Кога ще бъде понеделник, за да отида отново на градина?

2019-01-28

Близо 90 деца са записани в детска градина „Надежда“ в квартал „Надежда“ в Сливен, която бе открита преди два месеца.

Градената вече се превърна в любимо място за децата. Мнозина от тях питат кога ще минат събота и неделя, за да дойдат отново в градината при новите си другарчета, любимите играчки и учителките. Работят четири градински групи и две яслени, като средната посещаемост е около 15 деца в група.

И само след няколкомесечни занимания вече виждаме първите резултати: децата, които за първи път в живота си посещават градина, вече са овладели първи умения – поздравяват, мият ръчичките си без подкана, знаят стихчета и песни. Чувстват се наистина като у дома си, разказват учителите.

Децата имаха и първо представление, на което се справиха блестящо: за ромския празник Банго Васил (ромската Нова година) те представиха традиционните за празника обичаи, стихчета, песнички и хорца. През деня майките приготвиха ромски ястия, характерни за празника им, които всички опитаха в края на тържеството. Страхотен празник и голямо преживяване за деца и родители! Както и за учителите, които вложиха много усилия в работата с децата. 8 учители и 8 помощник – възпитатели, както и 4  медицински сестри се грижат за децата в градината и яслата.

Първото съвместно мероприятие "деца-родители" беше коледното тържество, което бе изпълнено с много радостни емоции. Ще го помнят завинаги: това бе тяхното първо коледно тържество в градината!

Детска градина „Надежда“ бе официално открита в края на ноември 2018 година като част от първата по рода си в квартала многофункционален комплекс за образование, култура и здравеопазване, изградена по Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички).

Виж повече

Многофункционална сграда за образование, култура и здравеопазване отваря врати в Сливен

2018-11-20

Над 130 деца ще имат възможност за първи път в живота си да посещават детска ясла и градина в „Надежда“, ромския квартал на Сливен след откриването на новата многофункционална сграда, изградена с подкрепата на швейцарското правителство.

На официалното откриване на новата сграда на 22 ноември 2018 (четвъртък) ще присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, посланикът на Швейцария г-жа Мюриел Берсе Коен, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Модерната сграда е в непосредствена близост до Центъра за административно обслужване в „Надежда“, което я прави достъпна за всички граждани на квартала. Тя е първия по рода си комплекс за образование, здраве и култура в „Надежда“, където живее предимно ромско население. В нея ще се помещават още здравен център с три лекарски кабинета и културно-образователен център, от които кварталът също има належаща нужда. Единствен в „Надежда“ за интегрирани услуги, новият комплекс е изключително важен за работата на Община Сливен, местните неправителствени организации, училища, детски градини, здравни и образователни медиатори за интеграцията и социалното включване на ромската общност.

Изграждането на многофункционалната сграда е по проекта на Община Сливен за социално включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Стойността на проекта е 2 791 985 лв., като  85% е швейцарското финансиране, а 15% - националното съфинансиране. Новоизградената многофункционална сграда е на стойност близо 1,5 милиона лева, от които 10% е приносът на Община Сливен.

Програма ЗОВ се изпълнявана в периода 2015 – 2019 с основни направления образование и здравеопазване, като подкрепя също културната идентичност и овластяването на ромската общност. ЗОВ работи в шест големи общински центъра - Бургас, Монтана, Русе и Сливен, Пловдив и Шумен. Основната й цел е да се подобри достъпът на общността на ромите и другите уязвими групи до качествено образование в детските градини и начални училища, както и до първично здравеопазване, репродуктивно, майчино и детско здраве. Министерството на труда и социалната политика е основен партньор от българска страна, участват също министерствата на здравеопазването и на образованието. Общата стойност на Програмата е 13 750 450 лв., като швейцарският принос е 11 764 000 лева.

Основните резултати по ЗОВ досега: близо 460 деца посещават новоизградени детски градини, разширения на училища и общностни центрове (Монтана, Сливен, Бургас и Шумен); повече от 900 деца имат уроци по български и наваксващи занимания; близо 1 000 родители са участвали в родителски занимания или са консултирани от 17 образователни медиатори и педагози; над 8 000 души са обхванати от здравни кампании и индивидуални консултации по въпроси на здравното осигуряване, първичното здравеопазване и семейното планиране.

