Награди за талантливите ни деца в Бургас

2019-03-12

Талантливите деца от Любителската школа "Шарена палитра" в Бургас, която е подкрепена по Програма ЗОВ, отново показаха своя талант. На Националния конкурс, посветен на 3-ти март, в който участваха над 200 рисунки, Андон Маринов (11г.) се класира на първо място! Втори бе Йоско Маринов (10 г.), а Красимир Мехмед (11г.) получи поощрение получи Красимир Мехмед-11г.

В Националния конкурс" Водата е живот" малките таланти показаха своето виждане за околната среда и водата, като завоюваха първи места - Ани Стоянова (13 г.) и Красимир Мехмед (11г.). Те ще получат наградите си на специална церемония на 15 март в изложбената зала на Съюза на художниците в града.

Не по малка гордост за школата бяха и грамотите от Националния конкурс за кукери - с. Стража. Благодарение на проекта и с подкрепата на общността в града, младите таланти продължават да развиват талантите си в Народно читалище "Хр.- Ботев 1937"-Бургас, с ръководител Атанаска Желязова.

През месец май на децата им предстои участие в голям пленер в гр. Сливен, също и през юни на пленер в Сарафово, Община Бургас.

Децата от "Ателие за приказки" с ръководител педагога Мария Стоянова по проекта успешно пишат своите литературни произведения и участват в литературни конкурси.

Виж повече

Община Средец и Центърът за развитие на общността – добър пример за интеграцията

2019-01-14

Община Средец и Центърът за развитие на общността (ЦРО) са добрият пример за отлична работа на институциите за интеграция на децата от малцинствените групи и привличането им в училище. Това каза образователният министър Красимир Вълчев, който посети днес общината.

Министърът, кметът инж. Иван Жабов и директорката на Регионалния образователен инспекторат инж. Виолета Илиева бяха гости на ЦРО Средец, където бе отбелязан един от най-големите празници на ромите - „Василица“ –  ромската Нова година. Събитието бе част от дейностите, който се изпълняват по местния проект по Програма ЗОВ, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Децата от клуб „Музика и танци“ към проекта представиха богата програма по случай празника. Вниманието на публиката беше завладяно от играта на малките артисти, които представиха обичая „Посрещане на нова година – Банго Васил и сурвакане“. Програмата продължи с ромски легенди за празника, стихотворения, празнични песни и танци. Гостите бяха сурвакани от децата за здраве и успехи.

„ЦРО Средец е пример за това как могат да бъдат мотивирани децата да се включват в различни дейности, за развитие на различни умения. Днес е все по-трудно да убедим учениците, да привлечем вниманието им, но виждаме, че това е изпълнимо и Средец го показва", допълни министър Вълчев.

Обновеният по Програма ЗОВ център отвори врати през пролетта на 2017 и предлага комплексни услуги, свързани с образованието и здравеопазването на най-уязвимите групи от хора в общината.

Десетки деца посещават с ентусиазъм трите клуба по интереси – по спорт (120 деца), творчество (64 деца) и информационни технологии (64 деца), както и детската танцова формация.

Организират се допълнителни занимания в извънкласни форми и групи по интереси – индивидуална и групова работа за ученици от 1-4 клас. 192 ученика участват в допълнителни занимания по български език, водени от опитен педагог. Клуб „Отговорен родител“ подпомага развиването на родителски умения и консултиране на родители на децата от началните класове. Откакто заработи центърът са организирани 20 срещи на  клуба, посетени общо от 220 родители.

За периода от стартирането на проекта до момента образователните медиатори са направили близо 700 посещения при семейства, чийто деца са застрашени от отпадане от училище или вече са отпаднали. Като резултат от тази работа в клас са върнати 30 ученика. Над 200 родители са обхванати от информационни кампании да бъдат мотивирани да изпращат децата си на училище.

ЦРО Средец е притегателно място за честването на традиционни празници: Коледа, Василица – ромската Нова година и 8 април – Международен ден на ромите.

Виж повече

Достъп до здравни грижи и профилактика в Община Бургас по Програма ЗОВ

2018-10-29

Сериозни успехи в направление „здравеопазване“ бяха постигнати по Интегрирания проект за социално включване на роми и други уязвими групи на Община Бургас, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) с финансова подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Шестима здравни медиатори работят в трите общини, обхванати в проекта – Бургас, Средец и Малко Търново.

В Бургас те работят основно в кв. „Победа“, от 2016 г. От тогава досега, са извършени 130 гинекологични прегледа с цитонамазка, и 300 профилактични. 88 спирали са поставени на жени с цел предпазване от нежелана бременност - един от големите проблеми сред ромското малцинство, разказват медиаторите Стефан Коларов и Мария Янакиева:

На много жени, които са многодетни майки със 7 – 8 деца, успяхме да поставим спирали“, споделят медиаторите. Имат случи, при които дори и по-възрастните родители настояват за процедурата за техните дъщери.

Сложен, обаче, остава въпросът с профилактичните прегледи, защото много от ромите са здравно неосигурени. Предстои да се направят и 200 изследвания за сифилис. Ще бъдат направени и здравни групи с младежи за половопредавани болести, а с децата се извършват беседи, на които се коментира важността на хигиената. Извършват се и задължителни имунизации.

В три направления работят здравните медиатори в Средец. Една от тях е насочена към репродуктивното здраве, пояснява една от медиаторите – Пенка Тотева.

В Средец провеждат и профилактични прегледи, включително и вътрешни болести, уши, нос гърло. Близо 600 души са минали през подобни изследвания, а целта е отново хората да си възстановят здравно – осигурителните права, но процесът там е труден: „Съдействаме като здравни медиатори за преглеждането на здравнонеосигурени жени при АГ – специалист, поставяне на спирала, извършването на цитонамазка, на микробиологично изследване. Към момента имаме около 90 поставени спирали“, пояснява Тотева.

Ирина Апостолова от Община Малко Търново споделя, че е доволна от свършеното в града и в Звездец, където са били насочени техните усилия. За първи път там са назначени здравни медиатори, а целите са сходни – информация по отношение на контрацепция и полово предавани болести и здравна профилактика. Над 500 са само профилактичните прегледи, а на половината, които са деца, са поставени и ваксини:

Работата беше в посока увеличаване на здравноосигурените бременни млади майки. С цел – намаляване на ранните раждания, последиците от тях. Извършихме анкета за постигнатото – близо 30 души възстановиха здравните си права, след осигуряване и на работа. 221 жени бяха прегледани в рамките на проекта и им бяха поставени 41 вътрематочни спирали“, добави Апостолова.

