Заедно в спорта, заедно срещу трафика на хора

2018-05-22

„Заедно в спорта, заедно срещу трафика на хора“ – под този наслов днес в Средно училище с преподаване на източни езици и култури „Васил Левски“ в Русе се състоя поредното събитие от информационна кампания за превенция на трафика на хора. Кампанията се организира в рамките на проекта на Община Русе по Програма ЗОВ от експертите на Сдружение БРТИМ, местен партньор по проекта.

Събитието бе обвързано със спортния полуден на училището, където повече от  150 ученици и техните класни ръководители се включиха активно в различни спортни дисциплини - волейбол, футбол, лека атлетика и др.  Експертите и доброволците  на Сдружение БРТИМ подкрепиха инициативата и мотивираха учениците за по-високи спортни достижения в подкрепа на жертвите на трафик на хора.

Спортният полуден имаше и състезателен характер. В надпреварата по лека атлетика участваха ученици от 5, 6 и 7 клас, подкрепяни бурно от съучениците си. Класиралите се на челните места получиха ръчно изработени информационни картички и тениски, изработени за кампанията и предоставени от Община Русе.

След края на състезанието експертите на Сдружение БРТИМ запознаха учениците с провежданата в момента информационна кампания „За истината без страх“, разясниха какво е трафик на хора и какви са начините да предпазим себе си и близките си. Доброволците раздадоха на съучениците си брошури и информационни материали.

Последни новини в тази категория

Обмен за добри практики по Програма ЗОВ

2019-05-03

Представители от Екипа за управление на проекта на Община Шумен, изпълняван по Програма ЗОВ, имаха пътуването до района на Програмата в Пловдив за представяне на резултатите от работата и обмяна на добри практики. В групата имаше образователни медиатори и педагози от ДГ „Пролетна дъга“ и Обединеното училище „Хр. Ботев“ в село Ивански, а пътуването бе организирано от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Домакините от СУ „Найден Геров“ в пловдивския квартал Столипиново разказаха за своята работа с деца и възрастни от уязвимите групи. Споделеният опит беше изключително полезен по отношение на обхвата и задържането на децата и учениците в училище.

Ползотворна бе и срещата на образователните и здравните медиатори, които работят по проекта в двете общини. Те обсъдиха успехите, но и проблемите, които срещат в своята работа с целевата група за създаване на по-лесен достъп до здравни услуги, както и идеите и възможностите за устойчивостта в бъдеще.

За педагозите в сферата на  предучилищното образование интерес предизвика споделеният опит за прилагане на иновативни педагогически подходи в работата с децата в ранна детска възраст с цел мотивация, развитие и социализация. Един от важните аспекти в работата на педагогическите екипи е прилагането на ефективни подходи за привличане на родителите, които да се превърнат в партньори на училището за привличане на децата и задържането им в образователната система.

 

Виж повече

Да поговорим за трафика на хора

2019-04-29

Преди активния туристически сезон, когато търсенето на работна ръка се увеличава значително,  в новооткрития Образователен център в кв. „Столипиново“ - Пловдив, изграден по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ, бе организирана здравно – образователна кампания по въпросите на трафика на хора, сексуалната и трудова експлоатация с ученици от 8-мите класове от СУ „Найден Геров“.

Темата беше представена от секретаря на местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив Таня Иванова. Тя обърна внимание на няколко прости, но животоспасяващи правила, които всеки млад човек, който напуска страната или приема примамливи условия за работа дори в България, трябва да знае: винаги да се проверява лицензирана ли е фирмата, която посредничи за работа в чужбина; да се поддържа връзка с близките като преди заминаването си уточнят дума или фраза, която ще  служи за сигнал за помощ; да не си предават личните документи на друго лице под никакъв предлог.

 Учениците получиха и брошури с информация за начините на попадане в трафик чрез Интернет сайтове и с безплатния телефон за помощ в целия Европейски съюз - 080020100.

 В дискусията с участието на здравните и образователните медиатори се включи и Мира Дончева – координатор в новооткрития Здравен център по проекта. Тя подчерта, че трафикът на хора, свързан с трудова и сексуална експлоатация, поражда и здравни проблеми, тъй като в повечето случаи води до непреодолими психически и/или физически травми.

Виж повече