Регионален семинар на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, посветен на ромското включване

2018-03-24

TEST

През март 2018 година Пловдив бе домакин на 4-тия Регионален семинар на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветен на  ромското включване. Семинарът бе насочен към прилагания в България институционален подход, като бе направен анализ на силните и слабите му страни от гледна точка на ефективност, устойчивост и възможности за промени.

Целите на семинара бяха:

  • Да идентифицира силните и слабите страни на работата по ромското включване на държавните институции и да изведе препоръки на ниво политики и изпълнение;
  • Да представи работата на офисите на Агенцията/посолствата по популяризация на ромското включване чрез програмите и диалога по политиките;
  • Да направи преглед на опита на петгодишния обмен на програмите на ШАРС за ромско включване.

Програма ЗОВ беше основата на дискусиите за споделянето на информация и опит по институционализацията -  работата с централните власти и местните институции. В рамките на семинара бяха организирани посещения до ЗОВ-местата в Пловдив, Куклун и Шумен, както и София. Впечатленията от тези посещения бяха споделени и дискутирани чрез метода на ролевата игра, както и чрез подхода „форум“, при който участниците от Румъния и страни от Западните Балкани, както и ромски експерти споделиха добри практики, включително и такива от пътуванията. Резултатите бяха споделени на среща с швейцарските посланици от региона.

Още резултати в това направление

Изложба на ромския плакат в Сливен

2016-08-23

На 7 април 2016 в общинската галерия „Май" в Сливен бе открита изложба на плакати „8 април – Световен ден на ромите“. Изложбата представи Ташко Попов – преподавател в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович" в Сливен.

В експозицията бяха включени 13 плаката на художници на тема Световен ден на ромите. Сред авторите са Александър Захариев, художник със сливенски корени, Николай Стойчев, Диян Данков, Орлин Орлинов и Пламен Ковачев. Изпълнението на квартет „Сливен“ допълни официалната церемония по откриването на изложбата.

На 8 април на река Асеновска  се състоя ритуал за поднасяне на цветя в памет на жертвите от Холокоста, скъп гост бе Негово високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

Оркестър "Карандила" изнесе концерт на открито пред Военния клуб в Сливен. Проявите бяха част от двудневната програма на Сдружение „Ромска академия за култура и образование"  (РАКО) за отбелязване на Световния ден на ромите.

Ромите от Сливен празнуваха Хедерлези

2016-05-07

Представители на ромския етнос от Сливен се събраха на 7 май 2016 в местността "Храни поле" на Сливенските минерални бани по случай празника Хедерлези (Гергьовден). Проявата бе организирана от Сдружение „Ромска академия за култура и образование“, местен партньор в Програма ЗОВ.

Заместник-кметът Стоян Марков поздрави присъстващите и пожела на ромската общност да продължи да спазва своите традиции.

Празникът Хедерлези продължи с концерт на оркестър "Карандила", състезание по борба, скачане с въженца и бягане, състезание за най-хубави каруца и кон, също и надиграване. Най-добрите в състезанията бяха отличени с награди.