И в тяхната общност обаче са наблюдава тенденция, че сред младото поколение вече все по-често планират бременността в семейството. А един от големите успехи, който Ирина Апостолова отчита, е, че след ремонт на сградата на кметството в Звездец вече има разкрита практика на общопрактикуващ лекар.  Нещо, което не е съществувало от близо десет години.

Виж повече

Близо 500 деца преминаха през Центъра за развитие на общността в Средец

2018-05-30

Близо 500 деца са преминали през Центъра за развитие на общността в гр. Средец за една година от създаването му. Сградата бе изцяло ремонтирана  и обзаведена в рамките на проекта на Община Бургас по Програма ЗОВ и бързо бе изпълнена със съдържание, със занимания за малчуганите и техните родители.

Координаторите в Средец успяха да постигнат устойчивост и в момента над 160 деца на възраст между 7 и 12 години редовно посещават Центъра.

Сформирани са четири клуба по интереси – „Инфо“, „Спорт“, „Арт“, „Музика и танци“. Сериозно внимание се обръща и на образованието и децата са разделени в четири групи, в които получават допълнителни знания по български език и математика. От откриването на обновената сграда през април 2017 досега бяха организирани близо 60 дискусии на здравна и образователна тематика.

Внимание се обръща и на родителите. В клуба „Отговорен родител“, участват 10 – 15 души, а над 100 са обхванати през миналата година. С тях се работи за повишаване на отговорността им относно възпитанието на техните деца. Над 360 родители са консултирани, за посещават децата им учебните занятия редовно и как да бъдат преодоляни честите отсъствия.

Затова и от Центъра за развитие на общността могат да се похвалят с добри резултати. Местните експерти заедно с образователните медиатори Марийка Рачева и Бинка Ангелова успяха да върнат в класните стаи 20 деца, които са отпаднали от  училище.

Имаме трудности относно комуникацията, а и не винаги родителите ни сътрудничат, но с упорство и правилен подход постигаме резултати“, споделя координаторът на проекта в Средец Зюмбюла Маринова. Тя е убедена, че тези дейности трябва да продължат и след края на даден проект, за да се види ефектът от тях. „Иначе всичко, което сме постигнали досега, ще се обезсмисли“, категорична е Маринова.

Такъв ангажимент е поет и от Община Средец, която ще продължи да финансира дейностите по приоритетите „Образование“ и „Здравеопазване“ и след края на проекта по Програма ЗОВ.

Виж повече

Реалната интеграция се постига с устойчивост:Примерът на Бургас

2018-04-22

Изцяло нова сграда за предучилищно и начално училищно образование, оборудвана и обзаведена; проведени професионални обучения и тренинги с преподавателите; действащ екип от образователни медиатори; регулярни срещи с родители, деца и преподаватели и много малчугани, върнати отново в класните стаи.

Това е кратката равносметка за по-малко от три години в направление Образование и то само в гр. Бургас за свършеното по Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново, изпълняван в рамките по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Сградата, която отвори врати през септември 2016 г., вече е тясна за учениците, които я посещават, споделя директорът на Основно училище „Христо Ботев“ Радостина Ботушанска. Над 100 деца допълнително бяха обхванати и приобщени към образователния процес, след като в сградата започнаха да се обучават подготвителните групи с пет- и шестгодишните деца. Общо, в двете групи, тази година бяха приети 170 деца.

Тази година приехме 4 групи шестгодишни и 3 групи петгодишни деца, а преди имахме само две групи. С новата сграда се решиха много проблеми. Децата вече не само имат игри на улиците, а и сериозни учебни занимания. Това е много важно за квартала, преди нямаше къде да отидат“, пояснява Ботушанска.

Капацитетът и на новата сграда, изградена по проекта, е запълнен на 100%, а родителите имат желание децата им да посещават училището. Ефектът е констатиран и от експерт на Министерството на образованието и науката, който при посещението си миналата седмица е намерил сериозна промяна и в знанията и поведението на децата.

За да има успех, нещата не трябва да спират дотук, както и след края на проекта“, пояснява Радостина Ботушанска.

С това е съгласна и ръководителят на проекта Магдалена Япаджиева:

Началото беше трудно, защототрябваше да накараме различните участници в проекта да работят в синхрон и с желание, за да имаме реален ефект. Благодарение на добрата работа на ръководството на училището, на ентусиазма и отдадеността им, успяхме да върнем доста деца в ОУ „Христо Ботев“. Сериозна е заслугата и на образователните медиатори към фондация „Областен ромски съюз“, които работят на терен и заедно с родителите“.

Тримата медиатори правят редовни срещи с хората от общността в клубовете „Отговорен родител“ и „Активен родител“. Процесът не е лесен, затова променяме начина на общуване и въздействие в движение, пояснява Десислава Тенева. Една от идеите им е да сменят ролите и чрез открити уроци да поставят родителите на мястото на преподавателите. Механизмите за връщане на децата, както и спирането на детските надбавки нямат ефект върху общността, затова ги убеждаваме от важността на образованието и им показваме реалната полза от него, добавя Тенева. Тя и нейните колеги са успели да върнат не едно и две деца в училище, убеждавайки и родителите, и самите малчугани. Важно е, обаче, този процес и проектът в тази насока да продължи, защото интеграцията не е дейност, която има начален и краен срок.

Виж повече

Бургаски таланти от „Победа“ печелят успехи с изкуството си

2018-03-09

Малките бургаски таланти от школите по изкуства към Народното читалище „Христо Ботев 1937“ в Бургас продължават да жънат успехи на различни конкурси по изобразително изкуство. Дейността на Любителската школа „Шарена палитра“ се финансира по Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново, изпълняват в рамките на Програма ЗОВ.

На скорошния конкурс „140 години от Освобождението на България от османско иго“, организиран от Община Бургас и Народно читалище „Фар 1946“, малките художници от школата „Шарена палитра“ спечелиха четири награди. 11 – годишните Зоя Христова и Антон Николов заеха първо място, 12 – годишната Ани Чолакова – трето, а 10 – годишният Георги Асенов получи поощрителна награда.

Възпитаниците на художествения ръководител Атанаска Желязова от Любителска школа „Шарена палитра“ се представиха отлично и на Общоруския конкурс „С хармония с природата“. Мария Маринова спечели второ място в категория „живопис“.

„Нашата мисия е, че всяко дете има право на равен старт в живота, право да учи и твори и да споделя мечтите си, които са безценни“, споделя Атанаска Желязова.

