по проекта „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“ в рамките на дейността „TeenKitchen (Кулинаротерапия)“.

Кухнята е оборудвана с модерни уреди и децата-участници в програмата ще имат възможност да изучават в нея разнообразни кулинарни техники. Едновременно с това обаче те ще се учат на дисциплина, екипност, организираност, точност и други меки умения.

Малките кулинари от четири училища, партньори по проекта, се подготвяха в продължение на четири месеца и вече нямат търпение да готвят в истинска кухня. Днес бе организирано проведе първото занятие с 6 деца от трети клас от ОУ „Ангел Кънчев“. Малките готвачи приготвиха вкусни хапки, за да почерпят гостите.

Да споделят радостното събитие дойдоха гости от Община Русе, партньорите по проекта, директори на учебни заведения, с които работим, медии и приятели. 

„Днес официално поставяме началото на Програма „TeenKitchen“, чиято реализация се случва благодарение на подкрепата на Програма ЗОВ  и в полза на децата на Русе,“ каза Ивайло Иванов, управител на Сдружение БРТИМ.

Гостите оцениха високо създадената атмосфера на уют и професионализъм едновременно. Кулинаротерапията е дейност с голям потенциал, който тепърва ще се развива. Екипът на  Община Русе и БРТИМ се надяват да допринесе за личностното израстване на всяко дете, преминало през програмата.

Виж повече

Децата от два доброволчески клуба в Русе отбелязаха Бабинден

2019-01-25

Продължават интересните извънкласни дейности с доброволци, които Сдружение БРТИМ организира по проекта на Община Русе по Програма ЗОВ в две русенски училища. През тази седмица доброволците от клуб „Слънце“ към ОУ „Алеко Константинов“ и клуб „Вихърчета“ към ОУ „Никола Обретенов“ организираха събития, свързани с отбелязване на празника Бабинден.

През януари и февруари 2019 г. учениците, членуващи в двата клуба, работят по модула „Уважавам възрастните, помагам на по-малките“. Децата се запознават с народните обичаи и се учат да уважават семейните ценности. Важно е те да разберат, че грижата и уважението между близките хора трябва да са взаимни, да се научат взаимопомощ и съпричастност.

Доброволците от клуб „Слънце“ взеха решение да поздравят за празника приятелите си от Дневен център за стари хора „Трета възраст“ в кв. „Дружба“ 2. Те бяха посрещнати като чакани гости от потребителите на дневния център, а в знак на уважение им поднесоха питка и баница. Децата разказаха на възрастните какво са научили за традиционното и съвременното съдържание на празника и им попяха. Прочетен беше и разказ, тематично свързан с Бабинден. След това срещата премина в неформален разговор, в който доброволците споделиха за инициативите, които са провели през последните месеци.

Клуб „Вихърчета“ проведе своето събитие в училище пред публика от съученици, родители и учители. Момичетата от клуба направиха възстановка на ритуалите за Бабинден. С помощта на експерт от Сдружение БРТИМ те показаха как в миналото на този ден жените са показвали почитта си към бабата – селска акушерка и лечителка. Не пропуснаха и ритуалното къпане. Усмивките не слязоха от лицата през цялото време. Накрая всички гости получиха парче питка за здраве.

Виж повече

Доброволци зарадваха за празниците деца от „Червената шапчица“

2018-12-13

Учениците от доброволчески клуб „Вихърчета“ към ОУ „Никола Обретенов“- Русе гостуваха днес на децата от четвърта подготвителна група на Детска градина „Червената шапчица“, филиал „Светилник“. Събитието беше по инициатива на доброволците, които преди няколко седмици проведоха кръгла маса, посветена на доброто в нас. Там те взеха решение да извършат коледна добрина – да зарадват за празника по-малки деца. Последва период на подготовка, през който учениците се събираха неколкократно, за да изработят коледни декорации. Всеки имаше възможност да покаже сръчността и въображението си. Освен подаръците доброволците подготвиха и кратка програма, с която да поздравят по-малките си приятели.

В деня на събитието доброволците тръгнаха от училище с празнично настроение, а в детската градина малките домакини вече ги очакваха. Срещата беше изключително вълнуваща. Малчуганите с интерес гледаха подготвената драматизация. Те танцуваха и пяха заедно с каките и батковците. Но най-много се зарадваха на дядо Коледа и Снежанка. Всяко дете получи своя уникален подарък, направен с много желание, за да го занесе у дома под елхата.

Оказа се, че и доброволците ги очаква изненада. Малките им домакини бяха подготвили поздрав за тях – песен и стихотворение. Посещението приключи с пожелания за весели празници и с надежда за нови срещи. За доброволците от клуб „Вихърчета“ това беше първата възможност да видят преките резултати от своя труд и да усетят радостта от това да вършиш добро.

Инициативата за насърчаване на доброволчеството сред учениците е част от дейностите на  Сдружение БРТИМ – партньор на Община Русе по проект „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“, финансиран по Програма ЗОВ.

Виж повече

Русенски педагози участваха в обучение по ранно езиково обучение по български език чрез игри

2018-12-08

Русенски педагогически специалисти участваха в практическо обучение на темата „Подобряване на ефективността от ранното езиково обучение на децата, чийто майчин език не е български, чрез въвеждане на игри“, организирано по Програма ЗОВ в  Русе  на 7 и 8 декември. Обучението имаше за цел да популяризира разработена през 2017 г. иновативна игрова педагогическа технология за начално преподаване по български език на деца билингви в детската градина и е част от ангажиментите на партньора по местния ЗОВ проект Сдружение БРТИМ.

В обучението взеха участие 26 педагогически специалисти от русенските детски градини „Снежанка“, „Детелина“, „Незабравка“, „Синчец“ и „Роза“. Задачата на обучението беше да се създадат нови и да се актуализират съществуващите професионални компетентности на участващите педагози за прилагане на модели, техники и технологии за игрово взаимодействие при деца-билингви за по-успешно и ефективно овладяване на български език със специален фокус върху децата от ромски произход. 

Обучител бе Тереза Тончева – дългогодишен учител в детска градина със специалност обучение на чужд език, която е и един от авторите на иновативната игрова технология. Специален акцент в програмата беше запознаването на участниците с разработено по проекта учебно помагало и насоки за работа с игрите, поместени в него.

Обратната връзка на участниците към организаторите даде висока оценка за съдържанието на обучението, за споделения опит, знания и инструментариум по темата. Отчетена беше необходимост от системна работа с педагозите в детската градина и подпомагането им за справяне с различни предизвикателства в работата им.

Виж повече

Експерти предоставят безплатни консултации на родители, ученици и педагози

2018-11-01

И през тази учебна година експерти на Сдружение БРТИМ предоставят мобилна услуга, насочена към родители, ученици и педагози в рамките на проекта на Община Русе, финансиран по Програма ЗОВ. Училищата, в които се предоставя услугата, са ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Никола Обретенов“, ОУ „Братя Миладинови“ и ОУ „Ангел Кънчев“ в гр. Русе, както и СУ „Васил Левски“, гр. Ветово и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Сеново. 

Експертите посещават партниращите по проекта училища по определен график или по специална заявка от страна на училището и провеждат индивидуална и групова работа с деца и лица от уязвимите групи.

Учениците и техните родители могат да споделят свои проблеми от най-различно естество и да получат съвет и подкрепа от квалифицирани специалисти. Особено важна задача е мотивирането за редовно посещение на училище, което е ключов фактор за по-добра интеграция и за повишаване социалния и образователен статус на семействата. Други теми, по които експертите работят с деца и родители, са повишаването на родителския капацитет и подобряването на диалога между училището и общността. В тази дейност успешно се включват образователните медиатори, които са назначени в някои от учебните заведения. Често педагозите също търсят подкрепа или методическа помощ за решаването на трудни случаи.