Основни принципи на ЗОВ са: интегриран подход, устойчивост и обвързаност с централни и местни институции. Дейностите в Програмата са практични и съобразени с особеностите и конкретните нужди на ромската общност и уязвимите групи, като се основава на разбирането, че образованието и здравето са основни предпоставки на социалното приобщаване. Програмата работи в тясно сътрудничество с местни и централни институции, които да продължат добрите практики и да мултиплицират нейния модел след приключването й през 2019.

 

За Програма ЗОВ: http://zovprogramme.bg/bg
За
резултатите от работата по ЗОВ в Сливен: https://bit.ly/2S31zfR

Виж повече

Дни на ромската култура в Сливен

2017-09-29

От 2 до 4 октомври Сливен е домакин на Дни на ромската култура -  2017, организирани в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Община Сливен, като бенефициент по „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен”, е съорганизатор на това събитие,"  съобщи на пресконференция в Областния информационен център днес заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. „Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения на Европейския съюз. Основен партньор по проекта е сдружение „Ромска академия за култура и образование (РАКО)”. Предстоят ни няколко дни изпълнени с интересни прояви, концерти, изложби”, каза още Чиликова.

Третото издание на Дните на ромската култура предлага разнообразна програма от събития, която цели да представи културата на ромската общност.

Дните ще бъдат официално открити на 2 октомври с концерт с участието на Ансамбъл „Романи чълхъя“ (Ромски звезди), Теодосий Спасов, ромските певци Бони и Щилиян, оркестър „Карандила“ и др. Концертът е посветен на ромския композитор, диригент, музикант и педагог Йордан Русчев (Данко), един от учредителите на Централния цигански театър  „Рома“-  София и ръководител на сливенския ансамбъл „Никола Кочев“, който ръководи 50 години до 2001.

На 3 октомври  са предвидени изложба „Ромско изкуство и занаяти“ с участието на художници и занаятчии от страната, обявяване на победителите в конкурса името на ромския поет Усин Керим и моноспектакълът „Цигански колела“ на младата актриса Наталия Цекова и акордеониста Мартин Любенов.

 Конференцията „Ромите през ХХІ век – култура и идентичност“ ще събере на 4 октомври учени и изследователи на ромската общност. Доклади ще изнесат проф. Маргарита Карамихова от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, проф. Майя Грекова от СУ „Св. Климент Охридски“, д-р Румян Сечков, доц. д-р Петя Банкова, д-р Йосиф Нунев и др.

Дни на ромската култура -  2017 са част от дейностите на проекта на Община Сливен за социално включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

В Сливен работата на Програма ЗОВ е конкретно насочена към квартал „Надежда“. Една от амбициите на екипа на проекта в Сливен е да бъде създадена необходимата база и възможности за достъп до интегрирани услуги за жителите на квартала, без да се налага те да напускат средата си. Това е от изключителна важност особено за малките деца, които се стресират, ако не са в обичайната си среда. Проектът в Сливен е на обща стойност 2 791 985 лева и се изпълнява от Община Сливен в партньорство с Ромска академия за култура и образование и фондациите „Здравето на ромите" и „Лекари на света".

Вижте повече за работата на ЗОВ в Сливен тук

Виж повече

И най-важното: ще са подготвени за първи клас

2017-06-27

Повече от 30 родители дойдоха на срещата с екипа на Ромска академия за култура и образование (РАКО), организирана наскоро в Сливен по проекта на общината в рамките на ЗОВ. Родителите бяха довели на срещата и децата си, които подлежат на записване в детска градина.

Стела Костова от РАКО обясни на родителите как може да запишат децата си в градината, информира ги за правилата и режима в детската градина. „Сутрин децата ще закусват тук, до обяд ще имат различни занимания, а след следобедната закуска ще се включват в различни игри“, поясни тя. „Ще има кой да ги занимава и да се грижи за тях. Но най-важното е, че ще си изградят навици за училище и ще бъдат подготвени за първи клас”.

Родителите изявиха желание да запишат децата си в забавачницата. Това ще им даде възможност да имат време да постъпят на работа. В края на срещата малчуганите получиха от екипа на РАКО цветни книжки с детски песнички, а Тони им помогна да разучат мелодиите на някои от песните. Изненадани, но радостни и развеселени, скоро родители и деца запяха популярните „Тръгнал кос” и „Хей ръчички”.

