За първи път на театър

2017-06-30

TEST

В навечерието на 1 юни 2017, Международния Ден на детето, родители и деца от пловдивския квартал „Столипиново“ посетиха заедно куклено театрално представление в залата на Детска градина „Лилия“. За повечето от тях това бе първо посещение на театрална постановка.

Като цяло хората от ромската общност в квартала живеят изолирано и рядко напускат своя район и част от дейностите по проекта в Програма ЗОВ имат за цел да разчупят този сегрегиран начин на живот. Чрез посещенията на културни събития, като театрални и куклени представления, опера и концерти, организирани както в квартала, така и извън него, деца и родители от ромски произход се очаква постепенно да преодоляват ограниченията, налагани от живота в етнически капсулирана среда.

В рамките на ЗОВ в СУ "Найден Геров бе организирано празнично тържество по случай 8 април, Международния ден на ромите. Ученици от началния курс изнесоха представление пред родители, преподаватели, жители на квартала и представители на медиите. Събитието се превърна в истински празник за ромската общност в квартала.

Общо 170 деца и родителите им участваха в тези инициативи: посещението на театрален спектакъл и празнуването на Международния ден на ромите, организирани по проекта.

Още резултати в това направление

Изложба на ромския плакат в Сливен

2016-08-23

На 7 април 2016 в общинската галерия „Май" в Сливен бе открита изложба на плакати „8 април – Световен ден на ромите“. Изложбата представи Ташко Попов – преподавател в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович" в Сливен.

В експозицията бяха включени 13 плаката на художници на тема Световен ден на ромите. Сред авторите са Александър Захариев, художник със сливенски корени, Николай Стойчев, Диян Данков, Орлин Орлинов и Пламен Ковачев. Изпълнението на квартет „Сливен“ допълни официалната церемония по откриването на изложбата.

На 8 април на река Асеновска  се състоя ритуал за поднасяне на цветя в памет на жертвите от Холокоста, скъп гост бе Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

Оркестър "Карандила" изнесе концерт на открито пред Военния клуб в Сливен. Проявите бяха част от двудневната програма на Сдружение „Ромска академия за култура и образование"  (РАКО) за отбелязване на Световния ден на ромите.

Ромите от Сливен празнуваха Хедерлези

2016-05-07

Представители на ромския етнос от Сливен се събраха на 7 май 2016 в местността "Храни поле" на Сливенските минерални бани по случай празника Хедерлези (Гергьовден). Проявата бе организирана от Сдружение „Ромска академия за култура и образование“, местен партньор в Програма ЗОВ.

Заместник-кметът Стоян Марков поздрави присъстващите и пожела на ромската общност да продължи да спазва своите традиции.

Празникът Хедерлези продължи с концерт на оркестър "Карандила", състезание по борба, скачане с въженца и бягане, състезание за най-хубави каруца и кон, също и надиграване. Най-добрите в състезанията бяха отличени с награди.