От началото на учебната година са организирани 65 индивидуални консултации. Специалистите са очаквани с нетърпение навсякъде. Проведена е и една сесия на групова сесия с ученици от трети клас от ОУ„Ангел Кънчев“ на тема „Добрите взаимоотношения в класа“, в рамките на която децата участваха активно и споделиха мнението си по теми като приятелство, взаимопомощ и конфликти.

За индивидуална консултация децата и родителите могат да бъдат насочвани от учителите, образователните медиатори, Отдел „Закрила на детето“. Голям е и делът на самозаявилите се участници, а някои от тях показват доверието си, като търсят консултации при необходимост и извън графика или препоръчват на свои близки също да потърсят помощ от екипа на Сдружение БРТИМ.

Дейността продължава до края на април 2019 г.

Виж повече

Занимания по кулинаротерапия в четири русенски училища

2018-10-24

Ученици от четири русенски училища ще се учат да готвят в рамките на дейност по кулинаротерапия – част от проекта на Община Русе, финансиран по Програма ЗОВ. Експертите на Сдружение БРТИМ изготвиха специална програма „TeenKitchen”, която ще се осъществява както на място в училищата, така и в специално оборудвана в рамките на проекта учебна кухня в офиса на сдружението.

Програмата е насочена към различни възрастови групи и вече беше представена на директори и педагози.

Под ръководството на двама експерти – трудотерапевт и психолог, ученици от уязвимите групи от ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Ангел Кънчев“, ОУ „Никола Обретенов“ и ОУ „Братя Миладинови“ ще научат за принципите на здравословното хранене, за видовете и произхода на различни храни и как да ги комбинират, за да приготвят вкусни и лесни рецепти.

Кулинаротерапията е сравнително нов вид терапия, която има многопосочно действие. Готвенето е творческа дейност, която носи удоволствие и удовлетворение от постигнатите разнообразни резултати. Едновременно с това обаче, работата в кухня учи на сръчност и създава организационни навици както за индивидуален, така и за екипен труд. Изключителни ползи има за подрастващите, защото изгражда у тях редица умения по естествен начин.

Включените в програмата ученици ще усвояват основните готварски технологии в приятелска атмосфера, ще релаксират и ще се забавляват, а в края на заниманията ще могат да консумират собствените си кулинарни творения.

Първите групови занятия вече се проведоха и бяха посветени на две теми: как се подрежда маса и как трябва да пием вода. Малките готвачи са обзети от ентусиазъм и с нетърпение очакват следващите сбирки.

Виж повече

Доброволчески клубове започнаха работа в две русенски училища

2018-10-09

В две русенски училища - ОУ „Никола Обретенов“ и ОУ „Алеко Константинов“, които са партньори на Сдружение БРТИМ в проекта на Община Русе по Програма ЗОВ, през учебната 2018/2019 ще функционират ученически доброволчески клубове.

Дейността им е ориентирана към ученици от уязвимите групи от пети и шести клас и има за цел децата да се запознаят с идеята за доброволчеството и да бъдат възпитани в активна позиция и съпричастност към различни обществени каузи.

Програмата на клубовете е разнообразна и включва различни теми. Учениците сами ще избират какви точно инициативи да организират, за да популяризират образователни и социални активности, да помогнат на нуждаещи се възрастни или по-малки съученици, да се погрижат за чистотата на природата. Те ще могат да предлагат и други теми, които ги вълнуват.

Организираните първи срещи в училищата с експертите на Сдружение БРТИМ показаха, че децата от тази възрастова група вече са наясно със същността на понятието доброволчество, одобряват го и мечтаят самите те да вършат добри дела. Малките доброволци ще творят и ще се забавляват, ще създадат нови приятелства и ще преживеят приключения. Това ще помогне те да приемат училището като по-привлекателно място, където трудът носи удоволствие и удовлетворение.

Виж повече

Работна среща на образователни медиатори и педагози за подобряване на сътрудничеството

2018-09-28

В ход е изпълнението на втория етап на проекта на Община Русе, финансиран по Програма ЗОВ с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Продължават и дейностите на партньора – Сдружение БРТИМ в направление “Образование”, изпълнявани в четири училища в Община Русе и две в Община Ветово.

На 27 септември експертите на Сдружение БРТИМ организираха работна среща на професионалисти, образователни медиатори и заинтересовани страни. Темата бе “Насоки за съвместните дейности на образователните медиатори с учители, психолози, педагогически съветници и други специалисти в образованието и социалните дейности за подкрепа на личностното развитие на децата”. Домакин и съорганизатор на събитието беше ръководството на ОУ "Братя Миладинови" - Русе. Присъстваха директори на училища, педагогически специалисти, представители на НПО, медиатори.

Основна цел на изнесената презентация от експертите на Сдружение БРТИМ бе да  представи същността и функциите на професията образователен медиатор. Подробно бяха представени задачите, които медиаторът изпълнява в училище, и възможностите за взаимодействие с останалите специалисти. Професията „образователен медиатор“ се утвърди сравнително наскоро, но все повече се осъзнава ползата от нея за улесняване на комуникацията и изграждане на доверие между училището, учениците от уязвимите групи и техните семейства. Медиаторът е човекът, който най-добре може да осъществи контакт с етническите общности и да способства за процеса на интеграция.

Присъстващите медиатори представиха своя опит. В обсъждането се включиха и педагогическите специалисти, които споделиха заинтересованост и задоволство от досегашната съвместна работа с образователните медиатори.

Управителят на БРТИМ представи румънския опит в медиацията. Образователните политики, прилагани от румънската държава, заинтригуваха участниците в срещата. Интересът беше голям, възникнаха и допълнителни въпроси, които предстои да бъдат проучени.

Виж повече

Незабравими дни за деца от Русе на летен лагер в Стара планина

2018-08-21

40 деца от две русенски училища бяха на едноседмичен лагер в местността „Узана“ в Стара планина, близо до Габрово. Децата на възраст 7 -11 години са възпитаници на ОУ „Никола Обретенов“ и ОУ „Братя Миладинови“ - като партньори на Общината по проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от област Русе“.

Целта на летния лагер бе да подпомогне семействата от целевата група, като осигури на децата подходящи условия за развлечения и отдих и улесни общуването между всички етнически групи.

Всеки ден децата имаха различни образователни, спортни и туристически занимания, като пълноценно бе използван ресурсът на природната местност „Узана“ и професионализмът на педагозите. За малчуганите бе разработена индивидуална групова програма, която ангажира изцяло свободното им време и ги насърчава да се включват в образователни и спортни игри. Използваните методи развиват творческите им умения и мотивацията им за активно участие във всички игри.

Децата посетиха Географския център на България, Посетителския информационен център Узана, Природния парк „Българка“, както и Детска природна академия „Узана“, където са се запознали с историческата и географска особеност на местността. Организирани бяха и туристически походи до близките планински върхове.

Летният лагер, който се организира за трети път от проекта за Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамите на Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Русе: деца и родители играят заедно

2018-08-08

От юли в ромския квартал „Тракция” в Русе настана оживление - деца и родители се вълнуваха от това, което предстои. Два пъти месечно СНЦ „Еквилибриум” в партньорство с Община - Русе организира групи за игра за деца и родители. Заниманията преминават при голям интерес и активно участие от страна на живеещите в квартала с всички деца от семейството.