Отлично представяне постигнаха децата и на 9-ия Международен конкурс „Обичам моята родина“, организиран от Дружество „Русофили“ и Съюза на българските учители. Той се провежда в рамките на шест месеца, в които всяко дете рисува по една картина месечно. В първия му кръг 12 – годишната Мария Йорданова се класира на трето място, а в следващия зае и първо. 11 – годишната Калинка Янкова бе втора. В третия кръг 10-годишният Красимир Мехмед се класира трети.

Децата продължават да творят в читалище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“, което също беше ремонтирано в рамките на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново.

 

Виж повече

Над 100 деца в бургаския квартал „Победа“ се върнаха в училище

2017-12-19

Сто деца бяха върнати обратно в бургаското ОУ „Христо Ботев“ в кв. Победа. Това е крайният ефект от въвеждането на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Образователните медиатори, назначени в рамките на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в Бургас, Средец и Малко Търново също се включват в този процес.

Плюсът е, че това са подготвени хора, които знаят как се работи „на терен“, споделя ръководителят на проекта Магдалена Япаджиева.„Работата на учителя е да въздейства на децата в училище. А на медиаторът – да влезе в квартала, да стигне до най-бедната къща, за да обясни колко е важен този процес“, коментира тя.

Община Бургас работи успешно от 2008 година с образователните медиатори от Фондация „Областен ромски съюз“, един от партньорите по проекта.

По проекта са назначени трима медиатори - Габриела Панайотова, Десислава Тенева и Нигяр Гънгърлак. Те работят и с ученици, и с родители. Работата не е лесна, защото трябва да се напасне и графикът на възрастните. Медиаторите работят в две основни направления – клубовете „Активен родител“ и „Отговорен родител“.

Много от родителите са оставили изборът дали детето да ходи на училище именно на своите деца, споделя Габриела Панайотова. „Опитваме се да им обясним, че тези задължения са техни, а не избори на децата. Даваме им различни казуси, вкарваме ги в роли, за да им е интересно“, пояснява Габриела и уточнява, че вече имат устойчиви групи, които посещават редовно групите.

Медиаторите разказват и какво представлява Механизма, защо е важно детето да се върне в училище, разясняват и до какво водят отсъствията и защо е важно да се информират учителите за отсъствие от учебния процес. Разказва и един от случаите, в които успяват да върнат дете обратно в класната стая:

„Момичето имаше кожен проблем и се притесняваше да идва в училище, защото другите деца му се подиграваха. Посетихме семейството, говорихме и с с момичето, и с родителите и тя се върна в клас и вече ходи редовно“, споделя Габриела.

Работата на образователните медиатори продължава, а една от целите на Интегрирания проект е и да се гарантира устойчивост. Затова и тяхната дейност ще бъде финансирана от Община Бургас след края на проекта.

Проектът на Община Бургас се изпълнява в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Виж повече

Уроци по толерантност в „Шарената палитра“

2017-11-16

Изкуството помага за налагане на истински ценности и толерантност, затова в работата с децата по Програма ЗОВ залагаме на това.

Атанаска Желязова и нейните деца от любителската школа по изкуства „Шарена палитра“ ежедневно доказват именно това. Тя работи от началото на тази година към бургаското Народно читалище „Христо Ботев“ 1937 г. Нейното създаване е част от „Интегрирания проект за социално включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново“, финансиран в рамките на ЗОВ.

Талантът на децата от школата ще стигне и до Русия, след като две деца от проекта рисуваха в бургаската галерия „Богориди“. Гости от гр. Ярославцев харесаха техните творби, поканиха ги на самостоятелна изложба, а три от картините взеха със себе си, за да ги включат в международен конкурс.

Амбицията на Атанаска Желязова да разкрие и детска танцувална школа „Слънце“, отново по проекта на Програма ЗОВ вече се осъществява. Ръководителят ѝ Павлина Кръстева вече учи на хора малките таланти от бургаския квартал „Победа“. Днес – в Деня на толерантността, ще им гостуват и техни връстници от ансамбъл „Атанас Манчев“, за да танцуват заедно, хванати ръка за ръка. Наистина ден на приятелството и толерантността!

Виж повече

Супер Сапунчо учи на хигиена бургаски деца

2017-10-27

Супер герой, призван да се бори с бактериите, влезе в час при бургаски деца от ІV-та Б група на Основно училище „Христо Ботев“ в кв. „Победа“. Здравните медиатори Стефан Коларов и Габриела Панайотова доведоха Супер Сапунчо на помощ в една образователна, но и забавна среща. Супер Сапунчо е по-силен от Батман и Супермен, защото убива всякакви бактерии.

Знаете ли какво са бактерии?“, попита Стефан.
Даааа!“ – извикаха в един глас децата.
Какво е?“, попита отново Стефан.
Бактерии“, отвърна дете.

Така с разликите между бактериите и батериите, които се оказаха не толкова малки започна образователният час.

Бактериите се намират и върху ръцете ни и, ако не ги мием често, то ги разнасяме сред нашите приятели, като се здрависваме и ги докосваме. Тук на помощ идва Супер Сапунчо, разказват медиаторите пред усмихнатите деца. Редовното миене на ръцете със сапун и вода ще намали вредните бактерии и преноса им. Важно е и да си режем редовно ноктите, за да не се трупат под ноктите ни.

За да е сигурно, че децата са запомнили всичко, медиаторите  им раздадоха рисунки на човешка длан. Децата сами ще отбележат къде най-много се трупат бактериите.

А самите бактерии ни карат да се разболяваме, да кихаме и да кашляме, разказват медиаторите, които, са всеки случай, препитват и как правилно се киха. Разбира се, с ръка на лицето.

В края на образователната среща малчуганите от ОУ „Христо Ботев“ получиха сапунчета, кърпички и шампоани.

Виж повече

80 – ти рожден ден на читалището в бургаския квартал „Победа“

2017-10-20

Народното читалище „Христо Ботев 1937“ в бургаския квартал „Победа“ отбеляза снощи своя 80 – ти рожден ден. Празненството бе организирано в салона на читалището, изцяло ремонтиран по „Интегрирания проект за социалното включване на ромите и другите уязвими групи“ на Община Бургас, изпълняван в рамките на  Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на  Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Благодарение на проекта на  Община Бургас по Програма ЗОВ, читалището е в този разкошен вид, посочи сподели при откриването на тържеството секретарят на читалището Катерина Гагева. Ремонтиран бе и салонът, в който се проведе тържеството, след като от 2010 г. е бил неизползваем. Има ново отопление, подменени са столовете, както и цялото оборудване. Стойността на ремонта е близо 140 000 лв., а оборудването - 13 607 лв. Подменен е изцяло покривът, който редовно е течал преди това. Библиотеката е обзаведена с нови стелажи, ремонтирано е хранилището, където таванът е бил пред срутване. Създаден и оборудван с компютри е Информационният център. В  камерна зала  децата ще се събират да четат книги и да се срещат с автори.