Виж повече

Да поговорим за ранните бракове

2017-06-01

 „Ранните бракове“ бе темата на беседата с млади хора от ромската общност в кв. „Надежда“ – Сливен, организирана от местния екип по Програма ЗОВ на 31 май. Ранните бракове са един от сериозните проблеми за общността, който води до отпадането от училище и неспособност за по-добра реализация в бъдеще и затова от ЗОВ работим активно да променим тази тенденция.

Срещата бе насочена към превенция на проблема и дискусия по темата с младежи от общността. Освен да изслушат беседа, младите хора имаха възможност да се включат в дебат по темата. Бе разяснена ползата от образованието и как то спомага за по-добър социално-икономически статус на ромите и другите уязвими групи. На няколко пъти бе подчертано, че завършването на училище и придобиването на професионална квалификация би спомогнала за по-добрата интеграция на хората от общността.

Обсъдено бе и репродуктивното здраве, което касае ранното започване на полов живот при ромите.

Срещата бе организирана от Ромска академия за култура (РАКО), един от местните партньори по Програма ЗОВ в Сливен.

Вижте повече за дейностите ни по ЗОВ в Сливен

Виж повече

Изложба „Светът на ромите” в Сливен

2017-04-06

Заместник-кметът Стоян Марков откри днес в галерия "Май" в Сливен изложба под наслов "Светът на ромите". Проявата е част от програма, посветена на Международния ден на ромите - 8 април. Организатори са Ромска академия за култура и образование и Фондация „Здравето на ромите” с подкрепата на община Сливен.

В изложбата картини представят художниците Найден Михалев (село Блатец, Сливенско), Радослав Димитров – Бадуля (Добрич), Петър Пенев (село Тополчане, Сливенско), Светослав Борисов (Лом), Александър Захариев (София), Георги Стефанов (Лом), Дора Куршумова (Сливен) и Диана Софрониева (София).

Заместник-кметът Стоян Марков поднесе поздравителен адрес от кмета на Сливен Стефан Радев. „Почитането на паметта на жертвите на Холокоста е изключителна проява на хуманност и съпричастност към страданията на нашия народ по време на фашизма. Надявам се, че изложбата „Светът на ромите” ще обогати нашите общи познания и ще ни направи още по-силни и по-успешни. Включването на младите хора в спортните и културни прояви по повод 8 април ме кара да вярвам, че тук съществува непоколебимият стремеж към познание и развитие!”, се казва в поздравлението на кмета.

„Светът на ромите” представиха Васил Чапразов – редактор на агенция „Дром” и художникът Александър Дойчинов, председател на представителство на СБХ в Сливен. Симфоничният квартет „Сливен” изпълни произведения на известни композитори, сред които и на сливенецът Йордан Русчев - Данко.

Гости бяха областният управител на Сливен Татяна Петкова, директорът на общинската дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността”Милена Чолакова,  ръководителят на Ромска академия за култура и образование Стела Костова, председателят на фондация „Здравето на ромите”д-р Стефан Панайотов, художници, писатели, музиканти, общественици, много граждани.

По рано през деня в двора на I СУ „Хаджи Мина Пашов” беше проведен футболен турнир. Отбелязването на Международния ден на ромите в Сливен в рамките на Програма ЗОВ предвижда и други събития. Следете ги в специалното фейсбук-събитие.

Виж повече

Среща в „Надежда“ за образованието на децата

2017-03-20

Записването на деца в общински ясли, детски градини и полудневни подготвителни групи към училищата бе основната тема на срещата на представители на Община Сливен, екипа на проекта по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) и родители на деца от кв. ”Надежда”, която се състоя на 17 март .

Заместник-кметът и ръководител на проекта Стоян Марков разясни важността му за града и квартала заради възможността за предоставяне на няколко услуги на едно място - достъп до образование и здравеопазване, както запазване на културната идентичност. Той изрази надежда до края на годината детската градина в «Надежда», чието изграждане започна през септември 2016, да е готова и оборудвана. От 1 април родителите могат да подадат заявления по електронен път за прием в до шест други детски градини и ясли в Сливен, а когато градината в «Надежда» е готова, децата могат да бъдат преместени там, съобщи заместник-кметът Пепа Чиликова.

Ина Николова, старши експерт в Дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“ запозна родителите с основни аспекти от наредбата - електронно кандидатстване, критерии за прием, формиране на точките, класирането на децата, записването и таксите, които се заплащат. Йорданка Кондева, главен експерт в Дирекцията говори за  важността на предучилищното възпитание. «То дава възможност децата да се развият не само физически, и интелектуално, но и  увереност, че могат да се справят. Това че вие сте тук сега ни дава надежда, че вие осъзнавате колко е важна детската градина и детската ясла за вашите деца«, посочи тя.