Децата и възрастните с вълнение очакват следващата сесия, за да могат да играят и творят заедно, за да покажат какво могат и знаят, за да научат нови неща.

Децата приеха голямата плюшена играчка Биберончо за свой приятел и всяка сесия на групата започва с нея. През този месец и деца, и родители представиха своите таланти под наслов „Тракция търси талант”, за което бяха се подготвили специално. И всички получиха заслужени аплодисменти!

Заниманията се организират в рамките на проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“, изпълняван по Програма ЗОВ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Децата на Борово се включиха във велопоход „Стоп! Да опазим децата“

2018-06-01

Под надслов „ Стоп! Да опазим децата“ днес в гр. Борово се състоя велопоход по повод 1 юни -  Международния ден на детето. Организатори на събитието е Сдружение БРТИМ, съвместно с  Туристическо дружество „Белите брези”,  гр. Борово, Детска градина „Славейче“ - гр. Борово и Средно общообразователно училище „Св. Климент Охридски“, гр. Борово. Инициативата е част от информационната кампания за превенция на трафика на хора „За истината без страх“, провеждана от експертите на БРТИМ в рамките на проекта на Община Русе по Програма ЗОВ.

Във велопохода се включиха повече от 35 деца на различна възраст. В първата част най-малките жители на гр. Борово участваха в състезание с колела и тротинетки, подкрепяни от своите учители и  родители. Децата искрено се забавляваха, опитвайки се да спазват правилата и знаците за движение. В края на първи етап те получиха подаръци и специално изработени за тях информационни материали.

Старт на втория етап от велопохода даде Радослав Рачев, председател на Туристическо дружество „Белите брези”, гр. Борово. В него участие взеха двадесет ученици от училище „Св. Климент Охридски“. Участниците следваха определения маршрут, като обиколиха  града, носейки послания върху колелата си в знак на съпричастност с жертвите на трафика на хора. Доброволците и приятели на организаторите на велопохода разпространиха информационни материали, изработени от Сдружение БРТИМ сред всички граждани, дошли да подкрепят участниците в събитието.

Участниците в инициативата получиха подарък - тениски, изработени за кампанията и предоставени от Община Русе. Инициативата „ Стоп! Да опазим децата“ направи малки и големи съпричастни не само към най-хубавия детски празник, но и към сериозната тема за трафика на хора.

Виж повече

Заедно в спорта, заедно срещу трафика на хора

2018-05-22

„Заедно в спорта, заедно срещу трафика на хора“ – под този наслов днес в Средно училище с преподаване на източни езици и култури „Васил Левски“ в Русе се състоя поредното събитие от информационна кампания за превенция на трафика на хора. Кампанията се организира в рамките на проекта на Община Русе по Програма ЗОВ от експертите на Сдружение БРТИМ, местен партньор по проекта.

Събитието бе обвързано със спортния полуден на училището, където повече от  150 ученици и техните класни ръководители се включиха активно в различни спортни дисциплини - волейбол, футбол, лека атлетика и др.  Експертите и доброволците  на Сдружение БРТИМ подкрепиха инициативата и мотивираха учениците за по-високи спортни достижения в подкрепа на жертвите на трафик на хора.

Спортният полуден имаше и състезателен характер. В надпреварата по лека атлетика участваха ученици от 5, 6 и 7 клас, подкрепяни бурно от съучениците си. Класиралите се на челните места получиха ръчно изработени информационни картички и тениски, изработени за кампанията и предоставени от Община Русе.

След края на състезанието експертите на Сдружение БРТИМ запознаха учениците с провежданата в момента информационна кампания „За истината без страх“, разясниха какво е трафик на хора и какви са начините да предпазим себе си и близките си. Доброволците раздадоха на съучениците си брошури и информационни материали.

Виж повече

Фестивал „Етноритми без граници“ в Русе

2018-05-15

Във фоайето пред Пленарната зала на Община Русе на 14 май за трета поредна година беше открита изложба на тема „Цветовете на етноприятелството“. Деца от 7 до 18 години се включиха в обявения от Община Русе конкурс за рисунки.

Класиралите се на първо, второ и трето място, както и отличените с поощрение бяха наградени с грамоти и предметни награди.

В първа възрастова група (7-12 г.) Никол Даниел Нунева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе) беше класирана на първо място. Александра Любенова (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе) получи втората награда. Третата награда отиде при Евелина Айнур Сабриева (ОУ „Братя Миладинови“ – гр. Русе ).

Във втора възрастова група (13-18 г.) първата награда получи Ивелин Надков Колев (ПГ по транспорт – гр. Русе). Втората награда беше за Назан Бюрханова Абтулова (ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Семерджиево). Светла Радославова Генчева (ОУ „Христо Ботев“ – с. Горно Абланово) се класира на трето място. Поощрителни грамоти и награди в първата възрастова група получиха: Мелиса Звездинова Моллова (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе), Георги Ибрямов Салиев (ОУ „П. Р. Славейков“ – с. Обретеник ), Виктор Ивайлов Йорданов (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Сонгюл Гюлверова Неджмиева (ОУ „Братя Миладинови“ – гр. Русе), Ивасхея Григорова Михова (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе).

Във втора възрастова група поощрителна грамота и награда получиха: Елиза Силвиева Асенова (ОУ „П. Р. Славейков“ – с. Обретеник), Калина Красимирова Вълева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Ивона Диянова Петева (ОУ „Христо Ботев“ – с. Горно Абланово), Джанер Айгюнер Афузов (ОУ „П. Р. Славейков“ – гр. Русе), Християна Антонова Недялкова (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе).

Отличените в  проведения конкурс за есе на тема „Хармонията на етническата толерантност“ също получиха грамоти и награди.

В първа възрастова група (7-12 г.) журито класира на първо място Денис Атилов Вейсалов (ОУ „Братя Миладинови“ – гр. Русе), на второ място – Патрисия Северинова Андреева (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе) и на трето място – Джан Мехмедов Ахмедов (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе). Поощрителни награди в тази група не бяха присъдени.

Във втора възрастова група (13-18 г.) класирана на първо място беше Магдалена Златкова Георгиева (ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе), на второ място – Лияна Руменова Балканска (СУ „Васил Левски“ – гр. Русе) и на трето място: Елена Денислав Михайлова (ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе). Във втора възрастова група грамоти и награди за поощрение получиха: Жанита Чавдарова Рафаелова (ПГИУ „Елиас Канети“ - гр. Русе), Гергана Галинова Маркова (СУЕЕ „Св. Св. Константин-Кирил Философ“ – гр. Русе), Силенджан Рифаи Кадъолу (ПГ по транспорт – гр. Русе), Християн Христомиров Рачев (ПГ по транспорт – гр. Русе), Михаела Георгиева Георгиева (ПАГ „Гео Милев“ – гр. Русе).

Конкурсите за рисунка и есе са част от организирания фестивал „Етноритми без граници“. Той продължи с концертна програма в Пленарната зала на Общината. Музикалното богатство на различните етнически общности в областта беше представено с песните и танците на състави от гр. Сеново (Клуб за танци „Етноритми“ към НЧ „Нов живот-1894“), с. Семерджиево (Танцова формация „Дунавски звуци“), гр. Русе (Танцов състав „Дъга“ към НЧ „Гюнеш-2012“, Балет „Импул“ и Вокална група „Приста“ към ОМД ), гр. Борово (Ателие „Сцена под дъгата“ при ОБУ „Св. Климент Охридски“, Танцова формация „Ритмика“ към НЧ „Искра – 1898“), с. Горно Абланово (Танцов състав „Грация“ при ОУ „Христо Ботев“), с. Обретеник (Танцово-песенна формация „Букет“ при ОУ „П. Р. Славейков“).