Ние изпълнихме този проект само от материалната му част, посочи неговият ръководител Магдалена Япаджиева. „Всичко останало, което се случва тук, е благодарение на едни хора. И на един човек, който изпълва със смисъл думата възрожденец: Катерина Гагева“, посочи Япаджиева.

В поздравителен адрес до екипа на читалището, ръководителят на Програма ЗОВ Ирина Файон, тя честити празника на културната институция. „Убедени сме, че вашият опит и отдаденост към децата и мисията ви да отгледате тези деца, ви радват с прекрасни резултати. Пътят към добри дела и постиженията им са най-ярките доказателства за приноса ви към младите таланти на България“, се казва в поздравителния адрес от Ирина Файон.

Като доказателство към нейните думи в салона на читалището продължават да са изложени творбите от втория национален конкурс за детско творчество „Моята невероятна лятна ваканция“. Читалището беше домакин на конкурса, а неговите възпитаници спечелиха призови места.  

Празникът бе уважен от представители на почти всички читалища в Бургас, а с песни и танци децата от детска вокална група „Звъника“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1928“ и мажоретен състав при СОУ „Братя Миладинови“ го направиха пъстър и забавен.

Виж повече

Продължават безплатните прегледи за уязвимите групи в Средец и Малко Търново

2017-10-17

През октомври продължават безплатни медицински прегледи за най-уязвимите групи в Средец и Малко Търново. Част от тях са финансирани по „Интегрирания проект за социално включване на ромите и други уязвими групи в Бургас, Средец и Малко Търново“, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички).

През март бяха извършени прегледи на 200 здравно неосигурени жители на Средец. През октомври по проекта започнаха процедури по цитонамазка и микробиологично изследване на 50 жени отново от града. Те ще се провеждат в продължение на 5 месеца, като всеки месец ще бъдат преглеждани по 10 жени, а при необходимост, те ще бъдат и лекувани. Дейностите ще се извършват в бургаско лечебно заведение, като Община Средец осигурява транспорта до областния град.

Работата по профилактичните прегледи на спира дотук. От бургаския ДКЦ „Ел Масри“ също се включват в помощ на отпадналите от здравната система в Средец и Малко Търново.

„Ние всички в Диагностично-консултативният център „Ел Масри” се водим от желанието да помогнем на хора в неравностойно положение и да им осигурим достъп до медицински грижи. Затова  и тази година центърът ще извършва безплатни медицински прегледи и имунизации на лица от ромски произход и на такива със затруднен достъп до здравни услуги в населените места от област Бургас“ казва собственикът на лечебното заведение Зияд Ел Масри. Ще се провеждат профилактични ехографски прегледи на възрастни и педиатрични профилактични прегледи на деца /новородени и в предучилищна възраст/. Освен прегледи за децата, при които няма данни за имунизации, нямат избран личен лекар или постоянна адресна регистрация в населените места от Област Бургас, ще бъдат направени напълно безплатно и задължителните имунизации.

Медицинските прегледи ще се извършват от д-р Недялков – рентгенолог и д-р Дончева – педиатър. И двамата лекари са с богат опит и доказали се като професионалисти в своята област. За осъществяване на тези прегледи  от лечебното заведение ще ползват своите  оборудвани мобилни кабинети.

Между 50 и 100 деца и около 50 – 60 възрастни ще бъдат прегледани безплатно от лекарите на ДКЦ „Ел Масри”.

Виж повече

Малки бургазлии творят в „Шарена палитра“

2017-10-06

Любителска школа за талантливите деца от бургаския квартал „Победа“ работи от началото на тази година към бургаското Народно читалище „Христо Ботев - 1937 г." Нейното създаване е част от „Интегрирания проект за социално включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново“, финансиран в рамките на Програма ЗОВ.

Общо 30 деца на възраст между 8 и 13 години участват в школата, разделени в 7 групи. Желаещите се оказаха повече от възможностите на проекта, затова децата, които не се включиха в него, бяха поканени в друга формация към читалището.

Въпреки трудностите при започването художественият ръководител Атанаска Желязова е оптимистично настроена: „Желанието, искрите за знания в очичките им, любопитството да научат, знаят и да бъдат заинтригувани, спечели сърцето ми. Днес се гордея с тези деца, с постиженията им, с постоянството им и с постигнатите им уменията да работят в група, както и с подкрепата на част от родителите. За тези месеци те се научиха на толерантност едни към други, започнаха да се подкрепят и поздравяват за постигнатите успехи, да изказват мнение и споделят собственото си виждане за изкуство в рисунките“, казва Желязова.

През изминалите месеци децата от школата участваха в редица конкурси, където печелиха награди и грамоти. Освен в изобразителното изкуство те създават кукерски маски, учат се на макраме, изработват картички, пана, мартенички. Атанаска Желязова ги запознава и с българския бит и култура. Дейностите на школата излизат и от рамките на изобразителното изкуство, провокирайки четенето и любовта към писаното слово. Екологията също е застъпена, като децата бяха провокирани и да създаван пана – рисунки със семена, растения и екоматериали.

Художественият ръководител Анатаска Желязова споделя, че излиза и извън рамките на проекта. „След определените часове, които стриктно се спазват, започнах да им показвам различни техники и сред народното творчество - ръкоделие, плетене, макраме, мънистоплетене, изработване на мъниста, които децата сътворяваха след това на белия лист. Пример за това са шевиците от българският фолклор, които се появиха на рисунките им на народните носии. Част от децата се научиха да плетат на една и на две куки, научихме се да си правим гривни и гердани от мъниста“, разказва Желязова.  

Виж повече

Водещ специалист проведе обучение на здравни медиатори в Бургас

2017-07-26

Професор Ивайло Търнев, един от водещите невролози у нас, проведе обучение на здравни специалисти и здравни медиатори в Бургас в края на миналата седмица.

Това е второто подобно обучение, в рамките на Интегрирания проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново, финансиран в рамките на Програма ЗОВ.

