Работни разговори по ЗОВ-проекта в Шумен

2018-02-09

Ирина Файон, ръководител на Програма ЗОВ и Герасим Герасимов, програмен директор към Швейцарското посолство в България разговаряха с кмета на Шумен Любомир Христов за изпълнението на проекта на Община Шумен в рамките на ЗОВ. В срещата участваха и представители на Националното координационно звено по Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Кметът Христов благодари за помощта, която швейцарската страна оказва на общините за интегриране на ромите, за привличане и задържане на децата в детската градина, за подкрепата на семействата за образованието на децата си и за обновяване на базата, в която те се обучават. Според него това е едно от важните неща, които задържат децата в системата, а по-добрите условия и грижата за тях мотивират семействата им. По думите на Ирина Файон строителните дейности по проекта вървят по план, дори по-бързо от планираното. Тя благодари на общината за съдействието, което екипът по програмата получава.

Ръководителят на програмата Ирина Файон бе един от първите посетители на изложбата от рисунки, подредени във фоайето на детска градина „Пролетна дъга“ в Шумен. Над 150 деца и ученици участваха в конкурса “Зимни приключения”, обявен от екипа на проекта за децата от Детска градина „Пролетна дъга“ – Шумен“ и Основно училище „Христо Ботев“ – с. Ивански. Тя поздрави малките художници за тяхното старание и за прекрасните творби, а по-късно присъства на едно от занятията в новата група, чиято сграда бе основно ремонтирана и оборудвана с нови мебел. Работата на учителите и на образователните медиатори за привличане на ромските деца в градината получи висока оценка. От средата на декември 18 нови деца вече посещават детската градина.

По-късно гостите се включиха в дискусията за агресията сред децата и ролята на семейството и училището за предотвратяване на подобно поведение. Тя се състоя в училището за родители в новия Учебен център в село Ивански и в нея участваха 35 млади майки от селото.

“За нас връзката с училището и авторитетът на преподавателите са много важни. Тук учителите наистина са всеотдайни, децата ги обичат и им се доверяват. Моят син завърши осми клас в това училище и сега продължава образованието си в Шумен,” сподели Теменужка Веселинова. Според родителите един от начините да се предотвратят подобни случаи е да има повече места, където родители и деца да се занимават заедно, повече пространства за игра, детски площадки и игрища, за да могат да спортуват.

В съседната класна стая на центъра в т.н. “наваксващи училища” под формата на интерактивна игра “Хитър Петър” осемнайсет четвъртокласници развиваха своите умения да разказват истории, да описват образи на приказни и литературни герои, да обогатяват своите езикови знания и речеви умения. В отговор на въпрос ще продължат ли образованието си, всички обещаха да учат най-малко до десети клас и на всяка цена да получат професия.  

Гостите посетиха и Здравната служба в селото, където със средства по ЗОВ бе направен цялостен ремонт на първия етаж. В момента се оборудват АГ-кабинет, педиатричен кабинет и манипулационна. Специалист-гинеколог и педиатър ще преглеждат младите жени и децата от селото по два пъти в месеца, обясни координаторът здравеопазване по проекта Людмила Андреева.

Чуйте в този линк интервюто на Ирина Файон за БНР за напредъка на проекта в Шумен

Последни новини в тази категория

ЗОВ достигна до хиляди деца и млади семейства: обобщени резултати

2019-08-14

В работата си в шестте района Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) обхвана хиляди деца, млади жени и семейства.

Цифрите са красноречиви за резултатите от четиригодишната работа на ЗОВ-екипите по места: Шумен, Пловдив, Монтана, Бургас, Сливен и Русе (2015-2018 г.) Вижте тук общи резултати.
 

ОБРАЗОВАНИЕ

Деца от 3 до 6 г. в детски градини, участващи в новосъздадени групи по Програма ЗОВ деца, включително групи по български език - 2 915

Ученици 1-4 клас, участващи в образователни дейности в новосъздадени групи по ЗОВ, включително групи по български език - 2 113

Деца и родители), участвали в културни и спортни събития - 13 796

Деца 3-10 г. , участващи в извънкласни дейности (за ученици, ученици и родители, летни училища, екскурзии, музеи) - 8 691

Родители, участващи в срещи и консултации посветени на образованието на децата им - 10 276

Конкретни резултати: Бургас, Шумен, Пловдив, Монтана, Сливен и Русе.

