Доброволци от Русе отбелязват Деня на розовата фланелка

2019-02-26

Доброволците от клуб „Вихърчета” при ОУ „Никола Обретенов” - Русе дискутираха темата за тормоза в училище, като част от подготовката си за отбелязване на Деня на розовата фланелка. Денят се отбелязва ежегодно в последната сряда на месец февруари като Ден за борба с тормоза в училище. Доброволците - петокласници в училището по време на редовната си седмична клубна сбирка проведоха упражнение на тема „Тормозът в училище – митове и реалност”.

Задачата им беше да решат мит или реалност са някои масови вярвания, свързани с темата. Експертите ги попитаха тормоз ли са обидните думи, индиректните унижаващи действия, дали е истински тормозът в интернет и други важни неща, които подрастващите трябва да знаят. Въпросите предизвикаха оживено обсъждане, по време на което децата прилагаха аргументи и даваха примери. Накрая всички стигнаха до извода, че в живота винаги има нюанси, но по темата за насилието не бива да се правят компромиси. Малките доброволци показаха, че вече имат изградени ценности и умеят да различават доброто и лошото. Може би бяха малко изненадани да узнаят, че хората, които тормозят останалите, обикновено не са силни личности. След това обаче веднага решиха, че си струва да се опита насилникът да бъде променен с подаване на приятелска ръка.

Единодушно доброволците решиха да организират кампания за отбелязване на Деня на розовата фланелка в училище. Идеята беше подкрепена и от училищното ръководство. На 26-ти февруари доброволците ще направят съобщение по училищната радиоуредба, с което ще призоват съучениците си на следващия ден да дойдат в училище с розови блузки в знак на съпричастност. В деня на събитието те ще са облечени тематично, ще разказват на всички за каузата и ще призовават за по-добри отношения между съучениците и нетърпимост към тормоза в училищна среда, като раздават на съучениците си розови лентички.

Клуб „Вихърчета” е създаден по проект „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“ по Програма ЗОВ и се ръководи от експерти на Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация”.

Последни новини в тази категория

Обмен за добри практики по Програма ЗОВ

2019-05-03

Представители от Екипа за управление на проекта на Община Шумен, изпълняван по Програма ЗОВ, имаха пътуването до района на Програмата в Пловдив за представяне на резултатите от работата и обмяна на добри практики. В групата имаше образователни медиатори и педагози от ДГ „Пролетна дъга“ и Обединеното училище „Хр. Ботев“ в село Ивански, а пътуването бе организирано от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Домакините от СУ „Найден Геров“ в пловдивския квартал Столипиново разказаха за своята работа с деца и възрастни от уязвимите групи. Споделеният опит беше изключително полезен по отношение на обхвата и задържането на децата и учениците в училище.

Ползотворна бе и срещата на образователните и здравните медиатори, които работят по проекта в двете общини. Те обсъдиха успехите, но и проблемите, които срещат в своята работа с целевата група за създаване на по-лесен достъп до здравни услуги, както и идеите и възможностите за устойчивостта в бъдеще.

За педагозите в сферата на  предучилищното образование интерес предизвика споделеният опит за прилагане на иновативни педагогически подходи в работата с децата в ранна детска възраст с цел мотивация, развитие и социализация. Един от важните аспекти в работата на педагогическите екипи е прилагането на ефективни подходи за привличане на родителите, които да се превърнат в партньори на училището за привличане на децата и задържането им в образователната система.

 

Виж повече

Да поговорим за трафика на хора

2019-04-29

Преди активния туристически сезон, когато търсенето на работна ръка се увеличава значително,  в новооткрития Образователен център в кв. „Столипиново“ - Пловдив, изграден по проекта на Община Пловдив в рамките на Програма ЗОВ, бе организирана здравно – образователна кампания по въпросите на трафика на хора, сексуалната и трудова експлоатация с ученици от 8-мите класове от СУ „Найден Геров“.

Темата беше представена от секретаря на местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив Таня Иванова. Тя обърна внимание на няколко прости, но животоспасяващи правила, които всеки млад човек, който напуска страната или приема примамливи условия за работа дори в България, трябва да знае: винаги да се проверява лицензирана ли е фирмата, която посредничи за работа в чужбина; да се поддържа връзка с близките като преди заминаването си уточнят дума или фраза, която ще  служи за сигнал за помощ; да не си предават личните документи на друго лице под никакъв предлог.

 Учениците получиха и брошури с информация за начините на попадане в трафик чрез Интернет сайтове и с безплатния телефон за помощ в целия Европейски съюз - 080020100.

 В дискусията с участието на здравните и образователните медиатори се включи и Мира Дончева – координатор в новооткрития Здравен център по проекта. Тя подчерта, че трафикът на хора, свързан с трудова и сексуална експлоатация, поражда и здравни проблеми, тъй като в повечето случаи води до непреодолими психически и/или физически травми.

Виж повече