Изборът на професор Търнев за това обучение не е случаен. Освен блестящ експерт и лекар и откривател на генетичното заболяване при ромите, наречено Ломска болест, той е и председател на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата". От години доктор Търнев се занимава с тази тематика. Пред здравните медиатори и специалисти, той разказа, че първият му досег с роми е бил именно при откриването на Ломската болест, през 1994 г. След това вниква в проблематиката, пътува в страната, среща се с различни групи роми. А те не са едни и същи. В едно село може да има пет различни ромски общности – с различна култура, бит, както и с различни болести, обяснява професорът.

Здравният статус на ромите, неговите специфики и здравните политики, които подобряват достъпа на уязвими групи до здравеопазване, бяха част от темите, които засегна проф. Търнев в обучението на здравни специалисти и здравни медиатори от района на Бургас.

„Изследванията на здравния статус в ромските квартали показа много лошо тенденции. Има много висока заболеваемост от инфекциозни заболявания и много по-честна смъртност от такива. Много по-нисък е обхватът на имунизации. Важно е да се организират адекватно и ефективно профилактичните програми“, проф. Търнев.

Той поясни, че един от най-важните фактори за работа с ромите е опознаването им. Когато доверието им бъде заслужено, когато показвате, че сте запознати с тях, тогава ще може по-лесно да се работи с тях, да се организират и профилактичните дейности, добави специалистът.

Профилактиката е един от важните аспекти на работата в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в шестте района, където програмата работи.

Вижте повече за работата ни в Бургас

Виж повече

Читалището „Победа“ посреща 80-ата си годишнина ремонтирано и обновено

2017-06-19

80 – ата годишнина на Народното читалище „Христо Ботев 1937“ в бургаския кв. „Победа“ ще бъде отбелязана през тази година. Благодарение на проекта за социално включване на ромите и другите уязвими групи, финансиран по Програма ЗОВ читалището ще посрещне рождения си ден след сериозен ремонт.

„Христо Ботев 1937“  е единственото читалище в Община Бургас с голям салон за театрални представления. Въпреки това последната постановка, която се е играла в него преди ремонта, е през 2009 г. Година по-късно салонът е на практика неизползваем заради лошото си материално състояние.  Разчитало се е на калорифери, които освен да издават шум и да консумират електроенергия, не са отоплявали помещението.

Днес ситуацията е различна. В НЧ „Христо Ботев“ 1937 редовно гостуват актьори от Бургас и Поморие, които привличат детската публика от квартал „Победа“, а салонът се оказва тесен за тях. Климатиците в помещението са колонни и достатъчно мощни, за да го отопляват, а всичко в салона е подменено и подновено. Целият ремонт, финансиран по Програма ЗОВ, е на стойност почти 140 000 лв., а оборудването - 13 607 лв. Подменен е изцяло покривът, който редовно е течал преди това.  Библиотеката е обновена с нови стелажи. Ремонтирано е хранилището, където таванът е бил пред срутване. Открит е Информационният център, оборудван с компютри. На разположение на децата е малка камерна зала, където те се събират да четат книги и да се срещат с автори.

Катерина Гагева е секретар на читалището от 1984 г. насам. Казва, че трудности винаги е имало и ще има, но се опитват да се справят с тях. Само по проекта на Община Бургас обучават 30 деца, отделно, към читалището има още 40. Имат формация за любителски и приложни изкуства, които редовно печелят награди от различни конкурси. Започнали са обучения и по танци – народни и стандартни. Целта им е децата да придобият обща танцова култура, освен да са запознати с хорàта, но и с валс, ча-ча-ча и други.

Децата имат нужда от това. Тук, в квартала, те са централизирани, не излизат никъде. За нас е важно децата да има къде да отидат, да има какво да видят, да се почувстват по-значими, да добият самочувствие. А това помага и за тяхната социализация“, споделя Гагева.

Основните трудности пред читалището са свързани с финансирането, посочва Катерина Гагева. За момента, за него разчитат на субсидията и дарителите, но без ремонта, извършен с финансирането по ЗОВ, читалището нямаше как да функционира нормално и да образова децата.

„Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи“ е по Програма ЗОВ и се изпълнява с финансовата подкрепа на Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Вижте още за работата ни в Бургас в този линк

Виж повече

Обновеното училище в бургаския квартал „Победа“ изпрати своя първи „випуск“

2017-06-12

С емоционално тържество на 30 май бе отбелязан краят на учебната година в Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“. Много от децата учат в пристройката към училището, изцяло изградената по местния проект за социално включване на ромите и другите уязвими групи в рамките на Програма ЗОВ.

С песни, танци, мажоретни изпълнения, стихотворения и много детски усмивки, подготвителните групи, в които са включени близо 200 деца, завършиха тази учебна година. Тържеството бе организирано във физкултурния салон, който училището нямаше преди реализацията на проекта. Също положителен ефект от работата по ЗОВ е, че за една година децата, повечето от които са билингви, буквално са „проговорили“ български език: свободно могат да общуват на него, учат и песни и стихотворения.

За лятото са планирани занимални в подготвителните групи и в началния курс на обучение. Ще има и извънкласни дейности и спорт. Предвидени са и екскурзии за децата.

Виж повече

Индивидуален подход при здравната помощ за уязвимите групи

2017-05-19

Здравни специалисти от Бургас, Средец и Малко Търново преминаха миналата седмица първо въвеждащо обучение.  Двудневното обучение бе организирано от Националната мрежа на здравните медиатори и е част от интегрирания проект на Община Бургас изпълняван в рамките на Програма ЗОВ. В обучението се включиха лекари и медицински сестри от Бургас, Средец и Малко Търново.

Цвета Петкова и Огнян Каменов акцентираха на нуждата от индивидуален подход не само към уязвимите групи от хора, но и за такъв при отделните групи роми. Представиха ромската култура и история, специфики на различните групи, работа в мултиетническа среда.

„Работим вече доста години с медицински специалисти, споделяме и добри, и лоши практики“, казва Цвета Петкова. „При правилен подход успяваме да променим нагласата и нуждата от здравни грижи да бъде осъзната и от най-маргинализираните групи“.

 „Работим вече около 20 години с различни ромски общности. Много от българите смятат, че ромите са едно цяло, но това е грешна представа. Те не само са много различни, а всяка група, всяка махала има своите специфични особености - езикът, който говорят, начин на живот“, допълва Каменов.

По време на обучението Каменов посочи като пример гърменските роми. Истинските представители на тази общност още водят номадския си начин на живот. Според  обучителите с тези хора, трябва да се работи индивидуално, за да има ефект.