Фестивалът „Етноритми без граници“ (конкурси и концерт) е част от проекта на Община Русе в партньорство с Община Борово и Община Ветово „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини в Област Русе“, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.

Виж повече

Работна среща в Русе за ползата от образователната медиация

2018-05-10

Вече втора година в рамките на проекта на Община Русе в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) образователни медиатори работят в училища, включени в проекта. За тяхното обучение и експертна подкрепа има ангажимент  Сдружение БРТИМ, партньор по проекта.

Във връзка с приключване на първия етап от проектните дейности експертите на БРТИМ инициираха работна среща на професионалисти, медиатори и заинтересовани страни за обсъждане на ползите от образователната медиация в училище до момента. Срещата „Образователната медиация в помощ на училището", се състоя на 10 май 2018. Домакин и съорганизатор бе ръководството на ОУ "Никола Обретенов" - Русе.

Работната среща започна с тържество по случай празника Гергьовден/Едерлез, организирано от образователния медиатор на училището Елисавета Георгиева. В препълнената аула децата по неповторим начин представиха традициите на различните етноси в празнувата на големия пролетен празник Гергьовден. Разказаха и легендата за Свети Георги, която искрено впечатли всичи в залата. Представени бяха тематични  песни  и танци, които не оставиха равнодушен нито един присъстващ.

След това гостите имаха възможост да дискутират дейността на образователните медиатори в училищата, където има назначени такива в рамките на проекта. Обсъдени бяха конкретни ползи от тяхната работа с деца и родители, споделен беше опит и бяха разказани някои случаи от практиката. По време на срещата беше споделено, че ръководствата на някои от училищата вече търсят възможност за финансиране на позицията "Образователен медиатор" след края на проектните дейности. 

Участниците попълниха анонимна анкетна карта за отношението си към медиацията в училище, която предстои да бъде обработена от експертите на БРТИМ. Целта е споделеното по време на срещата да послужи за подобряване на взаимодействието и увеличаване на ползите между медиаторите и училището в следващия етап на проекта.

Виж повече

Активни ученици в кампанията „За истината без страх“

2018-04-25

Повече от 60 ученици от най-голямото русенско училище - СУ с преподаване на източни езици и култури "Васил Левски" участваха в събитие, организирано днес в рамките на информационна кампанията „За истината без страх“.

Събитието под наслов „Да опазим природата, да опазим хората“ обедини усилията на ученици, класни ръководители и експертите на Сдружение БРТИМ за почистване и облагородяване на тревните площи на училището. Така бе отбелязан Световният ден на Земята, като едновременно бяха разпространени на посланията на кампанията за превенция на трафика на хора.

Преди началото на събитието експерти от БРТИМ обясниха на децата какво е трафик на хора, защо това престъпление се нарича съвременно робство и защо трябва да сме съпричастни с жертвите. Впечатлени от чутото, част от учениците изразиха желание да раздадат предварително подготвени информационни материали, брошури и картички  в района около училището. На достъпен език те разясниха на гражданите и съучениците си какво е престъплението „трафик на хора“ и как могат да предпазят себе си и близки си. Всички участници в съвместната инициатива бяха облечени в тениски, изработени за кампанията и предоставени от Община Русе.

Предстоят и други събития по кампанията, която продължава до юни 2018 г. в рамките на Програза ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Виж повече

Фестивал „Сцена под небето“ и кулинарна изложба в района ни в Русе

2018-04-14

Фестивалът „Сцена под небето“ бе организиран за трета поредна година в райони ни в Русе на 12 и 13 април в рамките на местния проект по Програма ЗОВ.

 Във фестивала се включиха  деца и ученици от образователните заведения в общините партньори по проекта – Русе, Борово и Ветово. Най- малките, малчуганите  от Детска градина „Славейче“ (Борово) и Детска градина „Щастливо детство“ (Ветово) представиха танци, музика и песни и бяха бурно аплодирани от многобройната публика.

Учениците от училищата  ( ОБУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Борово, СУ „Васил Левски“ с професионални паралелки – гр. Ветово и ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе)  се представиха с богати литературно – музикални  програми и завладяха публиката с огнените ритми на популярни ромски, български и чуждестранни мелодии.  Танците на  самодейците към Народно читалите „Нов живот – 1894“  от гр. Сеново (Община Ветово) бяха изпълнени с  традиционния за ромите  колорит. Танцово-песенна формация „Букет“ от с. Обретеник  и Танцов състав „Грация“ от с. Горно Абланово  (Община Борово) пяха и танцуваха за всички, които бяха дошли да празнуват и да се веселят.

 На „сцената под небето“ в Русе танцьорите от Танцово студио “Импулс“, Мажоретния състав „Екстрийм“ и Танцово студио „Зора“ впечатлиха с изпълненията си дори и случайно озовалите се зрители на фестивала . Много настроение с изпълненията си   създадоха   певците  от Вокална група „Приста“. Оркестър „Радилон“ изпълни неразривно свързаните с ромите песни „Хедерлези“ и „Аризонска мечта“, както и химна на ромите „Джелем, джелем“.

По същото време във Ветовобеше   организирана  изложба с традиционни за различните етноси кулинарни изделия. В изложбата се включиха майстори в кулинарното изкуство от Община Ветово. Свои ястия се представиха също и двете читалища –  НЧ „Нов живот – 1894“ (гр. Сеново) и НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1909“  (гр. Ветово). Сред ястията  можеха да се видят  турските мекици,  празничната пита, татарското ястие „Шурберек“, ромската пита за Васильовден, турската баклава, качамак с маджун, коледни и новогодишни празнични ястия и много други. Всички участници получиха грамоти за показани забележителни кулинарни умения в приготвянето на традиционни за различните етноси кулинарни изделия.

И Фестивалът, и изложбата бяха посветени на 8 април – Международния ден на ромите.

Виж повече

Деца на куклен театър

2018-03-30

150 деца от Община Русе имаха възможност да се насладят на приказното изкуство на артистите от Куклен театър - Русе.  

По време на спектакъла децата от Детска градина „Червена шапчица“, Детска градина „Ралица“ и учениците от основните училища „Алеко Константинов“ и  „Братя Миладинови“ се забавляваха с приказните герои от  спектакъла „Добро утро, лека нощ!“ по Доналд Бисед, драматизация и режисура на Тодор Вълов. Професионалните актьори отправиха своите театрални послания към децата, затова  винаги да бъдат будни за хубавите приказки и да продължават да ги разказват, независимо колко сме пораснали.

Организираното посещение на децата в Куклен театър – Русе е част от поредицата планирани дейности в подкрепа на интеграцията на деца от рискови групи и обогатяване на техните културни знания в рамките на проекта „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“, финансиран по Програма ЗОВ.

 

Виж повече

В Русе приключи информационната кампания за борба с трафика на хора

2017-12-22

В периода октомври - декември 2017 г. се състоя петата информационна кампания за превенция на трафика на хора - част в рамките на проекта на Община Русе по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). Кампанията бе организирана от Сдружение БРТИМ, един от местните партньори по проекта.

В сътрудничество с Местната комисия за борба с трафика на хора - Русе "Отвори очи... Подай ръка" беше насочена към повишаване на информираността и създаване на нетърпимост към престъплението трафик на хора, познато като "съвременното робство".  Целева група на кампанията отново бяха ученици от 6, 7 и 8 клас в пет училища и представители на местните общности с фокус върху младежи от кв. "Дружба" 2 (Селеметя), Русе и населените места в общините Борово и Иваново.