Родителите задаваха редица въпроси, на които получиха разяснения. Един от въпросите бе дали за записването в градината ще има значение детето в коя част от кв. «Надежда» живее, както и към кой род се причислява, религиозните възгледи на родителите и др. Ръководителят на проекта Стоян Марков заяви, че детската градина е за всички деца и не може да бъде допускана дискриминация по какъвто и да било признак.

В края на тематичната среща родителите споделиха, че детска градина и ясла в района им ще бъде в удобство, тъй като децата са малки и ще им бъде лесно да ги водят пеша до там, а наличието на медицински специалисти в същата сграда ще им вдъхне сигурност за здравето на децата им.

Срещата бе организирана от Сдружение „Ромска академия за култура и образование“, местен партньор по проекта на ЗОВ.

Вижте повече за работата ни в Сливен

Виж повече

Хепънинг за ползите от образованието в "Надежда"

2016-12-14

Информационен хепънинг за ползите от образованието се състоя днес в квартал „Надежда“ в Сливен.

Шествие започна от Центъра за административно обслужване и премина през няколко улици в квартала. Включиха се оркестър „Карандила”, артисти в костюми на анимационни герои и доброволци. На ключови места се състояха беседи с жителите квартала за нуждата от образование на децата, което би помогнало за социалното им включване в бъдеще.  Разпространени бяха информационни материали.

„Това е част от нашия път в квартала, който трябва да извървим малко по малко, за да стигнем до интеграцията“, каза Стела Костова от сдружение “Ромска академия за култура и образование”, организатор на събитието с подкрепата на Община Сливен.

„Надявам се, че образователно-информационният хепънинг ще постигне целта си жителите на квартал „Надежда“ да бъдат по-информирани за ползите от образованието и да мотивира родителите за включване на децата им още от ранна детска възраст в образователната система“. Това заяви при откриването на втория образователно-информационен хепънинг в ромския квартал заместник-кметът на община Сливен Стоян Марков, който е и ръководител на проекта в Община Сливен в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), швейцарска подкрепа за социалното включване на роми и други уязвими групи.

Присъстващите бяха приветствани и от заместник-кмета Пепа Чиликова, която заяви, че мястото на нашите деца е в детските градини и училищата. „Радвам се, че този проект ще даде възможност да бъде изградена детска градина и културен център и да се оказва здравна подкрепа тук на място при Вас“, посочи тя.

На събитието присъстваха още кметският наместник на квартал „Надежда“ Диана Делчева и представители на сдружение “Ромска академия за култура и образование”, Фондация “Здравето на ромите” и Сдружение “Лекари на света” - клон Сливен.

Това е вторият хепънинг в „Надежда“ в рамките на проекта. Първото му издание, което се състоя на 1 април 2016, привлече близо хиляди жители на квартала.

Виж повече

Сливен подготвя изложба с ромски артефакти

2016-11-01

Екипът на Сдружението „Ромска академия за култура и образование“ събира артефакти и произведения на изкуството на творци и майстори от ромски произход. Сбирката ще оформи малка изложба в бъдещия Образователен център, който ще бъде изграден в ромския квартал "Надежда" в Сливен.

Вече са откупени предмети от ромски майстори и занаятчии – калайджии, железари, кошничари, килимари, както и картини на художници-роми и художници, рисуващи на ромска тематика.

Всеки, който иска да допълни експозицията, може да направи дарение. Вече има направени дарения от съмишленици на идеята.

Виж повече

Започна изграждането на обединено детско заведение в квартал „Надежда“ в Сливен

2016-09-28

Община Сливен започна изграждането на сграда в ромския квартал «Надежда», в която ще се помещават обединено детско заведение, здравно-консултативен пункт и културно-образователен център. Строителството е в рамките на проекта «Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен» по Програма ЗОВ, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

„Гледаме много сериозно на този проект. Със сигурност тази сграда ще допринесе за постигане на равен шанс на децата. Разбира се, много е важно как ще се използва тя, но аз съм убеден, че всички ще положим усилия да има добри резултати след това", каза кметът на Сливен Стефан Радев на церемонията за първа копка на сгрдата. Споре него е много важно да се работи с децата в най-ранна възраст и този проект ще помогне за това.