С това се съгласяват и участниците в обучението. Диана Иванова и Руска Бербенлиева са медицински сестри в гр. Средец. И двете обичат да работят с деца, което приемат и като призвание. Диана, която е с ромски произход, споделя, че има нужда от подобни обучения: „Има, защото е много трудна работата. Работим основно с роми, най-трудна е комуникацията“.

Руска добавя, че основната разлика идва от начина на живот. „Те не могат да преценят кои са приоритетите в отглеждането на децата. При тях това не е на първо място“, казва тя.

Следващото обучение по „Интергрирания проект за социално включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново“ ще бъде водено от медицински специалисти. То е планирано за месец юли.

Виж повече

В гр. Средец заработи Център за развитие на общността

2017-04-05

Центърът за развитие на общността в Средец бе официално открит днес в кв. "Победа" в гр. Средец. Центърът, чиято сграда бе основно обновена и обзаведена по Програма ЗОВ, ще предлага комплексни услуги, свързани с образованието и здравеопазването на най-уязвимите групи от хора в общината.

Лентата при откриването на Центъра бе прерязана от заместник-кмета на община Средец Николина Дамбулова и ръководителя на програма ЗОВ Ирина Файон. Гостите бяха посрещнати от талантливите деца на Средец, които изпълниха български и ромски песни и стихове.

Сградата е построена през 1971г. за квартален клуб за културни мероприятия. През годините са правени само частични ремонти, но сега Центърът е основно ремонтиран, всички помещения са обзаведени и оборудвани със средства по ЗОВ.

„Общината ще бъде изцяло отговорна за поддръжката на материалната база в ремонтираната сграда, каза заместник-кметът Николина Дамбулова. „Функционирането на Центъра ще бъде финансирано от общинския бюджет".

"Това, което правим в Бургас, Средец и Малко Търново е част от една по-голяма стратегия и визия на Българо - швейцарската програма за интегриране на ромите чрез образоване и здраве и подобряване качеството на техния живот“, посочи ръководителката на Програма ЗОВ Ирина Файон.

Центърът за развитие на общността няма да е само ремонтирана сграда, а ще бъде изпълнена със съдържание, добави Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция "Образование и демографски въпроси" в Община Бургас и ръководител на проекта в Община Бургас в рамките на ЗОВ.

Центърът в Средец

"На първия етаж са разположени три кабинета за работа на екипа, компютърна зала, зала за обучения и културни мероприятия. Те са обзаведени и оборудвани със средства на проекта. На полусутеренния етаж са разположени две големи зали. Едната зала е за извънкласни занимания на клуб "Спорт", другата ще се използва от новосъздадената танцова група", обясни координаторът на проекта за Средец и координатор "Образование и интеграционни дейности" в Община Средец Зюмбюла Маринова.

Центърът ще предлага занимания, които да допълват обучението в училищата по български език, развитие на компютърни умения и трудови навици, както и социализиране на децата чрез игри и изкуства. Ще се работи и с родители, за да ги мотивира да изпращат децата си на училище и да ги окуражават да са активни в час. Центърът е замислен да предоставя здравно-образователни услуги и консултации на родителите, за да имат базисна здравна култура и хигиенни навици, както и да ги стимулира да се грижат за здравето си – своето и на децата си. Здравен медиатор ще осъществява връзката на родители и деца с общопрактикуващ лекар и гинеколог. Всички това ще се прави с наети по Програма ЗОВ педагози, психолози, лекари и медиатори, които са хора от общността.

Интегрираните услуги

Идеята за интегрирани услуги, съсредоточени в ромски общности под формата на центрове не е нова. Подобни програми в България се финансират и чрез Световната банка, УНИЦЕФ и по европейски социални проекти, за да се подобри качеството на услуги, свързани със социални и здравни проблеми. Такива интегрирани услуги се предлагат на много места в държавите с компактно ромско население - Румъния, Унгария, Словакия, Испания. Все повече се налага да се използват усилията на общини и неправителствени организации за предоставяне на такива услуги за интегриране най-вече в областта на образованието и заетостта в страните от Европейския съюз, които приемат роми-имигранти – Германия, Шотландия, Белгия, Франция.

„Програма ЗОВ не е изключение от тази тенденция и допринася за подобряване на работата в социалната сфера, като ангажира обаче общините да поемат по-нататък управлението и издръжката на такива центрове“, каза ръководителката на Програма ЗОВ Ирина Файон. „Тази комбинация между оказване на подкрепа с ноу-хау, интегриран подход, позициониране в самата ромска общност и устойчивост са крайната цел, към която се стремим и се надяваме да постигнем. Това е и уникалността на подхода ни в работата по Програма ЗОВ“.

Виж повече

Общи усилия на учители и медиатори по ромската интеграция в Община Бургас

2017-02-16

66 учители от Бургас, Средец и Малко Търново участваха наскоро във второ обучение в рамките на проекта за социална интеграция на роми и други уязвими групи, изпълняван в Община Бургас в рамките на Програма ЗОВ.

Една от темите на обучението бе картографирането като интерактивен подход за работа с деца и ученици в мултикултурна среда.  „Учителят трябва планира цялата дейност и даде подробни насоки на децата за това, което предстои да направят. Примерно, обиколка, свързана с уроците по околен свят, опознаване на училището или квартала... И след обиколката за наблюдение всеки прави своя карта на видяното. Накрая се получават различни карти,  плод на различните възприятия“, разказва лекторът доц. д-р Мария Алексиева от Бургаския свободен университет. Тя е убедена, че този подход дава интересни резултати, защото децата са активни и искат да опознават света по свой начин.

В нуждата от иновативни подходи, за да има добри резултати в социалното включване на децата е убедена и Радостина Ботушанска, помощник – директор на Основно училище „Христо Ботев“. В него учат деца от български, турски и ромски произход и има много случаи, когато някои от тях прекрачват прага на училището с много малък набор от български думи, а после завършват с добри бележки.

И всичко това се случва благодарение на учителите – на техните усилия и иновативните подходи, които прилагат. Но и не само.

В проекта вече са ангажирани и образователни медиатори. Трима работят основно в създадените клубове „Отговорен родител“ и „Активен родител“ в квартал „Победа“ в Бургас. Целта им е да мотивират родителите да изпращат децата си на училище. Амбицията на проекта в Бургас е да обхване около 300 родители. Предстои медиаторите да започнат работа „на терен“ – по домовете.

Това,  което сме започнали, не е лесно и резултати не могат да се очакват веднага, разказва  Десислава Тенева, една от медиаторките. Няма „магическа пръчка“, но вече се виждат положителни знаци. Майките в квартала започнали да водят свои приятелки на срещите на клуба „Отговорен родител“.