Кампанията беше открита с публично събитие по повод Европейския ден за борба с трафика на хора - 18 октомври, проведено в двора на СУ "Васил Левски", Русе и продължи с поредица от разнообразни дейности. Част от кампанията бяха тематични дискусионни работилници с ученици в час на класа; изработване и разпространение на интересни информационни материали; прожекции на филми, последвани от дискусия; ежеседмично публикуване на кратки факти за трафика на хора в рубриката "Знаете ли, че..." в социалните медии; кутия за споделяне на мнението на децата по отношение на трафика на хора; подготвяне и експониране на арт-инсталации; ангажиране на учениците и младежите  в различни интересни дейности в училище и в общността, които повишиха тяхната чувствителност към темата на кампанията; конкурс за комикс и картичка "Отвори очи... Подай ръка".

Краят на кампанията беше отбелязан с награждаване на участниците в конкурса за комикс и картичка, както и с подреждане на арт-инсталации във фоаето на СУ "Васил Левски", Русе; читалище "Георги Бенковски", Русе; читалище "Искра", Борово и в центъра за обслужване на граждани на Община Иваново.

Виж повече

Кръгла маса „Област Русе – модел на етническа толерантност“

2017-12-16

Кръгла маса на тема „Област Русе – модел на етническата толерантност“ бе организирана на 15 декември в Областната администрация в Русе в рамките на проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини в Област Русе“. Проектът се изпълнява по Програма ЗОВ с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 

Участие в кръглата маса взеха Мариела Личева – водещ координатор на проекта, Боньо Бонев – трудов посредник в Бюрото по труда, Цветелин Симеонов – дирекция „Социално подпомагане“, Марияна Минева - Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“, Жанна Василева – регионален педагогически координатор от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ – Велико Търново, представители на здравни образователни и социални институции, партньори на Община Русе и неправителствени организации – доставчици на социални услуги.

Бяха споделени добри практики, а организациите отчетоха положителния напредък в дейността си.

На дневен ред беше представена и училищна програма за превенция и намаляване на отпадането на учениците от училище, като беше акцентирано върху значителната роля на родителите като активни помощници в различните обществени структури и в дейностите, организирани в училище. Теми на дискусия бяха и възможностите за обучение на учителите за работа в мултикултурна и мултиетническа среда.

Акцент на срещата бяха добрите резултати, в рамките на организираните консултации и ролята на образователните медиатори в тях. Отчетени бяха и проведените кампании, засягащи човешките права, сексуалното и репродуктивното здраве, както и дейностите, във връзка с подобряване  достъпа до медицински услуги на потребителите.

Виж повече

Ден на отворените врати по проекта ни в Русе

2017-11-09

За втора поредна година днес бе организиран Ден на отворените врати в Община Русе за общински проект, изпълняван по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Във филиала на Детска ясла №6, намиращ се в бившия Дом за медико-социални грижи за деца (кв. „Дружба“, ул. „Никола Вапцаров“, №20), гражданите можеха да разгледат новооткритите две яслени групи за деца на възраст от 10 месеца до 3 години.

На информационната среща в Зала 1 на Областна администрация,  Община Русе в партньорство с партниращите ѝ общини (Община Иваново, Община Ветово, Община Борово) и организации (РУ „Ангел Кънчев“, МЦ „Медика-Експрес“ ЕООД, Сдружение на ОПЛ Русе, Сдружение „Център Динамика“, Сдружение „Еквилибриум“, Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“) презентираха направеното по проекта през изминаващата година във връзка с дейността им, насочена към предлагане на социални услуги в подкрепа на децата и техните семейства, повишаване на  информираността им, здравноосигурителните им права и обучение с цел  превенция на ранното отпадане от училище.

Обърнато бе специално внимание на дейностите по повишаване на професионалния капацитет на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда и уменията им за мултикултурен диалог. 

Двете реновирани учебни стаи за подготвителните групи в ОУ „Алеко Константинов“ също бяха на разположение за посещения, а от 14 до 15 часа в сградата на ДГ „Ралица“ в кв. „Тракия“ за гости бяха отворени ремонтираните и новооткрити два здравни кабинета (кабинет по акушерство и гинекология и кабинет на общопрактикуващ лекар).

Виж повече

Поредна кампания в Русе срещу трафика на хора

2017-10-18

В Европейския ден за борба с трафика на хора - 18 октомври, започна поредната информационна кампания за превенция на трафика на хора, организирана от Сдружение БРТИМ. Това е петата подобна кампания по темата, насочена към ученици и към живеещите в общностите в кв. „Дружба“, Русе и населените места на общините Иваново и Борово.

Кампанията е озаглавена "Отвори очи... Подай ръка" и се организира с помощта на младежи – доброволци и на екипа на БРТИМ.

Кампанията започна със събитие в двора на най-голямото русенско училище - СУ "Васил Левски", което предизвика голям интерес и внимание. Повече от 100 ученици материали, брошури, картички  и балони. Те имаха възможност да споделят мнението по темата за трафика на хора в специално подготвена кутия. Доброволците на Сдружение БРТИМ на достъпен език разясняваха на връстниците си какво е престъплението „трафик на хора“ и как могат да предпазят себе си и близките си. Любопитен факт е, че част от материалите на кампанията изработени по идея и дизайн на доброволците.

Кампанията "Отвори очи... Подай ръка" е част от дейностите, които Сдружение БРТИМ изпълнява в проекта на Община Русе по Програма ЗОВ. Кампанията ще продължат до декември 2017.

Виж повече

Изнесена приемна помага на родители и ученици във Ветово

2017-10-09

Родители и ученици, както и преподаватели потърсиха консултации в изнесена приемна за родители на 9 октомври  в читалището в гр. Ветово. Консултации и съвети бяха давани от психолог и социален педагог, подпомогнати от образователния медиатор на СУ "Васил Левски".

Приемната е от една от дейностите, които се осъществяват от Сдружение БРТИМ, партньор в района ни в Русе по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Приемната се провежда ежемесечно на място в 9 училища в общините-партньори на проекта (Русе, Ветово и Иваново) и предоставя възможност за надграждане на родителския капацитет на родители от ромската общост и другите, живеещи в сходно на тяхното положение. През изминалите месеци беше разширен обхватът на дейността и усилията на експертите бяха насочени освен към родители и към ученици и педагогически специалисти.

Приемната на 9 октомври имаше различен формат, на нея присъстваха и гости - ръководителят на Швейцарския офис за сътрудничество Ролан Питон, ръководителката на Програма ЗОВ Ирина Файон и Черасела Баника, ръководителка на проекта за социална интеграция на роми и други уязвими групи в Румъния, също финансиран в рамките на Швейцарския принос към разширения ЕС. Присъстваха също представители на екипа за управление на проекта от Община Русе и заместник-кметът на Община Ветово Ивайло Кадишев.

По-късно същия ден в Община Ветово се състоя заседание на Обществения консултативен съвет по ромските въпроси, създаден в края на 2016 г. в рамките на проекта. В съвета, създаден със Заповед на кмета на Община Ветово, членуват двамата заместник-кметове, представители на различните общости, представени в общината - татари, турци, роми миллет и роми бургуджии, представители на неправителствения сектор и бизнеса. Съветът е консултативен орган, който има за задача да подпомага ръководството на общината при прилагане на интеграционните политики, насочени към ромите и другите уязвими групи. Дейността на съвета се подкрепя от експертите на Сдружение БРТИМ, които имат за задача да укрепят и капацитета му, както и да подопомагат с експертиза отделните му членове.