 

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Общи медицински прегледи (на общопрактикуващите лекари и педиатри) и скрининги - 18 253

Специализирани медицински прегледи, включително гинекологични прегледи - 5 218

Медицински изследвания - включително ХИВ, сифилис, PAP – цитонамазки, кръвни тестове за кучешки тения -        2 627

Здравни консултации (здравни медиатори) - 15 012

Поставени вътрематочни спирали  - 604

Обхванати в информационни кампании и събития, групи за здравна подкрепа на жени и младежи - 19 665

Конкретни резултати: Бургас, Шумен, Пловдив, Монтана, Сливен и Русе.

По Програма ЗОВ бяха построени/обновени 28 училища, детски градини и здравни кабинети; обучени бяха 48 здравни и образователни медиатори, както и 700 педагози и медиатори.

Вижте още резултати от работата по ЗОВ в презентацията на Звеното за управлението на проекта.

Виж повече

Програма ЗОВ: уроци и препоръки

2019-08-11

Интегрираният модел, използван от Програма ЗОВ, се доказа като успешен и работещ за социалното включване на роми и други уязвими групи. Прилаган в шестте района на Програмата – Русе, Пловдив, Бургас, Шумен, Монтана и Сливен, той може да доведе до реални резултати и в други райони на страната.

Параметрите на този интегриран модел са:

  • Интегрирани мерки - в една и съща общност;
  • Големи градски ромски общности и малки населени места - директен и адекватен достъп;
  • Устойчивостта е планирана още при дизайна на програмите;
  • Промяна на национални политики - релевантност и застъпничество;
  • Подкрепящ мониторинг и изграждане на капацитет;
  • Развитие и укрепване на партньорствата; подобрени включващи мерки.
     

Въз основа на работата си на национално и местно ниво Програма ЗОВ извлече специфични уроци:

Национално ниво

  • Интегрираните мерки - да включват образование, здраве, заетост, жилища и инфраструктура;
  • Нужно е по-добро междуведомствено сътрудничество при планиране и изпълнение на интегрирани програми;
  • Необходимост от национално финансиране на Програмите за уязвими групи, за да не се разчита единствено на външно финансиране;
  • Администрирането на проекти да не е единствено контрол. Необходима е подкрепяща супервизия;
  • Нужда от насърчаване провеждането на системно здравно образование в училище;
  • Оперативна програма Здравеопазване и по-адекватно финансиране на националните програми в тази област => по добра устойчивост.
     

Вижте препоръките на местно ниво в презентацията на екипа на Програма ЗОВ, представен на заключителната й конференция.

Използвайки успеха на подхода и резултатите от ЗОВ, независими експерти правят подобни препоръки за работата по социалното включване на роми и други уязвими групи.
Вижте обобщение на Ива Бонева, част от екипа на швейцарските оценители, в презентация, направена през юли 2019:
 

  • Продължаване работата с общини, с целенасочени/прагматични интервенции  за социално включване.
  • Включване на ромите/уязвимите групи в разработването и изпълнението на проекти.
  • Не само достъп до образование и здравеопазване, но и до качествени такива. Поддържане на този труден баланс с различни мерки.
  • Планиране на дейности, намаляващи риска за ефективността и устойчивостта.
  • Да се осигурят необходимите ресурси на ЗУП и ситуирането им на централно място в администрацията.
  • Укрепване на инструментите за мониторинг и оценка и прилагане на теорията на промяната.
  • Планиране  и навременно стартиране на инфраструктурни дейности. Изискване на временни решения за предоставяне на услуги, докато инфраструктурата не бъде въведена в експлоатация.

 

Вижте тук и още една презентация с оценки и препоръки за устойчивост: Дочо Михайлов, консултант по ЗОВ.

Виж повече