Двама образователни медиатори вече работят и в Средец.

Очаква се след приключването на проекта медиаторите да бъдат назначени за постоянно в общинските администрации.

Вижте още в тази публикация

 

Виж повече

С атрактивни състезания приключиха обученията по първа помощ в Община Бургас

2017-01-24

В средата на януари 50 деца и родители от бургаския квартал „Победа“ участваха в забавни и атрактивни състезания по оказване на първа помощ. „Надпреварата“ целеше да затвърди знанията, придобити при обученията организирани от фондация „ОФФ Медия" през 2016 година по през по проекта на Община Бургас за социално включване на роми и други уязвими групи в рамките на  Програма ЗОВ.

В състезанията участваха деца и родители, които не бяха преминали първия етап на обученията в Бургас, а експертите към фондация „ОФФ Медия“, която е един от партньорите в проекта, направиха бърз курс.

Предвид на зимната обстановка бе наблегнато на актуални наранявания, като например как да се обездвижи крак или ръка с подръчни средства, докато се изчака пристигане на медицински екип или транспортирането на пострадалия до лечебно заведение. С децата и възрастните бяха разиграни и различни ситуации, свързани с инциденти – помощ за човек, който си е глътнал езика, наранил се е или е изпаднал в безсъзнание, спиране на кръвотечение и други.

С това състезание приключиха обученията по първа помощ, организирани от фондация „ОФФ Медия“. В курсовете по първа помощ в Бургас, Средец и Малко Търново бяха обхванати над 100 души.

Проект на Община Бургас за социално включване на роми и други уязвими групи е на обща стойност 2 613 544 лв. По него бе построена сграда за предучилищно и начално училищно образование в кв. „Победа”- Бургас, основно бе ремонтирана детската градина в с. Звездец, изгражда се Център за развитие на общността в Средец и др.

Виж повече

Учители и медиатори преминаха обучение за работа с деца в мултикултурна среда

2016-11-09

66 учители от три училища в Бургас, Средец и Малко Търново, както и четирима образователни медиатори от Фондация „Областен ромски съюз“ преминаха обучение за работа с деца, които се обучават в мултикултурна образователна среда.

Двудневното обучение бе направено от опитни специалисти от Бургаския свободен университет в два модула -  „Арт-педагогика за деца, обучаващи се в мултикултурна образователна среда“ и „Работа с деца със специално образователни потребности и задръжки в психологическото развитие в мултикултурна среда“.

Една от основните цели на проекта в Бургас по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) е пълноценното включване на ромските деца в образователната система. За да бъдат ромските деца привлечени и задържани в училището, са нужни индивидуални методи и допълнителна учебна помощ за тези, които са изостанали в обучението.

Акцент при обучението бе поставен и при работата със семейството. Търси се взаимодействие по линията  "родители – деца – детска градина - училище”, цели се и разбиране на проблема с отпадането на децата от училище. В дискусиите бе обърнато внимание на управлението на гнева. Представени бяха нови подходи за работа с деца – билингви за по-доброто усвояване на български език.

Подобно обучение на учители и образователни медиатори предстои да бъде организирано и през следващата година. Предвиждат се и две поддържащи еднодневни обучения с изнасяне на „открити уроци“ от учителите, включени в проекта.

Виж повече

Жители на Малко Търново и Звездец обучени да оказват първа помощ

2016-11-01

Ощо 30 жители на град Малко Търново и село Звездец преминаха през октомври обучение за оказване на първа помощ - спиране на кръвта, реакция при тежки случаи, разпознаване на симптоми при инфаркт и инсулт. Подобни курсове бяха организирани и за жители на Бургас и Средец. Общият брой на обучените досега е над 100.

При голям интерес преминаха и състезанията, в които се включиха 62 души – родители и деца. Състезанията представляваха поредица от симулации на реални инциденти, в които участниците в отбори от петима души демонстрираха наученото за оказване на първа помощ.

В края на ноември предстои подобни състезания и за жителите от бургаския квартал „Победа“.

Обученията са част от изпълявания в Община Бургас „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“ в рамките на Програма ЗОВ - Здраве и образование за всички.

Виж повече

Център за развитие на общността изграждат в Средец

2016-10-03

Община Средец ще изгради Център за развитие на общността като част от проекта в рамките на Програма ЗОВ, изпълняван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

"Центърът ще отговори на нуждите на общността", посочи кметът на Средец инж. Иван Жабов. „В него ще се предоставят здравни, образователни и социални услуги, ще се организират информационни беседи и културни мероприятия, ще бъде оказвана помощ на децата да усвояват по-лесно учебния материал“.

"Сега в общината няма такъв център, който да предоставя услуги за комплексно общностно развитие - образователни, здравни, социални", каза при представянето на проекта Зюмбюла Маринова, координатор „Образование и интеграционни дейности“ в община Средец. Нуждата му е доказана и след направен анализ на потребностите на общността.

Ромският етнос е най-голям сред малцинствените групи в общината. 15,5% или 2063 души се определят като роми в Средец, а по експертни оценки те са над 3 500. Основните проблеми, които бяха очертани при предварителния анализ, са в областта на здравеопазването и образованието. В рамките на проекта ще се работи с ромските жени, за които са предвидени акушеро – гинекологични прегледи, информационни кампании на здравна тематика, както и раздаване на контрацептивни средства. Като цяло въвеждаме мерки, които да улеснят достъпа до образование, здравеопазване и социални дейности“, каза Зюмбюла Маринова.

Предвиден е цялостен ремонт на съществуваща сграда, която се намира в кв. „Победа“ в Средец, както и оборудване на кабинетите за работа на екипа. Такъв ремонт не е извършван на постройката от близо 25 години. До момента тя е изпълнявала функциите на Клуб за културни мероприятия и ромски празници на жителите на квартала.

Фирмата – изпълнител „ПОЛИССТРОЙ“ ЕООД -  гр.Ямбол е избрана с процедура. Договорът вече е подписан и всеки момент предстои да започне работата. Строителството трябва да бъде извършено за три месеца. Стойността на строително – монтажните работи е 280 000 лв. с ДДС. Средствата са осигурени от Българо - швейцарската програма за сътрудничество, Община Средец съфинансира строителството с 10%.

В Центъра за развитие на общността ще заработи екип от ръководител, педагог и двама образователни медиатори.