Основните въпроси, дискутирани по време на заседанието, се отнасяха до образованието и честите отсъствия от училище на учениците от бургуджийската общност. Темата е изключително чувствителна за ръководството на общината. Членовете на Обществения съвет се събират за втори път, за да обсъдят с какво могат да помогнат за подобряване на посещаемостта в училище.  Образователният медиатор Илия Янакиев представи дейността си през последните месеци в училището и в общността.

Виж повече

Незабравими дни за русенски деца от лагер в Балкана

2017-08-21

60 деца от три русенски училища за втора поредна година бяха на едноседмичен летен лагер в местността „Узана“ край Габрово. Децата са от основните училища „Никола Обретенов“, „Алеко Константинов“ и „Братя Миладинови“, които са партньори в проекта на Община Русе в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Летният лагер се състоя от 13 до 20 август, като децата с голямо желание участваха в организираните събития. Всеки ден за децата бяха организирани различни образователни, спортни и туристически занимания, като бе използван ресурса на природната местност „Узана“ и професионализма на наетия педагогически персонал.

Целта на летния лагер е да подпомогне семействата от целевата група като осигури на децата подходящи условия за развлечения и отдих и улесни комуникацията между всички етнически групи.

Екипът за управление на проекта от Община Русе посети летния лагер в Узана, срещна се и разговаря с децата и техните учители и медицинско лице, както и наблюдава детските занимания за деня.

Добрата материална база, мотивацията на екипа да работи с деца и повишеното настроение на всички участници категорично доказва, че поставените цели на тази дейност на проекта се изпълняват, отбелязват от екипа на проекта.

Проектът „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“ е  финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество в рамките на ЗОВ (Здраве и образование за всички).

Вижте повече за работата ни в Русе тук

Виж повече

Обучения за представители на общинските администрации в Иваново, Ветово и Борово

2017-07-10

Експерти на Сдружение БРТИМ проведоха през юни серия тридневни обучения за служители на общинските  администрации в Иваново, Ветово и Борово. Обученията са в рамките на проекта на  Община Русе, част от Програма ЗОВ.

Темата на обученията беше "Повишаване на капацитета на служителите от общинска администрация за работа с ромска общност и други уязвими групи". В тях се включиха 12 служители на Община Иваново, 16 служители на Община Ветово и 17 служители на Община Борово.

Във всяка от общините беше направена предварителна оценка на потребностите на общинските служители, за да може програмата да бъде съобразена с техните нужди. На базата на направените анализи експертите-обучители изготвиха тридневна програма, която залагаше на практическо решаване на конкретни казуси, работа в групи и споделяне на опит.

По време и на трите обучения участниците бяха активни, поставяха въпроси за обсъждане и търсеха възможности да подобрят работата си с представителите на ромските общности в техните общини.

Участниците в обученията получиха сертификати.

Виж повече

В Русе приключи информационната кампания "Да приключим с робството"

2017-06-27

Три месеца – от април до юни – продължи в Русе четвъртата информационна кампания за превенция на трафика на хора, организирана  в рамките на Програма ЗОВ.  Кампанията "Да приключим с робството" бе организирано от Сдружение БРТИМ, местен партньор по ЗОВ в сътрудничество с местната комисия за борба с трафика на хора – Русе.

Кампанията беше насочена към повишаване на информираността и създаване на нетърпимост към престъплението трафик на хора, познато като "съвременното робство".  Както и в предишните издания на кампанията целева група бяха ученици от 7 и 8 клас в 5 училища и представители на местните общности в кв. "Дружба" 2 (Селеметя), Русе и населените места в общините Борово и Иваново.

В рамките на кампанията бяха организирани и проведени разнообразни дейности: събития на открито (флашмоб) със символично пускане на балони с послания в небето в знак на съпричастност към жертвите на трафик, проведени в Русе, Иваново, Борово и Обретеник;  тематични дискусионни работилници с ученици в час на класа; изработване и разпространение на интересни информационни материали; фокус-групи с представители на общността; ежеседмично публикуване на кратки факти за трафика на хора в рубриката "Знаете ли, че..." в социалните медии; кутия за свободни мисли, поставена във всяко от петте училища, в която учениците споделиха мислите и позициите си относно трафика на хора; изложба с материали и снимки от кампанията и други.

Краят на кампанията беше отбелязан на 27 юни с работна среща с представители на институциите, ангажирани в борбата с трафика на хора. По време на срещата прокурор Емил Енчев от Районна прокуратура-Русе представи данни и информация за образувани и водени дела за трафик на хора през последните 2 години. Милен Коев от Регионална дирекция "Гранична полиция" - Русе също представи актуалната обстановка по отношение на трафика на хора в региона. Йоана Терзиева – експерт по кампаниите от страна на Сдружение БРТИМ разказа за инициативите, проведени по време на кампанията през последните три месеца в общините Русе, Борово и Иваново.

В срещата взеха участие представители на Община Русе, Областна Администрация - Русе, ОД на МВР - Русе, МКБТХ - Русе, младежи - доброволци към Сдружение БРТИМ, журналисти и гости.

След края на срещата Ивайло Иванов, управител на Сдружение БРТИМ откри изложба на снимки и информационни материали, изработени във връзка с кампанията "Да приключим с робството" във фоайето на Пленарна зала на Община Русе. Изложбата е достъпна за посещение до 30 юни 2017.

Виж повече

Победителите в конкурсите за рисунка и есе на тема етноприятелството

2017-05-20

Радостни сме да огласим имената на победителите във второто издание на два конкурса, организирани от екипа ни в Русе.

Победителите са в конкурса за рисунка“Цветовете на етноприятелството“ са:

I група – деца от 7 до 12 години:

  1. Назан Абтулова – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Семерджиево, Община Русе
  2. Арзу Небиева –  ОУ „Ангел Кънчев“, гр. Русе
  3. Елица Димитрова  –  ОУ „Иван Вазов“, гр. Русе

II група – деца от 13 до 18 години:

  1. Михаил Гавраилов – ПМГ „Баба Тонка“ , гр. Русе
  2. Дебора Петрова – СУПНЕ „Фридрих Шилер“, гр. Русе
  3. Стефан Димитров –  ПМГ „Баба Тонка“ , гр. Русе

Дамян Георгиев от ОУ „Иван Вазов“, гр. Русе  бе отличен със специалната награда на журито.

Поощрителни грамоти и награди в първата възрастова група получиха: Полина Чакалова (СУ „Христо Ботев“ – гр. Русе), Баръш Шакиров (ОУ „П.Р. Славейков“- с. Смирненски), Даниела Георгиева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Камелия Колева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе) и Ана – Мария Симеонова (ОУ „Любен Каравелов“-гр. Русе). Във втора възрастова група поощрителна грамота и награда получиха: Зюхре Али (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе), Велислава Щерева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Ива Пенчева (ОУ „Иван Вазов“ – гр. Русе), Константин Георгиев (ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе) и Велина Коева (ПМГ „Баба Тонка“ – гр. Русе).

Рисунките на децата са представени в изложба, която бе открита на 18 май във фоайето на Община Русе. На специално тържество бяха връчени грамотите и наградите на победителите.

Отличия получиха и победителите в конкурса за есе на тема “Хармонията на етническата толерантност“ също получиха грамоти и награди.

I група – деца от 7 до 12 години:

  1. Патрисия Андреева (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе)
  2. Ивет Стоилова (ОУ „Никола Обретенов“ – гр. Русе)
  3. Албена Златева (ОУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Борово).

Поощрителни награди за: Стилиян Тодоров (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе), Петър Климентов (ОУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Борово) и Моника Агопян (ОУ „Никола Обретенов“ – гр. Русe).