Ръководителят на Швейцарския офис за сътрудничество към Посолството на Швейцария Ролан Питон заяви, че е важно да се даде старт на този проект в Сливен и изрази задоволство, че днес се прави първата копка на строителството на сградата. „За нас е важно обучението на децата, което ще получат. Тази сграда ще ни позволи да изпълним целта си децата да посещават заведението в предучилищна възраст", каза Ролан Питон. Според него е важно да работи с общините, които са гарант, че дейностите са ефикасни и постигат резултати.

Сградата с обща площ 2 326 кв.м. е в непосредствена близост до Центъра за административно обслужване на граждани в «Надежда». Стойността на строителството на сградата е 1 249 564,08 лв., изпълнител е консорциумът «Строй Груп», избран с открита процедура по Закона за обществените поръчки.

Обединеното детско заведение ще обхване 32 деца в две групи ясли и 120 деца в четири групи в детска градина, като ще разполага със стаи за занимания, салон за музика и физкултура. Здравно-консултативният пункт ще има три лекарски кабинета -акушерогинекологичен, педиатричен и общопрактикуващ лекар, които ще осигуряват медицинска грижа на нуждаещите се от квартала. За културно-образователния център са предвидени две помещения - информационен център за работа с ромската общност в «Надежда» и универсална зала за групови занимания.  

Детската градина, медицински пункт и културно-образователен център отговарят на належащи нужди на квартал «Надежда» , в който според официална информация живеят над 10 000 роми (една девета от жителите на Сливен), но вероятно те са повече. Проблемите на общността са сериозни: липса на жилища и инфраструктура, висока трайна безработица, ограничени възможности за заетост, липса на достатъчен достъп до качествени здравни, образователни и социални услуги, ранно отпадане на децата от училище.

Целият проект на Община Сливен е на обща стойност 2 791 985 лв., като  150 000 лв. е съфинансирането от общината. Партньори на Община Сливен в изпълнението му са Ромска академия за култура и образование (РАКО), Сдружение «Лекари на света» клон Сливен и Фондация «Здравето на ромите». Проектът е по Програмата за подкрепа на социално включване на роми и други уязвими групи (Програма ЗОВ), финансирана от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 

Виж повече

Ромите в Сливен празнуваха Гергьовден

2016-05-07

Представители на ромския етнос се събраха в местността "Храни поле" на Сливенските минерални бани по случай празника Хедерлези (Гергьовден). Проявата бе организирана от Сдружение „Ромска академия за култура и образование" (РАКО), които са екипа на ЗОВ в Сливен. Целта на събитието беше общо празнуване на ромския и българския празник, което да има ефект на приобщаване чрез култура.

Заместник-кметът по икономическо развитие Стоян Марков приветства присъстващите и ги поздрави за празника. Той изрази задоволство от реализацията на проекта, който ще направи възможно построяването на детска градина, културно-информационен център и здравен център за нуждите на ромската общност. Стоян Марков поздрави гостите на събитието и от името на кмета на общината Стефан Радев с посланието да продължават да поддържат своите традиции. Приветствие към ромите отправи и Стела Костова, председател на Сдружение „Ромска академия за култура и образование".

Празникът Хедерлези продължи с концерт на оркестър "Карандила", състезание по борба, скачане с въженца, бягане - лека атлетика, състезание за най-хубави каруца и кон, и надиграване. Най-добрите в състезанията бяха отличени с награди.

Виж повече

Срещи на младежкия медиатор с ромската общност в Сливен

2016-02-19

Младежкият медиатор Демир Борисов организира за роми-младежи беседа на тема „Какво знаем за Холокоста“ в Младежки дом -Сливен. Лектори на беседата бяха Антония Захариева и Васил Чапразов, представители на Ромска академия за култура и образование. Младите хора бяха запознати с факти, свързани с Холокоста. Прожектиран бе филмът „Забравения геноцид – Европейските роми по време на Втората световна война“. В срещата участваха над 20 млади души.

През март младежкият медиатор организира среща с неформални лидери и  пастори от „Надежда“.

През месец май и юни младежкият медиатор организира тематична среща с 24 млади роми от квартал „Надежда“,  абитуриенти от сливенските гимназии и ромски студенти. Лектори бяха Стела Костова - председател на РАКО, Тихомира Димитрова – директор Дирекция „Бюро по труда“ - Сливен, Снежина Славева и Васил Димитров от младежка фондация АРЕТЕ.  На младите роми бе предоставена информация за възможностите да продължат образованието си или да намерят работа.

Виж повече