В Центъра предстои да се организират допълнителни занимания в извънкласни форми и групи по интереси – индивидуална и групова работа за ученици от първи до четвърти клас. Ще се осигурят учебни помагала и пособия на 30 ученици от ромски произход (втори и трети клас) за две учебни години. В Клуб „Отговорен родител“ ще се развиват родителски умения и ще се консултират родители на деца от първи до осми клас. Ще се организират консултации с педагог за деца със затруднения в усвояването на български език. Ще бъдат създадени клубове по интереси – „Физическо възпитание и спорт“; „Творчество“; „Информационни технологии“, както и по култура, музика и танци.

В проекта е включено и провеждане на безплатни профилактични прегледи за здравнонеосигурени жители на Средец. Вече е обучен и назначен  здравен медиатор към общината, който работи с представители на общността. Ще бъдат проведени беседи на здравна тематика, ще се разпространяват брошури за повишаване на здравните знания. Ще бъдат раздадени контрацептивни средства на граждани с ниски доходи. Предвидени са и медицинско наблюдение на бременни жени при специалист по акушерство и гинекология, ще се извършват и безплатни медицински изследвания на 100 неосигурени бременни жени за период от две години.

Виж повече

200 бургаски деца учат в нова сграда в кв. „Победа“

2016-09-30

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, ръководителят на Швейцарски офис за сътрудничество Ролан Питон и кметът Димитър Николов откриха изградената с швейцарско финансиране сграда за предучилищно и начално училищно образование към ОУ „Христо Ботев“, кв. Победа.

Стойността на строително – монтажните работи е 928 973.28 лв.  Средствата са осигурени от Българо – швейцарската програма за сътрудничество, като 10 процента е съфинансирането от  Община Бургас в рамките на проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, част от Програма ЗОВ. Община Бургас успя да завърши проекта преди крайния срок и сградата вече функционира.

„Ние сме много доволни, защото видяхме, че има много добро сътрудничество между различните заинтересовани лица, между общината, местната общност, партньорите и министерството. За нас важното е не толкова новата сграда, колкото възможността повече хора да имат достъп до образование. Затова, днешната проява е една много важна стъпка в този проект, защото имаме повече деца, които ще получат предучилищно образование, което ще им помогне да останат в образователната система“, коментира Ролан Питон.

Благодарни сме на общината и на швейцарската помощ, защото нашите деца ще могат да се учат, сподели Христо Йорданов, който живее в кв. „Победа“.

Нашите деца ще се изучат и ще са равноправни граждани. От нас каквото зависи, от родителите, ние ще държим на това да посещават училище“, каза Христо.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова не скри задоволството си от откриването на сградата.

Преди три години, когато бях ръководител на Българо – швейцарската програма, стартирахме тази инициатива със заместник – кмета по култура и образование Йорданка Ананиева. Днес виждам един истински завършен проект. За мен е важен успехът, който община Бургас, заедно с партньорите по проекта, постигна. Днес можем да видим как 200 деца имат възможност редовно да посещават занималня, предучилищна група, да имат работа със специалисти – логопед, психолог, здравна помощ. Този подход е ключът е към успеха, за да имаме реално социално включване на най-маргинализираните части от нашето общество“, добави Зорница Русинова

 Кметът на Бургас Димитър Николов посочи за пример, че много общини в България затварят и продават училища, заради невъзможност да ги издържат. А в Бургас, само за тази година, се строят четири нови детски градини и две училища, каза Николов, който се обърна към децата и техните родители:

Бъдете активни, редовно посещавайте училище „Христо Ботев“, не отсъствайте. Скъпи родители, бъдете настоятелни и следете дали вашите деца редовно посещават училището, защото това е важно за възможността да се реализират в живота“, каза кметът на Бургас.

700 ученици се обучават в ОУ „Христо Ботев“, което е единственото училище в квартала. 75% от тях са с ромски произход, повечето от децата са билингви и за да могат да научат български език добре, е необходима целодневна форма на обучение. В района няма детска градина, а училището нямаше капацитет да обхване повечето деца от началното училище в целодневно обучение. ОУ "Христо Ботев" беше без физкултурен салон до този момент, както и без зала, в която да се провеждат големи родителски срещи, културни събития и празници. Много от децата (около 20%) не ходят редовно на училище, 8-10% отпадат от училище след началното образование. Нуждата от подобно обучение в "Победа" е посочена именно от родителите.

В новата пристройка, която бе открита, се обучават три групи деца в подготвителни групи в задължителна предучилищна възраст и две групи ученици, обхванати в целодневна организация на обучение. На първия етаж са помещенията за учениците и физкултурният салон. На втория са разположени подготвителните предучилищни групи, медицинският и методичният кабинети, кабинети за логопед и психолог, както и за работа с родители.

Вижте репортажа на БНТ

Виж повече

Европейска детска градина за най-малките в Звездец

2016-05-31

Община Малко Търново даде официален старт на строително – монтажните работи за цялостното обновяване на целодневната детска градина „Ален мак“ в село Звездец. Очаква се ремонтът да е  готов за началото на новата учебна година.Ремонтът е част от проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи“, финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Помещенията на градината са в окаяно състояние: пропаднали тавани, изкъртена и унищожена подова настилка, напукани стени с паднала мазилка.

„Не деля децата на роми и българи. Това са дечица, които заслужават да учат и да живеят в по-добри условия“, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Очаква се да бъдат обхванати още деца на възраст от 3 до 6 г. и така капацитетът от 30 места на детската градина да бъде запълнен. Ще бъдат обхванати и деца, отпаднали от образователния процес и ще се извършва задължителната подготовка за бъдещите първокласници.

След ремонта, сградата ще придобие модерен облик, категоричен е Деян Йотов, координатор на проекта и директор дирекция „Европейски фондове и инвестиционни програми“ към община Малко Търново. Дворът на детската градина също ще има нов облик – с алеи, места за отдих, люлки, катерушки.

Успех на начинанието пожела Йорданка Ананиева, заместник – кмет „Култура и образование” в община Бургас, което бе сред гостите на събитието.

Целодневната детска градина  "Ален Мак" в с. Звездец ще бъде обновена за близо 280 000 лв., осигурени от Българо – швейцарската програма за сътрудничество, съобщи Магдалена Япаджиева, старши експерт в дирекция „Образование и демографски въпроси“ в община Бургас и ръководител на проекта в Бургас. Община Малко Търново съфинансира строителството с над 30 500 лв. В рамките на проекта се осигурява и оборудването за нея, както и за ЦДГ „Юрий Гагарин“ в гр. Малко Търново.  Целият проект на община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв.

Виж повече