II група – деца от 13 до 18 години:

  1. Габриела Фердинандова (ПГИУ „Елиас Канети“ – гр. Русе)
  2. Джулия Здравкова (ПГИУ „Елиас Канети“ – гр. Русе)
  3. Шехрин Шукри (ОУ „Алеко Константинов“ – гр. Русе).

Конкурсите бяха част от фестивала „Етноритми без граници“, който продължи с концертна програма в Пленарната зала на общината. Музикалното богатство на различните етнически общности в България беше представено с песните и танците на танцовите състави от гр. Сеново, с. Семерджиево, гр. Русе, с. Иваново, гр. Борово, с. Щръклево, с. Беловец и с. Горно Абланово. Чрез тях гостите се докоснаха до фолклорното и културно богатство на различните етноси.

Виж повече

Нарисувай рисунка, изпрати есе

2017-04-26

Екипът на проекта по Програма ЗОВ в Русе обявява два конкурса:
конкурс за рисунка на тема „Цветовете на етноприятелството“
и
конкурс за есе на тема “Хармонията на етническата толерантност“.

Конкурсите са в рамките на проекта в района на Русе за социално включване на роми и други уязвими групи по Програма ЗОВ. Те са насочени към деца от района на проекта – общините Русе, Ветово, Борово и Иваново, на възраст 7 до 18 години, разделени в две възрастови групи:
I група – деца от 7 до 12 години;

II група – деца от 13 до 18 години.

 

Срокът за подаването на творбите е 12 май 2017 г.  на адрес:

Връзки с обществеността
Община Русе
пл. „Свобода“, №6
7000 гр. Русе

Наградите на отличените участници в конкурсите ще се връчат тържествено на 18 май 2017г. от 16 ч. в Пленарна зала на Община Русе преди началото на концерта „Етноритми без граници“.

Това е второ издание на конкурсите.
Първото им издание през 2016 предизвика голям интерес.

Вижте подробности по статута на конкурсите тази година

Виж повече

Кампания за превенция на трафика на хора в Русе

2017-04-24

Сдружение Българо-румънски трансграничен институт по медиация (БРТИМ) започва в Русе поредната кампания срещу трафика на хора.

Информационните кампании за разясняване на риска от трафик на бебета и ромски момичета с цел сексуална експлоатация са част от дейностите на БРТИМ в проекта на Община Русе по Програма ЗОВ. Те са насочени към ученици и към представители на ромската общност.

Поредната кампания, озаглавена „Да приключим с робството”, започва на 25 април 2017 г. (вторник) с флашмоб, в който участие ще вземат ученици от СУ „Васил Левски“ - Русе. Събитието ще се проведе в двора на училището от 12:45 до 13:15 ч. Учениците ще споделят съпричастността си към жертвите на трафика на хора по света, като пуснат в небето разноцветни балони.

Каним всички да се включат, като напишат посланията си в знак на солидарност и да изразят гражданската си позиция за трафика на хора – т.нар. „съвременно робство“.

Кампанията „Да приключим с робството“ ще продължи с разнообразни събития в общността и онлайн активности до края на юни 2017 г. в кв. „Дружба“ - Русе, и в общините Борово и Иваново.

Виж повече

Започна обучението образователните медиатори в Русе

2017-04-12

Екип от обучители на Сдружение БРТИМ започна на 10 април курс за начално обучение на шестима образователни медиатори в рамките на проекта на Община Русе по Програма ЗОВ. Медиаторите са назначени след конкурс към Общините Русе, Ветово и Борово и ще работят в 6 училища, включени в проекта.

Обучението се състои от три модула: Изграждане на базови умения на образователния медиатор; Медиацията в училищна среда; Практически умения необходими на образователния медиатор и ще продължи общо 18 дни.

И след курса медиаторите ще получават системна експертна подкрепа в непосредствената си работа, мониторинг и супервизия, за да бъдат от полезни и ефективни както за училищните ръководства, така и за семействата и общността. Предвижда се и периодично надграждане на натрупаните знания чрез продължаващо обучение.

Основната задача на образователните медиатори е да бъдат връзката с училището, да представляват общността в училището, както и училището в общността, да подкрепят участието на всички деца в задължителното обучение чрез окуражаване на участието на родителите в обучението на децата и в училищния живот и чрез подпомагане на комуникацията между семействата, общността и училището. 

Задачата им не е лесна, но скоро се надяваме да видим първите резултати от работата им по места.
Да им пожелаем успех!

Виж повече

Фестивал „Сцена под небето“ и кулинарна изложба в Русе за 8 април

2017-04-10

В навечерието на Международния ден на ромите в гр. Борово и Русе на 7 април и на самия ден 8 април в с. Иваново и в гр. Ветово празникът беше отбелязан с фестивали и кулинарни изложби в рамките на проекта по Програма ЗОВ.

Във фестивал „Сцена под небето“ взеха участие много танцови и вокални групи. Включиха се и много индивидуални изпълнители от детските градини и училищата в общините Иваново, Борово, Ветово и Русе. На сцената звучаха едни от най- известните ромски песни - „Хедерлези“, „Сае рома“, „Аризонска мечта“ и разбира се химна на ромите „Джелем, джелем“. Оркестър „Радилон“ изпълни на фестивала  популярни ромски мелодии.

Междувременно в Борово и  Русе бяха организирани изложби с традиционни за различните етноси кулинарни изделия. В гр. Борово в изложбата се включиха представители от ромската общност и дамите от трите пенсионерски клуба в града.  В гр. Русе изложбата беше подготвена от бъдещите корифеи на кулинарното изкуство-учениците от Професионалната гимназия по туризъм – Русе. Гостите и на двете изложби се запознаха с кулинарните особености на различните етноси, които се отличаваха с впечатляващ вид и вкусови качества. Представени бяха арменски сладки, турска баклава, ромски гулаш, български меденки и еврейска баница с месо и патладжан. Всички участници получиха грамоти за показаните си забележителни кулинарни умения в приготвянето на традиционни за различните етноси кулинарни изделия.

Виж повече

Търсим образователни медиатори за проекта ни в Русе

2017-03-17

В рамките на проекта по Програма ЗОВ в Русе търсим четирима образователни медиатори, които ще работят на пълен работен ден.

От образователния медиатор се очаква:

* да  работи с децата и техните семейства от ромски произход за мотивирането за редовно посещаване на детска градина и училище и продължаване на образованието;
* да улеснява процеса на комуникация между местната общност и хората, работещи в институциите;
* да съдейства на учителите и ръководството на училището за привличане и задържане на децата в училище.

Крайният срок за подаване на документи е  24 март 2017 г.

Конкурсът е на два етапа: разглеждане на документите и интервю с допуснатите до втория кръг.

За контакти:
Община Русе
Мая Петрова  –  технически сътрудник  на проекта: 082 / 881-806

Повече информация тук

Вижте пълния текст на обявата:

Виж повече

Здравни кабинети и ремонтирани стаи за детски занимания в Русе

2017-02-27

Ремонтирани помещения за здравни кабинети и за детски занимания бяха официално открити днес в сградата на Детска градина „Ралица“ в кв. „Тракция“ - Русе.

На първия етаж се помещават два здравни кабинета (АГ и на общопрактикуващ лекар/педиатър), кабинет на здравен медиатор и зала за  работа с родители и здравно образование. Кабинетите са новост за „Тракция“, досега в квартала няма регистрирана практика на общопрактикуващ лекар. На втория етаж са ремонтираните помещения за една полудневна и за една целодневна група за деца от 3-5 години.

Ремонтът бе извършен в рамките проекта на Община Русе по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), изпълнявана с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.  Също така, здравните кабинети бяха обзаведени и оборудвани по ЗОВ.

Понастоящем заниманията в сградата се посещават от 10  деца от полудневната група и 6 - от целодневната. Нает е здравен медиатор, който заедно с местни партниращи неправителствени организации работеше в „Тракция“, за да представи на ромското население новите ремонтирани кабинети и детската градина. Двама лекари, които ще преглеждат в новите кабинети, са вече определени и започват работа тази седмица.

С децата в новоремонтираните помещения ще работят опитни педагози. Предвидена е и работа с родителите, за да окуражават и стимулират децата си да посещават заниманията – първо в градината, а после и в училище. За целта е разработен специален педагогически наръчник за работа с деца и родители.

Очаква се около 25 деца да посещават двете детски групи в близките месеци в резултат от популяризирането на новите възможности в градината. Полудневната група с 8 деца е нова инициатива, която се оказа привлекателна за ромите и се очаква броят на децата да расте. По програмата са назначени педагог и логопед.

„Продължаваме да работим за бъдещето на нашите деца и да създаваме необходимите условия да растат здрави и щастливи “, заяви кметът на Русе Пламен Стоилов на официалното откриване. Ирина Файон, ръководител на Звеното за управление на Програма ЗОВ, изрази задоволството си от от съвместната работа с Община Русе, която изпълнява проекта за социалното включване на роми и други уязвими групи с девет партньори. „В детската градина в „Тракция“ имаме двоен успех и положихме двойно повече усилия, тъй като едновременно ремонтирахме и обзавеждахме и медицински кабинети, и детска градина“, отбеляза Ирина Файон.

 

Вижте тук интервю с Ирина Файон, ръководител на Програма ЗОВ и Мариела Личева, координатор по проекта в Русе за БНТ 2
Вижте и репортаж на БНТ 2

Виж повече

Конкурс за здравни медиатори в Русе и Борово

2017-02-06

Проектът в Русе за социално включване на  роми и други уязвими групи обяви конкурс за назначаването на здравни медиатори:  един за Община Русе, а другият – за Община Борово. Двамата ще  бъдат назначени на пълно работно време до края на проекта, изпълняван в рамките Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

От здравните медиатори се очаква да работят за осъществяването на профилактичните дейности и разяснителните кампании в ромските общности в общините Русе и Борово, както и да съдействат на нуждаещите се от малцинствените групи за достъп до здравни и социални услуги. Здравните медиатори са посредници между уязвимите групи и здравните и социалните служби. Те подпомагат преодоляването на културните бариери при общуването на хора от общността и институциите

Конкурсът е на два етапа: разглеждане на документите на кандидатите и събеседване с допуснатите до втория етап.

От кандидатите  се изисква принадлежност към уязвимата общност, познаване на здравните и социалните й  проблеми, владеене на езика й (ромски и/ли турски), както и много добри комуникативни умения.

Крайният срок за подаването на документи за конкурса е 24 февруари 2017.

Вижте тук пълния текст на обявата.

За контакти и повече информация:
За Община Русе – Невена Енчева, технически сътрудник по проекта:  082 881 812
За Община Ветово – Диана Стойчева, координатор на проекта: 0879 334  815

Виж повече

Две нови яслени групи в обновена сграда в Русе

2016-11-15

От днес 25 деца посещават детска ясла №6 в кв. „Дружба 3“ на Русе в две нови яслени групи. Те се намират на втория етаж в обновената сграда на бившия Дом за медика-социални грижи за деца и са в рамките на проекта, изпълняван по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Капацитетът на двете групи е 32 места, приемът на нови деца продължава. С новооткритите помещения се осигурява грижа за деца в яслена възраст от семейства, които живеят както в кв. „Дружба 3“, така и в съседните два квартала.  Четири медицински сестри, четири детегледачки и един педагог ще се грижат за децата.

„Щастлив съм, че днес виждам и родители, които ще получат най-добрите условия за отглеждането на децата си в изцяло реновираните помещения, които Община Русе ще продължи да им осигурява“, заяви кметът Пламен Стоилов.  Той заедно с ръководителя на проекта и зам.-кмет Даниела Шилкова и директора на детска ясла №6 Вероника Трифонова прерязаха лентата на официалното откриване на обновената сграда. По традиция бе отслужен водосвет за здраве.

Вложените средства за строително-монтажни дейности са в размер на 192 389 лв., като 10% от тях са съфинансиране от Община Русе. За обзавеждане и оборудване са осигурени почти 60 000 лв. от проекта, дофинансирането от страна на Общината за материали и текущи ремонти над 10 000 лв.

Събитието се състоя в рамките на Ден на отворените врати, част от дейност по информиране  и публичност на проекта по ЗОВ -  „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от Област Русе“.

Представени бяха подробно целите и дейностите по трите основни направления на проекта: образование,  здравеопазване и културна идентичност. Представени бяха и постигнатите резултати: консултиране на родители на деца в риск от отпадане от училище, скринингови изследвания на деца от първи до четвърти клас в  четири училища в Община Русе и още три училища в другите общини, включени в проекта - Иваново, Ветово и Борово.

Отчетена бе и активната работа на терен от организациите, които са партньори на Община Русе, свързана с кампании за превенция на трафика на хора и трафика на бебета, както и обучения на педагогически и медицински специалисти за работа в мултикултурна общност. Предстои поетапно откриване на медицинските кабинети за провеждане на профилактични и специализирани акушеро-гинекологични прегледи в Община Русе и съседните общини Иваново, Ветово и Борово.

Виж повече

Обучение за екипите от Спешната помощ в Русе

2016-09-07

През април по Програма ЗОВ бяха организирани серия обучения "Работа в ромска общност и със социално-уязвимите групи" за екипи, работещи в Центровете за спешна медицинска помощ в Русе, Ветово и Две могили.  Центровете покриват територията на населените места на общините Русе, Ветово, Иваново и Борово.

Обучението беше направено на място в центровете. Така участниците  - лекари, фелдшери,  медицински сестри и шофьори, не се откъснаха от работа и можеха да реагират при спешни случаи.

Обучението бе проведено от двама обучители на Сдружение „Българо – румънски трансграничен институт по медиация” (БРТМ). То цели изграждането на капацитета за толерантност към различните етноси, конкретно ромите и другите уязвими; превенция на дискриминация и недопускане на конфликтни ситуации; координация между институциите, неправителствения сектор и гражданското общество за повишаване на здравната култура на ромското население.

Обучението ще бъде надградено в още два модула през есента на 2016 г. и през 2017 г.

Виж повече

Шейсет деца от Русе са на летен лагер в местността Узана, Габровско

2016-08-24

Шейсет деца от три русенски училища са на едноседмичен летен лагер в местността Узана край Габрово. Възпитаниците на основните училища "Никола Обретенов", "Алеко Константинов" и "Братя Миладинови" са на възраст от седем до 11 години  от  трите етноса на града: българи, турци и роми.

Трите училища са партньори на общината по проект "Интегриран подход на Община Русе за интеграция на роми и други уязвими групи на територията на общини от област Русе", финансиран от Българо-швейцарската програма за подкрепа.

Всекидневно за децата се организират различни образователни, спортни и туристически занимания. Целта на летния лагер е да подпомогне семействата от целевата група, като осигури на малчуганите подходящи условия за развлечения и отдих и улесни комуникацията между всички етнически групи и приобщаването на ромите към българската общност.

За децата е разработена индивидуална групова програма, която ангажира изцяло свободното им време - всеки ден те са поощрявани за участие в образователни и спортни игри.

Виж повече